Työkaverille oli verottaja laittanut lisäselvityspyynnön, kun oli laittanut kilometrit oman auton käytön mukaan. Kaveri vaihtoi siis toimipistettä ja tuonne toiseen toimipisteeseen on ihan ok julkiset yhteydet.
Yritti selittää, että ei ehdi töihin julkisilla, mutta verottaja veti juurikin tuon liukuman esille, että käytä sitä.
Näin se minustakin menee, eli liukuva työaika tulkitaan luultavasti veronmaksajan tappioksi näissä verovähennys-asioissa, vaikka tässä ketjussa monet ovat vastakkaista mieltä. Oikeuden ennakkopäätöstä tästä asiasta en löydä ainakaan pikaisella etsimisellä, eli täysin varmaa vastausta asiasta ei ole ennen kuin asiasta käydään oikeutta jossain vaiheessa.
Seuraavassa linkissä on artikkeli, joka ei ihan suoraan vastaa juuri tähän kysymykseen, mutta siinä on verottajan kannanotto, jonka mukaan samassa pykälässä mainittua odotusaikaa ei synny, jos bussiin ehtii liukuvan työajan puitteissa:
Veroilmoituksen jättöaika lähestyy – Voit säästää satasia tekemällä nämä vähennykset
Tuosta voisi minusta päätellä, että tämä työmatkan alkamisajankohta-asia tulkitaan varmaan myös niin, että veronmaksajan on hyödynnettävä kulkemisessaan se liukuma, jos siihen on mahdollisuus.
Lisäksi sovellettavaksi voisi tulla myös verottajan ohjeen kohta
2.4.3, jonka mukaan auton voisi vähentää vain matkalta kotoa rautatieasemalle, jos auton ja junan yhdistelmällä ehtii ajoissa työpaikalle, ja juna-asemalla on pysäköintimahdollisuus.
Asian saisi ratkaistua luultavasti omaksi edukseen niin, että neuvottelee työnantajan kanssa itselleen työsopimuksen, jossa muista työntekijöistä poiketen itsellä ei ole liukumaa, vaan on pakko olla töissä aamuvarhaisella. Tällöin verottajan mahdolliseen selvityspyyntöön voisi vastata yksinkertaisesti työsopimuksen toimittamalla.
Omalta osaltani kiinnostaa toinen työmatkoihin liittyvä kysymys: Oma työmatkani on Helsinki-Tampere -välillä. Valitettavasti tällä välillä kulkee hitaita paikallisjunia, joten vähennys on pakko tehdä paikallisjunan hinnan mukaan, vaikka kuljen nopeammalla junalla. Asuntoni ei sijaitse juna-aseman vieressä, joten kodin päässä voin selvästi vähentää junalipun lisäksi myös bussilipun, jolla kuljen juna-asemalle. Työpaikka sen sijaan sijaitsee ihan juna-aseman vieressä. Voinko kuitenkin vähentää bussilipun myös työpaikan päässä, vaikka kävelymatka on niin lyhyt, että en tosiasiallisesti bussia käytä? Asia on epäselvä, koska säännöksissä ei suoraan sanota, kuinka pitkä matka pitää kävellä ja kuinka pitkää matkaa varten voi ostaa bussilipun. Tästäkään asiasta ei löydy mitään selkeää ohjetta tai ennakkopäätöstä.