Tulinen ruoka ja vielä tulisemmat kastikkeet

Joo ei kyllä mee jatkoon Poppamiehen Jalapeno-Cheese. Tulisuutensa puolesta ihan miellyttävä, mutta kun makkarasta on vaivaiset 70% lihaa niin ei riitä pelastamaan sitä leivosta.
 
Kun nyt pääsivät kaikki tulisemmat chilikastikkeet meiltä loppumaan, hätäpäissämme ostimme kaupasta Poppamiehen Scorpion-kastiketta. Ikävä kyllä olin ollut aavistuksissani oikeassa: se ei ole tulisuutta nähnytkään. Vaikka (pikku)pullon kyljessä väitetään siinä olevan yli 600000 scovillea, niin ei varmasti ole. Nolla pois, niin ollaan lähempänä totuutta. Sen sijaan sokeria siinä on reippaasti, joten makeus oli oikeastaan ainoa esiintunkeva maku. No, lapset tykkäsivät siitä tuon makeuden takia ja söivät saunan jälkeen loput puolet pullosta keksien päällä. Se on usein suomalaisten tuotteiden - erityisesti ruokien - kanssa noin: yritetään matkia jotain kansainvälisesti suosittua tuotetta, mutta tehdään siitä aivan vesitetty versio "suomalaiseen makuun". Ajattelimme sitten kokeilla soosikauppa.comista tilaamista ja pistimmekin tilauksen menemään. Ei sielläkään mikään kovin laaja valikoima ole, mutta kuvauksen perusteella valikoimassa kuitenkin on mielenkiintoisia sekoituksia. Ja hinnat ovat kilpailukykyiset, varsinkin postimaksu, kun tilaa enemmän kerralla. Jos satsista löytyy jokin oikein hyvä kastike, ilmoittelen.
 
Kun nyt pääsivät kaikki tulisemmat chilikastikkeet meiltä loppumaan, hätäpäissämme ostimme kaupasta Poppamiehen Scorpion-kastiketta. Ikävä kyllä olin ollut aavistuksissani oikeassa: se ei ole tulisuutta nähnytkään. Vaikka (pikku)pullon kyljessä väitetään siinä olevan yli 600000 scovillea, niin ei varmasti ole. Nolla pois, niin ollaan lähempänä totuutta. Sen sijaan sokeria siinä on reippaasti, joten makeus oli oikeastaan ainoa esiintunkeva maku. No, lapset tykkäsivät siitä tuon makeuden takia ja söivät saunan jälkeen loput puolet pullosta keksien päällä. Se on usein suomalaisten tuotteiden - erityisesti ruokien - kanssa noin: yritetään matkia jotain kansainvälisesti suosittua tuotetta, mutta tehdään siitä aivan vesitetty versio "suomalaiseen makuun". Ajattelimme sitten kokeilla soosikauppa.comista tilaamista ja pistimmekin tilauksen menemään. Ei sielläkään mikään kovin laaja valikoima ole, mutta kuvauksen perusteella valikoimassa kuitenkin on mielenkiintoisia sekoituksia. Ja hinnat ovat kilpailukykyiset, varsinkin postimaksu, kun tilaa enemmän kerralla. Jos satsista löytyy jokin oikein hyvä kastike, ilmoittelen.
Siis tämä Scorpion ?

Olisiko ollut huono erä? Ei se kyllä mikään 60000 scovillenkaan ole. 57% trinidad scorpionia soseessa niin ei siitä mietoa saa millään lailla ellei ole sattunut vahinko valmistuksessa, tai jotain ongelmia sadossa.

Edit. Mullakin on tuota ja kyllä se on tulinen. En toki ole mikään kovin chilin syöjä kun ei maha kestä isompia määriä tulisimpia, mutta ihmettelisin jos jonkun lapset vetäisi leivän päällä (ellei sitten ole todella chilihulluja). En kyllä voisi sanoa että se on erityisen sokeristakaan.
 
Kun nyt pääsivät kaikki tulisemmat chilikastikkeet meiltä loppumaan, hätäpäissämme ostimme kaupasta Poppamiehen Scorpion-kastiketta. Ikävä kyllä olin ollut aavistuksissani oikeassa: se ei ole tulisuutta nähnytkään. Vaikka (pikku)pullon kyljessä väitetään siinä olevan yli 600000 scovillea, niin ei varmasti ole. Nolla pois, niin ollaan lähempänä totuutta.

Melkoista trollausta. Ettet ois vahingossa ketsuppia ostanut?

Edit. Mullakin on tuota ja kyllä se on tulinen. En toki ole mikään kovin chilin syöjä kun ei maha kestä isompia määriä tulisimpia, mutta ihmettelisin jos jonkun lapset vetäisi leivän päällä (ellei sitten ole todella chilihulluja). En kyllä voisi sanoa että se on erityisen sokeristakaan.

Kolme pulloa olen itse tuota tuhonnut, eikä sitä voi missään nimessä sanoa sokeriseksi. Lapselle en antaisi missään nimessä noin tulista tavaraa.
 
Ehkä tosiaan oli huono erä, mutta ei siinä missään tapauksessa 100000 scovillea enempää ollut ja oli tosi makeaa. Ja onhan siinä etiketinkin mukaan mukaan sokeria yli 8 %. Olisikohan lorahtanut tehdessä liikaa sokeria eikä sitten ollut chiliä mahtunut tarpeeksi? Ja mitä lapsiin tulee, ovat kyllä ihan "chilipäitä". Blairin Mega Deathistä tykkäävät niin kuin hullu puurosta kuten me aikuisetkin (ovat kymmenen kahtapuolta iältään). Ja tosiaan tänään saunan jälkeen grillasimme ja maistelimme puolet pullosta ja lapset pistelivät sitten lopun puolikkaan digestivekeksien kanssa.

Asian vierestä mutta sivuten: Läheskään aina scovillet eivät suoraan vastaa aistittavaa tulisuutta. Klassinen esimerkki on Da Bomban Ground Zero, jossa ei ole kuin vähän reilut 200000 scovillea, mutta se tuntuu tulisemmalta kuin Mega Death, lähes yhtä tuliselta kuin Ultra Death. Ja jos nyt vertaa tuota äskeistä Poppamies scorpionia, niin GZa tippa veitsen kärjessä on huomattavan paljon tulisempi maistettava kuin ruokalusikallinen PM:n scorpionia.

Mutta kommenttienne tukemana pitää antaa scorpionille uusi tilaisuus.
 
Srirachamakkarat maistettu. Eihän näissä ollut mitään makua. En huomannut pienintäkään tulisuutta, enkä srirachan makua, mitä esim. jostain soosista löytyy.
 
Srirachamakkarat maistettu. Eihän näissä ollut mitään makua. En huomannut pienintäkään tulisuutta, enkä srirachan makua, mitä esim. jostain soosista löytyy.
Tarkoitat sitä Poppamiehen broilerimakkaraa? Se on tosiaan aika mauton, mutta koostumus on hyvä. Jalapeno-cheddar on sitten jo hieman tulisempi ja muutenkin parempi.
 
Tarkoitat sitä Poppamiehen broilerimakkaraa? Se on tosiaan aika mauton, mutta koostumus on hyvä. Jalapeno-cheddar on sitten jo hieman tulisempi ja muutenkin parempi.
Juuri niitä, huomasin vasta jälkikäteen että noihan oli broilerimakkaroita. Nuo jalapeno-cheddar makkarat oli tosiaan parempia.
 
Kun nyt pääsivät kaikki tulisemmat chilikastikkeet meiltä loppumaan, hätäpäissämme ostimme kaupasta Poppamiehen Scorpion-kastiketta. Ikävä kyllä olin ollut aavistuksissani oikeassa: se ei ole tulisuutta nähnytkään. Vaikka (pikku)pullon kyljessä väitetään siinä olevan yli 600000 scovillea, niin ei varmasti ole. Nolla pois, niin ollaan lähempänä totuutta. Sen sijaan sokeria siinä on reippaasti, joten makeus oli oikeastaan ainoa esiintunkeva maku. No, lapset tykkäsivät siitä tuon makeuden takia ja söivät saunan jälkeen loput puolet pullosta keksien päällä. Se on usein suomalaisten tuotteiden - erityisesti ruokien - kanssa noin: yritetään matkia jotain kansainvälisesti suosittua tuotetta, mutta tehdään siitä aivan vesitetty versio "suomalaiseen makuun". Ajattelimme sitten kokeilla soosikauppa.comista tilaamista ja pistimmekin tilauksen menemään. Ei sielläkään mikään kovin laaja valikoima ole, mutta kuvauksen perusteella valikoimassa kuitenkin on mielenkiintoisia sekoituksia. Ja hinnat ovat kilpailukykyiset, varsinkin postimaksu, kun tilaa enemmän kerralla. Jos satsista löytyy jokin oikein hyvä kastike, ilmoittelen.
Täytyi olla huono erä. Täällä yksi lapsista halusi haistaa kyseistä kastiketta pullosta, hipaisi vahingossa huulella pullon suuta ja nuolaisi huuleltaan pikkiriikkisen pisaran kastiketta. Itkuhan siitä tuli. Itsekään en annostele muutamaa pisaraa enempää lautaselliseen ruokaa tuota pöytämausteena käytettäessä.
 
