On tietenkin jos ne ovat väärässä asennossa kun aurinko on alhaalla.
Mitä väliä asennolla on, kun aurinko ei paista (on siis alhalla?) Eipä juuri mitään..! (ainoastaan lumeutuminen on hitaampaa, jos on esim pystyssä..)
Ja talvella maapallo on kallellaan aurinkoon nähden siten, että vaikka aurinko mahdollisesti pilvettömänä päivänä paistaakin, niin sen valo kulkee todella paksun ilmakehän kerroksen läpi (Suomeen), jolloin W/m2 on todella onneton VS kesällä, kun aurinkä tulee vain vähänmatkaa ilmakehän läpi. Tämän tuntee ihan kokeellisesti, kun esim menee tammikuussa ulos aurinkoisena päivänä. Ei se aurinko juurikaan lämmitä VS kesä. Silmä on todella onneton tehomittari. Lisäksi talvella valkoinen lumi saa valonmäärän näyttämään paljon paljon suuremmalta..
Lisäksi paneelien pintaan kun tulee esim kuuraa, niin loppukin teho häviää päivälläkin. Puhumattakaan, jos tarttuu vähänkään lunta. Yöllä aurinkokennot eivät tuta mitään mainittavaa tehoa (tähdet ja kuu).
Aurinkovoima talvella Suomessa nyt vain on täysin toimimaton juttu..
---------------------
Tavallinen ropelivoimala , kiinteillä lapakulmilla vaatii "älykkään" kuormituksen. Jos ja kun nopeus on sopiva, lavat ikäänkuin lukkiutuvat tuuleen ja energia siirtyy hyvin tuulesta lapoihin.
Kun kuormitus kasvaa, niin yhä suurempi osa tuulesta menee vain kohti lapojen pintaa ja saatava teho romahtaa hyvin jyrkästi. Siihen perustuu esim noiden pienien voimaloiden jarrut. Generaattori ylikuormitetaan, niin pyöriminen suurinpiirtein loppuu, vaikka tuuli on myrskylukemissa.
Mites tuo H-D voimala käyttäytyy?
Romahtaako senkin taho samalla tavalla vai loivemmin?