Tässä tutkimuksessa sentään tutkijatkin osaavat valita oikeat sanat otsikkoon: Omega-6-rasvahapot saattavat pidentää suomalaismiesten elinikää.Seurantatutkimuksella ei voida osoittaa mitään varmasti.
Ei. Ei edelleenkään voida. En kyllä mielestäni edes etäisesti viitannut tälläiseen.
Tuossa sanotaan, että se voi nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä, koska siemenöljyt aikaansaavat hapettunutta LDL-C kolesterolia, mitä tyydyttyneet rasvat eivät tee. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kehomme ei osaa käsitellä omega 6 rasvahappoja oikein. Koskaan evoluutiomme aikana niitä ei ole tällä suhteella kehoihimme laiteittu.
Seurantatutkimus sanoo, että omega 6 rasvahapot on hyväksi (korrelaatio). Syövätkö paremmassa kunnossa olevat omega 6:tta, vai tekeekö omega 6 terveeksi? Tätä emme voi tietää, jos muita muuttujia ei kontrolloida. Kun omega 6 rasvahappojen vaikutuksia kehoon tutkitaan tarkemmin (kliinisesti), niin ne lisäävätkin hapettuneen LDL-C:n määrää, mikä nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Epidemologia vs kliininen tutkimus, mistä minä olen koko ajan puhunut.
Pari viestiä sitten linkkasin syöpätutkimuksen, missä tutkijat valittelivat, että seuranta ja RCT tutkimukset antavat erilaiset lopputuloksen. Mistähän tämä johtuu? LDL-C:n tapauksessa me olemme kuitenkin 100-varmasti oikeassa…
Aivan sama tilanne tuossa c-vitamiini ”uutisessa” minkä raptori lisäsi omalle tyylillen uskollisena. En kehtaa sitä edes kommentoida.
Sanotaan, että punainen liha aiheuttaa syöpää. Punainen liha epidemiologiassa on kinkku pizzassa ja pihvi hampurilaisessa. Voisiko olla, että se vika on jossain muussa, mitä esim. pizzan yhteydessä syödään? Sitä emme voi tietää, jos muuttujia ei kontrolloida. No sitten kun tutkitaan syövän käyttäytymistä tarkemmin:
Cancer cells are mainly dependent on glycolysis for their growth and survival. Dietary carbohydrates play a critical role in the growth and proliferation of cancer and a low-carbohydrate diet may help slow down the growth of tumours. However, the ...
pmc.ncbi.nlm.nih.gov
”Cancer cells are mainly dependent on glycolysis for their growth and survival. Dietary carbohydrates play a critical role in the growth and proliferation of cancer and a low-carbohydrate diet may help slow down the growth of tumours.”
Tässäkään siis mitään ei sanota varmaksi. Mutta epidemiologiassa näin usein tehdään.
Recently, epidemiological studies have suggested that fluoride is a human developmental neurotoxicant that reduces measures of intelligence in children, placing it into the same category as toxic metals (lead, methylmercury, arsenic) and ...
pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Epidemiologian mukaan juomavedestä pitäisi poistaa fluori.
"Recently, epidemiological studies have suggested that fluoride is a human developmental neurotoxicant that reduces measures of intelligence in children, placing it into the same category as toxic metals (lead, methylmercury, arsenic) and polychlorinated biphenyls."
Sitten kun tutkitaan hieman tarkemmin:
"To gain a deeper understanding of these assertions, we reviewed the levels of human exposure, as well as results from animal experiments, particularly focusing on developmental toxicity, and the molecular mechanisms by which fluoride can cause adverse effects"
Tutkimuksen lopputulema on: "In conclusion, based on the totality of currently available scientific evidence, the present review does not support the presumption that fluoride should be assessed as a human developmental neurotoxicant at the current exposure levels in Europe."
Tässäkään ei mitään sanota varmasti.
Tässä Iltasanomat jos sitä kaivataan sanomaan tuosta tutkimuksesta,( kopioteksti duodecimistä):
Niinpä näkyy. Tuolla myös lukee, että lähteenä duodecim. Kopioitu sieltä suoraan. Ei tuo ole Ilta-sanomien toimittajan käsialaa muuten kuin otsikon osalta.
Se on jännä, että kaikki muuttujat pitää ottaa huomioon tutkimuksissa. Muuten tutkimus on kakkaa. Mutta sitten taas hiilarit ja siemenöljyt ovat vain yksinkertaisesti nou-nou. Ihan kategorisesti ja poikkeuksetta.
MIllä muulla tavalla voimme varmasti sanoa, että asia X on seurausta asiasta Y, mikäli muuttijia mitkä tuohon vaikuttaa on useita? Usein kliinisissä tutkimuksissa ryhmät jaotellaan vähintään iän, sukupuolen, rodun, tupakoinnin ja verenpaineen mukaan. Tämän jälkeen tutkittavia seurataan tarkasti. Ns. suljetut tilat, esim. vankilat tai vanhainkodit olisi tähän täydellisiä. Mitä parempi kontrolli, sen parempi lopputulos.
EDIT: Epidemiologiassa muuttujia ei yleensä kontrolloida, vaan niitä korjaillaan eri tavoilla (adjust). Tämä tarkoittaa sitä, että se havaittu tulos pyöräytetään matemaattisen kaavan läpi ja tätä tulosta käytetään analysointiin. Esim. ikä voidaan korjata. Voiko kuokonaisen elämäntavan korjata? Epidemiologiassa sekin on monesti, ikävä kyllä mahdollista. Kuulostaako luotettavalta tavalta? Tästä johtuu, että monessa tapauksessa epidemiologia tuottaa täysin päinvastaisia tuloksia kuin kliininen koe.
Mutta sitten taas hiilarit ja siemenöljyt ovat vain yksinkertaisesti nou-nou. Ihan kategorisesti ja poikkeuksetta.
En ole koskaan näin sanonutkaan. Jos olen, niin nostan käden ylös virheen merkiksi. Olen vain tunut esille, että asia ei ole niin yksinkertainen. Epidemiologia ja kliininen tutkimus ei usein kohtaa. Ravintotieteissä ei voi mitään sanoa varmaksi. Se kliininen näyttö suuntaan tai toiseen puuttuu ja sitä emme tule melko varmasti koskaan saamaan. Tämä koskee myös LDL-C kolesterolia.
EDIT: hiilihydraateista tosin löytyy paljon kliinistä näyttöä, että ne eivät ole ongelmattomia suurissa määrin (yli kulutuksen). Lihan- ja eläinperäsiten rasvojen ”huonous” taas puolestasn perustuu lähes täysin epidemiologiaan. Kliininen näyttö näissä kertoo päinvastaista.
Omasta ja useamman ystävän kokemuksesta voin sanoa carnivoren toimineen todella hyvin. Ukot kiristyneet nousseesta yleisestä jaksamisesta ja voimatasoista puhumattakaan.
Ennenkuin joku osaa kertoa porukkani pullaasyöneiksi peräkammarin pojiksi, niin kerrottakoon kakkien treenanneen voimalajeja ja urheilleen muutenkin vuosia, olevan noin ~180cm/90-110 kg haarukassa, ikä ~30 v ja lähtötilanteen rasva% 12-18% yksillöstä riippuen . Carnivore-testijaksojen pituudet vaihtelivat yksilöittäin 6kk-24kk.
Omalla muutokseni 4kk aikana: 92 kg (rasvat>15%) -->84 kg (rasvat<10%), voimasot ja aerobinenkunto paranivat huomattavasti.
Toisilla kai toimii, vielä en ole ketän tavannut jolla ei toimisi..
Millä tavalla tämä on yleinen ongelma. Minä en ainakaan ole tällaisesta tietoinen, vaikka aika paljon olen aikaa asiaan perehtymiseen käyttänyt. Voin toki olla väärässäkin.
Omasta ja useamman ystävän kokemuksesta voin sanoa carnivoren toimineen todella hyvin. Ukot kiristyneet nousseesta yleisestä jaksamisesta ja voimatasoista puhumattakaan.
Ennenkuin joku osaa kertoa porukkani pullaasyöneiksi peräkammarin pojiksi, niin kerrottakoon kakkien treenanneen voimalajeja ja urheilleen muutenkin vuosia, olevan noin ~180cm/90-110 kg haarukassa, ikä ~30 v ja lähtötilanteen rasva% 12-18% yksillöstä riippuen . Carnivore-testijaksojen pituudet vaihtelivat yksilöittäin 6kk-24kk.
Omalla muutokseni 4kk aikana: 92 kg (rasvat~13%) -->84 kg (rasvat<10%), voimasot ja aerobinenkunto paranivat huomattavasti.
Toisilla kai toimii, vielä en ole ketän tavannut jolla ei toimisi..
Ilman kuvia väitän paskapuheeksi. 180cm ja 110kg 12-18% rasvoilla on joko mitattu väärin tai erinomaisessa kunnossa oleva bodari. 180cm ja 84kg alle kympin rasvoillakin on sen sijaan rimpula eli kaikki saatu lihas on onnistuttu tuhoamaan tai jossain on valehdeltu tai menty pahasti metsään mittauksissa.
Voi pitää paikkansa. Tosin mikä tämän taustalla on, niin sitä voimme vain arvailla.
Millä tavalla tämä on yleinen ongelma. Minä en ainakaan ole tällaisesta tietoinen, vaikka aika paljon olen aikaa asiaan perehtymiseen käyttänyt. Voin toki olla väärässäkin.
The ketogenic diet (KD) has been shown to result in body mass loss in people with disease as well as healthy people, yet the effect of the KD on thyroid function and metabolism are unknown. We aimed to determine the effects of a KD, compared with an ...
pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Kilpirauhasen vajaatoimintaa siis aiheuttaa lukujen valossa, mutta voi tietty olla, että asia on monimutkaisempi. Jotkut väittävät että lukujen mukainen vajaatoiminta on normaalia sopeutumista.
Ilman kuvia väitän paskapuheeksi. 180cm ja 110kg 12-18% rasvoilla on joko mitattu väärin tai erinomaisessa kunnossa oleva bodari. 180cm ja 84kg alle kympin rasvoillakin on sen sijaan rimpula eli kaikki saatu lihas on onnistuttu tuhoamaan tai jossain on valehdeltu tai menty pahasti metsään mittauksissa.
Niin siis yksi ystävistäni täyttää kriteerisi kovakuntoisesta bodarista ja itse olen mainitsemasi rimpula. Etkö osaa lukea vai muutenko vaan yrität osoittaa omaa ylemmyyttäsi?
Edit: Ja mikäli yhtään lohdottaa mieltäsi niin nykyään vastaan 91kg elopainolla 4.kuvaa ja hengästyn 100kg hiekkasäkistä. Sopivan rimpula jaksaakseni hieman kaikkea mistä pidän ja touhutakseni muksujen kanssa.
Sitrushedelmät sisältävät C-vitamiinia, jonka saantiin kannattaa kiinnittää varsinkin flunssakaudella kiinnittää huomiota.
www.is.fi
Huhujen mukaan myös karnivoret syövät sitrushedelmiä. Melkoinen ansiolista näillä, tekevät mm. hyvää sydämelle. Tuolla listattuna monen monta terveyshyötyä.
Mä arvostan Saladinoa suuresti jo sen työn vuoksi mitä hän tekee - levittää oikeaa tutkimustietoa terveydestä. Oli kova paikka tunnustaa isolle seuraajajoukolle että carnivore-dieetti ei sopinutkaan vaikka oli sen puolesta pitkään puhunut.. Palaute oli kuulema aika rankkaa, miten hän oli pettänyt carnivore-seuraajansa jne.
Se on jännä, että kaikki muuttujat pitää ottaa huomioon tutkimuksissa. Muuten tutkimus on kakkaa. Mutta sitten taas hiilarit ja siemenöljyt ovat vain yksinkertaisesti nou-nou. Ihan kategorisesti ja poikkeuksetta.
Sekin on jännä kun tutkimuksessa sanotaan että linolihappo hapettuu helpommin, voidaan vetää johtopäätös että siemenöljyt hapettaa LDL:n. Tuosta tutkijastakin ja julkaisualustasta voisin vähä avautua mutta eipä se mitään auta.
Ei. Ei edelleenkään voida. En kyllä mielestäni edes etäisesti viitannut tälläiseen.
Tuossa sanotaan, että se voi nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä, koska siemenöljyt aikaansaavat hapettunutta LDL-C kolesterolia, mitä tyydyttyneet rasvat eivät tee. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kehomme ei osaa käsitellä omega 6 rasvahappoja oikein. Koskaan evoluutiomme aikana niitä ei ole tällä suhteella kehoihimme laiteittu.
Seurantatutkimus sanoo, että omega 6 rasvahapot on hyväksi (korrelaatio). Syövätkö paremmassa kunnossa olevat omega 6:tta, vai tekeekö omega 6 terveeksi? Tätä emme voi tietää, jos muita muuttujia ei kontrolloida. Kun omega 6 rasvahappojen vaikutuksia kehoon tutkitaan tarkemmin (kliinisesti), niin ne lisäävätkin hapettuneen LDL-C:n määrää, mikä nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Epidemologia vs kliininen tutkimus, mistä minä olen koko ajan puhunut.
Pari viestiä sitten linkkasin syöpätutkimuksen, missä tutkijat valittelivat, että seuranta ja RCT tutkimukset antavat erilaiset lopputuloksen. Mistähän tämä johtuu? LDL-C:n tapauksessa me olemme kuitenkin 100-varmasti oikeassa…
Aivan sama tilanne tuossa c-vitamiini ”uutisessa” minkä raptori lisäsi omalle tyylillen uskollisena. En kehtaa sitä edes kommentoida.
Sanotaan, että punainen liha aiheuttaa syöpää. Punainen liha epidemiologiassa on kinkku pizzassa ja pihvi hampurilaisessa. Voisiko olla, että se vika on jossain muussa, mitä esim. pizzan yhteydessä syödään? Sitä emme voi tietää, jos muuttujia ei kontrolloida. No sitten kun tutkitaan syövän käyttäytymistä tarkemmin:
Cancer cells are mainly dependent on glycolysis for their growth and survival. Dietary carbohydrates play a critical role in the growth and proliferation of cancer and a low-carbohydrate diet may help slow down the growth of tumours. However, the ...
pmc.ncbi.nlm.nih.gov
”Cancer cells are mainly dependent on glycolysis for their growth and survival. Dietary carbohydrates play a critical role in the growth and proliferation of cancer and a low-carbohydrate diet may help slow down the growth of tumours.”
Tässäkään siis mitään ei sanota varmaksi. Mutta epidemiologiassa näin usein tehdään.
Recently, epidemiological studies have suggested that fluoride is a human developmental neurotoxicant that reduces measures of intelligence in children, placing it into the same category as toxic metals (lead, methylmercury, arsenic) and ...
pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Epidemiologian mukaan juomavedestä pitäisi poistaa fluori.
"Recently, epidemiological studies have suggested that fluoride is a human developmental neurotoxicant that reduces measures of intelligence in children, placing it into the same category as toxic metals (lead, methylmercury, arsenic) and polychlorinated biphenyls."
Sitten kun tutkitaan hieman tarkemmin:
"To gain a deeper understanding of these assertions, we reviewed the levels of human exposure, as well as results from animal experiments, particularly focusing on developmental toxicity, and the molecular mechanisms by which fluoride can cause adverse effects"
Tutkimuksen lopputulema on: "In conclusion, based on the totality of currently available scientific evidence, the present review does not support the presumption that fluoride should be assessed as a human developmental neurotoxicant at the current exposure levels in Europe."
Tässäkään ei mitään sanota varmasti.
Niinpä näkyy. Tuolla myös lukee, että lähteenä duodecim. Kopioitu sieltä suoraan. Ei tuo ole Ilta-sanomien toimittajan käsialaa muuten kuin otsikon osalta.
LDL_C hapettuu siinä missä muukin rasva. Eli suomeksi LDL-kolesteroli voi hapettua. Hapettunut LDL-kolesteroli on erityisen haitallinen, koska se edistää kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin, lisää tulehdusta ja kasvattaa veritulpan muodostumisen riskiä. Tämä hapettumisprosessi on keskeinen tekijä valtimonkovettumataudin kehittymisessä, ja erittäin tuttu ilmiö lääketieteen ammattilaisten keskuudessa.
Tämäkin ketjussa jo käsitelty.
LDL-kolesteroli (LDL-C) hapettuu prosessissa, jossa se reagoi vapaiden radikaalien - solujen normaalin aineenvaihdunnan aikana syntyvien epävakaiden molekyylien - kanssa. Tämä reaktio johtaa hapettuneen LDL:n (oxLDL) muodostumiseen, joka on erityisen haitallista, koska se edistää tulehdusta ja plakkien muodostumista valtimoihin.
Täällä on jo aika paljon väännetty aiheesta. Kasviöljyt jotka sisältävät paljon omega-6:tta eli linolihappoja. Käytännössä kaikki kasviperäiset öljyt paitsi oliivi- ja kookosöljy.
Niin siis yksi ystävistäni täyttää kriteerisi kovakuntoisesta bodarista ja itse olen mainitsemasi rimpula. Etkö osaa lukea vai muutenko vaan yrität osoittaa omaa ylemmyyttäsi?
Edit: Ja mikäli yhtään lohdottaa mieltäsi niin nykyään vastaan 91kg elopainolla 4.kuvaa ja hengästyn 100kg hiekkasäkistä. Sopivan rimpula jaksaakseni hieman kaikkea mistä pidän ja touhutakseni muksujen kanssa.
Täällä on jo aika paljon väännetty aiheesta. Kasviöljyt jotka sisältävät paljon omega-6:tta eli linolihappoja. Käytännössä kaikki kasviperäiset öljyt paitsi oliivi- ja kookosöljy.
Täällä on jo aika paljon väännetty aiheesta. Kasviöljyt jotka sisältävät paljon omega-6:tta eli linolihappoja. Käytännössä kaikki kasviperäiset öljyt paitsi oliivi- ja kookosöljy.
Ah, siis puhutaan niistä terveellisimmistä rasvoista siis. Kokemuksen mukaan riski sydän- ja verisuoniongelmille pienenee mikäli näillä korvataan mahdollisimman paljon LDL- kolestesterolia. En kyllä näe mitään syytä näiden erityiselle välttelemiselle, toisin kuin LDL- kolesterolin joka ihan tutkitustikin on terveyshaitta.
Some social media posts suggest that seed oils (such as canola, safflower, and sunflower oils) are responsible for a host of health problems, including obesity, diabetes, and even heart disease. Bu...
www.health.harvard.edu
Rypsiöljy ja muut siemenöljyt ovat hyviä valintoja, huolimatta siitä, mitä joissakin sosiaalisen median viesteissä sanotaan.
Ongelmahan ei olisi se, etteikö tietoa olisi aiheesta, mutta me vain eletään aikakautta jolloin tutkittu tieto on vain vaikeaa erottaa kaiken valehtelun keskeltä. Pitää huomioida että on tahoja jotka suoltavat väärää tietoa eri netin kolkissa 24/7, joten nykyisin vähimmäisvaatimuksena pitäisin lähdekriittisyyttä mikäli tietoa alkaa etsimään.
Ihan mielenkiinnosta, kun noita kokeilit, miten hyvin tutustuit niihin hyödyt vs. haitat? Haen kysymyksellä takaa sitä, että moni (en osoita nyt sinua) hakee nopeaa painonpudotusta ja on valmis uhraamaan aika paljonkin sen eteen. Tai sitten ei mieti koko hyödyt vs. haitat -aspektia ja hakee vain sitä painonpudotusta.
Jos olisin urheilija, miettisin hyvin tarkkaan asian (harjoittelu+ruokavalio) pitkällä tähtäimellä. Mitä korkeammalla tasolla urheilee, sitä kovemmalle elimistönsä laittaa. Ei se takanreunuksella komeileva pytty enää keski-ikäistä lämmitä, jos terveys on mennyt.
LDL_C hapettuu siinä missä muukin rasva. Eli suomeksi LDL-kolesteroli voi hapettua. Hapettunut LDL-kolesteroli on erityisen haitallinen, koska se edistää kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin, lisää tulehdusta ja kasvattaa veritulpan muodostumisen riskiä. Tämä hapettumisprosessi on keskeinen tekijä valtimonkovettumataudin kehittymisessä, ja erittäin tuttu ilmiö lääketieteen ammattilaisten keskuudessa.
Tämäkin ketjussa jo käsitelty.
LDL-kolesteroli (LDL-C) hapettuu prosessissa, jossa se reagoi vapaiden radikaalien - solujen normaalin aineenvaihdunnan aikana syntyvien epävakaiden molekyylien - kanssa. Tämä reaktio johtaa hapettuneen LDL:n (oxLDL) muodostumiseen, joka on erityisen haitallista, koska se edistää tulehdusta ja plakkien muodostumista valtimoihin.
Jätän tämän vain tähän. Enempää en tuhlaa aikaani enää sinun kirjoituksiin. Katso, mikä se suurin hapettuneen LDL-kolesterolin aiheuttaja on. No ne on juurikin ne siemenöljyt. Mitä se esim. becel-margariini sisälsikään? Menikö tämä siis sinulta kokonaan ohi?
However, oxidised cholesterol was also considered a culprit as it was contained in atherosclerotic plaque, which led to the demonisation of dietary cholesterol as a cause of coronary heart disease (CHD). However, cholesterol bound to saturated fat does not readily oxidise; this is not the case with linoleic acid.21 Moreover, lipids from human atherosclerotic plaques have been found to contain oxidised cholesteryl linoleate (cholesterol esters containing linoleic acid).21–24 Moreover, the severity of atherosclerosis is noted to increase with increasing oxidised cholesteryl linoleate.21 25In other words, cholesterol was protected from oxidation if bound to saturated fatbut susceptible to oxidation when bound to linoleic acid. Again, this suggests is that eating more linoleic acid increases the oxidation of cholesterol within LDL particles further increasing atherosclerosis formation and the risk of coronary heart disease. Indeed, healthier regions of aortas have been found to have less oxidised cholesteryl linoleate (5.8%–9.5%) compared with atherosclerotic regions (12.4%–21%).21
Ah, siis puhutaan niistä terveellisimmistä rasvoista siis. Kokemuksen mukaan riski sydän- ja verisuoniongelmille pienenee mikäli näillä korvataan mahdollisimman paljon LDL- kolestesterolia. En kyllä näe mitään syytä näiden erityiselle välttelemiselle, toisin kuin LDL- kolesterolin joka ihan tutkitustikin on terveyshaitta.
Sekin on jännä kun tutkimuksessa sanotaan että linolihappo hapettuu helpommin, voidaan vetää johtopäätös että siemenöljyt hapettaa LDL:n. Tuosta tutkijastakin ja julkaisualustasta voisin vähä avautua mutta eipä se mitään auta.
Luettelotko tähän ne linolihanpon lähteet. Siis mistä muaalta niitä saadaan suurissa määrin kuin siemenöljyistä?
Laita toki tutkimus, mikä osoittaa näiden tutkijoiden olleen väärässä, mikäli sellainen löytyy. Voimme sitten jatkaa keskustelua.
Miksi niitä pitää saada suurissä määrin? Pienetkin määrät riittävät ihmisen ravitsemuksessa. Vai onko tämä taas sitä, että sinä asetat reunaehdot kaikkeen mahdolliseen, mistä keskustellaan.
However, oxidised cholesterol was also considered a culprit as it was contained in atherosclerotic plaque, which led to the demonisation of dietary cholesterol as a cause of coronary heart disease (CHD). However, cholesterol bound to saturated fat does not readily oxidise; this is not the case with linoleic acid.21 Moreover, lipids from human atherosclerotic plaques have been found to contain oxidised cholesteryl linoleate (cholesterol esters containing linoleic acid).21–24 Moreover, the severity of atherosclerosis is noted to increase with increasing oxidised cholesteryl linoleate.21 25In other words, cholesterol was protected from oxidation if bound to saturated fatbut susceptible to oxidation when bound to linoleic acid. Again, this suggests is that eating more linoleic acid increases the oxidation of cholesterol within LDL particles further increasing atherosclerosis formation and the risk of coronary heart disease. Indeed, healthier regions of aortas have been found to have less oxidised cholesteryl linoleate (5.8%–9.5%) compared with atherosclerotic regions (12.4%–21%).21
Pienenee, juurikin niissä epidemiologisissa tutkimuksissa. Ei missään muissa.
Saat höpistä ihan mitä haluat, ei se muuta käytännössä yhtään mitään. Katsotaas mitä aidot ammattilaiset asiasta sanovat:
Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan se ei pidä laisinkaan paikkansa.
– Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi.
Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään.
– Tupakoinnin, diabeteksen ja kohonneen verenpaineen ohella korkea pahan kolesterolin taso on edelleen yksi keskeisimmistä valtimosairauksien riskitekijöistä, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne kertoo.
Oxidized low-density lipoprotein (OxLDL) contributes to the atherosclerotic plaque formation and progression by several mechanisms, including the induction of endothelial cell activation and dysfunction, macrophage foam cell formation, and smooth ...
Miksi niitä pitää saada suurissä määrin? Pienetkin määrät riittävät ihmisen ravitsemuksessa. Vai onko tämä taas sitä, että sinä asetat reunaehdot kaikkeen mahdolliseen, mistä keskustellaan.
Siis sitä juuri tarkoitin, että niitä ei pidä suurissa määrin saadakkaan. Siemenöljyt ovat koostumukseltaan vaan ns. täynnä linolihappoa. Näitä öljyjä vaan laitetaan nykyään joka paikkaan. Yritäppä löytää kaupasta ranskalaiset mitä ei ole kyllästetty siemenöljyillä. Melkein kaikki valmisteet sisältävät niitä. Helkkarin vaikea noita on välttää, jos ei siis tee kaikkea aivan itse.
Ihan mielenkiinnosta, kun noita kokeilit, miten hyvin tutustuit niihin hyödyt vs. haitat? Haen kysymyksellä takaa sitä, että moni (en osoita nyt sinua) hakee nopeaa painonpudotusta ja on valmis uhraamaan aika paljonkin sen eteen. Tai sitten ei mieti koko hyödyt vs. haitat -aspektia ja hakee vain sitä painonpudotusta.
Jos olisin urheilija, miettisin hyvin tarkkaan asian (harjoittelu+ruokavalio) pitkällä tähtäimellä. Mitä korkeammalla tasolla urheilee, sitä kovemmalle elimistönsä laittaa. Ei se takanreunuksella komeileva pytty enää keski-ikäistä lämmitä, jos terveys on mennyt.
Sanotaan että myös terveysalan tutkinnosta johtuen seurannut aina tutkimuksia ja experimentoinut itselläni. Olet ihan oikeassa, että tosiurheilijoilla nämä hurvotukset ja testit eivät onnistuisi ilman vähintään melkoisia riskejä. Kaltaiseni all-round hupiurheilija taas voi koittaa melkein mitä vaan.
Siis sitä juuri tarkoitin, että niitä ei pidä suurissa määrin saadakkaan. Siemenöljyt ovat koostumukseltaan vaan ns. täynnä linolihappoa. Näitä öljyjä vaan laitetaan nykyään joka paikkaan. Yritäppä löytää kaupasta ranskalaiset mitä ei ole kyllästetty siemenöljyillä. Melkein kaikki valmisteet sisältävät niitä. Helkkarin vaikea noita on välttää, jos ei siis tee kaikkea aivan itse.
Mä jätän pitkälti ranskalaiset syömättä muutenkin. Joskus niitä on vaikea välttää, mutta en olekaan täysi askeetti. Eli jos jätetään vaikka ne ranskalaiset pois keskustelusta, niin mikä on se joka paikka, mihin niitä laitetaan? 60-70 -luvun margariineja ei ole ihan hirveästi enää saatavilla. Jos ihmettelette tätä kommenttia, tutustukaa wikipedian linolihappo-artikkeliin.
Saat höpistä ihan mitä haluat, ei se muuta käytännössä yhtään mitään. Katsotaas mitä aidot ammattilaiset asiasta sanovat:
Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan se ei pidä laisinkaan paikkansa.
– Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi.
Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään.
Lupaan, että tämä on viimeinen kerta kun vastaan sinulle.
Käytännössä kaikki tutkimukset, missä eläinperäiset rasvat nähdään epäterveellisenä ovat epidemiologisia tutkimuksia. Sinä, et edelleenkään ymmärrä niiden rajoitteita. Melkein kaikki muut keskustelijat ne ovat mitä ilmeisimmin huomanneet, mutta sinulle se näyttä uppoavan millään.
Ota ne ideologiset lasit pois päästä ja lue tämä viesti ajatuksellä läpi.
– Tupakoinnin, diabeteksen ja kohonneen verenpaineen ohella korkea pahan kolesterolin taso on edelleen yksi keskeisimmistä valtimosairauksien riskitekijöistä, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne kertoo.
Et siis ymmärrä, että jos et tupakoi, sinulla ei ole diabetestä ja sinulla on normaali verenpaine, niin todennäköisyys sille ettet saa valtimonkovettumatautia on todella suuri. LDL-kolesteroli ei sitä valtimonkovettumatautia pysty yksin aiheuttamaan. Etko sinä voi sitä ymmärtää? ilmeisesti et.
Hyvä. Niitä ei kannatakkaan kaupasta valmiina kantaa, vaan valmistaa ne itse oikeista perunoista, jos niitä haluaa syödä.
Eli jos jätetään vaikka ne ranskalaiset pois keskustelusta, niin mikä on se joka paikka, mihin niitä laitetaan? 60-70 -luvun margariineja ei ole ihan hirveästi enää saatavilla. Jos ihmettelette tätä kommenttia, tutustukaa wikipedian linolihappo-artikkeliin.
Vasta parisenkymmentä vuotta sitten havaittiin, että eräät rasvojen sisältämät rasvahapot erosivat merkittävästi muista rasvahapoista. Näitä rasvahappoja on kaikkien eläinkuntaan kuuluvien saatava ravinnosta – aivan kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Ihmiset eivätkä eläimet...
www.suomenkasvioljyt.fi
Itse käyttäisin näistä vain oliivi, kookos ja palmuöljyjä. Näistä tosin minulle vain maistuu tuo oliiviöljy. Kahden muun mausta en pidä.
fineli.fi mukaan 100 g ranskalaisia sisältää 709 mg linolihappoa. Aikuisen ihmisen linolihapon saantisuosituksella tuo on viidesosa päivän tarpeesta. En nyt sanoisi, että ne ovat täynnä linolihappoja. Mutta se on sivuseikka, kunhan tässä joutessani surffailen.
E. ai niin, becelit jää mulla kauppaan, koska ne maistuvat suoraan sanottuna pahalle.
E2. Tuo finelin ravintosisältö koski uunissa valmistettuja raneja. Uppopaistetut ovat täyttä skeidaa.
Vasta parisenkymmentä vuotta sitten havaittiin, että eräät rasvojen sisältämät rasvahapot erosivat merkittävästi muista rasvahapoista. Näitä rasvahappoja on kaikkien eläinkuntaan kuuluvien saatava ravinnosta – aivan kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Ihmiset eivätkä eläimet...
www.suomenkasvioljyt.fi
Itse käyttäisin näistä vain oliivi, kookos ja palmuöljyjä. Näistä tosin minulle vain maistuu tuo oliiviöljy. Kahden muun mausta en pidä.
Luettelotko tähän ne linolihanpon lähteet. Siis mistä muaalta niitä saadaan suurissa määrin kuin siemenöljyistä?
Laita toki tutkimus, mikä osoittaa näiden tutkijoiden olleen väärässä, mikäli sellainen löytyy. Voimme sitten jatkaa keskustelua.
Lopeta vänkääminen ja maalitolppien siirtely. Me voimme jatkaa keskustelua kun sinä alleviivaat sieltä tutkimuksesta väitteesi mukaisen kohdan. Eli missä sanotaan että siemenöljyt hapettaa LDL:n. Täsmälleen tuossa sanamuodossa sinä sen olet tuonut esille. En todellakaan tuo sinulle ainuttakaan tutkimusta enään esille kun et osaa niitä tulkita.
Lopeta vänkääminen ja maalitolppien siirtely. Me voimme jatkaa keskustelua kun sinä alleviivaat sieltä tutkimuksesta väitteesi mukaisen kohdan. Eli missä sanotaan että siemenöljyt hapettaa LDL:n. Täsmälleen tuossa sanamuodossa sinä sen olet tuonut esille.
Olet oikeassa. Oikea sanamuoto on, että ne ovat alttiimpia hapettumiselle. Eroaako tämä oleellisesti sanomisestani, ilmeisesti. Oletko tyytyväinen? Samaa ei kuitenkaa tapahdu tyydyttyneiden rasvojen kanssa. Tai jos tarkkoja ollaan, niin se suojaa hapettumiselta.
En nyt ihan 26 sivua jaksanut lukea, mutta selkeästi näiden dieettien puolustajia ja vastustajia aina löytyy. Itse monesti miettinyt, että eikö aidosti oikeasti nämä ihmiset harrasta mitään liikuntaa, jotka saarnaa esimerkiksi carnivoren puolesta?
Koko paska kiteytettynä:
Makaan kotisohvalla ja syön pelkkää lihaa, suonissa virtaa rasva, suolistosyöpä nurkan takana, saarnaan siitä netissä. Yritän löytää jotain negatiivista kasviksista, siemenöljyistä, hedelmistä, marjoista, hiilareista jne.
Todellisuudessa kannattaisi kokeilla liikuntaa ja alkaa saarnata siitä. Sitä huomaa hyvin äkkiä, miksi kaikki hiilareiden lähteet onkin yllättävän tärkeä osa ruokavaliota.
En nyt ihan 26 sivua jaksanut lukea, mutta selkeästi näiden dieettien puolustajia ja vastustajia aina löytyy. Itse monesti miettinyt, että eikö aidosti oikeasti nämä ihmiset harrasta mitään liikuntaa, jotka saarnaa esimerkiksi carnivoren puolesta?
Koko paska kiteytettynä:
Makaan kotisohvalla ja syön pelkkää lihaa, suonissa virtaa rasva, suolistosyöpä nurkan takana, saarnaan siitä netissä. Yritän löytää jotain negatiivista kasviksista, siemenöljyistä, hedelmistä, marjoista, hiilareista jne.
Todellisuudessa kannattaisi kokeilla liikuntaa ja alkaa saarnata siitä. Sitä huomaa hyvin äkkiä, miksi kaikki hiilareiden lähteet onkin yllättävän tärkeä osa ruokavaliota.
Ilman kuvia väitän paskapuheeksi. 180cm ja 110kg 12-18% rasvoilla on joko mitattu väärin tai erinomaisessa kunnossa oleva bodari. 180cm ja 84kg alle kympin rasvoillakin on sen sijaan rimpula eli kaikki saatu lihas on onnistuttu tuhoamaan tai jossain on valehdeltu tai menty pahasti metsään mittauksissa.
Vastaan tähän koska hieman oma lehmä ojassa. Eli olen kuvassa 181cm ja ~90kg rasvat vähän yli kympin. (kuuluin sellaiseen testiryhmään jossa mm. rasvat mitattiin JKL yliopistolla kolmella eri menetelmällä) Jos tuohon lätkäistään 1% enempi rasvaa ja yli 20kg lisää massaa niin se kaveri on kyllä aivan jeesuksen vitun iso bodari. ei mikään tavan pulliainen
Kyllä.
Lenkkeilyä ja kehonpainotreenejä. Punttisalia silloin tällöin. Juoksukilometrit jotain 0-60km viikko, keskimäärin 50-60km. Juoksu helpottunut homattavasti. Henki kulkee paljon paremmin. Nenän kautta hengittäminen onnistuu vauhtilenkeilläkin. Tuntuu kuin jokin suodatin olisi otettu keuhkoista pois.
LDL-kolesteroli viime mittauksessa 8,2. Aikaisemmin oli 2,8 kun ravinto koostui pääasiassa hiilareista. Lihaa en syönyt kymmeneen vuoteen.
EDIT: ensimmäistä kertaa verenpaine ns. normaali 113/74. Ikää reilut 40v
Ilman sarkasmia, se pariin kertaan tänne postattu tutkimusmenetelmien luotettavuuspyramidi on hyvä suuntaviitta. Mutta en hakkaa päätäni kiveen sun kanssa, koska sä dissaat kaiken, mikä alkaa kirjaimilla epi... En siis odota vastausta tähän enkä aio itse tästä jankuttaa.
Kyllä.
Lenkkeilyä ja kehonpainotreenejä. Punttisalia silloin tällöin. Juoksukilometrit jotain 0-60km viikko, keskimäärin 50-60km. Juoksu helpottunut homattavasti. Henki kulkee paljon paremmin. Nenän kautta hengittäminen onnistuu vauhtilenkeilläkin. Tuntuu kuin jokin suodatin olisi otettu keuhkoista pois.
LDL-kolesteroli viime mittauksessa 8,2.
Tämä kaikki ilman hiilareita, pelkällä lihalla, paino ei putoa? Todella vaikea uskoa.
Laskin nopeasti, että edellinen oma yli 20km juoksulenkki kuluttanut Apple Watchin mielestä 1800 kcal. Eli vedetään siitä kulutus, vaikka viikoksi muutamalla yhteenlaskulla. Eli viikko kulutus voisi siis olla noin 24000 kcal noilla liikuntamäärillä. Jos tämän vetäisi 10% naudanlihana, niin se olisi 14,3 kg sitä itseään. Kanaa pitäisi syödä se 27,5kg viikossa. Näistä hiilarit nolla. Olisi mielenkiintoista nähdä ihan käytännössä, että miten se parin kilsan "loppukiri" lähtee siinä 25km kohdalla. Vai onko carnivore piireissä joku eri käsitys liikunnan ja hiilihydraattien yhteydellä?
Tämä kaikki ilman hiilareita, pelkällä lihalla, paino ei putoa? Todella vaikea uskoa.
Laskin nopeasti, että edellinen oma yli 20km juoksulenkki kuluttanut Apple Watchin mielestä 1800 kcal. Eli vedetään siitä kulutus, vaikka viikoksi muutamalla yhteenlaskulla. Eli viikko kulutus voisi siis olla noin 24000 kcal noilla liikuntamäärillä. Jos tämän vetäisi 10% naudanlihana, niin se olisi 14,3 kg sitä itseään. Kanaa pitäisi syödä se 27,5kg viikossa. Näistä hiilarit nolla. Olisi mielenkiintoista nähdä ihan käytännössä, että miten se parin kilsan "loppukiri" lähtee siinä 25km kohdalla. Vai onko carnivore piireissä joku eri käsitys liikunnan ja hiilihydraattien yhteydellä?
Energia otetaan pääasiassa rasvoista, ei lihasta. Käytän voita todella runsaasti. Paino on ollut aika tasaisesti siinä 73kg haarukassa pitkän aikaa ja pituutta 178.
Kyllä se juoksu kulkee ihan hyvin. Ei niitä hiilareita tarvi.
Pushing the Limits of Human Endurance✼ On May 8, ultrarunner Michael McKnight did the unthinkable: he ran 100 miles without having consumed any calories throughout the run that took him 18 hours and 40 minutes. But if you ask him, it wasn't unthinkable or even all that challenging. In fact...