Kaksi tuntia silkkaa vihaa – HS katsoi huippusuositun venäläisen ajankohtaisohjelman, jossa länsi on likainen ja sankarilliset venäläisjoukot pelastavat Ukrainaa raakalaisten käsistä
Ajankohtaisohjelma Vesti nedelin juontaja Dmitri Kiseljov piti kaksituntisessa lähetyksessä katsojille luennon venäläisvastaisuudesta Euroopassa.
Tilaajille
Ajankohtaisohjelma Vesti nedelin juontaja Dmitri Kiseljov puhui viime sunnuntaina katsojille venäläisvastaisuudesta Euroopassa ja siteerasi muun muassa filosofi Karl Marxia. Kuva: Kuvakaappaus Vesti nedeli -ohjelmasta
Jenni Jeskanen HS
2:00 | Päivitetty 14:16
Venäjän television suosituimpiin kuuluva ajankohtaisohjelma
Vesti nedeli on niin synkkää katsottavaa, että venäläisperheiden pienimpien toivoisi olevan sen aikaan jo nukkumassa.
Sunnuntai-iltana Rossija 1 -kanavalla siirrytään tunnelmasta toiseen, kun Vesti nedelin dramaattinen tunnusmusiikki kajahtaa kello 20 Venäjän aikaa riehakkaan Tanssii tähtien kanssa -show’n jälkeen.
Tunnussävelmän soidessa kameroiden eteen astelee verkkaisesti tummaan pukuun ja vaaleansiniseen kravattiin pukeutunut juontaja
Dmitri Kiseljov.
”Erikoisoperaatio Ukrainassa sujuu suunnitelman mukaan. Impulsiivista toimintaa ei voida hyväksyä”, Kiseljov, 67, tervehtii katsojia.
Kiseljov on juontanut Vesti nedeliä jo kymmenen vuotta. Hänet tunnetaan Venäjän presidentin
Vladimir Putinin äänitorvena, joka kertoo televisiossa kansalle, miten sen tulisi eri asioista ajatella.
”Erikoisoperaation” hän opettaa olevan omanlaistaan ”mikrokirurgiaa”, jossa tärkeää on perinpohjaisuus ja järjestelmällisyys.
Ukrainan sota eli venäläisittäin ”erikoisoperaatio” oli Vesti nedelin pääteema viime sunnuntaina. Kuva: Pysäytyskuva tv-lähetyksestä
Kaksituntinen ohjelma tarjoaa katsauksen uutisaiheisiin viikon varrelta. Viime sunnuntaina pääaiheita olivat ”biouhka Yhdysvalloista”, ”kammottava tragedia Donetskissa – Ukrainan puhdistaminen natsismista” ja ”kuinka
Obama repi taloutemme riekaleiksi”.
”Loppukevennyksessä” ollaan yhden suosikkiaiheen äärellä eli päivittelemässä lännen liberaalia suhtautumista sukupuolen moninaisuuteen. Tällä kertaa venäläisille tv-katsojille esitellään Yhdysvalloissa vuoden naiseksi valittu transsukupuolinen
Rachel Levine, joka toimii maan apulaisterveysministerinä.
Lukuisista aiheista huolimatta ohjelmassa on käytännössä vain kaksi teemaa: Ukraina ja lännen mustamaalaaminen. Ohjelmassa piipahdetaan tämän tästä venäläisten sotatoimittajien matkassa Ukrainassa, muun muassa Mariupolissa.
Kuolleita ei kaihdeta. Ruumiita makaa lähikuvissa maassa ja linja-autossa. Ohjelman ääniraita muodostuu räjähdyksistä ja tulituksesta. Toimittajat näyttävät raportoivan kuin suoraan taisteluiden tiimellyksestä. Mariupolin kuvaillaan olevan raunioina.
”Natsien puolustus on romahtamassa. Kaduilla voi jo kävellä. Ihmiset suuntaavat kuka minnekin: yhdet etsimään ruokaa, toiset pois kaupungista”, raportoi Rossija 1 - kanavan toimittaja.
Rossija 1 -kanavan toimittaja raportoi Ukrainan sodasta hihassaan ”sotilaallisen erikoisoperaation” tunnuskirjain Z. Kuva: Pysäytyskuva tv-lähetyksestä
Toimittajalla on päällään lehdistön tunnuksella merkityt luotiliivi ja kypärä. Takin toiseen hihaan on kirjailtu ”erikoisoperaation” tunnuskirjain Z, toiseen Venäjän lippu.
”Kaikki näkivät, ketkä tulittivat ja panivat kaupungin matalaksi. Raakalaismaisin sattui sairaalalle. Tietäen hyvin, keitä siellä oli, ukrainalaiset panssarimiehet tulittivat suoraan lääkäreitä ja potilaita ennen vetäytymistään.”
Lännessä puolestaan on uutisoitu Venäjän pommittaneen Mariupolissa synnytys- ja lastensairaalaa. Iskussa on kerrottu kuolleen useita ihmisiä.
Sotareportteri haastattelee ukrainalaista perheenisää, joka on toimittajan mukaan vapautettu paitsi ”natseista”, myös valheellisesta ukrainalaisesta propagandasta.
”Ukrainan uutisissa kerrotaan, että venäläiset sotilaat ampuvat ja tulittavat, mutta he auttavat kansaa”, perheenisä sanoo autojonon edustalla vauva rintarepussaan.
Venäjän televisiossa haastatellut ukrainalaiset sanovat venäläisten auttavan heitä. Kuva: Pysäytyskuva tv-lähetyksestä
Venäjän television ”erityisyyden” huomaa jo siitä, kuinka tiheästi presidentti Putin eri ohjelmissa esiintyy. Vesti nedelissäkin Putin putkahtaa ruudulle tämän tästä.
Suomalaisesta tuntuisi hämmentävältä katsoa televisiosta niin paljon oman maansa presidenttiä tai pääministeriä, kuin Venäjällä Putinia näytetään.
Vesti nedelissä Putin piti tuikeita palopuheita milloin hallinnolleen, milloin moskovalaisille, jotka juhlivat Krimin Venäjään liittämisen vuosipäivää.
Presidentti teroitti videon välityksellä kansalle, että länsi olisi asettanut uudet pakotteet Venäjälle ilman Ukrainan sotaakin.
”Rajoituspolitiikka ja Venäjän heikentäminen taloudellisen eristämisen kautta on tietoinen, pitkän aikavälin strategia. Lännen johtajat eivät enää itsekään peittele, että pakotteiden tavoitteena on iskeä jokaiseen perheeseen, jokaiseen Venäjän kansalaiseen.”
Vaikea sanoa, mitä venäläinen katsoja Putinin puheista miettii. Suomalainen ei voi olla ajattelematta, eikö ole jo terveydelle haitallista olla noin vihainen koko ajan?
Dmitri Kiseljov on juontanut suosittua ajankohtaisohjelmaa jo kymmenen vuotta. Häntä pidetään presidentti Vladimir Putinin äänitorvena. Kuva: Pysäytyskuva tv-lähetyksestä
Viha ja sen lietsominen onkin päällimmäisin tunne, joka kaksituntisesta ohjelmasta välittyy.
Kiseljovin tyyli on Putinin verrattuna rauhallinen, suorastaan leppoisa, mutta puheiden sisältö on sama. Juontaja luennoi inserttien välissä muun muassa ”venäläisvastaisuuden” historiasta Euroopassa.
Puheessa vilahtavat niin
Hitlerin propagandaministeri
Joseph Goebbels kuin Ukrainan presidentti
Volodymyr Zelenskyikin.
”Ranskassa venäläisiä kirjoja heitetään kirjastosta. Euroopassa venäläisiä ei oteta töihin. Britanniassa venäläisten omaisuutta on pakkolunastettu häpeämättä”, Kiseljov kuvailee nykytilaa.
”Vaino ja eläimellinen viha venäläisiä kohtaan asettavat venäläiset lain ulkopuolelle ja sallivat venäläisiin kohdistuvan väkivallan vain heidän kansalaisuutensa vuoksi.”
Ohjelman loppupuolella Kiseljov palaa vielä Afganistanin, Irakin, Syyrian ja Jugoslavian sotiin. Kiseljov esittää, että Yhdysvaltain entiset presidentit
Barack Obama,
Bill Clinton ja
George W. Bush sekä Britannian entinen pääministeri
Tony Blair pitäisi saattaa niistä sotarikollisina tuomioistuimeen.
”Yleisesti ottaen Venäjä on kansainvälisellä areenalla myöhässä joissakin asioissa, mutta vielä ei ole liian myöhäistä.”