- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 11 837
Vastaan tulee prosesoreiden valmistusmateriaali.
Siliconin ominaisuudet ei riitä enää kovin paljon pienempään viivanlevyteen.
Se on suomeksi "pii" eikä siinä ole mitään sellaisia merkittäviä pahoja ongelmia jotka merkittävästi korjaantuisi ainetta vaihtamalla mutta toimintaperiaatteen pysessä silti samana.
Toki jotkut asiat voisi ehkä saada toimimaan hiukan paremmin jollain muulla puolijohteella mutta ei mitenkään merkittävästi.
Eikä mikropiirien valmistustekniikoissa edes ole olemassa mitään oikeaa "viivanleveyttä". Siellä on ziljoona eri mittaa eri asioille. Se mainostettu "viivanleveys" on pelkkä markkinoinnin keksimä huuhaa-numero jolla ei ole mitään tekemistä valmistustekniikan todellisten mittojen kanssa.
Tarvitaan jokin muu materiaali, jota sekä Intel että AMD yrittää selvittää.
Höpöhöpö.
AMDllä ei ole yli 10 vuoteen ollut omaa piirivalmistusta. Tämä puoli on täysin ulkoistettu TSMC:lle, AMDllä ei ole menossa mitään merkittäviä tutkimusprojekteja piin korvaamiseksi jollain muulla aineella.
Joissain suurteho-analogipiireissä piitä sen sijaan ollaan korvaamassa muilla aineilla, mutta ne syyt minkä takia sitä niissä suuteho-analogipiireissä korvataan muilla aineilla ei varsinaisesti liity piirien pienentämiseen, eikä päde logiikkapiireihin, tai haitat on logiikkapiireissä suuremmat kuin hyödyt.
Kellotaajudet ovat myös tuleva ongelma. Toki jollain nitrogeenillä jäähdytettynä
Se on suomeksi "typpi".
Ja kellotaajuuksien kehitys hidastui merkittävästi jo parikymmentä vuotta sitten.
kestää ajaa jonkun chinebenchin pariin kertaan, mutta normijäähyillä jää haaveeksi 10 GHz.
Prosessorien maksimikellotaajuuksia eivät pääsääntöisesti rajoita lämpötilat vaan se, kuinka nopeasti sähkö virtaa piirin sisällä, ja kuinka pitkälle sen pitäisi ehtiä yhden kellojakson aikana virrata.
Tätä voi sitten parantaa joko saamalla sen sähkön virtaamaan nopeammin, tai suuunnittelemalla ja valmistamalla sen piirin siten että se matka ja transistorimäärä jonka läpi sen sähkön pitää kellojaksossa virrata vähenee.
Toki lämpötilalla on jonkin verran vaikutusta sähkön virtausnopeuteen, mutta pääsääntöisesti ylikellotetut piirit kuumiavat paljon sen takia että ylikellotettaessa usein käytetään suurempaa jännitettä.
Tuo ylikellotus on lähinnä lapsellista puuhaa. Mooren lakikaan ei enää toteudu. Kylä tähän varmaan joku keksitään, mutta tosin nykyisellään prosessorit ovat jo rittävän tehokkaita. Vapaata laskentatehoa olisi maailman kodeissa klusteroituna useammankin supertietokoneen verran. Yksi ratkaisu CPU tehon nostoon voisi olla kaksiulotteinen prosessointi, mutta siitä ei ole kuin kuvia suunniitteluohjelmissa.
Kaikki mikropiirit ovat aina olleet kaksiuloitteisia.
Olet nyt yli 60 vuotta ajasta jäljessä tässä höpinässäsi.
Viimeksi muokattu: