Nyt kaksi viikkoa takana ostamallani 15" MacBook Pro:lla. Tässä hieman kokemuksia. Laite siis 15 tuuman malli ilman lisäpalikoita, eli siis lyhyesti i7, 16Gb ram, 256Gb massamuistia.
Syitä miksi valitsin juuri tämän mallin:
Pienentynyt koko. 15-tuumainen ei ole kovin paljoa edellistäni 13" Airia isompi, joten mobiilisuus on lähes sama. 13-tuumainen ei olisi ollut sekään hassumpi, mutta lisätila näytöllä iso plussa. En käytä lähes ikinä erillistä näyttöä koneen kanssa.
16Gb muisti. Tämä oli itselleni tärkeä. 13-tuumaisessa olisi joutunut maksamaan lisähintaa 240 euroa, joten 13-tuumainen olisi maksanut näin ollen 2339 euroa. Hinnat alkaen -mallin suljin pois pelkästään toisella laidalla olevien liittimien takia
i7-prosessori. Ok, myönnettäköön, että peruskäytössä tätä ei edes huomaa verrattuna i5-malliin, mutta etenkin compilaus- ja buildausvaiheissa se säästää arvokkaita sekunteja kun tykkään tavasta hotreloadata koodiani. Jos olisin valinnut 13-tuumaiseen i7-prosessorin, olisi hinta nyt muistien kanssa 2699 euroa. Hotreloadaus käytännössä kohdallani tarkoittaa esimerkiksi nykyisen Meteor+React -projektin kanssa tilannetta jossa teen koodimuutoksen ja tallennan. Tämän jälkeen koodi compilataan ja virtuaalipalvelin käynnistetään uudestaan jonka jälkeen tulos näkyy heti esim. selaimessa. Entisellä Airilla tämä kesti isommissa projekteissa tosiaan jopa kymmeniä sekunteja, mikä työskentelyssä hidasti selkeästi tahtia (eli joka muutoksen jälkeen odoteltiin). Toki tätä prosessia voisi tehostaa, mutta uudella siihen menee pari sekuntia niin whynot.
SSD-muisti. Tässä säästin enkä valinnut lisää, eli koneessa on 256Gb. Olen tottunut elämään entisen Airini 128Gb:llä yllättävän helposti. Lisäksi uskon USB-C -kovalevyjen yleistymiseen jatkossa, jos siis sille tarvetta. Käytännössä en tee mitään tilaa vievää kuten videoeditointia tai säilytä kuva-albumejani työasemillani. Tietenkin 512, tai jopa tera olisi ollut "kiva", mutta ei mielestäni hintansa väärti.
Eli yhteenvetona 13-tuumaisen mallin maksaessa haluamillani komponenteilla olisi maksanut 2699 euroa verrattuna 15-tuumaiseen 2799e hintaan osoitti valintani tähän 15-tuumaiseen malliin.
Mielestäni 2799 euroa on paljon rahaa, eikä se monelle ole millään järjellisillä syillä perusteltavissa. Jokainen muodostaa oman hintalaatusuhteen subjektiivisesti.
Toinen vaihtoehto MacBookille olisi ollut Dell XPS 15,4" -malli. Sen hinta oli noin 2600 euroa. Spekseiltään nopeampi. Valintani kuitenkin kohdistui Applen laitteeseen. OSX isoimpana syynä.
Itse käyttökokemukset:
Fyysinen habitus: Laite on Space Grey, eli vähän entistä tummepi. Väri ihan mukavaa vaihtelua vanhaan Airiin verrattuna. Laatuvaikutelma rungosta on hyvä ja näytön sarana napakka, ei tarvitse miettiä pysyykö näyttö samassa asennossa vai ei.
Asennus: En ottanut konetta käyttöön Airin varmuuskopiolla vaan lähdin puhtaalta pöydältä liikenteeseen. Officet, XCodet asentuivat jouhevasti. Pullonkaulana asennuksissa oma nettiyhteyteni joka säälittävän hidas. Ohjelmat asentuivat todella nopeasti eikä mitään ihmeellistä oikeastaan tässä prosessissa.
Näppäimistö: Aluksi tuntui oudolta. Lyhyt liikerata ja ääni pistivät miettimään tottuuko tähän? Jo parin tunnin jälkeen siihen tottui. Tänä päivänä näppäimistö tuntuu tosi hyvältä. Sillä on nopea kirjoittaa ja tuntuma on tosi tarkka. Paras ominaisuus on tosiaan se, että voit painaa mihin kohtaan kirjainta tahansa ja painallus on tarkka. Tämä on mielenkiintoinen asia, sillä siihen en ole kiinnittänyt aikaisemmin yhtään huomiota, mutta nyt sitä ajattelee varsinkin entisellä Airillani kirjoittaessa (ja esimerkiksi duuniläppärillä). Yhteenvetona näppäimistö on mielestäni todella hyvä, sillä on mukava koodailla.
Touchpad: Se on todella iso, 15" tuumaisessa se tuntuu kattavan noin viidesosan koko laitteen pinta-alasta. Koosta on hyötyä esimerkiksi dragndroppauksessa, se ei tunnu loppuvan koskaan. Lisäksi lähes aina sormeni ovat kirjoittaessa jo valmiiksi sen päällä, eli millä sormella nyt hivelöinkään touchpadiä, on se valmiiksi jo sen päällä. Virhekosketuksia on esiintynyt, mutta harvoin. Laite tunnistaa jos ranteeni ovat vasten levyä, eikä aiheuta ongelmia klikkauksiin. Lisäksi laite tunnistaa tilanteen jossa liikutan käteni pois näppäimistöltä, eli space barin jälkeen sormet koskettaa vahingossa touchpadiä. Tämä ei aiheuta epätahallista kursorin liikkumista tai klikkausta. Tämä ärsyttää esimerkiksi työläppärilläni (Lenovo T450).
Haptinen moottori emuloi painallusta. Käsittääkseni se ei ole mistään kohdin oikeastaan nappula, vaan levy mikä reagoi voimaan ja komentaa moottoria. Tämä haptinen palaute on mielestäni miinus. Entisessä airissani on tarkempi painallustuntuma. Tosin Airissa tämä painallus on epätarkka touchpadin yläreunassa sekä sivuilla. Uudessa touchpadissä painallus on samanlainen missä tahansa levyä.
Touchbar: Tämä toimii hyvin ohjelmissa jotka tukevat tätä. Esimerkiksi Safarissa se oikeasti on hyödyllinen. Välilehdet näkyvät pieninä kuvakkeina ja niiden välillä siirtyminen on jo alkanut tapahtumaan pääasiassa touchbarin avulla. Puolestaan ohjelmissa mitkä eivät touchbaria tue, ei siitä ole lisäarvoa. Lihasmuistiin on nyt parin viikon jälkeen iskostunut paikat missä on äänenvoimakkuus- ja kirkkaussäätö, nämä sujuvat sukkelasti. Eli sormi jompaan kumpaan kohtaan, liu'utus haluttuun suuntaan. Touchbar on bugannut muutamaan otteeseen niin, että esimerkiksi Safarin välilehdissä aktiivista välilehteä indikoiva valkoinen reunus on jäänyt edellisen välilehden päälle.
Touchbar aiheuttaa esim. Safarissa virhepainalluksia sormien hipaistaessa sitä niin että vaihtuu välilehti toiseen.
Näyttö: Noh, en osa enempää sanoa kuin että se entiseen nähden aivan toisesta maailmasta. Automaattinen säätö toimii hyvin eikä kirkkauteen tarvi manuaalisesti koskea. Grafiikka-asetuksista pystyy valitsemaan skaalausta, käytän oletusasetusta pienimmän tuodessa lisää tilaa mutta omille silmille komponentit ja nettisivut ovat silloin liian pienet.
Suorituskyky: Tässä tuli suurin hymy. Parempi prosessori ja nopea massamuisti tuovat omassa käytössäni hurjan suorituskykylisäyksen edelliseen verrattuna. XCodella buildaus on sukkelaa.
Akun tai esimerkiksi näytönohjaimen suorituskykyä en ole vielä päässyt käytännössä kokeilemaan kunnolla. En varmaan tulekkaan pelailemaan tällä mitään, siihen käytän pelikonettani. Akkua tulee käytettyä enemmän joulun jälkeen kun pääsee taas enemmän liikkeelle.
Plugineista sen verran, että tilaan tuolle adapterin, missä on usb-c-, hdmi- ja usb3.0-liitännät. Uskon selviäväni sillä adapterilla kaikki käyttötarpeeni. Tämä maksaa Applen omana 59 euroa ja kolmannen tahon versiona noin 25 euroa.
Itse laitteen usb-c -liitäntä on latauskäytössä huonompi kuin MagSafe. Plussaa kuitenkin siitä, että laturin voi tökätä kummalle puolelle tahansa. Kätevä esimerkiksi sohvalla tai pöydällä mistä on pitkä matka töpseliin.
Tilasin laitteelle dbrandiltä tumman metalliset skinit 40 euron hintaan. Lisäksi hakusessa on suojapussukka niin laitteelle, sekä laturille. Amazonilla pari hyvännäköistä vaihtoehtoa noin 20 euron hintaluokassa.
Tässä omat, täysin subjektiiviset, käyttökokemukset. Vertailulaitteena käytin siis entistä MacBook Airiani. Olen tyytyväinen laitteeseen, mutta suosittelen jokaista laitteesta kiinnostunutta (ja ei-kiinnostunutta) kokeilemaan laitetta huolellisesti ennen ostopäätöksen(tai kielteisen tekemistä).