- Liittynyt
- 23.07.2023
- Viestejä
- 1 044
Hyvän ja luotettavan tutkimuksen yksi tunnusmerkeistä on prosessi nimeltä vertaisarviointi. Eli tutkimuksen tulos ja tutkintametodi(t) pitää olla muiden tarkistettavana ja tutkimuksen tulos pitää olla samoilla kriteereillä toisennettavissa riippumatta kuka tai mikä taho tutkimuksen suorittaa. Vaikka vertaisarvioinneissakin on omat ongelmansa, on se tähän mennessä varmin keino saada luotettavaa tulosta. Monia tutkimuksia ei tarkisteta vain kerran tai vain kahdesti muiden toimesta, vaan satoja jopa tuhansia kertoja.Tutkimustietoa löytyy paljon ja valittettavan usein se tulee juurikin sieltä valmistavan tuotannon rahoituksen kautta. Hyvänä esimerkkinä lääkkeet, keinotekoiset makeutusaineet ja erilaiset hiilihydraattigeelit ja muut energiajuomat. Lähtökohtaisesti tehdään olettamus ja lähdetään tätä tukimaan, jos tutkimustulos ei ole halutunlainen, ei tutkimusta välttämättä julkaista ollenkaan. Tai siitä julkaistaan vain osa. Näistä esimerkkinä Pfeizer, joka on saanut moneen kertaan sakot hyötyjen liiottelusta ja haittojen vähättelystä. Ehkä teidän muiden mielestä tämä ei ole ongelma ja uskotte tutkijoiden hyvyyteen.
Jokaiseen hyvään tutkimukseen kuuluu aineistojen läpinäkyvyys. Jokainen voi esimerkiksi yrittää etsiä lääkevalmistajien statiinitutkimusten aineistoja. Yhtään ette löydä, sillä yksikään ei niitä julkaise. Laittaa ainakin minut ajattelemaan...
Tiede yleisemminkin on siksi mielenkiintoinen, koska se muokkaa itse itseään: mikäli vanhat ennen totena, jopa itsestäänselvyytenä pidetyt tutkimustulokset osoittautuvat myöhemmin vertaisarvioinneissa epävarmoiksi myös tietämys aiheesta näiden ansiosta lisääntyy, eli myös virheiden kautta tiede korjaa itse itseään. Esimerkiksi fysiikasta ja tähtitieteestä, myös kemiasta löytyy tästä lukuisia esimerkkejä.
Tällä hetkellä tilanne tässä nimenomaisessa carnivore dieetissä on se, että ihmisten oletetaan uskovan ja pitävän totena asioita joita tiede tuhansine tutkimuksineen ei ole kyennyt todistamaan, koskien juuri vaikkapa väitteitä pelkän liha- ja rasvadieetin terveellisyydestä. Sitävastoin lukuisat tutkimukset - vertaisarvioidut ja luotettavat - puhuvat dieetin terveellisyyttä vastaan. Sinänsä tilanne onkin hassu, että joillekin tästä on tullut näemä "uskon asia" vaikka mikään tässä nimenomaisessa dieetissä ei muutu uskomalla paremmaksi eikä faktoja uskomalla muuteta.