Ainakin täällä kerrotaan, että perinteiset tutkat eivät ole tehokkaita havaitsemaan pieniä droneja. Esimerkiksi 300 punnan arvoisella dronella on lennetty brittien sotalaivojen kannelle vaikka laivassa on parhaat tutkajärjestelmät mitä rahalla saa ei sitä ole havaittu tutkilla.
Why Traditional Radar Isn’t Effective at Tracking Drones
An unbiased look at the anti-drone market, including helpful pros and cons of each technology, for everything you need to know about counter-drone systems.www.robinradar.com
Lyhyesti:
- Pienet dronet ovat liian pieniä perinteisille tutkille
- Perinteiset tutkat eivät kykene erottamaan pieniä droneja linnuista
- Perinteiset tutkat eivät kykene seuraamaan useita pieniä droneja samaan aikaan jolloin aina iso osa niistä droneista jää havaitsematta ennenkuin ne jo kopsahtavat niskaan
Mikä mahtaa olla perinteinen tutka? Tutkatekniikan perusperiaatteet ovat säilyneet hyvin samanlaisina sitten tutkan keksimisen.
Ei ole tarkoitus vääntää tästä vastaväittelyä, mutta otan vähän kantaa noihin esitettyihin kohtiin.
1. 300 punnan arvoinen drone on vielä aika kaukana sellaisesta pommia kantavasta sotadronesta, jonka aiemmin linkitit. Voi olla, että tuollaista pientä "quad/multi kopteria" on hiukan vaikeampi havaita tutkalla, mutta ei mahdotonta. Quadilla voi myös kierrellä ja kaarrella jossain rakennusten välissä, jolloin tutka ei luonnollisesti enää pysy perässä, kun maali häviää vähän väliä. Kiinteäsiipisellä ei moisia manöövereitä enää tehdä yhtä helposti. Varsinkaan jos lennetään GPS:n ja ennaltamäärätyn reitin varassa. Tutkilla on alakatve, jossa voi lentää ihan vapaasti tutkan huomaamatta. Veikkaisin, että linkkaamasi uutisen tapauksessa on lennetty lähellä merenpintaa, jolloin maali on ollut alakatveessa tai hukkunut merivälkkeeseen.
2. Mikäli kohdetta seuraa tutkaoperaattori, ja vaikka maali olisi tutkan seurantatietokoneelle liian "vaikea", niin se operaattori voi sen maalin havaita ja ottaa seurantaan manuaalisestikin. Eli se koulutettu operaattori osaa kyllä seurata niitä täpliä näytöllä ja päätellä niiden lentoradoista ym kinematiikasta, että mitä ne voisivat olla. Monimaalitilanne toki vaatii operaattoriltakin enemmän, eikä kaikissa tutkissa ole varsinaista operaattoria. Silloin ollaan pelkän automaattiseurannan varassa. Pyörivät propellit aiheuttavat heijastuneeseen tutkasignaaliin sellaisen dopplersiirtymän, jonka monet tutkat tunnistavat ja luokittelevat maalin "helikopteriksi". Tuon ilmiön avulla propelleja tai potkuria hyödyntävät koneet voi havaita helpommin.
3. Tutkat pystyvät seuraamaan useita kymmeniä erillisiä kohteita. Uusimmat tutkat varmaan jo satoja. Jos tutka voi havaita kohteen, niin se voi myös ottaa ja pitää sen seurannassa. Sitten jos vielä lisätään yhtälöön tutkataktiikka ja useamman sensorin seurantojen yhdistely, niin kohteiden seuranta on entistä tehokkaampaa, mutta eipä siitä sen enempää näissä piireissä.
Samoilla linjoilla, ja aiemminkin jo kirjoitin, että Aloite pitää nyt ottaa Putinilta pois.
Muutenkin voisi ottaa aloitetta enemmän ja tiedottaa niitä Venäjän kansalaisia tässä asiassa reilusti. Kun nyt monet lehdet ovat päättäneet alkaa uutisoimaan myös venäjäksi, niin voisi kirjoitella artikkeleita, joissa kerrotaan, että moni Suomalainen haluaa liittyä natoon sen takia, että Venäjä on aggressiivinen naapuri, eikä sen takia, että haluttaisi hyökkäillä johonkin toisiin maihin. Voisi myös enemmän tuoda esille sitä, että Venäjällä ei ole mitään mitä Suomi haluaisi tai voisi sotilaallisesti tavoittaa. Tällä tuotaisiin nyt jo väestön tasolle viestiä, että jos joku on rähinän aloittaja, niin se ei ole Suomi. Uutisoinnin tyyliksikin kannattaisi valita sellainen, jota tavallinen vähemmän koulutettu venäläinenkin ymmärtää, eikä mitään virallista kapulakieltä.