Länsimailla ei ole tällä hetkellä juurikaan mitä antaa paitsi USA:lla ja USA:n tukipaketit tuntuu menevän läpi pitkällä viiveellä vasta siinä vaiheessa kun Venäjä on niskan päällä. Sota on muuttunut kulutussodaksi vähän ensimmäisen maailmansodan malliin jossa ratkaisevaksi muodostuu resurssit ja teollinen kapasiteetti käydä sotaa pidemmän ajan sekä tietysti myös sotilaat määrissä.
Koska USA:lla paketit menee läpi miten sattuu riippuen siitä kuka on presidenttinä tai kenellä on enemmistö edustajainhuoneessa niin jotta Ukrainalla olisi hyvä mahdollisuus lyödä Venäjä Euroopan maiden olisi siirryttävä sotatalouteen tai ainakin tavoiteltava 3% BKT:n käyttöä puolustukseen. Muuten tuo yhtälö ei oikein toimi koska Venäjä pystyy tuottamaan halvemmalla ammuksia sekä ostamaan halvalla Pohjois-Koreasta, joten Euroopan maiden on käytettävä enemmän rahaa. Suomikaan ei ole lähelläkään 3% BKT:ta vaan täällä kinastellaan verotuksesta ja muista asioista.
Sitten on vielä tuo miesvoima joka on ongelma erikseen. Pitkällä aikavälillä jos sota jatkuu niin Euroopan maiden on varmaan pakko avustaa logistiikassa jne. ainakin Länsi-Ukrainassa jos tarve vaatii, mutta joka tapauksessa luulen että puhutaan vielä monesta vuodesta jos Venäjä ei peräänny ja Euroopan pitäisi voittaa kulutussota resursseihin pohjautuen.
Länsimaat ovat antaneet näennäisesti suuria määriä aseita joo. Käytännössä länsimaat ovat antaneet Ukrainalle pääasiallisesti aseistusta, joiden "viimeinen käyttöpäivä" alkaa lähestyä uhkaavasti ja joiden hävittäminen, päivittäminen tai ylläpito on paljon kalliimpaa, kuin viedä ne Ukrainaan ammuttavaksi. Jenkit vie ATACMS -ohjuksia, joiden päiväykset ovat jo ummessa ja ne pitää korvata joka tapauksessa. Halvemmaksi tulee, kun viedään ne Ukrainaan ja laitetaan siihen päälle uuden vastaavan hintalappu. "Maksakaa, jos pystytte. Säästettiin tässä jo hävityskulut ja jos joskus maksatte meille uudet, niin se on vaan kotiinpäin." Mutta kyllä se käytännössä on ollut taloudellisten tappioiden minimoimista toistaisesti aivan täysin toivoen, että tässä Putin kohta vaikka potkaisis tyhjää ja ydinaseita omistava bensa-asema taas aukeais. Yhdysvallat näkevät nämä paikalliset, kaukana heistä olevat sodat rahaa säästävinä, joko aseiden hävittämiseen soveltuvina tapahtumina ja/tai uusien teknologioiden testikenttinä. Käytännössä omaa talouttaan haittaavaa tukea ovat antaneet maat, joilla ei ole omaa aseteollisuutta ja jotka ovat antaneet sellaista materiaalia, joka olisi käyttökelpoista vielä hamassa tulevaisuudessa.
Mutta jos länsimaat aktivoisivat nykyiset kalustonsa Ukrainan puolustamiseen... Otetaas yksi esimerkki vaikka pelkästään tuolta lennoston puolelta:
Monet niin kovasti odottavat, että Ukrainan kohtaa käyttöön otettavat F-16:set jotenkin heilauttaisi vaakakuppia Ukrainan eduksi. Vielä tämän kevään aikana Ukraina tulee saamaan kuusi F-16:sta ja loppuvuoden aikana ainakin 13 lisää, eli 19 tämän vuoden aikana. Kaiken kaikkiaan Ukrainalle on luvattu 45 F-16:sta, mutta päivämääriä ei ole annettu.
F-16:sia on maailmalla aktiivikäytössä 2145. Yksistään jenkeillä on aktiivikäytössä 841 F-16:sta, jotka voisi laittaa ilmaan Ukrainassa muutamassa kuukaudessa.
Jos vaikka Britit toisivat mustalle merelle toisen lentotukilaivueensa Ukrainan kaveriksi, niin pelkästään se toisi paikalle 24 (tai maksimissaan 36) F-26B Lightning II:sta tositoimiin. Tai jos vaikka puolet länsimaiden lentotukialuksista tulisi pyörähtämään mustalla merellä, se tarkoittaisi 9 lentotukialusta ja välitöntä ilmaherruutta. Venäjä olisi täysin kyvytön viemään perille yhtä ainoata lentopommia tai risteilyohjusta ja Venäjän ilmatorjunta olisi tuhottu päivässä/parissa ja maakohteet muutamassa viikossa. Siinä saisi Venäjä valmistaa tykistöammuksia vaikka miljoona kuukaudessa, kun ei olisi kalustoa, millä ampua tai toimittaa niitä rintamalle. Saati, että olisi enää toveria jäljellä juoksemaan rintamassa.
Lisätäänpä vielä toinen pikainen esimerkki. Jokunen aika sitten odotettiin sodan kulun kääntyvän Ukrainan eduksi, kun jenkit lähettivät 31 M1 Abrams tankkia Ukrainaan. Aikanaan, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin samaan tyyliin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, lähettivät jenkit Saudi-Arabiaan 1956 kpl M1 Abramssia. Eivät jenkit silloin missään sotataloudessa olleet.
Sotatalouteen tässä mennään ajan saatossa ihan tällä avunannon vetkuttelulla, kun annetaan punakoneen kerätä kierroksia hitaasti vuosien aikana. Edelleen, mitä nopeampaan saadaan Putini kuriin, sitä halvemmaksi se tulee.
Ja vielä loppukaneettina. Tämä avunanto, mitä tähän asti on tehty on ollut lähinnä Ukrainan tekohengitystä. Annetaan just sen verran, että pystyvät juuri ja juuri pitämään Venäjän aisoissa. Ihan kuin haluttaisiin punakoneen pääsevän kunnolla käyntiin tulevina vuosina. Vielä kone yksii pahasti, mutta on jo startannut ja lämmetessään käyntiääni paranee. Samaan aikaan länsimaissa mietitään, että vieläköhän siellä omissa koneissa mahtaa männät liikkua.