Onko joku täällä ikinä käynyt Venäjällä taikka tuntee henkilökohtaisesti keskiluokkaista väkeä siellä? Näistä kommenteista nimittäin paistaa aika selvästi se, että osa kokee venäläiset hyvin strereotyyppisinä Igoreina, jotka käyvät ulkohuussissa ja syövät kaalia. Venäjä on ollut aina vastakohtien maa, mutta kyllä sinne väliin mahtuu aika paljon myös ns. tavallisia kansalaisia, jotka asuvat isommissa kaupungeissa taikka niiden liepeillä ja ovat olleet kiinnostuneita ihan niistä samoista asioista kuin me muutkin. Tähän väestönosaan pakotteet osuvat ihan eri tavalla kuin ne ääriköyhät maaseudulla taikka megarikkaat Moskovan kattohuoneistoissa. Myös Putinin kannatuksella isoin merkitys on nimenomaan tiettyjen kaupunkien kansalaisten kannatuksella taikka edes hiljaisella hyväksynnällä. Se on ihan sama ollut aina, mitä jossain Uralsin takana mietitään. Vastaavasti rikkaat eivät Putinin toimintaan puutu, koska monen rikkaudet ovat hänen myötävaikuttamisen tulosta. Yleensä myös ne, kenellä on ollut ennestään pääomaa millä mällätä, pärjäävät kyllä toistaiseksi vaikka vähemmilläkin valuutoilla. Heillä on myös enemmän resursseja kiertää pakotteita.
Putin luottaa siihen, että länsimaissa usko Venäjän romahtamiseen kuihtuu ja ennen pitkää pakotteita höllätään ja tähän myllyyn sitä vettä lyödään, jos ajatellaan, ettei pakotteilla ole mitään väliä. Venäjä ei ole verrannollinen P-Koreaan taikka Kuubaan tms, jotka ovat olleet kauppasaarrossa. Venäjän historiassa hallitsijoita on nimenomaan laitettu vaihtoon, kun hallitsija ei ole voinut enää tarjota omilleen vakautta ja vaurautta. Se ei toki tarkoita, että tätä olisi pitänyt tarjota kaikille kautta linjan. Riittää, että osa porukasta on pärjännyt.
Onhan täällä moni ja moni on sieltä, vaikkei sitä maininnu tässä suoraan ole kuin minä. Toki isolta osalta tulee sitten kuvailemasi kaltaista tekstiä ja kyllähän sille tilastollinen peruste löytyykin jos kaivetaan noita syrjäseutuja ja suorastaan sisäisen kolonialismin alaisia tasavaltoja.
Niin, tottakai ne pakotteet iskee kun Ikea on kiinni, Mäkkärin lähdön myötä taso laskee ja auton öljy sekä elektroniikka on kallista. Ja?
Kuten totesin, eipä ne kerralla iske tai vaikuttavasti, koska moni ei ymmärrä noiden firmojen asettavan tiettyjä standardeja kilpailijoille vaan ajattelee, että pärjää ilmankin. En minäkään käy missään Mäkkärissä tai Ikeassa (noh, on kyllä ollu jotain käytettyjä Ikean kalusteita itseasiassa), koska samalla rahalla saa parempaakin, itseasiassa en pidä lainkaan näiden massahalpisbrändien tuotteista ja hyvin harvoin syön minkään pikaruokaketjun ruokaa, 10 eurolla saa joo paljon parempaa maultaan ja sisällöltään kuin jotain onnettomia prosessoituja burgereita ja limsan.
Ymmärrän silti, että ne yksityisten pitämän pienemmät raflat sun muut nostais hinnat äkkiä 10 eurosta 20 euroon ja taso heiluis entistä enemmän jos nää kaikki roskaruokapaikat lähtis (noh, Venäjän tapauksessa kyse on laatutasosta eikä hintakilpailusta, mutta sama asia). Keskivertovenäläinen ei sitä ymmärrä.
Joissain asioissa se keskivertovenäläinen saattaa ollakin länsimaista ajattelevaisempi ja saattaa muotoilla asian huomattavasti sivistyneemmin eikä töksähtelevästi, mutta kyllä välillä on saanu ihmetellä juurikin ns. tavallisten ja melko sivistyneidenkin ihmisten yleistietoa. Varmaan sieltä löytyy nippelitietoa jostain 200 vanhasta taidemaalarista paremmin, mutta miten nykymaailma pyörii tai lähihistoria niin aivan mitä sattuu voi tulla.
Kuten jo mainittua, noi pakotteet ei ala vaikuttamaan samanaikaisesti, eikä luo shokkiefektiä ja se tavallinen ihminen "muistaa kyllä 90 luvun ja miten silloinkin pärjättiin". Toinen on sitten se, että toi älytön propaganda toimii sikäli, että vaikkei siihen kukaan täysijärkinen usko, niin se etäännyttää ne täysijärkiset ihmiset politiikasta ilman mitään pelotteitakaan.
Sitten se, että Moskovassa ja Pietarissa näitä ihmisiä myös rauhoitellaan eri tavalla kuin muualla, valtion rahaa alkaakin virtaamaan jos tyytymättömyys nousee.
En mä kyllä näe, että nykytilanteessa mikään merkittävä osa ihmisistä lähtis kadulle Mäkkärin, Ikean, halvempien varaosien ja elektroniikan takia. Ja edelleenkin puhutaan silti niistä ihmisistä, joilla on menetettävää. Ja luonnollisestikin suurin osa väestönhallintaresursseista niin katu- kuin seurantatasolla lienee juurikin näissä kaupungeissa, eli sen väestömäärän, joka lähtis kadulle pitäis olla aivan minimissään kuusinumeroinen, eikä mikään 50 00. Sillä pitäis olla myös rahaa pärjätä pidemmän aikaa ilman tuloja käytännössä tai käyttää säästönsä tuohon. Joka on myös ongelmallista.
Edellisissä vallankumouksissa ei todellakaan marssinu mikään keskiluokka vaan nimenomaan ne, joilla ei ollu menetettävää.
Kuten totesin, keskiluokkalainen joko muuttaa pois mahdollisuuksien mukaan tai on hiljaa menettäen hitaasti elintasoaan, mutta kadulle se ryhmä nimenomaan ei lähde. Ei lähde edes länsimaissa ja pitkälti aivan samoista syistä, joskin pienemmässä mittakaavassa.