Sitä me ei tarkkaan tiedetä miksi hän sinne hyökkäs, mahdollisesti historia ihanteiden takia.
Ihan sattumaahan se oli, että Itä-Ukrainan laajat protestit alkoivat juuri, kun EU-mieliset olivat tehneet Kiovassa vallankumouksen ja asettaneet EU-myönteisen väliaikaishallituksen. Tätä oli edeltänyt se, että Venäjä oli painostanut Ukrainaa jättämään assosiaatiosopimuksen allekirjoittamatta.
Vähän aiemmin EU oli luvannut auttaa Ukrainaa sopimuksen hyväksymisprosessissa
EU Council President Herman Van Rompuy said the parties had been "really close" to signing the association agreement, but added that "we need to overcome pressure from abroad".
"We are embarked on a long journey, helping Ukraine to become, as others, what we call now, 'new member states'.
The European Union warns Russia it will not allow it to "veto" deals in Eastern Europe, after a summit fails to revive an agreement with Ukraine.
www.bbc.com
Kuinkahan konkreettista tuo apu mahtoi olla?
Kysymys kuuluu miten Suomi hyötyy siitä että Ukraina tai mikä tahansa muu Euroopan maa voi vapaasti valita hakeeko EU- tai muuta jäsenyyttä ilman että naapuri tuo 100k+ sotilasta rajoille muistuttamaan miten olisi parempi valita tai tulee joku muu valitsemaan puolesta. Vielä kun tuo naapuri sattuu olemaan myös Suomen naapuri. Suomi hyötyy siitä että jokainen Europan maa, erityisesti Putinin naapurimaa voi vapaasti valita mihin liittyy tai on liittymättä.
Ei hakeminen varsinainen ongelma olekaan. Ongelma on siinä, että ihan jokaiselle hakijalle ei ole järkevää avata ovia. Onhan Turkinkin jäsenhakemus päätynyt vähän hitaampaan kiertoon.
On aivan imbesilliä diplomatiaa sivuuttaa jäsenyysprosessin turvallisuuspoliittiset vaikutukset, kun niitä kuitenkin on. Aika puusilmä pitää olla, jos ei näe mitään vaikutuksia sillä, että vapaakaupparaja muuttuu sopimuksen vuoksi tullimuuriksi (vrt. P-Irlanti & Brexit).
Se tässä keskustelussa on outoa että syyt haetaan kaikkialta muualta ja on ok valloittajan kannalta. Mutta se maahan tunkeutuja ja aseiden ja satojen tuhansien sotilaiden rajalle siirtyminen on oikeutettua koska eu, länsi ja muut keksityt syyt ovat syypäitä invaasioon.
Kriisejä on helpompi ymmärtää, kun tuntee taustoja laajemmin. Eikö sinusta ole yksisilmäistä väittää tapahtumien alkupisteeksi jonkin agendan kannalta hyvältä näyttävä tapahtuma ja sivuuttaa kaikki sitä edeltänyt muka merkityksettömänä? Minusta on outoa, että taustojen käsittely tuntuu näissä keskusteluissa jäiden polttelulta.
Mitä nyt katsoi EU:n kannanottoja, niin näyttää siltä, että EU olisi kuunnellut lähinnä länsiukrainalaisia, EU-myönteisiä protesteja ja sivuuttanut Itä-Ukrainan venäjämieliset:
Ukrainian citizens have again shown these last days that they fully understand and embrace the historic nature of the European association.