Virallinen kinkunpaisto 2019 + muut jouluruuat ja juomat (oli 2017/2018)

Jotkut laittavat jäisenä uuniin ja kypsentävät 90:ssä asteessa 2 tuntia per kilo, mutta itse haluan tietää lopputuloksen varmasti, eikä ole aikaa pitää kinkkua aattona yli 14:sta tuntia uunissa.

Itse sulatan kinkkua ensin jääkaapissa 4-6 päivää ja otan kinkun paistoa edellisenä iltana tiskialtaaseen sulamaan ja laitan uuniin siinä vaiheessa kun kinkun sisälämpötila on noin 8-12 astetta. Silloin kinkusta ei irtoa niin paljon nestettä ja jolloin kinkusta tulee mehevä eikä liian kuiva.

Paistan kinkkua 100-120 asteessa. Ensimmäisen ½ tuntia 200 asteessa.

Kinkku pois uunista kun mittari näyttää 75 astetta (sisälämpötila nousee vielä muutamia asteita uunista ottamisen jälkeen).

Tämän jälkeen irroitan kinkusta verkon ja odottelen vielä noin ½ tuntia, ennen sinappihunnun tekemistä.

Otan tietenkin myös heti ennen verkon irroittamista kinkkupussiin kertyneet nesteet talteen ja täytän jääpalapussit kinkkunesteellä myöhempää käyttöä esim. kastikkeita ja keittoja varten.

Jääpalapussit on täytettävä kuumalla kinkkunesteellä, ennen kuin neste ehtii hyytelöityä.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä kinkku pitää olla reilusti ylikypsä ja mureneva. Noi 75 asteiset tuppaa olemaan aina semmosia teollisen oloisia kuminpalasia että ittellä ei kyllä niitä tee mieli. Kunnon murea ja kuuma kinkku se olla pitää.
 
Mureat vain tuntuvat usein olevan aika kuivia samalla, vai olenko syönyt yliyliylikypsennettyjä kinkkuja?
 
Jo yli vuoden hellan uuni rikki, joten jäävät kinkut taas paistamatta. Käyn jouluna vieraissa maistelemassa.
 
Mureat vain tuntuvat usein olevan aika kuivia samalla, vai olenko syönyt yliyliylikypsennettyjä kinkkuja?
Veit jalat suustani.

Liian kuiva kinkku murenee leikatessa ja tuntuu, että jää kurkkuun kiinni.

Ei siinä mitään. Hyvää ylikypsäkin kinkku on :tup:
 
Veit jalat suustani.

Liian kuiva kinkku murenee leikatessa ja tuntuu, että jää kurkkuun kiinni.

Ei siinä mitään. Hyvää ylikypsäkin kinkku on :tup:

Tykkään kyllä itsekin tuosta mureasta kuivahkosta kinkusta, mutta pakko myöntää että kuivuus välillä harmittaa. En tosin pidä kaupan valmiista kinkusta, jonka oletan olevan tuon mehukkaan kinkun tapaista.

Joten luultavasti päädyn itsekin tekemään mureaa tänä jouluna :tup:
 
Ei se mureus haittaa kun on kylkeen laittaa hieman kinkunliemestä (hyvin) valmistettua kastiketta. Leivinuunissa vanhempien luona valmistuu kinkku ja lämpötila tasaantuu yleensä kinkun kuumetessa ja uunin jähtyessä aamuksi sinne reilusti yli 90 asteen.
 
Kävin hakemassa toisen kun oli vain 2,49€/kg :)

DSC03929.JPG
 
Ei se mureus haittaa kun on kylkeen laittaa hieman kinkunliemestä (hyvin) valmistettua kastiketta. Leivinuunissa vanhempien luona valmistuu kinkku ja lämpötila tasaantuu yleensä kinkun kuumetessa ja uunin jähtyessä aamuksi sinne reilusti yli 90 asteen.


Juuri näin! Kastikkeella kostuketta. Ja jos sekään ei riitä, niin nautintoaineilla siemaillaan liha kosteaksi :tup:
 
Kolmas yritys, jos sitä nyt olisi aikaa kirjoitella tänne..

