Poliisipartio yllätti viikonloppuna ilmestymällä liikennesakkojen kanssa kotiovelle: ”Poliisi ei unohda”
Viime viikonloppuna muutama Helsingin keskustan asukas yllättyi, kun poliisipartio toimitti rikesakot kotiovelle saakka.
Poliisi voi tuoda sakot kotiovelle asti. (KUVA: EMILIA KANGASLUOMA / HS)
Susanna Karhapää HS
Julkaistu: 19.11. 17:25
POLIISIN liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario
Dennis Pasterstein kertoo Twitterissä, että viime viikonloppuna poliisipartio muisti liikennesakkoja karttelevia asiakkaitaan ilmestymällä sakon kanssa kotiovelle.
Ylikomisario Pasterstein kertoo twiitissään eräästä kiinnostavasta tapahtumasta, jota poliisipartio viime viikonloppuna todisti. Kertomus kuvaa sitä, kuinka täydellisenä yllätyksenä poliisin käynti tuli:
”Rouva avasi oven ja totesi miehelleen: ’Nyt ne poliisit tuli sit hakemaan sua.’ Herra tuli kalsongeissa eteiseen: ’Luulin että asia on unohdettu.’”
Twiitin lopussa Pasterstein vakuuttaa, että poliisi ei unohda. Sakkoja ei siis pääse pakoon, vaikka olisi kuinka passiivinen.
ONKO poliisi ottanut käyttöön sakkojen kuljetuspalvelun kotiovelle saakka?
Pasterstein kertoo puhelimitse, että kyseessä on normaali käytäntö kaikkialla Suomessa. Etsintäkuulutettujen tavoitteleminen on osa poliisin normaalia partiotoimintaa. Etsintäkuulutuksia on monenlaisia, joista rikesakot ovat vain yksi osa.
”Jos ei noudata kutsua, partiot voivat käydä kotiovella tavoittelemassa. Voidaan ilmoittaa sakoista tai käydä noutamassa kuulusteluun”, hän kertoo.
KOTIKÄYNNIN syynä voi siis olla liikennesakkokin. Poliisipartiot saattavat käydä tavoittelemassa asiakkaita etenkin hiljaisempina aikoina.
Pasterstein kertoo, että viime viikonloppuna poliisi yritti tavoittaa kahtakymmentä asiakasta rikesakkojen tiimoilta. Yhteensä neljä heistä tavoitettiin. Kaikki tavoiteltavat asuvat Lauttasaaressa, Punavuoressa tai Etelä-Helsingissä.
”Ensin yritetään tavoitella muilla keinoilla – puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse. Jos ei ole puoleen vuoteen tapahtumasta tavoitettu asiakasta, voidaan esimerkiksi liikennesakko antaa tiedoksi tavoittelemalla asiakasta kotoa”, Pasterstein kertoo.
Aivan helposti poliisi ei kuitenkaan sakkojen vuoksi kotiovelle ilmesty. Ennen sitä on yritetty olla yhteydessä asiakkaaseen ainakin kaksi kertaa.
”Kotiovella käyminen on aikaa vievää ja usein tulee huti. Varsinkin kun kyseessä ovat kerrostalot, joiden alaovet ovat lukossa, kuten Helsingin keskustan alueella”, Pasterstein kertoo.
PASTERSTEININ twiitissä mainitun miehen lisäksi muutkin liikennesakon viikonloppuna kotiovelleen saaneet olivat poliisin vierailusta yllättyneitä. Twiitin tapauksessa asiat olivat edenneet hyvässä yhteisymmärryksessä. Asiakkaalle saatiin toimitettua tiedoksi liikennesakko, jonka hän oli kuvitellut unohtuvan olemalla passiivinen.
”Sillä, että on passiivinen, ei lähtökohtaisesti pääse eroon sakoista”, Pasterstein vakuuttaa.
Rikesakot vanhenevat kahdessa vuodessa, mutta jos asiakasta ei tavoiteta, edetään etsintäkuulutukseen.
”Suurin osa ihmisistä ei halua asioiden päätyvän siihen pisteeseen. Silloin saattaa esimerkiksi matka EU-alueen ulkopuolelle katketa siihen, että pitää jäädä selvittämään asiaa”, Pasterstein kertoo.
Suomessa on tällä hetkellä yhteensä noin 1 650 automaattivalvontaan liittyvän sakon perusteella etsintäkuulutettua.