Tiedätkö mitään Ukrainan armeijasta? Onko sinulla siellä sukulaisia tai ystäviä? Mitä ajattelet Ukrainan hallituksesta? Entä Putinista? Mitä mieltä olet sotilaallisesta erikoisoperaatiosta? Tunnetko tätä toimittajaa? Keitä tuossa kuvassa puhelimessasi on?”
Kysymyksiä kysymysten perään, päivästä toiseen ja uhkailun sävyttäminä. Valokuvia edestä ja sivusta, sormet mustetyynyyn ja sitten painallus paperille. Riisuutuminen, tatuointien etsintää. Jatkuvaa pulaa ruoasta. Jonotusta satojen muiden joukossa yhteen vessaan, ei vessapaperia, ei terveyssiteitä. Lyhyt yöuni urheiluhallin likaiselle lattialle käpertyneenä ilman patjaa tai peittoa. Pelkoa ja väkivaltaa.
Kuvaukset ovat Britannian yleisradioyhtiö BBC:n, Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Wellen, uutiskanava CNN:n ja The Washington Post -lehden haastatteluista. Niissä ukrainalaiset kertovat kokemuksistaan Venäjän armeijan perustamilla ”suodatusleireillä”, joille he ovat päätyneet, kun heidän kotiseutunsa on vallattu.
Venäjä on perustanut suodatusleirejä Ukrainan eteläosiin, jossa se on vallannut muun muassa Mariupolin, Melitopolin ja H’ersonin kaupungit sekä niitä ympäröivät asuinalueet.
Ukrainalaisten kertomukset leireiltä ovat syvästi henkilökohtaisia kokemuksia, joita värittää suru, katkeruus, pelko ja viha. Yksittäisinä kokemuksina ne ovat yhtä uskottavia tai epäuskottavia kuin muutkin sodan sumun keskeltä nousevat kauheudet. Toimittajia leireille ei päästetä.
Silminnäkijäkertomuksiin sisältyy erittäin paljon yhteneviä piirteitä ja yksityiskohtia, joista rakentuu selkeä kollektiivinen todistajanlausunto. Se viittaa siihen, että venäläisjoukkojen valtaamien alueiden ukrainalaisväestön seulominen suodatusleireille sekä heidän ”vapaaehtoiset evakuointinsa” Venäjälle ovat osa Kremlin järjestelmällisesti toteuttamaa sotastrategiaa. Ne ovat mahdollisesti myös laaja ihmisoikeusloukkaus.
Ihmisoikeusjärjestöt sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijat Ukrainassa pitävät kuvauksia suodatusleirien toiminnasta uskottavina.
-----
”Seulonnan” leireillä toteuttavat Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n kuulustelijat. Heidän tehtävänsä on poimia joukosta ”natsit”, eli käytännössä kaikki, jotka kyseenalaistavat Venäjän hyökkäyksen oikeutuksen.
Pieninkin epäilys ”natsiudesta” tai vastaanhangoittelu kuulustelijoille johti kuulusteltavan vientiin kellariin kidutettavaksi, kertoi BBC:n haastattelema pariskunta Oleksandr ja Olena.
Kuulustelujen ja puhelintietojen tutkinnan jälkeen ihmiset jaetaan ryhmiin. Vaarattomiksi arvioidut saavat todistuksen, joka oikeuttaa heidät asettumaan Itä-Ukrainaan tai Venäjälle. He, joita epäillään yhteyksistä Ukrainan hallintoon, viranomaisiin, armeijaan tai toimittajiin, lähetetään jatkokuulusteluihin Venäjän Itä-Ukrainan nukkevaltioihinsa perustamiin pidätyskeskuksiin. Niihin päätyvät myös uskonnolliset johtajat, mielipidevaikuttajat ja ihmisoikeusaktivistit.
Moni natsin leiman saanut on myös tapettu, entiset leiriläiset väittävät.