Muutamia ensituntumia Sampan 85QN90A mallista.
Paketti oli jäätävän kokoinen ja painoinen, tässä vaiheessa vähän alkoi itseäkin epäilyttää, menikö tuumavalinta överiksi. Kannattaa lukea huolella ohjeet TV:n kasaamiseksi. Näissä isoissa malleissa paketti on suunniteltu siten, että jalustan saa kiinnitettyä TV pystyasennossa, eli ei tarvitse kaataa naamalleen missään vaiheessa.
Kun TV oli saatu paikalleen, voi todeta että alle tunnissa TV:n koko on jo unohtunut ja eka "rush" uudesta telkkarista on jo mennyttä. Eli nauttikaa ensipuraisusta
itse siirryin 60 tuumaisesta tähän 85 kokoon, ja katseluetäisyys on pitkä, noin 4 metriä.
Ensimmäinen huomio pikaisten kuvasäätöjen jälkeen oli, että SDR kuvalla mustan taso on telkkarissa aivan törkeän hyvä. Musta on mustaa ja pysyy mustana myös sivusta katsottuna. Tässä kontrasti on huima tuohon 9 vuotiaaseen verrokkiin verrattuna, jossa yhtään sivusta katsottuna musta kuva muistuttaa enemmän sinistä pilvitaivasta. Toki tuo Fald lienee tässä isoin erottava tekijä, kun ei tuosta tekniikasta ollut henkilökohtaisesti suuremmin kokemusta.
Tästä aasinsiltana toiseen aiheeseen, että olen kyllä tosi yllättynyt tämän katselukulmista. Näistä keskustellaan paljon, ja en nyt sitten tiedä onko tämä ultra wide viewing angle poikkeuksellisen hyvä, mutta en minä ainakaan usko että käytännössä olisi mitään ongelmaa katsoa telkkaria vaikka 3 metriä sivusta keskilinjasta, ellet ole järjestämässä kuva- ja audiofiilien syyskokousta kotonasi. Varmasti väritoisto ei ole sivusta täydellinen, mutta se on silti 10 kertaa parempi kuin vanhassa telkkarissa sweet spotissa. VA paneelien katselukulmista lukiessa helposti syntyy mielikuvia, että se katselukulma on jotain vanhan TN-paneelisen bisnesläppärin näytön tasoa ja täten täysin käyttökelvoton, mutta siitä ei todellakaan ole kyse.
Ihan pienestä viasta en tuota lähde palauttamaan, joten en aio ainakaan alkuun katsella suuremmin testikuvia, jottei tule mielipahaa. Sen verran testasin muutamalla yksivärisellä näytöllä, että en havainnut mitään häiritsevää DSE:tä tai raitoja. Ihan äärimmäisessä sivukulmassa valkoiseen ruutuun tulee keltaisia kohtia keskialueelle, mutta tuossa ollaan jo sellaisessa kulmassa, ettei sieltä kukaan telkkaria katso.
Ruutu himmentää pistemäisiä heijastuksia aika hyvin, mutta näyttäisi siltä että heijastus luo ruudulle helposti "pitkän" valorannun. Eli nähtävästi nuo ruudun kalvot levittää sen valon ruudulle. Tuo on vähän kaksipiippuinen juttu. Todennäköisesti päivällä ruudun kirkkaus saa syötyä helpommin tuollaisen "laajan" heijastuksen, mutta iltaisin keinovalossa nuo valorannut saattavat jopa häiritä enemmän. Ei kuitenkaan toistaiseksi ihmeempiä kommentteja tuosta.
Telkkarin mukana tuli vain uusi "moderni" kake. Taidan hakea tokmannilta perinteisen tuon kaveriksi, koska esim. fyysisten numeronäppäimien puute heikentää mielestäni käytettävyyttä. Ehkä tottumiskysymys osittain.
Ja sitten se HDR. Ensimmäinen tuntuma ja kommentti myös perheenjäseniltä oli se, että tämähän on liian kirkas ja silmiin sattuu, vaikka oli vielä valotkin päällä. Tottumattomuudesta on toki kyse, mutta koneen tuottama kirkkaus on kyllä huima. Tästä päästäänkin sitten niihin ongelmakohtiin. Ekan kerran kun tekstit levähti ruutuun pimeässä huoneessa, tuli välitön fiilis, että kirkkaus taisi jo polttaa verkkokalvot tai silmälasien linssit on rasvaiset, koska tekstit näkyy liian kirkkaina ja sumeina - eli siis blooming on kyllä varsin selvästi näkyvää. Tuntuu oudolta, että kun kerran netflix mahdollistaa tekstitystyylin kustomisoinnin, eikö muka ole mahdollista että sovellus tunnistaisi milloin näytöllä on HDR kamaa ja himmentäisi automaattisesti tekstit, tai ottaisi toisen profiilin käyttöön. Nyt on pakko yrittää löytää kompromissi, joka toimii molemmissa tiloissa (alustavasti keltainen teksti läpinäkyvänä), tai kikkailla käyttäjäprofiilien kanssa riippuen siitä katsooko HDR vai SDR kamaa. Huomiona nyt siis, että Faldiin tottumaton, mutta blooming-ilmiöstä tietoinen henkilö havaitsee ilmiön HDR tilassa tummissa kohtauksissa välittömästi, eli tuo on varmaan yksittäisenä ilmiönä sellainen johon kannattaa perehtyä etukäteen, jos pohtii LCD:n/Oledin välillä. Pitää nyt vielä testailla löytyykö asetuksista vielä jotain, jolla bloomingia saa pienennettyä. Sen havaitsin ainakin, että LD asetus high toimii paremmin kuin standard. Eli ehkä jopa hieman epäintuitiivisesti tehokkaampi dimming pitää bloomingia paremmin kurissa. En tiedä olisiko se sitten HDR tilan raiskausta jos kokeilisi ottaa vähän kirkkautta pois...