Eihän toi vaikuta millään tavalla kansalaisen asemaan tai en ainakaan itse huomaa sitä vaikutusta.
Ei ne tolppasakot suoraan kiistosta mihinkään oikeuskäsittelyyn mene, ainakaan noin kirjaimellisesti. Esitutkinta jatkuu ja kutsu asemalle tulee ja porukalla tuijotetaan otettua kuvaa ja ainakin kaikki omalla kohdalla päätyneet suoraan joko maksuun tai hylkyyn, maksettavaa kerran ja ehkä ~10hylkypäätöstä. Onnistunut kuva on todella selvä ja hyvälaatuinen, kävisi ajokorttikuvasta. Ei se tulevaisuudessakaan ole sen kummempi prosessi, sinä auton omistaja et todellakaan ole siitä vastuussa/rangaistusvelvollinen/rikollinen jos esim. tyttäresi ajaa sakon/maksun arvoisesti kuvan sinun autolla. Poliisi tutkii ja tarvittaessa etsii kuljettajan.
Onhan tässä selvä huononnus kansalaisen asemaan riitatilanteessa, jos kansalaisella ei ole enää mahdollisuutta käsitellä asiaa ainakin teoreettisesti puolueettomassa oikeusistuimessa, vaan vastapuolella on koko ajan päätöksen tehnyt viranomainen, eli poliisin liikennerahastuskeskus.
Jotenkin en usko poliisilla olevan tämän liikennevirhemaksu uudistuksen jälkeen enää niin suurta painetta ajoneuvon todellisen kuljettajan selvittämiseksi, kun asetetun rahastuskiintiön voi täyttää ilmankin ja jos kansalaisen ulkopuoliselle taholle valittaminen tehdään vaikeaksi ei edes sieltä tule selkeää painetta tehdä asioita oikein, vaan virhemaksuja voidaan jakaa melko löysin rantein "sinne ja tänne".
Minulla on nyt menossa käräjäoikeudessa riita poliisin kanssa eräästä kamera-autosta saamastani rikesakosta, poliisin mukaan olisin ajanut 60 km/h taajama-alueella, eli ylitystä olisi 20 km/h.
Paha vain, että kyseinen kamera-auto oli noin 3 kilometriä poliisin väittämää risteystä, jonka ohi en edes kyseisellä reissulla ajanut, etelämpänä jossa vallitseva nopeusrajoitus onkin 60 km/h, eli en ole edes ajanut ylinopeutta.
Kiistettyäni sakon ja kirjoitettuani perustelut liikennerahastuskeskuksen lomakkeeseen, sain kutsun tulla käymään poliisiasemalla, mutta siellä ei ollut mitään kunnon kuulustelua eikä kuvaa suostuttu edes näyttämään, vaan jouduin sanelemaan samat liikennerahastuskeskuksen kiistolomakkeeseen kirjoittamani tiedot siinä aseman tiskillä uudestaan tiskin takana olleelle ilmeisesti pääosin asiakasneuvontaa ja lupa-asioita hoitavalle poliisille.
Tämä poliisi sanoi että siihen kiistolomakkeeseen kirjoitettua selitystä ei edes lueta ja yritti vielä koko ajan saada minut myöntämään ajaneeni ylinopeutta ja maksamaan sakon.
Pari kuukautta myöhemmin sain sitten haastemiehen kautta kutsun oikeusisutuntoon ja silloin pyysin poliisilta esitutkintapöytäkirjaa oikeusistuntoa varten, sain todella suppean esitutkintapöytäkirjan ja sen viimeisellä sivulla oli todella rakeinen ja hämärä mustavalkokuva, josta suurin osa kuvan taustasta oli vielä peitetty autoni rekisterikilven suurennoksella.
Sitten kun kysyin sähköpostitse ja puhelimitse tutkijalta alkuperäistä värikuvaa ilman rekisterikilven suurennosta, sekä GPS-tietoja auton liikkeistä ko. päivänä ( todistaakseni oikeudessa kamera-auton olleen eri paikassa, kuin sakossa väitettiin ), sain vastauksen ettei heillä ole mitään velvollisuutta luovuttaa näitä tietoja.
Asiasta käytiin sitten oikeutta alunperin rutiinijutulle varatun 30 minuutin sijaan yli kaksi tuntia, kun esitin todistusaineistokseni poliisille lähettämäni sähköpostit, esitutkintapöytäkirjan huonoinen kuvineen, kuvat ja kartat google mapsista, josta selvisi kamera-auton todellinen sijainti sekä väitetty sijainti taustoineen ( jos kamera-auto olisi ollut poliisin väittämässä risteyksessä, pitäisi autoni taustalla näkyä risteys ja taloja, mutta nyt siellä näkyy pelkkää metsää, jota tien reunalla olikin kamera-auton todellisessa sijainnissa ).
Asiaa joudutaan vielä käsittelemään toisessa oikeusistunnossa uudestaan, koska syyttäjä oli sellainen hupiukko, ettei hän suostunut perumaan alaisensa tekemää syyttämispäätöstä ( joka olisi sopinut minulle ), mutta ei myöskään uskaltanut antaa oikeuden ratkaista juttua toimittamieni todisteiden perusteella ilman kyseistä kamera-autoa kuljettaneen poliisimihen ja hänen esimiehensä kuulemista oikeudessa, koska esitin oikeudelle aika reippaan mutta perustellun korvausvaatimuksen tämän asian hoitamisesta aiheutuneista kuluista.