Mitä kinkun lämpötilaan tulee niin me pidämme ylikypsästä kinkusta. Sisälämpötila vähintään 82*C jonka jälkeen pois uunista ja lepäämään parin pyyhkeen alla.
Paistan pussissa kera digidigi mittari, kiertoilma + ~90-100*C (aluksi ehkä vähän korkeammassa).​
Tänään haetaan 4-5kg Atrian tuoresuolattu kinkku joka sitten menee uuniin tod. näk. maanantaina.
Pitää kyllä seuraavan kerran pistää se lähemmäs 6kg tai yli.
:facepalm::facepalm:

Mitä muihin jouluruokiin tulee niin ei muutoksia aiemmista vuosista.
Tylsää ehkä mutta tämä joulukuu ollut normaalia kiireisempi niin ei nyt jaksa mitään ylimääräistä..

Sinappini tein jo kuun vaihteessa, sunnuntaina haarukkaleipiä pari pellillistä, keskiviikkona Paraisten piparkakku taikina jotka sitten leivottiin pipareiksi tänään.
Sen jälkeen päätin äheltää kirsikkakakun kuten näköjään ainakin viime vuonna. Mikähän siinä on ettei ymmärrä levätä..?
Listalla vielä sekametelisoppa (sekahedelmäkeitto) riisipuuron kaveriksi ja bataattilaatikko.

Kaiken muun saa kaupasta. Esim normi laatikot (peruna tietenkin imelletty), sallan (rosolli) ja graavilohen.

Juustotarjottimella ruuhkaa tänä vuonna. Yleisesti joku 3-5 on järkevä, nyt lähti vähän lapasesta:
Keisarinna, Alppi Kreivi, Luostari, perus Aura, Allerum Greve, Tesco extra mature cheddar, Viinitarhurin Juusto sekä Fromageries Bel Port Salut.
Kaverina persimon, rypäle, pipari, suolakeksi. Ehkä joku hillokekin tjsp.
 
Tuollainen harjoituskinkku tuli itsenäisyyspäiväksi duunattua, kuten jo useampana itsenäisyyspäivänä. Leivinuunissa yön yli, sähkärissä sinappi/korppujauhokuorrutus. Todella ylikypsää, ihan keskeltä saa muutaman siivun leikattua, muualta murenee veitsen alta karkuun. Sairaan hyvää omaan makuun.
IMG_0892.JPG
 
Reilu 6.5 kilon luinen murkula sulaamassa kolmatta päivää. Harmillisesti sattuu maanantaille iltavuoro niin vielä mietinnässä paistanko ennen vai jälkeen. Leivinuuniin menee niin lämmöt ja ajat on mitä sattuu ettei uskalla työvuoron ajaksi jättää. Lohi on suolattu ja pakastettu ja toinen satsi lanttulaatikkoa tuli äsken uunista ulos. Rosollivehkeet löytyy maustekurkkua lukuunottamatta jota pitäis altaasta käydä vielä hakemassa. Itelle Sienisalaattia ja emänälle italiansalaattia löytyy ja porkkanalaatikot sitten aattoaamun riisipuurosta. Jos jaksais niin omat rieskat vielä leipasis kun uunin lämmittää kinkulle. Sitä paksua lapin mallia. Ei ohutta kengänpohjaa mitä moni kutsuu rieskaksi.
Miksi et voi paistaa aattoaamuna kuten minäkin?

Laittaa 7-8 aikaan aamulla uuniin ja iltapäivällä on herkku valmista.
 
Tänä jouluna on pieni riskinotto kun jouluaterian pääkohde on hanhi (5,2kg kasvatettu rasvainen hanhi, Hauhalan hanhifarmin tuote), joka menee Traegerin pellettisavustimeen ja tulee kuumana/lämpinä pöytään. Ajattelin savustaa 105C supersmokella 63C lämpöön ja loppuaika 175C kunnes hanhi on 79C koiven paksuimmasta osasta.

