^ Näin juuri.
Valotehoa tarvitsee tooooodella paljon jos mielii nauttia tykillä HDR:stä. Joku avsforumilla kehui ~5000lumenin tykin olevan ok jo HDR:llä. Tykin lumen -arvot tosiaan heittelee kalibroinnin myötä suuntaan tai toiseen.
Alempana esim. kuva tykistä jossa on huikea kontrasti (JVC X7500) tummat pinnat vs vaaleat pinnat. Ei tarvi kauaa arvella kummassa on parempi kontrasti. Vaaleat pinnat syö siis mustan hailakkaaksi -> harmaaksi. Ja kyllä, huononkin kontrastin omaava tykki tekee parempaa jälkeä pimennetyssä tilassa.. siis oikeasti sellaisessa missä on pinnatkin tummat.
Mielestäni tykkiä on aivan turha hommata tilaan missä on vaaleat pinnat JOS EI PANOSTA KANKAASEEN.
Mustan taso / kontrasti on noissa tykeissä (JVC / Sony / Jotkut Epsonit) jo mielestäni hyvällä mallilla.. Ainut että HDR kun saataisiin vielä kunnolla toimimaan (eli markkinoille laitteita missä lumenit yli 5k) niin helvetin bueno homma.
Tykillä katsoessa en koskaan ole saanut fiilistä: "olispa tätä kiva katsoa telkkarista" kun taas telkkarilla katsoessa (B7 Oled) olen monesti ajatellut että olisi pitänyt tämän katsoa tykillä.
Jatko update....
Benq w1700 palautui kauppaan, tilalle tuli viewsonic px 727 4k.
Laite on hadrwareltaan lähes sama, väripyörä on erilainen, samoin viewsonicin valikot ovat hieman suppeammat, joka on mielestäni vain hyvä juttu.
Joskus on vaan niin, että halvempi on parempi.
Viewsonic plussaa:
- äänettömämpi. Melko äänekäs, mutta ei samanlainen tukankuivain kuin benq w1700
- värit paremmat. Totesin, että en edes viitsi kalibroida, todennäköisesti vaan menee huonommaksi! Koskaan ei ole yhdessäkään näyttölaitteessa ollut suoraan tehdasasetuksina näin hyvä värintoisto.
- tarkempi. Linssi on sama, mutta laidasta laitaan saa skarpattua, benqlla huono laaduntarkkailu ilmeisesti...
- pelikäytössä tosi jees, jotenkin pelimaailmojen värit kontrastit jne toimii hyvn tällä vehkeellä, lisäksi joka pelissä voi yleensä säätää gammaa ja brightnessia optimiksi.
Miinuksia:
- mustan taso ja brightness contrast kombo. Testikuvien avulla on mahdotonta saada sekä mustan taso ( brightness), että vaalea pää ( contrast) tasapainoiseksi. Jos haluaa mustan tosi mustaksi, se " liiskaa" alapään tosi tukkoon, jolloin kaikki on mustaa, ja mustan eri sävyjä ei voi erottaa, samalla taas vaalea pää jää vähän pliiksuksi, ellei sitten nosta contrastia, jolloin taas kuvasta tulee nopeasti tosi epäluonnollinen.
Jos taas haluaa, että keski ja yläsävyt toistuvat paremmin, saa tyytyä "harmaaseen mustaan" , jota ei kyllä edellisellä 3lcd projektorilla joutunut kokemaan. Ensimmäistä kertaa siis ymmärrän nyt tuon harmaan mustan ongelman..sitä korjaamaan tilaan dark energy screenin, saapa nähdä onko iso muutos. Kerron noin kuukauden päästä mikä tilanne.
Siispä lopetin tässäkin kohtaa säätämiset, ja totesin huvittuneena, että tehdasasetuksilla mennään. Lamppu on ollut eco tilassa, mutta laitoin sen nyt dynamic asetukselle tavoistani poiketen.
Yhteenveto: ei ehkä leffafriikeille ja hifistelijöille, mutta jos 4k himoittaa niin tämä on lähes kelvollinen yleiskoje, kun ymmärtää sen heikkoudet (kontrasti , saattaa tarvita ~500 euron dark energy-kankaan) ja vahvuudet ( melko ok 4k, värit, early adopter fiilikset)
Arvosana 7+ !
Sitten kun aidot natiivi 4k:t tippuu 2500 euron hintaluokkaan on aika vaihtaa. Veikkaan, että vuosi on silloin 2020.