Tein nyt testejä ZTE MF286 VS Huawei B525
Olettamana oli: Lataus- ja lähetysnopeudet ovat huomattavasti heikommat ZTE MF286:lla kuin Huaweillä. Lisäksi oletin, että ZTE:n takaa katsottuna vasemman puoleinen antenniliitin ei vaikuta mitenkään B3+B20 -taajuusyhdistelmällä tehtäviin mittauksiin.
Liittymät: kaksi Telia Kodin Netti Mobiili L -liittymää.
Antennit: 2x Macab 11dBi vahvistavia ulkoantenneja ristipolarisaatiossa.
Etäisyys palvelevaan tukiasemaan 7km, näkymä lähes esteetön.
Kummatkin laitteet käyttävät B3+B20 yhdistelmää testihetkellä. Mittaukset tehty verkkokaapelilla laitteisiin kytketyn tietokoneen avulla.
Tuloksia:
ZTE MF286 latausnopeus, kummatkin antennit kytkettynä.
Signaaliarvot:
Lisäksi kokeilin vain takaa katsottuna vasemmanpuoleinen antennikaapeli kytkettynä. Laite ei löytänyt 1800MHz verkkoa, kuten tässä ketjussa mainituista tiedoista on syytäkin olettaa. Välillä erittäin heikko signaali (-124dBm RSRP) löytyi, mutta dataa ei sen yli siirtynyt.
Huawei B525
Kummatkin antennit kytkettynä, nopeus:
Huawei B525 Signaalitiedot:
Johtopäätös:
Tuloksista voidaan päätellä, että Huawei B525 on samalla liittymällä ja ulkoisilla antenneilla latausnopeudeltaan parhaimmillaan noin 40Mbps nopeampi kuin ZTE MF286. Lähetysnopeudessa eroa ei paljoa ole, noin 1Mbps. Lisäksi Huawei ilmoittaa signaalinvoimakkuudeksi (RSRP) noin 6-7dBm voimakkaammaksi. Herääkin kysymys, miksi tuo RSRP oli noin eri. Mahdollinen syy voisi olla mittaustapa tai jokin teknisen toteutuksen ero. RSRQ-arvosta ei voida päätellä eroja, sillä ZTE ei sitä ilmoita. SINR on jokseenkin samalla tasolla kummallakin laitteella.
Oletan, että latausnopeuden suuri ero johtuu nimenomaan MiMo-tekniikan toteutuserosta. Siinä missä Huawei käyttää kumpaatakin ulkoantennia, ei ZTE käytä kuin yhtä ulkoantennia ja sisäistä antennia. Tästä syystä käyttöpaikoissa, joissa sisäkuuluvuus erityisesti 1800MHz signaalilla on heikko ja ollaan kuuluvuusalueen rajalla, nopeus on huomattavasti heikompi. Käyttöpaikka on 1930-luvulla rakennettu kivitalo, jossa seinien paksuus on huomattava. Rakenteissa ei ole metallia.
Jatkossa tulee tarkistella eroja eri säätiloissa ja puunlehtien puhkeamisen jälkeen. Lisäksi tulee pohtia sisäisen antennin ohittamista purkamalla laite ja kytkemällä radiokortin aux-liitäntä suoraan ulkoiseen antenniin.