Referaatti alla maksumuurin takaa. Jätin pois pois lähteneiden listat ja sen sellaiset tarinoinnit ja paljon sellaista toistoa mitä tässäkin ketjussa on ollut jo aiemmin esillä.
Miksi miljardiyhtiö Uroksen voitot eivät kilahda kassaan, vaan kasautuvat myyntisaataviksi? Tämä näyttää olevan arvoitus jopa yhtiön uudelle toimitusjohtajalle. Vaitelias omistaja Jyrki Hallikainen tietää, mistä on kyse, mutta ei kerro. Jos saatavat muuttuvat tappioiksi, on Tampereen areenan...
www.talouselama.fi
"
Oululainen maailmanvalloittaja jatkoi hirmukasvua: 2,6 miljardin euron liikevaihtoon vain 60 työntekijän voimin”, kirjoitti Talouselämä Uroksesta kesäkuun 2020 alussa. Lukujen muistutettiin olevan alustavia ja tilintarkastamattomia.
Juttu oli jatkoa Uroksen hämmästyttävälle kasvutarinalle. Siinä tarinassa Uros alentaa yritysten roaming-maksuja GoodSpeed-matkamokkulalla. Kumppanina tai asiakkaana yhtiöllä on sirujätti Qualcomm, Motorola sekä nippu kansainvälisiä teleoperaattoreita. Yhteistyötä on myös Elisan, Bittiumin ja LG:n kanssa.
Pian esineiden internetin eli IoT:n pitäisi tuoda tähän kasvutarinaan uusi, vielä huimempi jakso. Mutta rinnalla on alkanut vahvistua synkempi tarina Uroksesta.
1,3 miljardin liikevaihdon takonut Uros maksoi veroja vain 3 210 euroa – Voitot jäävät ulkomaisiin tytäryhtiöihin,
kirjoitti Talouselämä kesällä 2019. Juttu perustui vuoden 2018 tilinpäätökseen. Se on viimeinen, jonka Uros on toimittanut liitetietoineen kaupparekisteriin. Vuoden 2019 tilinpäätös tuli lähes vuoden myöhässä ja siitä puuttuvat yhä päätös yhtiökokouksen voitonjaosta, tilintarkastuskertomus ja konsernitilintarkastuskertomus.
--
Talouselämän tietojen mukaan Uroksen ongelmat kiteytyvät yhtiön suuriin ja epäselviin myyntisaamisiin. Myyntisaamiset ovat yrityksen tuotteista tai palveluista tehtyjä laskuja, jotka ovat kirjautuneet liikevaihdoksi, mutta asiakkaat eivät ole niitä vielä maksaneet.
Näyttää todennäköiseltä, että tilintarkastaja on edellyttänyt Uroksen myyntisaamisten alaskirjausta tappioiksi. Myyntisaamiset ovat myös taseessa, joten se muuttuisi paljon rumemmaksi ja rahoittajat voisivat pelästyä. Menestystarinalta vedettäisiin matto alta.
Vuoden 2019 tilinpäätöksessä Uroksen myyntisaamiset olivat yli 330 miljoonaa euroa eli ne vastaavat 46 päivän liikevaihtoa. Konsernin liikevoitto oli 171 miljoonaa euroa.
--
GoodSpeed-mokkulat kerryttivät Uroksen liikevaihtoa hämmästyttävän nopeasti vuodesta 2016 alkaen.
Liikevaihto on kuitenkin kirjattu tilinpäätöksen bruttoperusteisena ja mukana on valtavasti läpilaskutusta. Uros siis ostaa alihankkijoiden tekemiä mokkuloita ja esimerkiksi operaattorien dataa ja laskuttaa myös ne loppuasiakkaalta, omien palveluidensa lisäksi. Kaikki päätyy liikevaihdoksi.
Esimerkiksi vuoden 2018 tilinpäätöksessä Uroksen myynti oli 1 309 miljoonaa euroa ja ostot 1 182 miljoonaa euroa. Toiminta muistuttaa öljytradingia tai agentuuritoimintaa, jossa yritys elää oston ja myynnin pienellä katteella.
Tällaisessa kirjanpidossa ei ole mitään väärää. Mutta jos Uros siirtyisi raportoimaan liikevaihtona vain tuottamansa lisäarvon, romahtaisi liikevaihto jonnekin kymmenesosaan nykyisestä.
Kuinka suurelta osin Uroksen liikevaihto on vain läpilaskutusta anturien ja mokkuloiden läpi virtaavasta datasta?
”Se on osaksi totta. Mehän toimitamme konnektiviteettia IoT-laitteille ja älypuhelinkäyttäjille. Ostamme operaattorilta dataa ja jälleenmyymme sitä. Tämä on samaa, mitä virtuaalioperaattorit tekevät maailmalla. Nekin ostavat operaattoridataa bulkkina. Mutta meidän bisnes lisää myös operaattorin datavolyymiä”, sanoo Rauno Jokelainen. Hän on Uroksen entinen teknologiajohtaja, joka aloitti yhtiön toimitusjohtajana syyskuussa.
Suurimmat kysymysmerkit eivät kuitenkaan liity Uroksen liikevaihtoon vaan kannattavuuteen ja kassavirtaan.
--
Talouselämän tietojen mukaan pörssilistaus oli todellakin Urokselle vaihtoehto, sillä Jyrki Hallikainen on itse tunnustellut reittiä pörssiin tai muuta omistusjärjestelyä Urokselle.
Vanhaisen urakka loppui kuitenkin lyhyeen. Hän lähti yhtiöstä vain muutaman kuukauden kuluttua. Uros ei tiedottanut asiasta, eikä Vanhainen ole kommentoinut asiaa.
Äkkilähtö vahvistaa näkemystä, jonka Talouselämä on saanut useasta lähteestä. Uros ei missään tapauksessa ole lähelläkään pörssikuntoa.
Ykköskysymys on suurelta osin läpilaskutuksesta koostuvan liikevaihdon kannattavuus. Tulosta on kertynyt pitkiksi venyneistä myyntisaamisista.
--
Häikäilemättömän puolensa Hallikainen näytti jo vuonna 1996, kun hän
järjesteli yli 40 insinöörin joukkopakoa Nokiasta. Helsingin Sanomien mukaan Hallikainen vaati joukon avainhenkilöille kahtasataa miljoonaa dollaria Nokialta. Muuten ryhmä olisi lähtenyt kilpailijan leipiin.
Hanke kuivahti kasaan, mutta Hallikainen perusti Nokian kilpailijoille puhelimia suunnittelevan Microcellin ja tienasi kymmeniä miljoonia myymällä yhtiön Flextronicsille. Voisiko hän toistaa saman Uroksen kanssa?
”Kassavirta ei näytä hyvältä eikä kassa”, tiivistää Talouselämän analyytikko Ari Rajala Uroksen vuoden 2019 tilinpäätöksen, jolla ei siis ole tilintarkastajan leimaa.
Uroksen kassavirta oli kymmenen miljoonaa euroa miinuksella. Yhtiön rahavarat olivat vuoden 2019 lopussa omituisen pienet, vain puoli miljoonaa euroa. Rajala sanoo, että kassa on lahjomaton tunnusluku. Se syntyy, kun lasketaan yhteen tytäryhtiöiden rahavarat.
--
Liiketulosta sen sijaan voi kirjanpidolla kaunistaakin. Iltalehti arvioi syyskuussa jutussaan, että Uroksen hulppea tulos on saatu aikaan konsernin sisäisillä liiketoimilla.
Väite liittyy kiinnostavaan 142 miljoonan eron lisenssituloon, jonka Uroksen Luxemburgin tytäryhtiö on saanut vuonna 2018 Hongkongin tytäryhtiöltä. Summa on suuri, sillä Uros-konsernin liikevoitto oli 120 miljoonaa euroa vuonna 2018. Vuonna 2017 Luxemburgin lisenssitulo oli vain 20 miljoonaa euroa.
