Virallinen kinkunpaisto 2024 + muut jouluruoat ja juomat

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 153
On taas sen aika että aletaan virittelemään kinkkua ynnä muita joulun herkkuja kun aattoon on enää päivä muutama.

Virmasta tuli Wotkinsin tuoresuolattu 4,7kg joten sillä mennään. Tänä vuonna ajattelin lykkää paistopussiin ja toki kunnolla ylikypsäks. Perinteeksi on myös mudostuneet Hasselbackan perunat aattona jokka sopii kuin nenä päähän. Ja kaveriks tuhti kastike. Ja toki muut joulun herkut.

Kuumana kinkku on hyvää, mutta parastahan se on 2-3h paistosta ja lämpimänä. Kunnon miehekkäitä siivuja sekä rosollia niin siitä on aattoilta tehty. Kyytipojaksi hyvää vodkaa, mutta kohtuurella. Pitää muistaa että jouluna saa juoda mutta ei saa olla kännissä.

Pitää vielä etsiä joku Netfix-sarja mitä aattona kyylää takan loimussa vatta pystyssä ja toki pitää myös olla aattoyön sauna jossa loput sulatellaan ihan rauhassa.
 
Meillä on aika simppeli menu. Kinkku tietenkin, puikulaperunat, suolalohi, valkosipuli tuorejuusto +pari lisuketta ihan randomilla ja mikä tekee joulusta joulun on äitin tekemä maksalaatikko. Toki teen tuohon lisäksi kinkun paistoliemestä kermaisen kastikkeen. Mie en vaan pysty syömään porkkana- ja lanttulaatikkoa eikä näitä meidän ruokapöytään jouluna kuulu.

Vanhemmilta peritty tapa aatolle on aikainen sauna jonka jälkeen syödään ja sitten lapset saa lahjat. Tämä kaikki on mun taloudessa hoidettu klo1600 mennessä.

Kinkku parasta reilusti ylikypsänä myös täällä :tup:

Illalla parit natsi-siwan parhaimmat punaiset oluet ja tietenki se maailman paras jouluelokuva: Die Hard I

ps. vähän ehkä jännittää kun nyt ekaa kertaa ikinä olen lasten kanssa kolmistaan joulun :nb: ("lapset" = +15w < 18w :asif:)
 
Meillä on aika simppeli menu. Kinkku tietenkin, puikulaperunat, suolalohi, valkosipuli tuorejuusto +pari lisuketta ihan randomilla ja mikä tekee joulusta joulun on äitin tekemä maksalaatikko. Toki teen tuohon lisäksi kinkun paistoliemestä kermaisen kastikkeen. Mie en vaan pysty syömään porkkana- ja lanttulaatikkoa eikä näitä meidän ruokapöytään jouluna kuulu.

Vanhemmilta peritty tapa aatolle on aikainen sauna jonka jälkeen syödään ja sitten lapset saa lahjat. Tämä kaikki on mun taloudessa hoidettu klo1600 mennessä.

Kinkku parasta reilusti ylikypsänä myös täällä :tup:

Illalla parit natsi-siwan parhaimmat punaiset oluet ja tietenki se maailman paras jouluelokuva: Die Hard I

ps. vähän ehkä jännittää kun nyt ekaa kertaa ikinä olen lasten kanssa kolmistaan joulun :nb: ("lapset" = +15w < 18w :asif:)
EI liity sinuun mitenkään, mutta olen yrittänyt parikin kertaa tehdä kinkkuliemestä kastiketta mutta ei vaan toimi. Liian "kinkkuinen", paremmin toimii joku raskas pippurikermakasti millä ei ole mitään tekemistä kinkun kanssa. Saa vähän kontrastia.

Ja meillä kanssa käydään vieraissa ja hautausmaalla ja kotio siinä 16-17 kanttureilla jolloin saunaan ja sen jälkneen sitten syöntiä paljolti ja sitten lahjukset ja keskittymään leffan joka tänä vuonna on Deadpool & Wolverine. Eukko toki nukahtaa ekan vartin aikana mutta ei se niin nuukaa ole. Sitten kinkkua ja takan ääreen kattomaan Netflixiä.
 
Yleensä oltu jossain lämpimässä joulu viimeiset 6v mutta nyt saavuttiin jo viikko sitten takaisin kotosuomeen. Puutarhurina vaatii sen lämmön, kun kesä töissä ja ei kesälomaa silloin. Kinkku (5kg tuoresuolattu HK:n), joka itse paistetaan. Muuten ulkoistanut laatikot paikalliselta lounas/catering-paikalta (peruna, lanttu, porkkana sekä maksalaatikko), rosollia saarioiselta, lihapullat naudasta (itsetehtynä), graavilohi (itsetehtynä), saaristolaisleipä. Vaimo tkee kyllä vielä punajuurisinihomejuustolaatikot ja piparit (itsetehty taikina) lapsen kanssa.

Rentoa kotoilua, minun puolen lähisukua syömään about 13-14 aikoihin, lapsen joululahjojen avaamiset ja suklaata, joulutortut, piparit että kahvit päälle ja sitten taas oleskelua. Vieraat lähtevät ehkä 16-17 aikoihin, joululeffaa yms (ei mennyt Die hard 1/2 läpi perheelle) oleskelua taas. Ja lisää suklaata. Siinä se jouluaatto menee. 27.12 anoppilaan pohjanmaalle pariksi päiväksi, lisää lahjoja muttei enää jouluruokia toivottavasti.
 
Itse ostan joulukinkun aina joulun jälkeen. Saa paljon halvemmalla.

ScreenShot276.jpg


Samaten konvehdit. Juhlapöydän 300g rasiat kolme kpl vain vitosella. Yleensä tulee ostettua kuusi settiä (18 rasiaa). Riittää koko talveksi. Nämä kinkku, ja konvehtirasiat on yleensä tarjouksessa vain päivän, pari, joten tarkkana saa olla, ettei jää ilman.
 
Bataatti-porkkana -laatikkoa, juustoja, leipäjuustosalaatti, lihapullia, lohta, rapeiksi paistettuja uuniperunoita, oliiveja, hillosipulia, marinoituja katkarapuja ja muuta pientä.

Ja tietty se kinkku. Kinkku isoon pataan jäisenä ja aamuyöllä leivinuuniin. Päivällä sitten jossain vaiheessa pois ja vaahterasiirappikuorrutus. On nimittäin hyvää.
 
Uudenvuoden kinkku? Nauratti viime joulunakin kun eräs perheenäiti kärräsi kassalle about 10kg kinkun tapaninpäivän jälkeen. Kun sai niin halvalla :p
Mitä nauramista tuossa on?Voi hyvinkin olla että pienituloinen useamman lapsen perhe on syönyt yhden kinkun jouluna ja nyt ostettiin halvalla sianlihaa.
 
Lähinnä nauratti se tilanne kun itsellänikin oli mojova kinkku kärryssä. Ei tosin niin suuri kuin tällä kyseisellä naisella, mutta kuitenkin, jotenkin huvittava tilanne kun porukka ostaa kinkkuja joulun jälkeen. Oli siellä muitakin kyttäämässä alennuskinkkuja, mutta toi nainen sattui olemaan juuri mun edellä kassajonossa, ja pisti silmään.

Mitä tulee saunomiseen, niin se lämpiää päivittäin, mutta onhan siinä oma tunnelmansa istahtaa saunan lauteille jouluaattona. Ja olutkin tuntuu maistuvan jotenkin paremmalta kuin arkisin. Kait se on sitä joulun taikaa...
 
Viimeksi muokattu:
Vastarannan kiiskenä lankaan ja kommentoimaan.

Firma tarjosi perinteisen joululounaan, siinä tuli meikäläisen kinkkukiintiö jo täyteen ja muistutus siitä että ei tarvitse kinkkua tehdä tänäkään vuonna.
Joko se kinkku on ylikypsää ja niin kuivaa että kurkkuun takertuu tai sitten on sellaista älllöä puolikypsää minkä rakenne on vain niin vastenmielinen suussa.
Kyllähän se muutama viipale sian persettä menee, mutta alkaa tökkimään kyllä tosi nopeasti.
Parina vuotena tehty kinkku meille 2 hengen talouteen, ja roskiinhan siitä sitten puolet meni kun ei tule syötyä.
Savukalkkuna sitä vastoin on erittäin maukasta jos on oikein tehty ja kymmenen kertaa parempi jouluruoka kuin kinkku.

Imelletyt laatikot, rosollit ja sekametelikiisselit on kyllä kaikki niin hirveää skeidaa että ei tosikaan.
Itseasiassa kaikki suomalaiset jouluruuat on vähän perseestä jos rehellisiä ollaan.
Ja en ole ruokanirso. Kaikki muu tulee kyllä syötyä mitä lautaselle laitetaan, mutta nuo jouluruuat ei vain ole minun juttu.
Tehdään varmaan jotain muita hyviä ruokia Joulunpäiville.

Jouluakaan ei meillä oikeastaan vietetä, mutta mukavaahan se on kun on vapaapäiviä töistä.

Ei ole tarkoitus pilata ketjua liialla negatiivisuudella, hyvää Joulun odotusta kaikille!
 
Itse ostan joulukinkun aina joulun jälkeen. Saa paljon halvemmalla.

ScreenShot276.jpg


Samaten konvehdit. Juhlapöydän 300g rasiat kolme kpl vain vitosella. Yleensä tulee ostettua kuusi settiä (18 rasiaa). Riittää koko talveksi. Nämä kinkku, ja konvehtirasiat on yleensä tarjouksessa vain päivän, pari, joten tarkkana saa olla, ettei jää ilman.
Kuka syö juhlapöydän konvehteja? :D
 
Eka joulu 51 vuoteen ilman mutsin läsnäoloa.Kinkkuja tuli haettua 2 kpl Wotkinin 4.4 kg ja tänään Hk:n 3kg kinkku pakastimeen odottamaan pääsiäistä.Mulle riittää kinkku,perunaa,lämmin savulohi ja tietenkin Saarioisen maksalaatikkoa.Perinteisesti on tullut oltua paikallisessa parilla aattona mut tänä vuonna vois pysytellä kotona selvinpäin.Huomenna pitää käydä heittämässä pikkupojille lahjat ja sitten tyttären kanssa aatonaattona Pitäjän kirkon hautausmaalle kynttilät mutsin,serkun.kaverin,ja muijan siskon haudalle.Sitten meen vielä Maunulan uurnalehtoon laittamaan faijalle kynttilän palamaan.Töihinkin pitää vielä mennä huomenna ja to-pe yöksi.
 
Minä. Ainoita oikeita konvehteja jouluna.
Nyt kun kaikki isovanhemmat poistuneet ja faijan vaimo älyää noita olla ostamatta, ei onneksi altistu laisinkaan. Kauheeta sontaa. :rofl:

Itse hommaan yleensä jonkun keltaisen Paradis boksin ja/tai Fazerin sinisiä konvehteja. Ei itselläkään yleensä mene kovin eksoottisia lajikkeita mutta nuo juhlapöydät on alinta bulkkia.
 
Alkanut kinkku jäämään taka-alalle. Savustettu kalkkuna on tullut jäädäkseen. Mikä lienee, mutta aivan loistava tuote.
 
Nyt kun kaikki isovanhemmat poistuneet ja faijan vaimo älyää noita olla ostamatta, ei onneksi altistu laisinkaan. Kauheeta sontaa. :rofl:

Itse hommaan yleensä jonkun keltaisen Paradis boksin ja/tai Fazerin sinisiä konvehteja. Ei itselläkään yleensä mene kovin eksoottisia lajikkeita mutta nuo juhlapöydät on alinta bulkkia.
Mä en vihaa mitään muuta niin paljon kuin "suklaa" johdannaisilla täytettyjä tai umpisuklaisia konvehteja. Niissä pitää olla jotain kunnon makutöhkää sisällä, kuten marmedia, minttua, ananasta jne.
 
Kansa on puhunut, pulinat pois.



Voi hyvä luoja :rofl:

Joku käry tästä oli kun katsoo miten paljon näitä menee kärryihin jossain 3-6 kpl bokseissa. Luulen että hinta per boksi on sopivan halpa että näitä voi heitellä kaikille puolitutuille tosissaan tai läppänä.

Itselle nuo listan Fasut uppoavat paremmin, olkoonkin, että Wiener Nougat kustiin muokkaamalla raaka-aineita joitakin vuosia sitten.

Noin muuten joukusafkat on helppo rasti. Tuoresuolattua kinkkua, savulohta, perunoita kastikeella, graavilohta ja saaristolaisleipää + joulutorttuja. Ei laatikoita, ei rosollia.
 
Laitoin kello 15 tänään kinkun uuniin (noin 5.5kg) ja nyt 6h myöhemmin on 82C, otan siinä 85C tai hiukan yli pois. Ylikypsää pitää olla. Kuorrutus tulee omasta sinapista jonka tein aamulla.

Kerrankin tarpeeksi aikaisin liikkeellä, monta kertaa mennyt niin että kinkku valmistunut vasta kello 2-4 aikoihin jolloin ei enää huvita hirveästi alkaa säätämään.

Ja paistelin päivää ennen muutenkin kuin normaalisti, niin voi huomenna keskittyä vain ottamaan siivuja, myös kinkusta. :D


Ostan joulun jälkeen pikkukinkun jonka teen uudeksi vuodeksi airfryerissä, sitä on niin monet kehuneet.
 
Laitoin kello 15 tänään kinkun uuniin (noin 5.5kg) ja nyt 6h myöhemmin on 82C, otan siinä 85C tai hiukan yli pois. Ylikypsää pitää olla. Kuorrutus tulee omasta sinapista jonka tein aamulla.

Kerrankin tarpeeksi aikaisin liikkeellä, monta kertaa mennyt niin että kinkku valmistunut vasta kello 2-4 aikoihin jolloin ei enää huvita hirveästi alkaa säätämään.

Ja paistelin päivää ennen muutenkin kuin normaalisti, niin voi huomenna keskittyä vain ottamaan siivuja, myös kinkusta. :D


Ostan joulun jälkeen pikkukinkun jonka teen uudeksi vuodeksi airfryerissä, sitä on niin monet kehuneet.
Kyllä se kinkku paistetaan vasta aattoja ja nautitaan kuumana/lämpimänä. Kylmä kinkku on mautonta.
 
Huomenna kinkku grilliin ja siitä ne muut samalla sitten tekeytyy myös aattoon.

Paistopussissa höyryttäminen/keittäminen ei ole kinkun paistamista täällä suunnalla.
 
Kyllä se kinkku paistetaan vasta aattoja ja nautitaan kuumana/lämpimänä. Kylmä kinkku on mautonta.
Makuasioita. En ole koskaan tykännyt lämpimästä kinkusta, puhumattakaan harmaasuolatusta. Kinkunkin voi aina hankkia valmiina niin ei tarvitse nähdä vaivaa laisinkaan. :thumbsup:
 
Onko tuo joku juttu että jotain sinappisoosia nautittaisiin graavi/kylmäsavulohen kanssa? Nyttemmin laajalti tuollaisesta mutta täytyy sanoa etten ollut koskaan edes kuullut että.
 
Soossin voi graavin kanssa tehdä ihan oman maun mukaan.
Se sinappipohjainen taitaa olla yleisin.
Aina tuota kaiketi on josssain muodossa tehty graavin kylkeen.
 
Kannattaa kokeilla Tanskalaista(?) sinappitillisoosia, se sopii kyllä hyvin ja saatanpa tuota nyt sitten tehdäkin, kun tuli mieleen.
 
Kävin hakemassa tänään kolmannen pikkukinkun ja huomenna paistan airfryerissa 2,7 kiloisen rääpäleen ja keväällä 2,5 kiloisen ja juhannuksena 3 kiloisen (3,99€/kg).
 
Ensimmäinen joulu moneen vuoteen, kun pöydässä ei ole silakkaa. Hinta on ollut posketon, jos kalaa on ollut edes saatavilla.
Onneksi edes Islannin rasvasilliä on saatavilla aiempien vuosien tapaan, eli verenpaineen saa pidettyä epäterveissä lukemissa hyvin suolattuna tämänkin joulun osalta.
Pöydässä on itsetehtynä lasimestarin silliä, tillisilliä, punasipuli-pippurisilliä, sinappisilliä, silli-mäti-sipuli-smetanaseosta sekä uutena kokeiluna Jallu***-silliä. Ja toki Italiasta uutta perunaa. On pöydässä jotain muutakin, mutta itse keskityn olennaiseen.
 
Aikansahan tuo pieni 3kg kinkkukin ottaa :)

ns. Target olisi 78C, pitänee varmaan hieman kääriä.

IMG_1197.jpeg
 
4,7kg tuore Wotkins tuuppasin juuri ruiskulla suolasavuvettä ja saa tekeytyä aamuun jolloin uuniin paistopussissa. Ekaa kertaa säkissä joten saa nähä kuin äijän käy..
 
Koko päivä sykitty jouluruokia väsäillessä. Graavilohta, kinkku, kotikaljaa, porkkanalaatikkoa jne. Mukavaa kyllä. Nyt rentoudun kaljaa ja bourbonia juoden. Huomenna tulee perhettä kyläilemään ja syömään. Muuten ollaan vaimon kanssa ihan kahden. Anoppilassakin tuli jo lauantaina käytyä syömässä, joten velvollisuudet alkaa olla hoidettu. Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

kinkku (1).jpg
 
Huomenna on kinkunvalvojaiset ja sovittelin jo tänään valmiiksi, että se mahtuu varmasti airfryeriin 😅

Taidan laittaa paistopussiin, että saan tänäkin jouluna liemet talteen jääpalapusseihin.

kinkku-airfryer.PNG
 
Aikansahan tuo pieni 3kg kinkkukin ottaa :)

ns. Target olisi 78C, pitänee varmaan hieman kääriä.

IMG_1197.jpeg
Sähkön laatu heikentynyt viimevuodesta. Miten se täälläkin kinkku ei meinaa kypsyä millään kun seittämättä tuntia jo alle 5kg kinkku uunissa. 78 taitaa jo olla, mutta ylikypsäksi vedetään.
 
Tässä pirtissä valmistuu kolme kinkkua ja ensimmäinen valmistui puolituntia sitten kun
Weberin hiilisavustimessa jotain10-11h viettänyt kinkku saavutti 72c sisälämmön ja
läsäytin venttiilit, niin vetäytykööt pöntössä rauhassa aamuun saakka.

Toinen luuton 2,8kg heräteostos lähti vakuumipussissa Sous vide systeemillä kypsymään
ja lämmöt laitoin 63c ja aikaa ajattelin jotain 12h.

Kolmannen joka on rouvan toivoma ns. periteinen kinkku on sähköuunissa asemissa lähtee aamulla kuuden hujakoilla paistumaan ja pitäisi olla valmiina sopivasti kun alkaa väkeä kertymään, ja
ei ole omalla porukalla tarkoitus kaikkea syödä vaan sopivasti vieraita niin eiköhän noilla pärjää.
 
Sähkön laatu heikentynyt viimevuodesta. Miten se täälläkin kinkku ei meinaa kypsyä millään kun seittämättä tuntia jo alle 5kg kinkku uunissa. 78 taitaa jo olla, mutta ylikypsäksi vedetään.

On sekin varmaan :)
Grillissä meni ~11 tuntia tuolla 3kg versiolla. Alkulämmöt 90C ja siitä hyppäyksillä 140C asti, kun ei vain kyennyt odottamaan. Valmista nyt on.

IMG_1204.jpeg
 
Wiener Nougat kustiin muokkaamalla raaka-aineita joitakin vuosia sitten.
No voi hyvä luoja tosiaan jos ikävöit palmuöljyversiota :rofl: Vai onko tämä taas niitä asioita että makuero huomataan ainoastaan, koska tiedetään että reseptiä on säädetty? Kaakaovoita on siis käytetty joulusta 2021 lähtien.

Pandat on ihan hyviä, suklaa itsessään on samaa kuin Pandan maitosuklaa, tai hyvin lähellä ainakin, ja täytteet on perinteisiä konvehtitäytteitä, ei siis voi valittaa. Fazer Klassikot on hyviä myös, mutta pidin edeltävästä sinisestä rasiasta enemmän. Tämän hetkinen, jossa maut pohjautuu patukoihin, on hieman turha rahastustyylinen imho. Ei Maraboutkaan ole koskaan jäänyt syömättä, vaikkei täytteet omaan makuun oikein osu.
 
En ymmärrä niitä jotka paistavat kinkun, ja kaatavan paistinliemen viemäriin, tai minne nyt ikinä sen hävittävätkään. Sehän on parasta herkkua. Jäähdyttää ensin liemen, ja kuorii päältä pois sen valkoisen epäterveellisen rasvan, ja jäljelle jää se kirkas ruskea liemi, joka ei käsittääkseni edes ole mitenkään epäterveellistä, ainakaan verrattuna siihen valkoiseen rasvaan. Itse teen niin että paistan kinkun ylikypsäksi, ja leikkelen sen siivuiksi, ja lirautan siivujen sekaan tuota ruskeaa lientä, ja suoraan pakkaseen rasioissa. Pitkin talvea voi syödä todella herkullisia ja meheviä, hyytelöityjä kinkkusiivuja. Omasta mielestäni kinkku on ehdottomasti parhainta kylmänä.
 
No voi hyvä luoja tosiaan jos ikävöit palmuöljyversiota :rofl: Vai onko tämä taas niitä asioita että makuero huomataan ainoastaan, koska tiedetään että reseptiä on säädetty? Kaakaovoita on siis käytetty joulusta 2021 lähtien.

Se on siis pissitty näemmä jo kahteen kertaan. 2014 ja 2021. 2017 oli sitä kunnon kamaa!

Kaakaovoi -> shea -> kaakaovoi
 
En ymmärrä niitä jotka paistavat kinkun, ja kaatavan paistinliemen viemäriin, tai minne nyt ikinä sen hävittävätkään. Sehän on parasta herkkua. Jäähdyttää ensin liemen, ja kuorii päältä pois sen valkoisen epäterveellisen rasvan, ja jäljelle jää se kirkas ruskea liemi, joka ei käsittääkseni edes ole mitenkään epäterveellistä, ainakaan verrattuna siihen valkoiseen rasvaan. Itse teen niin että paistan kinkun ylikypsäksi, ja leikkelen sen siivuiksi, ja lirautan siivujen sekaan tuota ruskeaa lientä, ja suoraan pakkaseen rasioissa. Pitkin talvea voi syödä todella herkullisia ja meheviä, hyytelöityjä kinkkusiivuja. Omasta mielestäni kinkku on ehdottomasti parhainta kylmänä.
Viemäriin se ei ainakaan kuulu, mutta itse laitan jääpalapusseihin vielä kun paistoliemi on kuumaa ja siirrän jäähtyneenä pakastimeen.
 
No voi hyvä luoja tosiaan jos ikävöit palmuöljyversiota :rofl: Vai onko tämä taas niitä asioita että makuero huomataan ainoastaan, koska tiedetään että reseptiä on säädetty?
Maun huomasi muuttuneen välittömästi syödessä, ilman ennakkotietoa aiheesta. Minä ikävöin hyvää makua, kiinnosta yhtään mikä sen lopulta tekee sen maun.

Nykyäänhän tilanne on merkityksetön kunnes ko. tuote valikoidu kotiin asti. Minusta kyse oli kyllä aiemmasta kuin vuodesta 2021 koska allekirjoittanut vietti sen vuoden puoliksi sairaalassa ja vaikka ennen joulua pääsikin pois, wiener nougat ei ollut päällimmäisenä mielessä.

Olikin kyse vuodesta 2017 kun kaakaovoi muuttui palmuun ja sheaan.

Nyt jos se on taas sama kuin se alkujaan oli, voisi joskus kokeilla.

 
7kg kinkku oli uunissa 8h 15min ja näköjään lämmöt pompannut 90 asteeseen. Saas nähdä kuinka ylikypsää on. Toi uusi uuni on paljon kiukkuisempi kuin vanha ja samoilla asetuksilla tulee ruoka paljon nopeammin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 569
Viestejä
4 557 845
Jäsenet
75 001
Uusin jäsen
Nuudelipoju

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom