Virallinen kinkunpaisto 2019 + muut jouluruuat ja juomat (oli 2017/2018)

Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 141
On taas aika perinteiselle kinkunpaisto/jouluruoka/juoma säikeelle.

Tänne kinkkuvinkkejä sekä muita herrojen herkkuja.

Meille tullee jouluksi Atrian tuoresuolattu luuton juhlakinkku, "n. 5-6kg", riittänee hetkeksi kahdelle hengelle. Saa nähdä pitääkö välipäivinä hakea toinen..
Kaveriksi myös kilon kalkkunarulla sekä tietenkin sallaa ja laatikoita, juomat tälle vuodelle vielä vähän kysymysmerkki. Viskeihin kiinnostaisi kyllä tutustua mutta saattaa se perinteinen konjakki pullokin tarttua mukaan.

Mutta tuossa aiemmin otin uunista ensimmäisen harjoitus (mini)kinkun. Kotimaista luuton juhlakinkku, muistaakseni Kotikylän palvarilta.
Lähtöpaino 2.6kg, joku ½dl lorahti nesteitä pihalle sulatuksessa (en mitannut) ja paistonesteitä jäi talteen ~620g.
Kiertoilma uunin alaosassa, pussissa, ~175C/15min ja loput sitten ~90-100C. Lähtö ~13C ja ulos kun digimittari näytti 83C. Nyt jäähtymässä, "huomenna" maistella onko mistään kotoisin.

Pakkasessa odottaa HK:n 5.6kg harmaasuolattu viljapossun juhlakinkku potkalla, viikon päästä voisi alkaa miettimään tämän sulattelua :think:
 
Eikö nuo nykyään puhu, että kinkun voi heittää jäisenäkin uuniin ja työntää mittarin sitten kiinni kun menee tarpeeksi syvälle. Kuulemma ei maussa eroa, kannata alkaa turhaan sulattelemaan. :vihellys:
 
Niinhän ne puhuu. Itse olen tottunut sulattamaan. Pitäisi kyllä joskus kokeilla..

Ihan hyväähän se kinkku oli, paino sanalla oli, on sitä vielä vähän jäljellä.

Viime vuoden ketjussa oli pari sinappireseptiä mainittu, laitan tähän reseptin mitä äitini on käyttänyt. En tiedä mistä tämä alunperin on.
Sinappivelli
100g vehnäjauhoa (~1½dl)
100g sinappijauhetta (oletan Colmans)
½tl suolaa
½tl valkopippuria
4dl kylmää vettä

Nämä sekaisin ja lisää kattilaan jossa toiset 4dl kiehuvaa vettä. (tai sekoita kattilassa ja lisää vedenkeittimestä se 4dl kuumaa vettä..)
Sekoita todella hyvin ettei jää klönttejä.
Tätä velliä sitten keitetään hiljalleen, hyvin sekoittaen puolisen tuntia.
Etikkaliemi
300g sokeria (~3-3½dl)
1dl etikkaa
1½-2dl kiehuvaa vettä


Sekoita sinappivelli etikkaliemeen ja lisää (400g) valmista sinappia. Sekoittele hyvin.
Purkita. Säilytä jääkaapissa.​
 
Kyllä se niin on että kinkku uuniin aamulla ja sitten alkuillasta höyryävänä ja erittäin ylikypsänä huiviin. Parhaimmillaanhan kinkku on siinä 3-4h paistamisen jälkeen kun on kiinteää ja lämmintä ja sitä sitten lautaselle ja ruislimpun päälle mustaleimaemmentalin ja hyvän sinapin kanssa.
Lambia hommattu wc tiloihin joka pitää rektaalin pehmoisena. Sitten voikin jalkaa kinkuttelua sinne aamuviiteen jos jaksaa.
Juomana tietenkin aitoa Perinnekaljaa. Toimii myös saunajuomana.
Ja muistakaa että jouluna saa juoda, mutta ei saa olla kännissä.
Tällä kertaa joulusarjaksi on valittua Narcos S3 ja ekaa kertaa pääsee viettämää joulua omassa takkahuoneessa. Voi pojat.
 
Eikö nuo nykyään puhu, että kinkun voi heittää jäisenäkin uuniin ja työntää mittarin sitten kiinni kun menee tarpeeksi syvälle. Kuulemma ei maussa eroa, kannata alkaa turhaan sulattelemaan. :vihellys:

Tätä tuli eilen testattua. 3kilon Snellmannin juhlakinkku umpijäisenä paistopussissa uuniin, 7,5tuntia meni 95´asteessa. Lopputulos oli oikein mehevä ja hyvän makuinen :hungry:
Sisälämpö oli 77´ pois otettaessa, siitä se nousi vielä muutaman asteen pöydällä odotellessa.
Eli oman kokemuksen perusteella voin suositella jos sattuu vahinko käymään eikö muista ostaa kinkkua ajoissa sulamaan :tup::tup:
 
Tänään otan kinkun sulamaan, pitäisi ehtiä sulamaan ja suolaantumaan vielä hyvin ennen joulua. Kinkku n. 4kg oman kasvattelun tulos. Kinkku lähtee paistumaan aattoa vasten aamuyöllä. Tarkoitus olisi saada se hieman lämpimänä joulupöytään. Ilman paistopussia paistelen kun viimevuonna totesin että ei sitä pussia mihinkään tarvi kinkkua paistaessa. Ainakin osan ajasta paistan leivinuunissa, tuskin kokoaikaa saa paistettua kun uuni laskee lämpöään jostain syystä liian nopeasti. En tiedä mistä johtuu, lapsuudenkodissa paistettiin kinkku aina leivinuunissa eikä siinä uunissa lämmöt hävinnyt mihinkään, vaikka 10kg:n kinkkuja aina paisteltiin.

Muutenkin tänä vuonna joulupöydästä löytyy paljon itsekasvatettua tuotetta. Peruna, porkkana, sipuli, punajuuri, lanttu ja sinapinsiemenet ovat kaikki omaa tuotosta.
 
Mitäs valmista kotikaljaa suosittelette hieman sieltä makeammasta päästä? Perus Ukko-Pekka ja Olvi menee muistaakseni ehkä liian happamaksi omaan makuun.
 
Mitäs valmista kotikaljaa suosittelette hieman sieltä makeammasta päästä? Perus Ukko-Pekka ja Olvi menee muistaakseni ehkä liian happamaksi omaan makuun.
Tee itse? Ei ole kummonen homma.
Mutta valmiista EHDOTTOMASTI Perinnekalja. Parasta ja sopivan makeaa ja toimii joulusaunajuomana erityisen hyvin.
 
Lauantaina hakemaan noin 10kg tuorekinkku ja samalla lohta graavaukseen. Tänä vuonna ei ole harjoituskinkkua tehty ollenkaan, niin joulua odotellaan jo vesi kielellä.
 
Minä en oikein välitä kinkusta, mutta vaimo pakottaa ostamaan. Tämän lisäksi vaimo haluaa jouluksi karjalanpaistia... Ja laatikoita. Kyllähän noita nyt maistaa, mutta...

Minun joulupöytääni kuuluu kalat, montaa eri silliä, graavikalaa, kylmäsavukalaa, mätiä, lämpimänä kalana lipeäkalaa. Sillit ja silakat teen pääsääntöisesti itse, nytkin kylmäkaapissa muutama purkki odottamassa joulua.
Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa testissä uudet perunat, jotka on pakastettu heinäkuun puolivälissä. Puoliksi kypsennetty ja sitten pakastettu. Joulupöytään sitten kypsennetään loppuun. Saa nähdä miten käy, varalla on muuta perunaa.
 
astelin kauppaan kinkunosto aikeissa,että laittelis uuniin sellaisen. olikin sitten lihamestareilla myynnissä valmiiksi paistettu harmaasuolattu mötkäle, piti sitten ostaa se matkaa niin pääs samantien syöpöttelee :rofl: saihan tuosta maksaa ihtensä kipeeksi,mut kerranvuodessahanse joulukin vain. juomaksi tarttui jotain perinteistä glögiä.

joulu mennään perinteisellä karjanpaistilla, lanttu,porkkana laatikot ja lohta. alkoholittomilla juomilla mennään.
 
En ole koskaan ymmärtänyt karjalanpaistia joulupöydässä. Se on mielestäni liian arkinen ruoka joulun kaltaiseen juhlaan.
 
Minä en oikein välitä kinkusta, mutta vaimo pakottaa ostamaan. Tämän lisäksi vaimo haluaa jouluksi karjalanpaistia... Ja laatikoita. Kyllähän noita nyt maistaa, mutta...

Minun joulupöytääni kuuluu kalat, montaa eri silliä, graavikalaa, kylmäsavukalaa, mätiä, lämpimänä kalana lipeäkalaa. Sillit ja silakat teen pääsääntöisesti itse, nytkin kylmäkaapissa muutama purkki odottamassa joulua.
Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa testissä uudet perunat, jotka on pakastettu heinäkuun puolivälissä. Puoliksi kypsennetty ja sitten pakastettu. Joulupöytään sitten kypsennetään loppuun. Saa nähdä miten käy, varalla on muuta perunaa.
Mua vituttaa ihan törkeesti etten tykkää kalasta. Kaikki joulukalat ja savu ja loimulohet näyttää niiiiiin hyvältä.
 
Missä hinnoissa kinkkujen hinnat ovat tänä vuonna.

Kävin äsken Tikkurilan Prismassa katsomassa kinkkujen hintoja ja ei kiinnostaisi maksaa 5-12€/kg joulukinkusta.

Halpa noin 5-7kg pakastekinkku välttäisi ja sen ehtisi vielä sulattamaan ennen lauantaita tai aattoa jos sen hakisi huomenna.

Sitten ihan aiheeseen: Käytättekö uunissa kiertoilmatoimintoa, vai ihan perus kuumotusta ylä-ja alalämmöllä?
 
@living_death eipä sillä taida niin väliä olla. Ainakaan pussin kanssa.
Itse vedän kiertoilman kanssa kun se kerta löytyy ja pussissa.
Ompahan nyt sitten tasainen lämpötila yltympäriinsä uunissa oli sillä merkitystä tai ei.

Sinapit tuli tuossa väännettyä jo viikko sitten ja samoiten bataattilaatikot paistettu ja pakkasessa.
Tuli tuossa myös todettua että ostetaan se tuoresuolattu halvennuksesta tapaninpäivänä jos niitä nyt on, se vajaa 6kg potkallinen on nyt parvekkeella sulamassa.

Alko reissun saalis: Claude Chatelier XO konjakki ja Auchentoshan 12v skotti mallasviski putelit.
Ruoalle Ayingerin Urweisse ja Winter Bock oluita, juustojen kaveriksi katselin Moortgatin Duvelia ja jokerina ajattelin kokeilla onko tuo Prykmestarin tupla IPA mistään kotoisin.
 
Kiitos @Lagittaja

Liiteristä löytyi sopivaan 3,95€/kg hintaan possun ahteria. K-Supermarket ja Prisma kierretty, mutta yli 5€/kg oli vähän liikaa.

IMG_20171220_185558.jpg
 
Miksiköhän ne mainostaa usein tuota viljapossua, onko olemassa joku huonompikin vaihtoehto?
 
En ole koskaan ymmärtänyt karjalanpaistia joulupöydässä. Se on mielestäni liian arkinen ruoka joulun kaltaiseen juhlaan.

Täällä ihan samat ajatukset, arkiruokaa se on. Vaimo on Kymenlaaksosta kotoisin, siellä päin ainakin kuuluu joulupöytään. Meillä sitä ei kuitenkaan tarjota, ollaan tässä reilun parinkymmenen vuoden yhdessäolon aikana tehty omat jouluperinteet ;)

Sinapit tehty pari viikkoa sitten, huomenna tarkoitus hakea joulusapuskat. Kinkkua tekee jo mieli...
 
Lauantaina hakemaan noin 10kg tuorekinkku ja samalla lohta graavaukseen. Tänä vuonna ei ole harjoituskinkkua tehty ollenkaan, niin joulua odotellaan jo vesi kielellä.

Uusiin uuneihin ei mahdu enää edes 10kg kinkku. Tämä unohtuu joskus kun uutta laitetta on hommattu
 
Täällä ihan samat ajatukset, arkiruokaa se on. Vaimo on Kymenlaaksosta kotoisin, siellä päin ainakin kuuluu joulupöytään. Meillä sitä ei kuitenkaan tarjota, ollaan tässä reilun parinkymmenen vuoden yhdessäolon aikana tehty omat jouluperinteet ;)

Sinapit tehty pari viikkoa sitten, huomenna tarkoitus hakea joulusapuskat. Kinkkua tekee jo mieli...

Anopilla vietetty yksi joulu ja siellä oli kanssa karjalanpaistia pöydässä, eikä kinkkua ollenkaan. Ei oikein tuntunut että olisi edes istahtanut joulupöytään. Nykyään joulut vietetään kotosalla omien perinteiden ja herkkujen kera.

Uusiin uuneihin ei mahdu enää edes 10kg kinkku. Tämä unohtuu joskus kun uutta laitetta on hommattu

Tuo kymmenisen kiloa on kyllä aika maksimi, mikä nykyiseen uuniin menee. Kerran saatu lahjaksi noin 18kg kinkku ja onneksi älysi ennen joulua kokeilla mahtuuko se edes uuniin. Ei mahtunut.
 
Alkupalaksi mätiä ja smetanaa sipulilla. Sitten kinkkua ja lanttulaatikkoa. Kaikki muu on minusta turhaa ja nuo parhaita joulu ruokia. Lauantaina 8 kilon kinkku uuniin ja siitä suoraan joululimpun päälle kuumana. Ei oikeen malta odottaa.
 
En ole koskaan ymmärtänyt karjalanpaistia joulupöydässä. Se on mielestäni liian arkinen ruoka joulun kaltaiseen juhlaan.
Lanttu -ja porkkanalaatikko ilman karjalanpaistia on aika meh, mutta kun noita kaikkia laittaa yhteen niin suussa käynnistyy kunnon bileet. Siihen sitten kaveriksi kinkkua, lohta, rosollia ja sienisalaattia niin avot. Ja tietenkin huuhdotaan alas hyvän tumman oluen kera. Nam.

Tuota nautintoa jaksaa kerran vuodessa noin 3vrk ajan, jonka jälkeen on syytä heittää mömmöt biopönttöön ja tilata pizza.

Tänä(kin) vuonna kinkkua on tarjolla sukulaisten luona siinä määrin paljon, että laitoin oman possun uuniin jo nyt. Sellainen reilut 6kg painava tuoresuolattu luuton HK:n juhlakinkku siellä muhii vielä muutaman tunnin. Tuoksuja alkaa jo irtoamaan...
 
Omat lapset on niin nirsoja, ettei heille maistu kuin kinkku ja perunalaatikko. Tyttärelle ei oikein kinkkukaan.

Itse laitan lisukkeiksi punajuurikuutioita ja suolakurkkuviipaleita edm. lisäksi. Porkkana ja lanttulaatikot maistuvat pahalta.

Sitten tietenkin paistetaan ja koristellaan pipareita ja tehdään natsitorttuja. Niihin ostin marmeladeiksi omenaa, omena-kanelia ja luumua.

Piti tehdä tänään kotikaljaa, mutta unohdin ostaa sokeria. Täytyy sitten korkata 1-2 III-olutta (ollaan lapsien kanssa yhdessä, joten ei enempää).

7,2kg kinkun paistan tod.näk. lauantaina. Muuten siitä on enää puolet jäljellä aattona, eikä enää jaksa syödä yhtään enempää samaa ruokaa.
 
Sitten tietenkin paistetaan ja koristellaan pipareita ja tehdään natsitorttuja. Niihin ostin marmeladeiksi omenaa, omena-kanelia ja luumua.
Hihi, natsitorttuja. :D

Minun mielestä joulutortuissa ei tule olla kuin perinteistä luumuhilloa. Ja taikina ei saa olla liian kuivaa, eli voita ei kannata säästellä.

Piti tehdä tänään kotikaljaa, mutta unohdin ostaa sokeria. Täytyy sitten korkata 1-2 III-olutta (ollaan lapsien kanssa yhdessä, joten ei enempää).
Joo, jouluna saa kyllä juoda ja pitää hauskaa, mutta ei saa olla humalassa.

Tässä allekirjoittaneen ehdoton suosikki joulupöytään:
Gouden Carolus Classic
 
Tänään lähtee kotikalja muhimaan ja joulutorttuja voisi tehdä jo pienen maisteluerän. Hillona toimii valmis omena-kanelimarmeladi.
Harmittaa kun syksyllä koitin keitellä torttuihin sopivaa omenamarmeladia mutta keitin sen hieman liian kovaksi. Maku olisi ollut loistava.

Kyllä houkuttais heittää kinkku jo uuniin muhimaan, mutta kaippa se on maltettava vielä hetken odottaa.

Sinapin taidan maustaa taas jallulla. Se on tehty valmiiksi jo viikko sitten mutta jätin maustamisen vielä hieman auki. Ihan parasta joululimpun/ruisleivän päällä kinkun ja vahvan juuston kanssa.
 
Parasta marmeladia torttuihin on Lidlin päärynä kinuski versio, mutta ollut loppu jo nyt pari viikkoa. Toivottavasti tulisi lisää.
 
Löysin kaapista 2dl sokeria ja sillä määrällä sain laitettua 3 litran verran kotikaljaa käymään.

IMG_20171222_110823.jpg
 
Kävipäs vituttamaan, kun kattelin jouluhöttöostoslistaa. Imellettyä perunasosetta ja muuta roskaa. Ehkä pari lusikallista menee sitten päätyy roskikseen tai suorilta tietyn ajan kuluessa. Kaikki tämä vain sen takia, koska jouluperinnehötöt.

Mitäpä, jos en osta tuota roskaa vaan lohen. Meni läpi:tup:

Kohtuudella sitten:tup:
 
Tuota nautintoa jaksaa kerran vuodessa noin 3vrk ajan, jonka jälkeen on syytä heittää mömmöt biopönttöön ja tilata pizza.

Samoilla linjoilla, joskus 10v sitten vielä tuli syötyä uuteenvuoteen asti, ja joskus kauan kauan sitten jopa loppiaiseen :D

Tänä vuonna kahden hengen taloudessa ~3kg luuton kinkku (sulamassa eilisestä lähtien, riittänee), pari pakettia porkkanalaatikkoa (Saarioinen, ei itse jaksa tehdä), rosolli, graavikala, loimulohi, limppua sekä punajuurisalaattia (+juomat, vaiheessa vielä).

Anoppila ja muut täydentää (jos jaksaa vaan syödä) :D
 
Tänään tuli väännettyä kirsikkakakku, haarukkaleipiä ja tietenkin "sekametelisoppa" (eli sekahedelmä) riisipuuron kaveriksi. Yleensä tuon keiton teen aatonaattona mutta näin tällä kertaa.

Linkkien takana on pdf reseptit (harakan varpaat varoitus kahdessa ensimmäisessä). Googlettamalla löytynee samat, ne mitään sen ihmeellisempiä ole.
Haarukkaleivistä nyt tietenkin saa tuunattua "jouluisempia" jos siltä tuntuu, siirappia kardemummaa kanelia tai jotain siihen suuntaan. Mutta itse tykkään niistä "sellaisenaan".

Sattumoisin tuo kakku tuli tehtyä gluteenittomana, jauhot korvasin suoraan Semperin Fin Mixillä. Saa nähdä minkälainen siitä rakenteesta tuli, pysyykö kasassa..
Haarukkaleivissä myös suurinosa tuota Fin Mixiä mutta osa vehnää (~desi) because reasons ja näytti se rakenne olevan ihan kiva. Ainakin ne onnistui.

Pistetään nyt vaikka haarukkaleivistä kuva kun sellaisen kerta otin.
IMAG5374.jpg
 
Tasan klo.07 lähti uuniin ensin tunniksi 200 asteeseen ja sen jälkeen tiputan 125 asteeseen. Possun ahterin otan pois kun mittari näyttää noin 75 astetta sisälämpötilaksi.

Ritilän alla on korkea uunipelti jossa on vettä, ja lisäilen vettä aina sitä mukaa mitä siitä haihtuu.

32424.jpg
 
Öö.. miks? Sullahan on kinkku pussissa ni mitä iloa siitä on että uunissa on vettä?
Varmaan jäänne siltä ajalta kun vielä paistoin kaasu-uunissa, mutta ajattelin sitäkin jos kinkkupussi hajoaa ja ettei kuuma rasva ala sitten savuttamaan pellillä siinä yhteydessä.
 
Varmaan jäänne siltä ajalta kun vielä paistoin kaasu-uunissa, mutta ajattelin sitäkin jos kinkkupussi hajoaa ja ettei kuuma rasva ala sitten savuttamaan pellillä siinä yhteydessä.
Ei ainakaan pitäisi alkaa savuttamaan eikä palamaan koska uunin lämpötila on sen verran matala. Tosin eipä tuosta taida haittaakaan olla. Ja tietysti jos pelkkä pelti ilman vettä ja pussi vuotaa niin saattaa hetkellisesti suhahtaa, mutta pellin pitäisi jäähtyä aika nopeasti kun litra kinkkurasvaa siihen lörähtää.
Mutta eipä siitä tosiaan haittaa ole, ajattelin vaan että tässä on jotain tieteellistä taustalla jota en vaan tiedä :)
 
7kg kinkku ollut nyt 10 tuntia leivinuunissa ja mittari näyttää 62c.

Uunin lämpö paiston alussa oli 150c ja nyt noin 80c. Kannattaakohan laittaa sähköuuniin vai odotella vielä?
 
Nasu pääsi juuri meillä uuniin lämmittelemään. 3,4k kinkku ja 100 C kunnes sisälämpötila on 82 C.
 
Sika vasta lämmittelemässä meillä, varmaan pian saisi heittää uuniin.

Tuttu tuossa kertoi että paistaa kinkkunsa ilman kovempaa alkulämpöä, kaippa tuota voisi kokeilla. Lykätä siis suoraa siihen noin 100C uuniin ja antaa olla. Uunimittarilla tietenkin varmistaa ettei hirveästi yli satasen heittele kun lämmöt naksuu päälle pois. Vasta nyt siis ostin tuon mittarin niin näkee onko tuo halpis uunin oma mittari kuinka tarkka.

7kg kinkku ollut nyt 10 tuntia leivinuunissa ja mittari näyttää 62c.

Uunin lämpö paiston alussa oli 150c ja nyt noin 80c. Kannattaakohan laittaa sähköuuniin vai odotella vielä?

Ei se (uuni) siitä enää tietenkään lämpene, sen kummemmin uunia ja sikaa tuntematta eiköhän se kypsäksi ehdi mutta jos ylikypsää haluat niin sitten varmaan lämmittää uudestaan tai siirtää sinne sähköuuniin?
 
Nälkähän tässä tulee kun tätä threadia lukee.. nimim. "vesi kielellä!"

Oma 3kg kinkku nostettu aamulla huoneenlämpöön. Kun sisälämpö oli noin 10ast laitoin kinkun pussiin ja uuniin (matalahkoon lasivuokaan asetettuna). Ensimmäinen ½h 200ast jonka jälkeen tiputin 90ast ja annan olla niin kauan että paistomittari näyttää vajaata 80ast. Muuten joulupöytä ei runsaudellaan pursuile (tietoinen valinta; mieluummin vähän ja laadukasta).
 
Sika vasta lämmittelemässä meillä, varmaan pian saisi heittää uuniin.

Tuttu tuossa kertoi että paistaa kinkkunsa ilman kovempaa alkulämpöä, kaippa tuota voisi kokeilla. Lykätä siis suoraa siihen noin 100C uuniin ja antaa olla. Uunimittarilla tietenkin varmistaa ettei hirveästi yli satasen heittele kun lämmöt naksuu päälle pois. Vasta nyt siis ostin tuon mittarin niin näkee onko tuo halpis uunin oma mittari kuinka tarkka.



Ei se (uuni) siitä enää tietenkään lämpene, sen kummemmin uunia ja sikaa tuntematta eiköhän se kypsäksi ehdi mutta jos ylikypsää haluat niin sitten varmaan lämmittää uudestaan tai siirtää sinne sähköuuniin?
Joo ylikypsää oli tarkoitus tehdä niin pistin sähkön päälle. Viimeksi tuli todella ylikypsää niin lämmittelin uunia nyt liian varovaisesti.
 
Ihan hyvä että ostin tuon uunimittarin niin tietää vähän tarkemmin mitä se (halpa paska Unit) uuni tekee.
Ylä+alavastus + kiertoilma päällä ja nuppi aika tarkalleen 100C > lämpö heilahti sinne 120-125. Ei hyvä.
Nyt mittarin asento jossain 70-80 välillä ja lämmityksen jälkeen nousi 100-105C. Eli aikalailla täydellinen. (Edit: Minimi lämpökin näyttäisi pysyvän siinä 90C paikkeilla, pitäisi jaksaa kytätä kauemmin miten se heiluu mutta kunhan nyt kuumimmillaan menee sinne 100C tai vähän yli niin avot.
Mittari aikalailla uunin keskellä mutta ei suoraan tuulettimen edessä, edestä katsottuna vähän ylempänä ja sivummalla.​
Kauanhan tuossa paistamisessa menee mutta saakin mennä.

Pussill vai ilman? Kummin tulee parempi kinkku?

Määrittele parempi.
Pussissa kinkku pysyy kosteampana ja pussi pitää nesteet sisällään nätisti jotka sitten voi ottaa helposti talteen.
Ilman pussia pinnasta tulee ruskea ja rapeampi.

Mikään ei toki estä paistamasta kinkkua ensin pussissa haluttuun sisälämpöön, antaa jäähtyä ja paahtaa sitten kuumassa uunissa pintaa rapeaksi.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Pussia kinkussa käyttänyt vuosia, syynä se että tulee vähempi sotkua. En voi sanoa että mitenkään mehevämpi olisi, kun sukulaiset eivät käytä ja kinkkua siellä täällä syön ja mehevää on.
Nyt pussin unohdin ja kinkku korkeareunaisella pellillä jossa joku kolme desiä vettä. Siellähän se uunissa sitten höyrystyy ja pitää uunin kostena.

muuta ruokaa:

- sieni/kapris/ranskankerma "salaattia"
- kylmäsavuporoa, sipulia ja maustamatonta tuorejuustoa ruisleivän päällä
- piparjuurituorejuustoa ja graavilohta ruisleivällä
- kylmäsavulohta, kananmunankeltuista ja ranskakermaa sekasin, täytetään sillä puolikkaat kananmunat ja mätiä päälle
- aurajuustolla täytetyt ja ilmakuivatulla kiukulla käärityt taatelit
- punajuuriaurajuustopaistos
- perunoita ja sinappikermakastiketta
- herneitä
- italiansalaattia

- vaniljariisipuuroa glökisekahedelmäkastikkeella
- piparimuffinseja kirsikkatäytteellä
- piparirusinacashewsuklaata
 
Kolme eri paistomittaria (2*digi ja 1 perinteinen) ja jokainen näytti eri lukemia: 65' ,71' ja 80'.

Ainakin tuli selväksi että noi elektroniset p***eet voi laittaa verkonpainoiksi...
Vedin keskiarvolla ja huomenna selviää mitä tuli...
 
Kolme eri paistomittaria (2*digi ja 1 perinteinen) ja jokainen näytti eri lukemia: 65' ,71' ja 80'.

Ainakin tuli selväksi että noi elektroniset p***eet voi laittaa verkonpainoiksi...
Vedin keskiarvolla ja huomenna selviää mitä tuli...
Vettä keittämällä voi testata pitääkö yhtään paikkaansa.
 
@ddude Tuon takia se mittari kannattaa (pitää) testata ennenkuin käyttää.
Vähintäänkin kiehuvan veden kanssa ja miksei nyt vaikka se varmaan kaikilta löytyvä kuumemittari ja vettä sopivan lämpösenä. Jos ei siis muita referenssejä ole mitä voi käyttää..
Mieluiten se pari eri lämpötilaa kannattaa testata, kiehuvan veden kanssa mittari voi hyvinkin näyttää oikein mutta mistä sitä tietää (ilman testausta) onko alemmat lämpötilat edes sinnepäin.

Täällä käytössä Ikean 7€ mittari (Fanfast) ja ei ainakaan omassa yksilössä mitään valittamista. (en nyt ulkomuistista muista mitä omat testit näytti mutta olisikohan ollut asteen sisällä ja sen perusteella sitä sitten käytetään)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 314
Viestejä
4 491 389
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom