Kerro toki näistä porsaanrei’istä. Tietämykseni on todennäköisesti riittävä.Tietämyksesi verotuksesta on niin heikolla tasolla, että en lähde tähän keskusteluun.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Kerro toki näistä porsaanrei’istä. Tietämykseni on todennäköisesti riittävä.Tietämyksesi verotuksesta on niin heikolla tasolla, että en lähde tähän keskusteluun.
No jos tykkää Uros esimerkistä porsaanreikien käyttämisestä, veikkaan veromiehen tietämyksen olevan vähintään asenteellinen.Kerro toki näistä porsaanrei’istä. Tietämykseni on todennäköisesti riittävä.
Tottakai yritystoimintaan liittyy aina riskit. Mutta kai te nyt ymmärrätte, että ilman mitään tukitoimia, meillä ei ole juurikaan täällä työpaikkoja. Veropohja romuttuisi, eikä ole enää teilläkään toisten rahoja joita jakaa. Firmat myös maksaa ihan kivasti veroa niistä yrittäjien rikkauksia. About joka eurosta, joka siirtyy omistajan taskuun, puolet menee valtiolle. Eli kyllä ne aika kivasti tukee tätäkin valtiota.
En osaa ottaa kantaa Uroksen mahdolliseen veronkiertoon, mutta ainakin omistaja on ennenkin ollut ongelmissa verottajan kanssa. Tuosta voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä.Et sitten huonompaa löytänyt? Lähes kaikki tuon firman liikevaihdosta muodostuu Suomen ulkopuolella. Pitäisikö siis verosuunnittelulla viedä aina varat pääkonttorin maahan? Meillä on niitä aika vähän
Epäilee, mutta oliko tapahtunut?En osaa ottaa kantaa Uroksen mahdolliseen veronkiertoon, mutta ainakin omistaja on ennenkin ollut ongelmissa verottajan kanssa. Tuosta voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä.
Lisäksi tämä uusi markkinaliberalismi (joka tuntuu usein tulevan kummasti sieltä, missä sitä tähän asti on jyrkästi vastustettu) kummasti pätee valikoiden vain yrityksiin ja yrittäjiin. Kummasti jos katsotaan työmarkkinoita, niin ei vaadita TES:ien purkua, yleissitovuuden lopettamista, sosiaalitukien lakkauttamista ja irtisanomissuojan loppua, kuten olisi loogista, jos kerran yhtäkkiä ollaan niin ultaliberaaleja. Kyllähän sekin epäilemättä tehostaisi markkinan sopeutumista, hinta on sitten eri juttu.
Rikkaat ei maksa veroa ja taas on niin väsynyt valhe että... "rikkaat" nimenomaan maksavat ne verot, "köyhät" ovat nettosaajia eivätkä maksa penniäkään. Vinkki: Prosentti isosta luvusta on enemmän kuin prosentti pienestä. Toki pölhöpopulismissa joka vuosi otetaan eniten veroja maksavista lista, ja valitetaan että nämä eivät maksa veroja.
Jos firmoja ei tueta, ei ole paljoa työpaikkoja mihin kohta mennä.
En minä ole fantasioinut tai nähnyt unia mistään TES:in purusta tai sosiaalitukien poistosta. Vaan todennut, että jos haaveilee esittää, että ei ole yhteiskunnan tehtävä välittää yrityksitä vaan selvitköön omillaan ja talousdellinen darwinismi, niin voisi oletaa, että omaa logiikkaansa seuraten tälläinen henkilö sitten ajaisi vastaavaa politiikkaa myös sinne työntekijäpuolelle.Puolestani työnantajien märän unen eli TES:ien purun ja yleissitovuuden lopettamisen voi ottaa käyttöön, kunhan meillä on riittävä perustulo. Tällöin neuvotteluasema työnantajan ja työntekijän välillä on tasapuolinen, kun kumpikin voi hylätä toisen tarjouksen ilman hengenhätää ja muita taloudellisia seuraamuksia. Unelmoimasi sosiaalitukien poisto taas kallistaisi kelkan täysin rikkaiden eduksi, koska tällöin ihmisten pitäisi hyväksyä mitkä tahansa työolosuhteet nälkäpalkkaa vastaan.
Irtisanomissuojan poisto on taas täysin turhaa, koska Suomessa saa väkeä pihalle jo nyt helposti, jos tuotannolliset ja taloudelliset syyt niin pakottavat. Henkilökohtaisestakin syystä voidaan potkut antaa, kunhan on ensin varoitettu ja opastettu.
Tätä ei taida yksikään asiantuntija tukea, vaan tilanne on ohi, oli se sitten viikoissa, kuukausissa tai pahimmillaankin parissa vuodessa. Aika outoa vaatia, että koko yrityskenttä pitää nyt vaan sopeuttaa 100% tähän, ja jos joku yritys ei nyt pärjää se on vaan elinkelvoton. Ei sen puoleen, siitä olen ihan samaa mieltä, että tukea ei pitäisi pääsääntöisesti jakaa harvinnanvaraisesti jonkun valtion think-tank organisaation kautta, vaan olemassaolevien mekanismien kautta vaikka helpottamalla määräaikaisesti työnantajamaksuja, alv-prosentteja tai tilitysaikaa tms. Näin valtio ei valitsisi voittajia, valtio kun on kautta aikain ollut surkea tässä.
Lisäksi tämä uusi markkinaliberalismi (joka tuntuu usein tulevan kummasti sieltä, missä sitä tähän asti on jyrkästi vastustettu) kummasti pätee valikoiden vain yrityksiin ja yrittäjiin. Kummasti jos katsotaan työmarkkinoita, niin ei vaadita TES:ien purkua, yleissitovuuden lopettamista, sosiaalitukien lakkauttamista ja irtisanomissuojan loppua, kuten olisi loogista, jos kerran yhtäkkiä ollaan niin ultaliberaaleja. Kyllähän sekin epäilemättä tehostaisi markkinan sopeutumista, hinta on sitten eri juttu.
On se kumma, kun normaalisti kauhistellaan kommunistidiktatuureja, mutta nyt kun ei ole oma ala kyseessä ollaankin valmiita sulkemaan kaikki yksityiset ravintolat, mitä ei ole tehty edes Kiinassa!Ei kait suurimalla osaa ole mitään sitä vastaan, että näin poikkeusoloissa tuetaan firmoja taloudellisesti. Se mitä tuossa hain kauttarantain oli, kun työntekijää tuetaan työttömyyden aikana, ollaan kyllä moittimassa laiskaksi ja työtä vierovaksi päivärahoilla loisivaksi, mutta kun sitten onkin oma kukkaro vaarassa niin ei olla enää mikään kovan linjan kapitalisti vaan ne valtiovallan tuet kyllä kelpaavat, ellei olla jopa niitä vaatimassa ja samalla valittaamassa tukia liian pieniksi.
Osa-aikaista lomautusta pukkasi tähän osoitteeseen. Nyt kun tutustuin päivärahan ehtoihin niin samalla työajalla, kuten 24h/vko käteen tulee enemmän jos työpäivät jakaa neljälle päivää, kuin tekisi kolmena päivänä tunnit täyteen. Mikäs järki tässä on? Alla YTK:n sivuilta kopsatut ohjeet.
Jos sinut lomautetaan viikoittaista työaikaa lyhentämällä, maksamme lomautuspäiviltä päivärahan täysimääräisenä. Työpäiviltä päivärahaa ei makseta.
Lomautus voidaan toteuttaa myös siten, että päivittäistä työaikaasi lyhennetään. Silloin voimme maksaa sinulle soviteltua päivärahaa.
Jos yhtä tuottavan työntekijän saisi halvemmalla (ts. olisi helposti korvattavissa), niin miksi firma maksaisi enemmän liksaa kuin on pakko?No yli 20v ja aika monet YT:t läpikäynyt. Kerran saanut itsekin lähteä.
Tietenkään kukaan ei ole korvaamaton. Mutta ei tässä mistään korvaamattomuudesta ole kyse vaan työntekijän tuottavuudesta. Miksi firma irtisanoisi tuottavan työntekijän? Kyllä ne hyvät ja tuottavimmat työntekijät on siinä irtisanomislistalla aika loppupäässä.
Jos nyt oikein ymmärsin niin jos teet 20% työaikaa niin tuen voi laskea:Tarkoittaako tämä siis sitä että jos työtunnit tippuu esim 100% -> 20%, niin tuo 20% kannattaa jakaa 5 päivälle, eikä 1 täyspäivälle? Kuinka suuri rahaero on, onko jotain selkeää laskuria olemassa tähän?
Toinen kyssäri, lomarahathan tulee kesäkuun alussa, ja jos on osa-aikalomeutettu, niin lomarahat menevät täysin hukkaan koska ne vähennetään kassan rahoista. Jos lomautus kestää vain 2kk ja ajoittuu juuri kesäkuun päälle, niin onkohan silloin fiksumpaa olla jo täysin lomautettu vs osa-aikaislomautettu jotta hyötyisi lomarahoista?
Teoriaa. Ei se työntekijän vaihto Suomessa ihan noin vain käy. Mutta eihän firman kannatakkaan juuri maksaa enempää palkkaa kuin on pakko. Ei firmat mitään hyväntekeväisyyttä harrasta. Vaikeasti korvattavat työntekijät sitten saavatkin enemmän palkkaa.Jos yhtä tuottavan työntekijän saisi halvemmalla (ts. olisi helposti korvattavissa), niin miksi firma maksaisi enemmän liksaa kuin on pakko?
Kriisi on aina mahdollisuus muutokseen. Staattisen kappaleen liikkelle saaminen vaatii yleensä enemmän energiaa kun valmiiksi dynaamisen kappaleen suunnan muutos. Nyt pitää katsoa siis se suunta eikä yrittää väkisin pysäyttää dynamiikka häiriötilan ajaksi.
Työntekijäjoustot on mielenkiintoinen asia. Tulee pitää mielessä mikä ero on yrityksellä ja henkilöllä/ihmisellä. Yritys/talous voidaan luoda uudelleen ja uudelleen mutta ihminen on se josta kansa(ntalous) koostuu. Valtio puolustaa ihmistä talouden kustannuksella. Arvojärjestys on täsmälleen ja ehdottomasti oikea. Kustannus on hyvinvoinnin kustannus, ja hyvinvointi on subjetiivinen käsite. Rikkaus on käsite jonka jokainen arvomaailmansa mukaan määrittää. Sosiaaliturvaverkon pitää toimia koska se on kuitenkin pieni eli sillä ei "rikastu" vaan se pitää elossa.
Olen samaa mieltä että nyt pitää kaikkien joustaa eli valtion määräämät pakolliset maksut jotka yritys on "tienannut" (kuten alv-palautukset) pitää nyt palauttaa yrityksille. Yritysten kaikki omat resurssit pitää saada käyttöön.
Jos yritys/liiketoiminta on elinkelpoinen niin sitä se on varmasti myös kriisin jälkeen. Jos sitä ei voida uudelleen käynnistää niin joko korvaavat/kilpailevat mallit on syöneet idean tai sitten motivatio kadonnut. Jos asiakkaat on kadonneet niin joko tuotteella ei ole kysyntää tai joku tekee paremmin/nopeammin/halvemmalla/... ja silloin yritys olisi ollut suuren haasteen edessä kuitenkin.
Eikös ALV ole kuitenkin tulonsiirto loppuasiakkaalta valtiolle? Tällöinhän ALV kuuluisi sille loppuasiakkaalle. Miten tämä käytännössä sitten järjestettäisiin, olisikin jo ihan toinen juttu.
Olettamuksesi vaatisi että työnantaja tietäisi hyvin suurella varmuudella mitä/ketä on rekryämässä, joka on hyvin usein käytännössä täysi mahdottomuus, kaverin tosiasiallista osaamista on mahdotonta rekryssä selvittää. Toisekseen vähänkin monimutkaisempi homma vaatii vuoden perehtymisen ja siltikin hommat sakkaa kun ei tiedä miksi asia X on tavalla Y kun se periytyy 6 vuoden takaisesta jutusta Z "ja nyt vaan on näin". Ja sitten kun se uus-rekry on asiat on oppinut, niin mikä estää häntä kinuamasta samaa liksaa - tai enemmän - kuin edeltävä ja jos ei onnaa niin firma pääsee taas aloittaan rekryn alusta ja jossain vaiheessa sieltä osuu se musta juotsenkin kohdalle jolloin sille ekalle kaverille olisi itseasiassa ollut halvempaa maksaa jopa 1,5x palkkaa kokonaiskulut huomioiden .Jos yhtä tuottavan työntekijän saisi halvemmalla (ts. olisi helposti korvattavissa), niin miksi firma maksaisi enemmän liksaa kuin on pakko?
Tuossa on paradoksi. Jos meillä on tuottava työntekijä X, mutta saamme halvemmalla yhtä tuottavan työntekijän Y. Tällöin työntekijä X ei ole yhtä tuottava.Jos yhtä tuottavan työntekijän saisi halvemmalla (ts. olisi helposti korvattavissa), niin miksi firma maksaisi enemmän liksaa kuin on pakko?
Koodaaminen kyllä auttaa tuossa sosiaalisessa eriyttämisessä todella hyvin. Ilman niitä koodattuja web palveluita, väki joutuisi asioimaan todella paljon kasvokkain. Myös hoitohenkilökunnan työtaakkaa auttavat.Ajatus siitä että "rikkaat" maksavat kaiken suomessa on erittäin harhaanjohtava. On totta että varsinkin isoa palkkaa saavat maksavat isolla prosentilla tuloveroa. Kuitenkin kaikki "tosirikkaat" osaavat tämän kiertää ja eivät ota palkkatuloina isointa osaa tuloistaan.
Tasaverot esim alv,kiinteistövero ym listaa voisi jatkaa pari sivua ovat samansuuruisia kaikille tuloista riippumatta. Eli "rikkaat" käyttävät pienemmän osan tuloistaan näihin veroihin. Pienellä palkalla työssä käyvät käyttävät suuremman osan tuloistaan näihin veroihin. Lisäksi pitää muistaa että "köyhät" tekevät usein työtä joka mahdollistaa "rikkaiden" työssäkäynnin. Esim päiväkodeissa, vanhusten hoidossa ja kiinteistöhuollossa.
Varsinkin nyt kriisin ollessa päällä taas muistetaan hetken aikaa niitä ihmisiä juhlapuheissa jotka pitävät suomea pystyssä mutta kohta se unohtuu. Mikään koodaaminen tai osakekeinottelu ei todellakaan pidä yhteiskuntaa pystyssä kyllä ne ovat aivan muita ammatteja.
Eihän tuossa ole mitään harhaanjohtavaa. Rikkaat maksavat lähes kaiken Suomessa ja se on fakta. Suomen talous koostuu absoluuttisesta rahamäärästä, joista suurin osa tulee rikkailta. Oikeastaan vasta 38000 euron vuosituloista menee valtion tuloveroa. Jos mä tienaisin 200 miljardia euroa vuodessa ja maksaisin vaikka 50 miljardia euroa veroa "veroja kiertämällä" eli ihan laillisesti verosuunnittelulla, niin siinä olisi about koko valtion budjetti. Eli maksaisin kaikki Suomessa, vaikka mulla jäisikin 150 miljardia käteen. Sillä ei ole mitään väliä kuinka paljon joku käyttää tuloistaan valtion kassaan, meillä on kaikilla täällä samat verotussäännöt ja niiden kanssa eletään. Jos koet, että tulojen nostaminen pääomana on jotenkin väärin, niin mikset perusta sitä omaa yritystä ja tee itsestäsi rikasta? Tai vaikkapa sijoita velkavivulla tehden itsestäsi riskillä mutta "helposti" rikkaan?Ajatus siitä että "rikkaat" maksavat kaiken suomessa on erittäin harhaanjohtava. On totta että varsinkin isoa palkkaa saavat maksavat isolla prosentilla tuloveroa. Kuitenkin kaikki "tosirikkaat" osaavat tämän kiertää ja eivät ota palkkatuloina isointa osaa tuloistaan.
Tasaverot esim alv,kiinteistövero ym listaa voisi jatkaa pari sivua ovat samansuuruisia kaikille tuloista riippumatta. Eli "rikkaat" käyttävät pienemmän osan tuloistaan näihin veroihin. Pienellä palkalla työssä käyvät käyttävät suuremman osan tuloistaan näihin veroihin. Lisäksi pitää muistaa että "köyhät" tekevät usein työtä joka mahdollistaa "rikkaiden" työssäkäynnin. Esim päiväkodeissa, vanhusten hoidossa ja kiinteistöhuollossa.
Varsinkin nyt kriisin ollessa päällä taas muistetaan hetken aikaa niitä ihmisiä juhlapuheissa jotka pitävät suomea pystyssä mutta kohta se unohtuu. Mikään koodaaminen tai osakekeinottelu ei todellakaan pidä yhteiskuntaa pystyssä kyllä ne ovat aivan muita ammatteja.
Kuvainnollisesti kuinka iso joukko ”siipeilee” isotuloisten siivellä.
Tutkibudjettia.fi-sivusto uudistuu - Valtiovarainministeriö
tutkibudjettia.fi
Valtion tulot on n57,7 miljardia ja ansio ja pääomatuloverot on vain n10,67 miljardia.En kai pilannut joidenkin fantasioita että ne maksaa "kaiken"?.
Niin toimeentulo, asumistuen, sairaseläkkeiden ja työttömyysturvan muodossa jotka maksaa A. Artisti itse B. Kunnat ja valtioNo ton sivun mukaan tulon ja varallisuuden mukaan vain 15,81 miljardia euroa budjetin ollessa 57,7€ miljardia.Ne tulot joilla maksetaan menot tulee oikeasti ihan muualta kuin "rikkailta" verokertymänä ja muina maksuina.Suuri osa alvista taitaa tulla normi tallajan taskuista koska niitä on suurin osa kansasta.
Itse en vaarantaisi ansiosidonnaista mansikkabisneksillä. Ensinnäkin jos sulla on mahdollisuus tehdä duunia, mutta haluat tehdä sitä vain ihan vähän ja pikkaisen, niin eikö sulla ole silloin duuni mutta lusmuilet tukia? Ja silloinhan olet myös mansikka-alan huippuosaaja ja työvoimana käytettävissä kenties myös muihin marjoihin jos vain vartin verran perehdytetään. Sullehan voisi heittää myös työtarjouksen TE-keskukselta aina kun on kausityövoiman tarvetta koska olet osaaja ja sillä alalla. Ja siihenhän on tartuttava, jotta tuet säilyvät.No niin! Lomautus lappujen täyttö on lähellä täälläkin ja minulla olisi muutama kysymys. Anteeksi siitä, jos tämä on väärä ketju ja siitä, että olen aika uusavuton näissä jutuissa. Ajattelin, että täältä voisi saada vastauksia vähän valveutuneemmalta porukalta.
Olen YTKn jäsen ja siirryn ansiosidonnaiselle päivärahalle. Lomautus tuli koronan takia. Olen miettinyt, jos tässä pääsisikin tekemään hieman töitä (olkoon vaikka sitten se marjojen poiminta), niin miten se on taloudellisesti kaikista järkevintä?
Onko sillä vaikutusta, teenkö 12h yhtenä päivänä, vai 6 tuntia kahtena päivänä? Entä jos työni osuukin sunnuntaille, mistä ei makseta päivärahaa, minkälainen vaikutus sillä on? Onko jotain tulorajaa, mikä ei vaikuta ansiosidonnaiseen (olen lukenut jostain, että 300e/kk, pitääkö tämä paikkansa)? Kiitos vastauksista!
Meinaatko, että pää- ja ansiotulovero ovat ainoat, jossa rikkaat joutuvat maksumiehiksi(naisiksi)? Siitä ALV.sta 35% tulee muualta kuin kotitalouksista. Tähän 65% sisältyy myös ne rikkaat kotitaloudet.
Tuossahan kirjoitin, että 65% (kotitalouksia) sisältää myös ne rikkaat.Mikä muu taho maksaa alvia kuin kotitaloudet? Miksi rikkaat kotitaloudet eivät ole kotitalouksia?
Kannattaisi selvittää koska alv on kuluttajille kohdennettu kulutusvero. Yritykset välittää arvonlisäveroa ketjussa, minkä loppuasiakas maksaa. Luonnollisesti jos myy ilman alv niin sitä voi vähentää, sehän on selvää ja oikea toimintatapa. Ongelmanahan on vain jos on investoinut ilman myyntiä.Tuossahan kirjoitin, että 65% (kotitalouksia) sisältää myös ne rikkaat.
Alvia maksaa myös yritykset. Ei alv-velvolliset vähäisen toiminnan vuoksi ja pääsääntöisesti, mikäli myyt arvonlisäverotonta palvelua, et saa hankintojakaan vähentää. Esim. Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut. En valitettavasti jaksa tarkemmin selventää. Näistä muista kuin kotitalouksista koostuu 35% ALV:n kannosta valtiolle.
Postilla taas YT:t? Luulisi että tämmöinen rajoitus/karanteeni-aika sataisi suoraan niiden laariin? Ainakin pakettien toimitus on takuulla kasvanut paljon (ja toki siinä busineksessa on muitakin toimijoita). Ihmeellistä..mut kai taantuma iskee Postiinkin.
Postilla taas YT:t? Luulisi että tämmöinen rajoitus/karanteeni-aika sataisi suoraan niiden laariin? Ainakin pakettien toimitus on takuulla kasvanut paljon (ja toki siinä busineksessa on muitakin toimijoita). Ihmeellistä..mut kai taantuma iskee Postiinkin.
On kai se kuitenkin työntekijän näkökulmasta parempi kuin suora irtisanominen? Jos tuotanto palaa normaalitasolle, niin työntekijällä on työpaikka odottamassa valmiina ja toisaalta lomautuksen aikana saa tehdä muualla töitä ihan vapaasti jos haluaa (ja löytää duunin).Onks täällä ketään luottamusmiehiä tai AY-jyriä? Mikä virka tuolla enintään 90 päivän lomautuksella on, jos firma voi lyödä toisen tiskiin vielä kun edellinenkin on kesken?
On kai se kuitenkin työntekijän näkökulmasta parempi kuin suora irtisanominen? Jos tuotanto palaa normaalitasolle, niin työntekijällä on työpaikka odottamassa valmiina ja toisaalta lomautuksen aikana saa tehdä muualla töitä ihan vapaasti jos haluaa (ja löytää duunin).
UPM aikoo pistää Jyväskylän tehtaansa pakettiin.
Teollisuusliitto UPM:n aikeista sulkea tehdas Jyväskylässä: ”Yt-neuvottelut eivät saa olla vain sanahelinää” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat
Ja pitää muistaa, pakko tuottaa osinkoja osakkeenomistajille.Tuo on kyllä semmoinen tehdas, että vaatisi helvetinmoiset investoinnit, että olisi järkeä jatkaa. Koko tehdasalue ja iso osa koneista pitäisi uudistaa.
Rahoittaisitko itse liiketoimintaa joka ei maksa edes omia kulujaan?Ja pitää muistaa, pakko tuottaa osinkoja osakkeenomistajille.