Virallinen kinkunpaisto 2019 + muut jouluruuat ja juomat (oli 2017/2018)

Ensyönä ois ekat ikiomat kinkunpaistajaiset. Pussilla vai ilman? Vähän vituttaa ajatus muovipussista kinkun ympärillä mutta pitääpä se nesteet sisällä. Onko veteraaneilla vinkkejä/mielipiteitä?

E: Niin ja tosiaan ihan normaali uuni käytössä
 
Ensyönä ois ekat ikiomat kinkunpaistajaiset. Pussilla vai ilman? Vähän vituttaa ajatus muovipussista kinkun ympärillä mutta pitääpä se nesteet sisällä. Onko veteraaneilla vinkkejä/mielipiteitä?

E: Niin ja tosiaan ihan normaali uuni käytössä
IMO, pussissa tulee mehukkaampaa. Jos tykkää sellaisista vähän kuivakkaista ylikypsistä kinkuista, niin sitten ilman pussia.
 
Paha valinta, molemmat maistuu. Saanee silti mennä pussissa kun avokkikin kohkasi sen perään. Kaikki iloisia ja minä glögissä. :tup:
 
Ilman pussia, pelli alla, missä vettä. Sen pussin kanssa aina sellainen räjähdysvaaran tuntu päällä, niin ilman sitä vedetty yli 10v ajan. :)
 
Reilun tunnin ollut pussin kanssa, pelli alla missä vettä just in case. 35c näyttää mittari. Lahjaksi saatu 7kg potkaton. Vähän liioiteltua näin yksineläjälle toki. Eikä tällaisen miniyksiön uuniin tai pakkaseen tai edes jääkaappin paljon muutakaan mahdu. Nyt lasi pari punkkua että jaksaa tehdä sienisalaatin.
 
Viimeksi muokattu:
Minä paistan pussissa kun koen että siinä on vähemmän sotkemista. Ja tulleehan siitä mehukas. Pussin yläosaan tietenkin reikä ettei se räjähdä kun alkaa lämmöt nousemaan.. Siitä sitten paiston jälkeen kätevä ottaa ne liemet talteen.

Kuuden maissa poika meni saunomaan 16*C ja näyttäisi olevan 38*C nyt, vielä on matkaa sinne vähintään 85*C.
Lämpötila on se 100*C uunimittarilla varmistettuna ja kiertoilma käytössä á la tasainen lämpötila. Uuni- ja paistomittari tietenkin tarkistettiin ensin, muistakaa tekin. Tuollainen koukullinen uunimittari on tosi kätevä.​
 
3.5 kg tuore juhlakinkku ollut puoli kuudesta 100-110 asteisessa uunissa ritilällä ilman pussia,nyt näyttää mittari 66 astetta ja ylikypsä on tarkoitus tehdä.
 
2.5kg kinkut paistettu ja kuorrutettu. Toinen uunissa pussissa 100 asteessa ja toinen grillissä noin 125 asteessa. 77 asteessa molemmat pois.

Kissat pyörineet jaloissa siitä lähtien, kun kinkut jääkaapista ulos otin :D Eipä ole kelvannut normaaliruoka millään.
 
3,8 kg villapossun kinkku valmistui, 77 ulos uunista :smoke: ihan maistuvan mehevä tuli, huomiseen jos vielä jotain jää... :smoke:
 
Hitaasti kypsyy tämä 7kg:n juhlakinkku. 3h uunissa (eka h 150c nyt 100-110c) ja 50c kilahti vasta mittariin. Ylikypsää mullakin tarkoitus tehdä. Yleensä nää on onnistuneet, mutta olleet hieman pienempiä kankkuja. Ei muuta kun lisää punkkua ja herätyskello soimaan.
 
Kuuden maissa poika meni saunomaan 16*C ja näyttäisi olevan 38*C nyt, vielä on matkaa sinne vähintään 85*C.

Tilannepäivitys: 83*C.

7dfa2e161feb4a99f073df3b7b0cb180.jpg


Kun kerta viime vuonna punnitsin liemiä ynnämuuta hävikkejä niin kaippa se pitää vaivautua tänäkin vuonna.
Nyt siis Atrian tuoresuolattu luuton juhlakinkku, 4.755kg 7,99€/kg.
Lämmittelyn jälkeen nesteet pois loroteltuna, ilman pakkausta ja kuivaksi taputeltuna 4.56kg verkkoineen päivineen.

---

Ai niin, viime vuonna taisin jotain juomista kertoa...tänä vuonna itselläni Highland Park 12yo maisteltavana ja emännällä sitten hänen perus Sangre de Toro punkku.
Toki kaapissa perus glögejä ja jotain kirkastakin, alkosta ostettiin myös sitä luomu Tähti Glögiä. Näiden kaverina tietenkin mantelia ja tällä kertaa oikein jumborusinoita :D

Juustolautasella: Valio normi Aura ja Kappeli, Cathedral City Extra Mature Cheddar, Fromageries Bel Port Salut, Juustoportti Viinitarhurin juusto sekä jokerina Tescon "Finest Aged" Blue Stiltonia koska oli halvennuksessa :lol:
Kyytipoikina rypäleitä, persimonia, sinihomejuustojen kaveriksi piparia jnejne. Honey Crunch omenan tai toisenkin olisin ottanut mutta ei ollut täällä Prismassa :( Viime viikolla olisi ollut, prkl.
 
Jospa tänä jouluna jaksaisi säilöä noita rasvoja ja läskejäkin. Aina nälkä ja väsymys voittaa ja käyttämättä jäävät.

Paistopussissa näyttää olevan jo litra rasvaa pohjalla. Harmi kun oma fikti punnitsee lähinnä milligrammoja. Toimii toki tässä kun annostelee valvomispulveria nokkaan. Lautasella LIDLIn sinihometta jotain pickelsejä ja suklaata. Lasissa hienostuneesti alkostoren "grill box" punkkua. Aikas hurja kinkunvalvomisyö edessä ;)
 
Tilannepäivitys: 83*C.

Kolmisen varttia sitten otin pois kun mittari näytti 86*C ja maksimit näyttäisi jääneen 88*C. "...when this sucker reaches...

Nyt taidan mennä ottamaan liemet talteen ja niin edespäin. Sitten parvekkeelle jäähtymään.

Jospa tänä jouluna jaksaisi säilöä noita rasvoja ja läskejäkin. Aina nälkä ja väsymys voittaa ja käyttämättä jäävät.

Suurinosa läskistä ja liemen rasvat menee täällä roskiin mutta itse se liemi tulee käytettyä. Sehän on jumalten nektaria :confused:
Pakastan rasioissa ja kaiverran (lohkon puukolla) sitä sieltä sitten kun tarvitsen. Kastikkeet, keitot jne.
Toki sen voi myös paloitella valmiiksi, pakastaa sen verran on kohtuu jäässä muttei umpijäässä ja sitten vetelee veitsellä sopiviin paloihin.
Viime vuonna kokeilin myös jääpalapussia kun keräsivät pölyä laatikon perällä mutta tuli todettua että ovat liian pieniä omaan makuun.

Viime vuoden kinkuista loppu liemi tuli käytettyä tuossa itsenäisyyspäivänä kun tein hernekeittoa.
 
Ensimmäinen ikinä paistamani joulukinkku meni tänään klo 5.30 weberin 57cm pallogrilliin lämmittelemään/savustumaan. 6,5kg kinkku ja nyt sisälämpö 50C. 80C tavoitelämpö.

IMG_20181224_050139.jpg IMG_20181224_052214.jpg


:drool:
 
Ai saatana kun tuli hyvää kinkkua! Lohkeavaa ja silti sellaista kostean mureaa! Röyh, söin jo aikamoisen kimpaleen näin ennen jouluateriaa :)
 
Porukoiden tykönä joulua viettämässä ja pakko myöntää että onhan tuo uuni erikoinen... Viime vuonna havaitsin jo saman ongelman. Eli kinkku paistuu tosi epätasaisesti tai hyvinkin yläpainotteisesti. Meater oli kutakuinkin keskellä kinkkua ja näytti 77°C. Ajan puolesta olin vähän skeptinen ja tungin normi mittarin kinkun alaosaan, 71°C. No sen mukaan 75°C ja kinkku ulos, tässä vaiheessa Meater näytti 82°C. Kylläpä tuli taas ikävä kiertoilmauunia.

Todennäköisesti hyvää on silti. Kohta pääsee veistelemään.:hungry:
_20181224_104356.JPG
 
Kotona ollaan. Isä oli ottanut kinkun jääkaappiin viime viikon maanantaina. Eilen illalla laittoi uuniin, paistomittarin kiinni ja höskä uuniin, että saa napsauttaa päälle yöllä.

Heräsin yöllä yhden maissa ja käväsin katsomassa kinkkua. Lämmöt oli asetettu, mutta uunin lamppu oli vain päällä. Menin takaisin nukkumaan, aatellen jos isä muistaa.

Seuraavan kerran heräsin viiden maissa, kun vaivasi niin. Uunin valo oli vielä päällä. Päätinpä sitten omatoimisesti napsauttaa uunin päälle ja kettuilla aamulla.

Kinkku oli kuusi kiloinen ja paistu 75 asteeseen neljässä tunnissa, kun yhdeksän jälkeen otin poies. Mehukasta lihaa ja suussa sulavaa läskiä oli.

Ennenki käyny näin, että kinkku on saanu seisoa uunin valossa, ennenku ku on huomattu erhe. Toisaalta näin on tullu julmetun hyvät kinkut. Liekö hyvin sulanu ja lämmennyt ennen paistoa vai salainen tekniikka :lol:
 
@eRRo Mielenkiinnolla odotan tuloksia tuosta.
Itse tekasin eilen Atrian perus jonkun 5,6 kilosen ja annoin sen olla 83 asteeseen saakka koska tykkään ylikypsästä. Yöksi heitin sen parvekkeelle ja ajattelin että sehän on varmaan jäässä sielä, mutta ei. Tuli erittäin maukasta. Joulun jälkeen halvalla ostamaan sitten taas uusi.
 
Kotona ollaan. Isä oli ottanut kinkun jääkaappiin viime viikon maanantaina. Eilen illalla laittoi uuniin, paistomittarin kiinni ja höskä uuniin, että saa napsauttaa päälle yöllä.

Heräsin yöllä yhden maissa ja käväsin katsomassa kinkkua. Lämmöt oli asetettu, mutta uunin lamppu oli vain päällä. Menin takaisin nukkumaan, aatellen jos isä muistaa.

Seuraavan kerran heräsin viiden maissa, kun vaivasi niin. Uunin valo oli vielä päällä. Päätinpä sitten omatoimisesti napsauttaa uunin päälle ja kettuilla aamulla.

Kinkku oli kuusi kiloinen ja paistu 75 asteeseen neljässä tunnissa, kun yhdeksän jälkeen otin poies. Mehukasta lihaa ja suussa sulavaa läskiä oli.

Ennenki käyny näin, että kinkku on saanu seisoa uunin valossa, ennenku ku on huomattu erhe. Toisaalta näin on tullu julmetun hyvät kinkut. Liekö hyvin sulanu ja lämmennyt ennen paistoa vai salainen tekniikka :lol:
Miten helvetissä? Mulla on kuusikiloinen kinkku uunissa aina vähintään 12h sadassa asteessa ja silloinkin nippanappa että on hyvin kypsää (n.85c).
Nyt mulla on ollu kuusikoloinen sadassa asteessa kuudesta aamulla asti ja sisälämpä näyttää 53c..
 
Itsellä kävi pieni moka ja sika paskoi nesteensä uunin pohjalle, mutta muuten kinkku onnistui oikein hyvin.
 
Miten helvetissä? Mulla on kuusikiloinen kinkku uunissa aina vähintään 12h sadassa asteessa ja silloinkin nippanappa että on hyvin kypsää (n.85c).
Nyt mulla on ollu kuusikoloinen sadassa asteessa kuudesta aamulla asti ja sisälämpä näyttää 53c..

Kannattaa välillä kalibroida uunin lämpömittari ;)
Esim kulhollinen vettä, paistomittari siihen ja target 100c.
Voi olla 20c eroja puoleen ja toiseen.
Vanhemmissa uuneissa saa ihan nupin irroittamalla kalibroitua, digeissä joutuu vähä ohjeita lukemaan.
Toki mittari on hyvä kalibroida aluksi kiehuvalla vedellä :)
 
Kannattaa välillä kalibroida uunin lämpömittari ;)
Esim kulhollinen vettä, paistomittari siihen ja target 100c.
Voi olla 20c eroja puoleen ja toiseen.
Vanhemmissa uuneissa saa ihan nupin irroittamalla kalibroitua, digeissä joutuu vähä ohjeita lukemaan.
Toki mittari on hyvä kalibroida aluksi kiehuvalla vedellä :)
Oon kalibroinu. Sama juttu ollu ainakin neljällä uunilla. Kiertoilmalla ja ilman.
 
Meateri mittasi uunin lämpötilan varmaan vähän alakanttiin, kun se tuli työnnettyä sen vertaa syvälle. Tai sitten se on ollut oikeastikkin nuin matala, tikku oli kuitenkin uunin puolivälin alapuolella. Uuni säädetty hantaakin mukaan about 110 asteeseen, aikaisempien vuosien kokemuksen perusteella. Joskus 100 asteen asetuksella meinas loppua aatto kesken ku ei meinannu valmistua.

Alla vielä Meaterin käppyrä paistosta, loppuu tosiaan 77 asteeseen ja kinkku oli vielä tunteroisen uunissa sen jälkeen. Kinkku oli tosiaan noin 7,5 kg.
Screenshot_20181224-122606.png
Tiedä häntä, mutta hyvää oli.
 
Täälläkin onnistui kinkku ilmeisen hyvin. 7kg ja aikaa meni kyllä jotain 10 tuntia kun sisälämpö oli 83c. Viiniä piti mennä kolme lasia, mutta tyhjästä boxista päätellen sitä meni lähemmäs 3 litraa. Vielä kun jaksaisi lähteä niitä lahjoja ostamaan. Kaupatkin auki vielä ruhtinaalliset 45 minuuttia. Mielikuvitustyttöystävä ymmärtänee että meni myöhään koska viksuna miehenä olen teksitiviestein raportoinut koko yön muutakin kuin kinkupaiston etenemistä :dead:
 
Kylläpä tuli taas ikävä kiertoilmauunia.

Jep. 2½ vuotta asuttu tässä nykyisessä kämpässä ja ensimmäinen kiertoilmauuni. Olen kyllä ollut tyytyväinen. Enkä kyllä muuta asuntoon jossa ei ole kiertoilmauunia.
Tässä joku mikälie Unit merkkinen mutta hyvin pitää lämmöt. Esim kinkun paisto noin satasessa ja naksahti päälle ~95*C, huiput kävi varmaan vähän päälle satasessa kun en jaksanut seurata sen tarkemmin. Sellainen 50 astettakin pysyy aika vakaasti kun kerran tein kuivalihaa.

Kun kerta viime vuonna punnitsin liemiä ynnämuuta hävikkejä niin kaippa se pitää vaivautua tänäkin vuonna.
Nyt siis Atrian tuoresuolattu luuton juhlakinkku, 4.755kg 7,99€/kg.
Lämmittelyn jälkeen nesteet pois loroteltuna, ilman pakkausta ja kuivaksi taputeltuna 4.56kg verkkoineen päivineen.

Aika paljon lähti nesteitä, 1284g. Hetelmäpussi, verkko, kamara ja tällä kertaa kaikki läskit 623g.
Pitää kyllä seuraavan kerran pistää se lähemmäs 6kg tai yli.

Miten helvetissä? Mulla on kuusikiloinen kinkku uunissa aina vähintään 12h sadassa asteessa ja silloinkin nippanappa että on hyvin kypsää (n.85c).
Nyt mulla on ollu kuusikoloinen sadassa asteessa kuudesta aamulla asti ja sisälämpä näyttää 53c..
Oon kalibroinu. Sama juttu ollu ainakin neljällä uunilla. Kiertoilmalla ja ilman.

En kyllä tiedä mitä uuneja olet käyttänyt. Tuo meidän vajaa viisikiloinen (luuton) kypsyi pussissa 16*C > 88*C noin kuudessa tunnissa, ~100*C kiertoilma mittarilla varmistettuna. Lihamittari niin keskellä kuin vain sain ja uunimittari roikkui ritilästä ylätasolla kinkun vasemmalla puolella melkein uunin keskellä.
 
Joulukinkku (7,2kg) on vasta sulamassa jääkaapissa ja paistan sen vasta torstaina kun ollaan lasten kanssa yhdessä.

Kinkkunesteet kannattaa tosiaan ottaa talteen ja paras tapa siihen on laittaa ne jääpalapusseihin.
 
Io-tech jäsenen unelmamittari ja vielä suomalainen.
Maailman Ensimmäinen Langaton Älypaistomittari
Itsellä ei kokemusta mutta joku toinen voi sanoa onko se hyvä vai ei.

Suomalaisen keksimä, firma on vissiin Englantilainen.

Pikainen analyysi mittarista:
+Helppo ottaa käyttöön
+Pilvipalvelu tuntuu pelaavan hienosti. Eka testeissä kakkos luuri, mikä oli yhteydessä mittariin, sekoili. Sammutin siitä Bluetoothin ja toinen puhelin vaihtoi yhteyden pilvestä Bluetoothiin ja jatkoi paiston seuraamista.
+Langattomuus helpottaa montaa asiaa, yritäppä laittaa johdollinen mittari pyörivään kanaan.
+Uunin lämpötilan mittaus (varauksella)
-Mittari on aika lyhyt isompaa kinkkua varten, kun sen työnsi keraamisen osan alkua myöden kinkkuun, ei uunin lämpötilan mittaus tainnut pitää ihan paikkansa.
-Hinta

Itsellä on Meater+ malli. Eli mittari on yhteydessä latausasemaan ja se kännykkään. Tämä mahdollistaa pitemmän kantaman ja on varmastikkin hyödyllinen ominaisuus savustin ja grilli käytössä. Ainakin perusmallin käyttäjät on valittanut että puhelin pitää olla ihan grillin vieressä.

Pelkkään kinkun paistoon en kyllä mittaria ostaisi, mutta jos tykkää enemmän laitella lihaa niin vaikuttaa ihan hyödylliseltä välineeltä. Ihan ilmanen tuo ei ole, mutta ompa sitä turhempaankin tullut rahaa hassattua.

_20181220_205746.JPG
 
Miten helvetissä? Mulla on kuusikiloinen kinkku uunissa aina vähintään 12h sadassa asteessa ja silloinkin nippanappa että on hyvin kypsää (n.85c).
Nyt mulla on ollu kuusikoloinen sadassa asteessa kuudesta aamulla asti ja sisälämpä näyttää 53c..
Taisi isä herätessä laittaa lämpötilan 150 asteeseen. Ei ihme että paistu nopeasti. Lopputulos oli kuitenkin hyvä. Pussissa tosiaan oli.

Söimmä sitten ankkaa, kun veli toi. Ei kyllä suuria tunteita herättänyt, olis voinu tieten lämpösenä syödä.
 
Viimeksi muokattu:
Suomalaisen keksimä, firma on vissiin Englantilainen.

Pikainen analyysi mittarista:
+Helppo ottaa käyttöön
+Pilvipalvelu tuntuu pelaavan hienosti. Eka testeissä kakkos luuri, mikä oli yhteydessä mittariin, sekoili. Sammutin siitä Bluetoothin ja toinen puhelin vaihtoi yhteyden pilvestä Bluetoothiin ja jatkoi paiston seuraamista.
+Langattomuus helpottaa montaa asiaa, yritäppä laittaa johdollinen mittari pyörivään kanaan.
+Uunin lämpötilan mittaus (varauksella)
-Mittari on aika lyhyt isompaa kinkkua varten, kun sen työnsi keraamisen osan alkua myöden kinkkuun, ei uunin lämpötilan mittaus tainnut pitää ihan paikkansa.
-Hinta

Itsellä on Meater+ malli. Eli mittari on yhteydessä latausasemaan ja se kännykkään. Tämä mahdollistaa pitemmän kantaman ja on varmastikkin hyödyllinen ominaisuus savustin ja grilli käytössä. Ainakin perusmallin käyttäjät on valittanut että puhelin pitää olla ihan grillin vieressä.

Pelkkään kinkun paistoon en kyllä mittaria ostaisi, mutta jos tykkää enemmän laitella lihaa niin vaikuttaa ihan hyödylliseltä välineeltä. Ihan ilmanen tuo ei ole, mutta ompa sitä turhempaankin tullut rahaa hassattua.

Jos talosta löytyy tai aikoo hankkia teräksisen kamadon niin Meater ei toimi siinä. Signaali ei pääse kuoresta lävitse.
 
Ensyönä ois ekat ikiomat kinkunpaistajaiset. Pussilla vai ilman? Vähän vituttaa ajatus muovipussista kinkun ympärillä mutta pitääpä se nesteet sisällä. Onko veteraaneilla vinkkejä/mielipiteitä?

E: Niin ja tosiaan ihan normaali uuni käytössä

Eihän sitä kätelläkkään hanskat kädessä, eli ilman pussia saa nasun mukavan mureaksi.
 
@eRRo Mielenkiinnolla odotan tuloksia tuosta.
Itse tekasin eilen Atrian perus jonkun 5,6 kilosen ja annoin sen olla 83 asteeseen saakka koska tykkään ylikypsästä. Yöksi heitin sen parvekkeelle ja ajattelin että sehän on varmaan jäässä sielä, mutta ei. Tuli erittäin maukasta. Joulun jälkeen halvalla ostamaan sitten taas uusi.
Erittäin onnistunut paisto oli itsellä. Joulupäivän iltana oli jo koko kinkku syöty. N. 2h grilli oli 150C-170C ja sen jälkeen tiputin lämmön 5h 120C. Yhteensä siis 7h grillissä ja sisälämpö kohosi 84C asti.

IMG_20181224_120121.jpg

Kuorrutteeksi tein sinapin ja bbq kastikkeen sekoituksen + korppujauho ja mausteseos.

IMG_20181224_141629.jpg

Alapuolella näkyy hyvä smokering ja maku oli juuri sopivan savuinen. Liha mehevää, ei mistään kohdasta mennyt kuivaksi.

Lämpöjä seurailin tuollaisella Bluetooth mittarilla:

https://www.amazon.de/Inkbird-Fleis...er-Thermometer-Temperaturalarm/dp/B07HRJ2YR2/
 
Viimeksi muokattu:
Joulun toinen sianperse lähti uuniin. Ensimmäinen sai aatonaattoyönä leivinuunihoitoa ja nyt on sähköuunituksen vuoro. Kinkkupussilla mennään ja kiertoilmauudiin alkulämmöt 150 astettua 30min ja nyt lämmöt laskemaan kohti 100-110 asteen haarukkaa. Aamulla sitten nautitaan tuoksusta ja katsotaan missä ollaan lämpöjen kanssa :hungry:

Poistohintainen Atrian tuorekinkku potkalla siis kyseessä ja painoa oli hieman yli 8kg nesteineen.
 
Löytyiskö pk-seudulta vielä poistohintaista kinkkua? Saa ilmiantaa. Jumbon KCM:ssä oli vielä "tarjouksessa" yli 6€/kg, mutta tuolla hintaa jää kauppaan.
 
Juhannuskinkku tuli hommattua joulun välipäivinä. Atrian harmaasuolattu pakastekinkku 4.97 kg a´2,90€/kg. Isommat (7-10 kg) oli 1,90€/kg. Jos heittäis kesällä mökillä savustuspönttöön :think:

Prisma, Itis
 
Itse juuri savustelin huomiselle 6kg uudenvuodenkinkun. Prismasta ostin pari päivää sitten 3,49e/kg.

IMG_20181230_223117.jpg
 
Kinkku nro 3 lähti uuniin. Samaa sähköhoitoa saa kuin edellinenkin. Edellisestä saatiin 1 aterian lihat 8 aikuiselle + 5 rasiaa pakastimeen jotka menee muille + jämiä herkutteluun. Nro 3:sta olisi taas tarkoitus syödä huomenna (tänään) isolla porukalla ja tehdä mm. kinkkutahnaa blineille illanviettoon. Loput sitten omaan pakastimeen odottelemaan hernekeiton ja pyttypannujen valmistusta :hungry:
 
Kinkku nro 3 kähti uuniin. Samaa sähköhoitoa saa kuin edellinenkin. Edellisestä saatiin 1 aterian lihat 8 aikuiselle + 5 rasiaa pakastimeen jotka menee muille + jämiä herkutteluun. Nro 3:sta olisi taas tarkoitus syödä huomenna (tänään) isolla porukalla ja tehdä mm. kinkkutahnaa blineille illanviettoon. Loput sitten omaan pakastimeen odottelemaan hernekeiton ja pyttypannujen valmistusta :hungry:
 
Kinkku nro 3 kähti uuniin. Samaa sähköhoitoa saa kuin edellinenkin. Edellisestä saatiin 1 aterian lihat 8 aikuiselle + 5 rasiaa pakastimeen jotka menee muille + jämiä herkutteluun. Nro 3:sta olisi taas tarkoitus syödä huomenna (tänään) isolla porukalla ja tehdä mm. kinkkutahnaa blineille illanviettoon. Loput sitten omaan pakastimeen odottelemaan hernekeiton ja pyttypannujen valmistusta :hungry:
 
Se on taas se aika vuodesta.
Millaisia suunnitelmia kinkun ja ruokien suhteen? Meinaatteko kokeilla mitään uutta?

Itse ajattelin että jos jaksais värkätä joulupöytään Hasselbacan perunoita. Muuten ei ole joulupöydässä perunaa ollut paitsi laatikossa mutta Hasselbackat on hyvä. Jos vaan jaksaa värkätä..

Muuten kyllä mennään perinteisellä ja poikkeuksellisesti ajattelin että jos tekisi yhden ison kinkun sijasta kaksi pienempää, toisen uutena vuotena. Ajattelin kokeilla Veljekset Mattilan vapaan possun kinkkua mutta niitä ei saanut kuin max 5kg. Sillä ei pitkälle pötkitä.
Riittää että kinkkua on jouluaattona ja yönä sekä seuraavana päivänä. Kinkkuhan on parhaimmillaan muutama tunti paistamisen jälkeen. Lämpimänä mutta ei kuumana. Sitä sitten sisuksiin oluen ja hyvän vodkan kanssa koko yö. Takkahuoneessa jotain hyvää sarjaa katsellessa ja takkatulen loimussa. On se vaan hienoa.

Sitten jos uutena vuotena tekis toisen kinkun niin vois ottaa pienet revanssit.

PS. @Lagittaja korjaatko otsikon nykyaikaan
 
Suosittelen katsomaan mangalitsan kinkkua. Voi jumpe sen liha on oikeasti ihan jotain käsittämätöntä.
 
Sinappia vois taas tehdä, jos sen antais pulpahtaa tällä kertaa. En itse tykkää sinapista, mutta muut totesi että olipa jänkkiä tavaraa. Voisikohan sitä jotenkin tuunata, mitenköhän kesällä villinnyt turkinpippurisinappi toimisi, Mega Hottina

Ainaki kampanisuja vois tehdä makeaksi purtavaksi, kun Pauligin sivulta löyty sopiva resepti ja hyvin näytti menevän kokeilusatsi kaupaksi.

Perus laatikot sitä vois tehdä. Porkkana tehdään ohrasuurimoihin, tulee paljota parempi. Maksalaatikkokin olisi kiinnostavaa tehdä ohrasuurimoihin, mutta muilta tulee vastustusta.

Jos vihdoinkin tekisi kastiketta kinkun kanssa, kun perinteiset purtavat on aika kuivaa tavaraa.
 
Pitääkin nyt viikonloppuna muistaa varata tuorekinkku. Pitää vaan varmistaa että käytössä vain suola, eikä mitään stabilointiaineita jotka pilaa rakenteen.

Tänä jouluna olisikin enempi aikaa kokata jotain, jos kokeilisi jotain uutta. Yllämainitut hasselbackat varmasti parempi kuin perunalaatikko

Suosittelen katsomaan mangalitsan kinkkua. Voi jumpe sen liha on oikeasti ihan jotain käsittämätöntä.

Eka mikä googletta tuli vastaan:
Mangalitza joulukinkku 30€/kg (n10kg, tilattava ennakkoon)

Jos vietettäisiin isommassa porukassa joulua ja kaikki toisi jotain niin voisin ostaakin
 
Itte sain työnantajalta vuosittaisen kinkun ja nyt se sulaa tuolla jääkaapissa.
Painoa oli kiitettävät 7,83kg. :cigar2:

Paistolämpöjä pitääpi kysellä täällä.

Itse olen aina paistanut kinkun 88-90 asteeseen. Tykkään kun kinkku murenoo kun siitä ottaa viipaleita. Kuinkas teillä muilla? Onko se 75 asteen mehevä vai hieman kuumempi ja mureampi?
 
Itte sain työnantajalta vuosittaisen kinkun ja nyt se sulaa tuolla jääkaapissa.
Painoa oli kiitettävät 7,83kg. :cigar2:

Paistolämpöjä pitääpi kysellä täällä.

Itse olen aina paistanut kinkun 88-90 asteeseen. Tykkään kun kinkku murenoo kun siitä ottaa viipaleita. Kuinkas teillä muilla? Onko se 75 asteen mehevä vai hieman kuumempi ja mureampi?

Itse tykkään myös et kinkku murenee hieman sitä leikatessa. Pari päivää sit cittarista kotiutin 2,8kg luuttoman kinkun. Aatonaattona olis tarkoitus paistella sitä ja naukkailla hieman siinä ohessa lämmikettä. :)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 328
Viestejä
4 491 816
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom