Avioliitto on pitkälti taloudellinen sopimus, jolla voi vältellä mm. veroja, silti kannattaa avioehdolla tarkentaa.
Asiantuntiaapua kannattaa käyttää, ettei tule sellaisia papereita joista seuraukset jotain muuta kuin toivottu.
Mitähän siihen avioehtoon nyt kannattaa kirjata? Siis tilanne, jossa naimisiin mennessä ei ollut juurikaan omaisuutta, vaan omaisuus on kertynyt avioliiton aikana. Niin että se nyt jotain suojaa.
Alkuun voi olla ihan suppea, niin että kummankin omaisuus pidetään itsellä. Ohje että käytetään lakiapuja, mutta yksinkertaisella voi lähteä (edullista).
Jos tulee muutoksia, niin voi ja kannattaa muuttaa avioehtoa, esim jos asuntolainaa hakiessa voi tingata apuja.
Joku mainitsi perinnön, jos perintiö ei ole erityisesti tarkoitettu yhteiseksi, niin kyllä niissä avio-oikeus luulisi olevan rajattu, no voi olla unohtunut, eli kannattaa siinä omassa testamentissa muistaa.
Meillä on kanssa 100% yhteiset rahat ja omaisuus (eikä koskaan ongelmia hankintojen kanssa). Mitähän mä nyt sillä avioehdolla voisin voittaa?
Silloin yksinkertainen avioehto sopii oikein hyvin, yhteiset on yhteisä ja omat on omia, ja kun jotain hankitaan niin siinä sujuvasti päätetään siitä kenenkä se on.
Noin yleisesti , tasa-arvoisessa avioliitossa on tärkeää olla ne omatkin varat (ja rahat), ja jo ihan riskienhallinan takiakin, avioehto on myös riskienhallintaa.
Avioliitto purkaantuu jokatapauksessa jossain vaiheessa, joten aviehdolla voi turvata että se menee kuten pariskunta on ajatellut. Jos avioliitto päättyy kuolemaan niin paljon vaikeampi säätää, jos avioliitto päättyy ennenaikaiseen eroon, niin monesti sitä tunnetta mukana joten kannattaa olla asiat paperilla ajoissa.
Tietenkin jos ei välitä puolisosta, mahdollisistalapsista , elää ainutkertaista elämää, niin mitä sitä miettiä.
Eli Avioehto, avioliiitto, testamentti, hoitotestamentti. On yhteinäinen paketti.
Jos avioliittoa miettiessä kumppani pistää avioehtoa hanttiin, niin joka väärä käsitys, tai sitten jotain sellaista että minkä pitäisi soittaa kelloja.
Joku postaili isyystesteistä, jos on avioliitossa, niin silloin on tunnustanut ne lapset, ei siinä tarvi isyystestejä. Aikoinaan ollut aika selkeä peli, nyt toki tilanne se että jos se perheen isä ei olekkaan biologinen isä, niin entistä todennäköisemmin joskus selviää sille lapselle. Joten ei ole lainkaan hullua sopia käytännästö että se tarkistetaan. Siinä sitten pitää ymmärtää seuraukset, muuttaako se suhdetta, isyyttä jne. Tämäkin asioita mikä kannattaa puhua pois jo ihan suhteen alussa.
Perintöä varmaan joskus tulee. Vaan eipä noi vielä saa mua avioehdon puolelle, vaikka vaimoa enemmän varmasti tulenkin perimään.
Edit:
Sanoit että perintöjä voi tulla. Eli ilman avioehtoa voi tulla tilanne että puolison saamiin perintöihin sinulla avio-oikeus, mutta sinun saamiin perintöihin puolisolla ei ole. (no termit huonoja, mutta toivottavasti ajatus aukesi)
Lisäksi avioliitto voi päättyä koskavain, silloin ehkä vain toinen saanut perinnön ja muutenkin sillä hetkellä voi se tilanne olla mikä vain. Vaikka nykyään ilman avioehtoa puolison veloista on jossain määrin suojassa, niin miinoja niissä on.
Avaisitko nyt ihan oikeasti, että mitä sillä avioehdolla mielestäsi suojataan, jos ei omaa (tai oman suvun kautta mahdollisesti periytyvää) omaisuutta? Sitä vartenhan se on olemassa. Jos omaisuus taas on yhteistä, ei avioehdolla tee kirjaimellisesti yhtään mitään.
Avioehto naimisiinmennessä, perusasia kunnossa.
Sitä päivitetään tarpeen mukaan.
Yhteiset on yhteysiä, mutta tilanteet muuttuu, kun se perusta on kunnossa niin siitä on hyvä jatkaa.
Testamentti, hoitotahto sun muut taas eivät kuulu tähän mitenkään.
Avioehto, Testamentti, hoitotahto, asioita joiden oleminen ei kuulu tänne, mutta niiden puuttuminen kuuluu tänne.