Viskit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ogram
  • Aloitettu Aloitettu
  • Avainsanat Avainsanat
    viski
Tänään juodaan ruista ranteeseen. Catoctin Creek Roundstone Rye Whisky Cask Proof (~58%). Satarosenttisesti rukiista.

Aika sharppii nekkuun. Kyllä, tämä on ruisviskiä. Siitä ei voi erehtyä. Veneenpohjalakkaa, liuotinta.. ehkä ei. Raakana terävä, pippurinen, mausteinen, tymäkkä. Haihtuu kielen päältä vikkelään. Kaipaa kyllä vettä.

Laimennuksen jälkeen (58%->46%) hieman rauhallisempi. Makeutta tästä ei kyllä irtoa nimeksikään. Ei kyllä Hudson Manhattan Ryen veroinen, mutta ei huonokaan. Itselläni tulee välillä kausia, että kaipaa pois skottiviskeistä. Silloin yleensä börpät ja rukiiset tuotokset löytää lasiin. Ruisviskit (kuten bourbonitkin) saattaa vaatia hieman tottumista ja tutustumista eli ei kannata tyrmätä ensi kokeilun perusteella. Kannattaa aloitella esim. juomalla joku drinksu näistä tehtynä kuten Manhattan tai Old Fashion.

IMG_20230406_201854.jpg
 
When in the US, kentältä tarttui kouraan Bulleit rye. Taisi olla ensikosketus meikäläisiltä rukiisiin. Oikeastaan positiivinen yllätys, vaikka ns. perusviskistä puhutaankin. Tuohon edelliseen viestiin suhteutettuna pehmeähkö aromi ja kiva jälkimaku. Parin hörpyn perusteella en tosin osaa vielä kaikkia vivahteita ulkomuistista heitellä. Tuota saa Alkostakin, jos jotain kiinnostaa.
 
Jospa tänään viskibattlen sijaan viskilasibattle..

Pistin herkkujen herkkua lasiin, Jameson 40% Irish Whiskey :zoom:.
Kaikissa 2cl annos irlantilaista nektaria Bow streetiltä.

Lasit vasemmalta oikealle:
1. Norlan Whisky Glass. Ulkopuolelta thumbler, sisäpuolelta aromilasi.
2. Savu Glass. Suomalainen kyhäelmä viskilasista. Ilmeisesti jäljittelee tislauskolonnia välitasoineen.
3. Glencairn aromilasi. Legendaarinen viskilasi. Kaikille tuttu.
4. Glencairn Copita. Tulppaanilasi. Ajaton klassikko.

Jokaiselle lasille annettiin pieni pyöräytys ja ranneliike ennen tuoksuttelua. Tuoksussa Norlanista ei tunnu nousevan oikein mitään tuoksua. Nenän saa tuoda lähes kiinni lasin reunaan, että alkaa irlantilaisen viljan tuoksua tupsahdella. Savu-lasista ei saa edes nenän tunkemalla kiinni reunaan mitään hajua irti. Perus Glencairnista irtoaa jo selkeä halvan viskin tuoksu noin. 5cm päästä lasin reunastan. Yllättävä ero edeltäviin laseihin. Glencairn Copita antaa myöskin selkeästi ennen lasinreunaa selkeän pöllähdyksen.

Tuoksuissa Glencairnit selkeästi kykenevät tiivistämään haihtuvat alkoholihöyryt pienemmälle alueelle. Sehän ei sinänsä ole yllätys, koska näissä lasinsuu on noin. 1 cm halkaisijaltaan kapeampi kuin kahdella ensimmäisellä. Lasipinta-alakosketus vaikuttaisi myös suuremmalta kuin kahdella ensimmäisellä. Mitä tuoksutteluun tulee, tuntuu lasin suuaukon koolla olevan jopa enemmän merkitystä kuin lasin muodolla tai markkinoinnilla. Entäpä maku? Sanotaan, että maut on hajuja, joten pitäisi siis jotenkin eroa olla vai onko?

Norlan:
Perus Jameson. Pistelyä kielen kärjellä. Jyväviskin makua, karvautta.

Savu-glass:
Jotenkin voimistunut maku, yllättävää. En olisi tätä odottanut. Paljon alkoholipitoisempi ja terävämpi. Kokeillaas uudestaan. Mitä ihmettä?! Kyllä vaan.. jotenkin lasi vaikuttaa siihen miltä viski maistuu. Tämä ei ole mikään korvien väli -juttu vaan selkeästi suussa polttaa enemmän toisesta lasista siematessa. Siistiä. Ehkä tämä lasi jotenkin konsentroi ja estää alkoholin haihtumista ja on voimakkaampana nesteessä.

Glencairn:
Menee ehkä näiden kahden puoliväliin. Toisaalta aromeja tulee nenään jo ennen siemaisua, mutta toisaalta itse kielen päällä ei ole niin vetinen kuin Norlanin.

Glencairn Copita:
Tämä tarjoaa hyvin samanlaista kokemusta kuin perus Glencairnikin. Tosin tätä on kivempi pyöritellä kapeasta jalasta sormien välissä ja katsella "jalkojen" laskeutumista lasia pintaa pitkin. Maussa ei juuri mitään eroa Glencairniin.

Kuten voitte todeta "todella tieteellinen tutkimus", mutta pirun hauskaa. The Viskilasina meikäläisellä vielä jatkaa perus Glencairn. Toisinaan kyllä thumblerkin tarttuu kouraan. Norlanilta esim. Heavy Rauk (ei kuvassa) tuo viskin siemaimuun ihan eri fiilistä kun pelkkä lasi painaa 556g. Vain sikari puuttuu.
Näilläkin laseilla jonkin verran oli painoissa eroja (sis. 2cl viskiä):

Norlan: 144g
Savu: 109g
Glencairn: 148g
Glencairn Copita: 121g

No mitä tästä nyt pitäisi päätellä? No eipä kai mitään muuta kuin, että lasilla voi olla vaikutusta viskin maisteluun ja ehkä vielä enemmän fiilikseen.

PS. Perus Glencairnissa tuo levein pullein kohta on 5cl, jos ei ollut tiedossa kun aina ei jaksa kuitenkaan sitä leimattua baarimittaa kaivaa esiin.

IMG_20230326_131734.jpg
 
Norlan:
Perus Jameson. Pistelyä kielen kärjellä. Jyväviskin makua, karvautta.

Tuo Norlanin lasi oli kyllä yks isoin pettymys mitä kohdalle on osunut. En ois ikinä tilannu jos oisin tajunnut miten heppoinen tuo on. Ihan kun pitäis höyhentä kädessä. Viskilasissa pitää olla painoa omasta mielestä.
 
Juu, tuo Norlan on tosiaan kevyempi mitä ulkonäön perusteella uskoisi 125g vs Glencairn 129g. Glencairnissa paino on matalalla jalassa niin tuntuu jotenkin jämäkämmältä käteen vaikka ero todellisuudessa vain 4g. Se on se fiilisjuttu.
 
Viskilasissa pitää olla painoa omasta mielestä.
Tossa on. Kuten edellisessä viestissäni vihjasin, toin jenkkireissulta tuliaisia. Jätin mainitsematta, että vierailtiin Dallasin liki paikassa nimeltä Grapevine. Siellä sattui olemaan Suomesta muuttanut lasimestari Jorma (sukunimi jäi tällä kertaa kuulematta). Mesta kulkee nimellä Vetro, jos jotain kiinnostaa. Toki ostimme kannatuksen vuoksi hiukan lasitavaraa mukaan. Melkoisen jykevää tekoa ovat.
 

Liitteet

  • IMG_4847.jpeg
    IMG_4847.jpeg
    269,7 KB · Luettu: 215
Juu, tuo Norlan on tosiaan kevyempi mitä ulkonäön perusteella uskoisi 125g vs Glencairn 129g. Glencairnissa paino on matalalla jalassa niin tuntuu jotenkin jämäkämmältä käteen vaikka ero todellisuudessa vain 4g. Se on se fiilisjuttu.

No ei uskois että noin pieni ero. Käsipelillä kun kokeilee niin jos glencairni painaa 130g niin väittäisin että tuo norlani 50g :D
 
Amatöörit. Toi mun käsityöläisversio painaa 685 g, vaimon (pinkkisävyinen) 655 g. Lasimestari kyllä mainitsi, että hän tykkää jykevistä laseista :D
 
Sain lahjaksi pullon tynnyrivahvuista (46,3%) Ledaig 10yo.

Onko kellään kokemusta?
(Itse aina pitänyt Isleyn vahvoista savuwhiskeistä).
 
Eikös tuo ole ihan perus Ledaigin vahvuus eikä suinkaan tynnyrivahva vai onko joku erikoispullo? Toki voihan tynnyrivahva olla 46,3% jos sitä ei olla laimennettu, mutta se peruskymppi on kyllä vedellä jatkettua.

Sinänsä tuotehan on oikein maukas ja tarjoaa varmaan parasta hinta-laatusuhdetta Bunnahabhain 12 yo kanssa jos Alkosta pitäisi pullo hankkia.

 
Jatketaan ruisviskiteemalla. Sianvihellystä ja jääpala thumbleriin. WhistlePig 10-vuotias Single Barrel Rye 52%. VYS päättänyt valita pullotteeseen tynnyrin nro. 3167 jostain syystä.

Tislaamo sijaitsee Shorehamissa Vermontin osavaltiossa Yhdysvalloissa, mutta etskassa lukee 'Product of Canada'. Tässä on taustalla taas niitä hienoja tarinoita, jossa joku nyt vain sattuu löytämään läjän tynnyreitä jostain ja ostaa ne pilkkahinnalla pois kuleksimasta. Rommimaailmassa se olisi Luca Gargano, mutta ruisviskimaailmassa jo edesmennyt David Pickerell, Maker's Markin Master Distiller.
WhistlePigin siis tarvi toimintansa alussa haalia tavaraa jostain ettei tarvisi vuosia odotella, että saisi omaa tuotantoaan myyntiin. Joten 10-vuotiasta ruisviskiä halittiin Kanadasta.

Tässä on kyllä todella maanläheinen maku. Siis ihan ruoho, multa jne. No sian kuva on etiketissä ja farmitislaamo joten makumaailma noudattaa uskollisesti samaa teemaa. Tämä ilmeisesti on tislaamon "signature" kun muutamassa arvostelussa kuvattu samoin sanoin. Kiva huomata, että tässäkin kategoriassa makuja ja hajuja on laidasta laitaan eikä yhtä kokeilemalla voi sanoa, että kaikki on nähty ja koettu.
Glencairnilla tästäkin saisi varmaan enemmän analysoitua, mutta nyt menee näin. Ei pidä jämähtää ja kangistua kaavoihinsa vain yhden lasin käyttäjäksi.

IMG_20230408_221010.jpg
 
20230415_022612.jpg

Tää Bunnan Móine on kyllä todella mainio Islayn single malt. Mukavan savuinen ja turpeinen, ehkä liiaksikin...
Hyvä ostos, kun maksaa Alkossa kuitenkin alle viisikymppiä.
Summa summarum: Hyvä lahja kaverille, kuka on juuri päässy viskimaailman sisään ja vannoo savun nimeen
 
20230415_022612.jpg

Tää Bunnan Móine on kyllä todella mainio Islayn single malt. Mukavan savuinen ja turpeinen, ehkä liiaksikin...
Hyvä ostos, kun maksaa Alkossa kuitenkin alle viisikymppiä.
Summa summarum: Hyvä lahja kaverille, kuka on juuri päässy viskimaailman sisään ja vannoo savun nimeen

Oliko liiankin savuinen? Itselleni olen ruvennut etsimään sopivan savuisia, joilloin Uigedail oli sopiva. Mun mielestä paras ei savuinen on ollut Redbreast 12 ja savuinen Uigedail. Talisker 10 on ollut tosi hyvä kompromissi.
 
Viimeksi muokattu:
Oliko liiankin savuinen? Itselleni olen ruvennut etsimään sopivan savuisia, joilloin Uigedail oli sopiva. Mun mielestä paras ei savuinen on ollut Redbreast 12 ja savuinen Uigedail. Talisker 10 on ollut tosi hyvä kompromissi.
Näin iltamyssyn muodossa, kun uudestaan makustelen tätä, niin...
Sopivan miedon savuinen, mutta tää turpeisuus on aika mahtipontinen. Vissiin pitäisi vetää tuota ekaa viestiä hieman takaisin.
Pullo niille ketkä vaalii turpeen nimeen.
 
Mulle turve on täysin turn off vaikka siitä tietenkin ns "pitäisi" tykätä jos on olevinaan viskimies. Laphroaig ja Ardberg, ei vain pysty. Taliskerin tuotteet on maistunut erinomaisesti. Maistan niissä savun ja pippurin, mutta en turvetta.
Speysidejä tulee tiputeltua säännöllisesti, mutta ne on jotenkin semmosta lauantaikarkki makumaailmaa. Hyvää ilman haastetta. Ei jätä muistijälkiä.
 
Kysymys viskiharrastajille. Itselläni on harrastus hiipunut viime vuosina ja on kaapit täynnä viskiä, jota en todennäköisesti tule koskaan juomaan. Käydäänkö viskeistä kauppaa harrastajien kesken Suomessa? Tiedän, että on olemassa ulkomaisia huutokauppa/auction -sivustoja, joissa viskejä kaupataan. Tässä toki tulee kysymykseen kaiketi myös laillisuus näkökulmat. Yksityishenkilöiden välinen kauppa lienee laitonta nykylainsäädännön puitteissa?

Mulla on esimerkiksi Ardbegin näitä spessuja (Ardbeg day) menneiltä vuosilta, jotka olisi kiva saada eteenpäin kun itselleni ei savuiset viskit maistu enää ollenkaan.
 
Mä en jaksaisi säätää tuollaista yhtään. Yrittäisin myydä koko roskan pakettihinnalla jollekin viskiharrastajalle. Jos ei menisi, niin lapset voisi juoda mun hautajaisissa. Totta kai kaikkea myydään yksityisviesteillä.
 
Kysymys viskiharrastajille. Itselläni on harrastus hiipunut viime vuosina ja on kaapit täynnä viskiä, jota en todennäköisesti tule koskaan juomaan. Käydäänkö viskeistä kauppaa harrastajien kesken Suomessa? Tiedän, että on olemassa ulkomaisia huutokauppa/auction -sivustoja, joissa viskejä kaupataan. Tässä toki tulee kysymykseen kaiketi myös laillisuus näkökulmat. Yksityishenkilöiden välinen kauppa lienee laitonta nykylainsäädännön puitteissa?

Mulla on esimerkiksi Ardbegin näitä spessuja (Ardbeg day) menneiltä vuosilta, jotka olisi kiva saada eteenpäin kun itselleni ei savuiset viskit maistu enää ollenkaan.

Jos siellä on jotakin selkeästi harvinaisempaa, tyyliin 500€ tai yli esim. Whiskybase - Ratings and reviews for whisky mukaan niin siinä tapauksessa huutokauppoja kannattaa harkita. Muuten kannattaa melkein kysellä kautta rantain kiinnostusta josko joku harrastaja olisi kiinnostunut pulloista tai koko koko kasasta. Toki ihan näin mielenkiinnosta, kai sinulla löytyy lista tai kuva kokoelmasta?

EDIT: Whiskybase on tosin vain noin suuntaa-antava ja välillä näyttää kyllä vähän mitä sattuu.
 
Jos siellä on jotakin selkeästi harvinaisempaa, tyyliin 500€ tai yli esim. Whiskybase - Ratings and reviews for whisky mukaan niin siinä tapauksessa huutokauppoja kannattaa harkita. Muuten kannattaa melkein kysellä kautta rantain kiinnostusta josko joku harrastaja olisi kiinnostunut pulloista tai koko koko kasasta. Toki ihan näin mielenkiinnosta, kai sinulla löytyy lista tai kuva kokoelmasta?

EDIT: Whiskybase on tosin vain noin suuntaa-antava ja välillä näyttää kyllä vähän mitä sattuu.

Näin vähän ajattelinkin, että varmaan ei kannata huutokauppoja edes miettiä ellei ole jotain todella harvinaista tarjolla.

On tuolla vaikka mitä, mutta etenkin noista Ardbegeista voisi luopua kun ei ole omaan makuun. Tykkään Sherry-kypsytetyistä enemmän niin nämä jäänee juomatta.

Ardbeg Auriverdes
Ardbeg Perpetuum
Ardbeg Dark Cove
Ardbeg Kelpie
Ardbeg Grooves
 
Näin vähän ajattelinkin, että varmaan ei kannata huutokauppoja edes miettiä ellei ole jotain todella harvinaista tarjolla.

On tuolla vaikka mitä, mutta etenkin noista Ardbegeista voisi luopua kun ei ole omaan makuun. Tykkään Sherry-kypsytetyistä enemmän niin nämä jäänee juomatta.

Ardbeg Auriverdes
Ardbeg Perpetuum
Ardbeg Dark Cove
Ardbeg Kelpie
Ardbeg Grooves

Sinällään huono tuuri, että kokoelma alkaa Auriverdeksestä eikä pääty siihen, yleensä tuota on vähän pidetty viimeisenä hyvänä Committee/Feis Ile -pullotteena :D Tuota edeltäneet Supernova/Rollercoaster/Alligator jne. ovat olleet erinomaisia ja Alligator on itsellä top5 listalla. Nuo komentavat vielä selkeästi korkeampia hintoja mutta nuo mitä listasit, pyörivät varmaankin siellä 130-160€ paikkeilla. Yksi hyvä paikka, mistä hintoja vois myös tutkia, on WhiskyAuction.com ja tuolta selaa historiallisia kauppoja.
 
Sinällään huono tuuri, että kokoelma alkaa Auriverdeksestä eikä pääty siihen, yleensä tuota on vähän pidetty viimeisenä hyvänä Committee/Feis Ile -pullotteena :D Tuota edeltäneet Supernova/Rollercoaster/Alligator jne. ovat olleet erinomaisia ja Alligator on itsellä top5 listalla. Nuo komentavat vielä selkeästi korkeampia hintoja mutta nuo mitä listasit, pyörivät varmaankin siellä 130-160€ paikkeilla. Yksi hyvä paikka, mistä hintoja vois myös tutkia, on WhiskyAuction.com ja tuolta selaa historiallisia kauppoja.

WhiskyAuctionin toteutuneet antaa huomattavasti realistisemman kuvan hinnoista kuin whiskybase. Niistä hinnoista voi vielä mielessään vähentää postikulut Saksaan ja 10% komission. Totuus pyörii jossain niiden toteutuneiden hintojen paikkeilla.

Tuolla kaavalla ainakin itse määritän mielestäni järkevän hinnan viskille.
 
Maistelin tuossa jossain kohti Jack Daniel's & Cola 5% 33cl, niin mä en saanut menemään oikein kunnolla kurkusta alas. Tökki maun takia ja kumman helposti jallu menee alas.

1726424202231.jpeg
 
Ajattelin ensin, erillaista makua siis oli eka testikerta viskiä missään muodossa. En ajatellut ihan noin "hyökkäävää" makua, mutta hyvä
testata eri tuotteita ::)
No älä ainakaan muodosta lopullista mielikuvaa viskistä tuon sotkotuksen perusteella. JD raakanakin vaatii totuttelua ja kehittyneet makunystyrät, ei varmaankaan niitä helpoimpia alottelijaviskejä ja bourbonit / Tennessee-viskit yleisestikään.
 
ei varmaankaan niitä helpoimpia alottelijaviskejä ja bourbonit / Tennessee-viskit yleisestikään.
En nyt oikein keksi, mikä olisi helppo aloittelijaviski. No, savuiset tuskin ovat ainakaan helppoja. Mutta jos haluaa maistaa kohtuuhintaista hyvää amerikkalaista, voi aloittaa vaikka Bulleit Ryestä. Se toinen Alkon saman hintaluokan Ragtime Rye ei ole läheskään yhtä tasapainoinen kokonaisuus. Menee varmaan tovi, ennen kuin pitää täydentää varastoja, mutta noita ruisviskejä tulee ehkä joskus maisteltua lisää, mutta mitä todennäköisimmin hiukan tyyriimpiä.
 
En nyt oikein keksi, mikä olisi helppo aloittelijaviski. No, savuiset tuskin ovat ainakaan helppoja. Mutta jos haluaa maistaa kohtuuhintaista hyvää amerikkalaista, voi aloittaa vaikka Bulleit Ryestä. Se toinen Alkon saman hintaluokan Ragtime Rye ei ole läheskään yhtä tasapainoinen kokonaisuus. Menee varmaan tovi, ennen kuin pitää täydentää varastoja, mutta noita ruisviskejä tulee ehkä joskus maisteltua lisää, mutta mitä todennäköisimmin hiukan tyyriimpiä.
No joku Glenfiddich 12yo esim, ehkä Highland Park 12yo on aika kukkaniittyä ikenille. Noissa jenkkiviskeissä tuppaa vaan olemaan aika funky-ominaismaku jos niihin ei ole tottunut. Ruisviskit ovat myös aika pippurisia ja ”ärjyjä”. Toki itse tykkään kuin hullu puurosta.
 
En nyt oikein keksi, mikä olisi helppo aloittelijaviski. No, savuiset tuskin ovat ainakaan helppoja. Mutta jos haluaa maistaa kohtuuhintaista hyvää amerikkalaista, voi aloittaa vaikka Bulleit Ryestä. Se toinen Alkon saman hintaluokan Ragtime Rye ei ole läheskään yhtä tasapainoinen kokonaisuus. Menee varmaan tovi, ennen kuin pitää täydentää varastoja, mutta noita ruisviskejä tulee ehkä joskus maisteltua lisää, mutta mitä todennäköisimmin hiukan tyyriimpiä.

Itse voisin helppona aloittelijaviskinä suositella jotain sekoiteviskiä, vaikka joka alkoputiikista löytyvä Chivas Regal. Toki olen ymmärtänyt, että todelliset viskin ystävät eivät blended-tavaraan koske, mutta tuollaisella pehmeällä tavaralla saa jonkinlaisen käsityksen viskistä yleisesti, jos ei ole sitä koskaan juonut.

Itselle tarttui vähän aikaa sitten laivalta mukaan pullo tätä, joka vaikuttaa myös vähän saman tyyliseltä kuin CR.
 
Itse voisin helppona aloittelijaviskinä suositella jotain sekoiteviskiä, vaikka joka alkoputiikista löytyvä Chivas Regal. Toki olen

Mun mielestä Chivas on kyllä vaan pahaa. Mieluummin vaikka musta tai vihreä Walker tai Ballantinen Gold Seal tms, jos pitää olla blendi. Ja ehkä tärkeintä että ikää on 10 tai enemmän, koska maut pehmenee tynnyrissä, nuoremmat on viinaisempia. Irkuissakin on se ongelma että peruspullot on vajaavuotisia, ja niissä vielä hinta lähtee aika nopeasti tangentin suuntaan kun ikää tulee lisää.

Glenfiddichillä mä lähtisin, niinkuin Seimi tuossa aiemmin ketjussa sanoi, "lauantaikarkki-makumaailma", eli aika helposti lähestyttävä muttei kovin persoonallinen.
 
Ja ehkä tärkeintä että ikää on 10 tai enemmän, koska maut pehmenee tynnyrissä, nuoremmat on viinaisempia.
Tämä ei ole ihan niin yksioikoista, eli poikkeuksiakin löytyy. Tuoreimpana esimerkkinä Lindoresin "1494 roomalaisilla numeroilla", joka on vasta kolmivuotias. Maistuu silti ikäistään huomattavasti kypsemmältä. Vanhempia tuolta tislaamosta tulee sitä tahtia, kun tynnyrit ikääntyvät. Niin tuoreesta tislaamosta siis kyse. Mulle tärkeintä on, että viski on saanut sherrytynnyrikypsytystä.
 
Redbreast 12 yo on tosi kiva helppo aloittelijoillekkin. Ja savuisista Lagavulin 16 yo mutta on aika hintava. Laphroaig Quarter Cask on tosi jees vaikka alle 10-vuotiasta onkin. Blendatuista Isley Mist on yllättävän jees. Mutta savuiset Scotit onkin mun juttu pääsasiassa.
 
Connemaran peruspullotetta suosittelen itse alkutestailuihin, ei mitenkään hyökkäävä. Mieto savu ja turve. Hintalaatusuhteeltaankin melko hyvä.
 
Iloinen posteljooni toimitti paketin ja sisältä paljastui The Glendronach 15yo Revival (2014), eli on vielä ns. hyvää erää. Tämä hävisi markkinoilta 2015 ja palasi varjona entiseen verrattuna 2018.

No miksi sitten aikaisemmat oli parempia johtuu siitä, että tuote oli huomattavasti vanhempaa mitä etiketti antoi ymmärtää. Alla oleva kuvaaja (vihreä osuus) kertoo 2014 Revivalin olevan 19-vuotiasta tislettä. Tämä koskee myös valmistajan muita saman aikakauden pullotteita, 12yo, 18 Allardice, 21 The Parliament. Parhaimmillaan pulloista löytyi 6 vuotta vanhempaa tavaraa. Sen lisäksi, että nämä aiemmat pullotteet olivat iäkkäämpiä, ne on tislattu eri omistajan aikaan ennen tislaamon sulkemista vuosiksi 1996-2001, joka selittää miksi vanhempaa tislettä on ylipäätään jouduttu käyttämään. Lisäbonuksena nykyisiin verrattuna nämä on vielä varustettu ”Non-Chill filtration” -tekstillä ja pelkällä Oloroso-kypsytyksellä.

Itselleni tämä on yksi niistä viskeistä, joka on heti ensisiemauksella säväyttänyt ja jättänyt positiivisen muistijäljen. 2018-versio puolestaan oli pettymys isolla P:llä.

IMG_6635.jpeg


IMG_6634.jpeg
 
Varmasti mahtava tuote! Tuo olikin silloin aikanaan jännää että sai vanhempaa viskiä kuin mitä pullossa luki.

Joskus 2010-luvun alkupuolella viskiharrastus otti uusia kierroksia ja ostin Glendronachin 12yo omaan kaappiini. Sekä maistelin jossain 18 yo Allardicen. Kumpikin jäi kyllä mieleen, 12-vuotiasta tulee ehkä enemmän muisteltua että olipas se maistuvaa. Harmi kyllä 15yo on jäänyt kokematta.

Juuri harkinnutkin uuden viskipullon hankkimista, suunnittelin Aberlourin 12 yo ostoa mutta tämän innoittamana ehkäpä ostoon meneekin Glendronach 12 yo!
 
Meinasin vastata, että mua lahjottiin täsmälleen samalla tuotteella joku aika sitten. Mutta rupesin epäilemään, onko kyse samasta tuotteesta, kun tuota Revival-tekstiä ei mun putelista löydy. Alkon tuotehaulla se kyllä löytyy Revivalina. Eniwei, koska on Cherry Cask, niin maistuu kyllä mulle. Ei ole vertailukohtaa tuohon "vanhempaan", niin siihen en sitten otakaan kantaa.
 
Meinasin vastata, että mua lahjottiin täsmälleen samalla tuotteella joku aika sitten. Mutta rupesin epäilemään, onko kyse samasta tuotteesta, kun tuota Revival-tekstiä ei mun putelista löydy. Alkon tuotehaulla se kyllä löytyy Revivalina. Eniwei, koska on Cherry Cask, niin maistuu kyllä mulle. Ei ole vertailukohtaa tuohon "vanhempaan", niin siihen en sitten otakaan kantaa.
Onko kyseessä tämä pottu? Tuosta tosiaan pudonnut ”Revival” pois ja nyt lukee etiketissä ”Sherry Cask Matured”. Tarkempi etiketin tihrustelu sanoo Pedro Ximenez ja Oloroso -kypsytys.

IMG_6640.jpeg


Tämä puolestaan on tuon uusimman edeltäjä. Paketista hävinnyt ”non-chill filtration” sekä etiketissä lukee ”Matured in the finest PX and Oloroso Sherry casks from Spain”. Ennen markkinoilta häviämistä niissä luki ”Exclusively matured in the finest spanish Oloroso sherry casks”. Tuo onkin helpoin tapa tunnistaa vanhemmat uusista jos ei tuota ihan uusinta eri mallista pulloa huomioida. Toki on niissä täyttöpäivämääräkin jos jaksaa tihrustella.

IMG_6645.jpeg



IMG_6636.jpeg
 
15-vuotista Glendronachia en ole itse vielä maistanukkaan (en uutta enkä varsinkaan vielä kehutumpaa vanhempaa versiota) vaan jo "perus" 12-vuotias on jäänyt luottopulloksi heti kun ensimmäisen ostin ja maistoin. Kolahtaa omaan makuun todella hyvin ja on mielestäni hintalaatusuhteen puolesta oikein jees.
 
Viimeksi muokattu:
Harmillisesti oma 2015 pullotettu 18yo Allardice alkaa olla viimeisillään. Uuden pullon löytäminen järkevään hintaan lienee haastavaa
 
Tynnyrivahvat-tasting tänään, Glenfarclas 105 ennestään jo tuttu, suorastaan klassikko. Itselle tämän tastingin paras oli tuo Redbreast, melko suunmyötäistä.

IMG-20241019-WA0012.jpg
 
Ennen tastingia tuli maistettua odottamani uutuus, tämä se hiveli makunystyröitä. :p

IMG_20241019_145137.jpg
Oliko oikeasti hyvää vai nuorta ponua? Tuo ollut jo monesti ostoskorissa, mutta sitten ei vaan pysty. Tarvisi melkein käydä maistamassa ensin. Mac-Talla oli ainakin järkyttävää tinneriä.
 
Oliko oikeasti hyvää vai nuorta ponua? Tuo ollut jo monesti ostoskorissa, mutta sitten ei vaan pysty. Tarvisi melkein käydä maistamassa ensin. Mac-Talla oli ainakin järkyttävää tinneriä.
Mielestäni tuoksu lupaili aika paljon mutta maku ei ihan sitä lunastanut, kuitenkin hyvää ja suht täyteläistä oli noin nuoreksi. Eli täysin maistamisen arvoinen eikä missään nimessä pensselinpesuainetta.:D Mutta täytyy sanoa että vaikka hyvää olikin niin..en tuolla hintaa ostaisi koko pulloa. Jos hintaluokka olisi vaikka 50-60€/pullo niin sitten olisi eri asia.
 
Oon hieman miettinyt tässä, että myisin pois mulla muistaakseni 2011 joulusta olleen Glenfiddich Snow Phoenix -pullon. Avaamaton toki.

Ei vain mitään käsitystä miten tuon suhteen kannattaisi toimia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 781
Viestejä
4 582 007
Jäsenet
75 506
Uusin jäsen
milo09

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom