Nyt en ihan ymmärrä.
Siis jos pitäisi päättää, että maalataanko talo punaiseksi vai valkoiseksi ja on äänestys, missä puolueen PJ sanoo jäsenille, että nyt sitten äänestätte punaista, mutta Matti menee ja äänestää kuitenkin valkoista, niin puoluekuritilanteessa Matti saa monoa. Kun toimitaan ilman tälläisiä pakotuksia, niin Matille ei käy kuinkaan.
Sinä olet käsittänyt tuon ryhmä- tai puoluekurin ihan nurinkurisesti.
Ensinnäkin. Eduskuntaryhmä (tai kunnanvaltuustoryhmä) sopii aluksi kannan yhdessä. Joskus he äänestävätkin siitä sisäisesti etukäteen.
Sitten se ryhmäkuri tarkoittaa sitä, että siellä valtuustosalissa tai eduskunnan suuressa salissa äänestetään yhdessä, sen aiemmin yhdessä muodostetun kannan mukaisesti puolueen ryhmänä, ellei puolueen joku edustaja/valtuutettu ole pyytänyt muilta erivapautta olla pois äänestyksestä, tai äänestää toisin sillä kertaa.
Jos joku Matti tai Pekka sitten äänestäkin yhdessä sovitun vastaisesti (ilman, että olisi sopinut siitä etukäteen), tulee siitä yleensä joku seuraamus. Myös nämä seuraamukset on yleensä yhdessä sovittu etukäteen (Ts. ryhmillä on omat sääntönsä). Yleensä ensimmäisellä kerralla seuraus on varoitus, toisella kerralla valiokuntapaikkojen menetys, kolmannella valiokuntapaikkojen menetys ja määräaikainen erottaminen ryhmästä, ja sitten ihan vihoviimeisenä se ryhmästä erottaminen.
Kahta viimeistä mikään puolue ei tietenkään milloinkaan haluaisi joutua käyttämään, koska se sitten tarkoittaa sitä, että he on menettäneet yhden edustajan lopuksi vaalikaudeksi.
Ryhmäkuri on myös asia, mitä oppositio-hallitus -asetelma pyrkii tahallisesti kiusaamaan. Ts. oppositio pyrkii tekemään välikysymyksiä sellaisista hallitusohjelman asioista, joista arvioi joko hallituspuolueiden välillä olevan erimielisyyttä, tai puolueiden sisällä (esim. eri alueilla).
Toisaalta, hallituspuolueet mielellään järjestävät äänestyksiä asioista, joissa oppositiopuolueiden kannat on keskenään erilaisia, tai jonkun oppositiopuolueen sisällä on erimielisyyttä.
Nämä ovat osa yleisölle järjestettyä teatteria. Eduskunnassa asiat on pitkälti taputeltu valmiiksi jo valiokunnissa, ja kunnissa lautakunnissa. Mutta jos saadaan äänestäjille osoitettua, että jonkun puolueen sisällä on hajaannusta ja epäsopua, saadaan kenties joku sen äänestäjä pettymään ko. puolueeseen. Ja kenties sillä on sitten merkitystä seuraavien vaalien äänestyspäätöksissä.
Eduskunnan todellinen duuni tehdään valtioneuvostossa ja valiokunnissa, kuntien lautakunnissa.
Valtuusto- ja eduskuntasali on sirkushuvia kansalle, ja usein eduskunnan suuri sali onkin lähes tyhjä silloin, kun TV-kamerat ei ole kuvaamassa.
Suosittelen Ano Turtiaisen porukoille esim. sen tarkistamista, paljonko Ano itse oli viimeisen vuoden aikana paikalla Helsingissä tekemässä kansanedustajanduuniaan. Mitä itse olen kuullut, niin käsittääkseni hyvin vähän.