Tällaiset konsernin sisäiset myyntitulot eivät saa kasvattaa tulosta, vaan ne pitää eliminoida. Yksi selitys sille, ettei Uroksen tilinpäätöstä ole hyväksytty, voisi olla se, ettei eliminointeja ole tehty oikein. Tämä on pelkkää spekulointia, sillä Hongkongista tytäryhtiön tilinpäätöstä ei saa.
Sinänsä lisenssituloa syntyy aivan luonnollisesti, kun Uroksen myyntiä tapahtuu Hongkongin tytäryhtiön kautta. On silti kiinnostavaa, että patenteista maksetaan Luxemburgin tytäryhtiölle, jonka toiminta on hyvin nimellistä. Varsinainen tuotekehityshän on Suomessa, jossa on yhtiön 100 työntekijästä peräti 80.
--
Uroksen tulevaisuus onkin IoT-ratkaisuissa. Uroksen ja jättioperaattori China Unicomin IoT-yhteistyö julkaistiin 2019. Kiinassa Uroksen henkilöstö on kuitenkin yhtiön mukaan kutistunut vain kuuteen ihmiseen.
Uroksen monet IoT-sopimukset ovat aiesopimuksia ja eurot puuttuvat. Poikkeus on Tatarstan Venäjällä. Sinne Uros kertoi vuonna 2019 toimittavansa älykästä vesiteknologiaa peräti 150 miljoonalla eurolla. Tämän jälkeen Uros ei ole tiedottanut hankkeesta. Sopimuksia on yhtiön tiedotteiden mukaan tehty myös Brasiliaan ja Kiinaan.
Mutta kyllä älykkäitä antureita vedenmittaukseen osaavat tehdä muutkin. Esimerkiksi Endress+Hauser, jolla on 14 400 työntekijää, 9 000 patenttia, 2,6 miljardin euron liikevaihto ja antureihin integroitu pilvi- palvelu. Uroksella on 100 työntekijää.
Uroksen eSim-teknologia tuo monenlaisten laitteiden sisälle internet-yhteydet ilman sim-korttia. Tekniikka on hyvää, mutta Uros saattaa jo olla myöhässä IoT- markkinasta. Mittakaavakin on kysymysmerkki.
Uroksen tekniikkaa menee kanadalaisen RealWear -yhtiön älylaseihin, joita menee Kazakstaniin kymmenen tuhatta. Jos Uroksen osuus älylasia kohti olisi 500 euroa, kertyisi liikevaihtoa vasta 5 miljoonaa euroa.
Missä ovat Uroksen anturien miljoonatoimitukset tai isot järjestelmähankkeet? Miksi sopimuksia ei ole Koneen hisseihin, Cargotecin nostureihin, autoteollisuuteen tai jääkaappeihin?
Näyttää siltä, että Uros ei ole miljardiyhtiö vaan pikemmin kymmenien miljoonien yhtiö. Täydeksi kuplaksi yhtiötä olisi rohkeaa julistaa, sillä tuotteet ja sopimukset ovat totta.
Toki on yhtiön kannalta komeaa, että Tampereella avautuu Uros Live -areena ja yhtiö näkyy Kärppien pelipaidassa. Mutta mitä hyötyä omistaja Jyrki Hallikaiselle olisi rakentaa omasta yrityksestään kuvaa todellista isompana ja kannattavampana?
”Eihän se auta, että hän näyttää Uroksesta huikeita lukuja. Hän haluaa myydä tai listata yhtiön. Se on ainoa keino saada osakkeista likvidejä”, yksi henkilö arvioi.
Maailmassa on paljon löysää rahaa. On kuitenkin vaikea uskoa, että kukaan tekisi jättikauppaa Uroksesta ilman perinpohjaista selvitystä.
”Olen tullut siihen tulokseen, että Jyrki uskoo omaan tarinaansa”, arvioi yksi haastateltava.
Jos Hallikainen haluaa nyt vakuuttaa muutkin, hänen pitäisi toimittaa todisteita kaupparekisteriin."