- Liittynyt
- 30.10.2016
- Viestejä
- 106
Nykyään tuntuu olevan muotia kysyä että 1) miksi just sinut pitäisi valita, 2) mitä tuot tullessasi työpaikkaan/tiimiin, 3) pyydetään kertomaan omista heikkouksistasi.
Reilu puoli vuotta edellisestä haastattelusta. Kysyttiin paljon alaan liittyvästä osaamisesta ja kokemuksesta. Erityisesti kiinnosti, mikä työssä ja tehtävässä motivoi. Siihen liittyi useampi kysymys. Jonkin verran kyseltiin myös harrastuksista ja siitä miten tasapainottaa työn ja vapaa-ajan. Kyseessä tehtävä, joka ilmoituksessa luokiteltiin vaativaksi asiantuntijatehtäväksi.Noniin. Valikoiduin haastateltavien joukkoon. Miten loistan tuolla?
Edellisestä oikeasta haastattelusta aikaa joku vajaat 10 vuotta. Silloin kysyttiin kaikilta, että missä näet itsesi viiden vuoden päästä ja mitkä ovat heikkoutesi. Ekaan vastasin etten tiedä ja jälkimmäiseen muistaakseni mumisin jotain ja näillä tulin valituksiTaisi siellä jotain muitakin kysymyksiä olla, mutta nämä jäivät mieleen kun töpeksin ne.
Onko nykyään jotain yleistä mitä kysytään lähes joka haastattelussa?
Kaksi kuukautta sitten neljän haastattelukierroksen verran kokemusta. Tämä riippuu tietysti aivan täysin työpaikasta /rekryäjäistä mitä kysytään. Itsellä oli elämäni parhaimpia haastattelukokemuksia vaikka pitkäksi menikin. Nuo "missä näet itsesi 5v kuluttua" on niin edesmennyttä ja shaibaa. Tuskin kukaan vähänkään rekry kokemusta osaava tuota kysyy. Itsellä oli haastattelu enemmän keskustelua kuin kysymyspatteristoa. Asioita joita nousi esiin meillä keskustelun muodossa.Noniin. Valikoiduin haastateltavien joukkoon. Miten loistan tuolla?
Edellisestä oikeasta haastattelusta aikaa joku vajaat 10 vuotta. Silloin kysyttiin kaikilta, että missä näet itsesi viiden vuoden päästä ja mitkä ovat heikkoutesi. Ekaan vastasin etten tiedä ja jälkimmäiseen muistaakseni mumisin jotain ja näillä tulin valituksiTaisi siellä jotain muitakin kysymyksiä olla, mutta nämä jäivät mieleen kun töpeksin ne.
Onko nykyään jotain yleistä mitä kysytään lähes joka haastattelussa?
Eikös noissa käydä terveyden ja hyvinvoinnin tilaa. Varmaan selvitellään fyysistä ja jokusella kysymyksellä henkistäkin tilaa. Mehiläisen sivuilta ainakin löytyy tietoa.Terve,
Mitäs nykyään käydään läpi työhöntulotarkastuksessa?
Viimekerrasta onkin aikaa 3 vuotta ja kiinnostaisi tietää että mitäs siellä on pakko käydä läpi, IT-ala kyseessä.
Mistä moinen sanamuoto "pakko käydä läpi"?Terve,
Mitäs nykyään käydään läpi työhöntulotarkastuksessa?
Viimekerrasta onkin aikaa 3 vuotta ja kiinnostaisi tietää että mitäs siellä on pakko käydä läpi, IT-ala kyseessä.
Rouva työskentelee työterveydessä ja on kertonut että osa suhtautuu noihin työterveystarkasteluihin kuin poliisikuulusteluihin. Yhdelle on pitänyt myös toimittaa kysymykset etukäteen tarkasteltavaksi ja ei ole saanut kysellä mitään mitä ei ennakkoon ollut kirjannut. Miettinyt välillä että minkälaisia luurankoja ihmisillä on oikein kaapissa.Mistä moinen sanamuoto "pakko käydä läpi"?
Perus terveystiedot kysellään, halutessa verikokeet verenpaineen mittittaus. Tupakointi, alkoholin käyttö jne.
Terveystalolla tänä vuonna saanut halutettaan tehdä etänä videoyhteydelläkin
Mieleeni tuli kun yks tuttu työskentelee toisella alalla ja hänellä kokemus oli aika ikävän puoleinen kun alettiin 3kk sitten kun hän kävi työterveystarkastuksessa puhumaan koronarokotteista ja muista rokotteista ja niitten ottamisesta, se ei ole omaan mieleen myöskään ja skippaisin koko tarkastuksen jos voisi kun siitä ei ole hirveästi aikaa kun käviEikös noissa käydä terveyden ja hyvinvoinnin tilaa. Varmaan selvitellään fyysistä ja jokusella kysymyksellä henkistäkin tilaa. Mehiläisen sivuilta ainakin löytyy tietoa.
Onko jotain mitä ei saisi käydä läpi vai mistä moinen?
Haastettelu ohi. Kiitos vastauksista tänne.Noniin. Valikoiduin haastateltavien joukkoon. Miten loistan tuolla?
Oliko joskus yläasteella kiveksien kokeilu tällä tavalla?Itsellä oli myös sellainen kumartumistesti että piti laittaa käsiä lattiaan. Katsoivat vähän miten köntyksiä ihmiset on nykyään, että taipuuko edes sormet lattiaan asti.
Tuo on hämmentävää.. toki on monenlaisia sopimuksia työterveyteen ja työnantaja voi ohjeistaa kaikkea kummallista. Omat kokemukset on että se on enemmän sellaista palvelumyyntiä, jonka maksaa joku muu.Rouva työskentelee työterveydessä ja on kertonut että osa suhtautuu noihin työterveystarkasteluihin kuin poliisikuulusteluihin. Yhdelle on pitänyt myös toimittaa kysymykset etukäteen tarkasteltavaksi ja ei ole saanut kysellä mitään mitä ei ennakkoon ollut kirjannut. Miettinyt välillä että minkälaisia luurankoja ihmisillä on oikein kaapissa.
Et meitä on ilmeisesti aika moneen junaan ja ihan kaikki ei ymmärrä, että se työterveyshuolto on sitä työntekijää varten ei mitään gestapo-työnantajaa varten.
Meillä taas työnantaja makso ihan sen minimin eikä mitään lisätutkimuksia saanu. Kauheella vonkumisella sai työnantajan puolesta kolesteroolin ja suppean vernekuvan. Kaikki muu oli haram.Tuo on hämmentävää.. toki on monenlaisia sopimuksia työterveyteen ja työnantaja voi ohjeistaa kaikkea kummallista. Omat kokemukset on että se on enemmän sellaista palvelumyyntiä, jonka maksaa joku muu.
"haluasitko verikokeita, pitäisikö jotain tutki, kuunnellaanko sydänääniä, haluatko verikokeeseen, otetaanko suppea ja vai laaja verenkuva, mites ravintoteraupotetti tai fyssarin vastaanotto kun voitais heti pistää pari lähetekertaa tyrkylle, mites nukutko hyvin voitais laittaa lähetettä unihitajalle, keksitkö yhtään mitään muuta mitä lääkärillistä asiaa olisi kun sun ei tartteis nyt ite maksaa ees sitä" -tyylistä juttua
Huomiona vain, että normaalissa lääkärin/terveyenhoitajan kirjoittamassa saikussa on enemmän terveystietoja kuin tuossa työhönottotarkastuksen työnantajalle menevässä lausunnossa. Tuossa tarkastuksesta kirjoitettavassa lausunnossa on mainittuna vain lääkärin arvio soveltuuko työhön, soveltuuko tietyn rajoituksin tai ei sovi työhön terveydellisistä syistä. Muuta siihen ei tule.Rouva työskentelee työterveydessä ja on kertonut että osa suhtautuu noihin työterveystarkasteluihin kuin poliisikuulusteluihin. Yhdelle on pitänyt myös toimittaa kysymykset etukäteen tarkasteltavaksi ja ei ole saanut kysellä mitään mitä ei ennakkoon ollut kirjannut. Miettinyt välillä että minkälaisia luurankoja ihmisillä on oikein kaapissa.
Et meitä on ilmeisesti aika moneen junaan ja ihan kaikki ei ymmärrä, että se työterveyshuolto on sitä työntekijää varten ei mitään gestapo-työnantajaa varten.
Tainut mennä sun aiempi viesti ohi, mutta oliko tämä sama yritys, mutta eri pesti kuin nyt? Muuten kuulostaa vähän oudolta kysymykseltä, mistäs tuon voi ulkopuolta tietääHaastettelu ohi. Kiitos vastauksista tänne.
Kysyttiin juurikin paljon motivaatiosta ja siitä miten toimisin tietynlaisissa tilanteissa yms. Yllättäen lisäksi kysyttiin isoista linjoista, mihin suuntaan toimintaan tulisi kehittää ja mikä nykytilassa ei toimi jne. Toinen yllätys oli, että ei kysytty heikkouksista johon olinkin kyllä keksinyt ihan hyvän ja jopa totuudenmukaisen vastauksen.
Perjantaina kuulee sitten miten kävi![]()
Mä vastasin joskus tähän kysymykseen että "varmaan nää työhaastattelut", kun parista aikaisemmasta työhaastattelusta oli jäänyt jotenkin paska fiilis. Sain paikan3) pyydetään kertomaan omista heikkouksistasi.
Mielestäni tuo "heikkouksien" kysyminen on myös aika kankeaa vanhanaikaista rekrytilanteen hoitamista. Ne pitäisi enemmänkin muotoilla miten toimisit tässä tilanteessa tyyppisiin kysymyksiin tai miten vahvuudet näkyy tilanteiden hoitamisessa. Heikkous kyssärin tullessa kannattaa kuitenkin miettiä ihan oikeasti tilanteita ja/tai työn osaa missä on petrattavaa. Kaikilla meillä on. Itsellä ehkä itsekriittisyys eli soimaan itseäni aika paljon jos asiat ei suju tai pitäisi mennä paremmin. Pieni perfektionisti eli joskus käytän liikaa aikaa johonkin minkä pitäisi vain todeta olla hyvä näin. Näihin kuitenkin totean ne olevan tiedossa ja kehityskohteita. Ollut aika vakivastaukset itsellä jokaisessa haastiksessa joka tuon heikkous kyssärin on sisältänyt.Mä vastasin joskus tähän kysymykseen että "varmaan nää työhaastattelut", kun parista aikaisemmasta työhaastattelusta oli jäänyt jotenkin paska fiilis. Sain paikan![]()
Ei kun kylmällä ruokalusikalla.Oliko joskus yläasteella kiveksien kokeilu tällä tavalla?
Joo, omassa organisaatiossa oli auki nykyisen esimieheni paikka.Tainut mennä sun aiempi viesti ohi, mutta oliko tämä sama yritys, mutta eri pesti kuin nyt? Muuten kuulostaa vähän oudolta kysymykseltä, mistäs tuon voi ulkopuolta tietää
Tsemppiä perjantaihin, toivottavasti paikka aukee!
Itsellä rekryprosessit kestänyt 2-3kk keskimäärin n kolmella haastattelulla. Koko prosessi siis siitä kun haet paikkaan siihen kun on nimi paperissa. Ei ole kokemusta missä hommat paketissa alle kuukaudessa ellei ole joku kävele sisään ja saa paikka tyyppinen tapaus.Olisi puolisen vuotta jäljellä nykyistä työsopimusta, ja aloin tässä nyt pohtimaan, että miten aikaisessa vaiheessa kannattaisi alkaa etsimään aktiivisesti jo uusia hommia? Onko täällä porukalla tietämystä, että kartoittavatko / haastattelevatko firmat miten paljon etuajassa potentiaalisia tyyppejä jos sattuisi olemaan juuri haluttua osaamista.
Joo puhunet ihan asiaa. Onhan noita mahdollisia haastatteluja jo hyvä treenailla taas hetken tauon jälkeen.Itsellä rekryprosessit kestänyt 2-3kk keskimäärin n kolmella haastattelulla. Koko prosessi siis siitä kun haet paikkaan siihen kun on nimi paperissa. Ei ole kokemusta missä hommat paketissa alle kuukaudessa ellei ole joku kävele sisään ja saa paikka tyyppinen tapaus.
Monissa hakemuksissa lukee että haastattelenme jo hakuaikana eli jos kiinnostava paikka löytyy niin kannattaa ehdottomasti hakea heti. Haet useampaan samanaikaisesti jos vaikka toinen paikka aukeaa kesken meneillä olevan haastatteluprosessin.
Tällaisia kysymyksiä olen aina ihmetellyt. Liekö paskanpuhumisen ja manipuloinnin taito pääasiallinen valintaperuste? Tuskin siinä ainakaan pelkästään on taustalla teatteri, jossa oikeasti testataan onko hakija valmistautunut eli googlannut oikeat(ja etenkin väärät) vastaukset kuten mustetahratestissä.Nykyään tuntuu olevan muotia kysyä että 1) miksi just sinut pitäisi valita, 2) mitä tuot tullessasi työpaikkaan/tiimiin, 3) pyydetään kertomaan omista heikkouksistasi.
Vituiksihan se meniPerjantaina kuulee sitten miten kävi![]()
Oikeassa olet, tuossa esim yksi lähdeViikko sitten tuli käytyä IT-alan työpaikan haastattelussa ja ensimmäistä kertaa kyseltiin asepalveluksesta eli intistä ja siitä asunko yksin kun tuli esiin aihe että on omistuskämppä. Kumpikaan kysymys omasta mielestäni ei liity IT-alaan mitenkään, tuli hieman outo fiilis koko tyypistä.
Tasa-arvolain mukaan myöskään asepalvelun suorittamisesta tai suorittamatta jättämisestä ei saa työhaastattelussa kysellä.
työhaastattelussa ei saisi kysyä perheeseen tai mahdollisiin lapsihaaveisiin liittyviä asioita lainkaan. Tasa-arvolain perusteella kiellettyjä haastattelukysymyksiä ovat esimerkiksi kysymykset raskaudesta, perhesuunnittelusta, lasten lukumäärästä ja lastenhoidon järjestämisestä.
![]()
Tällaisia kiellettyjä kysymyksiä työnantajat kysyvät – yksinhuoltajan työhaastattelu sai tylyn lopetuksen
Kysymyksiä perheestä, lastenhankinnasta ja asevelvollisuudesta. Selvitimme, millaisia asiattomia työhaastattelukysymyksiä ihmisiltä on kysytty. Lue jutusta!duunitori.fi
Kiitos vastauksestasiOikeassa olet, tuossa esim yksi lähde
Nyt on vaihtoehtoina kohauttaa olkaa, älähtää firman suuntaan, ei sille haastattelijalle, vaan HR tms taho ja jos tuntuu että paikka jäi saamatta syrjivällä perusteella, esim intti/perhe jne niin yhteys tasa-arvovaltuutettuun
Lomautustapaan vaikuttaa paljon meneekö kokonaan lappu luukulle hetkeks vai esim lounarafla, josssa koronan vuoksi vain 50% kävijöitä, jolloin puolet lomautettuna kerrallaan muutaman viikon pätkissä.YT-neuvottelut käynnissä ensimmäistä kertaa työuralla ja max 90pv lomautus uhkaa tulla eteen. Kuulun onneksi työttömyyskassaan, joten lomautetuksi tuleminen ei olisi taloudellisesti katastrofi. En nyt sanoisi, että varsinaisesti haluaisin tulla lomautetuksi, mutta ei siitä lyhytaikaisesti mitään haittaakaan olisi, saisipahan hetken lepäillä.
Onko kellään kokemusta tilanteesta, jossa työntekijä asettuu vapaaehtoisesti tarjolle tullakseen lomautetuksi? Miten yleensä pomot reagoivat tällaiseen ehdotukseen, saako siitä ikuisen luuserin leiman otsaansa? Jos lomautukset ei riitä ja tulee toinen kierros jossa joudutaan irtisanotaan työntekijöitä, niin onko lomautetut ekana saamassa kenkää persuksille? Jos ajatellaan että on 10 samanarvoista työntekijää, joista 5 pitää lomauttaa, niin miten yleensä firmoissa toimitaan, kierrätetäänkö lomautettuja muutaman viikon sykleissä lomalle ja takasin töihin, vai onko jotkut tietyt alusta loppuun lomalla?
Itse olin joskus kauan aikaa sitten lomautettuna 50% työajasta noin 2kk ajan. Totesin sen jälkeen, että joko takaisin töihin tai lomauttakaa 1kk kerrallaan ”kokoaikaisesti”, ottivat töihin.Lomautustapaan vaikuttaa paljon meneekö kokonaan lappu luukulle hetkeks vai esim lounarafla, josssa koronan vuoksi vain 50% kävijöitä, jolloin puolet lomautettuna kerrallaan muutaman viikon pätkissä.
Maalaa aikeidesi päälle jalo ele ja nauti sankarin maineesta.Miten yleensä pomot reagoivat tällaiseen ehdotukseen, saako siitä ikuisen luuserin leiman otsaansa?
Itsellä ei ole kokemusta noin pitkistä reissuista, mutta vuosien takaa löytyy reissuja viikosta about kahteen kuukauteen. Jos ei ole perhettä (lapsia) ja vähänkään kiinnostaa reissata niin suosittelen ehdottomasti.Mitäs kokemuksia tekkiläisillä on ulkomaan komennuksista?
Itse ajattelin (ehkä) vaihtaa firmaa suuresta ulkomaisesta pörssiyhtiöstä pieneen, noin 200 henkilön kotimaiseen puljuun joka tekee projektihommia isoille toimijoille ympäri maailmaa. Itsellä ei kokemusta 6kk - 2 vuoden komennuksista maailmalla. Palkka ja edut nousevat, mutta isoja uhkia en oikein löydä vaikka kuinka yritän. Tykkään matkustella ja olla tekemisissä uusien ihmisten kanssa, varsinkin ulkomailla.
Ei kai kukaan ole niiiiiiin idiootti, että ei ole liittynyt edes YTKn kassaan?Itse olin joskus kauan aikaa sitten lomautettuna 50% työajasta noin 2kk ajan. Totesin sen jälkeen, että joko takaisin töihin tai lomauttakaa 1kk kerrallaan ”kokoaikaisesti”, ottivat töihin.
Tuossa tuli rahallisesti takkiin aika reippaasti kun kuukauden aikana tehdyt työtunnit vähensivät työttömyyskorvausta 50%, eli jokainen tienattu euro vähensi korvausta 50cnt.
Eli jos on mahdollisuus vaikuttaa niin ei ikinä muita kuin kokonaisia kuukausia.
Eikö noissa lyhyissä pätkissä tule jotain karenssi ongelmaa tms? Eli eniten rahaa saa jos lomautus ei ala kuin kerran?Ei kai kukaan ole niiiiiiin idiootti, että ei ole liittynyt edes YTKn kassaan?
50% työajalla mä saisin YTK:lta ~1000€/kk (netto) + ~1200€ (netto) palkkaa vielä päälle.
Paras tilanne oli parisen vuotta sitten. Olin ~75% lomautettu 3kk. Terveiset lähettelin Floridasta ja Dubaista. Mikäs siinä kun lapaan tuli viikon (etä)töillä >2000€/kk
Ei tule, tai ainakaan mulle ei tullut. Tai no se eka viikko taitaa mennä omaan piikkiin, mutta lomautettuna saa kyllä tehdä töitä.Eikö noissa lyhyissä pätkissä tule jotain karenssi ongelmaa tms? Eli eniten rahaa saa jos lomautus ei ala kuin kerran?
Itse olin 2009 lomautettuna jonkun aikaa. Kerralla oli putkessa kaikki lomautukset, olisiko ollut pari kuukautta. Oikeasti sitten pidin vapaata ihan muulloin, ja kävin matkoilla ym. (Jos tämä on rikos niin kai tämäkin on vanhentunut kun mennyt jo reilusti 10v)
Pääsääntöisesti ei saa väittäisin.Mikä mahtaa jossain tehtaalla olla kesäduunarin liksa ma-pe 3 vuorotyöllä? Saako 13euroa ja lisät päälle?
Onko sulla sellaista näkemystä alasta, että tiedät firman todennäköisesti tarvitsen sinun osaamistasi esim firma ilmoittanut linkkarissa kasvattavansa vaikka tietoturvaosaamistaan ja olet pitkän linjan tietoturva-asiantuntija. Tällöin laittaisin avointa hakemusta kohdistettuna tämän tyyliin tehtäviinKiikarissa olisi eräs tietty (iso) firma johon kiinnostaisi työllistyä. Mitä mieltä olette, kannattaako lähteä etenemään avoimella hakemuksella vai odottaa suosiolla, että firmasta tulee jokin sopiva paikka avoimeen hakuun? Mututuntumalla sanoisin CV:ni olevan sellaisessa kunnossa, että paikan saaminen kumpaakin reittiä pitkin on melko todennäköistä tai vähintäänkin mahdollista.
Järkeilin että avoimella hakemuksella ollaan enemmän työnantajan armoilla, jolloin voi joutua tinkimään palkkatoiveestaan ja tarjottu tehtäväkin voi olla vähän mitä sattuu. Plussana taas avoimessa hakemuksessa on se, että siirtyminen halutun työnantajan palvelukseen voi tapahtua nopeastikin.
Löytyykö joltain io-techiläiseltä kokemusta näistä peräti pöydän toiselta puolelta eli työhakemuksia vastaanottavasta päästä?
Itse ainakin otin takkiin kuten yllä mainitsisin ja kuuluin kyllä kassaan.Ei tule, tai ainakaan mulle ei tullut. Tai no se eka viikko taitaa mennä omaan piikkiin, mutta lomautettuna saa kyllä tehdä töitä.
Tuossa joku ~5v sitten sanoin itteni irti. TJ hyvä kaveri, niin tehtiin diili että hän lomauttaa minut (ei oltu palkkaamassa ketään taloon). Nostin 400pv liiton rahaa + nostin ~3kk välein sisälle tehtyjä tunteja/pekkasia/lomia, niin ei joutunut edes työkkärin kanssa pahemmin asioimaan
Edit: Silloin taisi olla, että jos lomautus kestää alle 90pv. Niin ei tarvinnut alkaa tekemään mitään työllistymissuunnitelmaa tjsp. En tiedä mikä nykyään on tilanne.
Mutta 70000 tons of metal on hyvä ristely. Ei maksanu kokonaisuudessaan ko ~6000€
Edit2: Niin kun alle 90pv, ja teki/nosti palkkaa 3kk välein. Niin se aina nollaantui.
Olen ollut komennuksella jo isomman osuuden työurasta tähän asti kuin ”tavallisissa” töissä, joten löytyy sekä omaa kokemusta ja vierestä seurannut miten muilla menee paikallisten suomipiirien kautta.Mitäs kokemuksia tekkiläisillä on ulkomaan komennuksista?
Itse ajattelin (ehkä) vaihtaa firmaa suuresta ulkomaisesta pörssiyhtiöstä pieneen, noin 200 henkilön kotimaiseen puljuun joka tekee projektihommia isoille toimijoille ympäri maailmaa. Itsellä ei kokemusta 6kk - 2 vuoden komennuksista maailmalla. Palkka ja edut nousevat, mutta isoja uhkia en oikein löydä vaikka kuinka yritän. Tykkään matkustella ja olla tekemisissä uusien ihmisten kanssa, varsinkin ulkomailla.
Riippunee puljun koosta. Isojen kanssa on joskus miettinyt, että ovatko ne unohtaneet minut kokonaan. Sitten taas jonkun pienen ja ketterän firman kanssa on kolme haastattelua käyty reippaan viikon sisällä ja viimeisen päätteeksi lähetetty tarjous työsuhteesta.Itsellä rekryprosessit kestänyt 2-3kk keskimäärin n kolmella haastattelulla. Koko prosessi siis siitä kun haet paikkaan siihen kun on nimi paperissa. Ei ole kokemusta missä hommat paketissa alle kuukaudessa ellei ole joku kävele sisään ja saa paikka tyyppinen tapaus.
Monissa hakemuksissa lukee että haastattelenme jo hakuaikana eli jos kiinnostava paikka löytyy niin kannattaa ehdottomasti hakea heti. Haet useampaan samanaikaisesti jos vaikka toinen paikka aukeaa kesken meneillä olevan haastatteluprosessin.
Eikä missään nimessä viikon tai lyhyempiä pätkiä jos on vain mahdollisuus välttää ne. Jos on lomautettu ja löytää toisen työpaikan, voi irtisanoa itsensä ilman irtisanomisaikaa kunhan töitten alkamiseen olisi yli 7 päivää. Ei tietenkään saa irtisanomisajalta palkkaa tuossa tilanteessa, mikä kannattaa ottaa huomioon siinä miten nuo asiansa ajoittaa.Itse olin joskus kauan aikaa sitten lomautettuna 50% työajasta noin 2kk ajan. Totesin sen jälkeen, että joko takaisin töihin tai lomauttakaa 1kk kerrallaan ”kokoaikaisesti”, ottivat töihin.
Tuossa tuli rahallisesti takkiin aika reippaasti kun kuukauden aikana tehdyt työtunnit vähensivät työttömyyskorvausta 50%, eli jokainen tienattu euro vähensi korvausta 50cnt.
Eli jos on mahdollisuus vaikuttaa niin ei ikinä muita kuin kokonaisia kuukausia.
Muutama tuttu jotka on isommissa teollisuusprojekteissa ollut, nostivat esiin ihan samoja asioita. Paikoissa on toki eroja, mutta joku isompi investointi toisella puolella maapalloa tarkoittaa usein pitkiä päiviä, ja kohde on usein "syrjässä" siten, että ei sitä vapaa-aikaa mitenkään tehokkaasti pysty käyttämään. Eli vaikka paikka kotosuomessta käsin kuulostaa mahtavalta, ei se elämä siellä periferiassa rakennustyömaan kupeessa ole ihan sama kun mielikuva. Sitten jos olet vielä reissussa ilman perhettä, varsinkin se viina on petollinen ystävä, kun ei muutakaan tekemistä ole. Tuossa se sosiaalisuus korostuu myös, eli löytääkö verkostoja ja mielekästä tekemistä, vai jääkö nyhjäämään maanmiesten ja itsensä kanssa.Tässä mun ajatuksia isoimmista uhista (järjestyksessä yleisimmästä alkaen):
- Ei sopeudu paikalliseen työelämään ja tulee burnout. Vaikka olisi kotimaisessa firmassa töissä niin kyllä se paikallinen työkulttuuri puskee läpi paikallisten kollegoiden kautta ja asiakasrajapinnasta.
- Ei sopeudu paikalliseen elämään, joka alkaa heijastua vaikeuksina työpaikalla ja tulee burnout. Arki tulee vastaan ja joka maassa on omat ongelmat, yllättävän moni ei lopulta sopeudu eksoottisiin ruokavalioihin vaikka lomareissun ajan vielä menisi. Kielimuurikin voi ajanmyötä alkaa turhauttamaan.
- Jompikumpi yllämainituista johtaa ongelmiin alkoholinkäytön kanssa.
- Mukana muuttaa perhe, joka ei sopeudu ja sitten alkaa ylläolevat ongelmat.
Burnoutilla tarkoitan siis yleisesti sitä että stressi karkaa hallinnasta.
Ei ole tarkoitus pelotella, valtaosalla komennukset menee hyvin.
Jonkin verran on kokemusta toiselta puolelta pöytää. Lähtökohtaisesti asiallisissa taloissa avoimiin hakemuksiin suhtaudutaan positiivisesti, osoittaahan se että on kiinnostusta firmaan ja on ottanut asioista selvää. Se on yleensä jo hyvä lähtökohta. Jos firmassa on pätevä HR, niin se osaa välittää nämä hakemukset oikeille ihmisille. Vinkkinä sanoisin että kannattaa hakemuksen ihan ensiriveillä kuitenkin kuvata selvästi ne muutamat tehtävät mitkä sinua kiinnostavat ja missä sinulla on paras osaaminen. Niin hakemuksesi ohjautuu todennäköisimmin oikeille ihmisille talossa. Sitten se on paljon kiinni siitä onko sillä hetkellä tarvetta ja rekrylupaa. Aiemmasta avoimesta hakemuksesta ei ole ainakaan haittaa, mikäli myöhemmin tulee joku paikka avoimeen hakuun.Kiikarissa olisi eräs tietty (iso) firma johon kiinnostaisi työllistyä. Mitä mieltä olette, kannattaako lähteä etenemään avoimella hakemuksella vai odottaa suosiolla, että firmasta tulee jokin sopiva paikka avoimeen hakuun? Mututuntumalla sanoisin CV:ni olevan sellaisessa kunnossa, että paikan saaminen kumpaakin reittiä pitkin on melko todennäköistä tai vähintäänkin mahdollista.
Järkeilin että avoimella hakemuksella ollaan enemmän työnantajan armoilla, jolloin voi joutua tinkimään palkkatoiveestaan ja tarjottu tehtäväkin voi olla vähän mitä sattuu. Plussana taas avoimessa hakemuksessa on se, että siirtyminen halutun työnantajan palvelukseen voi tapahtua nopeastikin.
Löytyykö joltain io-techiläiseltä kokemusta näistä peräti pöydän toiselta puolelta eli työhakemuksia vastaanottavasta päästä?