Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Saisikohan tuohon palvelimen viereen tehtyä Raspilla snapshot-laitteen? Mitään kokemusta tällaisesta ei kuitenkaan ole.
Ainakin FreeNAS mahdollistaa replikoinnin muille laitteille, vaikka toiselle samanlaiselle palvelimelle.Snapshot on yleensä levyjärjestelmään sisäänrakennettu metodi ottaa "vedos" osion sisällöstä eikä taida juuri mikään tukea näiden vientiä ulkopuoliselle laitteelle. Ihan kätevä joko koko osion palauttamiseen tiettyyn ajankohtaan tai tiedostojen versiohistorian kaiveluun. Toisaalta ei taas suojaa raid pakan hajoamiselta / korruptiolta (tähän taas muut ratkaisut
Sama juttu Synologyssä. Itsellä on nassissa toinen levy (yht. 2 levyä, ei raidia) johon replikoin snapshotteja.Ainakin FreeNAS mahdollistaa replikoinnin muille laitteille, vaikka toiselle samanlaiselle palvelimelle.
Ainakin FreeNAS mahdollistaa replikoinnin muille laitteille, vaikka toiselle samanlaiselle palvelimelle.
Replication is the duplication of snapshots from one FreeNAS® system to another computer. When a new snapshot is created on the source computer, it is automatically replicated to the destination computer. Replication is typically used to keep a copy of files on a separate system, with that system sometimes being at a different physical location.
Tuota voisi kai yksinkertaisimmin hyödyntää vaikka ulkoiselle USB-levylle kopiointiin, monimutkaisemmassa toteutuksessa esimerkiksi offsite-backupit verkon yli toiselle levypalvelimelle.
Palvelimelta lähtee siis päivittäin muutokset päivittävä varmuuskopio toiselle paikkakunnalle Qnapiin. Tämä suojaa tulipalolta ja varkaudelta.Snapshot on yleensä levyjärjestelmään sisäänrakennettu metodi ottaa "vedos" osion sisällöstä eikä taida juuri mikään tukea näiden vientiä ulkopuoliselle laitteelle. Ihan kätevä joko koko osion palauttamiseen tiettyyn ajankohtaan tai tiedostojen versiohistorian kaiveluun. Toisaalta ei taas suojaa raid pakan hajoamiselta / korruptiolta (tähän taas muut ratkaisut)
Backblaze maksaa n. 100e/vuosi (kertamaksulla) rajattomalla versiohistorialla. Tuolla saa yhden usb kovon tai nassi maksaa itseään useamman vuoden takaisin olettaen ettei sille ole muuta käyttöä.
Annan +1 telakalle koska sen kanssa voi käyttää muitakin sopivia levyjä eri tarkoituksiin.Kannattaako varmuuskopiointia varten hankkia kiintolevytelakka ja käyttää siinä irtolevyjä, vai hankkia oikea ulkoinen kiintolevy?
Tälläinen voisi tosiaan olla kätevä, koska sitten voisi pistää aina välillä kloonaamaan levyn myöskin, eli varmuuskopiosta varmuuskopion saisi kätevästi ilman tietokonetta:Annan +1 telakalle koska sen kanssa voi käyttää muitakin sopivia levyjä eri tarkoituksiin.
Miten kovalevyjen kloonaus toimii? Dumppaako se kaiken sisällön toiselta toiselle vai osaako se jotenkin vain uudet tiedostot kopioida? Voiko kloonata pienemmältä levyltä suuremmalle?
Alkaa olla ajankohtaista miettiä lähinnä valokuvien ja videoiden talteenottoa varmemmin, tällä hetkellä tärkeitä (lasten kuva yms) on ripoteltuna useampaan kännykkään ja parille eri kovalevylle.
Suunnitelma:
Mulla on joku buffalon nas navi 2tb. Ajattelin sen ottaa käyttöön "päivittäiseksi" säilytyspaikaksi (todellinen käyttö todennäköisesti on että siirrän sinne kuvia n. 2-3kk välein, saatetaan niitä porukalla sitten katsella esim telkasta eli käyttötunteja varmasti max 50h/vuosi).
Tämän rinnalle voisin ostaa esim 4tb kovalevyn, johon nyt alkuun kloonaan tuon buffalon sisällön. Vastedes varmaankin 1-4 kertaa vuodessa voisin varmuuskopioida buffalon datan tuolle 4 teraiselle. Tämän säilytän muualla kuin kotona.
Tulevaisuudessa kun en luota enää buffalon kovalevyyn tai sen tila loppuu kesken, joko siirrän tuon 4tb levyn siihen buffaloon "päivittäiskäyttöön" ja ostan jälleen uuden 4-6tb levyn varmuuskopio levyksi. Jos tuon 4tb levyn siirto buffaloon ei jostain syystä onnistukaan niin sitten vaan suoritan tiedostojen siirron manuaalisesti dockin avulla.
Onko ihan hölmö idea? Varmuuskopiointi voisi varmasti olla tiheämpääkin, mutta pääasia on että jos joku rikkoontuminen/tulipalo sattuu niin ei ainakaan kaikki kuvat ole menetetty. Varmasti jos tulee jotain lomia yms isompia tapahtumia niin suoritan ylimääräisiä varmuuskopiointikertoja, mutta en tällä hetkellä koe tarpeelliseksi esim päivittäistä varmuuskopiointia.
Eli jos tuo 2tb on vain yhtenä osana ja kloonaan sen 4tb, siihen 4 teraseen tulee 2tb osio ja 2tb unallocated tms? Jos kloonaa formatoiko se vastaanottavan levyn ennen kloonausta vai voiko tehdä useamman kloonauksen (tilan salliessa) ja se tekee niistä rinnakkaiset (?) osiot?
Mulla on verkkokaupasta ostettu tuo fujitechin telakka.
Esimerkki
Dumppaan sinne (4tb)nyt alkuun vaikka 1tb buffalolta, vuodessa tulee 300gb lisää kuvia buffaloon, joten teen siitä kopion sinne myös poistamatta sitä vanhaa 1tb jne kunnes varmuuskopioitava data tuplattuna ylittää tuon isomman kapasiteetin?
Yksi vaihtoehto on tietysti vaan iskeä molemmat levyt kiinni siihen telakkaan ja windowsin avulla copypasteta uusia tiedostoja/kansioita, mutta miten käy jos resurssienhallinta esim kaatuu tehtävän aikana?
Olisiko vielä suositella käyttötarpeeseen nähden sopivaa levyä, nuo tekniikat on on mut jättänyt jo aikaa sitten.
Sanotaan vaikka 4/6tb, hinta mieluummin 150€ paikkeilla mutta 150-200€ haarukka jos kalliimman osaan itselleni perustella. Pitkä takuu on hyvä peruste, tuota voi käyttää sitten esim takuun loppuun varmuuskopiona ja takuub loppuessa ottaa sen siihen päivittäiskäyttöön ja ostaa uuden pitkän takuun levyn varmuuskopioksi.
Kyllä "kloonauksen" voi tehdä myös pienemmälle levylle, kunhan vain pienemmässä levyssä riittää tilaa isommalla levyllä olevalle datalle. Eli jos alkuperäinen levy on kooltaan vaikkapa 2 TB ja kyseisestä maximikapasiteetista on vain neljännes käytössä (= dataa), levyn voi "kloonata" mm. Macrium Reflectillä helposti esimerkiksi 1-teraiselle levylle.Kloonaus onnistuu isommalle levylle kyllä (pienempään ei), mutta koska osiot siirtyy mukana niin käytettävissä oleva tila on sama kuin oli vanhassa levyssä ja osio pitää jälkikäteen kasvattaa käsin (voi olla että jotkut kloonaussoftat osaa tämän jopa tehdä automaattisesti).
Kyllä "kloonauksen" voi tehdä myös pienemmälle levylle, kunhan vain pienemmässä levyssä riittää tilaa isommalla levyllä olevalle datalle. Eli jos alkuperäinen levy on kooltaan vaikkapa 2 TB ja kyseisestä maximikapasiteetista on vain neljännes käytössä (= dataa), levyn voi "kloonata" mm. Macrium Reflectillä helposti esimerkiksi 1-teraiselle levylle.
Tuli vastaan tälläinen, polarbackup onkohan kellään kokemusta? Hinnat ainakin etuusat jos ”lifetime”
Koitin tuossa kloonata Acronis true imagella käyttis SSD:n M2 nvme levylle ja kone buuttaakin hyvin uudelta levyltä siirryttäessä ilmeisesti kirjautumisruutuun jää näyttö mustaksi, vilkkumaan jää ainoastaan nuoli ja sen "latausympyrä". Vanha levy myös irroitettu ennen boottausta. Mistähän tuota alkaisi selvittämään, auttaisiko joku bios asetuksen muuttaminen tai jotain vai onkohan tuo jokin ajuri ongelma??
Ei vaihtunut eikä päässyt safe modeen vaan jäi nuoli vilkkumaan. Ongelma kuitenkin ratkesi, jostain syystä varastokovot sotki käynnistyksen. Kun ne irrotti niin winkku käynistyi työpöydälle jonka jälkeen sammutin koneen laitoin piuhat kiinni ja kaikki toimii.Vaihtuiko kokoonpano muuten kuin levyn osalta? Ajurivialta kuulostaa äkkiseltään. Pääsetkö safe modeen ilman mustaa ruutua?
Muuten varmaan ihan ok, mutta ainakin itse pyrkisin välttämään tilannetta, jossa varmuuskopio on PC:llä ja jota ajetaan lähinnä silloin tällöin kun PC on päällä, eli satunnaisesti. Itse laittaisin mieluummin NAS:n perään USB-levyn, johon jokainen kaupallinen NAS osaa tehdä varmuuskopiot ilman mitään käyttäjän aktiivisuutta. Samalla minimoisi käyttäjän tunaroinnista ja PC:n viruksista aiheutuvat riskit. Ja myös vähentäisi LAN:n kuormaa.Tätä polkua pitkin päädyin seuraavaan ajatukseen: Ulkorakennukseen sijoitetaan palvelin. Se toimisi tiedostopalvelimena ja hoitaisi paria muutakin homma siinä samalla. Tämän palvelimen varmuuskopiointia varten taas asentaisin asuinrakennuksessa sijaitsevaan pöytäkoneeseeni ison kiintolevyn. Tällöin tiedostot olisivat aina saatavilla palvelimelta, joka taas tulisi tulisi varmuuskopioitua pöytäkoneen ollessa päällä. Pöytäkone on päällä käytännössä joka päivä, mutta ei koko aikaa.
Onko toteuttamisen arvoinen idea vai kuulostaako ihan tyhmältä?
USB-muistiin tehty varmuuskopio ei toteuttaisi vaatimusta levyn eri fyysisestä sijainnista. Ja vaikka varmuuskopio tehtäisiinkin vain pöytäkoneen ollessa päällä, niin kovin vanhaksi se ei kuitenkaan ehtisi päästä, koska konetta käytetään joka päivä.Muuten varmaan ihan ok, mutta ainakin itse pyrkisin välttämään tilannetta, jossa varmuuskopio on PC:llä ja jota ajetaan lähinnä silloin tällöin kun PC on päällä, eli satunnaisesti. Itse laittaisin mieluummin NAS:n perään USB-levyn, johon jokainen kaupallinen NAS osaa tehdä varmuuskopiot ilman mitään käyttäjän aktiivisuutta. Samalla minimoisi käyttäjän tunaroinnista ja PC:n viruksista aiheutuvat riskit. Ja myös vähentäisi LAN:n kuormaa.
Ei minusta, kosta kysymyksessäni varmuuskopiointi on vain pieni osa.Eikö tuo vanha Varmuuskopiointi ketju olisi kelvannut tälle keskustelulle?
Dataa on nykyisellään n. 3 Tt. Määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Jos varmuuskopiointia varten hankkisi esim. kuuden teran levyn, niin sillä kyllä pärjäisi vuosia eteenpäin.Jätetään sanomatta paljonko sitä dataa on. Mikäli luokkaa maks. 1-2 teraa niin minä laittaisin melkein all in ja iskisin ulkorakennukseen palvelimen ja sisälle NASsin sen varmuuskopiointiin. Mikäli dataa useita teroja alkaa varmistus-NASsin hinta pompsahtamaan turhan paljon.
Tässä ratkaisussa valvonta on erityisen kriittistä ettei huomata palvelimen lahotessa että edellinen varmuuskopio on onnistunut vuosi sitten.
Ai? Minusta se kuulostaa pelkältä varmuuskopiointiasioilta.Ei minusta, kosta kysymyksessäni varmuuskopiointi on vain pieni osa.
Heittäisin, jollei niiden sinne lähettäminen kestäisi kuukausitolkulla.Mikset vain heitä pilveen rojuja?