- Liittynyt
- 27.08.2017
- Viestejä
- 322
Miksi CHD alkoi lisääntyä 1900-luvun alussa?
Koska vasta tällöin alettiin ymmärtämään koko tautia?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Miksi CHD alkoi lisääntyä 1900-luvun alussa?
Kyllä, länsimaissa ateroskleroosi on sääntö eikä poikkeus. On se siinä mielessä näyttö, että siihen liittyy kolesterolin kohoaminen, ja toisaalta olisi kummallista, jos ihmisellä, jonka kolesteroli myös nousee, itse ateroskleroosin syy olisikin joku muu asia kuin kaikilla muilla eläimillä.Mahtaako ihminenkään saada? Se, että kasvissyöjä nimeltä jänis saa, ei ole mikään näyttö siitä että saisi. Ihminen kun ei ole jänis.
Ne, jotka käyttävät kovia rasvoja, omaavat usein huonoja elintapoja kuten tupakointi, liikkumattomuus jne. Noiden elintapojen vaikutus pitää luonnollisesti ottaa huomioon eli suodattaa pois ennenkuin kovien rasvojen vaikutuksesta kannattaa sanoa mitään kovin painavaa. Näin fiksuimmat tutkijat ovat Yhdysvalloissa ja Ruotsissa viimeisen 10 vuoden ajan tehneet ja päätyneet johtopäätökseen, ettei kovan rasvan epätervellisyydestä olekkaan kaksista näyttöä olemassa.
Huono vitsi. Kyseiset kolme asiaa on esitetty kritiikkinä Pohjois-Karjala-tutkimusprojektin paskuudesta. Kyseisen heikkotasoisen tutkimuksen tekijät eivät suodattaneet em. tekijöitä pois analyysissään. Väestö ei parantunut sen vuoksi, että rupesivat syömään margariinia vaan siksi että viinanjuonti ja tupakointi vähenivät ja seleenin saanti parani.
Tupakka on osasyy. Tupakka ja tyydyttynyt rasva, jota syötiin paljon.
http://www.bmj.com/content/314/7074/112Yhtä vahva näyttö kuin tupakan epäterveellisyydestä. On kiistattomasti osoitettu, että kova rasva nostaa kolesterolia. On myös kiistattomasti osoitettu kolesterolin haitat. Nämä on kummatkin osoitettu tutkimusasetelmassa, joka eliminoi taustamuuttujat.
Randomized controlled trial - Wikipedia
Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies | The BMJ
Viittasin kylläkin maailmankuuluun Seitsemän Maan Tutkimukseen.
Joko tämä oli täällä? Suhteellisen kattava tutkimus rasva/hiilarimääriin.
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext
For example, the PURE study had the highest category as >4 servings of vegetables and that was only a small fraction of the population (9,000 out of 150,000).
Fat Wars: Diet Docs Have Salim Yusuf in the Cross HairsBut a recent meta-analysis of prospective trials with over 1,000,000 total subjects demonstrated that consuming 10 servings (200 grams per day) has a dramatic reduction in mortality, stroke, and cardiovascular outcomes.
"Professori Salim Yusuf ei edusta puheenvuorollaan kardiologien nykykäsitystä, vaan vain omia käsityksiään", Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala tähdentää.
"Salim Yusuf ei ole ravitsemuksen asiantuntija. Maailman sydänjärjestön puheenjohtajana hän toimi ennen nykyistä puheenjohtajaa David Woodia."
Vahva näyttö on kuten tupakallakin. Kolesterolidealistien yksi toimintatapa on vaatia mahdottomia tutkimuksia, joissa ihmisiä tapetaan syöttämällä kovaa rasvaa. Sama taktiikka on tupakkadenialisteilla. Näitä tutkimuksia ei tulla tekemään, koska ne ovat epäeettisiä ja näytön kannalta tarpeettomia.Tuo ei ole vielä mikään näyttö kovan rasvan epäterveellisyydestä, vaikka olisi tottakin jollain tasolla. Kaksi köyttä on kiinni toisista päistään kiinni yhteisessä ankkuripisteessä. Köysillä ei voi työntää eli kova kytkös irrallisten insidenttien välillä puuttuu.
Näytöksi vaaditaan riittävän laaja ja laadukas tutkimus, jossa kovan rasvan kulutuksen ja verisuoniterveysvaikutusten välillä on annos-vaste. Sellainen tietääkseni puuttuu.
Maailmankuulu kyllä, mutta olisit kertonut miksi.
Ancel Keys huijasi ja väärensi tuloksia, siitä se on nykyään kuuluisa Löydät googlella kosolti kritiikkiä ja tiedemiesten naureskelua tuolla "tutkimukselle".
Etenkin jenkeissä ihmiset kuluttaa paljon epäterveellisiä hiilareita kuten esim. sokerijuomia.(eikä yleensä muussakaan ruokavaliossa tai elintavoissa ole hurraamista näillä henkilöillä) Nämä toki korreloi tautien kanssa. Tapa, jolla noita tutkimuksia uutisoidaan mediassa, on monesti kuitenkin ihan naurettava.Joo Lancetin julkaisut on yleensä vitsejä...
Blurriksen paskapostaaminen ja trollaus alkaa menemään jo yli. Trollaus olisi vakuuttavampaa, jos osaisit näyttää edes yhden esimerkin ihmisestä, jolla on matalat kolesterolit läpi elämänsä ja silti kehittynyt ateroskleroosi. Et löydä sellaista ihmistä.
Sydänliitoltakin tulee kritiikkiä:
Ancel Keysin kritiikki on näitä netin foliojuttuja. Todellisuudessa hänen työnsä on vahvasti tunnustettu.
On olemassa geneettisiä mutaatioita, jotka omaavilla ihmisillä on läpi elämän hyvin matala kolesteroli elintavoista riippumatta. Näillä henkilöillä on vanhuksinakin täysin puhtaat sepelvaltimot. Sitten on olemassa näitä FH-potilaita, joilla kolet voi olla huippukorkeita, sepelvaltimot tukossa ja sydänkohtauksia jo pikkulapsena.Eipä taida olla kenestäkään ihmisestä läpi elämän olevia kolestrolimittauksia. Siten ei pysty osoittamaankaan mitään, ei suuntaan eikä toiseen. Et vastavuoroisesti pysty osoittamaan, etteikö olisi olemassa ihmisiä, joilla on korkeat kolestrolit läpi elämänsä ja silti ei ole ateroskleroosia.
Keys tyrmäsi sen Yudkinin sokerikritiikin vasemmalla kädellä aikanaan. Oli ihan eli kaliiberin tutkija.Ei sittenkään rasva vaan sokeri. Keys jätti sen kertomatta meille.
The Hidden Truth Behind Ancel Keys' Famous Fat Graph - Diet Doctor
Keys otti käyräänsä mukaan vain 6 maata, vaikka tarjolla olisi ollut dataa 22 maasta. Syyn moiseen valikointiin arvaatte varsin pian, jos tutkitte kuvaajia alla.
Vasen käyrä on se minkä Keys julkaisi. Oikea kuvaaja taas on se, mitä hänen olisi pitänyt julkaista - jos olisi ollut rehellinen tiedemies.
Meijeriteollisuus on ainakin laittanut rahaa näihin mediakampanjoihin ja tiettyihin meta-analyyseihin, joilla kovan rasvan haittoja yritetään mitätöidä ihmisten mielissä.
Mulla putosi vajaassa puolessa vuodessa paha kolesteroli ja triglyt "hälyttävän huonoista" "erinomaisiksi", kun vähensin hiilarit suht vähiin ja lisäsin (mm. kovia) eläinrasvoja energialähteenä.
Mitä mulle nyt tapahtuu tulevaisuudessa? Mikä mekanismi saa mulle sydänkohtauksen aikaan, jos veriarvot pysyy tällaisina?
Niin, taidoit laihtua reilusti? Erinomainen tasohan on siis korkeintaan 2,1 ja ihan ok -taso alle 2,6. Suurin osa ihmisistä ei ainakaan voi paljon eläinrasvoilla mässäillä ilman että heilahtaa reilusti yli.
Olet onnekas kolesterolin ja sydäntaudin suhteen, jos arvot pysyy hyvinä eläinrasvaa syöden ilman lääkitystä.
En juuri laihtunut, olin painoltani suht hyvässä kunnossa ennen karppaustani (BMI jossakin 24 tuntumassa). Mulla oli triglyt aloittaessa yli kolme, nyt jossakin lähellä yhtä.
Ok, triglyjen nousu liittyy kuitenkin monesti lihomiseen. Toinen mahdollinen syy oli muistaakseni ryyppääminen.
No, lihava en ole ollut ikinä, ja "ryypään" vähemmän, mitä THL pitää "vähäisen riskin" rajana.
Tätä veriarvomuutosta olen todistanut ihan lähipiirissä monella muullakin karppaajalla, mm. äidilläni, jolla triglyt nousevat heti, kun riisi, leipä ja perunat tulevat takaisin ruokavalioon.
@ghost gunner : "Triglyseridit ei ole suora riskitekijä."
vs.
Dr. Fung: "high blood triglycerides predict cardiovascular disease almost as powerfully as LDL"
Mitä mulle nyt tapahtuu tulevaisuudessa? .
Jos hiilihydraatit, sokerit ja kasviöljyt on se ongelma, niin miksi kasvissyöjillä, joiden ruokavalio koostuu pääosin näistä, esiintyy vähiten verisuonisairauksia?
Ja, kun kerran kolesteroli ei ole se ongelma niin voisinko saada esimerkin matalat kolesteroliarvot omaavasta ihmisestä, jolle on kehittynyt ateroskleroosia?
Voisko Sapetix vastata näihin ennen kuin tykittää uusia tekstiseiniä?
Niin ja mitä tulee kalaan:
Tutkimuksessa verrattiin yli 6 000 mieskalastajan ja yli 4 000 kalastajan vaimon kuolleisuutta samanikäisen muun väestön kuolleisuuteen vuosina 1980-2005. Tänä aikana kalastajia kuoli 22 prosenttia ja puolisoita 16 prosenttia vähemmän kuin vertailukohteena olleita muita suomalaisia.
Innokkaat kalansyöjät altistuvat myrkyille
Kalastajat syövät muita enemmän omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaa, mutta altistuvat samalla ympäristömyrkyille. Tutkijoiden mukaan nyt saadut tulokset tukevat aiempia tutkimuksia, joiden mukaan kalan syönnin terveyshyödyt ovat suuremmat kuin terveyshaitat.
Varmaa syytä kalastajien ja heidän vaimojensa terveydelle ei tutkimuksen perusteella voida kuitenkaan sanoa. Tutkijat uskovat, että mahdollisia syitä ovat paljon kalaa sisältävän ruokavalion lisäksi vähäinen tupakointi ja kalastajan työhön liittyvä runsas liikunta.
Tutkimuksessa käytetyt tiedot poimittiin työvoima- ja elinkeinokeskusten ylläpitämästä ammattikalastajarekisteristä, Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä ja Tilastokeskuksen kuolemansyytilastosta.
Terveysportti
Australian Aboriginal people and Torres Strait Islanders have an atherogenic lipid profile that is characterised by low HDL-cholesterol level and s... - PubMed - NCBICONCLUSIONS:
Indigenous Australians have a dyslipidaemia which includes small LDL and very low HDL-cholesterol levels. The dyslipidaemia was equally severe in both genders. Strategies aimed at increasing HDL-cholesterol and LDL size may reduce high CVD risk for indigenous populations.
More than half of Indigenous adults have three or four of the following risk factors for CVD: physical inactivity, daily smoking, not enough fruit and vegetables, high alcohol consumption, obesity, and diabetes.
Indigenous Australians were nearly four times as likely to have diabetes as non Indigenous Australians, and were twice as likely to be daily smokers, or to be obese.
Cardiovascular risk profile of Aboriginal and Torres Strait Islander peoples | The Heart FoundationIn 2012/13, more than 63,000 or 20% of Indigenous Australians aged 18 years and over had unmanaged or uncontrolled high blood pressure (140/90mmHg or higher). When age-standardised, this was 16% higher than non-Indigenous Australian
Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular diseasethe authors of the meta-analysis themselves later noted that "A critical question is what macronutrient should be used to replace saturated fat. ... Epidemiologic studies and randomized clinical trials have provided consistent evidence that replacing saturated fat with polyunsaturated fat, but not carbohydrates, is beneficial for coronary heart disease."
Nämä on taas näitä korrelaatioita. Jos esimerkiksi sairastuneita ihmisiä siirtyy kasvissyöjiksi vasta sairastuttuaan(haluavat parantaa elintapojaan), niin tuollaisessa vertailussa kasvissyönnin hyödyt ei välttämättä tule esiin.Tässä taannoin julkaistiin muuten mielenkiintoinen tutkimus, jonka mukaan valkoista lihaa syövät elävät pidempään kuin vegetaristit tai etenkin punaista lihaa syövät...
The cholesterol denialist usually refer to cross-sectional studies and observational studies on saturated fat and serum lipids, the nonsense often mentioned by the denialists were already refuted several decades ago.
It was estimated over four decades ago that in order to estimate within 20% of the actual dietary intake, there is a requirement of at least 22 days of 24-hour dietary recalls for saturated fat. Inaccurately measuring intraindividual variation has been shown to lead to a miss-classification of subjects into ranges of usual dietary intakes, and biasing correlation coefficients towards null. The majority of the observational studies cited by the skeptics used single 24-hour dietary recalls and therefore a null association between saturated fat and serum cholesterol is to be expected. Furthermore, the denialists often fail to cite numerous observational studies that used higher quality dietary measurement methods with a larger participant size that found a positive association between saturated fat and serum cholesterol.
Another issue with the observational studies that skeptics have cited is that many only used single measurements of serum cholesterol. Several measurements of serum cholesterol are required to measure mean cholesterol due to the substantial intraindividual variation in concentrations, and therefore would have likely biased the association between saturated fat and serum cholesterol towards null.
One more major issue with observational studies, as was noted in the Chicago Western Electric Company study is that the cross-sectional association between saturated fat and serum cholesterol can be biased towards the opposite direction due to participants lowering intake of saturated fat in response to elevated serum cholesterol, which is similar to the “sick quitter effect", this would have likely biased the association between saturated fat and coronary heart disease towards null in meta-analyses of prospective studies.
http://ajcn.nutritio.../3/304.full.pdf
http://ajcn.nutritio.../6/986.full.pdf
http://www.ncbi.nlm..../pubmed/7041632
http://ajcn.nutritio.../1597S.full.pdf
http://www.ncbi.nlm....pubmed/17982164
Saturated fat and heart disease
"A major weakness of the meta-analysis is the imprecision of dietary assessment methods used in the underlying studies. About half of the studies used 1-d dietary assessments or some other unvalidated method. Food intake varies from day to day, and there is a substantial literature showing that a single 24-h recall provides a poor estimation of the usual dietary intake of an individual (5). Such methods cannot reliably rank individuals by their long-term intake, especially within populations with a uniformly high saturated fat intake. Such imprecision in the assessment of disease determinants systematically reduces the strength of association of determinants with the disease. This is referred to as attenuation (6) or regression dilution bias (7). Observational studies that used such dietary assessment methods failed to show an association between diet and serum cholesterol concentrations (6). This shows the shortcomings of such dietary methods, because the effect of diet on serum cholesterol concentrations has been well established in randomized controlled trials (2, 8). Thus, the lack of a significant association between saturated fat intake and CHD may well reflect the consequences of regression dilution bias"
"We believe that the conclusions of Siri-Tarino et al are invalid and are likely to mislead the general population"
http://ajcn.nutritio...92/2/459.2.full
Dietary lipids and serum cholesterol level: change in diet confounds the cross-sectional association.
Shekelle RB, Stamler J, Paul O, Shryock AM, Liu S, Lepper M.
"In the Chicago Western Electric Company study, diet was assessed at the initial examination, in 1957-1958, of 1900 middle-aged men and again at their second examination about one year later. At the first examination, lipid composition of the diet, as summarized by a score based on the formula of Keys, Anderson and Grande, was positively associated with level of serum cholesterol. Between the first and second examinations, however, hypercholesterolemic men were more likely than others to have reduced intake of dietary saturated fatty acids and cholesterol. As a result, at the second examination the cross-sectional linear association between the diet score and serum cholesterol concentration was significantly positive for men with initial levels of serum cholesterol less than 250 mg/dl, significantly negative for men with initial levels of 250 mg/dl or higher and not significantly different from zero for all men together.The bias introduced by change in diet among hypercholesterolemic men differs importantly from bias due to unreliability of measurement and to interindividual differences in intrinsic level of serum cholesterol, because it can produce statistically significant but spurious correlations".
Meijeriteollisuus inhoaa ravintosuosituksia tyydyttyneen rasvan osalta.
Siri-Tarinon meta-analyysin uutisointi oli melkoinen yritys hämmentää ihmisiä. Siinä analysoitiin tutkimustyyppiä, jolla on huomattavan isoja rajoitteita luotettavuudessa etenkin tässä asiassa.
Täytyy sanoa että sinulla on kyllä trollimaisin argumentaatio Techin ketjuissa pitkään aikaan.
Meijeriteollisuus ei ole alkuunkaan sellainen keskittynyt, korkeiden tuottojen mahti kuten sokeriteollisuus. Toisekseen, ainakaan Suomessa esim. Valio ei ole tippaakaan kiinnostunut kumoamaan vallalla olevaa trendiä. Osa porukasta syö voit tyytyväisinä napaansa ja enempää ei ole myydäkkään (voista on pula)
Tuo ei ole vielä mikään näyttö kovan rasvan epäterveellisyydestä, vaikka olisi tottakin jollain tasolla. Kaksi köyttä on kiinni toisista päistään kiinni yhteisessä ankkuripisteessä. Köysillä ei voi työntää eli kova kytkös irrallisten insidenttien välillä puuttuu.
Näytöksi vaaditaan riittävän laaja ja laadukas tutkimus, jossa kovan rasvan kulutuksen ja verisuoniterveysvaikutusten välillä on annos-vaste. Sellainen tietääkseni puuttuu.