- Liittynyt
- 23.08.2020
- Viestejä
- 1 402
Miten se laskee jos mulla on puuhellassa ja pönttöuunissa tulet? Unohdinko mainita?Sua ei ollenkaan kiinnostanut paljonko lämpötila laskee kämpässä 18 mennessä ilman ilpoa?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Miten se laskee jos mulla on puuhellassa ja pönttöuunissa tulet? Unohdinko mainita?Sua ei ollenkaan kiinnostanut paljonko lämpötila laskee kämpässä 18 mennessä ilman ilpoa?
Niin sellaista testiasetelmaa ajattelin ehdottaa että katsoo paljonko kämpän lämpötila muuttaa päivän aikana jos ei ollenkaan lämmitä. Kun asuntokin ihan hyvin varaa lämpöä seiniinsä niin lämpötilan muutos voi olla luokkaa 4 astetta päivässä jos ei ihan kauheita pakkasia ole ulkona. Se on sitten eri asia pärjääkö sen 4 asteen muutoksen kanssa.Miten se laskee jos mulla on puuhellassa ja pönttöuunissa tulet? Unohdinko mainita?
Olis tossa ollu kyllä tilaisuus kokeilla, että paljonko kulutus on vrk:ssa kun lämpö hilataan takaisin ja aikaisemmin on ollut tasainen lämpö. Hyvä idea, pitää kokeilla seuraavalla kerralla.Niin sellaista testiasetelmaa ajattelin ehdottaa että katsoo paljonko kämpän lämpötila muuttaa päivän aikana jos ei ollenkaan lämmitä. Kun asuntokin ihan hyvin varaa lämpöä seiniinsä niin lämpötilan muutos voi olla luokkaa 4 astetta päivässä jos ei ihan kauheita pakkasia ole ulkona. Se on sitten eri asia pärjääkö sen 4 asteen muutoksen kanssa.
Ilpeillä tuosta on kokemusta. Meillä talo on tyhjä päiväsaikaan ja ilpit pudottavat lämpöjä 2 astetta klo7-14. Lämpötilan nosto kestää n. tunnin ja silloin menee n 50% enemmän kuin tasaisella lämmöllä. Pudottamisella saa selkeät säästöt.Olis tossa ollu kyllä tilaisuus kokeilla, että paljonko kulutus on vrk:ssa kun lämpö hilataan takaisin ja aikaisemmin on ollut tasainen lämpö. Hyvä idea, pitää kokeilla seuraavalla kerralla.
Itsellä on klo 00-09 pudotus, eli talon tavoitelämpötilaa pudotetaan yhdellä asteella. Kauimmainen makkari ehtii mennä johonkin vähän alle 20 asteen ja puolessa tunnissa normaali lämpötila kun ilppi alkaa paiskia hommia jos vaan ovi on auki. Sama pudotus jos talo on tyhjä.Ilpeillä tuosta on kokemusta. Meillä talo on tyhjä päiväsaikaan ja ilpit pudottavat lämpöjä 2 astetta klo7-14. Lämpötilan nosto kestää n. tunnin ja silloin menee n 50% enemmän kuin tasaisella lämmöllä. Pudottamisella saa selkeät säästöt.
Molemmat. Taloudessa on koira niin en uskalla jättää tulia yksin. Aika pieni riski se varmaan on että mitään tapahtuu mutta kuitenkin.Onko ainoa ongelma saada hormin pelti kiinni oikea aikaisesti vai se että et uskalla jättää tulia yksin palamaan?
Ex työkaverilta kuoli kaksi koiraa. Laittoivat uunin tulille ja lähti ihan hyvin vetämään. Lähtivät kauppaan ja palatessa oli talo täynnä savua. Varsinkin tulisijan kylmäkäynnistyksessä pitää olla varuillaan. Voi tehdä höyrylukon piippuun vielä puolen tunnin päästäkin. Peltien sulkeminen toinen juttu. Häkävaroitin on parempi kuin hyvä olla olemassa. Vanhan kansan viisaus, että pellit kiinni kun hiilet hehkuvat on saattanut ehkä toimia vanhassa hatarassa mökissä, mutta on kyllä tappanutkin monia. taitaa olla ihan määräyksissä, että pellissä oltava reikä tai kulma leikattu pois.Molemmat. Taloudessa on koira niin en uskalla jättää tulia yksin. Aika pieni riski se varmaan on että mitään tapahtuu mutta kuitenkin.
Aivan, ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä eri asuinhuoneiden lämpötilasta. Toisille ne ovat makuasioita ja jotkut pitävät yhtä käsitystä totena ja ilosanomana. Naistenlehtiartikkeleita myöten toistellaan terveysneuvoina yleensä tiettyä (matalaa) makuuhuoneen lämpötilaa, vaikka se on vain yksi tekijä ja kokonaisuuteen vaikuttaa myös vuoteen tekstiilien määrä ja laatu sekä se, miten kukin nukkuessaan asettuu ja pyörii.Tosiaan juu makkareiden lämpötilan pitäisi olla 18-19 tms. Sen saa helposti laskettua sulkemalla oven lähes kokonaan. Itselle ainakin passaa juoda aamukahvia, kun mittari näyttää +23 ilpin puskiessa lisää lämpöä.
Onko sulla nyt sitten oikein edes vaihtoehtoja. Tulien sytyttämisen aikaikkuna on 17:00 ja 20:00. Sillä ei ole kuin seksuaalista merkitystä minkä ajan tuosta välistä valitset. Myy ne klapit.Molemmat. Taloudessa on koira niin en uskalla jättää tulia yksin. Aika pieni riski se varmaan on että mitään tapahtuu mutta kuitenkin.
Näissäkin on hyvä pitää järki mukana. Meinaan siis erilaisia lämpötiloja eri asuinhuoneissa. En nyt yhtäkkiä löytänyt uutista, mutta muistan lukeneeni uutisen jossa kerrottiin homevaurioista jotka oli syntyneet siitä kuinka oli jotain huonetta jäähdytelty jonnekkin tyyliin 18 -asteeseen ja jopa alle, kun ulkona ja muissa tiloissa ollut huomattavasti lämpimämpää. Oli sitten kosteus tiivistynyt vähän väärään paikkaan ja sitä myöten käynyt vähän ikävästi.Aivan, ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä eri asuinhuoneiden lämpötilasta. Toisille ne ovat makuasioita ja jotkut pitävät yhtä käsitystä totena ja ilosanomana. Naistenlehtiartikkeleita myöten toistellaan terveysneuvoina yleensä tiettyä (matalaa) makuuhuoneen lämpötilaa, vaikka se on vain yksi tekijä ja kokonaisuuteen vaikuttaa myös vuoteen tekstiilien määrä ja laatu sekä se, miten kukin nukkuessaan asettuu ja pyörii.
Ilmanlaatu on toinen suuresti vaihteleva asumismukavuus ja -terveystekijä. Asunnosta riippuen ei välttämättä ole ihanteellista sulkea ovia yöksi, joskus se taas on muista syistä ihan pakko.
Kuitenkin edellä ajattelin tarkoitettavan eri asiaa, eli energiansäästöä jumppaamalla asuinhuoneiston lämpötilaa vuorokausitasolla välillä alas. Tähän liittyen esitän että sitä ei ehkä kannata tehdä nimenomaan yöllä jolloin asunnossa yleensä oleskellaan ja energia on edullisempaa ja jopa ylimäärin saatavilla, vaan päiväaikaan jolloin ollaan usein muualla ja energian hinta usein nousee.
Monessa tapauksessa näitä peliliikkeitä voi olla mahdollista yhdistää, eli mukavuussyistä pitää makuuhuoneita viileämpinä ylipäänsä, ylilämmittää muita tiloja aamuyön tunteina, estää lämmitys kokonaan aamun kalliina tunteina, pitää pyyntiä alhaalla päivällä ja nostaa normaalitasoon illaksi.
Näissäkin on hyvä pitää järki mukana. Meinaan siis erilaisia lämpötiloja eri asuinhuoneissa. En nyt yhtäkkiä löytänyt uutista, mutta muistan lukeneeni uutisen jossa kerrottiin homevaurioista jotka oli syntyneet siitä kuinka oli jotain huonetta jäähdytelty jonnekkin tyyliin 18 -asteeseen ja jopa alle, kun ulkona ja muissa tiloissa ollut huomattavasti lämpimämpää. Oli sitten kosteus tiivistynyt vähän väärään paikkaan ja sitä myöten käynyt vähän ikävästi.
Aivan, ja nimenomaan JOS. Nykyajan "pullotaloissa" en olisi tuosta tuuletuksesta niin kovin varma.Tästäkin on juteltu useammassa ketjussa ja muistaakseni konsensus oli ettei tuolla tavalla saa mitään kosteusvauriota aikaiseksi jos rakenteet ja tuuletus muuten kunnossa.
Aivan, ja nimenomaan JOS. Nykyajan "pullotaloissa" en olisi tuosta tuuletuksesta niin kovin varma.
Talo pitää olla tiivis ja ilmanvaihto suoritetaan hallitusti sieltä mistä kuuluukin, eli ilmanvaihtokanavia pitkin.No pitäisihän noissa nykyisissäkin "passiivitaloissa" olla sen verran ilmanvaihtoa ettei nyt kosteus tiivisty sisäpintoihin. Mutta mene ja tiedä.
Ottamatta tällä kertaa kantaa kosteusvaurioihin, jäähdytyskaudella 18 asteen lämpötilapyynti on paitsi epäterveellistä myös kaikkea muuta kuin säästöä.Näissäkin on hyvä pitää järki mukana. Meinaan siis erilaisia lämpötiloja eri asuinhuoneissa. En nyt yhtäkkiä löytänyt uutista, mutta muistan lukeneeni uutisen jossa kerrottiin homevaurioista jotka oli syntyneet siitä kuinka oli jotain huonetta jäähdytelty jonnekkin tyyliin 18 -asteeseen ja jopa alle, kun ulkona ja muissa tiloissa ollut huomattavasti lämpimämpää. Oli sitten kosteus tiivistynyt vähän väärään paikkaan ja sitä myöten käynyt vähän ikävästi.
Kastepiste voi siirtyä väärään paikkaan jos talo jäähdytetään helteellä vaikka +18c.Avaisitko miksi 18c lämpötilapyynti on epäterveellistä? Todella vaikea saada kiinni asiasta ja kiiinnostaa. Meilä ollut vuosia IV-kone kesät 17c ja talvet 18c pyynnillä ja ihan hyvin ollaan elelty.
Ei kai pyynti sitä takaa? Missä tilanteessa kastepiste on 18c? Tietty jos systeemit ihan pielessä että 18c pyynnillä tulee 5c ilmaa sisään niin kastepiste osuu talon sisälle.Kastepiste voi siirtyä väärään paikkaan jos talo jäähdytetään helteellä vaikka +18c.
Helteellä kastepiste voi olla ulkona +20c.Ei kai pyynti sitä takaa? Missä tilanteessa kastepiste on 18c? Tietty jos systeemit ihan pielessä että 18c pyynnillä tulee 5c ilmaa sisään niin kastepiste osuu talon sisälle.
Meillä esim iv-kanavat on kaikki kondessieristetty ja iv kone ei saa viilentäessä tehdä alle 12c ilmaa tämän takia.
IV kone tekee 31 watilla 12c ilmaa. Lisäksi IV koneen puhaltimet yms 70wattia. Eli miksi tämä ei ole järkevää kustannuksien kautta? Mielestäni hyvinkin tehokasta kun kone ei ole ihan pienimpiä vaan 190l/s ilmaa molempiin suuntiin siirtävä laite jota ajetaan n. 75% nopeuksilla.
Eli edelleen etsin sitä että miksi 18c pyynti on epäterveellistä ja taloudellisesti turhaa? En nyt haasta riitaa vaan siis kaipaan järkevän selityksen kun en saa asiasta kiinni että miksi se on aina epäterveellistä ja tuhlailua?
Etkö tiedä miten ilmankosteus toimii, onko tämä jotain saivartelua että 18C pyynti ei ole sama kuin 18C huoneen lämpötila, vai mikä kohta on epäselkeä?Ei kai pyynti sitä takaa? Missä tilanteessa kastepiste on 18c? Tietty jos systeemit ihan pielessä että 18c pyynnillä tulee 5c ilmaa sisään niin kastepiste osuu talon sisälle.
Meillä esim iv-kanavat on kaikki kondessieristetty ja iv kone ei saa viilentäessä tehdä alle 12c ilmaa tämän takia.
IV kone tekee 31 watilla 12c ilmaa. Lisäksi IV koneen puhaltimet yms 70wattia. Eli miksi tämä ei ole järkevää kustannuksien kautta? Mielestäni hyvinkin tehokasta kun kone ei ole ihan pienimpiä vaan 190l/s ilmaa molempiin suuntiin siirtävä laite jota ajetaan n. 75% nopeuksilla.
Eli edelleen etsin sitä että miksi 18c pyynti on epäterveellistä ja taloudellisesti turhaa? En nyt haasta riitaa vaan siis kaipaan järkevän selityksen kun en saa asiasta kiinni että miksi se on aina epäterveellistä ja tuhlailua?
Totta tuokin.Niimpä niin Viestitolkulla vääntää ja vängätä jostain asiasta, kun hyvä keskustelija olisi voinut yhteen lauseeseen kirjoittaa että oma laitteisto on kalibroitu niin huonosti, että pyynti ja todellinen lämpötila heittaa 6 astetta.
Meillä on lämmitys käytännössä lähes kahden ilpin varassa. Toinen ilppi on olohuoneessa ja tuo 18-19 toteutuu makkariin avoimen oven taktiikalla. Kahden aikuisen talous, eli avoimista ovista ei ongelmaa ja ilpit toimivat hyvin silloin.Ketjun otsikko oli "Tuomionpäivän välttäminen eli miten pihistää energiaa" Ensin joku mainitsi, että pitää makkarin 18-19 *C. Eli siis TALVELLA. Tästä hokkus pokkus joku vetää aasinsillan, että on epäterveellistä KESÄLLÄ jäähdyttää ILP:llä tuohon lämpötilaan.
Ei tasan tarkkaan tule kastepisteestä talvella ongelmia tuon lämpötilan kanssa.
Siis täysin kaksi eri asiaa saadaan sotkettua keskenään ja siitä väännetään kohta sivukaupalla.
Takaisin aiheeseen, kiitos!
Jos haluaa, niin pitäisi olla aika helppo ja edullinen homma vaihtaa sen lattialämmityksen termostaatti/käyttöpaneeli sellaiseen, jossa on myös huoneilman lämpöanturi. Olettaen että se paneeli on siellä kylpyhuoneen puolella...Kylppärissä ainoana lämmitysmuotona on sähköinen lattialämmitys, jonka termari haistelee ainoastaan lattian lämpötilaa, ei huoneilmaa. Periaatteessa kylppäriä koitetaan pitää hieman muita tiloja lämpimämpänä lattialämmön vaihdellessa ulkolämpötilan mukaan noin 23-25 astetta, mutta pelkkä lattia-anturi ja takan polttaminen tekevät siitä melko hankalaa.
Kompakti reilu sataneliöinen omakotitalo lämpiää talvella vanhan ilpin ja takan voimin. Kylppärissä ainoana lämmitysmuotona on sähköinen lattialämmitys, jonka termari haistelee ainoastaan lattian lämpötilaa, ei huoneilmaa. Periaatteessa kylppäriä koitetaan pitää hieman muita tiloja lämpimämpänä lattialämmön vaihdellessa ulkolämpötilan mukaan noin 23-25 astetta, mutta pelkkä lattia-anturi ja takan polttaminen tekevät siitä melko hankalaa. Yleensä sanotaan, että kylppärin ovet pitää pitää kiinni, jottei lattialämmitys ala lämmittää koko kämppää, mutta olisiko tässä tapauksessa parempi pitää ovet auki ja lattiaämpö vaikkapa 23 ympäri vuoden? ILP ei pääse puhaltamaan kylppäriin suoraan. Talossa on koneellinen LTO-ilmanvaihto. Kylpyhuone on noin 16 neliötä ja kuutisenmetriä ulkoseinää.
Meillä kylppärin suhteen vastaavat speksit. Kylppärin lattialämmitys on hurja sähkösyöppö. Lattialämmitys on aika minimillä ja kylppärin ovi auki, jolloin toinen ilp lämmittää kylppärin ilman. Lattia toki vähän jelppaa. Ovi auki myös kuivaa kylppärin nopeammin ja tasaa kosteutta talvella, jolloin liian kuiva ilma sisällä. Kahden aikuisen taloudessa ei vettä lutrata koko aikaa.
Pahoittelen epäselvää ulosantiani. En tarkoittanut mitään "IV-koneita" vaan sitä huonetilan realistista lämpötilaa joka tietysti voi olla eri todellisuudessa ja esimerkiksi ILP:n asetuksena. Olisi pitänyt sanoa tavoite. Jos sisäilman lämpötila on 18 astetta C ja ulkona esimerkiksi 31, ei liene epäselvää miksi se on terveyshaitta. Eikö?Avaisitko miksi 18c lämpötilapyynti on epäterveellistä? Todella vaikea saada kiinni asiasta ja kiiinnostaa. Meilä ollut vuosia IV-kone kesät 17c ja talvet 18c pyynnillä ja ihan hyvin ollaan elelty.
Taisin olla se joku, en vetänyt aasinsiltoja, matalan lämpötilan ongelmat mainitsi joku muu, kerroin etten ole huolissani homeesta jne. Mitä ihmettä?Ketjun otsikko oli "Tuomionpäivän välttäminen eli miten pihistää energiaa" Ensin joku mainitsi, että pitää makkarin 18-19 *C. Eli siis TALVELLA. Tästä hokkus pokkus joku vetää aasinsillan, että on epäterveellistä KESÄLLÄ jäähdyttää ILP:llä tuohon lämpötilaan.
Ei tasan tarkkaan tule kastepisteestä talvella ongelmia tuon lämpötilan kanssa.
Siis täysin kaksi eri asiaa saadaan sotkettua keskenään ja siitä väännetään kohta sivukaupalla.
Takaisin aiheeseen, kiitos!
Tietääkö kukaan puhelimeen sovellusta, mikä toimisi Tuntihinnan tapaan, mutta siihen voisi asettaa myös sähkön siirtohinnat? Siirto on kausisiirtoa, joten talviarkena kalliimpaa.
Tuolla näyttää vain sunnuntait väärin, asensin rinnalleEn tunne ko. sovellusta mutta ainakin Koodimetsän tekemässä Sähköseuranta -sovelluksessa pystyy määrittämään omat siirto- ja marginaalihinnat jolloin näkee tuntikohtaisesti kokonaishinnan itselle. Kausisiirtoa ei ole ominaisuuksissa, mutta yösiirto on mahdollinen.
Tietääkö kukaan puhelimeen sovellusta, mikä toimisi Tuntihinnan tapaan, mutta siihen voisi asettaa myös sähkön siirtohinnat? Siirto on kausisiirtoa, joten talviarkena kalliimpaa.
Menee offtopic osastolle, mutta ainakin carunalla voi yösähkön aktivoitumisaikaa säätää ns. kuormanohjaus toiminnon kautta. Säätö onnistuu online. Taloyhtiöissä vain isännöitsijä voi tehdä muutoksen, omakotalossa käsitääkseni asukas itse. Jotain vaatimuksia on sähkömittarille.
Ennätyshellemäärät, ja lämpöpumppu oli viilentämässä aina kun päivälämpötila ulkona nousi 25 asteeseen.Ennätyskesä. Ilmalämpöpumppu oli sammuksissa yhtäjaksoisesti 3kk. Eilen se sitten taas alkoi, lämpöä tupaan yhtäjaksoisesti 9kk eteenpäin.
Se riippuu niin kodista ja lämmityksestä että onko varaavaa lämmitystä ja onko esim sähköautoa jne.Meillä on aktiivisesti pörssisähkön ja kulutuksen ohjausta mainostavia kirjoittajia foorumilla, niin onko sellaisia jotka ovat tosiaan luoneet sähkölämmitteiseen kotiin (sis. erilaiset lämpöpumput) automaatiosysteemin jossa päästään ihan pelkällä automaatiolla (johon ei tarvitse kuin korkeintaan kerran kuukaudessa puuttua yhtään) selvästi pörssihinnan alle vaikka kaikkia kodinkoneita käyttää kun haluaa ja voi pistää aina illalla sekä pesukoneen päälle, imuroida että käydä sähkösaunassa ja silti ollaan vahvasti alle pörssisähkön keskihinnan? Eli käytännössä pääsee systeemin luotuaan selvästi alle keskihinnan vaikka ei yhtään seuraisi itse mikä se pörssisähkön hinta on eikä tee mitään manuaalisia ajastuksia minnekään?
Ja jos on niin lyhyt kuvaus kokonaisuudesta olisi kiva.
Tätä en nyt itsekään ymmärrä, meilläkin ollut edellisinä kesinä yleensä vähintään parinviikon jakso jäähdytysmoodi käytössä helteiden takia.Ennätyshellemäärät, ja lämpöpumppu oli viilentämässä aina kun päivälämpötila ulkona nousi 25 asteeseen.
Suo siellä, vetelä täällä