Ymmärsin, että minun pitäisi ottaa YEL jos työskentyelen yrittäjänä ja työtulot ovat vähintään 8261€. Vai eikö tuota silloin tarvitse ottaa jos palkkatyössä on samaan aikaan?
Ei tarvitse, ethän aikonut edes maksaa palkkaa itsellesi firmasta joten työtulon osalta asiassa ei ole mitään selitettävää edes kenellekään. Eli olet siis perustamassa firmaa alle 8ke laskutuksella? Toiminimenä tms. ei kannata kun verotus olisi sama kuin jos saisit palkkaa eli kaikki normihomman päälle menee marginaaliverolla. Oy on siis ainoa vaihtoehto. Jos saisit ne muille tekemäsi keikkatyöt myös firman kautta niin paljonko työtunteja firman kautta tulisi yhteensä, sanoit että vakituisia ei korvata, mutta noissa muissa firmoissahan olet jo "sijaisena".
Onko työ ALV-liitännäistä, mainitsit AVIa ja muuta niin ei välttämättä ole ALV-kelpoista toimintaa (joku hoitoala vissiin)? Noin pienellä laskutuksella saisit ALVit jäämään firmalle sisään.
Ihan tarpeeksi näen tällaisia muka-nokkelia viritelmiä työn puolesta. Kannattaa nyt miettiä, onko järkevää perustaa yritystä jos ei ole tarkoitus harjoittaa liiketoimintaa.
Jos nyt unohtaa yhtälöstä tuon Viron firman ja kiinteistön niin oltiinhan tuossa liiketoimintaakin harjoittamassa, toisin hyvin pienimuotoista. Miten muuten yleisesti tuo Viron homma menee, reaalisoituuko tuo kiinteä- ja tosiallinen toimipaikka myöskin siinä tapauksessa että Viron papereissa firmalla ei ole mitään verotettavaa Virolle ts. sieltä ei oteta rahaa vuosittain lainkaan ulos niin tuleeko verottaja väliin ja haluaa veron paperilla tehdystä vuosivoitosta (monessahan systeemissä sitä rahaa kuitenkin tarvitaan maksellaan omistajille sitä/sun tätä vuosittain joka onkin jo ihan eri asia koska Vironkin verotus realisoituisi tuossa kohtaa)?
Jos saisi 10ke laskutettua niin palkkatöistä voisi saada palkkaa 5ke-7ke (tästä marginaalivero 40-50%) niin tilille tulee 2,5k-4,5k täysin verotettua rahaa. Firmalla kuluja 300-400e (pankin kk-maksut ja joku kirjanpitosofta), verolle menisi 9.5k paikkeilla ja firmaan jäisi ~7,5ke -> tuon voisi maksaa vertailuna esim. tavallisena osinkona jolloin 7,5ke*0,725 (27,5% vero) -> 5,4k käteen. Huojennettua osinkona saisi murusia (kertyyhän niistäkin 10v aikana jo jotain), mutta firmalle jäisi silti 7k pintaan sijoitettavaksi. Jos firmasta ei maksa maksa ollenkaan palkkaa niin paljon "etuja" jää käyttämättä. Mitä vähemmän laskuttaa niin sen pienemmäksi tuo ero käy, mutta jos tuota 2,5-4,5k rahaa ei vuosittain tarvitse niin kyllä tostakin vuosien saatossa pientä etua jo tuolla 10k:lla tulisi erityisesti jos ALVit saa välistä jäämään firmalle + ne tulisi vielä tuohon päälle.
Toisaalta kun toiminta on noin pientä niin mikäli hommat loppuvat niin firma kannattanee purkaa, saako siinäkin käyttää hankintameno-olettamaa eli vain 80% (tai 60%) firman varallisuudesta menisi omalle pääomaverolle, tällöin saisi 10v holdilla jo selvästi enemmän kuin tavallisina osinkoina saati palkkatulona.
Kait tuohonkin joku "hihavakio" löytyy että missä on breakeven palkan/yrityksen välillä, joku 5ke laskutus lienee selvä että palkkana kiitos. Suomen eläkepyramidi on kuitenkin sellainen että kaikki rahat jotka siihen pajatsoon jää sijoittamatta voi firma sijoittaa paljon tehokkaammin.