• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Työmarkkinakierrokset.

Joo, asiallinen peruste kyllä, mutta väärää perustetta ei ole. Niinkun tuossa lainaamassasikin kohdassa lukee että kyse on soveltuvuusarvioinnista työyhteisöön ja työhön. Eli niitä soveltumattomia on ihan turhaa pitää väkisin sabotoimassa muiden työntekoa 2kk jos jo ekan viikon jälkeen näkee ettei hommasta tule mitään. Täskin mun mielestä on vaan heikkoa johtajuutta yleisesti kun noita koeaikapurkuja tehdään aivan liian vähän.
Ja sitten jos tehdään niin kuin haluat niin aletaan valittaa miten työnantajille kelpaa vain yksisarviset.
Ei kyllä ole, on typerää ajaa jonkun alan x ammattilaisia johonkin muualle töihin esimerkiks suhdanteen vuoksi...jos puhutaan ihan tavallisista työteliäistä ihmisistä eikä mistään periaatteelisista työn välttelijöistä. Raksa on hyvä esimerkki suhdanneluonteesta. Kohta taas rakennetaan mutta kuka rakentaa jos raksamiehet on muualla töissä. Sitte taas valitus työvoimapulasta tietty päälle.
Höpö höpö. Ei ole missään sanotti että alan X ammattilaisen pitäisi työskennellä vain ja ainoastaan alalla X ja kaikki muu on typerää. Ei ole missään sanottu että alan X töitä edes olisi olemassa olo työuran aikaa, eikä ole missään sanottu ettei työuran aikana syntyisi kokonaan uusiakin uria, saati että koko työura kuuluu ehdottomasti tehdä vain yhtä ja ainoaa asiaa hamaan eläkeikään. Päinvastoin pitäisi sellaista lähinnä haaskauksena (samalla tavalla kun pitäisin haaskauksena sitä jos nuoremmilla työntekijöillä ei olisi mahdollisuutta edistyä urallaan ja siirtyä vaativampiin tehtäviin). Jos työ on kausiluonteista ja hyvin suhdanneherkkää, niin se pitää silloin itse myös tiedostaa ja varautua siihen. Joko niin että kerryttää säästöjä, jotta voi ne väliajat viettää omaa lomaa omalla rahalla, tai sitten kehittää jotain muuta tekemistä ja tulonlähdettä sille ajalle.
Ja taas pääoma per työntekijä on aika riippuvainen palkkaus per työntekijästä. Eli tää investointijuttu kiertää aina vaan kehää mitä pitäisi tehdä. Työllisyyden määrän lisäksi pitäisi myös keskittyä laatuun.
Ei se siltä vaikuta kun kerran sen laadun parantaminen (mikä täysin kiistatta vaatii investointeja) ei tunnu maistuvan. Meinaatko että se syntyy tyhjästä? (taas tekisi mieli kysyä että oletko koskaan kokeillut johtaa sellaista laadun parannusta ja saanut siitä mitattavia tuloksia...)
Jos nyt 25 vuotta vähintään on tehty likimain kaikki kuten suomalaisten työnantajapuoli on halunnut tehdä, voisko olla että ne toimet mitä työnantajat on ajaneet on tehny tämän tilanteen tänne? Voisko olla että esimerkiks verrattaen ennustettavan tupo- järjestelmän muuttaminen tämmäseksi älyttömäksi yrityskohtaisen riitelyn sekamelskaksi olisi tehny suomesta aika riskipitoisen sijoituskohteen? Tai voisko olla että suomen halpa palkkataso tekee sen ettei tänne ole mitään järkeä investoida kun pääomaa voi korvata vaan palkkaamalla halpoja työntekijöitä? Tai voisko vikaa olla suomalaisessa omistajuudessa ja omistajissa joiden kanssa ei haluta kumppaniksi? Tai jossain kartellirakenteissa mihin murtautuminen nähdään kalliiksi ja kuitenkin markkina on aika marginaalinen?

Syyllistä voisi hakea jostain muualta jos vaikka 25 vuotta olisi ollu kokoomus oppositiossa ja menty pelkästään AY- liikkeen viitoittamalla tiellä, tilanne on päinvastanen jolloin varmaan alkulähdekkin on jossain muualla ongelmille. Pitäs siirtyä tähän päivään, jankutus jostain sosialismista ja kommunisteista ei oikeen tämän hetkiseen lähihistoriaan sovi.
Vanha tupo-järjestelmä oli vähän sellainen että käytännössä kaikille laitettiin vähän samanlaiset korotukset riippumatta siitä, oliko alan yrityksillä (yrityskohtaisesta tilanteesta nyt puhumattakaan) mahdollisuuksia siihen, tai olisiko ollut mahdollisuuksia isompiin korotuksiin. Vähän niin kuin sama lippalakki sitruunalle ja melonille. Se että homma on mennyt riitelyksi johtuu enemmänkin siitä, että vanhan tupon perään haikailevat haluavat mieluummin ne helpot kampaviineri-istujaiset, missä saavat käyttää valtaa mielellään mahdollisimman paljon ohi minkään demokraattisen jutun ja silloin jos mennään enemmän ala- tai yrityskohtaisiin niin se vaatii vähän erilaista lähestymistapaa. Mutta koska siellä puolella on herrat niin peppukipeitä siitä kun joku kehtasi kyseenalaistaa niin mitään järkevää lähestymistapaa näyttää olevan turha odottaa esim. länsinaapurin tyyliin, missä liitot ovat mukana tekemässä yrityskohtaisia sopimuksia. Ja sitten joku AKT suurinpiirtein kuolaa mahdollisuuksia näyttää omaa "valtaansa" miten pienellä tekosyyllä voidaan laittaa vienti seis. Suomen AY-liike on ensisijaisesti täysin korporativistinen viritys, mikä haluaa tehdä mahdollisimman suuria linjoja ja vetää itselleen mahdollisimman laajasti rahaa ohi työntekijöiden - sen on nimenomaan ollut tarkoitus pitää palkkoja sen verran alhaalla, ettei ole tarvinnut kehittää mitään sen enempää. Se on osa sitä samaa ongelmaa, ei suinkaan sen ratkaisu. Samaa ongelmaa ylläpitää aivan järjettömät marginaaliveroasteet, mikä saa aikaan sen että tietyn tason jälkeen ei ole enää intressiä tehdä mitään vaativampia (ja paremmin maksettuja) hommia. Kukaan ei tee niitä siitä ilosta että saa maksaa vielä lisää veroja vanhojen päälle ja kuunnella joidenkin vanhojen tupo-jäärien mutinoita miten sellaisilta rikkailta hyväosaisilta pitäisi viedä vielä enemmän "yhteiseen hyvään."
 
Itselle ay-liikettä kuvaa parhaiten eräässä liitossa suhteellisen ylhäällä oleva henkilö, jonka tiedän jollain tavalla oltuani siviilissä tekemisissä yhteen väliin paljonkin. Julkisisissa puheissa ja kirjoituksissa ollaan puhumassa yhteisestä hyvästä ja pahoista työnantajista. Siviilipuolella kaveri on hyvin ahne ja omaa etuaan ajatteleva ihminen.
 
Itselle ay-liikettä kuvaa parhaiten eräässä liitossa suhteellisen ylhäällä oleva henkilö, jonka tiedän jollain tavalla oltuani siviilissä tekemisissä yhteen väliin paljonkin. Julkisisissa puheissa ja kirjoituksissa ollaan puhumassa yhteisestä hyvästä ja pahoista työnantajista. Siviilipuolella kaveri on hyvin ahne ja omaa etuaan ajatteleva ihminen.

Hieman suosittelisin laajentamaan näkökulmaa ja otantaa 😁.
 
Kävin parissa lähikaupassa, toisessa hakemassa paketteja ja toisessa hakemassa pari elintarviketta. Ilmeisesti meillä on joku lakko päällä mutta en varsinaisesti tiedä miten sen voisi omakohtaisesti havaita?
 
Täälläpäin on Prisma kiinni. Citymarketti vissii pyörii esimies voimin. Pikkukaupat varmaan helpompi pitää auki kauppiaan / toimihenkilöiden avulla.
 
Suomen suurin Prisma kauppakeskus Kaaressa on tänään auki klo 18 saakka ja huomenna klo 19 saakka (normaalisti 24 h).
 
Ilmeisesti meillä on joku lakko päällä mutta en varsinaisesti tiedä miten sen voisi omakohtaisesti havaita?

Kesko ilmoitti että pyrkii pitämään ihan jokaisen kaupan auki. S-ryhmällä varmaan enemmän sulkemisia. Kaupat saattavat olla auki lyhyemmän aikaa ja tuotepuutteita on enemmän. Mutta siinä se. Ruokaa ja juomaa saa, eivätkä ole loppumassa. Vuonna 2011 kaupan alan järjestäytymisaste oli 65%, veikkaan että se on nykyään pienempi. Samoin järjestäytymisasteessa on paikkakuntakohtaisia eroja. Täällä pk-seudulla se on alhaisempi kuin muualla. Eli pääasiassa vain liiton jäsenet luultavasti lakkoilevat ja muut jatkavat hommia kuten ennenkin. Työpaikat eivät lakkoon mene, vain yksittäiset työntekijät vaikka AY-mafia muuta väittääkin.
 
Omat kaupassa käynnit oli tosiaan Turun naapurikunnassa, ja vaimo joka on töissä kauppakeskus Myllyn apteekissa sanoi käyvänsä töitten jälkeen keskuksen Prismassa, siellä samat 7-23 aukiolot kuin normaalistikin.
 
En ole koskaan jaksanut perehtyä näihin liittoihin yms. asioihin eikä minulla ole niistä kovin vahvaa mielipidettä vaikka työelämässä olenkin ollut jo toistakymmentä vuotta, mutta näitä kun lukee niin kiinnostaa, että kumpi valehtelee :D



Vai työnantajan kyselyissä vallitsee pelon ilmapiiri eikä uskalleta vastata negatiivisesti?
 
Kävin parissa lähikaupassa, toisessa hakemassa paketteja ja toisessa hakemassa pari elintarviketta. Ilmeisesti meillä on joku lakko päällä mutta en varsinaisesti tiedä miten sen voisi omakohtaisesti havaita?
Kaupanalalla ei ole lakko. Lakko on painostuskeino, jolla haetaan vaikutusta. Yhtäkään keskusliikettä ei "pelota" kun tietää loppupäivän. Kaupan alalla vielä asiakkaat ostaa todennäköisesti saman määrän oli kauppa auki muutaman tunnin vai pidempään ja jos nyt en tänään pääse kauppaan niin täytän ne varastot kun kauppa on seuraavan kerran auki..
 
Kävin parissa lähikaupassa, toisessa hakemassa paketteja ja toisessa hakemassa pari elintarviketta. Ilmeisesti meillä on joku lakko päällä mutta en varsinaisesti tiedä miten sen voisi omakohtaisesti havaita?
Töölöntullissa oli vierekkäiset Lidl kiinni aamupäivän ja S-market iltapäivän. Silleen huomasin kun rynkytin ensin Lidlin ovea, sitten huomasin lapun ja lampsin smarkettiin missä kuhina kävi ennen sulkemista klo 15.
 
Kävin parissa lähikaupassa, toisessa hakemassa paketteja ja toisessa hakemassa pari elintarviketta. Ilmeisesti meillä on joku lakko päällä mutta en varsinaisesti tiedä miten sen voisi omakohtaisesti havaita?
Aah, no jos kahdessa kaupassa tämä ei näkynyt millään tavalla, niin sitten mitään lakkoa varmaan ei ole.
 
Teknologiateollisuudessa saatiin aikaan sopu.
Teollisuusliitto kyseli tässä jokunen päivä sitten mielipidettä mahdollisen 3 vuoden sopimuksen korotuksista. Ettei sieltä olisi tulossa kolmivuotinen sopimus pahimmillaan pienillä vuotusilla korotuksilla ja jollakin pienellä kertaerällä.
 
No, onko kukaan
Teollisuusliitto kyseli tässä jokunen päivä sitten mielipidettä mahdollisen 3 vuoden sopimuksen korotuksista. Ettei sieltä olisi tulossa kolmivuotinen sopimus pahimmillaan pienillä vuotusilla korotuksilla ja jollakin pienellä kertaerällä.

Peristeisesti sieltä tulee valtakunnan huonoin soppari.


Takavuosina, kun erehdyin mielenhäiriössä olemaan luottamusmiehenä (metalliliiton aikaan) ja alkoi olemaan näitä paikallisia eriä palkankorotuksissa. Niin tapa/ohje oli viestiä kentän suuntaan, että saatiin hyvä sopimus ja korostaa kokonaisnumeroita. Perälaudat, yms pikkupräntit oli sivuseikka ja pääasia työukoille oltava se, että palkat nousee.

Toki en voi yleistää ja voi olla vain sen paikallisen ammattiosaston silloinen tapa.
Pari kertaa riitti, kun kävin Ay-kokouksessa ja suurinta keskustelua aiheutti sossujen ja vasemmiston kilpailuasetelma. Nyt olisi varmastikin persut se mikä herättää samanlaisia tunteita.
Pari vuotta sinnittelin luottamusm./varaplm ja oman tehtävän työpaikalla hoidin niin hyvin kuin voin. Sen jälkeen ei enää järjestöhommia...
 
Kävin parissa lähikaupassa, toisessa hakemassa paketteja ja toisessa hakemassa pari elintarviketta. Ilmeisesti meillä on joku lakko päällä mutta en varsinaisesti tiedä miten sen voisi omakohtaisesti havaita?
Tänään havaitsin omakohtaisesti kun olin menossa kauppaan ostamaan yhtä juomaa niin alepa oli suljettu. ja näköjään muutama muukin on suljettu, ainakin pääkaupunkiseudulla. ja jotkut lyhennetyillä aukioloajoilla, esim vain aamuvuoron ajan.

 
Teollisuusliitto kyseli tässä jokunen päivä sitten mielipidettä mahdollisen 3 vuoden sopimuksen korotuksista. Ettei sieltä olisi tulossa kolmivuotinen sopimus pahimmillaan pienillä vuotusilla korotuksilla ja jollakin pienellä kertaerällä.
Tuo kysely vedetään varmaan esiin, kun ollaan hyväksytty sopimus surkeilla ehdoilla ja uhosta ei jäänyt jälkeen muuta, kuin märkä uni.
Kyselyn tuloksesta kerrotaan, että näin jäsenet halusi, mutta ei lainkaan avata kuinka tähän johtopäätökseen tultiin.
 
Teollisuusliitto kyseli tässä jokunen päivä sitten mielipidettä mahdollisen 3 vuoden sopimuksen korotuksista. Ettei sieltä olisi tulossa kolmivuotinen sopimus pahimmillaan pienillä vuotusilla korotuksilla ja jollakin pienellä kertaerällä.

Heitän hatusta: 3%, 2,5% ja 2,5%
(toivottavasti ei mitään kertaerää, ne on niin typeriä yleisön kosiskeluja)
 
  • Tykkää
Reactions: AIF
Ja josta 2% + 1,5% + 1,5% taulukoihin/yleiskorotuksena ja loput 1% + 1% + 1% sitten yrityskohtaisina työnantajan mielivallalla jakamina.
Uutisissa voitasiin joskus nostaa esiin kuinka paljon palkat laskevat näillä "korotuksilla" kun (todellinen, ei mikään pohja- tms.) inflaatio huomioidaan.
 
Uutisissa voitasiin joskus nostaa esiin kuinka paljon palkat laskevat näillä "korotuksilla" kun (todellinen, ei mikään pohja- tms.) inflaatio huomioidaan.
Ei sitä nosteta, koska käppyrät näyttäisivät työntekijöiden kannalta liian hyviltä, kun reaalipalkat nousseet sen verran paljon ja ei voitaisi valittaa nykyhallituksesta.

Tuossa Ylen jutussa on kuva, josta näkyy, että ostovoima on kasvanut jo edellisillä, hyvinkin kohtuullisilla, palkankorotuksilla Marinin hallituksen jälkeen jo noin 4%. Nyt ollaan ostovoimassa samalla tasolla 2018 kanssa ja ei silloin ennen koronaakaan tainnut ihmiset pitää ostovoimaansa erityisen romahtaneena. Ostovoima on siis ollut selkeästi matalimmillaan edellisen hallituksen aikaan.

 
Ei sitä nosteta, koska käppyrät näyttäisivät työntekijöiden kannalta liian hyviltä, kun reaalipalkat nousseet sen verran paljon ja ei voitaisi valittaa nykyhallituksesta.

Tuossa Ylen jutussa on kuva, josta näkyy, että ostovoima on kasvanut jo edellisillä, hyvinkin kohtuullisilla, palkankorotuksilla Marinin hallituksen jälkeen jo noin 4%. Nyt ollaan ostovoimassa samalla tasolla 2018 kanssa ja ei silloin ennen koronaakaan tainnut ihmiset pitää ostovoimaansa erityisen romahtaneena. Ostovoima on siis ollut selkeästi matalimmillaan edellisen hallituksen aikaan.




1740137612731.png


1740137368449.png


1740137557021.png


1740137495214.png


1740137448478.png
 
Ei sitä nosteta, koska käppyrät näyttäisivät työntekijöiden kannalta liian hyviltä, kun reaalipalkat nousseet sen verran paljon ja ei voitaisi valittaa nykyhallituksesta.

Tuossa Ylen jutussa on kuva, josta näkyy, että ostovoima on kasvanut jo edellisillä, hyvinkin kohtuullisilla, palkankorotuksilla Marinin hallituksen jälkeen jo noin 4%. Nyt ollaan ostovoimassa samalla tasolla 2018 kanssa ja ei silloin ennen koronaakaan tainnut ihmiset pitää ostovoimaansa erityisen romahtaneena. Ostovoima on siis ollut selkeästi matalimmillaan edellisen hallituksen aikaan.


Aloitin 2021 uudessa työpaikassa jossa sain palkkapyyntöni mukaisen palkan. Sen jälkeen on tullut pari indeksikorotusta (olen näitä liittoon kuulumattomia vapaamatkustajia jotka saavat korotukset kuitenkin). Lopputulos:

Ostovoimasi on laskenut 130 €/kk vuodesta 2021
 
Sinulta unohtui yksi vuosi tuosta. Juuri se vuosi mistä viestissäni oli puhetta.

1740138351745.png


Ei sillä, että noilla yksittäisillä esimerkeillä olisi mitään merkitystä. Siitä käppyrästä näkee totuuden. Ostovoima on nyt jo vuoden 2018 tasolla ja Marinin hallituksen aikaisesta heikoimman ostovoiman ajasta ollaan noustu jo yli 4%.
 
Tuon laskurin ohjeessa sanotaan seuraavasti joka sotkee kyllä tuloksia "Voit syöttää koneeseen tulosi ennen tai jälkeen veroja. Tarkemman arvion saat, jos muistat tulosi verojen jälkeen – tällöin myös verotuksen muutokset tulevat huomioiduksi"

Eli kun laskuri ei ota huomioon veroja ja sivukuluja (eli niiden laskua) niin sellainen joka laittaa sen bruttoansionsa tuohon laskuriin saa väärät tulokset.

Meidän perheessä ostovoima on noussut myös vaimolla vaikka saa TES mukaista palkkaa.
 
Yleensä tällaiset lakot on suunnattu työnantajaa, eikä niinkään kansalaista kohtaan.

Tosin tässä tapauksessa kuulin varsin luotettavista lähteistä, että kauppojen myynti on jopa piristynyt lakon aikana. Veikkaan joka tapauksessa että vaikutus työnantajapuolelle oli tämän 3pv lakon osalta aika pieni.

Teknologiateollisuuden sopu nähdään huomenna. Muuta ei tiedetä kuin että se on parempi kuin aiemmin torpattu 2,0 % + 2,5 % + 2,5 %.
 
Teknologiateollisuuden sopu nähdään huomenna. Muuta ei tiedetä kuin että se on parempi kuin aiemmin torpattu 2,0 % + 2,5 % + 2,5 %.
Oli muuten mielenkiintoinen kierros siltä osin että työnantajapuoli ei tainnut kommentoida julkisesti about mitään missään. Ainakaan en itse ole huomannut. Luultavasti aika toimiva strategia ainakin tällä kertaa.

Jotain levottomia poliittisia avauksia taisi joltain tahoilta tulla esim. liittyen perintöveroon, mutta ei siis mitään kommentointia liittyen näihin neuvotteluihin.


SAK:han maalaili näkyvästi että työnantaja tarjoaa vain kahtakymppiä per työntekijä. Nyt sitten voidaan olla voittajia jos tuleekin yli 20€ :D
 
Oli muuten mielenkiintoinen kierros siltä osin että työnantajapuoli ei tainnut kommentoida julkisesti about mitään missään. Ainakaan en itse ole huomannut. Luultavasti aika toimiva strategia ainakin tällä kertaa.

Jotain levottomia poliittisia avauksia taisi joltain tahoilta tulla esim. liittyen perintöveroon, mutta ei siis mitään kommentointia liittyen näihin neuvotteluihin.
Eikös se ollut EK itse, joka availi tavoitteita perintöveron poistoon?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
268 714
Viestejä
4 645 657
Jäsenet
76 299
Uusin jäsen
jorma1111

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom