3D-tulostaminen

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja micko, 17.10.2016.

 1. murphy

  murphy

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2018
 2. iplo

  iplo

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Ei mahdu. Ei saa senttejä pois, eikä Stuvaa korotettua. Itse tein vanerista boxin, mutta kaikkein helpoimmalla ja ehjä halvimmallakin pääsee kun soittaa keittiökalustefirmat läpi, antaa mitat kaapista ja kysyy tarjousta. Ylöjärven keittiötukku mm myynee tarvittavan kokoisen kaapin noin 20-30 eurolla, mutta mitä sulla nyt on lähellä.
   
 3. Stail

  Stail

  Viestejä:
  199
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Alkaa olemaan d-botin runko kasassa 300x300 kokoisena :geek: kivaa kasaamista ollu :)
  Pari johtoa ja lämpölevy kun saapuu niin pääsee eteenpäin.
  Lämpölevyä ootellu jo 2vk tanskasta mutta kusti ei polje.. sieltä kuitenkin jo lähtenyt ulkomaille 2vk sitten :mad:

  20180803_191326.jpg
   
  Larsus tykkää tästä.
 4. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  1 516
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jaa-a, tuli duuniin Solus 3D printteri. Tänään sain jo ajurit asenettua ja vielä kun uskaltais lyödä sen tulille ja kokeilla kuin homma skulaa. Vähän jänskättää kyllä :D
   
 5. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  2 158
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tekeeköhän tuollaisella puurunkoisella ultimakerilla mitään? Onko nuo enää minkään arvoisia? Olisi tuossa yksi, muta viitsiikö käydä touhuamaan sen kanssa.. Lähinnä siis, saako sillä kelvollista jälkeä?
   
 6. iplo

  iplo

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Kelvollinen jälki on katsojan silmässä ja käyttötarkoituksia on monia. Puu runkomateriaalina on melkoisen joustavaa, joten kyllä nykypäivänä alle 200 euron tulostimilla tehdään paljon parempaa jälkeä. Kyse on lähinnä ghostingista ja siitä että tulostusnopeus pitää laskea hyvin alhaiseksi.
   
 7. spegelius

  spegelius

  Viestejä:
  115
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Prusan MK2/S to MK2.5 upgrage kit saapui tänään. En ole vielä avannut pakettia ja asennuskin saattaa venähtää ensviikkoon. Suurin syy tähän päivitykseen omalla kohdalla on tuo uusi peti, muut päivitykset enemmänkin nice to have. Sinänsä päivitykselle ei niin tarvetta, vajaan 2 vuoden ikäinen MK2 kun on toiminut varsin kiitettävästi, varsinkin kun siihen on päivitetty mm. extruuderi E3D Titaniin, hijlaisemmat laakerit jne. Peti on kyllä hieman kuopalla parista kohtaa, vaikkakaan haitta on useimmin lähinnä kosmeettinen.
  Myös sellainen taka-ajatus oli että rakennan ylijäämäosista jonkunlaisen Prusa-kloonin, ideana olisi suunnitella ja printata puuttuva osat runkoon. Noh saa nähdä miten tämän kanssa käy, pitää tehdä inventaario ylijäämäosista kunhan saa päivityksen tehtyä.
   
  Jefes tykkää tästä.
 8. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  1 516
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt jos jollain olis jotain jännittävää tulostettavaa niin voisin veloituksetta tulostaa kun olis vähän haluja testailla uutta printteriä :)

  Hakusessa olis malli joka on:
  -Esim joku veistos, figuuri, skenaario tai jotain vastaavaa
  -Ei mitään käyttöesinettä tai muuta tylsää
  -Tulostuskoko olisi n.50mm korkea
  -Tarjoan ilmaisen tulostuksen (ja mukana mahdollinen pikku bonus, lisää yv:llä)
  -Jos haluat tulostuksen itsellesi niin maksat vain postit

  Vastineeksi pyydän:
  -Että kuvia valmiista tulostuksesta voin näyttää netissä mm. tällä sivustolla. Halutessa voin mainita aina mallintajan nimen/nimimerkin.
  -Saan käyttää mallinetta omissa testauksissa, ei kaupallisissa tarkoituksissa

  Jos vaikka haluat saada pitkään työstämäsi 3D mallinnuksen kirjahyllyllesi niin nyt on hyvä tilaisuus.

  Jos on kiinnostuneita niin paiskatkaa YVllä ni katotaan eteenpäin ja kerron lisää!
   
 9. mk1978

  mk1978

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  03.04.2018
  Itse ajattelin testailla jossain vaiheessa tällaista minikasvihuonetta printterin poistettavana suojana. Tietenkin täytyy hieman mittailla kuinka paljon lämmöt nousee suojan sisällä vai tarjoaako suoja ollenkaan eristystä.

  Minikasvihuone: Minikasvihuone Hortus 65 x 65 x 85 cm | bauhaus.fi
   
 10. Obikenobi

  Obikenobi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  19.09.2017
  Onko kukaan laittanut neste(vesi)jäähyjä tulostimeensa? Onko tullut millaisia haasteita vastaan? Mulla olisi tarkoituksena heittää tuon Tevo little monsterin tuulettimet roskiin ja vaihtaa tilalle nestejäähdytys.
   
 11. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  555
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Enpä ole kuullutkaan, mutta ainoa ongelma lienee saada niille jäähdytettäville komponenteille kunnon kontakti siihen blokkiin mitä jäähdytetään.
   
 12. hasanen

  hasanen

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Onko joku tehnyt tulostimen virtakaapeliin rele-modia, jotta pystyisi octoprintillä hallitsemaan tulostimen virtoja? Kiinnostaisi tehdä moinen, mutta kun ei ole juuri osaamista/ymmärrystä elektroniikasta niin vähän jänskättää "leikkiä" 230v kanssa.
   
 13. DaKyy

  DaKyy

  Viestejä:
  283
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käytän Atx-poweria ja octopi:llä ohjailen releen kanssa atx:n käynnistysnastaa. Octopi sitten sammuttelee tulostimen kun tulostus on valmis ja hetken on jäähdytelty vehkeitä ja kappaletta. Samaten pystyy etänä käynnistämään tulostimen jos haluaa laittaa vaikka pedin lämpenemään etukäteen.

  Onhan noita kyllä varmaan 230v releitäkin olemassa, mitkä raspiin menee heittämällä.
   
 14. Potti5

  Potti5

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Kyllähän noita valmiitakin jo löytyy. Tässä yksi sellainen
  Titan Aqua
   
 15. spegelius

  spegelius

  Viestejä:
  115
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Noniin sain Prusa MK2.5 päivityksen asenneltua. Itse asennukseen aikaa meni muutama ilta, osien tulostus useamman päivän sitä ennen. Tulostin heti kärkeen uudet R3 extruder-osat. Tein samalla MK2 -> MK2S päivityksen soveltuvin osin eli käytännössä vaihdoin uudet laakerit ja tangot, Y-laakereiden kiinnitykseen u-pultit ja Y-moottorin taakse tuleva tulostuttu tukiosa. Olin kahden vaiheilla että laitanko vanhat Igus-laakerit, mutta päädyin kuitenkin uusiin laakereihin. Ja ne tuntuvatkin toimivan hyvin, ehkä hieman äänekkäämmät kuin aikaisemmin, mutta ei liikaa.
  Firmwaren päivityksen jälkeen kalibrointi meni läpi heittämällä ja laitoinkin illalla 3DBenchyn tulemaan jotta saa vertailtua vanhaan setuppiin. Ja siihen se ilo loppuikin; alku meni hyvin, mutta pienempien detailien kohdalla alkoi puuttua kerroksia välistä ja lopullinen fail:
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  Hieman tätä pelkäsinkin kun olen lueskellut Prusan foorumilta kokemuksia tuosta MK3/2.5 extruderista. Joillakin toimii hyvin, mutta näitä ongelmatapauksia on. Pitää nyt alkaa selvittelemään mikä tuon tekee. Käytetty PLA on Marwiol halpiskamaa, joka tuntuu olevan hieman herkkää jumittelemaan all-metal hotendeissä, mutta hauskaa on se että MK2:lla + Titanilla tuota on tulostettu kohta kilo ilman ongelmia. Titanissa on kyllä enemmän vääntöä... pitää tarkistaa e-moottotin virta-asetus ja koittaa uudelleen. Aina on vaihtoehto että heitän Bondtechin kamat kuikkaan ja laitan Titanin tilalle (olettaen että se on mahdollista tähän MK2.5 settiin mm. Pindan lokaation suhteen...)
   
 16. Stail

  Stail

  Viestejä:
  199
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  En nyt tarkalleen tiedä minkälainen tuo extruderin rakenne on mutta pla on tapana vääntyä ja joustaa jo pienessä lämmössä minkä moottori/heatend aiheuttaa.
   
 17. spegelius

  spegelius

  Viestejä:
  115
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tuossa kohtuu hyvä kuva Prusan extruderin rakenteesta: https://d17kynu4zpq5hy.cloudfront.net/igi/prusa3d/NbZtRuPYkKlOcyJO.huge. Käytössä siis Bondtechin tuplahammastus.
  Nostin kokeeksi e-moottorin virtaa 550mA -> 700mA (käsky M907 E700). Nyt menossa oleva printti on melkein valmis, ilman väliin jääneitä kerroksia. Huonona puolena moottori lämpenee enemmän, pitänee kehitellä joku jäähysiili kiinni siihen... itseasiassa taisin Titanin kanssa ajaa ~700mA virralla tuota moottoria myös. Muistikuva on kyllä että MK2 vakiovirta olisi jotain 800mA luokkaa.
   
 18. spegelius

  spegelius

  Viestejä:
  115
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Printti valmistui mutta Benchyn piippu jäi vajaaksi (vasen):
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  Malli viipaloitu KISSlicerilla, kerroskorkeus 0.1-0.25. Ongelmat tulee esille herkemmin pienillä kerroskorkeuksilla, koska materiaalin flow on pienempi -> ehtii lämmetä liikaa heatbreikissä.

  Eli joko lisää jerkkua moottorille tai keksiä jotain muuta. Moottorin virran nosto kuumenta sitä enemmän joten en mielelläni kovin paljon sitä nostaisi. Yksi asia mikä pitää tarkistaa on tuo hotendin jäähy, se on nyt 40mm Noctuan tuuletin joka on kyllä hiljainen mutta onko se tarpeeksi tehokas... Titanissa oli käytössä alkuperäinen E3D tuuletin ja tunneli, äänekkäämpi mutta en ihmettelisi jos jäähytysteholtaan parempi.
   
 19. Obikenobi

  Obikenobi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  19.09.2017
  Saa jäädä meikäläiseltä noi vesijäähdyt... Laitan Little Monserin myyntiin ja siirryn DLP- tekniikan puolelle. Pienet tarkat yksityiskohdat kiinnostavat ja tietysti uusi tekniikka. Tulostin ohjelmistoineen ja muoveineen löytynee lähipäivinä torista. Noiden halpojen DLP tulostimien hinnat ovat jo aika siedettävällä tasolla. Ajattelin, että jos ensimmäiseksi DLP- tuloksimeksi ostaisi Anycubic Photon.
   
 20. iplo

  iplo

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  DLP on tosi sottaisaa puuhaa ja ne litkut maksaa maltaita.
   
 21. Obikenobi

  Obikenobi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  19.09.2017
  Videoiden perusteella ei vaikuta kauhean sotkuiselta hommalta. Toki välineet pitää olla kunnossa. Litkut on toki kalliita, mutta pienessä mittakaavassa kun touhuaa niin kulut kestää järkevinä. Eikös harrastamisen kuuluukin maksaa ? Ei kukaan harrastaisi jos ei saisi siihen rahojaan kulumaan :) Itseäni kiinnostaa nimenomaan nuo alle 500 e dlp- tulostimet, joissa yksityiskohdat menevät ulkomittojen edelle.
   
 22. iplo

  iplo

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Toki juu harrastuksen pitääkin maksaa, mutta varoitimpa sen takia, että materiaalikustannukset tosiaan nousee noin 4-8 kertaiseksi verrattuna FDM tekniikkaan. Ei pelkästään sen takia että se litku on kallista, mutta myös sen takia että sitä menee aika paljon hukkaan.
  Varaudu myös siihen, että sitä tulostinta ei voi enää pitää asuintiloissa. Hajuhaitat on paljon pahempia kuin pahimmissa FDM nauhoissa (ehkä ABS?).
  Itsekin olin kiinnostunu DLP:stä jonkin aikaa, kunnes rupesin oikeesti punnitseen hyötyjä ja haittoja. Enkä mä usko että ne litkut tulee edes juurikaan halpeneen, noi haitat on tosiaan niin pahoja, että tuskin DLP nostaa markkinaosuuttaan verrattuna FDM:ään.