- Liittynyt
- 04.09.2018
- Viestejä
- 2 226
Rölläätkö nyt vaan ihan rankasti?Sairaanhoitajan vastuu ei ole edes kovin iso, lääkäri lopulta määrää kaiken
Esim. omassa työpaikassa 95% potilaista hoidetaan ilman lääkäriä, ja silloin kun se lääkäri saadaan kohteeseen niin siellä täytyisi n. puoli tuntia pärjätä silti itekseen työparin kanssa ja kyetä tarjoamaan jokseenkin tehohoidon kaltaista palvelua vuorokauden ajasta ja ympäristöstä riippumatta. Potilaiden ikähaitari 0-100 ja kaikesta mahdollisesta sairastamisesta pitäisi vähän tietää jotain.
Itseasiassa lääkärin tuoma hyöty on yleensä lähinnä anestesiaosaaminen, kaikesta muusta paitsi nukutuksesta oletetaan hoitajien selviävän keskenään. Toki on jotain valtakunnan tasolla harvemmin kuin kerran vuodessa tehtäviä juttuja, mitä ei vaadita, esim. avosydänhieronta tai joku hätäsektio kentällä, mutta noin niinkuin päivittäistoiminnassa. Toki tämä on myös työn rikkaus, mutta edes yli 10 vuoden työkokemuksella en lähtisi sanomaan, että työ on vain rutiininomaista lääkärin apulaisena toimimista tai että työ olisi edes kovin helppoa.
Tämä nyt ensihoidon osalta. Koko terveydenhuollon kenttää en tietenkään tunne, mutta luulen että omanlaista erityisosaamista on aika paljon eri paikoissa. Esimerkiksi vuodeosastoilla lääkäri on paikalla yleensä 8-16 arkisin, niiden potilaiden tila voi muuttua myös klo 17 tai 04. Pääsääntöisesti vuorossa oleva sairaanhoitaja joutuu sitten ottamaan kantaa miten hoidetaan. Sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa hoitajat pitää vastaanottoja itsenäisesti. Taitaa olla kyllä vähemmistössä ne sairaanhoitajan työpaikat, missä seisotaan lääkärin vieressä ja mykkänä noudatetaan käskyjä ilman mitään omaa aivotoimintaa.