Mutta asiasta toiseen. Mikä on teidän mielestä paras ratkaisu tulostimen rungossa? Tarkoitan siis perus toiminta perjaatteeltaan. Esim prusa tyylinen missä peti liikkuu y akselilla. Vai joku missä peti liikkuu Z akselilla ja suutin x/y? Vai joku muu?
Erilaisilla runkoratkaisuilla on eri hyvät puolensa, eli riippuu mitä asioita pitää tärkeänä. Delta tulostimet ovat nopeampia kuin muut, mutta tulostuslaatu kärsii hieman ja flex materiaalien tulostuksen saa unohtaa. Sillä, että liikkuuko peti ylös/alas suuntaan vai että tekeekö tulostuspää liikkumisen Z-akselilla, ei ole vaikutusta tulostuslaadussa tai nopeudessa. Enemmän merkitsee valmistajan valitsemat komponentit ja niiden laatu. Tulostinta ostettaessa tärkeimmät huomioon otettavat asiat on:
- Tulostuspään suorasyöttö vai Bowden-putki. (Bowden putkella tulostuspään painoa voidaan laskea, jolloin vauhtia voidaan lisätä. Toisaalta suorasyötöllä voidaan helpommin tulostaa joustavia materiaaleja)
- Pedin lämmitys. (Jos haluaa tulostaa ABS:ää, peti pitää saada nousemaan yli 100 asteeseen. Muissakin materiaaleissa hyötyy lämmitetystä pedistä, mutta alhaisemmat lämpötilat riittää)
- Kotelointi. (Tässäkään ei ole mitään merkitystä mihin suuntaan peti liikkuu, mutta näppituntuman mukaan ne tulostimet joissa peti liikkuu ylös/alas, kotelointi on yleensä tehty jo valmistajan puolesta ja se näkyy hinnassa. Koteloinnista ehdottomasti on etua aina, mutta jos tulostimen ympäristön lämpötila pysyy tasaisena, sen merkitys on varsin pieni. Kotelointi yksinkertaisimmillaan on sitä, että pistetään tulostin 30 euron Ikean kaapin sisään)
- Virtaratkaisut. (24 voltilla lämmittää pedin paljon nopeammin kuin 12 voltilla. Riittävän iso mosfet vähentää tulipaloriskiä. Ylipäätään muuntajan parempi laatu tekee hommasta turvallisempaa)
- Kenen valmistamia tulostuslankoja voi käyttää. (Markkinoilla on muutama tulostin, jossa langan syöttö on järjestelty siten, että niissä voi käyttää vain kyseisen valmistajan itse myymiä lankarullia. Jokainen kai ymmärtää kuinka huono ratkaisu tuo on kuluttajan kannalta, mutta erittäin tuottelias ratkaisu myyjän kannalta.
- Millainen tulostuspään ratkaisu. (Jos tulostuspäässä on täysmetallinen heatbreak, sillä voi tulostaa korkeampia lämpötiloja ja siten materiaaleja kuten nylon. Jos taas heatbreakin sisällä kulkee bowden-putki, esimerkiksi PLA:n tulostus tuottaa vähemmän tukoksia. Jos lämmitysblokki on normaalia pitempi, kuten E3D:n Titanissa, voidaan tulostaa isommalla suuttimella ja siten nopettaa tulostusprosessia, vaikkakin tulostusjäljen yksityiskohtien heikentyessä)
Summarum: Ei pysty sanoa mikä on paras runkoratkaisu, se riippuu käyttäjän tarpeista, mutta runkoratkaisulla on paljon pienempi merkitys kuin koneen komponenteilla.