Makkaroista: Oletteko kokeilleet Metsärannan Jalopätkää? Minusta se on maultaan hyvä ja on siinä hieman jalapenonkin makua. Enkä ole ilmeisesti mielipiteeni kanssa yksin, sillä se on saanut Akateemiselta kiuasseuralta erinomaiset arvostelut http: //www.makkara.info/aks3_tiedot.php?4506 (huom: ota välilyönti pois kaksoispisteen perästä)
 
Voin suositella lämpimästi makkaroista Heinän puutarhan rocotomakkaraa. Sopivan tulista näin chilin ystävälle.

 
Ehkä tosiaan oli huono erä, mutta ei siinä missään tapauksessa 100000 scovillea enempää ollut ja oli tosi makeaa. Ja onhan siinä etiketinkin mukaan mukaan sokeria yli 8 %. Olisikohan lorahtanut tehdessä liikaa sokeria eikä sitten ollut chiliä mahtunut tarpeeksi? Ja mitä lapsiin tulee, ovat kyllä ihan "chilipäitä". Blairin Mega Deathistä tykkäävät niin kuin hullu puurosta kuten me aikuisetkin (ovat kymmenen kahtapuolta iältään). Ja tosiaan tänään saunan jälkeen grillasimme ja maistelimme puolet pullosta ja lapset pistelivät sitten lopun puolikkaan digestivekeksien kanssa.

Asian vierestä mutta sivuten: Läheskään aina scovillet eivät suoraan vastaa aistittavaa tulisuutta. Klassinen esimerkki on Da Bomban Ground Zero, jossa ei ole kuin vähän reilut 200000 scovillea, mutta se tuntuu tulisemmalta kuin Mega Death, lähes yhtä tuliselta kuin Ultra Death. Ja jos nyt vertaa tuota äskeistä Poppamies scorpionia, niin GZa tippa veitsen kärjessä on huomattavan paljon tulisempi maistettava kuin ruokalusikallinen PM:n scorpionia.

Mutta kommenttienne tukemana pitää antaa scorpionille uusi tilaisuus.

Jos sooseissa ei potku riitä, niin kokeilkaa tuoretta chiliä.

Jo tuore jalapeno polttaa eri tavalla kuin jalapeno-soosit.

Siitä seuraava sitten vaikka habanero - löytyy lähes joka Prismasta.

Terävämpää poltetta varten suosittelen kokeilemaan carolina reaperiä. Riipperillä alkaa saada ”chilipäät” tyytyväisiksi - eikä tuoreeseen sellaiseen tule oikein ”vastustuskykyäkään” vaan polttaa aina vaan. Semmoinen palko per ruoka-annos pitäisi riittää (eli vaikka siivutettuna yksi hedelmä per pizza jalapeno-renkaiden tilalla käytettynä).

Scorpion soosia laittelen itsekin leivän päälle nykyään ketsupin sijaan, mutta jos sitä laittaa yli 2-3 ruokalusikallista, niin meinaa hieman polttaa. Vaikka ei sillä övereitä kovin helpolla saa...
 
Scorpion soosia laittelen itsekin leivän päälle nykyään ketsupin sijaan, mutta jos sitä laittaa yli 2-3 ruokalusikallista, niin meinaa hieman polttaa. Vaikka ei sillä övereitä kovin helpolla saa...
Ei ole tuosta Poppamiehen Scorpionista omia kokemuksia, mutta ainakaan tämän perusteella se ei ole ihan läpihuutokamaa, tai sitten sisältö on matkalla muuttunut. En tosin osaa sanoa minkä verran videolla esiintyvä tyyppi ylipäätään kestää poltetta.



Ja tässä sitten varmuudella kokeneemman chilipään kommenttia:



Tabascon Scorpionista oli puhetta jo aiemmin. Se on ollut todella positiivinen yllätys. Maistuu hyvältä ja polttelee just kivasti. Habanero Tabascoa lorottelen yleensä vähän joka paikkaan ja tämä Scorpion uhkaa tulla sen tilalle.

 
Ei se poppamiehen scorpion soosi ole muuttunut. Edelleen 57% scorpion chiliä. Siihen tulee toleranssi aika nopeasti, jos yksipuolisesti vaan sitä syö, mutta edelleen saa hien pintaan jos liikaa läträä.

Tuoreella chilillä saa hieman erilaisen poltteen kuin kastikkeilla. Lisäksi maku on yleensä parempi kuin yhtä tulisissa kastikkeissa - ilman kapsaisiiniuutetta tietenkin.

Kastikkeista tosiaan Da Bombit on numeroitaan tulisempia, mutta saatavuus on tosi paljon heikentynyt. Scorpion tabasco olisi ihan hyvää, erityisesti pizzan päällä, mutta pullo menee liian nopeasti. Poppamiehen 300ml scorpion tulisin chilikastike -pullo on aika hyvä riittoisuuden, tulisuuden ja maun suhteen.

Tuoreen riipperin kanssa oli hieno tunne kun tässä alkukesästä siihen tutustuin, että tuli samat vibat kuin joskus kauan sitten pepperonimakkaran ja tabascon tarjotessa riittävän poltteen pizzaan. Sitä ihan hämmästyi kun taas sai uudestaan ja uudestaan poltteen äärirajoille asti. Tuo on sitten vatsan suhteen kyllä niin jäätävä kamaa (pun intended) ettei kuitenkaan ole vielä ekan rasian jälkeen tullut hankittua lisää...
 
Hot-Headzin Satan's Revenge hakkaa kyllä tuon Poppamiehen soosin 5-0 sekä tulisuudellaan, että maullaan. Tällä hetkellä tuntuu vaan olevan vähän joka puolelta loppu. Onko kukaan nähnyt vähään aikaan kaupoissa?
 
Hot-Headzin Satan's Revenge hakkaa kyllä tuon Poppamiehen soosin 5-0 sekä tulisuudellaan, että maullaan. Tällä hetkellä tuntuu vaan olevan vähän joka puolelta loppu. Onko kukaan nähnyt vähään aikaan kaupoissa?
En ole sitä kivijalkakaupassa nähnytkään koskaan. Halvimmalla sitä taitaa saada Ruotsista grillhouse.se -firmasta.
 
En ole sitä kivijalkakaupassa nähnytkään koskaan. Halvimmalla sitä taitaa saada Ruotsista grillhouse.se -firmasta.
Itse olen joskus K-supermarketissa siihen törmännyt. Kumma kun sitä näkyy joko liikaa tai liian vähän: tilasin reilu vuosi sitten Urjalan makeistukusta jotain poistoerää parikymmentä putelia. Hintaa taisi olla euron tai kaksi per pullo ja PE-päiväystä vuoden päivät. Koska tilasin tarpeeksi monta tuli suurin osa puteleista avaamattomassa tehtaan pahvilaatikossa, jossa oli kuitenkin moniväritarrat ja kaikki tehty Suomen markkinoita varten. Ei siis mitään ulkomailta hätäseen dumpattua ylimääräistä erää ainesosaluettelon pikakäännöksineen.
 
Mainitsin aiemmin, että kerron, jos soosikauppa.fi:sta tilatuissa kastikkeissa on maininnan arvoista, niin kerron täällä. No, Heartbreaking Dawns Reapercussion 7 Pod Primo Facef#@$er oli uusi tuttavuus ja se on maultaan varsin mukava. Mitään erityistä tulisuutta siinäkään ei ole, mutta siinä ei sitten olekaan chiliuutetta lisättynä. Hieman makeahkoa kastike on, vaikka siihen ei ole lisätty silkkaa sokeria vaan agaavesiirappia ja limemehua. Chileinä on Red 7 pot primo, Red habanero ja Trinidad scorpion. Muina mausteina ovat omenasiiderietikka, valkosipuli, korianteri ja suola. Pullo on normikokoinen eli 148 ml. Itse kastike on varsin juoksevaa eikä pullossa ole tippalukkosysteemiä, joten pullosta on helppo vahingossa lorauttaa reippaammin kuin on aikonut. Kastike on tosiaan sen verran juoksevaa, ettei sitä oikein saa taiteiltua grillimakkaran päälle kovinkaan paljoa, mutta varsin hyvin se tuntuu sopivan esimerkiksi makaroonilatikon lisukkeeksi.
 
Tuoreella chilillä saa hieman erilaisen poltteen kuin kastikkeilla. Lisäksi maku on yleensä parempi kuin yhtä tulisissa kastikkeissa - ilman kapsaisiiniuutetta tietenkin.

Kommentoin nyt vähän vanhempaa artikkelia. Ihan totta, mitä Hopeapaa kirjoittaa: tuoreessa chilissä on poltetta enemmän kuin siitä tehdyssä kastikkeessa. Minulla itselläni (muulla perheellä ei ole samaa ongelmaa) tuoreen tulisen chilin käyttöä raakana estää maistamani "metallin maku". Kun syön raakaa (siis kuumentamatonta) kaupan perushabaneroa, maistan ärsyttävästi ikään kuin raudan maun. Maku on samanlainen kuin muistan pikkutyttönä mummulassa joskus maistaneeni vanhoista rautaisista veitsistä ja haarukoista. Mies ja lapset sanovat minun vain kuvittelevan, mutta se häiritsee niin paljon, että mieluummin keitän tai paistan tai vaikkapa kuumennan ihan mikrossa habanerot kuin syön ne sellaisenaan. Olenko tuntemuksieni kanssa yksin, vai aistiiko joku muu saman?

Muuten, mitä tulee kapsaisiiniuutteeseen, Youtubessa on useita videopätkiä, joissa tehdään kapsaisiiniuutetta kotona. Onko kukaan tääällä olevista kokeillut? Itse taidan talvella kokeilla.
 
Kommentoin nyt vähän vanhempaa artikkelia. Ihan totta, mitä Hopeapaa kirjoittaa: tuoreessa chilissä on poltetta enemmän kuin siitä tehdyssä kastikkeessa. Minulla itselläni (muulla perheellä ei ole samaa ongelmaa) tuoreen tulisen chilin käyttöä raakana estää maistamani "metallin maku". Kun syön raakaa (siis kuumentamatonta) kaupan perushabaneroa, maistan ärsyttävästi ikään kuin raudan maun. Maku on samanlainen kuin muistan pikkutyttönä mummulassa joskus maistaneeni vanhoista rautaisista veitsistä ja haarukoista. Mies ja lapset sanovat minun vain kuvittelevan, mutta se häiritsee niin paljon, että mieluummin keitän tai paistan tai vaikkapa kuumennan ihan mikrossa habanerot kuin syön ne sellaisenaan. Olenko tuntemuksieni kanssa yksin, vai aistiiko joku muu saman?

Muuten, mitä tulee kapsaisiiniuutteeseen, Youtubessa on useita videopätkiä, joissa tehdään kapsaisiiniuutetta kotona. Onko kukaan tääällä olevista kokeillut? Itse taidan talvella kokeilla.
Älä turhaan. Se vasta maistuukin pahalta. Jos Haba ei sinulle toimi, niin on paljon muitakin vaihtoehtoja.
 
Ajattelin riipaista pitkästä aikaa kunnon poltteet iltapalaksi ja ostin paikallisesta Citymarketista lootan Carolina Reapereita, mutta oli aika pettymys siinä mielessä, että nuo eivät olleet jostain syystä mielestäni edes likiman niin tulisia kuin jokunen vuosi sitten popsimani Kirkkonummen Fataliin Naga Morichit.

Tarkempi nimike paketissa oli "Carolina Reaper Dutch Red". Näyttivät ihan siltä miltä piti ja muutenkin oli legittiä kamaa, mutta polte oli pettymys.

Näissä oli siis varmasti jo lähtökohtaisesti jotain vikaa, koska kyllä Carolina Reaperin pitäisi purra ihan eri tavalla. Mistähän löytäisi aikuisten oikeasti tulisia chilejä?
 
Ajattelin riipaista pitkästä aikaa kunnon poltteet iltapalaksi ja ostin paikallisesta Citymarketista lootan Carolina Reapereita, mutta oli aika pettymys siinä mielessä, että nuo eivät olleet jostain syystä mielestäni edes likiman niin tulisia kuin jokunen vuosi sitten popsimani Kirkkonummen Fataliin Naga Morichit.

Tarkempi nimike paketissa oli "Carolina Reaper Dutch Red". Näyttivät ihan siltä miltä piti ja muutenkin oli legittiä kamaa, mutta polte oli pettymys.

Näissä oli siis varmasti jo lähtökohtaisesti jotain vikaa, koska kyllä Carolina Reaperin pitäisi purra ihan eri tavalla. Mistähän löytäisi aikuisten oikeasti tulisia chilejä?

Se jonkin lajikkeen ilmoitettu tulisuusm vaikkapa 1 000 000 Scovillea ei ole mikään absoluuttinen totuus. Eli ei tarkoita sitä, että jokainen chilin podi (marja/hedelmä) olisi yhtä tulinen vaan tulisuuteen vaikuttavia seikkoja on monta, jolloin yhdestä lajikkeesta tai jopa kasviyksilöstä voidaan saada satoa vaikkapa asteikolla 400 000 - 800 000 ja se miljoona on sitten korkein määritetty tai mahdollinen lukema.

Itsellä esim. syksyllä "raakana" sisään kypsymään raahatut chilit kyllä kypsyvät ja vaihtavat väriään sisällä, mutta silloin "Naga ei ole oikeaa Nagaa".
 
Paikallisessa Prismassa oli joku satunnainen chilimix eurolla. Kuusi erilaists ja eriväristä chiliä. Ensimmäisenä maistoin jotain pitkulaista punaista, joka ei ollut juuri ollenkaan tulinen. Nyt keksin laittaa hampurilaisen väliin viipaloituna etäisesti habaneron näköisen yksilön ja voi perkele kun poltti. Väitän että omaan jonkin verran sietokykyä, mutta nyt joutui ottamaan useamman lasillisen maitoa purilaisen kylkeen. Jälkikäteen hikoilutti hyvin. Saattaa tulla tavalliselle paprikanpurijalle ylläri jos kokeilee.
 
Se jonkin lajikkeen ilmoitettu tulisuusm vaikkapa 1 000 000 Scovillea ei ole mikään absoluuttinen totuus. Eli ei tarkoita sitä, että jokainen chilin podi (marja/hedelmä) olisi yhtä tulinen vaan tulisuuteen vaikuttavia seikkoja on monta, jolloin yhdestä lajikkeesta tai jopa kasviyksilöstä voidaan saada satoa vaikkapa asteikolla 400 000 - 800 000 ja se miljoona on sitten korkein määritetty tai mahdollinen lukema.

Itsellä esim. syksyllä "raakana" sisään kypsymään raahatut chilit kyllä kypsyvät ja vaihtavat väriään sisällä, mutta silloin "Naga ei ole oikeaa Nagaa".
Joo, mutta ei tässä nyt ihan ensimmäistä kertaa olla chilejä maistelemassa. Vaihtelua samankin lajikkeen välillä toki löytyy, mutta mutta onhan se nyt silti outoa, jos maailman tulisin tunnettu chililajike on kypsänä miedompi kuin perusmallin Habanero. Ja siis siinä lootassa oli 5 "Carolina Reaperia" ja ne kaikki olivat samanlaisia. En kyllä usko alkuunkaan, että nuo olivat oikeasti niitä mitä lootan pohjassa luki.
 
Kyllähän ne Reaperit ovat voineet olla ihan sitä itseäänkin. Oman 20+ eri chililajikkeen kasvatuksen perusteella todella paljon vaikuttaa monien lajikkeiden tulisuuteen esim. just keinovalo vs. aurinko, jotkut lajikkeet taas ei juuri välitä. Esimerkiksi Harold st. Barts ei ollut habanerovariaationa lainkaan haastava kasvatettava vaan antoi kunnon tulista satoa keinovalonkin alla.

Sen sijaan Naga Jolokia jäi samassa keinovalossa tuota reilusti miedommaksi, vaikka SHU:ta pitäisi olla pyöreästi noin 5x enemmän. Kun niistä samoista nagantaimista vein pari kesäksi vanhempien pihamaalle ottamaan aurinkoa ja löin kasvihuoneen ympärille, niin lopputulos oli aivan eri. Eli tulisuus voi perstuntumalla heitellä helposti kymmenkertojakin riippuen kasvuolosuhteista. Heinän puutarhan tuotteisiin ei ole koskaan tarvinnut tulisuuden puolesta pettyä.
 
Kyllähän ne Reaperit ovat voineet olla ihan sitä itseäänkin. Oman 20+ eri chililajikkeen kasvatuksen perusteella todella paljon vaikuttaa monien lajikkeiden tulisuuteen esim. just keinovalo vs. aurinko, jotkut lajikkeet taas ei juuri välitä. Esimerkiksi Harold st. Barts ei ollut habanerovariaationa lainkaan haastava kasvatettava vaan antoi kunnon tulista satoa keinovalonkin alla.

Sen sijaan Naga Jolokia jäi samassa keinovalossa tuota reilusti miedommaksi, vaikka SHU:ta pitäisi olla pyöreästi noin 5x enemmän. Kun niistä samoista nagantaimista vein pari kesäksi vanhempien pihamaalle ottamaan aurinkoa ja löin kasvihuoneen ympärille, niin lopputulos oli aivan eri. Eli tulisuus voi perstuntumalla heitellä helposti kymmenkertojakin riippuen kasvuolosuhteista. Heinän puutarhan tuotteisiin ei ole koskaan tarvinnut tulisuuden puolesta pettyä.
Hmm, ehkä näin, mutta silti tuo massiivinen ero ihmetyttää.

Nämä olivat Citymarketin Magma-brändillä myymiä ja peräisin hollantilaiselta farmilta --> Eminent

Pitää tilata tuolta Heinän puutarjalta parempia, mutta on niillä siellä kyllä melko suolainen hinta.
 
Hmm, ehkä näin, mutta silti tuo massiivinen ero ihmetyttää.

Nämä olivat Citymarketin Magma-brändillä myymiä ja peräisin hollantilaiselta farmilta --> Eminent

Pitää tilata tuolta Heinän puutarjalta parempia, mutta on niillä siellä kyllä melko suolainen hinta.
Tuntuu ne Hollannista raahatut Habanerotkin olevan nykyään melko ponnettomia. Aika sama tunkeeko marketin irtomyyntilaarista sellaisen vai Jalapenon suuhunsa. Heinällä on aika hinnakasta joo. Sellasta se on, kun kasvatellaan trooppista hedelmää napapiirillä. Mutta on se aika poppamies niiden rehujen kanssa ja laadusta mieluusti maksaa. Enemmän ottaa päähän ostaa halvalla huonoa kuin kalliilla hyvää. Eikä se Magma-rasia ole sekään muistaakseni ihan ilmainen...
 
Kannattaa noita kilohintoja katsellessa muistaa, ettei yksi podi montaakaan grammaa paina. Sekä ovat huomattavasti maukkaampia, riittoisampia ja edullisempia sooseihin verrattuna.
 
Kannattaa noita kilohintoja katsellessa muistaa, ettei yksi podi montaakaan grammaa paina. Sekä ovat huomattavasti maukkaampia, riittoisampia ja edullisempia sooseihin verrattuna.
Näinhän se on joo. Laitoin sieltä juuri kilon verran tulemaan vähän kaikkia lajikkeita. Voi peppuraukkaa, kun ensin vetää aamulla mustikoita ja illalla perään vähän poltetta ja sitten jossakin vaiheessa lähtee tykkitulitus käyntiin. :D
 
Näinhän se on joo. Laitoin sieltä juuri kilon verran tulemaan vähän kaikkia lajikkeita. Voi peppuraukkaa, kun ensin vetää aamulla mustikoita ja illalla perään vähän poltetta ja sitten jossakin vaiheessa lähtee tykkitulitus käyntiin. :D

Ja kätevä on ottaa vain 100g eri lajikkeita ja tilata sitä sitten lisää, joka on suunmukaista. Onneksi ovat saaneet verkkokaupan pystyyn. Aiemmin oli todella hankalaa, kun piti spostilla lähettää tilaus eikä saldoja ollut esillä.
 
Ja kätevä on ottaa vain 100g eri lajikkeita ja tilata sitä sitten lisää, joka on suunmukaista. Onneksi ovat saaneet verkkokaupan pystyyn. Aiemmin oli todella hankalaa, kun piti spostilla lähettää tilaus eikä saldoja ollut esillä.
Paitsi, että 200g on pienin tilausmäärä yhdelle lajikkeelle. Postikulut 10€.
 
Paitsi, että 200g on pienin tilausmäärä yhdelle lajikkeelle. Postikulut 10€.

Ai piru, niinhän se olikin. Viime vuonna sain hienon kuulakärkikynän kaupan päälle, kun tilasin noin 70€:lla. Tänä vuonna tilannut kaksi kertaa samalla summalla ja kummallakin kerralla tullut pussillinen chilipipareita :D
 
Siellä voi myös piipahtaa paikan päällä jos sattuu olemaan lähellä Saloa tai muuten vaan ajelututtaa.
Se olisikin hyvä, mutta ei oikein osu matkan varrelle koskaan. Mutta katsotaan josko joku päivä tekisi pyhiinvaelluksen sinne.

Paikallisen Prisman hyllyssä tuli iltamassa vastaan yllätys, kun siellä oli noita Heinän Puutarhan Naga Moricheja. Ostin 50g lootan ja tässä silmät vetistäen kirjoittelen viidennen podin jälkeen. Näissä on jo vähän yritystä. :D
 
Pitihän se itsekin laittaa vähän tulemaan, vaikka ei ois kyllä mikään tarve. Mm. vajaa kilo nagamurskaa jääkaapissa jäljellä. Mutta pitäähän sitä aina uusia juttuja päästä maistelemaan. Saas nähdä onko Apocalypse Chocolatesta mihinkään ja miltä Trinidad Scorpion maistuu keltaisena. Punaisena ainakin ihan asiallista tavaraa, mutta jostain syystä olen yleensä pitänyt keltaisien chilien makuprofiilista enemmän etenkin Chinense-puolella. Fatalii, Harold st. Barts ja Madame Jeanette ainakin omaan suuhun top vitosessa.
 
Mistäköhän saisi tilattua Enconan kastikkeita? Joskus muutama vuosi sitten Verkkokauppa myi niitä ja ostelinkin laatikkokaupalla sieltä. Varsinkin Louisiana Cajun Hot oli mieleen. Nyt noita ei tunnu saavan mistään. Amazonissakin on järkyttävät toimituskulut.
 
Vii Voanilla on niitä hyllyssä, en tiedä mikä heidän postipolitiikkansa on. Enconan Jamaican Jerk -soosi on kyllä vuosien varrella mennyt alamäkeen, kun viimeksi ostin pullon niin se maistui HP-soosilta.
 
Vii Voanilla on niitä hyllyssä, en tiedä mikä heidän postipolitiikkansa on. Enconan Jamaican Jerk -soosi on kyllä vuosien varrella mennyt alamäkeen, kun viimeksi ostin pullon niin se maistui HP-soosilta.

Juu sieltä löysin myös, mutta en nähnyt että olisi tilausmahdollisuutta.
 
Näinhän se on joo. Laitoin sieltä juuri kilon verran tulemaan vähän kaikkia lajikkeita. Voi peppuraukkaa, kun ensin vetää aamulla mustikoita ja illalla perään vähän poltetta ja sitten jossakin vaiheessa lähtee tykkitulitus käyntiin. :D
No niin, sieltä tuli laatikollinen Heinän Puutarhan poltetta. Laitoin testimielessä ensimmäisenä kanasalaatin sekaan yhden pienehkön Carolina Reaperin siivutettuna ja olihan siinä tosiaan potkua ihan eri tavalla kuin Citymarketin versioissa. Koostumuskin oli hyvin erilainen, kun olivat selvästi tuoreita. Maku oli miellyttävämpi ja pehmeämpi kuin mm. Naga Morichissa, mutta se on... niin no, makuasia. Pitää testata myöhemmin sietokyvyn rajoja vähän isommalla yksilöllä sellaisenaan. :D

Otin naposteluun ja muita perheenjäseniä ajatellen mukaan muutamia miedompiakin chilejä. Miedoimmista varsinkin Piispanhattu ja Aji Fantasy olivat todella positiivisia yllätyksiä. Molemmat ovat rapeita "välipalachilejä". Aji Pineapple oli vastaavasti maultaan hieman liian pistävä, mutta toiminee ruoanlaitossa.

Olivat laittaneet tännekin bonuksena mukaan pussillisen chilipipareita, jotka olivat nekin ihan hyviä, vaikka omaan makuun olisivat voineet olla tulisempiakin. Pienenä miinuksena missään pussissa ei ollut mainittu mitä niissä on sisällä, eikä pakkauksessa ollut myöskään toimituslistaa/kuittia, josta olisi nähnyt mitä tuli tilattua. Kuitti oli toki sähköpostissa, mutta silti. Jos ei lajeja tunne ulkonäöstä, niin vähän pitää arpoa että mikä on mikäkin.
 
Kuten muutamasta postituksestani lienee käynyt ilmi, meillä tykätään tulisesta sapuskasta, ja miksei myös juomista. Kun olemme käyneet Latviassa, mukaan on tarttunut aina näitä Piparu rūgtais -balsameita, kuten paikalliset niitä siellä kutsuvat. Eiväthän ne mitään kovin tulisia ole, mutta mukavia nautiskeltavia kuitenkin. Niitä antamalla joululahjoiksi olemme yrittäneet myös levittää chilikulttuuria ystäviemme keskuuteen. Sinänsä mielenkiintoista, että näitä on niin Virossa kuin Latviassa runsaasti myynnissä, mutta chilikastikkeita ei juuri lainkaan. Suomessa on sentääm jonkin verran chilikastikkeita kaupoissa, vaikka Poppamiehellä näyttääkin olevan tällä hetkellä lähes täydellinen monopoli, mutta Alkossa ei taida olla noita chilibalsameita (tai mistä minä tiedän, kun en ole Suomesta ostanut viinaa viitentoista vuoteen).
1597178296126.png
 
Heinän Puutarhan Nagasinappi oli pettymys. Maultaan erinomaista sinappia, mutta ei poltetta sen enempää kuin Turun sinapissa. Lapsetkin olivat samaa mieltä, eli ei ole tottumiskysymys. Pitää varmaan lisätä itse sinne sekaan jotain vähän tulisempaa.
 
Sinapeista: Minä en oikein ole innostunut sekoittamaan chiliä ja sinappia samaan tuubiin, mutta Citymarketeissa oli myynnissä muutama vuosi sitten Savuhovin Kipu-sinappia, jossa oli muistaakseni Naga jolokia seassa (googletin, ja toisissa purkeissa näkyy olevan kirjoitettuna Naga jolokia ja toisissa Naga morich, en tiedä sitten, onko todellisuudessa kyseessä sama vai eri chili, enkä myöskään nyt muista varnaksi, lukiko ostamissamme purkeissa jolokia vai morich) ja se oli suomalaiseksi sinapiksi kohtuullisen tulista (vaikka tulisuus siis oli enemmänkin chili- kuin sinappipohjaista). Annoimme isälleni sitä joululahjaksi ja sekoitimme vielä hieman Final Answeria sekaan. Kerrankin oli isän mielestä tarpeeksi voimakasta sinappia.

Itse olen jo vuosikausia pysytellyt pelkästään Põltsamaa Kange -sinapissa. Vaikka siinä ei ole kovin pitkä säilymisaika leimattuna, se säilyy hyvin reilun vuoden avaamattomana, joten riittää, kun käy kerran vuodessa Baltian maissa. Mielenkiintoista muuten, että Virossa se on kaupoissa kylmähyllyssä, vaikka muut sinapit ovat myynnissä huoneenlämmössä. Muuten, viime marraskuussa ostamamme erä oli mielestämme vielä hieman tulisempaa kuin aiempina vuosina.
1597263514350.png
1597265411676.jpeg
 

Liitteet

  • 1597264586158.png
    1597264586158.png
    1,7 MB · Luettu: 37

Statistiikka

Viestiketjuista
262 353
Viestejä
4 548 124
Jäsenet
74 977
Uusin jäsen
HännisenMikko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom