Virallinen kinkunpaisto 2019 + muut jouluruuat ja juomat (oli 2017/2018)

Joo totta.
Mä itseasiassa kyl testasin just keittämällä viime vuonna mut enhän heittänyt väärin näyttävää pois ja nyt en muistanu kumpi näytti oikein...

No tän Joulun valmistelut on muutenkin olleet niin katastrofi et toi jos kinkku meni v***si ni mahtuu samaan konkurssiin.
Pääasia että Joulupukki tulee (toivottavasti) ajallaan ja muksuilla on onnistunut Joulu.
 
Mulla oli aikoinaan tämmöinen kinkkumittari ja se näytti päin helvettiä, koska piikin ja mittarin välissä oleva mutteri oli löystynyt ja asteikko liikkui vapaasti kumpaankin suuntaan.

ruoka%20uuni%20404116.jpg


Nyt ja viime vuonna oli käytössä tämmöinen ja hyvää on tullut, vaikken ole mitenkään tarkistanut tai kalibroinut.

75 astetta ja kinkku ulos :D

6411570009234.jpg
 
@ddude Tuon takia se mittari kannattaa (pitää) testata ennenkuin käyttää.
Vähintäänkin kiehuvan veden kanssa ja miksei nyt vaikka se varmaan kaikilta löytyvä kuumemittari ja vettä sopivan lämpösenä. Jos ei siis muita referenssejä ole mitä voi käyttää..
Mieluiten se pari eri lämpötilaa kannattaa testata, kiehuvan veden kanssa mittari voi hyvinkin näyttää oikein mutta mistä sitä tietää (ilman testausta) onko alemmat lämpötilat edes sinnepäin.

Täällä käytössä Ikean 7€ mittari (Fanfast) ja ei ainakaan omassa yksilössä mitään valittamista. (en nyt ulkomuistista muista mitä omat testit näytti mutta olisikohan ollut asteen sisällä ja sen perusteella sitä sitten käytetään)
Ikean Fantast täälläkin ja hienosti toimii.

FANTAST Lihamittari/ajastin - IKEA
 
Viimeksi muokattu:
Juu, bonusta siitä että on yksinkertainen ja saa sammutettua. Äidilleni ostin HH:sta mikälie merkkisen, samantyylisen 10€ mittarin "taittuvalla näytöllä" ja sitä ei saa sammutettua. Jotenkin niin typerää... Testasin (molempia, Ikea ja HH) kiehuvalla vedellä ja toinen näytti 98C ja toinen 100C. En enää muista kumpi oli kumpi mutta jos nyt totta puhutaan niin ei se tällaisessa käytössä niin nokon nuukaa ole.
Sivuhuomiona HH:n mittari pysähtyi 7C lukemaan, Ikean Fanfast näyttää nollaan asti ja sanoisin vielä että yllättävän tarkasti.

Tuosta mittarista ja siitä mitä se näyttää vielä sen verran että kannattaa myös varmistaa että paristot mitä käytät on "riittävän tuoreet". "Tyhjä" paristo niin voi näyttää mitä sattuu tai yksinkertaisesti arvot siirtyä johonkin suuntaan enemmän tai sitten vähemmän. Jotkut (suunniteltu päin vittua) laitteet voi olla herkempiä sen pariston jännitteen suhteen ja siten alkaa oireilemaan ennen aikojaan. Testaamallahan tuo selviää..

---

Noniin, 7 tuntia ja 20 minuuttia myöhemmin.
upload_2017-12-23_22-59-33.png
Tuupattu 100C uuniin noin kuus asteisena ja pois kun mittari huusi 87C.
Kasasin muutaman pyyhkeen päälle ja annan olla lepäämässä kaikessa rauhassa sen puolisen tuntia ennenkuin alan edes miettimään jatkotoimenpiteitä.
 
Kinkku ollut uunissa 7h 90-100 asteessa ja mittari näyttää 83. Siinä 88:n kohdilla nyppään pois uunista. Mitään kuorrutuksia en tälllä kertaa laita kun kukaan porukasta ei niistä oikein välitä.

Meidän joulupöytä on tänä vuonna typistetty niin että vain jokaisen suosikkiruoat jäi pöytään.

Mannapuuro, luumukiiisseli (piti olla riisipuuro, mutta riisit jäi kauppaan)

Kinkku
Perunalaatikko
Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Kokoperunat
Kastike kinkunliemestä

Rosolli + kastike
Perunasalaatti
Tonnikala-pastasalaatti
Kurpitsasäilyke
Punajuuri-majoneesisalaatti
Jallusinappi
Juustoja

Joulutorttuja
Pipareita
Konvehteja + muita joulukarkkeja
Glögiä
Paljon erilaisia hedelmiä ja pähkinöitä

Joulupäivänä tehdään uunilohta ja savustettua lohta, sekä katkarapuja jossain muodossa.

Heh, kylläpä näyttääkin köyhältä meidän tämän vuoden menu, mutta tosiaan pöydästä löytyy vain ne asiat mitä ilman ei joulua tule.
 
Paljonko teillä on tullut nestettä paiston aikana? Jos vaikka kerrotte paistolämpötilan, ajan ja kinkun asteet niin saadaan jotain vertailua aikaiseksi. Omalla kohdalla oli nyt noin 12 tuntia noin 90 asteessa (pidin ekat 25 minuuttia 175 asteessa) kunnes sisälömpötila oli 80 astetta. Nestettä tuli 20% 7 kg viljaporsaan tuoresuolatusta kinkusta, eli 1340 grammaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli laitettua sous vide-kinkkua. 2,7 kiloinen HK:n kinkkurulla vakuumiin, Anovalla lämmöt 69 astetta ja 13 tuntia. Hyvä tuli, mehevä mutta murea. Yhtään isompaa rullaa ei kyllä olisi tohon Idealen isompaan vakuumipötköön mahtunutkaan.
 
@miiksu

Litran verran tuli 7,2kg kinkusta ja menivät jääpalapusseihin ja sitä kautta pakastimeen myöhempää käyttöä varten (kastikkeet ja keitot).
 
@miiksu aloituksessa oli jo harjoituskinkun speksit.
Eilen pussissa paistettu "HK Viljaporsaan juhlakinkku potkalla (pakaste)" 5.614kg:
100C uunissa (mittarin mukaan heilui ~90-100C välillä), sisälämpötila 6C > 87C.
Paistoaika 7h 20min ja lepo muutaman pyyhkeen alla ~40min.
Nesteitä tuli 1390g. Paistopussi, hedelmäpussi, kamara, pahimmat läskit, verkko ja potkan luu(t) kun se lössähti irti kun siirsin kinkkua painoivat yhteensä 897g.
Eipä siinä paljoa sitä lihaa ole.
 
Viimeksi muokattu:
@miiksu aloituksessa oli jo harjoituskinkun speksit.
Eilen pussissa paistettu "HK Viljaporsaan juhlakinkku potkalla (pakaste)" 5.614kg:
100C uunissa (mittarin mukaan heilui ~90-100C välillä), sisälämpötila 6C > 87C.
Paistoaika 7h 20min ja lepo muutaman pyyhkeen alla ~40min.
Nesteitä tuli 1390g. Paistopussi, hedelmäpussi, kamara, pahimmat läskit, verkko ja potkan luu(t) kun se lössähti irti kun siirsin kinkkua painoivat yhteensä 897g.
Eipä siinä paljoa sitä lihaa ole.
Noita läskejä en mittaillu mutta meillä onnistu nyt kinkku hyvin. Annoin vetäytyä ekan tunnin pussissa ja toisen tunnin ilman paistopussia. Tällä kertaa tuoresuolattu ja maistu paremmalta kuin pakaste. Ens kerralla sitten luomua. Laatikot sitten onnistu hyvin. Porkkana, lanttu ja imelletty. Ei nyt ihan täydellisesti mutta lähellä ollaan. Alkaa kokemusta tulla pikkuhiljaa. Varmaan pitää ottaa punajuurilaatikkokin ensi vuonna tuohon kaveriksi. Tekis mieli syödä :drool: mutta pitää nyt malttaa kun menossa siskon luokse viettämään joulua.
 
Noita läskejä en mittaillu mutta meillä onnistu nyt kinkku hyvin. Annoin vetäytyä ekan tunnin pussissa ja toisen tunnin ilman paistopussia. Tällä kertaa tuoresuolattu ja maistu paremmalta kuin pakaste. Ens kerralla sitten luomua. Laatikot sitten onnistu hyvin. Porkkana, lanttu ja imelletty. Ei nyt ihan täydellisesti mutta lähellä ollaan. Alkaa kokemusta tulla pikkuhiljaa. Varmaan pitää ottaa punajuurilaatikkokin ensi vuonna tuohon kaveriksi. Tekis mieli syödä :drool: mutta pitää nyt malttaa kun menossa siskon luokse viettämään joulua.

En minäkään niitä yleensä mutta nyt katsoin huvin vuoksi paljonko siitä tuli kun ensimmäistä kertaa paistoin potkallista ja varsinkin noin pientä sellaista. (Ei minun ostos)
Eikä tuo hävikki mikään äärettömän huono jos vain katsotaan sitä paistonesteen määrää kuten aloituksessakin, siinä se oli ~20% ja tässä ~25%. Vastaavasti molemmissa jotain vajaa 15% tjsp se suolaveden määrä.

Viime vuonna kyllä puhuttiin että suoraan se tuore(suolattu) Atrialta (ostettiin halvennuksesta, oli helvetin hyvää) mutta tällä kertaa näin..
Pitää käydä tiistaina katsomassa onko niitä jäänyt tänäkin vuonna "yli", ei tuo kinkku tule riittämään :D

Laatikoista puheenollen, kokeile tehdä bataattilaatikkoa joskus.
 
Nyt kun kinkku on melkein syöty ja sulateltu, niin huomenna täytyy mennä katsomaan löytyisikö kaupoista tarjouksessa juhannuskinkkua pakastimeen :D
 
Rismassa loput kinkut oli 0,95 e/kg. Ostin, vaikkei pitäny. Pakko kai se on paistaa.:D
 
Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa testissä uudet perunat, jotka on pakastettu heinäkuun puolivälissä. Puoliksi kypsennetty ja sitten pakastettu. Joulupöytään sitten kypsennetään loppuun. Saa nähdä miten käy, varalla on muuta perunaa.

Ei tullut toivottua lopputulosta. Perunat pysyivät jotenkuten kasassa, mutta tulos oli jotenkin vetinen ja odotettua mauttomampi. Kyllä nuo silti parempia (tai ainakin erilaisia) olivat kuin kaupan siiklit.
Prosessia täytyy kehittää ensi vuodeksi.
 
Prismasta myös kinkku pakkasessa, 1e/kg. Harmaasuolattu Tapolan juhlakinkku, ei pakastettu.
 
Nostellaans vähän, kun se aika vuodesta taas alkaa olla.

Olen jo ~15v paistanut kinkun itsenäisyyspäivänä. Saa sellaisen kun itte haluaa ja saa puukolla vuolla miten haluaa. Jouluna sitten taas "joutuu" syömään sukulaisten tekeleitä.

6,8kg kinkku ollut maanantaista asti sulamassa jääkaapissa, ja nyt ollut tunnin verran lämpöisessä. Jossain klo3 laitan uuniin niin saa joskus klo12 päivällä ottaa pois. Onhan tuossa taas ihan helvetisti syötävää yhdelle. Pakastimeen menee taas iso osa. Tosin sopivasti lomalla koko joulukuun niin kyllä aikaa peleta/syödä/lihota.

Edit: Laitetaan nyt pari aloitus kuvaa:
4.jpg

3.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Voitais varmaan vain päivittää tämän ketjun otsikko tähän vuoteen ja jatkaa tässä? Tuskin tarvitsee uutta ketjua kun ei tämä niin hirveästi paisunut viime vuonna..

Asiaan, kinkkua en ole itse vielä paistelemassa.
Eikä muuten viime vuonna ollut jäänyt tuoreita kinkkuja yli kun kävin Tapaninpäivänä ihmettelemässä.
Joten tänä vuonna suoraan se tuore kinkku. Perkele. *heristää nyrkkiä*
Eli KCM:n kautta varasin Atrian tuoreen luuttoman juhlakinkun, pyysin 4-5 kiloista kun ei ole niin paljon syöjiä jne.
Pakko noutaa 20. päivä kun on muita menoja muina päivinä joten pitää miettiä mitä sen säilytyksen kanssa tekee kun uuniin se menee tietenkin vasta 23. päivä myöhään iltapäivällä tjsp.

Ensi viikolla ajattelin vääntää sinapit. Viime vuonna en tainnut mainita että yritin tehdä gluteenittomana sitä reseptiä (postaus #3) mitä äitini on käyttänyt. Eli kokeilin mitä tapahtuu perunajauhoilla. Vituiksihan se meni. En suosittele. Suurinosa tuli käytettyä mutta koostumus oli huono.
 
Voitais varmaan vain päivittää tämän ketjun otsikko tähän vuoteen ja jatkaa tässä? Tuskin tarvitsee uutta ketjua kun ei tämä niin hirveästi paisunut viime vuonna..

Asiaan, kinkkua en ole itse vielä paistelemassa.
Eikä muuten viime vuonna ollut jäänyt tuoreita kinkkuja yli kun kävin Tapaninpäivänä ihmettelemässä.
Joten tänä vuonna suoraan se tuore kinkku. Perkele. *heristää nyrkkiä*
Eli KCM:n kautta varasin Atrian tuoreen luuttoman juhlakinkun, pyysin 4-5 kiloista kun ei ole niin paljon syöjiä jne.
Pakko noutaa 20. päivä kun on muita menoja muina päivinä joten pitää miettiä mitä sen säilytyksen kanssa tekee kun uuniin se menee tietenkin vasta 23. päivä myöhään iltapäivällä tjsp.

Ensi viikolla ajattelin vääntää sinapit. Viime vuonna en tainnut mainita että yritin tehdä gluteenittomana sitä reseptiä (postaus #3) mitä äitini on käyttänyt. Eli kokeilin mitä tapahtuu perunajauhoilla. Vituiksihan se meni. En suosittele. Suurinosa tuli käytettyä mutta koostumus oli huono.

Jos pihalla on sopivasti koko ajan pikku pakkasta, niin heittäisin ulos. Ei jäädy mutta säilyy ehkä vähän paremmin. Tosin eipä kai kinkku miksikään mene, varsinkin jos on suolattu niin vähän jelppaa.
 
Jos pihalla on sopivasti koko ajan pikku pakkasta, niin heittäisin ulos. Ei jäädy mutta säilyy ehkä vähän paremmin. Tosin eipä kai kinkku miksikään mene, varsinkin jos on suolattu niin vähän jelppaa.

Joo, tietenkin näin jos sää sallii.
Lasitettu parveke löytyy ja se on asteen tai jokusen lämpimämpi kuin ulkona. Siellä ennenkin on säilytetty jotain tavaraa joulun aikaan, mitä, on riippunut lämpötilasta.
Mutta sen nyt näkee sitten parin viikon päästä miten paljon on pakkasta. Jos on paljonkin niin vesiämpäri on vaihtoehto, pitää vain seurata sen veden lämpötilaa. Jos ei niin mietitään sitä sitten.
 
On muuten ensimmäinen uutinen paikallislehdessä ollut kinkkujen loppumisesta tänä vuonna. Kuten joka vuonna.
 
Laitetaan nyt vielä lopputulostakin. Mistään sinappihunnuista en tykkää, niin menee noinkin. Bonuksena tein vielä tänään pullaa :)

5.jpg

6.jpg

7.jpg
Ei ole sinappihuntu napannut täälläkään koskaan, joten tavallisella verkotetulla suolakinkulla mennään ja muut lisukkeet siihen sitten kaveriksi lautaselle.

Vielä ei viitsi alkaa kinkkujen kanssa leikkimään, joten itsenäisyyspäivän kunniaksi kellutin hirvipaistia sous vide -keittimessä (56 astetta/15h). Kaveriksi valkosipuliperunoita, salaattia ja punkkua. Hyvää oli.
 
Prismassa kävin kinkut läpi. Luomua lukuunottamatta kaikissa kotimaisissa pienehköissä (alle 4 kg) kinkussa on stabilointiaineet E450 ja E451, joissain vielä dekstroosia.

Inhoan kun kinkussa on sellainen kuplamainen rakenne, kun katsoo läheltä leikkauspintaa niin näkee kuplat. Epäilen että noista johtuu.

Vaihtoehtoina kinkkuun jossa oli lihan lisäksi vain vesi ja suola oli 19,90€/kg suomalainen luomu tai tanskalainen 5€/kg niin otin tanskalaisen 3,5kilon pötkylän.
 
Kaikki jouluruoka on enemmän ja vähemmän omaan makuun sopimatonta kinkkua lukuun ottamatta.

Riisipuuron voin juuri juuri syödä.

Täytyy ottaa ilo irti kinkun paistosta
 
Tuli itse ostettua n.6 kiloa Atria kinkku. Vähän on ollu Atria boikotissa lisätyn veden takia, mutta näytti olevan lihaa piirun verran enemmän kuin HKssa (83% vs 85%) ja taas suolaa hiukan vähemmän kuin HKssa (1,8g vs 1,9g).
Katotaan nyt, annetaan Atrialle mahdollisuus.

Itse kinkkuhan on toki parasta reilusti ylikypsänä sitten n.2-3h paiston jälkeen kun se on vielä hyvin lämmintä muttei kuumaa. Siitä siivuja lautaselle ja takkahuoneeseen kattomaan Narcos kolmoskautta taikka Deadpool kakkosta. Ja syödään koko yö ja ihan ähkyyn saakka.
 
Yleensä ostanut 4-5kg kinkun mutta tänä vuonna ostin kaksi noin 2.5kg kinkkua ja toinen niistä menee grilliin ja toinen uuniin. Pääseepähän vertaamaan kuinka paljon on eroa. Olisin ostanut tuorekinkkuja mutta ei mikään paikka luvannut noin pieniä ja osa myi jotain 4-6kg väliltä, vähän tuurista kiinni mitä saavat loppujen lopuksi. En ole ennen grilliin laittanut kinkkua niin varmistelen, että on sitten edes yksi kinkku syötävänä ja 5kg olisi omasta mielestä ehkä hieman iso tuohon Weberiin. Palaa vielä reunat.
 
Harjoittelukinkku (joo, ihan kun tarvitsisi harjoitella kun sen 30v. on noita paistellut) tehty ja koiran kanssa hyväksi havaittu. Joulupöytään sitten vähän isompi ja pyhien jälkeen halpaa lihaa esim. kesällä paistettavaksi.
 
Lauantaina paistoin kaveriporukalle illanistujaisiin 6kg kinkun ja se meni illan aikana kokonaan. Pari päivää aiemmin jääkaappiin sulamaan, edellisenä päivänä pöydälle lämmitteleen (sisälämpö oli 16´C uuniin mennessä) ja sitten 110`C kiertoilmauuniin kunnes sisälämpö 77´C. Uunissa kinkku ritilällä, kinkun alla pelti keräämässä rasvat ja alla vielä toinen pelti täynnä vettä estämässä kuivumisen. Toimi :tup:
 
Onko kukaan tehnyt kinkkua keittämällä tai sous videenä ja onko lopputulos ollut onnistunut?

Kokeilin pientä 3kg luutonta kinkkua ensiksi savustuspöntössä 1h ja päälle 8h 74 asteessa (sous vide). Ihan ok lopputulos, mutta uunissa tulee edelleen parempi, kun rasva sulaa kunnolla kinkun päältä ja antaa makua.
 
Riipaise esimerkiksi tuosta jotain vinkkejä. Kyllähän se sen uunireissun tarvitsee jos haluaa läskejä "renderöidä" (oliko tälle joku hieno suomen kielinen termi?)


tl;dw lillutteli 1-2h vedessä jonka heitti pois ja sitten keitteli hitaasti 1½ tuntia kera juureksia yms aromaattisia juttuja. Narut pois, nahka pois ja samalla läski tasaisemmaksi kerrokseksi ja viilteli läskiin ristikon.
170C 20min > lusikoi sulanutta rasvaa päälle, ripotteli runsaasti mustapippuria ja öösäsi marmeladia pintaan. Takaisin 170C uuniin tunniksi, ~ puoli välissä lusikoi taas nesteitä päälle ja hifisteli rosmariinipensselillä.
 
Viimeksi muokattu:
Tuplat mutta tulkoon..

Ensi viikolla ajattelin vääntää sinapit. Viime vuonna en tainnut mainita että yritin tehdä gluteenittomana sitä reseptiä (postaus #3) mitä äitini on käyttänyt. Eli kokeilin mitä tapahtuu perunajauhoilla. Vituiksihan se meni. En suosittele. Suurinosa tuli käytettyä mutta koostumus oli huono.

Hyvää tuli :tup:

upload_2018-12-11_0-43-10.png

Toinen isoista purkeista jäänee muhimaan keväälle odottamaan grillikauden avausta, toinen käyttöön ja suurinosa pilteistä menee eteenpäin.

Listalla vielä kirsikkakakku, haarukkaleivät, piparit, bataattilaatikot jne.
 
Kirsikkakakkuun resepti?

Tuossa

Tänään tuli väännettyä kirsikkakakku, haarukkaleipiä ja tietenkin "sekametelisoppa" (eli sekahedelmä) riisipuuron kaveriksi. Yleensä tuon keiton teen aatonaattona mutta näin tällä kertaa.

Linkkien takana on pdf reseptit (harakan varpaat varoitus kahdessa ensimmäisessä). Googlettamalla löytynee samat, ne mitään sen ihmeellisempiä ole.
Haarukkaleivistä nyt tietenkin saa tuunattua "jouluisempia" jos siltä tuntuu, siirappia kardemummaa kanelia tai jotain siihen suuntaan. Mutta itse tykkään niistä "sellaisenaan".

  • 4 kananmunaa
  • 1dl sokeria
  • 200g voita
  • 1dl sokeria
  • 1tl leivinjauhetta
  • 10kpl (cocktail) kirsikoita (sokeriliemessä)
  • 2rkl kirsikoiden lientä
  • 3dl vehnäjauhoja
Tuohon on parikin eri tapaa, joko vaahdotat erikseen kuten pdf:ssä tai sitten vaahdotat voin ja sokerin johon sitten lisäät ne munat yksitellen vatkaten.
Teit kummalla tavalla tahansa niin sitten lisäät loput aineet sekaan.
Kai se idea erikseen vaahdottamisessa on että saadaan niihin sitä ilmaa ja kuohkeutta jotka sitten yhdistetään ilman hirveää sekoitusta (ettei se kuohkeus karkaa?) ja lisäillään ne loput ainekset myös "hellästi".
Kaada taikina korppujauhotettuun kakkuvuokaan (sellainen perinteinen ribbed for her pleasure) ja uuniin 175*C/~50min. Kiertoilmalla matalampi lämpötila.
 
Viimeksi muokattu:
Maanantaina illalla otettu 6,9 kiloinen jääkaappiin sulamaan. Tänään illalla nostan huoneenlämpöön ja huomenna aamusta uuniin.
 
Piparkakkutaikinat väänsin keskiviikkona, kaksi täyttä satsia (eli siis yht. kilo voita). Ja tietenkin siis Paraisten piparkakut.
Minä kun en pipareissa tykkää neilikasta niin toisessa satsissa ei ole neilikkaa ja toisessa on sitten valmista piparkakkumaustetta.

Oman satsini leivoin leivoin torstaina ennenkuin lähdettiin käymään kaupoilla.
upload_2018-12-22_18-59-29.png

Ja emäntä tuossa parhaillaan tekee omaa satsiaan mm. piparkakkutaloa varten. Minä sitä siinä toki kaulitsen kun selkä kestää paremmin.
Ei noita onneksi yksin tule syötyä, kaverilleni laitan omasta satsista osan ja emäntä antaa äidilleensä omista jonkun verran jne.

Nyt kun uuni on vielä lämmin niin saatan pyöräyttää sen kirsikkakakun tänään vaikka alunperin suunnittelin sitä huomiselle.

Eli KCM:n kautta varasin Atrian tuoreen luuttoman juhlakinkun, pyysin 4-5 kiloista kun ei ole niin paljon syöjiä jne.
Pakko noutaa 20. päivä kun on muita menoja muina päivinä joten pitää miettiä mitä sen säilytyksen kanssa tekee kun uuniin se menee tietenkin vasta 23. päivä myöhään iltapäivällä tjsp.
...
Joo, tietenkin näin jos sää sallii.
Lasitettu parveke löytyy ja se on asteen tai jokusen lämpimämpi kuin ulkona. Siellä ennenkin on säilytetty jotain tavaraa joulun aikaan, mitä, on riippunut lämpötilasta.
Mutta sen nyt näkee sitten parin viikon päästä miten paljon on pakkasta. Jos on paljonkin niin vesiämpäri on vaihtoehto, pitää vain seurata sen veden lämpötilaa. Jos ei niin mietitään sitä sitten.

Tietenkin nyt sitten tuli tällaiset -10*C - -15*C pakkaset...

Elikkäs 4.755kg kinkku haettu. Oleillut lasitetulla parvekkeella torstai alkuillasta lähtien penkillä muutaman pyyhkeen sisälle käärittynä.
Viime yönä pihalla oli parhaimmillaan joku -14*C mutta parvekkeella vain -7*C
Kinkun pinta mittarin mukaan näyttää nyt vähän vajaata +3*C. Myöhään illalla se siirtyy sisälle, muistaakseni olen aiemmin käyttänyt sen yön yli jääkaapissa ja vaikka siellä nyt onkin tilaa niin taidan kuitenkin tehdä niin että pistän sen keittiön altaaseen lillumaan kylmään veteen. Saa siinä kaikessa rauhassa nousta lähemmäs huoneenlämpöä ja sitten huomenna nostaa pois.
 
Kun on tullut vuosia väännetty imellettyä perunalaatikkoa ja keitetyt perunan määrä on 4-5 kg, niin kyllä on soseutuksen kanssa lähtenyt nahat käsistä monesti vanhanajan survimen kanssa. Tässä on ihan oikeasti hyvä vekotin...
KONCIS Perunasurvin - ruostumaton teräs - IKEA
Todella kevyesti survoo, mutta jättää tietysti vähän karkeaksi johtuen rakenteesta, mutta viimeistelen tiheämmällä versiolla ja "muussin" rakenne on hyvä. Lisäksi pysyy nahat kädessä. Suosittelen!
 
Poika tuli juuri uunista, 87C lämpöisenä. Nyt ottaa jälkihikeä foliossa. Pakko kai tunnin päästä siivu silpaista, ihan testimielessä. Vaikka kylmänä tykkäänkin enemmän.
 
Poika tuli juuri uunista, 87C lämpöisenä. Nyt ottaa jälkihikeä foliossa. Pakko kai tunnin päästä siivu silpaista, ihan testimielessä. Vaikka kylmänä tykkäänkin enemmän.
Väärin. Kinkku syödään kuumana tai lämpimänä. Ei kylmänä.
 
2,5 kg nasu meni uuniin lämmittelemään. Ensin puoli tuntia 200 asteessa ja sitten 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Huomenna sitten joulupöydässä kylmänä.
 
Nyt kun uuni on vielä lämmin niin saatan pyöräyttää sen kirsikkakakun tänään vaikka alunperin suunnittelin sitä huomiselle.

upload_2018-12-23_14-16-54.png

Ai että kun tuoksui hyvältä kun otin uunista. Tein muuten kuten ohjeessa mutta laitoin myös 1rkl sitruunamehua, muistaakseni tein niin myös viime vuonna. Kai se taka-ajatus minulla on että se sitruunan hapokkuus vähän tasapainottaisi makeutta ja leikkaisi sitä rasvaisuutta?
Ja ihanan ilmava siitä taisi tulla kun vähän sormella tökiin ennenkuin laitoin jäähtymään. Vatkailin tietenkin erikseen vaahdoksi ne voi-sokerit ja muna-sokerit.

Se onkin sitten siinä ne joulun leipomiset. Illalla keittelen sekametelisopan ja aamulla sitten tekemään riisipuuroa.

Vittu muuten näitä Rainbow sekahedelmä pusseja. 250g ja pitäisi siis olla luumuja, aprikooseja, omenarinkuloita sekä päärynän puolikkaita.
Ostin kaksi pussia joista yhdessä kaksi päärynää ja 3.25 omenarinkulaa ja toisessa 0 päärynää ja 2 omenarinkulaa. Yht. 69g. Loput luumuja ja aprikooseja ~ 50/50.
Nykyään sentään aprikooseja on ~ yhtä paljon kuin luumuja, aiempina vuosina pussin sisällöstä ollut luumuja se joku 80% tjsp, omenan tai päärynän mahdollisuus suorastaan kuin lottovoitto.
"Määrät voi vaihdella kun pakataan automaattisesti nönönö." :shifty: No vittu vaihtakaa valmistajaan joka pakkaa niitä jokaista sinne pussiin painon perusteella tietyn määrän, ei se nyt niin vaikeaa ole.

Kinkun pinta mittarin mukaan näyttää nyt vähän vajaata +3*C. Myöhään illalla se siirtyy sisälle, muistaakseni olen aiemmin käyttänyt sen yön yli jääkaapissa ja vaikka siellä nyt onkin tilaa niin taidan kuitenkin tehdä niin että pistän sen keittiön altaaseen lillumaan kylmään veteen. Saa siinä kaikessa rauhassa nousta lähemmäs huoneenlämpöä ja sitten huomenna nostaa pois.

Poika lämmitellyt yön yli kylvyssä ja nyt näyttäisi olevan +12*C sisälämpötila. Vielä saa vähän lämmitellä ennenkuin mietitään saunaan menoa.
 
Viimeksi muokattu:
Yöllä otin kinkun jääkaapista, annoin olla sen 8h huoneenlämmössä ja aamulla meni uuniin. Nyt alkaa olla kinkku on lämmityksen suhteen valmis. 82 astetta näyttää mittari, eli 6 astetta matkaa oikeaan lämpötilaan. Sitten uunista pois ja folio päälle. Tunnin saa lepuutella ja sitten verkko auki, nahka ja ylimääräinen rasva pois. Sinappikuorrute 220 astetta ja muutama minuutti paahtamista.

Kinkusta otetaan ensityypit kuumana, mutta huomenna päivällä sitä vasta syödään sitten jouluaterian merkeissä.
 
6,9 kilonen. Aamulla 8:30 uuniin, paistomittari näytti 75 astetta kello 14:45 jolloin poika ulos. Vähän lepoa, kuorrutus ja hetki kovalla lämmöllä. Nyt ensisiivut syöty, taisi onnistua.

009eef28f124ef103630ba32d70fc1d3.jpg
3cbe08da23219d265216bd93d2883b85.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: Hcc

Statistiikka

Viestiketjuista
258 328
Viestejä
4 491 816
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom