Valmistalopaketit

Täytyy kysyä että mihinkä tuo 30ke hukkuu saunaa rakentaessa? Viime kesänä tehtiin meille 25m2 pihasauna ja budjetti oli 9ke, tämä sisältäen hirsirungon, maatyöt, ojat, vesijohdon, sähköt yms. Tuosta menee ehkä tonnilla yli kun keväällä saadaan viimeiset pihatyöt valmiiksi

Pihasauna tulee 200mm paksusta hirrestä ja siihen tulee vierashuone minikeittiöllä. Kuitenkin märkätiloja, laatoitusta, lattialämpö, savupiiput, tuntipalkat jne niin nopeasti saa sen 50ke uppoamaan.
 
  • Tykkää
Reactions: Ed!
Energiansäästön vuoksi parannettu eristävyys viilentää ryömintätilaa, ilmastonmuutos muuttanut/muuttaa kosteuskuormaa, mikroilmastoa ei tunneta, puurakenteisissa rakenteiden paksuntaminen ja paksummat eristekerrokset vaativat huomattavaa huolellisuutta (mm. painuminen ja sisäinen konvektio), tuuletus/kosteuden poisto riittämätön tai koneellista ei ole varmennettu hälytyksin, maanpintaa ei eristetä jne. Nämä kaikki erityisesti puurakenteisissa, ja tietysti pilariperusteisessa tilanne on merkittävästi parempi kun tuuli puhaltelee läpi.

Maanvarainen betonialapohja nyt on niin yksinkertainen ja riskitön tehdä, että ongelmien saamiseksi pitää melkeinpä yrittää tunaroida.
Puisia tuulettuvia alapohjarakenteita en kyllä itse tekisikään ilman huolellisuutta sen alapohjatilan kosteuden kanssa. Naapurustoon tuli pari kiirunatalon puurakenteisella tuulettuvalla alapohjalla olevaa kämppää ja niissä on maat vastenkin eristys, ilmanvaihto yms. Betonirakenteissa ongelmat ei ole samaa luokkaa, kun pieni kosteusvaihtelu ei haittaa mitään.
 
Viime vuonna tuli kilpailutettua talopaketteja, kontio, salvos, ja finlamelli.
Tuntui jotenkin kalliilta, ja noissa esim joku pystytyksen hinta yli 10ke.
Ja valmispaketit ovat yleensä jotenki hinnat alkaenmateriaaleilla, ja jokaisen "upgreidaaminen" maksaa luonnollisesti ekstraa.

Aloin sitten kyselemään tarjouksia erikseen rungoista, ristikoista, puutavarasta, ikkunoista jne.
Tämä vaihtoehto alkoi vaikuttamaan edullisemmalta, esimerkiksi talovalmistajien säältäsuojaan paketit eivät loppujen lopuksi ole kuin muutaman viikon puristus. Sen jälkeen se todellinen työ vasta alkaa. Lisäksi eri talovalmistajilla oli isoja eroja säältäsuojaan paketeissa, ja noiden saaminen samalle tasolle olisi vaatinut viikkojen kilpailutuksen.

Meille tuli 145 neliöinen hirsitalo, 110 neliöinen betoninen autotalli (60 kylmää katosta ja 50 lämmintä varastoa ja autotallia) ja 35 neliöinen saunarakennus vierashuoneella. Teetettiin koko projekti ns avaimet käteen, eli kaikki tuntitöinä. Itse ei kovinkaan paljoa tehty, perehdyttiin kilpailutukseen ja tavaran hankintaan.

Budjetti oli 450 000€ ja se riitti asuntoon ja autotallin. Asunto ja autotalli tuli viimeistä listaa myöden valmiiksi, mutta tuohon pihasaunaan menee vielä 30ke. Pihasta on tehty vähä reilut puolet, ja loppupuolisko tehdään kun sauna on valmis.
Kyllähän tuo aika kallis paukku on kun tällä alueella harvemmin yli 300ke asuntoja myydään. Materiaalivalinnoilla oltaisiin varmaan voitu noin 30-50ke säästää, mutta itselle tätä rakennettiin, eikä ollut tarkoitus keittiöremonttia 5v päästä tehdä.

Sitten kun aikanaan kaikki on taputeltu ja homma on valmis, niin voin kyllä mielelläni jakaa kokemuksia siitä vaihtoehdosta, ettei otakaan talopakettia, vaan rakentaa ammattilaisten avulla, mutta ns. osaurakoina. Talo on vielä tässä kohtaa pahasti vaiheessa, mutta jo nyt on tullut todettua, että mikäli itsellä riittää mielenkiintoa ja kykyä perehtyä syvällisesti melko teknisiinkin asioihin rakentamiseen liittyen, suhteellisen kovia säästöjä on saavutettavissa, vaikka itse osallistuisi vain hyvin rajallisesti rakentamiseen. Samalla voin kertoa eri toteutusvaihtoehtojen hintoja, koska nämä tuli aikanaan perin pohjin selvitettyä ja tarjoukset pyydettyä. Mutta tämä vaihtoehto toisaalta nojaa vahvasti siihen, että hankitaan kunnon ammattilaiset joka hommaan ja toteutus suunnitellaan erityisen huolellisesti. Lisäksi artistin pitää olla valmis vaikka kesken työpäivän vastaamaan hyvinkin teknisiin rakenneratkaisuihin ja selvittämään mm. eri kokonaisuuksien ratkaisut pääosin itsenäisesti. Soitellen sotaan hommasta ei tule mitään muuta kuin kallis vahinko.

Katson silti toistaiseksi rauhassa tätä hommaa eteenpäin, koska meillä on pilariperustuksen lisäksi muitakin tyyppiratkaisuista poikkeavia ratkaisuja ja sen vuoksi eri asioiden kustannukset eivät kohtaa kaikilta osin ns. tyyppirakentajan kustannuksiin. Meillä on tuon alapohjarakenteen lisäksi tulossa mm. painovoimainen ilmanvaihto, aumakatto, hygroskooppiset ylä- ja alapohjarakenteet, joissa mm. materiaaleissa tulee olla vähintään M1-luokitus jne. Muovia vältämme kaikessa missä se on mahdollista, järkevää tai ei kustannuksiltaan liian kallista korvata jollain muulla. Lisäksi talossa on 24 cm painumaton lamellihirsi sekä lankkulattia vesikiertoisella lattialämmityksellä. Kaikkien ovien ja ikkunoiden U-arvot tulevat olemaan 0,8 tai parempia jne. Huonekorkeus karvan yli 3 metriä kaikissa tiloissa (missä ei laskettua kattoa). Hirsikiertoja tuli muuten 14, kun tavanomaisessa hirsitalossa on yleensä 11.
 
Mielenkiintoinen ratkaisu. Minuakin kiinnosaisi alapohjan rakenne. Mitä teillä on eristeiden alla? Sokkeliahan tuo ei varmaan vaadi, kun julksivuverhoilun voi viedä alapohjan alapinnan tasolle?

Tarkennan tätä vielä: Tosiaan hirsikertoja talossa on 14, kun yleensä näissä taitaa olla vain 11. Johtuu isommaksi osaksi tuosta alapohjan vahvuudesta. Hirsirakenne jatkuu siis tavallaan "aivan alas asti", mutta käytännössä siis hirret seisovat valuharkkopilarien päällä, jotka ovat n. 3 metrin välein. Kun tätä suunniteltiin, niin muutama aika ehdoton kriteeri tässä on myöhemmin ylläpidon kannalta: Kun kaikki on valmista, pitää vielä varmistaa, ettei talon alle maan pinnalle jää orgaanista aineista, kuten esim. sahanpurua. Lisäksi voimme peittää perustuksen vain ns. rimalaudoituksella tai vastaavalla, jottei luonnollinen ilmankierto häiriinny liikaa alapohjassa, jottei synny täällä aiemmin mainittuja kosteusongelmia. Lisäksi tuo keskimääräinen alapohjan korko on pilarien osalta se 80 cm, joka vaati oman jumppansa sen suhteen, että talo saadaan järkevään korkoon suhteessa muuhun asuntokantaan alueella silti siitä huolta pitäen, että kaikki salaojitukset, kaadot yms. tulee toteutettua järkevästi.

Viemäröinti tosiaan vietiin eristeiden alle maan alla, jottei viemäröintiä jouduta tekemään yhtään ylimääräistä alapohjassa. Viemärit suunniteltiin siten, että ne tulevat suoraan ylös siitä kohdasta, johon talossa on ajateltu viemärien tulevan. Vesijohdon suhteen asennamme varmuuden vuoksi vielä lämmitysmahdollisuuden, vaikka periaatteessa pelkän eristyksen pitäisi riittää. Tämä siltä varalta, että pidemmällä pakkasjaksolla ei myöskään taloon tuleva vesijohto pääse vahingossakaan jäätymään.

Painovoimaisesta ilmanvaihdosta voin aikanaan kertoa enemmän kun pääsemme siihen vaiheeseen, että sen rakentaminen alkaa tai on hyvässä vaiheessa. Sekin suunniteltiin huolellisesti ja koko talo on suunniteltu sen mukaisesti, että tämä uusvanha ratkaisu toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
 
Jotain näyttäisi kuuluvan. Eli siis papuharkot ja niiden ladonta sekä kuorma hiekkaa ja mursketta tontille kipattuna.
Harva tietää, että maarakennus pitää tehdä MaaRYL:n mukaisesti.

 
Viimeksi muokattu:
Harva tietää, että maarakennus pitää tehdä MaaRYL:n mukaisesti.
olisi pirun hyvä että esim silloin kun rakennuslupaa haetaan niin itse "lupapiste" tms sisältäisi tarvittavan lisenssin josta "tavis rakentaja rane" voisi tarkastaa tarvittavat ryllit ja muut vastaavat että ne täyttyvät.
edelleen ollaan siinä että "vastaavamestari" tai muut "suunnittelijat/vastaavat" ovat ne ketkä tietävät kyseiset kohdat mutta jos ovat olleet alalla jo 30 vuotta tms niin heidänkin tieto on väkisinkin silloin jo vanhentunutta kun näihin rylleihin yms tulee muutoksia kuitenkin aika usein.

esim jos minä haluaisin tietooni maaryllin niin joutuisin ostamaan lisenssin (18e/kk mutta veloitetaan vuosi kerrallaan eli 216e + alv24%) ja luultavasti aika monta muutakin lisenssiä jotta saisin katetuksi vasta koko rakentamisen kaikki ryllit ja monelle tavikselle nämä taksat ovat yllättävän korkeita.
 
olisi pirun hyvä että esim silloin kun rakennuslupaa haetaan niin itse "lupapiste" tms sisältäisi tarvittavan lisenssin josta "tavis rakentaja rane" voisi tarkastaa tarvittavat ryllit ja muut vastaavat että ne täyttyvät.
edelleen ollaan siinä että "vastaavamestari" tai muut "suunnittelijat/vastaavat" ovat ne ketkä tietävät kyseiset kohdat mutta jos ovat olleet alalla jo 30 vuotta tms niin heidänkin tieto on väkisinkin silloin jo vanhentunutta kun näihin rylleihin yms tulee muutoksia kuitenkin aika usein.

esim jos minä haluaisin tietooni maaryllin niin joutuisin ostamaan lisenssin (18e/kk mutta veloitetaan vuosi kerrallaan eli 216e + alv24%) ja luultavasti aika monta muutakin lisenssiä jotta saisin katetuksi vasta koko rakentamisen kaikki ryllit ja monelle tavikselle nämä taksat ovat yllättävän korkeita.

Olisihan se kiva jos prosessit olisivat selkeämmät rakennuttajan kannalta.

Kun yksityinen "mattimeikäläinen" lähtee rakennuttamaan omakotitaloa hyvin paljon projektin onnistumisesta on kiiinni itse rakennuttajasta. Tuntuu hurjalta että rakennusala on hyvinkin kirjavaa ja laadultaan eri tasoista. Monen rakennuttajan osalta se on se elämän suurin investointi jonka ei toivoisi menevän pieleen. Mikäli rakennuttaja on ns. maallikko tulisi mielestäni palkata luotettavat ammattilaiset, mutta näiden löytäminen ja saaminen ei ole mikään itsenstäänselvyys. Jokatapauksessa niillä on ratkaiseva merkitys projektin onnistumiseen.

"Ammattilaisista" huolimatta ketään ei oikeasti kiinnosta projektin onnistuminen yhtä paljon kuin itse rakennuttajaa. Siksi minusta siellä paikalla vaan pitää olla itse mahdollisimman paljon. Yhtä tärkeää on säilyttää hyvät välit rakentajiin. Hyvä vuoropuhelu takaa hyvän työlaadun, mutta rakenuttajan pitää myös hyväksyä viivästykset eikä kiirehtiä laadun kustannuksella.

Lähes varmasti talon rakentamisen suurusluokan prosesissa ilmenee virheitä matkalla, oleellista on että valvonta ja keskusteluyhteys säilyy.
 
Harva tietää, että maarakennus pitää tehdä MaaRYL:n mukaisesti.

Ei niitä pidä tehdä, mutta tilaaja voi vaatia niiden noudattamista. Tosin mitä tässä on pientä otantaa nähnyt pientalotyömaiden maanrakentamisesta, niin onnea vaan jos meinaat saada tarjouksia MaaRYLin noudattamista vaatien. Pääsääntöisesti noi pientalotyömaiden maanrakentajat on aikamoisia persoonia jotka tuskin on kuulleetkaan mistään MaaRYLleistä. Toki ajat on nyt vähän eri kuin vuosi pari sitten, ja joku voi tarjouksen antaakin hankalalle asiakkaalle.

Pientalotyömaat on muutenkin ihan villiä länttä ja rakennusvalvonnan osaaminen todella puutteellista - jätetään joitain todella oleellisia asioita täysin huomiotta ja nillitetään toisaalla pikkudetskuista. Ensimmäistä taloaan ilman kokemusta rakentava joutuu vetämään ihan sokkona tuuriinsa luottaen. Itse olen pyörinyt työni puolesta reilu 20-vuotta (suunnittelijana) Suomen suurimmilla työmailla ja nyt omaa taloa rakentaessa homma yllätti kyllä täysin - tuntuu että ollaan ihan totaalisen eri maailmassa.
 
Viimeksi muokattu:
olisi pirun hyvä että esim silloin kun rakennuslupaa haetaan niin itse "lupapiste" tms sisältäisi tarvittavan lisenssin josta "tavis rakentaja rane" voisi tarkastaa tarvittavat ryllit ja muut vastaavat että ne täyttyvät.
edelleen ollaan siinä että "vastaavamestari" tai muut "suunnittelijat/vastaavat" ovat ne ketkä tietävät kyseiset kohdat mutta jos ovat olleet alalla jo 30 vuotta tms niin heidänkin tieto on väkisinkin silloin jo vanhentunutta kun näihin rylleihin yms tulee muutoksia kuitenkin aika usein.

esim jos minä haluaisin tietooni maaryllin niin joutuisin ostamaan lisenssin (18e/kk mutta veloitetaan vuosi kerrallaan eli 216e + alv24%) ja luultavasti aika monta muutakin lisenssiä jotta saisin katetuksi vasta koko rakentamisen kaikki ryllit ja monelle tavikselle nämä taksat ovat yllättävän korkeita.
Ajatuksesi kuullostaa järkevältä. Rakennuslupamaksuun voisi sisältyä RYL-verkkopalvelun käyttöoikeuslisenssi esimerkiksi kolmeksi vuodeksi. Lisenssin käyttöoikeus tulisi olla ainakin rakennuttajalla ja vastaavalla työnjohtajalla. Nyt RYL-verkkopalvelu on useimmille omakotitalon rakennuttajille tuntematon palvelu ja lisenssihinnoittelu rajaa pois useimmat omakotitalorakentajat.
 
olisi pirun hyvä että esim silloin kun rakennuslupaa haetaan niin itse "lupapiste" tms sisältäisi tarvittavan lisenssin josta "tavis rakentaja rane" voisi tarkastaa tarvittavat ryllit ja muut vastaavat että ne täyttyvät.
edelleen ollaan siinä että "vastaavamestari" tai muut "suunnittelijat/vastaavat" ovat ne ketkä tietävät kyseiset kohdat mutta jos ovat olleet alalla jo 30 vuotta tms niin heidänkin tieto on väkisinkin silloin jo vanhentunutta kun näihin rylleihin yms tulee muutoksia kuitenkin aika usein.

esim jos minä haluaisin tietooni maaryllin niin joutuisin ostamaan lisenssin (18e/kk mutta veloitetaan vuosi kerrallaan eli 216e + alv24%) ja luultavasti aika monta muutakin lisenssiä jotta saisin katetuksi vasta koko rakentamisen kaikki ryllit ja monelle tavikselle nämä taksat ovat yllättävän korkeita.
Ajatuksesi kuullostaa järkevältä. Rakennuslupamaksuun voisi sisältyä RYL-verkkopalvelun käyttöoikeuslisenssi esimerkiksi kolmeksi vuodeksi. Lisenssin käyttöoikeus tulisi olla ainakin rakennuttajalla ja vastaavalla työnjohtajalla. Nyt RYL-verkkopalvelu on useimmille omakotitalon rakennuttajille tuntematon palvelu ja lisenssihinnoittelu rajaa pois useimmat omakotitalorakentajat.
Rakennetaan satojen tuhansien taloa, mutta pari sataa lisenssistä on liikaa, en tiedä mitä tähän taas sanoisi.

Onko OKT-rakentajalle ainoa vaihtoehto saada kaikki ilmaiseksi ja jollei niin sitten valitetaan xyz asiasta miten tätäkään ei kukaan kertonut?
 
Rakennetaan satojen tuhansien taloa, mutta pari sataa lisenssistä on liikaa, en tiedä mitä tähän taas sanoisi.

Onko OKT-rakentajalle ainoa vaihtoehto saada kaikki ilmaiseksi ja jollei niin sitten valitetaan xyz asiasta miten tätäkään ei kukaan kertonut?
Nuohan maksaa satasia vuodessa, esim. mainittu MaaRYL 216 eur + alv 24%. Ja sitten edes ne olennaisimmat kuten RunkoRY, SisäRYL jne. ei löydy verkkopalveluna vaan verkkokirjana, maksaa 200-300 eur /kpl. Eihän omakotitalon rakennuttaja noita tarvitse, vaan ammattilaiset ja useimmilla käytössä ihan oman työnsä puolesta.
 
Nuohan maksaa satasia vuodessa, esim. mainittu MaaRYL 216 eur + alv 24%. Ja sitten edes ne olennaisimmat kuten RunkoRY, SisäRYL jne. ei löydy verkkopalveluna vaan verkkokirjana, maksaa 200-300 eur /kpl. Eihän omakotitalon rakennuttaja noita tarvitse, vaan ammattilaiset.
Muut RYLlit löytyy RT-kortistosta. Ja joo, tuleehan tuolle hintaa toki, mutta jos ei haluta maksaa ammattilaisesta niin sitten kannattaisi maksaa edes noista, tai aina voi luottaa siihen tuuriinkin ja säästää kaikesta. Ihan vain näin IMO.

Noista voi muuten myös ladata kortin itselleen eikä se häviä mihinkään, vaikka oikeus loppuu, joten useita vuosia noiden tilaaminen ei ole tarpeellista.
 
Muut RYLlit löytyy RT-kortistosta. Ja joo, tuleehan tuolle hintaa toki, mutta jos ei haluta maksaa ammattilaisesta niin sitten kannattaisi maksaa edes noista, tai aina voi luottaa siihen tuuriinkin ja säästää kaikesta. Ihan vain näin IMO.

Noista voi muuten myös ladata kortin itselleen eikä se häviä mihinkään, vaikka oikeus loppuu, joten useita vuosia noiden tilaaminen ei ole tarpeellista.
Noin se taitaakin olla noiden keskeisimpien RYL:ien osalta. Ei kuitenkaan ihan ilmaista yksilötasolla, osrganisaatiothan voivat neuvotella hinnasta.

Mutta lihavoidusta edelleen eri mieltä, ei RT-kortisto/RYL:t ole mikään työkalu/apu amatööreille, ammattilaisten palkkaamatta jättäminen ei ole vaihtoehto.

Ammattilaisilla kyllä tosiaan on kiintolevyllä RT:n pdf:iä varmaan jokaisella.
 
Siellä RYL:ssä on kyllä aikapaljon "haulikolla hyttystä" -tyyppistä tavaraa pientalotyömaata silmälläpitäen, kun nuo kokoelmat on tehty pitkälti isoja ja/tai julkisia hankkeita silmälläpitäen. Ja tosissaan itse koen hieman haastavana miten noita soveltaa näihin "mies ja paku"-tyyppisiin urakoitsijoihin, mitä pientalotyömailla pitkälti pyörii. Tarjouspyynnöt ja tilaukset on tyyliin pari lausetta sähköpostissa eikä kymmeniä sivuja lakimiesten kanssa laadittua tekstiä. Ja suunnitelmien tasokin kaukana siitä mitä ne noissa julkisissa hankkeissa on. Sitten meillä on joku ylimalkainen suunnitelma ja epämääräiren tarjous ja tilaus jossa on joku maininta johonkin RYL-kokoelmaan, niin käytännön kannalta tuo on aikalailla yhtä tyhjän kanssa - jos sitten sukulaisissa/kaveripiirissä ei ole liutaa juristeja, joiden kanssa lähdetään miettimään mitä tehdään ja kenen vastuu kun joku toteutus poikkeaa InfraRYL:n käytännöistä.
 
Muut RYLlit löytyy RT-kortistosta. Ja joo, tuleehan tuolle hintaa toki, mutta jos ei haluta maksaa ammattilaisesta niin sitten kannattaisi maksaa edes noista, tai aina voi luottaa siihen tuuriinkin ja säästää kaikesta. Ihan vain näin IMO.
suurin ongelma onjo siinä ettei vastaavamestari/pääsuunnittelija tms edes kerro sille taloa rakentavalle että millaisia rakennusmääräyskokoelmia,kortteja,suosituksia jne on edes olemassa ja kuten todettu aiemminkin että jos tällä/näillä mestareilla/suunnittelijoilla on jo ikää sen verran että odottelee melkein jo eläkettä toinen jalka haudassa niin tietotaito on muutenkin jämähtänyt jo sille "20 vuotta sitten" tasolle...

itse en tiennyt rakrylleistä yhtään mitään kun omaa taloani lähdin rakentamaan enkä oikeastaan tiedä vieläkään kun se vaatisi tonnipari ylimääräistä että näkisin tämän hetken ryllit yms.
toisaalta maallikkona en varmasti myöskään ymmärtäisi ihan kaikkea mitä niissä kortistoissa tms edes lukee...

sen verran toki olen tutkinut nyt viimeaikoina asiaa että kun kyselin kesällä jo omalta insinööri/vastaavalta mestarilta (25vuotta alalla) ja pääsuunnittelijalta (dip.ins myöskin 25v alalla) ulkolaudoituksen naulaamisesta (koska oli tehty vastoin runkorylliä) niin kumpikaan ei tuntenut ko kohtaa eli itse tiesin siis tältä osin enemmän asiasta kuin itse alalla olleet :D

tässä vielä ulkolaudoituksen ohje muistin virkistämiseksi
1699960152727.png



Noista voi muuten myös ladata kortin itselleen eikä se häviä mihinkään, vaikka oikeus loppuu, joten useita vuosia noiden tilaaminen ei ole tarpeellista.
toki.. nuo voi vaikka printata jne mutta jos ko kohta uudistuu esim rakentamisen aikana niin tokihan se printtiversio on silloin auttamatta heti kerrasta vanha.
samasta syystä varmastikkin tietosanakirjatkin ovat hävinneet jokaisesta kotitaloudesta sillä vaikka ne aikanaan olivatkin hyviä monelta osin mutta muutaman vuoden jälkeen osa sisällöstä oli jo vanhentunut ja mitä pidempään ne muhivat kirjahyllyssä niin sitä enemmän ne olivat vanhentuneet myöskin :)
 
Viimeksi muokattu:
Noi ryllit ei toisaalta kyllä ole mitenkään lainsäädännön velvoittamaa kamaa toisinkuin vaikkapa eurokoodit ja niiden kansallinen liite rakenteellisessa suunnittelussa, joten ei noita nyt missään omakotitalokohteessa tarvitse tuijottaa niin silmä kovana. Omakotitalohommissahan saatetaan muutenkin haluta parempaakin laatua kuin mitä toi rylli ohjeistaa.
 
suurin ongelma onjo siinä ettei vastaavamestari/pääsuunnittelija tms edes kerro sille taloa rakentavalle että millaisia rakennusmääräyskokoelmia,kortteja,suosituksia jne on edes olemassa ja kuten todettu aiemminkin että jos tällä/näillä mestareilla/suunnittelijoilla on jo ikää sen verran että odottelee melkein jo eläkettä toinen jalka haudassa niin tietotaito on muutenkin jämähtänyt jo sille "20 vuotta sitten" tasolle...

itse en tiennyt rakrylleistä yhtään mitään kun omaa taloani lähdin rakentamaan enkä oikeastaan tiedä vieläkään kun se vaatisi tonnipari ylimääräistä että näkisin tämän hetken ryllit yms.
toisaalta maallikkona en varmasti myöskään ymmärtäisi ihan kaikkea mitä niissä kortistoissa tms edes lukee...

sen verran toki olen tutkinut nyt viimeaikoina asiaa että kun kyselin kesällä jo omalta insinööri/vastaavalta mestarilta (25vuotta alalla) ja pääsuunnittelijalta (dip.ins myöskin 25v alalla) ulkolaudoituksen naulaamisesta (koska oli tehty vastoin runkorylliä) niin kumpikaan ei tuntenut ko kohtaa eli itse tiesin siis tältä osin enemmän asiasta kuin itse alalla olleet :D

tässä vielä ulkolaudoituksen ohje muistin virkistämiseksi
1699960152727.png




toki.. nuo voi vaikka printata jne mutta jos ko kohta uudistuu esim rakentamisen aikana niin tokihan se printtiversio on silloin auttamatta heti kerrasta vanha.
samasta syystä varmastikkin tietosanakirjatkin ovat hävinneet jokaisesta kotitaloudesta sillä vaikka ne aikanaan olivatkin hyviä monelta osin mutta muutaman vuoden jälkeen osa sisällöstä oli jo vanhentunut ja mitä pidempään ne muhivat kirjahyllyssä niin sitä enemmän ne olivat vanhentuneet myöskin :)
Tuossa RunkoRYL:ssä puhutaan laudasta, mutta entäs paneeleilla, kun noilla laudoilla julkkaria tehdään enään todella harvoin. Ympäripontattu paneeli lukitsee itsensä ympäröiviin paneeleihin todella lujaa vaikkei lomitusta viereisillä paneeleilla olisi kuin parikymmentä senttiä. Laudoilla perinnetaloa verhoillessa tuo 1,2m voikin olla ihan perusteltua.
 
Tuossa RunkoRYL:ssä puhutaan laudasta, mutta entäs paneeleilla, kun noilla laudoilla julkkaria tehdään enään todella harvoin. Ympäripontattu paneeli lukitsee itsensä ympäröiviin paneeleihin todella lujaa vaikkei lomitusta viereisillä paneeleilla olisi kuin parikymmentä senttiä. Laudoilla perinnetaloa verhoillessa tuo 1,2m voikin olla ihan perusteltua.
itselläni ko kohta oli väärin jokaisen ikkunan kohdalla eli ikkunan päälle tuleva lautapaneeli oli poikkaistu sahaamalla ja sitten vain naulattu kiinni. eli sivusuuntiin ei ollut ponttia.
virallisestihan ikkunan aukon kohtahan pitäisi olla tehtynä siis niin että ikkunakolo on lovettu lautaan. (ainakin edesmennyt jukkatalo teki näin)
esim metrin leveä ikkuna tarkoitti sitä että ikkunan kohdalla oli ylhäällä/alhaalla kavennettu lauta ja ikkunan päissä saumat siis ilman ponttia ja siten metrin päässä toisistaan joka on kiellettyä.
tähän tapaan
1699965610631.png
 
Kyllä rakentamisen yleisillä laatuvaatimuksilla (RYL) on oikeusvaikutus. RYL edustaa hyvää rakentamistapaa, johon viitataan rakentamismääräyksissä ja kuluttajansuojalain (38/1978) 9 luvun 13 §:ssä. Lainkohdassa todetaan mm. ”toimeksisaajan suorituksessa on virhe, jos se ei vastaa luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.”

Asiasta toiseen. Rakennustutkimus RTS Oy:n lehdistötiedotteen 27.10.2023 mukaan omakotirakentamisen kokonaiskustannuksista 46 %, on yhteiskunnalle maksettavia veroja, veroluontoisia maksuja tai palvelumaksuja. Tuo prosenttiosuus tarkoittaa, että yksi omakotitalo tuo yhteiskunnalle tuloja keskimäärin 195 000 euroa eli noin 100 neliöisen valmistalopaketin verran. Mielenkiintoinen tieto on myös, että yksi omakotitalo työllistää 5,2 henkilötyövuoden verran.
 
suurin ongelma onjo siinä ettei vastaavamestari/pääsuunnittelija tms edes kerro sille taloa rakentavalle että millaisia rakennusmääräyskokoelmia,kortteja,suosituksia jne on edes olemassa ja kuten todettu aiemminkin että jos tällä/näillä mestareilla/suunnittelijoilla on jo ikää sen verran että odottelee melkein jo eläkettä toinen jalka haudassa niin tietotaito on muutenkin jämähtänyt jo sille "20 vuotta sitten" tasolle...

itse en tiennyt rakrylleistä yhtään mitään kun omaa taloani lähdin rakentamaan enkä oikeastaan tiedä vieläkään kun se vaatisi tonnipari ylimääräistä että näkisin tämän hetken ryllit yms.
toisaalta maallikkona en varmasti myöskään ymmärtäisi ihan kaikkea mitä niissä kortistoissa tms edes lukee...

sen verran toki olen tutkinut nyt viimeaikoina asiaa että kun kyselin kesällä jo omalta insinööri/vastaavalta mestarilta (25vuotta alalla) ja pääsuunnittelijalta (dip.ins myöskin 25v alalla) ulkolaudoituksen naulaamisesta (koska oli tehty vastoin runkorylliä) niin kumpikaan ei tuntenut ko kohtaa eli itse tiesin siis tältä osin enemmän asiasta kuin itse alalla olleet :D

tässä vielä ulkolaudoituksen ohje muistin virkistämiseksi
1699960152727.png




toki.. nuo voi vaikka printata jne mutta jos ko kohta uudistuu esim rakentamisen aikana niin tokihan se printtiversio on silloin auttamatta heti kerrasta vanha.
samasta syystä varmastikkin tietosanakirjatkin ovat hävinneet jokaisesta kotitaloudesta sillä vaikka ne aikanaan olivatkin hyviä monelta osin mutta muutaman vuoden jälkeen osa sisällöstä oli jo vanhentunut ja mitä pidempään ne muhivat kirjahyllyssä niin sitä enemmän ne olivat vanhentuneet myöskin :)

Suurin osa timpureista älyää varmasti olla tarjousta antamatta, jos alkaa tarjouspyynnössä jotain RYL:iä pilkuttamaan. Sitä paitsi tuo lautaohjekin on huono. En tiedä yhtään rakennusta, jossa ulkovuoren lautajaolla olisi muuta kuin ulkonäöllistä vaikutusta. Jos jatkoksia tulee joka toiselle riville samaan kohtaan, niin varmasti ottaa silmään. Eli kaksi riviä vähintään väliin niin ei huomaa.

Eikä mitään tarvetta käyttää ympäripontattua, kunhan jiirisirkkelillä tasoittaa molemmat laudan päät eikä jätä kaatokoneen moottorisahan jäljille. Jatkokset tietysti koolauksen kohdalle.
 
Suurin osa timpureista älyää varmasti olla tarjousta antamatta, jos alkaa tarjouspyynnössä jotain RYL:iä pilkuttamaan. Sitä paitsi tuo lautaohjekin on huono. En tiedä yhtään rakennusta, jossa ulkovuoren lautajaolla olisi muuta kuin ulkonäöllistä vaikutusta. Jos jatkoksia tulee joka toiselle riville samaan kohtaan, niin varmasti ottaa silmään. Eli kaksi riviä vähintään väliin niin ei huomaa.

Eikä mitään tarvetta käyttää ympäripontattua, kunhan jiirisirkkelillä tasoittaa molemmat laudan päät eikä jätä kaatokoneen moottorisahan jäljille. Jatkokset tietysti koolauksen kohdalle.

Tuollaisten timpurien olisi syytä pysyä koko alalta poissa. Kyllä RYL:it ovat ihan relevantteja prujuja, ja ovat voimassa vaikka ei erikseen mainita. Yleensähän noissa vaatimukset ovat hyvin löysiä. Jos esim. seinärungon tai ulkoverhouksen saa tehtyä niin ettei, se täytä RYL:n vaatimuksia, niin paskaa on tehty.
Ulkoverhoukset ovat hyvin yleinen aihe tapeltaessa, eikä ihme, koska on yrityksiä jotka tekevät nuo aivan ala-arvoisesti ihan suunnitelmallisesti. Se vaan menee läpi pientalopuolella aika hyvin.
 
toki.. nuo voi vaikka printata jne mutta jos ko kohta uudistuu esim rakentamisen aikana niin tokihan se printtiversio on silloin auttamatta heti kerrasta vanha.
samasta syystä varmastikkin tietosanakirjatkin ovat hävinneet jokaisesta kotitaloudesta sillä vaikka ne aikanaan olivatkin hyviä monelta osin mutta muutaman vuoden jälkeen osa sisällöstä oli jo vanhentunut ja mitä pidempään ne muhivat kirjahyllyssä niin sitä enemmän ne olivat vanhentuneet myöskin :)

Vaikka ne uudistuisi rakentamisen aikana, ei voi vaatia rakentamaan uusien mukaan (ainakaan rakentajan piikkiin). Sen mukaan pitäisi mennä mitä on aloittaessa ollut, tai sopimuksen tehdessä.

Sama jos esim rakennusmääräykset muuttuu kesken rakentamisen, silti rakennus tehdään niiden määräysten mukaan mitä oli rakennuslupaa hakiessa tai rakentamisen alussa.
 
Vaikka ne uudistuisi rakentamisen aikana, ei voi vaatia rakentamaan uusien mukaan (ainakaan rakentajan piikkiin). Sen mukaan pitäisi mennä mitä on aloittaessa ollut, tai sopimuksen tehdessä.

Sama jos esim rakennusmääräykset muuttuu kesken rakentamisen, silti rakennus tehdään niiden määräysten mukaan mitä oli rakennuslupaa hakiessa tai rakentamisen alussa.
Niin kyllä laki sanoo kuitenkin muuta. Laissa todetaan, että vastaa LUOVUTUSAJANKOHTANA voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.”

Lain säädöksiä ei voi ohittaa yksityioikeudellisilla sopimuksilla. Kuluttajansuojalain 9 luvun 2 § :ssä todetaan, että "sopimusehto, joka poikkeaa tämän luvun säännöksistä kuluttajan vahingoksi, on mitätön."
 
Viimeksi muokattu:
Niin kyllä laki sanoo kuitenkin muuta. Laissa todetaan, että vastaa luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.”

Lain säädöksiä ei voi ohittaa yksityioikeudellisilla sopimuksilla. Kuluttajansuojalaissa 3 § :ssä todetaan, että "sSopimusehto, joka poikkeaa tämän luvun säännöksistä kuluttajan vahingoksi, on mitätön."
Rakennuslupaa myöntäessä lukitaan, mitä asetuksia ja lakeja noudatetaan. Hyvän tavan mukaisesti se tosiasiassa lukitaan rakennusvalvonnan kanssa lupahakemuksen jättöhetkellä. Vain jotain ihan yksittäisiä muutoksia vaatimuksissa otetaan enää lupakäsittelyn aikana huomioon. Rakentamisvaiheessa tulevien lakimuutosten täytyy olla jotain erityisen akuutteja, esim. paloturvallisuuteen liittyviä, että viranomainen voi vaatia niiden noudattamista.

Jos rakentamisen aikana tulleita lakimuutoksia pitäisi noudattaa, voisi käydä niin että koko kerrostalo pitäisi purkaa kesken kaiken niiden noudattamiseksi.
 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Tuollaisten timpurien olisi syytä pysyä koko alalta poissa. Kyllä RYL:it ovat ihan relevantteja prujuja, ja ovat voimassa vaikka ei erikseen mainita. Yleensähän noissa vaatimukset ovat hyvin löysiä. Jos esim. seinärungon tai ulkoverhouksen saa tehtyä niin ettei, se täytä RYL:n vaatimuksia, niin paskaa on tehty.
Ulkoverhoukset ovat hyvin yleinen aihe tapeltaessa, eikä ihme, koska on yrityksiä jotka tekevät nuo aivan ala-arvoisesti ihan suunnitelmallisesti. Se vaan menee läpi pientalopuolella aika hyvin.

Ajattelin, että pienellä maalaisjärjellä varustettu apinakin osaa tehdä ulkoverhouksen pienellä pohdiskelulla. Unohdin kuitenkin, että kysymys oli rakennusalasta, jolla kaikki on mahdollista. Olin siis pahasti väärässä:rolleyes:
 
Rakennuslupaa myöntäessä lukitaan, mitä asetuksia ja lakeja noudatetaan. Hyvän tavan mukaisesti se tosiasiassa lukitaan rakennusvalvonnan kanssa lupahakemuksen jättöhetkellä. Vain jotain ihan yksittäisiä muutoksia vaatimuksissa otetaan enää lupakäsittelyn aikana huomioon. Rakentamisvaiheessa tulevien lakimuutosten täytyy olla jotain erityisen akuutteja, esim. paloturvallisuuteen liittyviä, että viranomainen voi vaatia niiden noudattamista.

Jos rakentamisen aikana tulleita lakimuutoksia pitäisi noudattaa, voisi käydä niin että koko kerrostalo pitäisi purkaa kesken kaiken niiden noudattamiseksi.
Rakennusviranomaiset eivät puutu tai ota kantaa kuluttajasuojalain noudattamiseen. Jos rakentaminen loukkaa kuluttajan oikeuksia on KULUTTAJAN vaadittava korjausta. Ellei vaadi, ei rakentajalla ole velvollisuutta korjata oma-alotteisesti kuluttajasuojalain perusteella mitään.
 
Rakennusviranomaiset eivät puutu tai ota kantaa kuluttajasuojalain noudattamiseen. Jos rakentaminen loukkaa kuluttajan oikeuksia on KULUTTAJAN vaadittava korjausta. Ellei vaadi, ei rakentajalla ole velvollisuutta korjata oma-alotteisesti kuluttajasuojalain perusteella mitään.
Ei kyllä voi sieltä kuluttajansuojalaista hakea minkäänlaista velvollisuutta kenellekään noudattaa kesken rakentamisen tulleita säännöksiä tai asetuksia, mikäli sitä nyt tarkoitit?
 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Ei kyllä voi sieltä kuluttajansuojalaista hakea minkäänlaista velvollisuutta kenellekään noudattaa kesken rakentamisen tulleita säännöksiä tai asetuksia, mikäli sitä nyt tarkoitit?
Nyt en oikein ymmärrä mitä ajat takaa. Laki on täysin yksiselitteinen. Lainsäädäntöä alemmilla määräyksillä, sopimuksilla tai ohjeilla ei voi ohittaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Kuluttajansuojalain 9 luvun 13 §:n mukaan toimeksisaajan suorituksessa on virhe, jos se ei vastaa luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia. Urakan on vastattava luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.
 
Ei kyllä voi sieltä kuluttajansuojalaista hakea minkäänlaista velvollisuutta kenellekään noudattaa kesken rakentamisen tulleita säännöksiä tai asetuksia, mikäli sitä nyt tarkoitit?
Nyt en oikein ymmärrä mitä ajat takaa. Olisin kiinnostunut tietämään mihin lainsäädäntöön perustat näkemyksesi. Laki on täysin yksiselitteinen. Lainsäädäntöä alemmilla määräyksillä, sopimuksilla tai ohjeilla ei voi ohittaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Kuluttajansuojalain 9 luvun 13 §:n mukaan toimeksisaajan suorituksessa on virhe, jos se ei vastaa luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia. Urakan on vastattava luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.
 
Mietippä nyt vähän vielä. Olet nyt ostanut esimerkiksi siltä parjaamaltasi Deniltä talon muuttovalmiina tai avaimet käteen. Sitten haette yhdessä rakennuslupaa ja vuotta myöhemmin on rakennusvalvonnan käyttöönottokin pidetty. Missä maailmassa kuvittelet, että voit ilmoittaa Denin suorituksen olevan sopimuksen vastainen, koska viime viikolla tuli jokin uusi asetus, jonka mukaan perustukset on nyt tehty väärin?
 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Nyt en oikein ymmärrä mitä ajat takaa. Laki on täysin yksiselitteinen. Lainsäädäntöä alemmilla määräyksillä, sopimuksilla tai ohjeilla ei voi ohittaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Kuluttajansuojalain 9 luvun 13 §:n mukaan toimeksisaajan suorituksessa on virhe, jos se ei vastaa luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia. Urakan on vastattava luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.

Otetaan esimerkki. Asiakas ostaa muuttovalmiin talon. Ostohetkellä asetuksessa vaaditaan komponentille arvo X. Tämän jälkeen haetaan rakennuslupa. Luvan jättöpäivän jälkeen asetus kiristyy niin että vaadittava arvo pitäisikin olla X-0.5 (laadullinen parannus). Talotoimittajalla ei ole mitään velvollisuutta toimittaa taloa tuolla uudemmalla arvolla, mikäli siitä ei ole erikseen sovittu sopimuksessa. Luvan jättöpäivä lukitsee määräykset ja asetukset.
 
Minkä kokoinen savusulku on riittävä autotallin ja muun asunnon väliin? Mittoja ei löydy mistään, vain joku toteamus että tilan pitää olla sen kokoinen että molempia ovia ei ole kulkeakseen pakko pitää yhtäaikaa auki. Tuo nyt rajaa kaikki alle 30cm kapeat tilat pois, mutta sen jälkeen kysymys on vain siitä kuinka notkea/läski siitä kulkee, 300 kiloiselle ei riitä metri, mutta normaali ihminen pystynee homman suorittamaan 0,5m syvässä ja 1m leveässä tilassa...

Arkkitehti ei osannut minimimittoihin sanoa mitään...
 
Mietippä nyt vähän vielä. Olet nyt ostanut esimerkiksi siltä parjaamaltasi Deniltä talon muuttovalmiina tai avaimet käteen. Sitten haette yhdessä rakennuslupaa ja vuotta myöhemmin on rakennusvalvonnan käyttöönottokin pidetty. Missä maailmassa kuvittelet, että voit ilmoittaa Denin suorituksen olevan sopimuksen vastainen, koska viime viikolla tuli jokin uusi asetus, jonka mukaan perustukset on nyt tehty väärin?
En lähde tässä asiasta oikeutta käymään. Asia selviäisi varmasti kuluttajariitalautakunnan ratkaisusuosituksesta tai sitten suoraan tuomioistuimen päätöksestä., ellei sinulla ole jo valmista tuomioistuimen päätöstä asiassa esittää. Totesin vain mitä laissa virheestä säädetään.
 
En lähde tässä asiasta oikeutta käymään. Asia selviäisi varmasti kuluttajariitalautakunnan ratkaisusuosituksesta tai sitten suoraan tuomioistuimen päätöksestä., ellei sinulla ole jo valmista tuomioistuimen päätöstä asiassa esittää. Totesin vain mitä laissa virheestä säädetään.
Eihän tässä muuta kuin keskustellaan. Mutta tuossa ei tarvita mitään ratkaisuja ja suosituksia, asia on niin kristallinkirkas. Se että asetus on muuttunut kaupanteon ja rakennusluvan jälkeen, ei tee tuotteeseen mitään virhettä. Lakejakaan ei vaadita noudatettavaksi taannehtivasti.
 
Eihän tässä muuta kuin keskustellaan. Mutta tuossa ei tarvita mitään ratkaisuja ja suosituksia, asia on niin kristallinkirkas. Se että asetus on muuttunut kaupanteon ja rakennusluvan jälkeen, ei tee tuotteeseen mitään virhettä. Lakejakaan ei vaadita noudatettavaksi taannehtivasti.
No keskustellaan. Ei tässä ole kysymys lain noudattamisesta taannehtivasti, vaan ennakoivasti. Jos olet Denillä töissä tiedät, että 2018 tuli voimaan joukko rakennuslain muutoksia mm. vaatimus kosteudenhallintasuunnitelmasta ja ilmastoinnin tasapainottamisesta 0-tasoon liesituulettimen päällä ollessa, 1.5 m ulko-oven terassin vähimmäisleveys ja kaiteet terassiportaisiin yms.

Den joutui toteuttamaan ja toteuttikin kaikki tarvittavat muutokset jälkikäteen, koska rakennusvalvonta ei olisi hyväksynyt muuttotarkastuksessa taloa, jos muutoksia ei olisi tehty. Vaikka rakennusvalvonta olisi hyväksynyt puutteet muuttotarkastuksen yhteydessä, olisi kuluttajalle syntynyt oikeus vedota kuluttajasuojalain virhevastuuseen.

Rakennusmääräysten muutoksia valmistellaan useita vuosia. Ennen muutosten voimaantuloa asiasta tiedotetaan hyvissä ajoin kaikkia osapuolia. Rakentajilla on muutokset tiedossa yleensä jo kaksi vuotta aikaisemmin. Niistä tiedotetaan ja kurssitetaan kaikkia osapuolia. Koska muutokset eivät voi tulla rakentajille yllätyksenä pystymetsästä, on muutokset otettava suunnitelmissa huomioon niiden rakennusten osalta, jotka valmistuvat uusien määräysten ollessa voimassa.

Kuvaamasi kaltaista tilannetta ei voi syntyä, jossa perustukset on valettu tänään ja määräykset muuttuvat yllättäen huomenna rakentajan tietämättä, jolloin kaikki jouduttaisiin purkamaan. Jos tällainen tilanne todellisuudessa syntyisi ei rakentaja voisi vedota tietämättömyyteen ja vapautua vastuustaan. Suomessa on kuitenkin onneksi tuomioistuin, jossa osapuolet voivat käsitellä riita-asiat hyvässä hengessä lainsäädännön mukaisesti.
 
Vika on kyllä yksinomaan rakennusvalvonnan, jos on mennyt hyväksymään suunnitelmat, joitten mukaan rakennettua ei hyväksy lopputarkastuksessa. Sanoisin, että mielivaltaista touhua.
 
Rakennusmääräysten muutoksia valmistellaan useita vuosia. Ennen muutosten voimaantuloa asiasta tiedotetaan hyvissä ajoin kaikkia osapuolia. Rakentajilla on muutokset tiedossa yleensä jo kaksi vuotta aikaisemmin. Niistä tiedotetaan ja kurssitetaan kaikkia osapuolia. Koska muutokset eivät voi tulla rakentajille yllätyksenä pystymetsästä, on muutokset otettava suunnitelmissa huomioon niiden rakennusten osalta, jotka valmistuvat uusien määräysten ollessa voimassa.

Kuvaamasi kaltaista tilannetta ei voi syntyä, jossa perustukset on valettu tänään ja määräykset muuttuvat yllättäen huomenna rakentajan tietämättä, jolloin kaikki jouduttaisiin purkamaan. Jos tällainen tilanne todellisuudessa syntyisi ei rakentaja voisi vedota tietämättömyyteen ja vapautua vastuustaan. Suomessa on kuitenkin onneksi tuomioistuin, jossa osapuolet voivat käsitellä riita-asiat hyvässä hengessä lainsäädännön mukaisesti.
Rakentaja joutuisi rakentamaan perustukset siten, että ne täyttää sekä vanhat, että uudet määräykset ja mikäli se ei onnistu niin keskeyttämään työt, jotta selviää tuleeko laki voimaan vai ei ennen luovutusta. Jos käykin niin, että talon on kuviteltu olevan valmis ennen uusia määräyksiä, mutta tulee jokin viivästys, purkaa urakoitsija talon ja rakentaa uusiksi?
 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Vika on kyllä yksinomaan rakennusvalvonnan, jos on mennyt hyväksymään suunnitelmat, joitten mukaan rakennettua ei hyväksy lopputarkastuksessa. Sanoisin, että mielivaltaista touhua.
Voi, voi. Rakennusvalvonnan taso ja ammattitaito vaihtelee suuresti, jopa saman paikkakunnan sisällä. Kaikenlaisia suunnitteluvirheitä menee tarkastuksen läpi. Niistä joutuu huomauttamaan rakennusvirastolle ja rakentajalle myös muut kaupungin viranomaiset., kuten mittauspalvelut. Rakennuttajan kannalta on olennaista tiedostaa, ettei rakennusvalvonta tai talopaketin myyjä vastaa mistään.
 
Rakentaja joutuisi rakentamaan perustukset siten, että ne täyttää sekä vanhat, että uudet määräykset ja mikäli se ei onnistu niin keskeyttämään työt, jotta selviää tuleeko laki voimaan vai ei ennen luovutusta. Jos käykin niin, että talon on kuviteltu olevan valmis ennen uusia määräyksiä, mutta tulee jokin viivästys, purkaa urakoitsija talon ja rakentaa uusiksi?
Asiat käsitellään aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon vallitsevat seikat.
 
Nyt en oikein ymmärrä mitä ajat takaa. Olisin kiinnostunut tietämään mihin lainsäädäntöön perustat näkemyksesi. Laki on täysin yksiselitteinen. Lainsäädäntöä alemmilla määräyksillä, sopimuksilla tai ohjeilla ei voi ohittaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Kuluttajansuojalain 9 luvun 13 §:n mukaan toimeksisaajan suorituksessa on virhe, jos se ei vastaa luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia. Urakan on vastattava luovutusajankohtana voimassa olleissa säännöksissä tai määräyksissä asetettuja taikka hyvään rakentamistapaan sisältyviä vaatimuksia.

Asiat käsitellään aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon vallitsevat seikat.
Toteat lain olevan yksiselitteinen, mutta sitten kuitenkin asiat käsitellään aina tapauskohtaisesti?
 
Ei niitä pidä tehdä, mutta tilaaja voi vaatia niiden noudattamista. Tosin mitä tässä on pientä otantaa nähnyt pientalotyömaiden maanrakentamisesta, niin onnea vaan jos meinaat saada tarjouksia MaaRYLin noudattamista vaatien. Pääsääntöisesti noi pientalotyömaiden maanrakentajat on aikamoisia persoonia jotka tuskin on kuulleetkaan mistään MaaRYLleistä. Toki ajat on nyt vähän eri kuin vuosi pari sitten, ja joku voi tarjouksen antaakin hankalalle asiakkaalle.

Pientalotyömaat on muutenkin ihan villiä länttä ja rakennusvalvonnan osaaminen todella puutteellista - jätetään joitain todella oleellisia asioita täysin huomiotta ja nillitetään toisaalla pikkudetskuista. Ensimmäistä taloaan ilman kokemusta rakentava joutuu vetämään ihan sokkona tuuriinsa luottaen. Itse olen pyörinyt työni puolesta reilu 20-vuotta (suunnittelijana) Suomen suurimmilla työmailla ja nyt omaa taloa rakentaessa homma yllätti kyllä täysin - tuntuu että ollaan ihan totaalisen eri maailmassa.
Mä jo vähän ihmettelinkin joko ohjeista on saatu määräyksiä. Pientaloissa on perinteisesti käytetty ns. maalaispojan järkeä maatöissä. Maanrakennusurakoitsijat osaavat pääosin kokemukseensa perustuen kyllä OK-talon pihat tehdä, toki "vedättääkin". Siellä tontilla voi olla hyvää tavaraa ja silti viedään pois ja uutta tuodaan tilalle, jos sattuu
huonompi tuuri urakoitsijaa valittaessa. Rakennusvalvonnan mahdollisuuden valvoa on hyvin rajalliset, ja joutuvat hyvin pitkälti luottamaan siihen, että rakennuttaja palkkaa ammattilaiset hoitamaan homman. Rak. valvonnan vastuukin on ainakin ennen ollut hyvin teoreettinen.
Niin ja niitä "näin on aina ennekin tehty" toki myös löytyy => korjaillaan sitten seutraavana keväällä.

Tässäkin" kysyvä ei tieltä eksy" ja ohje toimii ammattilaisellekin :)
 
No keskustellaan. Ei tässä ole kysymys lain noudattamisesta taannehtivasti, vaan ennakoivasti. Jos olet Denillä töissä tiedät, että 2018 tuli voimaan joukko rakennuslain muutoksia mm. vaatimus kosteudenhallintasuunnitelmasta ja ilmastoinnin tasapainottamisesta 0-tasoon liesituulettimen päällä ollessa, 1.5 m ulko-oven terassin vähimmäisleveys ja kaiteet terassiportaisiin yms.

Den joutui toteuttamaan ja toteuttikin kaikki tarvittavat muutokset jälkikäteen, koska rakennusvalvonta ei olisi hyväksynyt muuttotarkastuksessa taloa, jos muutoksia ei olisi tehty. Vaikka rakennusvalvonta olisi hyväksynyt puutteet muuttotarkastuksen yhteydessä, olisi kuluttajalle syntynyt oikeus vedota kuluttajasuojalain virhevastuuseen.

Rakennusmääräysten muutoksia valmistellaan useita vuosia. Ennen muutosten voimaantuloa asiasta tiedotetaan hyvissä ajoin kaikkia osapuolia. Rakentajilla on muutokset tiedossa yleensä jo kaksi vuotta aikaisemmin. Niistä tiedotetaan ja kurssitetaan kaikkia osapuolia. Koska muutokset eivät voi tulla rakentajille yllätyksenä pystymetsästä, on muutokset otettava suunnitelmissa huomioon niiden rakennusten osalta, jotka valmistuvat uusien määräysten ollessa voimassa.

Kuvaamasi kaltaista tilannetta ei voi syntyä, jossa perustukset on valettu tänään ja määräykset muuttuvat yllättäen huomenna rakentajan tietämättä, jolloin kaikki jouduttaisiin purkamaan. Jos tällainen tilanne todellisuudessa syntyisi ei rakentaja voisi vedota tietämättömyyteen ja vapautua vastuustaan. Suomessa on kuitenkin onneksi tuomioistuin, jossa osapuolet voivat käsitellä riita-asiat hyvässä hengessä lainsäädännön mukaisesti.

Ensinnnäkin, voisit jättää pois arvailut siitä, missä kukakin on töissä, vaikka kuinka vihaisit Deniä. Se taitaa olla myös foorumin sääntöjen vastaista. Minulla ei ole koskaan ollut mitään etäistäkään työhön liittyvää yhteyttä Deniin.

Edelleenkin rakentamisessa viranomaismääräysten taso lukitaan rakennusluvan jättöpäivään. Yksinkertaisesti muunlainen malli ei olisi mitenkään mahdollista, kuten sinulle jo tällä esimerkein avattiin. Jokainen rakennusalan toimija varautuu näihin muutoksiin niin, että asia otetaan huomioon jollakin tavalla mm. tarjouksissa. Rakennusluvathan ruuhkautuvat tyypillisesti juuri ennen kuin uudet määräykset/asetukset astuvat voimaan, syyn voit arvata. Mikäli sinun projektissasi tästä on poikettu, niin ei muuta asiaa isossa kuvassa.

Toinen harhaluulosi on, että määräysten voimaantulolle asetetaan 2 vuoden siirtymäaika, ei vaan pidä paikkaansa. Vuonna 2007 asetus energiatehokkuudesta annettiin kesäkuussa, ja se astui voimaan puolen vuoden päästä. Oli yksi kaikkien aikojen suurimpia muutoksia määräyksissä. Aina on tiedossa suurinpiirtein, että mikä on muuttumassa, mutta muutosten taso ja yksityiskohdat saattavat heittää isosti.

Minä en ole perustuksista esimerkkiä käyttänyt, mutta selvästikin sinulla on vaikea hahmottaa mitä itse täällä kirjoitat. Tuo perustusesimerkki oli hyvä ja kuvaava.

Ja vielä tuomioistuimesta: rakentamiseen liittyvissä riita-asioissa saa oikeutta kaikkein epävarmimmin. Rakentamisen riidoissa tuomari ja juristit ovat usein pihalla, eivät toki aina. Tämähän on jopa tutkimuksessa todettu ja tunnettu asia. Teknisiä ja monitulkintaisia asioita, joissa asiantuntijoissakin on usein ristivetoa, joskus saattaa vakuuttavimmin vääristeleviä konsultteja palkkaava voittaa. Joten onnea vaan "riitelemään hyvässä hengessä".
 
Ja vielä tuomioistuimesta: rakentamiseen liittyvissä riita-asioissa saa oikeutta kaikkein epävarmimmin. Rakentamisen riidoissa tuomari ja juristit ovat usein pihalla, eivät toki aina. Tämähän on jopa tutkimuksessa todettu ja tunnettu asia. Teknisiä ja monitulkintaisia asioita, joissa asiantuntijoissakin on usein ristivetoa, joskus saattaa vakuuttavimmin vääristeleviä konsultteja palkkaava voittaa. Joten onnea vaan "riitelemään hyvässä hengessä".
Tähän kun vielä lisätään vastuukuviot jotka ei nekään ole ihan selvät, esim kenen vika jos joku asia johtuu suunnittelupuutteesta tai -virheestä: suunnittelijan joka on asian unohtanut tai mokan tehnyt, rakennuttajan joka on suunnitelmat hyväksynyt ja laittanut urakoitsijalle, vai urakoitsijan, joka on totetuttanut asian virheellisten suunnitelmien mukaan tai ilman asianmukaisia suunnitelmia. "Ammattilaiskuvioissa" tätä vastuupalloa osataan pelata pois omalta tontilta, mutta pientalopuuhastelussa homma on ihan eri. Itse en ainakaan saanut yhtäkään kunnollista työselostusta tilaamiini pientalosuunnitelmiin - ja itselleni tuo on suunnittelijana se tärkein dokumentti (jossa sitä vastuuta siirretään eteenpäin).
 
Asiasta toiseen. Rakennustutkimus RTS Oy:n lehdistötiedotteen 27.10.2023 mukaan omakotirakentamisen kokonaiskustannuksista 46 %, on yhteiskunnalle maksettavia veroja, veroluontoisia maksuja tai palvelumaksuja. Tuo prosenttiosuus tarkoittaa, että yksi omakotitalo tuo yhteiskunnalle tuloja keskimäärin 195 000 euroa eli noin 100 neliöisen valmistalopaketin verran. Mielenkiintoinen tieto on myös, että yksi omakotitalo työllistää 5,2 henkilötyövuoden verran.

Tässä on aika hyvä syy tehdä taloa itse jos mahdollista vaikka se monien mukaan nykyään onkin täysin mahdotonta kun puuttuu kaikki sertifikaatit jne. :) Jos ajatellaan että tekee yhden vuoden töitä vaikka 50 000€ edestä ilman veroja (esim. timpurilaskutuksena alv0 tuo on vain reilu 1000 tuntia, ja yli 2000 tuntia tekee suht helposti jos saa vapaata järjestymään päivätöistä), niin verot mukaanlukien se tuplaantuukin ja ollaan tehty omalla raksalla melkein 100 000€ edestä töitä. Ja 3v asutun kodin eteenpäin myymisen verovapauden poistosta ei ole ollut mitään merkkejä eli mitään ei menetä vaikka ei ole kuitteja (paitsi jonkun jota syyttää kun on tehnyt väärin).
 
Ensinnnäkin, voisit jättää pois arvailut siitä, missä kukakin on töissä, vaikka kuinka vihaisit Deniä. Se taitaa olla myös foorumin sääntöjen vastaista. Minulla ei ole koskaan ollut mitään etäistäkään työhön liittyvää yhteyttä Deniin.

Edelleenkin rakentamisessa viranomaismääräysten taso lukitaan rakennusluvan jättöpäivään. Yksinkertaisesti muunlainen malli ei olisi mitenkään mahdollista, kuten sinulle jo tällä esimerkein avattiin. Jokainen rakennusalan toimija varautuu näihin muutoksiin niin, että asia otetaan huomioon jollakin tavalla mm. tarjouksissa. Rakennusluvathan ruuhkautuvat tyypillisesti juuri ennen kuin uudet määräykset/asetukset astuvat voimaan, syyn voit arvata. Mikäli sinun projektissasi tästä on poikettu, niin ei muuta asiaa isossa kuvassa.

Toinen harhaluulosi on, että määräysten voimaantulolle asetetaan 2 vuoden siirtymäaika, ei vaan pidä paikkaansa. Vuonna 2007 asetus energiatehokkuudesta annettiin kesäkuussa, ja se astui voimaan puolen vuoden päästä. Oli yksi kaikkien aikojen suurimpia muutoksia määräyksissä. Aina on tiedossa suurinpiirtein, että mikä on muuttumassa, mutta muutosten taso ja yksityiskohdat saattavat heittää isosti.

Minä en ole perustuksista esimerkkiä käyttänyt, mutta selvästikin sinulla on vaikea hahmottaa mitä itse täällä kirjoitat. Tuo perustusesimerkki oli hyvä ja kuvaava.

Ja vielä tuomioistuimesta: rakentamiseen liittyvissä riita-asioissa saa oikeutta kaikkein epävarmimmin. Rakentamisen riidoissa tuomari ja juristit ovat usein pihalla, eivät toki aina. Tämähän on jopa tutkimuksessa todettu ja tunnettu asia. Teknisiä ja monitulkintaisia asioita, joissa asiantuntijoissakin on usein ristivetoa, joskus saattaa vakuuttavimmin vääristeleviä konsultteja palkkaava voittaa. Joten onnea vaan "riitelemään hyvässä hengessä".
Ei minulla ole mitään syytä lähteä väittelemään näistä asioista kanssasi. Ei siitä mitään loppua tulisi. Kyllä noilla omilla vahvuuksillasi ja tiedoilla tulet pärjäämään hyvin. Toivotan sinulle menestystä.
 
Tässä on aika hyvä syy tehdä taloa itse jos mahdollista vaikka se monien mukaan nykyään onkin täysin mahdotonta kun puuttuu kaikki sertifikaatit jne. :) Jos ajatellaan että tekee yhden vuoden töitä vaikka 50 000€ edestä ilman veroja (esim. timpurilaskutuksena alv0 tuo on vain reilu 1000 tuntia, ja yli 2000 tuntia tekee suht helposti jos saa vapaata järjestymään päivätöistä), niin verot mukaanlukien se tuplaantuukin ja ollaan tehty omalla raksalla melkein 100 000€ edestä töitä. Ja 3v asutun kodin eteenpäin myymisen verovapauden poistosta ei ole ollut mitään merkkejä eli mitään ei menetä vaikka ei ole kuitteja (paitsi jonkun jota syyttää kun on tehnyt väärin).

Kolikolla on tosin aina se kaksi puolta ja ratkaisu ei ole aina niin helppo. Esimerkiksi timpurin veloitus kun on siellä viidenkympin tuntihaarukassa, niin sellaisen summan tienaaminen palkkatöissä vaatii jo kohtuullisen suurta kuukausipalkkaa verojen jälkeen. Näin ollen voisi helposti ajatella, että on melkein kannattavaa jäädä omista palkkatöistä pois tai osa-aikaiseksi siksi aikaa kun talo rakentuu. Osa varmasti voi näin tehdä, mutta ei läheskään kaikki. Yksi seikka on jo siinä, että miten työnantaja moiseen järjestelyyn suhtautuu ja myös hanketta rahoittava pankki. Jos nämä ovat ok, niin periaatteessa pitää huomioida, että sillä lainarahalla (ellei erikseen ole kerrytetty omaa käteispuskuria), pitää sitten taloprojektin ohella maksaa myös muut elämisen kulut, koska tuloja ei tule ansiotyöstä. Pankkikaan ei yleensä automaattisesti anna kuin 1. vuoden lyhennysvapaata ja erikseen pyydettäessä ja perusteltaessa joskus kaksi vuotta vapaata. Näin ollen ennen pitkää tulee tilanne, että joudut sekä lyhentämään rakennuslainaa ja maksamaan työmaan juoksevat kulut joka tapauksessa ja sen lisäksi mahdollisen toisen asunnon kulut (esim. vuokra). Itse tekemällä voi tosiaan säästää, mutta ellei kyseessä ole ammattilainen, työtahti on selvästi hitaampaa kuin ammattilaisen tekemänä. Tämä on hyvä huomioida projektin aikataulutuksessa. Kukin toki tekee juuri niin kuin itse parhaakseen näkee, mutta itse totesin varsin äkkiä omassa projektissani, että on parempi antaa tietyt työvaiheet kokonaan ammattilaisten haltuun ja panostaa erityisesti niihin kohteisiin, missä on omalla työllä eniten lisäarvoa annettavissa ja järkeviä säästöjä saavutettavissa ja ettei projektin aikatalu veny kohtuuttomasti. En lähtökohtaisesti esim. halua kovin pitkäksi aikaa joutua tilanteeseen, jossa normaalin elämisen kustannusten lisäksi joudun maksamaan uuden talon juoksevat kulut (sähkö, tonttivuokra, vesi yms.) ja sen lisäksi vuokra-asunnon vuokran ja kaikki kulut päällekkäin ja kaiken päälle lyhentämään rakennuslainaa. Ihan oma kysymyksensä on sitten se, että kuinka paljon omaa aikaa haluaa hankkeelle uhrata ja mikä elämäntilanne on sillä hetkellä. Esim. itselläni on kolme alle kouluikäistä tytärtä ja vaikka välillä houkuttelisi kovastikin viettää enemmänkin aikaa työmaalla, isän vastuut painavat päälle ja aikaa pitää ja haluan varata myös isänä ja aviomiehenä olemiseen.
 
Ei minulla ole mitään syytä lähteä väittelemään näistä asioista kanssasi. Ei siitä mitään loppua tulisi. Kyllä noilla omilla vahvuuksillasi ja tiedoilla tulet pärjäämään hyvin. Toivotan sinulle menestystä.
Ei varmasti, kun olet niin lukkiutunut omaan kantaasi ja vänkäät vain sitä jatkuvasti, kuitenkaan yhtäkään tapausta sinulla ei ole ollut esittää tueksi, missä olisi vaadittu rakennuksen täyttävän luovutushetken määräykset ja ihan vain näin hihasta ravistettuna et sellaista tule löytämään, mutta jään odottamaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 250
Viestejä
4 501 764
Jäsenet
74 375
Uusin jäsen
wookie

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom