Ootko Jari tai sen kavereita?
Ei vaan, aika vähäiseltä esimerkiksi tässä minun silmiin näyttää patentoitavuus. Simmejä laitetaan kahteen riviin rinnakkain, wow!
An apparatus with the middle structure being layered between the first outer structure and the second outer structure. The operational circuitry includes a plurality of pockets for subscriber identity module cards, the pockets being arranged in two parallel rows in a planar fashion. The pockets...
patents.google.com
Dual-SIMistä taisi olla patentteja jo 1990-luvulla joten sekään ei mitään mullistavaa ole enää 2010-luvulla.
Ja noita naurettavuuksia kyllä patentoidaan Jenkeissä varsinkin, esim 2017 myönnetty patentti HP:lle kalenterimuistutusten lähettämisestä.
https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2017/12/08/the-stupidest-patents-of-2017/
Mites minä tätä nyt selittäisin, että tulisin ymmärretyksi. Ihan aluksi johdantona: oli Uros Oyj millainen firma tahansa, niin se ei tarkoita sitä että niiden kaikki teknologia ja joka ainoa tekeminen olisi ollut jotenkin mätää. Tämä keskustelu säilyy huomattavasti mielenkiintoisempana, jos ei väkisin vääntäen yritetä etsiä epäkohtia, koijauksia ym. ja mutuilla kaikenlaista vaan pysytään asiapohjalla.
No mites patentit noin yleensä:
1. Usko nyt vaan, että ideoita ei patentoida. Ihan samaa asiaa varten voi olla vaikka miten monta patentoitua keksintöä, kunhan ne ovat olleet patenttihakemuksen hetkellä tekniseltä ratkaisultaan uusia, keksinnöllisiä ja teollisesti tuotettavissa. Patentti ei koske ideaa ("simmejä laitetaan kahteen riviin rinnakkain, wow!") vaan sitä, miten idea toteutetaan teknisesti niin, että homma toimii tarkoitetulla tavalla.
"Kaksi simmiä rinnakkain, wow!"-patentti on myös vähän erilainen, jos se koskee mekaanista ratkaisua kahden simmin mahduttamiseksi laitteeseen, kuin jos se koskee elektronista ratkaisua, jolla käyttäjä voi vaihtaa simmien käytön manuaalisesti (vanha tapa miten noi toimi) tai sitten, jos keksintö tarjoaa simmien hallintaan automatisoidun ratkaisun (vissiin tän Uros teki). Samasta ideasta siis voi syntyä vaikka mitä erilaista.
Idealle ei saa myöskään muutakaan yksinoikeutta. Joku toinen firma on voinut tehdä ihan yhtä hyvin tai huonosti toimivia mokkuloita kuin Uros, keksiä sitä varten oman teknologiansa ja saada sille patentin.
Keksinnön ei tarvitse myöskään olla mikään pellepelotonkeksintö ollakseen patentin arvoinen. Esim. se Neles Oyj. Firmalla on patentteja venttileistä ja venttiilin osista. Yksi patentoiduista keksinnöistä on seuraava:
Tämän keksinnön kohteena on venttiili, joka käsittää pesän, ja pesään järjestetyn sulkuelimen (4), josta ulkonee akseli, jonka välityksellä sulkuelin (4) on kierrettävissä pesässä. Helppokäyttöisen ja toimivan venttiilin aikaansaamiseksi sulkuelin (4) käsittää aukkoa sulkevan sektorin (11), joustavan sektorin (12), jolla on ohuempi seinämä kuin sulkevalla sektorilla (11), ohjaavan sektorin (13), jolla on sama säde (R) kuin pesän seinämän sisäpinnalla (9), ja avonaisen sektorin (14).
"On keksitty venttiili, wow!" Ihan patentoitavaa kamaa, vaikka venttiilejä on virtauksien hallintaan käytetty ties mistä lähteien. On vaan keksitty jollain tavalla uudenlainen venttiili. Ja varmaan on ollut parempi venttiili kuin aikaisemmat, koska Neles todellakin on oman alansa huippufirmoja ja on sitä siksi, että pystyy innovoimaan tälläkin erikoisalalla.
2. Patentti ei tarkoita sitä, että keksintö olisi parempi, kaupallisesti menestyksellinen tms. Sellaista ei patenttikäsittelyssä arvioida. Patentoitu keksintö voi olla parempi tai huonompi kuin muu samaan asiaan tarkoitettu ratkaisu, arvokas tai arvoton jne. Patentoitu keksintö voi kuulostaa myös ihan idiottimaiselta. Silti se voi olla patentoitavissa.
Softapatenttien maailmasta en tiedä sitäkään vähää kuin rautapuolen, mutta siellähän on vaikka minkälaisia. Ja USA on hieman oma maailmansa patenteissa muutenkin.
Eli vaikka se Uroksen mokkula olisi vaikka miten tarpeeton ja dorka omasta mielestä ollutkin niin siinä on voinut olla ihan validia teknologiaa ja se on voinut olla ja todennäköisesti ollutkin patenttinsa arvoinen.