Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Onko iso ongelma?Heittäisin, jollei niiden sinne lähettäminen kestäisi kuukausitolkulla.
Ensimmäisen siirron jälkeenkö olisi sitten takoitus käyttää pelkästään normaalia nettiä? Kun siirtäisi vaikkapa 16 Gt kameran muistikortilta kuvat levylle, niin niidenkin varmuuskopiointi kestäisi 1,5 päivää, ja käytännössä lähetysnopeutta täytyisi varmaankin rajoittaa, ettei muu netinkäyttö häiriintyisi liikaa. Voin harkita tilannetta uudestaan, jos tänne saa joskus paremmat yhteydet.Onko iso ongelma?
Kakkospuhelimeen tai lainamokkulaan 6€ prepaid ja lataat sillä ensiksi kaiken....
Mulla kesti 5 vuotta sitten reilun viikon upata rojut pilveen, käytin vanhaa mokkulaa ja prepaid liittymää ja oma netti oli täten täysin käytössä itsellä.
Ei sillä pilvipalvelulla ole väliä, jos 1Mbps upilla saat lähetettyä maksimissaan noin 11GB päivässä.No ei kestä 16Gb uppaus 1.5 vuorokautta jos valitsee oikein pilvipalvelun....
Missä sitä raidia tarvitsee, jos kuitenkin on ajantasainen varmuuskopio?"mitään raideja ei tarvita"
-kuuluisia viimeisiä sanoja
Missä sitä raidia tarvitsee, jos kuitenkin on ajantasainen varmuuskopio?
Olisiko ihan tyhmää hankkia tiedostopalvelinta varten edullinen Windows Server -lisenssi? Niitä näkyy olevan myynnissä muutaman kympin hintaan, eli ihan yhtä halvalla ei pääse kuin parin euron Windows 10 lisensseillä, mutta kuitenkin selvästi halvemmalla kuin Microsoftilta ostettuna. Yksi halpa Windows 10 -lisenssi minulla on, ja se ainakin on toiminut jo yli vuoden.
Perusteluna Windows Serverin käytölle on se, että Windows-puoli on minulle paljon tutumpaa niin ylläpito olisi helpompaa. Myös virtuaalikoneet Hyper-V:ssä voisivat tulla tarpeeseen.
Juurikin noin. Lisäksi Windows on muutenkin huono valinta, koska se ei tue ZFS:ää. ZFS on ylivoimaisesti paras tiedostojärjestelmä tiedostojen säilyttämiseen.Mielestäni olisi tyhmää käyttää Windows Serveriä NAS-käytössä. NAS-käyttöjärjestelmiä on useita, joista TrueNAS on yksi parhaista ja ei vaadi järjestelmän säännöllistä buuttailua kun viikottaiset turvapäivitykset täytyy ajaa käyttöön.
Mutta aiheuttaako salaus sen että tiedostojen attribuutit muuttuvat siten että seuraava robocopy ajo varmuuskopioi uudelleen kaikki tiedostot koska ovat salauksen takia muuttuneet? Kohdelevyllä tiedostojen pitäisi olla salaamattomia. Vai poistuuko salaus molemmilta levyiltä kun koneen käynnistää ja vain uudet/muuttuneet tiedostot kopioituvat NAS:ille kuten ennenkin? Vai tarviiko robocopy jonkun oman komennon että osaa kopioida tiedostot jatkossa?
Olisiko ihan tyhmää hankkia tiedostopalvelinta varten edullinen Windows Server -lisenssi?
Voi. Tosin en suosittele sitä muussa kuin leikkimielessä. Esim. FreeNAS:n kohdalla menee kaikki edut ja hyödyt hukkaan, jos se pyörii Windowsin päällä.Voiko varsinaisia NAS-käyttöjärjestelmiä käyttää virtualisoituina? Microsoftin Hyper-V server olisi ilmainen. Laittaisin sen päälle NASsin ja toisen virtuaalikoneen.
Mikä olisi hyvä varmuuskopiointisovellus Windows 10:lle? Tarkoituksena olisi luoda identtinen kopio kiintolevystä ulkoiselle kiintolevylle.
Ilmainen vaihtoehto, jolla itse tullut tehtyä, jos tarvinnu kloonailla levyjä:Mikä olisi hyvä varmuuskopiointisovellus Windows 10:lle? Tarkoituksena olisi luoda identtinen kopio kiintolevystä ulkoiselle kiintolevylle.
Acronis true image ollut jo vuosia luottokaveri.Mikä olisi hyvä varmuuskopiointisovellus Windows 10:lle? Tarkoituksena olisi luoda identtinen kopio kiintolevystä ulkoiselle kiintolevylle.
Mitä tässä nyt omiin tarpeisiin etsinyt ratkaisua, niin päädyin itse TrueNASiin. HP Gen8 microserverissä vähän piti kikkailla että sai boottimedian SSD, mutta muuten homma skulasi. TrueNASiin päädyin helppokäyttöisyyden, hinnan ja ihan levy-/tiedostojärjestelmän takia, ajan raidz2 neljän levypaikan serverissä, jotta saan kahden levyn redundanssin ja suojaa bittiruosteelta.. Kustannustehokasta? Ei, mutta halusin hostata itse omaa serveriä, mihin ajan lokaalit varmuuskopiot, myös ihan oppimismielessä.Miten olisi NAS-käyttöjärjestelmä pohjaksi ja siihen sitten virtuaalikoneet päälle? NAS järjestelmät tykkää että levyihin on suora pääsy jolloin smart-data toimii jne, tästä syystä niiden virtualisointi on aika ongelmallista, joskin mahdollista.
Itsellä varsinaisena käyttökoneena Unraid jossa Windows 10 VM ja paljon muuta. Jos VM:llä ei aio pelata tai tehdä muuta GPU passthrun vaativaa niin erillisen unraid serverin ylläpito ja virtuaalikoneiden ajo siinä päällä on naurettavan helppoa. Unraidissa isoimpana plussana se minkä nimikin kertoo eli levyt ei ole raidissa ja niitä pystyy lisäämään yksi kerrallaan kun tila alkaa loppumaan. Freenas toimii myös, siinä on sekä hyviä että huonoja puolia unraidiin verrattuna. Mielestäni kumpikaan ei ole "ylivoimaisesti paras tiedostojärjestelmä tiedostojen säilyttämiseen" sillä kyse on käyttäjän tarpeista ja käyttötavasta. Molempia kokeilleena, _mulle_ Unraid on ylivoimaisesti parempi pelkästään jo tuon GPU passthrun takia.
Jo vuosia on ollut ottaa kunnon backupit lähinnä kuvista ja muista muistoista vuosien varrelta. Nyt olisi NAS hommattuna johon olisi tarkoitus laittaa 2x2TB tai vastaavat HDD:t raid1:n (eikös tuo raid1 ole se normi toisen levyn peilaus?)
Mitäs kovoja tuohon kannattaa työntää, WD Red vai jotain muuta? Onko jotain haittaa jos on eri levyt? Esim. jos laittaisin vanhan pöytäkoneen HDD:n + 1kpl WD Red.
Joo tuo RAID1 tarkottaa sitä että sama data kirjotetaan kahdelle levylle eli mirror.
Et maininnut minkä NAS:in hommasit mutta periaatteessa ei tarttisi olla identtisiä levyjä kunhan koko täsmää, riippuu sitten vähän laitteesta miten käytännössä. WD Redit on aika turvallisia, miksei jotkin muutkin..
Muista sitten laittaa jokin sähköposti tms hälytys kuntoon, ettei käy niin että kun NAS:iin ei saa yhteyttä niin se on hälytellyt toisesta levystä pitkään ja nyt on molemmat hajalla
Eikö ZFS:n snapshotit antaisi suojaa salaushyökkäystä vastaan? Snapshotit on olemassa vain read-only:nä, joten niitä ei hyökkääjä pääse salaamaan.Kannattaa muistaa, että RAID ei ole varmuuskopio. Siitä ei ole paljon iloa jos esim. haittaohjelma pääsee salaamaan kaikki tiedot.
HGST Ultrastar:sta kahden levyn verran hyviä kokemuksia. Näkyvät pysyneen Ultrastar:eina myös WD:n omistuksessa siinä missä kuluttajalevyt on hävitetty. Ovat kyllä äänekkäitä.Onko jotain muita suositeltavia kuin WD Red? Jos koettaisi black fridaysta löytää tarjouksesta 2x2TB levyt.
Kyllä antaa. Vaikka joku verkkojako on mapattu levyksi windows-koneeseen ja se kone saa haittaohjelman joka salaa kaikki näkemänsä levyt, niin snapshotit pysyvät edelleen koskemattomina. Niiden salausta tai tuhoamista varten tunkeutujan pitäisi päästä sinne NASsiin kiinni, muilla koneilla ei ole mitään pääsyä niihin tai edes tietoa että niitä on olemassa.Eikö ZFS:n snapshotit antaisi suojaa salaushyökkäystä vastaan? Snapshotit on olemassa vain read-only:nä, joten niitä ei hyökkääjä pääse salaamaan.
Mutta eipä ZFS:kään mikään varmuuskopioiden korvike ole.
Missä se raja menee, mikä on varmuuskopio? Toiselle levylle kopioiminen suojaa levyrikolta ja vahinkopoistoilta, jotka kattavat suurimman osan vahingoista.
Varmuuskopio ei ole varmuuskopio, jos niitä ei ole vähintään kaksi kappaletta, joista toinen sijaitsee varmuuskopioitavan laitteen ulkopuolella . Jotain tuollaista olen joskus kuullut sanottavan...
Suositushan on 3-2-1 tyylinen varmuuskopiointi, eli tiedostosta otetaan ainakin kolme kopiota, ne ovat kahdella eri medialla ja yksi kappale on fyysisesti erillään muista esim. pilvessä, jolloin se suojaa esim. tulipalolta ja varkaudelta.
RAID on vähän ongelmallinen, kun yhdellä RAID-ohjaimella tehty pakka ei välttämättä (tai ollenkaan) toimi toisella RAID-ohjaimella, jolloin sen peilatun levyn käyttöönotto suoraan saattaa olla jopa mahdotonta.
Missä se raja menee, mikä on varmuuskopio? Toiselle levylle kopioiminen suojaa levyrikolta ja vahinkopoistoilta, jotka kattavat suurimman osan vahingoista.
Eli tavallaan hoidettu aika paskasti, mutta aika pieleen sais hommat mennä että menettäisin enempää kuin muutaman kuukauden datat. Harrastelijalle toi on musta OK, mut teoriassa voisin lisätä tohon vielä yhden kopion pilveen.
Jotain samankaltaista on täälläkin. Olen vakavasti miettinyt C14 pilven käyttämistä myös pitkäaikais-backupeille, kun se maksaa vain 2€ / TB. Varsinkin jos backupattavaa ei ole ihan mahdottomasti, tuolla hinnalla se on lähes ilmainen verrattuna mahdollisiin ongelmiin mitä tiettyjen datojen häviämisestä voisi tulla. Tietysti jos datamäärä on pieni, voi kikkailla myös ilmaisilla pilvivarastoilla. Tällä hetkellä Scaleway tarjoaa ilmaiseksi 75 gigaa lämmintä ja 75 gigaa kylmää varastoa eli yhteenä 150 gigaa, eikä se edes vielä maksa mitään. Muista klassikoista voisi mainita myös JottaCloudin (5 GB ilmaiseksi) tai sitten jos on käytössä OneDriven 1 TB tila, niin se on tietenkin jo maksettu jemma, joka kannattaa hyödyntää.
Tulipa tässä vaan mieleen sellainen satunnainen kysymys koskien juurikin kaikenlaisten lappujen arkistointi sähköisessä muodossa. Eli onko nuo vaikka puhelimen kameralla otetut "skannaukset" täysin virallisia, jos sattuisi paperinen katoamaan/palamaan jossain tilanteessa?
Pitäisi kyllä jossain vaiheessa löytää joku asiallinen tapa arkistoida kaikki paperinen digitaaliseen muotoon, kaiken varalta, tietenkin salattuna ja varmuuskopioituna. Koskaan kun ei voi olla varma, mitä tapahtuu...
Tulipa tässä vaan mieleen sellainen satunnainen kysymys koskien juurikin kaikenlaisten lappujen arkistointi sähköisessä muodossa. Eli onko nuo vaikka puhelimen kameralla otetut "skannaukset" täysin virallisia, jos sattuisi paperinen katoamaan/palamaan jossain tilanteessa?
Pitäisi kyllä jossain vaiheessa löytää joku asiallinen tapa arkistoida kaikki paperinen digitaaliseen muotoon, kaiken varalta, tietenkin salattuna ja varmuuskopioituna. Koskaan kun ei voi olla varma, mitä tapahtuu...
Miten olisi useaan otteeseen ehdotettu:Mitä varmuuskopiosoftaa suosittelette sukulaiselle Windows 10 -koneeseen kun tarkoitus olisi tehdä ulkoiselle USB-kovalevylle varmuuskopioita lähinnä kahdesta valitusta hakemistorakenteesta (toisessa dokumentteja ja toisessa vain kuvia). Use case suunnilleen:
Käyttäjä valitsee halutut hakemistot (ja alihakemistot), jotka varmuuskopioidaan. Ulkoinen kovalevy liitetään koneeseen ja sille tehdään automaattisesti backup kaikesta valitusta. Kovalevy irroitetaan. Käyttäjä luo uusia tiedostoja ja muokkaa vanhoja. Kovalevy kiinnitetään uudestaan ja sille tehdään automaattisesti päivitys backupiin niiltä osin kuin data on muttunut.
Kovalevy ei siis ole aina kiinni. Joten olisi hyvä, että softa hoksaa kun se kiinnitetään ja sitten jatkaa varmuuskopiointia automaattisesti.
Onko tällaista? Mitä suosittelette ilmaisista, entä maksullisista? Tuota Acronis True Imagea ainakin suositeltu siellä ja täällä. Hintaa joku 50e?