Esimerkiksi ensihoidosta säästämällä varmaan tulisikin oikeasti säästöjä, kun sairaat kuolisivat koteihinsa ja muut vaan tsemppaisivat ja olisivat vähän varovaisempia.
Näin olisi varmaan jo tehtykin, jos se olisi taloudellisesti kannattavampaa. Läheskään kaikki potilaat eivät oikeasti kuolisi ilman toimivaa ensihoitojärjestelmää, vaan ne jäisivät laitoshoitoon loppuiäkseen. Tämä loppuikä saattaa esimerkiksi jollain 60-vuotiaalla aivoinfarktipotilaalla olla vielä 30 vuotta. Tai jollain nuoremmalla rankavammapotilaalla 80 vuotta. Ne kuolevat olisi suurelta osin niitä vanhoja ihmisiä, jotka muutenkin kuolee kohta.
Toimiva ensihoitojärjestelmä kun kohtaa nuo potilaat riittävän nopeasti/laadukkaasti niin se 60-vuotias on jo viikon päästä palannut työpaikalle maksamaan veroja ja se nuorempi pääsee kuukauden päästä takaisin kouluun.
Yksi äärimmäinen tapa on raippa ja läskivero. Jos onnistuu laihduttamaan vuoden aikana niin läskivero on nolla, verotetaan vain niitä jotka eivät paranna kuntoansa/menevät vielä syvempään päähän. Jos ei oma elämä/kuolema motivoi niin monesti se motivaattori loppuviimein löytyy lompakosta.
Vähän tämäntapainen systeemi on jo olemassa sokeri-, alkoholi- ja tupakkaveron kohdalla. Aika vähän tuo kyllä kulutustottumuksia ohjannee. Ainakin sokerivero on melko matala, kun parilla eurolla saa 1500 kalorin edestä sokeria muodossa, jossa sen voi syödä vartissa.
Alkoholin hinta on mulle se ja sama mitä se kustantaa, kun juon pari kertaa vuodessa, mutta taitaa kaikki suurkuluttajat jo tilata juomansa netistä muutenkin. Vaikka ei se viina täälläkään kallista ole, kai parilla kympillä vielä känniin pääsee ihan hyvin?
Tupakkaverotus tuntuu kyllä purevan ja omien havaintojen mukaan korona tappoi aika monelta trokarilta bisnekset, eli halpaa kyrillistä tupakkaa ei enää löydy kovin helpolla. Tupakointi vissiin onkin vähentynyt viimeisen 10 vuoden aikana melko hyvin.
Näillä ruoan hinnoilla voisi kyllä olla merkitystä silläkin, että esim. vähärasvaisten lihojen, vihannesten ja vähärasvaisten maitotuotteiden verotus poistettaisiin kokonaan. Se on edelleen totta, että köyhällä ei ole varaa syödä terveellisesti. Varsinkin laadukkaat proteiininlähteet maksaa ihan maltaita. Vielä vuosi sitten 400 g 10% naudan jauhelihaa maksoi 2,95 melko lailla joka paikassa kun nyt ollaan jo melkein vitosessa. Puhumattakaan lohen tai paistin hinnasta.
Mutta koetas erottaa joku kunnalliselta/valtion puolelta tai pitää isommat yt-neuvottelut, että saadaan budjetti tasapainoon. Käy kuin sipilälle ikään. Nokialla työskennelleet/seuranneet muistaa, kun meni huonosti niin oli vähintään yhdet yt-neuvottelut per vuosi ja porukkaa pihalle.
Vuoden 2022 yliopistosairaalalla ja silloisella Nokialla on se ero, että toisessa on enemmän töitä kuin tekijöitä ja toisessa taas loppui työt niin ei tarvittu enää tekijöitäkään. Kyllä kunnalla voidaan myös erottaa työntekijä, jos tuotannolliset syyt on olemassa. Harvoin on vaan potilaat loppuneet.