79C jälkeen puoli tuntia folion alla ja pöytään leikattavaksi. Varalla on pieni luuton juhlakinkku, jonka savustan vähintään 82C lämpötilaan.

Tässä ohjeen linkkiin:

Smoked goose recipe for Christmas dinner | ThermoWorks

Kommenttit ja kehittämisehdotukset on tervetulleita, onnistuuko tällä?
 
Viimeksi muokattu:
Tänä jouluna on pieni riskinotto kun jouluaterian pääkohde on hanhi (5,2kg kasvatettu rasvainen hanhi, Hauhalan hanhifarmin tuote), joka menee Traegerin pellettisavustimeen ja tulee kuumana/lämpinä pöytään. Ajattelin savustaa 105C supersmokella 63C lämpöön ja loppuaika 175C kunnes hanhi on 79C koiven paksuimmasta osasta.

79C jälkeen puoli tuntia folion alla ja pöytään leikattavaksi. Varalla on pieni luuton juhlakinkku, jonka savustan vähintään 82C lämpötilaan.

Tässä ohjeen linkkiin:

Smoked goose recipe for Christmas dinner | ThermoWorks

Kommenttit ja kehittämisehdotukset on tervetulleita, onnistuuko tällä?
Katokki sitten että tulee myös kuvia tosta!!
 
Meillä tehdään aina hyvin kypsää kinkkua, joinakin vuosina ollut 82-84 asteinen ei vielä ollut hyvää. Sellainen 86 on aika sopivaa. Vaikeasti käsiteltävää kyllä kun murenee niin paljon, mutta se on kärsittävä maun vuoksi.

Mistä kaupasta tuollaisia 2e/kg kinkkuja on löytynyt jo ennen joulua? Eikö noita hintoja yleensä ole vasta joulun jälkeen.
 
Kyllä kinkku pitää olla reilusti ylikypsä ja mureneva. Noi 75 asteiset tuppaa olemaan aina semmosia teollisen oloisia kuminpalasia että ittellä ei kyllä niitä tee mieli. Kunnon murea ja kuuma kinkku se olla pitää.
Näin ne mielipiteet vaihtelevat. Ammattikokit ovat sitä mieltä, että oikeaoppinen lämpötila on noin 77 astetta ja se on juuri sellainen mehukas kinkku.

Jotkut ilmeisesti kuitenkin tykkäävät noista ylikypsistä murenevista käntyistä, mutta henkilökohtaisesti otan sellaista tarjottaessa lautaselle muita ruokia.
 
Mallaspossun perseellä tämäkin Joulu.
200C 15min-30min pudotus 100C kunnes sisälämpömittari näyttää 78-80.
Vetäytymään, verkkopois ja sinappihuntu ylle korppujauhoilla.
225C Uunitus kiertoilmalla 15min.
huom! peittäkää valmis kinkku vain leivinpaperilla/voipaperilla. folio tai elmukelmu ei tee hyvää kestävyydelle. (en tiedä miksi mutta näin vain on.)

Lanttulaatikko itte luomulantuista tehden, punajuuret itse säilötty samoin suolakurkut. Perunoina normaalit keitetyt potut
ja mieletön kulho kastiketta jonka terästän karpalolla.

Sinapit teinkin jo toissapäivänä...

Hyvää Joulua kaikille, tavalla tai toisella. :smoke:
 
Kinkku tuntuu ainakin sulalta, mitä koskettelin. Saapa nähdä miten käypi nytte, kun uunista palanu lamppu, kun isä ruukaa unenpöpperöissä kinkun olla lampun valossa muutaman tunnin, ennen kuin mie stresseissä huomaan :lol:

Kampanisut leivoin eilen, äkkiä pakkaseen piti laittaa, kun kaikki oli heti kärkkymässä. Sinapin tein Kinuskissan ohjeen mukaan, viime vuonna vissin annoin kiehua liian pitkän aikaa, kun oli aika jänkkiä tavaraa. Lisäksi isä oli käyttäny väkiviina etikat etikka loheen, niin käytin sitten viime vuonna parasta ennen-päivän ylittänyttä valkoviinietikkaa. Ei vissin etikat niin nirsoja ole :nb:
 
Kinkku tuntuu ainakin sulalta, mitä koskettelin. Saapa nähdä miten käypi nytte, kun uunista palanu lamppu, kun isä ruukaa unenpöpperöissä kinkun olla lampun valossa muutaman tunnin, ennen kuin mie stresseissä huomaan :lol:
Sulaa se viimeistään uunissa.
Ja kypsyy se sikakin pilkkopimeässä kunhan lämpöä piisaa.
 
Hirvitti kun katsoi omia kirjotteluita täällä vuosi sitten. Taas mennään. Vähemmän valvomisjuomaa kun viimeksi ja vaikka red deadia pelaillen. 2h Ollut uunissa 6kg perusviljapossu ja sisälämpö noussut alun 10c nyt 15c. En kyllä ees tarvis tota mittaria. Otan sitte pois kun huvittaa. Kun kerran mittarila nyt mennään niin varmaan jossain 85c hujakoilla sitten kahen kolmen aikaan yöllä :)
 
Uuh, sieltä se possu nyt nousi uunista mittarin piipatessa 75 asteen merkiksi. Liemet talteen paistopussista, verkko ja pintarasva mäkeen ja folion kanssa vielä aamuun saakka takaisin jälkilämpöihin pötköttelemään. Välissä toki muutama siivu parempiin suihin laadunvalvonnan nimissä. Erinomaista oli.

Hyvää joulua...
 
Mistä kaupasta tuollaisia 2e/kg kinkkuja on löytynyt jo ennen joulua? Eikö noita hintoja yleensä ole vasta joulun jälkeen.

Itiksen Prismassa oli 2,98€/kg kotimainen juhlakinkku potkalla.

Sinapit tehty ja kavereille annettu myös, kinkku huoneen lämmössä ja työt painaa päälle :wtf: Kinkku huomenna aamulla uuniin, vaimo saa katella perään ja loppusysteemit sitten työpäivän jälkeen.
 
2,5 kg pikkukinkku on uunissa. Kilohinnan puolesta isomman olisi saanut samaan rahaan, mutta kun kinkkua saa kodin lisäksi vanhempien luona ja anoppilassa, riittää tuo paremmin kuin hyvin aiheuttamaan pahoinvointia ennen kuin loppuu.

Lämpötila näyttää nyt rivot 69 astetta. Tunnin tai puolitoista saanee vielä viihtyä tuolla. 85 asteen kohdalla kuorrutetaan foliolla. Sinappi kuuluu lautasen reunalle ja korppujauhot lihapulliin.
 
Hirvitti kun katsoi omia kirjotteluita täällä vuosi sitten. Taas mennään. Vähemmän valvomisjuomaa kun viimeksi ja vaikka red deadia pelaillen. 2h Ollut uunissa 6kg perusviljapossu ja sisälämpö noussut alun 10c nyt 15c. En kyllä ees tarvis tota mittaria. Otan sitte pois kun huvittaa. Kun kerran mittarila nyt mennään niin varmaan jossain 85c hujakoilla sitten kahen kolmen aikaan yöllä :)
Jaahas. Sammuin sitten jossain vaiheessa ja heräsin 11.00 kinkku edelleen uunissa sadassa asteessa. Mitään ei ollu palanut ja ei ollut edes kuivaa. Siivuja tosta ei kyllä leikata kun murenee käsiin. Loppu hyvin kaikki hyvin. 16h se taisi siellä kuitenkin olla paistumassa :vihellys:

WhatsApp Image 2019-12-23 at 13.28.31.jpeg
 
Tänään haetaan 4-5kg Atrian tuoresuolattu kinkku joka sitten menee uuniin tod. näk. maanantaina.

4.91kg skinka odottelee huoneenlämmössä ja pääsee saunomaan sitten vähän illemmalla.

Juustotarjottimella ruuhkaa tänä vuonna. Yleisesti joku 3-5 on järkevä, nyt lähti vähän lapasesta:
Keisarinna, Alppi Kreivi, Luostari, perus Aura, Allerum Greve, Tesco extra mature cheddar, Viinitarhurin Juusto sekä Fromageries Bel Port Salut.
Kaverina persimon, rypäle, pipari, suolakeksi. Ehkä joku hillokekin tjsp.

Tämä nyt täydentyi vielä mustapippuri tuorejuustolla...
Lisäksi pari omppua (golden d., rubinola), suolakeksin roolia suorittaa valkosipuli-persilja crostinit ja hillona Pirkan juustohillo lajitelma (greippi, inkivääri, viikuna).
 
Jaahas. Sammuin sitten jossain vaiheessa ja heräsin 11.00 kinkku edelleen uunissa sadassa asteessa. Mitään ei ollu palanut ja ei ollut edes kuivaa. Siivuja tosta ei kyllä leikata kun murenee käsiin. Loppu hyvin kaikki hyvin. 16h se taisi siellä kuitenkin olla paistumassa :vihellys:

WhatsApp Image 2019-12-23 at 13.28.31.jpeg
No nyt näyttää hyvältä! Just laitoin tulet leivinuuniin, sit nasse yön yli ottamaan lämpöä, niin pääsee sit pari kolme päivää makustelemaan sitä murenevaa känttyä... :)


edit:kuumaksi meni uuni, 260 astetta on liikaa lähtöön... 220 kun tuo tulikiven oma mittari putoaa, niin sit lapetaan nasu uuniin, sen jälkeen lämpö putoaa kinkun myötävaikutuksella sopivasti, niin ei haittaa vaikka sammuisinkin, niinkuin @LovelyWhore :llekin kävi, itse kinkkuhan ei mitään mittareita sit kaipaakaan.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä tehtiin kanssa astetta kypsempää kinkkua tänä vuonna, 100c näytti mittari kun otettiin ulos mutta kämmistä huolimatta lopputulos yllättävän ok, hieman kuivahko toki mutta ihan maukas ja murea muuten eiköhän tuo kastikkeen kanssa uppoa
 
Muistakaa aina tarkistaa ne paistomittarinne. Joulukuun alussa paistoin taloyhtiölle kinkkua pikkujouluihin mutta tänään vesi kiehuikin +110*C ja kädenlämpötila +50*C :confused:
 
Täällä tehtiin kanssa astetta kypsempää kinkkua tänä vuonna, 100c näytti mittari kun otettiin ulos mutta kämmistä huolimatta lopputulos yllättävän ok, hieman kuivahko toki mutta ihan maukas ja murea muuten eiköhän tuo kastikkeen kanssa uppoa

Joo voi olla hiukan kuiva :)
 
Juuri meni nasu lämmitteleemään uuniin. 200 asteessa ensin puoli tuntia. Nasu on ritilän päällä, ritilän alla on uunipelti missä on vettä. HK Viljaporsaan Mestarin Juhlakinkku, luuton ja tuore. Paino 2,35kg. Puolen jälkeen uunin lämpötila n. 120 asteeseen ja annan olla kunnes kinkun sisälämpötila on 79 astetta. Ylikypsää kinkkua haetaan, saa nähdä mitä tulee.
 
Meni eilen vähän myöhään kinkun uuniin laitto. 21:55 14*C, hälytys 88*C ja herätys kuudeksi. Herätessä sisälämpö 87*C, hieno ajoitus.
Otin pois kun näytti 88*C, annoin levätä kolmisen varttia parin pyyhkeen alla ja maks kävi 90*C. Kiertoilma 90-100*C enkä tällä kertaa aloittanut kuumemmassa.
En muista aloitinko viime vuonna kuumemmassa mutta veikkaisin että kyllä kun aikaa meni vain joku kuutisen tuntia. Tosin tiedä sitten kuinka kauan tuo tämän vuotinen hengaili tuossa 85*C tjsp paikkeilla.

Kaupasta 4910g, ennen uuniin laittoa 4725g. Nesteitä tuli talteen 1200g mutta pieni määrä meni hukkaan että todellinen varmaan 1300g. Aikalailla sitä mitä odotinkin.

Meinasin vielä nukkua mutta tässä sitä edelleen ollaan.. Vois mennä saunaan. Klo 12 vuoro varattu mutta taidampa käydä katsomassa onko klo 9 vuoroja vapaana.
Oispa kaliaa.

ja annan olla kunnes kinkun sisälämpötila on 79 astetta. Ylikypsää kinkkua haetaan, saa nähdä mitä tulee.

Ylikypsä siitä tulee jos otat pois kun mittari näyttää 79*C, sisälämpötila kun nousee siitä vielä 2-3 astetta ja riippuen keneltä kysyt niin kinkku on ylikypsä 80-82*C.
 
Uunin lämmöksi valittu 150 astetta ja uunin sisällä oleva mittari 105 astetta. Nasun sisälämpötila näyttää 42 astetta 75 minuutin jälkeen. Säädin lämpöä vähän alemmas.
 
4 kilon luuton juhlakinkku meni pellettisavustimeen vajaa tunti sitten. Savustimen lämpötila 105C supersmokella, kinkku nyt jo 29C. Otin kinkusta verkon ja kamaran pois, jotta parkki ja smokering tulee mahdollisimman hyvä. Sidoin kinkun uudelleen paistilangalla. Pintaan hieman sinappia, jotta rubi (Memphis dust) tarttuu.
 
Kohta on joulun paras hetki, uuni lämpimän kinkun "maistelu". Hyvää joulua kaikille kinkkumestareille.
Potilas painoi 6,9 kg uuniin mennessä ja uuni oli ehkä himpun alle 100 asteessa.
DSC_3687.JPG


Screenshot_20191224-082043.png

Meaterin joutuu työntään niin syvälle, että sillä tuo ambient lämpötila näytää vähän liian alhaista ja nousee kinkun lämmetessä.
 
Ensimmäistä kertaa tuli kokeiltua kinkun paistoa paistopussissa. Ja näin pikaisen koemaistelun (röyh!) perusteella totean itselleni että näin tehdään myös ensi vuonna. Pysyi uunikin siistinä tänä vuonna.
 
Ensimmäistä kertaa tuli kokeiltua kinkun paistoa paistopussissa. Ja näin pikaisen koemaistelun (röyh!) perusteella totean itselleni että näin tehdään myös ensi vuonna. Pysyi uunikin siistinä tänä vuonna.
Mulla oli paistopussi ottanut osumaa vastukseen ja nyt maha täynnä pahimpia rasvoja pois kaapiessa alkaa kaduttaa koko kinkun paisto. Kunnes taas tunnin päästä on nälkä ja maistuu :) Ensi jouluna sitten selvinpäin :sori:
 
Juhlakinkku, viisi kiloa ja luuton. Aluksi oli uunissa 200 astetta puoli tuntia ja sitten laskettiin siihen 110 asteeseen. Suorastaan ennätysajassa paistui, neljä tuntia ja ehkä vähän päälle. Eikä ollu edes lampunvalossa aluksi

Ensimmäistä kertaa myös kuorrutus päälle tässä huushollissa, mitenköhän maistuu?

Hyvää joulua ja syömisen iloa! IMG_20191224_090415_3.jpg
 
Täällä meni 6kg kinkku eilen klo 16 uuniin, ja pois hitusta vaille 10 tänään aamulla. Kunnolla mureaa, ei mitään turhia mittareita tarvi ;)

Ekaa kertaa tuli tehtyä perunalaatikko ite, ja teen kyllä myös jatkossa. Kotikalja myös itse, tosin uutteesta. Savulohta, sienisalaattia, lanttulaatikkoa lisäksi, nyt täytyy hetki sulatella ennen kuin syödään lisää.

Hyvää joulua!
 
9:30 meni tänään aamulla 7,3kg kinkku uuniin.

Uuni säädetty 140°C asteeseen ja uunissa on vielä erikseen uunimittari joka näyttää, että uunin sisälämpötila on parhaillaan 110°C astetta.

Nyt kinkun sisälämpötila on 50°C astetta ja meinaan ottaa pois kun on noin 75-77°C astetta.
 
Kinkku on vetäytymässä ja eilen valmistuneet laatikot lämmitän kunhan tietää monelta syödään. 125 asteeseen 45 minuutiksi vai 150 astetta ja puoli tuntia? Laatikot tuli hommattua tänä vuonna paikalliselta martta-järjestöltä.
 
Jaa saa nähdä menikö perseelleen. Kahden mittarin taktiikalla. Toinen mittari 80c ja digitaalinen 77c kun otin ulos. No ei muuta kun kinkku muovipussiin ja terassille jäähtymään. Sitten läskit pois ja kuorrute parin tunnin jäähtymisen jälkeen
 
Meni hermot 105C savustamiseen. 4 kilon kinkku savustimessa lähes kuusi tuntia ja lämpö pyöri vajaassa 60C pitkän aikaa. Nostin lämmön 175C, todella hitaasti nousee lämpö eikä vieläkään grilli tavoitelämmössä. Lämpötilan noston jälkeen kinkun lämpö nousi nopeasti ja nyt 72C. Hitauteen vaikuttanee se, että grillissä vajaa kymmenen kiloa lihaa (kinkku ja klo 12 aikaan laitettu hanhi), joista haihtuu kosteutta.
 
Hanhesta tuli tällainen. Aika nopeasti kypsyi kun nostin lämmön 175C. Mielestäni hyvä ainakin siinä mielessä, että rasvaa lähti riittävästi pois ja nahasta tuli rapea. Pinta vaikuttaa palaneelta, mutta se on vain tummunutta Cajun -rubia.
IMG_3901[1].JPG

Yllättäen kinkussa ei ole havaittavaa smokeringiä ja muistin, että se on tanskalainen Danish Crown -halpiskinkku, joka on todennäköisesti käsitelty nitriittisuolalla.

IMG_3908[1].JPG

Aika vähän hanhessa on syötävää. Viiden kilon linnussa enintään pari kiloa, loppu on rasvaa, luita ja nahkaa. Maku on kuitenkin aivan loistava. Tähtäsin 79C lämpötilaan, eli läpikypsään eikä punertavaan, koska kokonaisuutena liha on hieman sitkeää ja äärimmäisen rasvaista.

IMG_3910[1].JPG
 
Viimeksi muokattu:
Otin pois uunista kun sisälämpötila oli 78°C astetta.

Ei kuiva, eikä myöskään liian kostea sisältä.

EDIT: kinkkunestettä irtosi paistopussiin 3dl, eli noin yhden jääpalapussin verran.

DSC03981.JPG

DSC03985.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Kinkku oli aika hyvä. Etenkin lämmitettynä oli sopivan mehukasta ja pureskeltavaa. Oli myös aika paksu läskikerros siinä päällä, niin ai ai kun suli suussa.

Toisaalta vältellyt hirveätä mässäilyä, kun herkästi tulee närästys, niin kummallisen nälkä ollu, niin saattanut siksi kinkku maistunut hyvältä :D

Sinappi oli notkeampaa ja kiitosta sai. Tekisi mieli kokeilla sinappeja enempi, mutta itse en syö, niin jääny vähemmälle :lol:

Erikoisuutena tänä vuonna oli riimi poro ja jäälohi. Itselle ei sellaiset maistu, mutta hyvin näytti menevän kaupaksi. Keksisi ensi vuonna jotain jännempää jälkiruokaa, luumusoppa ja hillarahka on aika "tylsiä" :hungry:
 
Tuli tehtyä kolmekiloinen harmaasuolattu sous videnä n. 15h@74°C. Täydellisen mureaa, mutta oli jo ehkä hieman liian kuivaa. Ensi kerralla optimoidaan prosessia ja voisi kokeilla 72 asteessa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 328
Viestejä
4 491 816
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom