Viskit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ogram
  • Aloitettu Aloitettu
  • Avainsanat Avainsanat
    viski
pitikäydä noukkii maanantai-illaksi pienputeli four roses bourbonia jääny tämä vielä maistelematta
 
Mä en tähän päivään mennessä ole maistanut hyvää Bourbonia, johtunee maissista luulisin.
 
pitikäydä noukkii maanantai-illaksi pienputeli four roses bourbonia jääny tämä vielä maistelematta
Four roses single barrel yksi parhaimmista bourboneista mitä tullut maisteltua :tup: Nämä tuntuu jakavan mielipiteet eikä kaikki niitä viskeinä edes pidä, mutta omaan suuhun aika maistuvia ainakin silloin tällöin vaihteeksi mallasviskeille.
 
"
Regulations Regarding Bourbon Production:
  1. Must be made inside of the United States. One of the most common misconceptions about Bourbon is that it needs to made in Bourbon County.
  2. Must be 51% corn and 49% of the rest of it can be other grains.
  3. Needs to be aged in brand new charred American Oak Barrels.
  4. Can never be distilled to an ABV higher than 80%
  5. When it enters the barrel for aging, it can not be higher in proof than 62.5% ABV
  6. When it enters the bottle, it must be at least 40% ABV. I’m personally not going to be upset if it’s a few points higher
Don’t forget that 49% can be other grains, with the most common types being Rye and Wheat. As a general rule of thumb Rye adds spice, Wheat adds sweetness and Corn brings alcohol."

Aamen, ei Bourbonia minun suuhuni :D
 
niise iha lailla määritetty et pitää tehä kentuckyssa, eikös jack danielskin on valmistettu ku bourbon mut kun on tehty naapurikylässä niin, pulloissa ei saa manita bourbon
 
niise iha lailla määritetty et pitää tehä kentuckyssa, eikös jack danielskin on valmistettu ku bourbon mut kun on tehty naapurikylässä niin, pulloissa ei saa manita bourbon
Jack Daniels ei ole bourbonia ihan siitä syystä että valmistaja ei halua sitä bourboniksi kutsua. Sinänsä täyttää kaikki bourbonille laissa asetetut vaatimukset.
Kuten yllä olevassa lainauksessa mainittiin, bourbonia saa valmistaa ihan missä tahansa päin Yhdysvaltoja.
 
En tiiä uskaltaako täällä kysyäkään, mutta onko suosituksia ruisviskeistä, joita käyttää cocktaileihin?

Muuten käyn ehkä ostamassa tätä: Lot No. 40 Rye
 
En tiiä uskaltaako täällä kysyäkään, mutta onko suosituksia ruisviskeistä, joita käyttää cocktaileihin?

Muuten käyn ehkä ostamassa tätä: Lot No. 40 Rye

Tätä tullut ite käytettyä: Bulleit Rye

Lähinnä siksi että hintalaatusuhteeltaan aika jees, eikä koktaileihin oikeen kannata mitään kovin kalliita laittaa kun erot jää melko pieniksi.
 
Jalkapallo striimin seurana maistuu:

Duncan Taylor Rare Auld Glen Moray 24v bottle 92/249
Duncan Taylor Rare Auld Imperial 16v bottle 168/302
Ardbed Ardbog
Ardbeg Auriverdes
Yamazaki 18v

Kaapista ekana käteen tuleet, eikä tippaakaan mietittyjä.
 
Tulipa pitkästä aikaa haettua viskiä, oli 1,5v tauko ilman että hankin mitään kotiini (en kyllä luopunut ajoittaisesta maistelusta ;)). Kaveri kehui tätä hakemaani tuotetta, ja testien jälkeen liityn myös puolestapuhujien joukkoon: Wolfburn Northland Single Malt
Erittäin muikea maku noin nuoreksi viskiksi. Tarvii avata muutamalla vesitipalla kaiken potentiaalin saavuttamiseksi.
 
Tulipa pitkästä aikaa haettua viskiä, oli 1,5v tauko ilman että hankin mitään kotiini (en kyllä luopunut ajoittaisesta maistelusta ;)). Kaveri kehui tätä hakemaani tuotetta, ja testien jälkeen liityn myös puolestapuhujien joukkoon: Wolfburn Northland Single Malt
Erittäin muikea maku noin nuoreksi viskiksi. Tarvii avata muutamalla vesitipalla kaiken potentiaalin saavuttamiseksi.

Itselläkin ollut testilistalla tuo Wolfburn pitkään mutta ei ole vielä tullut vastaan. Kovasti noita on kyllä kehuttu.
 
Tulipa pitkästä aikaa haettua viskiä, oli 1,5v tauko ilman että hankin mitään kotiini (en kyllä luopunut ajoittaisesta maistelusta ;)). Kaveri kehui tätä hakemaani tuotetta, ja testien jälkeen liityn myös puolestapuhujien joukkoon: Wolfburn Northland Single Malt
Erittäin muikea maku noin nuoreksi viskiksi. Tarvii avata muutamalla vesitipalla kaiken potentiaalin saavuttamiseksi.

Samainen pullo löytyy omastakin kaapista tosin avaamaton vielä, josko saa avattuja tyhjennetty niin pääsee tänki korkkaamaan
 
Miksi helvetissä suurin osa "tosiharrastajista" leikkii vain noitten saarimalttien ja skotti-singeleitten kanssa?

Ei hjummarra.luulis siihen savun ja turpeen makuun kyllästyvän?

Ai niin, muualta maailmasta ei tule "kehuskelukelpoista" viskiä, menee uskottavuus jos keulis jollain japskiviskillä.

Itsehän tykästelen ymäri maailmaa tislatuista juomista enkä jumita pelkästään noitten skottien kanssa vaikka hyviä ovatkin.Noihin vaan puutuu kun se päällekäyvin on aina se turve/savu.

Ausseista tulee muuten aivan järkky hyviä viskejä...niin ja tän vuoden viskipokaaleitten arvostetuimman nappas japskiviski.
 
Homma on pielessä, jos pitää miettiä jotain keulimista viskillä.

Kahta en vaihda: savukala ja savuviski. Ensimmäinen suomalaista ja toinen skottia. Kummassakin aromi, perinteet ja fiilis ratkaisee.

Miksi edes pitäisi miettiä, mitä muut ryystää? Omaan suuhunhan se menee.

Miksi helvetissä suurin osa "tosiharrastajista" leikkii vain noitten saarimalttien ja skotti-singeleitten kanssa?

Ei hjummarra.luulis siihen savun ja turpeen makuun kyllästyvän?

Ai niin, muualta maailmasta ei tule "kehuskelukelpoista" viskiä, menee uskottavuus jos keulis jollain japskiviskillä.

Itsehän tykästelen ymäri maailmaa tislatuista juomista enkä jumita pelkästään noitten skottien kanssa vaikka hyviä ovatkin.Noihin vaan puutuu kun se päällekäyvin on aina se turve/savu.

Ausseista tulee muuten aivan järkky hyviä viskejä...niin ja tän vuoden viskipokaaleitten arvostetuimman nappas japskiviski.
 
en todellakaan mieti, kunhan totesin kun AINA mistään muusta ei jauheta kun juurikin muutamasta hassusta viskityypistä.lähinnä naurattaa.

Se on nousukasmaista tietämättömyyttä jos viskimaailma pyörii pelkästään yhden maan ja sieltäkin muutaman spesifioidun tuotteen ympärillä.

ei mulla muuta.nauttikaa savuflavoreistanne.
näitä nyt näki kun ammatikseni viinaa myin, raakana kiskotaan sinkulaa naamariin ja irvistellään että onpas hyvää...oikein juomien kuningasta vaikka samaan aikaan oksennus on jannulla puolessa kurkussa.

jaloihin juomiin kuuluu hei oikeasti muutakin kuin ne yliarvostetut singlemalt/cask saariviskit.mutta kukin tyylillään.
 
en todellakaan mieti, kunhan totesin kun AINA mistään muusta ei jauheta kun juurikin muutamasta hassusta viskityypistä.lähinnä naurattaa.

Se on nousukasmaista tietämättömyyttä jos viskimaailma pyörii pelkästään yhden maan ja sieltäkin muutaman spesifioidun tuotteen ympärillä.

ei mulla muuta.nauttikaa savuflavoreistanne.
näitä nyt näki kun ammatikseni viinaa myin, raakana kiskotaan sinkulaa naamariin ja irvistellään että onpas hyvää...oikein juomien kuningasta vaikka samaan aikaan oksennus on jannulla puolessa kurkussa.

jaloihin juomiin kuuluu hei oikeasti muutakin kuin ne yliarvostetut singlemalt/cask saariviskit.
Viestistä päätellen se olet sinä, joka haluaa keulia jollain viskillä. Ettei olisi nyt "nousukasmaisuus" vaan lipsahtanut projisoinnin puolelle?

Ihmiset puhuu mistä haluavat puhua.

Jos sinä haluat puhua muista viskeistä, foorumi on vapaa. Ehkä jopa hedelmällisempi sellainen lähestymistapa, jossa vaikka kerrotaan omia maistelukokemuksia.

Pätemiselle löytyy varmasti parempia paikkoja, viskiharrastajille löytyy omiakin foorumeja joissa voi sitten tuoda omaa erinomaisuuttaan esille jos välttämättä tuntee tarvetta siihen.
 
Älä yritä kääntää minua joksikin pikkusornea nostelevaksi brassailijaksi.

Edelleen, itseä lähinnä huvituttaa.Ja nyt näemmä tullaan lynkkaamaan julkisesti kun kyseenalaistan monien ah niin faktana tiedetyn asian eli sen että on vain skottiviskejä, kaikki muu kuraa.

kun itseasiassa nuo saarisinkulat NIMENOMAAN on pahimmasta päästä aloittavalle viskinharrastajalle.

joko heti alkuunsa antavat täysin väärän kuvan ylipäätään viskeistä tai sitten se kavereilta ja netistä opittu "totuus" vie kaiken muun seikkailukelpoisen pois kun kyllästetään mieli siihen tiettyyn aromien tasoon ja oletettuun makuun.

Menkää kurssille, kai noita vielä järjestetään...itse olen muutaman kerran työn ansiosta ollut muutaman päivän dokauskursseilla ihan esim.irish distillery companyn maksamana ja itselle avautui vasta tuolloin se kirjo mikä viskeistä löytyy,siis ympäri maailman.Ei edes irkkuyrityksenö vetänyt kotiinpäin vaan avarsi kösityksiä.Ja edelleen ,lähes 25 vuotra myöhemmin on maailman viskien koluaminen vasta hyvässä alussa.

edelleen, itselle on vaikea uskoa että täälläkin kaikkien makunystyrät on juurikin aktivoituneet vain pelkästään skotti sinkuloille, enemmän on kyseessä se että ostatte sitä mitä "painostus" ja väärin opitut nettifaktat antaa luvan hankkia.koska se "arvostus"

Aivan sama kun olisit oluthsrrastaja mutta joisit vain pelkästään koffia tölkistä, sitten kimpassa vertailette eri koffeja tölkeissä.ei ole muuta olutta kun koff tölkissä.

Kiitos ja hyvästi.
 
Älä yritä kääntää minua joksikin pikkusornea nostelevaksi brassailijaksi..

Huvittavaa kun itse maalailit muista nousukkaita.

...blaablaablaa...
edelleen, itselle on vaikea uskoa että täälläkin kaikkien makunystyrät on juurikin aktivoituneet vain pelkästään skotti sinkuloille, enemmän on kyseessä se että ostatte sitä mitä "painostus" ja väärin opitut nettifaktat antaa luvan hankkia.koska se "arvostus"

Kiitos ja hyvästi.

En tiedä enkä luule muista. Itse ihastuin skottiviskiin ensihuitaisulta ilman mitään ennakkoperehtymistä asiaan. Sitä ennen nuorena juonut vaan niitä tyypillisiä irkkuviskejä päihtymistarkoituksessa. Savuaromista tykkään muissakin tuotteissa. Esim. savustettu ketsuppi ja jo mainittu kala.

On se nyt kumma, että joku täysin tuntematon jolppioletettu luulee tietävänsä paremmin miten muut ihmiset nauttivat viskinsä.

Kiitos hyvästeistä, toivottavasti pitää myös.
EDIT: eihän se pitänyt. Siinä meillä oikea nettisankari..
 
Viimeksi muokattu:
"vaan niitä tyypillisiä irkkuviskejä" kertoo sinusta jo paljon...on siinä sulla kompetenssit kohdallaan.

Et muuten taida edes osata ilman lunttausta kertoa mikä siinä irkkuviskissä tekee sen "irkkuviskin"?

just joo.vmp.hyvin sä vedät.
 
Pidä lupauksesi ja pitäydy hyvästeissä ennen kuin menee (turhaksi) tappeluksi. Kaikki juokoon mitä juo ja harrastakoon omalla tavallaan, vaikka se olisi toisen mielestä kuinka autistista tahansa.
 
Japsiviskeistä Hibiki testattu muutama vuosi sitten. Ei oikein auennut makumaailma minulle.
Pitää pysytellä Islay sinkuloissa.
 
Ai niin, muualta maailmasta ei tule "kehuskelukelpoista" viskiä, menee uskottavuus jos keulis jollain japskiviskillä.

Itsehän tykästelen ymäri maailmaa tislatuista juomista enkä jumita pelkästään noitten skottien kanssa vaikka hyviä ovatkin.Noihin vaan puutuu kun se päällekäyvin on aina se turve/savu.
Et ilmeisesti ole kovin paljoa skottiviskejä maistellut mikäli kuvittelet että suurimmassa osassa on savu päällimmäisenä. Tai edes mukana koko tisleessä. Pelkästään Speysidestä tulee jokusen kertaluokkaa enemmän täysin savutonta.

Ja viskimaailman seuraaminenkin ilmeisesti rajoittuu muropaketteihin, nimenomaan japanilaiset ja intialaisethan olivat tuossa pitkän tovin just se kaikkein kovin juttu hipstereillä.
 
Yritin muuten tässä muutama viikko sitten bongata Osakan lentokentältä japanilaisia single maltteja. Ei löytynyt, vaikka samojen valmistajien blended-viskejä löytyi kyllä (esim. Nikka). Samoin hämmensi se havainto, että whisky-otsikon alla myytiin myös brandyjä. :eek:
 
Uusimmat tulokkaat kaappiin.
7cbd7e1f1f93a6168cbd50f40ff878fa.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: EDI
"vaan niitä tyypillisiä irkkuviskejä" kertoo sinusta jo paljon...on siinä sulla kompetenssit kohdallaan.

Et muuten taida edes osata ilman lunttausta kertoa mikä siinä irkkuviskissä tekee sen "irkkuviskin"?

just joo.vmp.hyvin sä vedät.

Otetaas sitten taas vähän rauhallisemmin.
 
No jos katsoo perus-Alkon valikoimaa niin ei ihmetytä keskustelun skottiviskipainotteisuus. Joka hemmetin peräkylältä löytyy se Laphroig/Ardbeg ja muutama muu skottimallas ja muutama perusblendi mutta tuuria saa olla matkassa jos haluaisi hyvän bourbonin tai aasialaisen mallasviskin. Eksoottisemmista blendeistä kuten Compass Boxeista puhumattakaan. Itse aloitin harrastuksen skoteista ja savuista ja ne maistuvat edelleenkin, mutta bourbonit ja jenkkimaltaat tekevät kovaa nousua tällä hetkellä omassa harrastuksessa mutta missäpä noita maistelisi kun ei montaa ravintolaa löydy jossa olisi jotain muutakin kuin Alkon valikoimasta löytyvät perusjenkit. Tommyknocker täällä Helsingin suunnalla on yksi harvoista.
 
Kyllähän minunkin mielestäni viski-keskusteluita leimaa usein tietty kapeakatseisuus, itsekin siihen syyllistynyt aikoinani. Jossain vaiheessa sitä vain kyllästyi totaalisesti skottiviskeihin, mistä alkoi tutkimusmatka muunlaisten tuotosten pariin. Lopulta ympyrä sulkeutui ja paluu Skotlannin ylänköjen tisleiden pariin oli tosiasia.

Sillä suurella erolla, että nykyään on olemassa monia eri juomia, mitkä kaikki maistuvat oivilta. Päivästä riippuu, mitä milloinkin tekee eniten mieli.

Suosittelen tutustumaan rohkeasti eri tislaamoihin, jäämättä jumiin siihen „yhteen ja oikeaan“.
 
Uusimmat tulokkaat kaappiin.
7cbd7e1f1f93a6168cbd50f40ff878fa.jpg

Tuo Highland Park 12 viikinki oli vähän kalliimpi Lontoon keskustan Tescoissa, joten vähän mietin, mikä siinä maksaa? Vertailun vuoksi yleinen hintataso perus-12-vuotiaalla oli £25 ja tuo maksoi £37.50 vielä isänpäivänä. Myös Glenfiddichin normi-12-vuotiasta sai 33% halvemmalla.

12 vuotta on muutenkin semmoinen sopiva kompromissi iän ja hinnan suhteen..
 
Tuo Highland Park 12 viikinki oli vähän kalliimpi Lontoon keskustan Tescoissa, joten vähän mietin, mikä siinä maksaa? Vertailun vuoksi yleinen hintataso perus-12-vuotiaalla oli £25 ja tuo maksoi £37.50 vielä isänpäivänä. Myös Glenfiddichin normi-12-vuotiasta sai 33% halvemmalla.

12 vuotta on muutenkin semmoinen sopiva kompromissi iän ja hinnan suhteen..
Toi oli postikuluineen 186 euron setti. Ainoo tuttu toi Glenmorangie. Pakko oli tilata uus pullo, kun vanhassa helmi pohjalla. On meikäläiselle oikein suun mukaista.
 
Yritin muuten tässä muutama viikko sitten bongata Osakan lentokentältä japanilaisia single maltteja. Ei löytynyt, vaikka samojen valmistajien blended-viskejä löytyi kyllä (esim. Nikka).

Niin hassua kuin se onkin, niin Japaniin ei oikein kannata mennä japanilaisten viskien perässä. Japanilaisilla on kova pula tuotteesta, kun vielä taannoin menekkiä ei ollut käytännössä yhtään ja tislauskapasiteettiakin käytettiin varsin maltillisesti. Tislaamoshopeistakaan ei taida nykyään enää saada juurikaan muuta kuin maistiaisia kokonaisien pullojen sijaan. Parin viime vuoden hintakehitys on oikeastaan yksi isoimmista ulossulkevista tekijöistä japsiviskien kanssa. Pari vuotta sitten Olutexpossakin oli maahantuojan tiski täynnä ikäluokiteltuja Japani-single maltteja, mutta eipä ole enää näkynyt. Olisi mahtavaa saada jostain vaikkapa Yamazakin Sherry Caskia käsiin, mutta heikko saatavuus ja tonnien hinta työntää kyllä luotaan.
 
Itse ostin joskus kauan sitten paikallisesta alkosta juurikin Yamazakin sherry cask:n ja jeesus sentään mikä juoma. Pikana takasi ja lisää etsimään. Yksi lisää löytyis suomesta ja myymäläsiirtona minulle kiitos. No, se meni heilahtaen myös ääntä kohti. Vielä kun hinta oli erittäin kohdallaan niin en valittanut. Siitä alkoi rakkaus kyseistä merkkiä kohtaan. 25v tuli maistettua viimeksi ehkä noin pari vuotta sitten Oslossa. Tällä hetkellä omistan itse 18v pullotetta kaksi avaamatonta kappaletta. Jotka myös saavat olla kiinni. 12v lähti Espanjasta mukaan, koska hintalappuun oli ilokseni jäänyt 46e :). Hibikit ja Nikat on tastingeissä maisteltu moneen kertaan, mutta ei niistä muut ole päässeet Yamazakin rinnalle sitten millään. Korkeat hinnat ja huono saatanut harmittaa, mutta niinhän se on kaiken hyvä viskin kohdalla. Arkipullotkin maksaa alkossa 80e... :(

edit. Omat juomien hankita kärsi pienen kolauksen kun whiskysite lopetti suomeen toimittamisen. Onneksi on löytynyt pari hyvää vielä toimittavaa putiikkia korvaajaksi, mutta ei niistä samantasoisia tarjouksia saa millään.
 
Tallinnanlaivalta tarttui matkaan Higlandparkin Einar. Octomoore
oli jo korissa mutta vaihtui viime metreillä.
 
Kaikki skottiviskithän ovat savuisia ja samanlaisia. Asiallista keskustelua viskeistä huomattavissa.
Ei tämä ole mikään kilpailu, että mistä ne parhaat viskit tulevat.

Sitten itse asiaan. Islay Mist Deluxea juoneena voin suositella saman pullottajan 12yo versiota. Tulee Lapparin tislaamosta, joten savua löytyy, mutta seassa myös makeaa. Hyvä budjetti viski arkeen.

Alkon verkkokaupasta lähti tilaukseen Kilkerran 8yo cask strenght 56%. Odotukset korkealla, sillä pidin 12yo pullotteesta erittäin paljon.

PS. Naurahdin Sampsalle
 
Islay Mistissä on kyllä hinta/laatusuhde kohdallaan, tosin en tuota 12v versiota ole maistanut. Toinen kokeilemisen arvoinen on Smokehead Smokehead Scotch Whisky : The Whisky Exchange Tuota pitäisi itsekkin ostaa uusi pullo ja varmistaa muistikuvat, ostin joskus 10v sitten tuota ja muistaakseni oli melko menevää tavaraa.
 
Tarttui reissusta lentokentältä matkaan litran pullo Laphroaig Four Oak, kun oli tarjouksessa alle 40 euron, mikä tuntui hyvälle hinnalle tietämättä tarkemmin kyseisestä pullotteesta.

Four-Oak.png


Onko tuo hyvää? Mietin että juonko itse vai annanko lahjaksi eteenpäin joskus. Siksi ei vielä avattu siis..
 
Lähtökohtaisesti 40% Laphroaigit toimii itselle vähän heikosti. Pari pinnaa lisää tekee huomattavasti lisää ryhtiä
 
Mjoo, availin ja kokeilin. Ei tosiaan kymppivuotiaan saman brändin tuotteen veroista, mutta ei nyt pahaakaan missään nimessä. Aika voimakas savuisuus ja tammea, mutta muuten hieman ”kevyt”. Kuitenkin nautinnollista maisteltavaa ja ostaisin uudestaan kyllä tuolla hinnalla!
 
Hommasin vastikään Glenmorangie Nectar D'or 12 vuotiaan putelin Alkosta. Ei Alkon pyytämän 84€ arvoista, mutta jos ois parikybää pois hinnasta niin olisi paikallaan. Maku lähti avautumaan vasta toisella dramilla. En kokeillut lisätä vesitippoja vielä. Suolaisesta hinnasta huolimatta tarpeeksi miellyttävää hedelmäistä viskiä. 3/5
 
Olin vähän päässyt kyllästymään noihin turvesavumonstereihin ja palannut ylämaan suuntaan kunnes käteen osui Tobermoryn lahja maailmalle:
Ledaig 10 Year Old Single Malt
upload_2018-8-25_12-24-34.png


Helposti saatavilla, sopuhintainen, tarpeeksi vahvana pullotettu, turve ja muut maut sopivasti tasapainossa.
Nuori ikä ei maistunut läpi ollenkaan. En tiedä miten olen onnistunut missaamaan tämän mutta suosittelen kyllä lämpimästi, pääsi välittömästi omaksi talousviskiksi jota on aina pullo hyllyssä mallashetkeä varten.


Tulipa ostettua myös tuon täysi-ikäinen isosisko kun tuli ruotsissa vastaan, saas kattoa nyt koska löytyy sopiva hetki sen nautiskeluun.
ledaig.png
 
Olisi hauska idea ostaa lahjaksi vuonna 1993 tislattua viskiä, mutta hinnat karkaavat minun tottumuksiin melko korkeiksi. Halvin mitä äkkiseltään löysin, oli Auchentoshan 25 Year Old 1993 - Chieftain's (Ian Macleod) Whisky - Master of Malt. Kallis tuokin on minulle, meneekö rahat hukkaan vain hauskan idean takia, vai olisiko tuon arvoista?


Auchentoshan on sitten aika "hento" viski nykyajan muotisuihin. Varmasti erinomainen pullo mutta vaatii nauttialta jonkin verran. Olen itse tuota 21yo maistanut ja ensituntuma oli että aivan liian kesy kokemus. Tuo on oikeastaan enempi irlantilaisviskiläistä, eli jos lahjan vastaanottaja osaa arvostaa myös hyviä ei-niin-hyökkääviä kokemuksia niin lienee hintansa väärti. Mutta jos hän on - niinkuin tänäpäivänä tuntuu usea olevan - ns. "peat monster" eli lähinnä imeskelee turvesavua Lagavulineista ja Ardbegeistä niin helposti siitä jää vähän vajavainen fiilis.

Ralphy pistää ihan hyvin 21yo:n kasaan:


Ps. jos kaveri ei ole viski-ihmisiä ja pääasia on tuo hauska idea 25 vuotiaasta aineesta, niin vinkkinä kannattaa vilkaista rommihyllyn suuntaan. Rommit iätetään myös mutta pääset huomattavasti halvemmalla ja ne ovat usein hyvän makuisia ilman että suuvärkki on niin tottunut aineeseen joten väittäisin että helpommin lähestyttäviä ( <- oma mielipide, ei fakta ). Esim ihan kotoisesta alkosta löytyy aika läheltä:
Ron Zacapa Centenario 23yo ~67€
Ron Matusalem 23 Gran Reserva 23yo ~68e
Plantation Barbados 20th Anniversary XO 20yo 56e

En tunne rommeja niin hyvin että uskaltaisin luvata mutta uskoisin että 25 vuotiasta löytyy myös ja puoleen hintaan viskiin nähden. Esim Centenario Gran Reserva 25 Years 25yo $80
 
Auchentoshan on sitten aika "hento" viski nykyajan muotisuihin. Varmasti erinomainen pullo mutta vaatii nauttialta jonkin verran. Olen itse tuota 21yo maistanut ja ensituntuma oli että aivan liian kesy kokemus. Tuo on oikeastaan enempi irlantilaisviskiläistä, eli jos lahjan vastaanottaja osaa arvostaa myös hyviä ei-niin-hyökkääviä kokemuksia niin lienee hintansa väärti. Mutta jos hän on - niinkuin tänäpäivänä tuntuu usea olevan - ns. "peat monster" eli lähinnä imeskelee turvesavua Lagavulineista ja Ardbegeistä niin helposti siitä jää vähän vajavainen fiilis.

Ralphy pistää ihan hyvin 21yo:n kasaan:


Ps. jos kaveri ei ole viski-ihmisiä ja pääasia on tuo hauska idea 25 vuotiaasta aineesta, niin vinkkinä kannattaa vilkaista rommihyllyn suuntaan. Rommit iätetään myös mutta pääset huomattavasti halvemmalla ja ne ovat usein hyvän makuisia ilman että suuvärkki on niin tottunut aineeseen joten väittäisin että helpommin lähestyttäviä ( <- oma mielipide, ei fakta ). Esim ihan kotoisesta alkosta löytyy aika läheltä:


Kiitos vastauksesta. Lahjan saaja ei ole varsinaisesti viski- eikä muitakaan viinaihmisiä, jotain Laphroaigin 10-vuotiasta on maistellut ja viime aikoina muitakin vastaavia. Kuulemma savuiset maistuu, mutta sanoisin, että hän ei oikeasti edes tiedä, kun ei ole muita maistanut. Idea tässä on tärkein eli rommikin voisi tosiaan olla hyvä idea, tutkinpa niitä tarkemmin.
 
Ps. jos kaveri ei ole viski-ihmisiä ja pääasia on tuo hauska idea 25 vuotiaasta aineesta, niin vinkkinä kannattaa vilkaista rommihyllyn suuntaan. Rommit iätetään myös mutta pääset huomattavasti halvemmalla ja ne ovat usein hyvän makuisia ilman että suuvärkki on niin tottunut aineeseen joten väittäisin että helpommin lähestyttäviä ( <- oma mielipide, ei fakta ). Esim ihan kotoisesta alkosta löytyy aika läheltä:
Ron Zacapa Centenario 23yo ~67€
Ron Matusalem 23 Gran Reserva 23yo ~68e
Plantation Barbados 20th Anniversary XO 20yo 56e

En tunne rommeja niin hyvin että uskaltaisin luvata mutta uskoisin että 25 vuotiasta löytyy myös ja puoleen hintaan viskiin nähden. Esim Centenario Gran Reserva 25 Years 25yo $80
Noiden kyseisten rommien ikämerkinnät ei tosin ole ihan vertailukelpoisia viskeihin. Ne on valmistettu ns solera menetelmällä, eli vanhin rommi on tuo 20-23 vuotta mutta sitä voi olla vain pieni osa sisällöstä, nuorin taas pari vuotiasta ja loput jotai siltä väliltä. Ei nyt varmaan tällaisessa tapauksessa niin merkitystä ja rommia ei muutenkaan tarvitse niin pitkään kypsyttää kuin viskiä jotta siihen saa tynnyristä makua. Mutta tulipahan mainittua, jos joku ihmettelee miten 23 vuotiasta rommia saa 40-60 eurolla ja viskit lähtevät 100-150 eurosta. Ja tokihan myös "oikeita" ikämerkinnällisiä rommeja on (kuten Appleton), mutta rommeissa yleisesti vallitsee hieman villi länsi meininki viskeihin verrattuna. Ikämerkintä voi olla mitä tahansa, saa lisätä sokeria ja muita keinotekoisia makuaineita jne.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 554
Viestejä
4 557 066
Jäsenet
74 998
Uusin jäsen
hcko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom