Uusi MacBook Pro

Etsikääpä edes yksi (1) windows-läppäri jossa on toimiva värimanagement ja wide-gamut näyttö.

Ei meinaan löydy, koska windowsissa ei toimivaa color managementta ylipäätään ole.

Ja jos se tuki käyttöjärjestelmään nyt Win10 creators updaten myötä tuleekin, niin Windows softiin se ei mitenkään automaattisesti ulotu -> kestää vuosia ennenkuin Windows-käyttäjillä wide-gamut tuki yltää samalle tasolle kuin OSX:ssä se nyt on.

OSX:ssä käyttöjärjestelmälibraryt on koodattu tukemaan color managementtiä jo pitkän aikaa, Windows-puolella on paljon legacyä softastäkissä ja vanhoihin softiin tuki ei tule mitenkään automaattisesti suoriltaan.

Jos tuollaisista asioista ei välitä, voi tietysti ostella hyvillä mielin Dellin ja elellä sen kanssa. Mutta ei kannata sitten ihmetellä jos ja kun joku toinen ei pidä niitä koneita vertailukelpoisina.
Netistä lainasin Simon Garretin sanoja:
Advantages of a wide gamut monitor:

  • Can show a colour range closer to photo quality printers, but only if both printer and monitor are calibrated, the source image is raw or Adobe RGB, and the luminance on the monitor is set fairly low (not more than 100cd/m2, or prints will look too dark). Remember also that the large majority of pixels in the large majority of images are within the sRGB gamut anyway.
Disadvantages of a wide gamut monitor:

  • All un-managed images and all un-managed software will produce colours that are very visiibly over-saturated. That means most web images (including all Flash content - used for most videos on the web), most Windows/Mac output including the desktop, video played on the PC etc etc. You will also get more mis-matched colour if colour management isn't working properly. With sRGb everything sort of works approximately, as everything sort of defaults to roughly sRGB.
Eli jos oikein ymmärrän ja kirjottaja ei kuseta niin wide-gamutia tarvitseva vain ammattilaiset ja normaalit ihmiset (suurin osa käyttäjistä) itse asiassa kärsii tuosta ominaisuudesta, koska suuri osa kuvista on luotu sRGP väriavaruutta käyttäen, jollon kuvat näyttää virheellisiltä wide-gamut monitorissa.
Mutta kuten sanoit ammattilaiselle tuo kai on tarpeellinen ja se ratkaiseva asia. Ikävä että Apple vetää mattoa ammattilaisten jalkojen alta perseilemällä hinta/teho suhteen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Netistä lainasin Simon Garretin sanoja:
Eli jos oikein ymmärrän ja kirjottaja ei kuseta niin wide-gamutia tarvitseva vain ammattilaiset ja normaalit ihmiset (suurin osa käyttäjistä) itse asiassa kärsii tuosta ominaisuudesta, koska suuri osa kuvista on luotu sRPG väriavaruutta käyttäen, jollon kuvat näyttää virheellisiltä wide-gamut monitorissa.
Mutta kuten sanoit ammattilaiselle tuo kai on tarpeellinen ja se ratkaiseva asia. Ikävä että Apple vetää mattoa ammattilaisten jalkojen alta perseilemällä hinta/teho suhteen kanssa.
Garret kertoo nimenomaan Windowssin paskuudesta johtuvista widegamutin ongelmista. Widegamut näyttö + Windows = vain muutamat colormanagoidut ohjelmat toimivat oikein ja kaikki muu näyttää väärältä.

Mac OS:n color management yksinkertaisesti vain toimii(™) ja widegamut näyttö MacOS:llä on vaan kaikilla tavoilla loppukäyttäjän kannalta parempi.

Managoimattomasti ja sRGB managoidusti tuotettu sisältö näytetään "oikein" ts. mapataan sRGB gamuttien mukaisesti näytölle. Kuvien tai videoiden väärin toimimaan saaminen MacOS:llä vaatii erikseen sitä, että kuvan piirtävä softa kiertää automaattisesti toimivan värien hallinnan jotenkin hakkeroimalla.
 
Widegamut näyttö + Windows = vain muutamat colormanagoidut ohjelmat toimivat oikein ja kaikki muu näyttää väärältä.
Myönnetään nyt etten tiedä aiheesta paskaakaan, ja näyttöni on tällä hetkellä kalibroimaton kellertäen pahasti. Silti epäilen että nuo muutamat colormanagoidut softat sisältää ne ammattikäyttöön tarkoitetut työkalut jolloin ongelmaa ei varsinaisesti ole mikäli sietää sen chromen huomaamattoman vähäisen värisävyeron versus photarin kuva, joka merkitsee enemmän myyntiin tarkoitetussa printtikuvassa kuin netin pornopalstalla.

Itse asiassa tämän listan mukaan useat pc-läpyttimet ohittavat macbookit adobe RGP väriavaruuden peittämisessä.
Mutta kuten sanoin alue ei varsinaisesti vastaa koulutusta.
 
Perkule että kalliiksi tulee. 2010 mbp palvellut hyvin mutta nyt alkaa proserssorista teho loppumaan. Dellin xps sarjalaista on tullut katseltua mutta ei pärjää trackpadin ja kotelon laatuvaikutelman osalta mbp lähellekkään. Olisiko muita vaihtoehtoja tarjota 13" luokassa? Kipuraja 1500e korvilla. Absoluuttinen nopeus ei kiinnosta. Tärkeintä on sujuva käytettävyys, laadukas rakenne ja hyvä näyttö.
 
Perkule että kalliiksi tulee. 2010 mbp palvellut hyvin mutta nyt alkaa proserssorista teho loppumaan. Dellin xps sarjalaista on tullut katseltua mutta ei pärjää trackpadin ja kotelon laatuvaikutelman osalta mbp lähellekkään. Olisiko muita vaihtoehtoja tarjota 13" luokassa? Kipuraja 1500e korvilla. Absoluuttinen nopeus ei kiinnosta. Tärkeintä on sujuva käytettävyys, laadukas rakenne ja hyvä näyttö.
Miten olisi 2015 vuoden macbookit? Hyviä laitteitahan ne joka tapauksessa on, vaikka jossain muussa saattaisikin olla tehokkaampaa rautaa.
 
Vähän käytetty MacBook Pro on hyvä vaihtoehto, jos ei tarvitse ihan uusinta mallia. Tällä tavoin voi säästää jopa satoja euroja. Käytetyssä saattaa olla takuukin voimassa. Takavuosina Applen jälleenmyyjät suosittelivat AppleCare Protection Plan lisätakuun hankintaa. Itselläni on siitä kokemusta. Vajaa kolme vuotta vanhan eMacin näppäimistön sain vaihdettua, kun se natisi ikävästi. Aiemmin eMacin näyttövika korjattiin. Ystävän ekamallin iMac 27 emolevy vaihdettiin. Lisätakuun hankkijat pääsevät huoltojonon kärkeen ja rahtikustannukset kotiovelle ja takaisin on ilmaiset. Ne joilla ei ole lisätakuuta saavat tyytyä jopa useamman viikon huoltojonoon ja rahtikustannukset pitää itse maksaa. Näin aikoinaan Applen jälleenmyyjä minulle kertoi.
 
Kalliita vehkeitä on mutta nyt saa pari vuotta vanha Macbook Air väistyä uuden tieltä. Työkäyttöön tilattu 13" Macbook Pro (3.3GHz i7, 16GB, 512GB SSD). Firman piikkiin menee, muuten en maksaisi tuollaisia hintoja.
 
On kieltämättä suolaiset hinnat uusilla MacBook Prolla, varsinkin kun ominaisuuksia verrataan aiempaan MBP mallistoon ja vaikka tuohon Dellin XPS:ään. Jos MBP:n homma työkoneeksi, niin eipä tuolla hinnalla niin suurta väliä ole, kun kustannuksen saa kuoletettua helposti. Pelkkään omaan käyttöön jäisi minulta uusi MBP hankkimatta, vaikka kuinka tekisi mieli.
 
Nyt menee oman tietämyksen ulkopuolelle joten saattaa olla tyhmä kysymys, mutta eikö windows 10 saanut bash komentotulkin? Mikä linuxissa edesauttaa kehitystä?
Joo, bash/linux-tuki on oikeaan suuntaan mutta ei vielä täysin luotettava/täydellinen. Lähinnä iso osa kirjastoista ja infrasta toimii hyvin Linux/OSX/bsd:llä pakettienhallinnan kautta suoraan ongelmitta posix-rajapintoja vastaan, Windows on special casena useimmiten ja toimii jos toimii.

Oliko tässä ideana että Linuxille ei saa järkevää UI:ta?
Lähinnä ei ole ihan oikeasti säätövapaa paketti johon voisi luottaa työkäytössä läppärin kanssa siinä missä OSX tai Windows.
 
Otitko space grayn?
Kyllä, alla koko speksi:

13-inch MacBook Pro - Space Grey
£2,399.00
With the following configuration:
• 3.3GHz dual-core Intel Core i7 processor, Turbo Boost up to 3.6GHz
• 16GB 2133MHz memory
• 512GB PCIe-based SSD
• Intel Iris Graphics 550
• Backlit Keyboard (British) & User’s Guide (English)
• Four Thunderbolt 3 ports
• Touch Bar and Touch ID
• Force Touch trackpad
• Accessory Kit
 
Onko sinulla joku erityinen syy tuohon prossupäivitykseen, vai ihan vaan koska joku muu maksaa? Jotenkin ajattelen, että 2.9/3.3GHz ei jää niin paljon 3.3/3.6GHz mallista, että huvittaisi maksaa £270 siitä hyvästä...

16GB Muistin ja 512GB SSD:t ymmärtää hyvin.
 
Prossuvalinta tuli lähinnä vanhasta muistista. Nykyisessä Airissakin on Core i7 niin "otetaan sitten tähänkin".
 
Kävin huvikseni pyörähtämässä apple storessa tuossa lähellä ja testasin vierekkäin olevien uuden MBP13:sen ja MB12:sen näppistä.

Uusi MBP tuntuu jämäkämmältä, mutta keytravel on edelleen kyllä lyhyt. Pidän uutta parempana, mutta ei se kyllä varmasti tule kaikkia miellyttämään. Muuten kone on kyllä miellyttävän kokoinen ja rMBP13 tuntuu isolta siihen verrattuna.
 
Kertokaapa mitä hienoa näissä macbookeissa pitäis olla ?
Onhan ne tyylikkäitä ja akku kestää pitkään mutta mitäs muuta mahtavaa näissä pitäis olla ?
Ainakin näin thinkpadeihin tuttuneena näppis on noissa jotain aivan järkyttävää sontaa (vaikka noita kehutaan). Sitten vielä kun olen trackpoint käyttäjä niin iso touchpad ei mitään muuta tee kuin ärsytä.

Sitten tämä kun applella joku tapa tappaa kaikki laajennettavuus. Kyllä minä ainakin haluan muistikortin lukijat, normit USB, Displayportit ym. portit koneeseeni.
Kaikki uhrauksen tehdään että saada koneesta ohut, miksi ? Mitä välilä onko se kone 1cm vai 3cm paksu ?
Vielä pahempaa tässä on kun pc läppäreitten valmistajat ottavat tästä mallia joten metsään ollaan menty siltäkin osin pahasti. Jopa lenovo lähtenyt leikkiin pilaamaan mahtavan thinkpad mallinsa.

Tällä hetkellä olen tosin metsästämässä PowerPC prossussa olevaa G4:sta (minkä takia noista pyydetään ihan sika hintoja ?) kun kiehtoo noi PowerPC prossut.
Minusta macit kuoli kun apple siirtyi käyttämään Intelin prossuja, mennyt kyllä kaikki muukin niissä sen jälkeen pahasti pieleen.
 
näppis on noissa jotain aivan järkyttävää sontaa
.
Juu, ja kaikissa arvosteluissa todetaan vain että "I'm sure the keyboard is something you get used to". Niin voimakkaat apple-lasit päässä ettei sitä näppäimistön surkeutta pystytä myöntämään.
 
Viimeksi muokattu:
Kertokaapa mitä hienoa näissä macbookeissa pitäis olla ?

yksi sana: KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ.

Valitettavasti jos haluaa MacOS:ää käyttää niin Applen tuotteeseen on turvauduttava. Normaalisti käytän linuxia (vuodesta 1997) ja ChromeOS:ää, mutta valitettavasti joitakin ammattilaisohjelmia (Photoshop, InDesign, Finalcut) ja työhön liittyviä ohjelmia (MS Office 365, Skype for business.. Cisco VPN) ja ammattirauta (kuten DJ hardware) vaatii joko windowssin tai MacOS:n ja jos noista kahdesta pitää valita niin valitsen sen vähemmän pahan vaikka joudun hintaa raudan (sis. ilmaisen käyttäjärjestelmän) muodossa maksamaankin enemmän kuin ehkä raudan arvo sinänsä olisi. Eli jos siis ammattisoftaa on käytettävä ja windowssiin ei halua mennä (syistä johon en tässä nyt paneudu) niin maksettavahan se vaan on.

Rikoin (kastui repussa hajonneen oluttölkin sisällöstä) oman Early 2013 macbook pro:ni tuossa elokuussa ja koska tiesin huhuista että uusi malli tulisi tänä syksynä julkistukseen jäin vähän sitä odottelemaan. Yrittänyt sinnitellä parilla chromebookilla ja android-tabletilla tuolla tien päällä silloin kun ei puhelimet riitä. Julkistustilaisuus oli ja meni. Jäi tosiaan vähän ristiriitainen fiilis ja nostat Zetteri ihan hyviä pointteja esiin - itseänikin vähän arveluttaa ja sen takia en ole vielä uutta Macbook Prota tilannutkaan (vaan tilasin tässä viime viikolla Dell Chromebook 13 uudeksi on-the-go -väliaikaisratkaisuksi).

Arveluttavat asiat uudessa Macbook Prossa
:

AKKU ei mielestäni kestä pitkään - olisin itse ottanut vanhan paksuisen rungon isommalla akulla kuin lähtenyt tähän ohennuskilpailuun jota en ymmärrä puhelinten ja tableteidenkaan kanssa - ovat olleet jo ihan liian ohuita vuosia, enemmin enemmän akunkestoa kiitos.

NÄPPÄIMISTÖ arveluttaa eniten. Olin entisen mallin näppäimistöön tyytyväinen ja tottunut kirjoittamaan sillä nopeasti ja virheettömästi. Nyt uusi rakenne, mekaniikka ja liikerata arveluttavat niin paljon että en uskalla mennä laittamaan uudesta macbookista yli 2000 euron tilausta sisään ennen kuin olen omakohtaisesti päässyt testaamaan tuota näppäimistö jossain Helsingin kivijalkamyymälässä.

PORTIT
oli kyllä aikamoinen pettymys että portit karsittiin noin vähiin kun kyseessä pitäisi kuitenkin olla PRO kone. Taaksepäin yhteensopivuus kärsi merkittävästi ja jos kyseessä on talouden/henkilön ainoa tietokone niin adaptereiden kanssa joutuu varmasti pelaamaan ja paljon, varsinkin jos on legacy-oheislaitteita vielä paljonkin. Itselläkin vielä firewire ja thunderbolt2 -kamaa ja jokin ratkaisu ulkoisen näytön liittämiseenkin olisi ollut kiva säilyttää ilman adaptereita.

Toisaalta henkilökohtaisesti en kärsisi tilanteesta ehkä ihan näin paljon koska kyseessä ei ole talouden ainoa tietokone vaan lähinnä juuri reissukäyttöön tarkoitettu, jossa ei liitettävyydellä ole niin suurta merkitystä. Oikeastaan tarpeet ovat videotykkiin liittäminen ja usb-tikkujen luku ja kirjoitus. No näitä varten joutuisi siis paria adapteria kantamaan. Tai oikeastaan yhtä, koska olen jo siirtynyt pitkälti pilveen (chromebook, android, ios, linux, windows -sekakäyttäjänä) tiedostojen osalta eli usb-tikkuja tarvitsee nykyään jo harvakseltaan.

Ymmärrän kuitenkin monen tuskan näin yksipuolisen porttivalikoiman edessä. Toisaalta Applella jos kellä rautavalmistajalla on mahdollisuus pakottaa hardware-teollisuutta eteenpäin ja uudistumaan tiputtamalla obsolete/legacy-raudan tukea pois. Mikään PC-raudan valmistaja ei yksinään siihen kykenisi. ja onhan toi USB-C Thunderbolt3 tuella todella hyvä liitinstandardi jolla on hyvä tulevaisuus kunhan vain yleistyy. Esimerkiksi 40 gigabitin tiedonsiirtonopeus riittää todella pitkälle, ketjutukset onnistuu, data-, kuva-, ääni- ja sähkö siirtyy yhtä ja samaa kaapelia pitkin eli on tuosta paljon iloa jos saadaan yksi yleisliitin kaikkeen.

Touchpad - en itsekään tykkää käyttää tasohiirtä vaan yleensä kannan bt-hiirtä mukana, mutta kun sitä joutuu käyttämään niin onhan applen tasohiiret kuitenkin järjestäin laadukkaita kun sen sijaan monella muulla rautavalmistajalla vielä samassa hintaluokassakin on huonojakin toteutuksia, siitä en siis miinusta antaisi. Tappihiirtä en hauku - en ole siihen koskaan totutellut, varmaan ihan hyvä ratkaisu joillekin, mutta ei korvaa oikeaa hiirtä.

Touchbar - ymmärrän mahdollisuudet kyllä, mutta taaksepäin ja linux-yhteensopivuus arveluttavat (ajan siis Applen raudassa siis myös linuxia tottakai). Mieluummin minä tuollaisen muuttuvan funktionäppäinrivin otan kuin että joutuisin rasvaisilla sormilla sohimaan näyttöä eli voisin kyllä nähdä itseni käyttävän tuota esimerkiksi photoshopin ja MS Officen ohjelmien kanssa hyvinkin paljon.

TouchID -sormenjälkitunnistin - tämä on uuden macbook pron ehkä paras ominaisuus. Olen jo vuosia käyttänyt IOS-laitteissa tuota ja vuosi sitten siirryin myös android-maailmassa tähän eikä paluuta ole. On siis hienoa kun läppäreihinkin nämä vihdoin tulevat sen jatkuvan salasanan syöttämisen rinnalle (itsellä on 17 merkkinen salasana erikoismerkein). Ottaisin tämän ominaisuuden mielelläni myös chromebookkiini jos sellainen olisi tarjolla. Smartlock ja erilaiset softa-/bluetooth- toteutukset kun eivät ole niin järin toimivia vielä olleet verrattuna esim. Nexus P6 ja Iphone 7+:n sormenjälkilukijoihin - tästä tulen siis varmasti tykkäämään.

Loppupäätös: Laitetta on pakko päästä henkilökohtaisesti testaamaan ennen hankintapäätöksen tekemistä. Chromebookkien ja tablettien rinnalle tarvitsen reissun päälle kuitenkin myös MacOS-laitteenkin yllä mainituista syistä. Mutta tämän hintaluokan laitetta ei kyllä mielellään testaamatta osta. Toivottavasti tämän kuun lopussa jollain valtuutetulla kivijalkamyymälällä on näitä testattavana niin pääsee päättämään tuleeko joulu tänä vuonna vasta tammikuussa (= vrt viikkojen toimitusajat näillä laitteilla).
 
Yksi kuva jonka otin 10min sitten kertoo minulle kaiken tarpeellisen windowssin käytettävyydestä reissukäytössä:
teFHSsNh.jpg


Mielummin minidp-hdmi adapteri kuin hiiri laukussa. Ja sama tulevaisuudessa: mielummin tb3-hdmi kuin hiiri. (Surfacen kanssa taitaa tarvita molemmat)...

Suosittelen tosiaan testaamaan MBP:n näppiksen ennen ostoa. Osa ihmisistä ei tule sen kanssa selviämään ja on pakko vaihtaa muihin valmistajiin.

Jos ette arvosta heidän designiaan ja ohuutta, ette ole asiakas jonka he haluavat. Olen melko varma, että Apple on ok sen kanssa, he häviävät markkinaosuutta, kunhan vaan brändin "erikoisuus" säilyy.
 
Yksi kuva jonka otin 10min sitten kertoo minulle kaiken tarpeellisen windowssin käytettävyydestä reissukäytössä:
teFHSsNh.jpg
Surface Pro 3:sta tulee käytettyä päivittäin vain sen omalla touchpadilla ja mielestäni sen tuntuma ja toimivuus ovat erittäin hyvällä tasolla. Toki kolmosmallissa se on kooltaan melko pieni, mutta kuvassa olevassa nelosmallissa touchpad on suurempi. Surface on jossain tilanteissa vaikeampi pitää sylissä kuin perinteisen mallinen läppäri, mutta tämä ei ole millään tapaa Windowsin ongelma.

Jotkut vain tykkäävät käyttää oikeaa hiirtä, eivätkä minkäänlaiset hiirenkorvikkeet sovellu heille. Tällaiseen tarpeeseen jokin Bluetooth-hiiri olisi huomattavasti elegantimpi ratkaisu. Mäkkien touchpadit ovat kieltämättä hyviä käyttää, mutta osa käyttää näidenkin kanssa ulkoista hiirtä. Ei siis pidä tuomita Windowsia yhden kuvan perusteella.
 
...Suosittelen tosiaan testaamaan MBP:n näppiksen ennen ostoa. Osa ihmisistä ei tule sen kanssa selviämään ja on pakko vaihtaa muihin valmistajiin.

Jos ette arvosta heidän designiaan ja ohuutta, ette ole asiakas jonka he haluavat. Olen melko varma, että Apple on ok sen kanssa, he häviävät markkinaosuutta, kunhan vaan brändin "erikoisuus" säilyy.

No jos tuossa uudessa Macbook pro:ssa nyt on huono näppäimistö niin ei sitä sentään joudu heti valmistajaa vaihtamaan vaan mallin vaihtoon - esimerkiksi vanhempi macbook pro on vielä saatavilla.

Ja tuohon viimeiseen kommenttiisi viitaten niin en varmasti ole maailman ainoa Apple-käyttäjä joka on tuota ohuuden ihannointia kiroillut. Ei se vanhan mallin paksuus tähänkään asti ole ollut ongelma, mieluummin se 16 tunnin akun kesto kuin minimaalisesti ohuempi design, varsinkin jos ohuuden takia joudutaan tekemään muitakin kompromisseja kuten pilataan erinomaiseksi kehuttu ja todettu näppäimistö.

Itse en ole ollenkaan varma että Apple haluaa menettää markkinoita - osakeyhtiö nääs, ja osakkeen omistajat haluavat firmasta joko osinkoa (jota Apple ei ole jakanut) tai osakkeen arvon nousua, joka taas vaatii kasvavia voittoja/markkinaosuuksia. Eli vaikka yhtiön johto olisi tilanteeseen tyytyväinen niin osakkeenomistajat eivät välttämättä ole samaa mieltä. Nythän kuihtuvaa markkinaosuutta yritetään paikata nostamalla laitteiden hintoja ja se on saanut osan vanhoista asiakkaista haukkomaan henkeä (esim. hompussa) ja ilmoittamaan että tähän kelkkaan ei rahkeet riitä.
 
Ars ajoi oman kevyehkön standarditestinsä uuden 13" MBP:n (ilman touch baria karvalakkimalli) akulle ja minusta tulos on ihan kohtalainen:
charts.010.png

Kovemmassa rasituksessa akkukesto on sitten reippaasti huonompi, mutta niin se on muissakin koneissa.

Uusi 13" mäkki on 304x212x15mm ja painaa 1.37kg.

Dell XPS 13 on 304x200x9-15mm ja painaa 1.25kg

Miksi ihmiset eivät valita, että se delli on yliohennettu ja kevennetty? Koska siinä on kaksi usb-a porttia?
 
On joo kohtalainen (siis samaa luokkaa kuin aikaisemmin) mutta voisi olla parempikin (vanhalla paksuudella oltaisiin saatu lisää akunkestoa). Nyt puhutaan kuitenkin ammattikäyttöön tulevista vehkeistä (tai ainakin ennen puhuttiin, kun puhuttiin macbook pro:sta) jonka ensisijainen funktio ei tulisi olla ohut ja kevyt. Sitä varten on jo macbook ja macbook air -mallit (joista macbook air -mallien tarpeellisuus asettuu kyseenalaiseen valoon tämän uuden pro:n myötä). Olisihan se kiva jos akku kestäisi parikin päivää (ns. viikonlopun yli) silloin kun sitä tarvitsee esim. dj-hommissa olisi ihan kiva.

Ja valitan minä muidenkin valmistajien akunkestosta ei niikseen - se vaan kun en itse niihin sorru (= laita omaa rahaa kiinni) niin niistä ei tarvitse silloin nillittääkään täällä foorumilla. Esimerkiksi edellinen työpaikan puolesta hankittu fujitsun "pro-käyttöön" tarkoitettu läppäri oli juuri niin surkea kuin olla ja voi akunkeston suhteen. Mutta nykyiseen Levono ThinkPadin akunkestoon olen (windows-läppäriksi) kohtuullisen tyytyväinen siinä kun on tupla-akku. Tai no parempikin voisi olla mutta työnantajakaan ei suostu ihan mitä hintaa hyvänsä läppäriin laittamaan.
 
Tuo akkutesti on kyllä mielenkiintoinen. Yllätyin, että toi Dell XPS akkukesto on noin paljon kehnompi kuin Macbookin, joka sai kieltämättä hurjat minuutit.
 
Akkutestissä kannattaa huomioida näyttö ja se, että CPU / GPU loadi on käytännössä nolla tuossa webbisivuja refreshaavassa testissä. XPS13:sen akku kestää pitkään jos sen ottaa FullHD näytöllä.

Minusta näyttää vähän siltä, että Apple on asettanut CPU:n pysyvään cTDP up tilaan MBP 13:sen halpismallissa, jolloin rasituksessa suorituskykyä on näyttiksellä enemmän kun vehje ei throttlaa niin rajusti, mutta vastaavasti akkukestokin putoaa reippaasti. Muuten tuota totaalista akkukeston romahdusta no vaikea selittää.

Akkukesto on hyvä asia, mutta sitä ei voi koneisiin paketoida loputtomasti lisää laittamatta painoa ja ulkomittoja lisää. Apple on tehnyt tälläisen kompromissin ja kun tehdään kompromissi, ei se koskaan voi miellyttää kaikkia.

Joku pro-käyttäjä hyötyisi enemmän 1h akkukestosta ja edelleen slimmimmästä kuoresta. Toinen kantaisi mielummin mukanaan 200Wh akullista versiota jonka paksuus on 25mm nykyisen 15mm sijaan.

Pitää kuitenkin muistaa, että käyttämätön akku turhin ja haitallisin akku. Se tuo vain lisää painoa ja kokoa, ilman että hyötyä tulee lainkaan. Jos 364 päivää vuodesta se 10h akkukesto piisaa ja yhden päivän aikana tarvitsee laturia, niin kuinka monta millimetriä paksuutta ja grammaa painoa kantaa mielummin 364 päivää turhaan vs. se, että joutuu ottamaan kerran vuodessa laturin mukaan?

Etenkin kun latausliitin on uuden vinhaa vauhtia yleistyvän standardin mukainen, niin lisää sähköä pitäisi pystyä hörppäämään melkein mistä vaan. Tuollaista 50Wh akku = 10h akkukesto = Keskimääräisteho ~5W vehjettä lataa kohtuudella vaikka pöytäkoneen USB-C liittimestä tai kännykkälaturistakin.

Jos katsotaan millä autolla no pisin kantama uudelleentankkaamatta, niin todennäköisesti Nesteen dieseliä kuljettava tankkiauto no aika vahvoilla, mutta ei se silti tarkoita, että kaikissa autoissa pitäisi olla 80% painosta tankkia tai että nesteen tankkiauto olisi ainoa ammattikäyttöön soveltuva auto...

Erikoiskäyttöön (valtaosa ihmissistä ei kaipaa 20h akkukestoa kun huomioi sen tuomat haitat), erikoisvehkeet. Eli vaikka sitten se business-lenovo ja siihen lisäakku.
 
Omenan käsitys Pro -laitteesta tuntuu olevan tätänykyä sellainen, että poistetaan kaikki liitännät ja namiskat ja kääritään konepellin alle jotain parasta ennen päiväyksen ylittänyttä huttua.. Hyvä Omena(tm) !
 
Moni kakku päältä kaunis

csm_g1_b2e0594a3f.jpg


2016macbookproteardown-800x600.jpg


Siitä arvailemaan kumpi on Lenovo X1 Carbon ja kumpi Macbook :smoke:
 
Kuvista näkyy muuten aika hyvin se, että paljonko tilaa tuolla laidoilla nuo USB ja HDMI-töpselit jne. tuollaisesta pienestä läppäristä ottavat.
 
Moni kakku päältä kaunis

csm_g1_b2e0594a3f.jpg


2016macbookproteardown-800x600.jpg


Siitä arvailemaan kumpi on Lenovo X1 Carbon ja kumpi Macbook :smoke:

No Ilmiselvästi tuo ylempi on Lenovo, eihän Mac koneihin mahdu normaalit ssd asemat [emoji23]

Lähetetty minun SM-G900F laitteesta Tapatalkilla
 
Viimeksi muokattu:
Joo, itselle on ehdoton ostokriteeri että voi töissä koska tahansa avata läppärin kuoret ja esitellä kollegoille miten siistin coolisti sen sisustan teipit on laitettu.

:rofl:

Toinen on alusta loppuun laadukkaasti viimeistelty tuote ja toinen on mitä on.
 
Miten niin on mitä on? Kerro toki mikä tossa Carbonissa on se heikko kohta, joka tuosta mainitsemastasi "viimeistelyn puutteesta" kärsii?

Toinen on alusta loppuun asti helvetin ylihintaiseksi hinnoiteltu vanhalla raudalla varustettu kone jossa ei ole pro-käyttäjien tarvitsemia liittimiä ja toinen on nykyaikaisella raudalla varustettu laadukas kone jossa on pro-käyttäjien tarvitsemat liittimet. Kumpi on kumpi? :D

Vaikutat kiihtyneeltä... Kannattaako näistä kiihtyä? Näkeehän tosta aukaistusta koneesta miten on parsittu purkalla ja teipillä kokoon, MacBook puolestaan on sisältäkin kaunis.

Mikäs tossa X1:ssä on nykyaikaisempaa rautaa?

Liittimistä Apple on pudottanut pois mm. serial-portin, vga:n ja optisen aseman. Näistä itkettiin aikanaan myös. Kuvitteletko että juttusi ovat jotenkin uusia? Pro-termi on täysin käyttäjänsä omassa päässä, kuka on pro ja kuka ei. Sekin että millaisia liittimiä kukin "pro" tarvitsee on täysin kyseenalaista. Tässä Macbookissa on moderneimmat liittimet.

Hinnaltaan nuo koneet painii samassa sarjassa.
 
Osaatko vastata siihen esittämääni kysymykseen? Et?

Kaikki. MacBook on julkaistu nyt kun saatavilla on uuttakin rautaa, silti on laitettu vanhaa sisälle. X1:ssä on ollut julkaisustaan asti nuo nykyiset raudat sisällä ja sitä ei ole vielä päivitetty uuteen rautaan.

Kummassakin koneessa on tasan yhtä modernit liittimet, X1:ssä vaan ihan helvetisti paremmat.

En toisaalta tiedä miten asia sua liikuttaa kun voit vaan printata sen läppäris paperille eikä tarvitse miettiä mitään sisuskalujen teippauksia. :smoke:

Vastasin jo kysymykseesi, Lenovo näyttää siltä kuin olisi kasassa purkalla ja teipillä. MBP näyttää hienolta sisuksistakin. Joo kaby lake ei ole sisällä, ilmeisesti ei olisi saanut noilla näyttiksillä sitä, saatavuus ongelmat jne.

Joo ne liittimet on yhtä modernit :rolleyes:
Port Support
USB-C supports sending simultaneous video signals and power streams, which offers an enormous amount of flexibility in terms of what you're able to do. This means that you can connect to and power a native DisplayPort, MHL, or HDMI device, or connect to almost anything else assuming you have the proper adapter and cables. (See the next section for more on this.) The USB Implementers Forum also recently announced that it's updating the USB-C spec to include audio, which means the headphone jack could be heading the way of the dodo on computers just as it already is on the Apple iPhone 7£955.97 at Amazon.

Thunderbolt 3 Power
Perhaps the most useful protocol that USB-C supports is Thunderbolt 3. This last adds major new features and capabilities, such as 40Gbps bandwidth and reduced power consumption, while being able to move as much as 100 watts of power. A USB-C port with Thunderbolt 3 means a single cable is all you need to power and move a large amount of information (up to and including two 60Hz 4K displays) to and from even a complex device like a computer, something many laptop manufacturers have been quick to take advantage of. The top-of-the-line version of Apple's 2016 MacBook Pro boasts four of these connectors, which is as many as we've seen to date, and gives you more expandability potential than you ever had with earlier versions of USB.

http://uk.pcmag.com/laptops/40348/feature/what-is-usb-c-an-explainer
 
Ahahahaha, toki kannattaa varmasti valita Apple jos sisuskalujen ulkonäkö on noin tärkeää :rofl:


Itsellä nykyinen maksimiretina late 2013 on erittäin hyvä kone mutta mitä uutta versiota tyyppasi niin näppis on ihan fiasko. Onneksi tehon puolesta päivitystä ei sinällään tarvitsekaan mutta tulevaisuutta ajatellen erittäin hyvä että pc-puoleltakin löytyy kilpailijoita MBP:lle fiksulla designillä & akkukestolla, tekee hyvää Applellekin.
 
Osaatko vastata siihen esittämääni kysymykseen? Et?

Kaikki. MacBook on julkaistu nyt kun saatavilla on uuttakin rautaa, silti on laitettu vanhaa sisälle. X1:ssä on ollut julkaisustaan asti nuo nykyiset raudat sisällä ja sitä ei ole vielä päivitetty uuteen rautaan.

Kummassakin koneessa on tasan yhtä modernit liittimet, X1:ssä vaan ihan helvetisti paremmat.

En toisaalta tiedä miten asia sua liikuttaa kun voit vaan printata sen läppäris paperille eikä tarvitse miettiä mitään sisuskalujen teippauksia. :smoke:
Mikä komponentti macbookissa on vanhaa rautaa?

Ei Kaby Lakesta ole julkaistu iris-näyttiksellisiä edram versioita vielä. Eli Applen vaihtoehdot ovat joko julkaista paskemmalla näyttiksellä oleva versio tai odottaa...
 
Tässä on tullut katseltua itselleen uutta läppäriä vuoden 2010 Macbook Pron tilalle. Myös PC-valmistajien tuotteiden speksejä sekä useita testejä on tullut lueskeltua. Ainakin Dell XPS 13, Lenovo X1 Carbon ja HP Spectre X360 ovat olleet tutkinnassa. Mutta kyllä se pahasti siltä näyttää, että uuteen Macbook Prohon se valinta tulee kohdistumaan. Paras verrokki/kilpailija on sille ollut mielestäni Dell XPS 13 (se uusin malli 9360 Kaby Lakella ja FHD-näytöllä). Nyt kun liikkeessä pääsin uutta MBP:ta makustelemaan, niin oikeastaan viimeisimmätkin epäluulot karisivat. Vielä kun sen saa tilattua sillä kahdeksan pinnan opiskelija-alennuksella, niin sekin jonkin verran ratkaisee. Kyllä totuus on, että verratessani Dellin hintaa 1399e-1649e (hinta.fi) MBP:n hintaan 1609e (-8% edu-alennus), niin ei tuo MBP hirveästi kalliimpi ole.

Itselleni ne tärkeimmät asiat koneessa ovat hyvä akkukesto, paino, näyttö ja myös yleinen laadun tuntu. Näissä MBP voittaa Dellin, paino on muistaakseni aika samoissa. Suuri porttien määrä (onko ne niitä pro-ominaisuuksia?) eivät ratkaise, kaksi USB-C:tä riittää itselleni. Perus-Macbookin yksi USB-C on tosin melko nihilistinen ratkaisu. Luotan myös sähkötekniikan DI:nä siihen, että USB-C on liittimenä tulevaisuuden ratkaisu ja monissa asioissa Apple on ollut suunnannäyttäjä (ja kyllä, heillä on ollut myös historiassa epäonnisempia valintoja). Yksi suuri tekijä on myös OS X ja sen yleinen ongelmattomuus verrattuna Windowsiin. Kaby Lake vs. Skylake -keskustelussa erot ovat taas marginaalisia.

Ja mitä tulee noihin aikaisemmin esitettyihin koneiden sisuskaluihin (X1 vs MBP), niin kai se on sanomattakin selvää, kumpi näyttää viimeistellymmältä ja kumpaan on käytetty enemmän insinöörien työtunteja? Tämähän oli myös toisen firman perustajan ideologiakin, että laitteiden tulee näyttää hyvältä _myös_ sisältä.
 
Tämä ammattikäytön määritelmä on kyllä mielenkiintoinen.

Meillä on firmassa yli 100 000 työntekijää, kaikki työpisteet R&D hemmoja lukuunottamatta ovat hotdeskejä ja jengi kulkee ympäri maailmaa toimistolta toiselle. Wifiin joinataan sertifikaattipohjaisella varmistuksella ja usb-tikkujen käyttöä ohjeistetaan minimoimaan tietoturvariskien takia jne. Kaikki käyttävät koneitaan töissä "ammattimaisesti". Moni on HR-puolen, finanssipuolen tai vaikka management osaamisen ammattilainen. Eikä heillä ole mitään ongelmia selviytyä 16GB muistilla, 256GB SSD:llä tai ilman hirveää liitinarmadaa.

Ainoa mihin Macbook pro:lla adapteria tarvitsisi meidän firmassa "ammattikäytössä" olisi ulkoisiin näyttöihin kytkeytyessä. Käytännössä adaptereita joutuu kantamaan nykyisten pro-läppäreidenkin kanssa, koska liki poikkeuksetta hdmi:t puuttuvat moderneista firmaläppäreistä, vaikka se tuntuu olevan about ainoa digitaalinen keino laittaa kuvaa isolle telkkarille. Tuo taas tuntuu olevan se neukkareiden parustapa näyttää tavaraa nykyisin.

Itsekin vedin viime viikon workshoppeja ja presiksiä asiakkailla ja käytin koko viikon displayport - hdmi adapteria 3000e HP:ni perässä, jotta sain kuvan asiakkaan telkkareihin neukkareissa. Kaipa sitä sama homma hoituisi TB3-hdmi adapterilla.

Nähdäkseni ainoa oikea ongelma joka estää uusien Macbook Pro koneiden ja MacOS käyttiksen käyttämisen "ammattikäytössä" on huono managed workplace managoitavuus. Ja sitäkään ongelmaa ei ole firmoissa joissa työkoneet eivät ole "managoituja".
 
Viimeksi muokattu:
Mitä vanhaa rautaa niissä erillisnäyttisversioissa on? Ei kaby lakesta ole quadcorejakaan tarjolla...

Vai meinaatko, että olisi parempi tarjota dualcore kaby lake quadcore skylaken sijaan "pro-käyttäjille"? Siitäkö ei muka ulinaa syntyisi?
 
Viimeksi muokattu:
Saisiko linkkejä niihin parempiin tavaroihin?
 
Esim tästä thinkpad t460p http://shop.lenovo.com/fi/fi/laptops/thinkpad/t-series/t460p/

Ainoa huono on tuossa nvidian 940MX ohjain.

Siitä vaan likkailemaan mitä kivaa siihen haluaa. Itse likkailin itselleni sopivan niin hintaa ois tullut n.1530€... Jätetään osto toiseen kertaan...

Jos tuon nyt yrittää klikkailla vastaavaksi kuin se Diazin 15" MBP niin itse sain hinnaksi 1900€ eli olisi noin 900€ halvempi kuin MBP.

Lisäksi osuin oikeaan kun arvasin, että Lenovon näytössä on taas säästetty:
The T460p's panel produces a measly 62 percent of the sRGB color gamut, which is lower than the 80 percent thin-and-light average and the showings by all of the notebook's competitors.

Entäs miten tämä vastaa MBP:n 10h akkukestoon: Depending on which battery option you get with the T460p, it will either provide an entire workday of portable computing or will keep you chained to an outlet with your charger. The slim, three-cell battery lasted only 3:18 on the Laptop Mag Battery Test, which involves continuously surfing the web over Wi-Fi.

http://www.laptopmag.com/reviews/laptops/lenovo-thinkpad-t460p

Lenovon koneessa näyttää olevan samat ongelmat kuin 500€ Windows-läppäreissä: huono näyttö ja naurettava akkukesto. Toi näyttää myös 14" mallina melko möhkäleeltä MBP verrattuna. Mutta joo kallis toi MBP on, se on selvä ja hinnat tulee varmaan seuraavassa päivityksessä vähän alas.

Lenovon markettimalli avattuna:
T460p_IMG_0973.JPG
 
Siitä vaan Lenovon ja HP:n katalogit auki. Avainsanoja on EliteBook ja Thinkpad. Delliltäkin löytyy mielenkiintoisia tuotteita ja XPS on itsellä kiikarissa.

En toki usko että löydät itse noista katalogeista mitään, kun kriteerinä on innohomoilu siitä miten sisuskalujen suojausteipit on laitettu. :rofl:
Lenovo tuli jo käsiteltyä. Dustin homelta eniten vastaava XPS lähes 2500€. Onhan tuo pari sataa halvempi. Mitä sitten?

XPS avattuna
csm_xps13_teardown_14_faace12341.jpg
 
Mikähän se vastaava tuote mahtaa olla? Jimmsillä Dell XPS 15 maksaa 2272 euroa: https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...l-15_6-xps-15-9550-kannettava-tietokone-musta

Kaikin puolin parempi laite kuin tuo 2800 euron MacBook Pro.
Liitännät:
- Kaiutin/kuuloke/linjaulostulo -liitin
- Telakointiliitäntä
- HDMI
- 2 x USB 3.0
- USB 3.1 Type-C / Thunderbolt 3.0

Mitä tuolla kuvalla koitat sanoa? Ei tule touhutippaa teippauksista vai mitä?

Päätit näytössä säästää? "Näyttö: 15,6", Anti-Glare, InfinityEdge, 1920 x 1080"

Ei ole viimeistellyn näköinen sisuksista kuten macbook. Jollekin asialla lienee väliä ja jollekin taas ei. Etkös sä saa vastaavat liittimet suunnilleen kun ostat yhden adapterin ja siinä on noi ja päädyt viemään lopulta 1/4 mäkin porteista. Ajattele kuinka monta laitetta saat kiinni kun kytket jokaiseen liittimeen adapterin, saat 4x enemmän laitteita kiinni kuin XPS:ään! :D

Vaikutat vähän kiihkoilijalta kun pystyt tuosta vain toteamaan "kaikin puoli parempi laite" vaikkei 15" macbookkia ole edes ollut testissä vielä missään. Itse en väitä, että macbook olisi kaikessa parempi, mutta näillä tiedoilla uskaltaisin väittää että näyttö on siinä ainakin parempi kuin tuossa esimerkissäsi. Voi myös olla, että eri henkilöille eri laitteet ovat parhaita heidän omassa käytössään, eikä niin että jokin tietty laite olisi aina paras kaikille.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 336
Viestejä
4 535 443
Jäsenet
74 790
Uusin jäsen
anykanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom