Tietotekniikan insinööriopiskelijan (AMK) avautuminen

Viestiketju alueella 'Ohjelmointi, pelikehitys ja muu sovelluskehitys' , aloittaja Turtlerssi, 26.01.2018.

 1. bonekuukkeli

  bonekuukkeli

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2018
  Mitäs mieltä väki on siitä, että näin 34v:nä lähtisi "vaihtamaan alaa", eli sairaanhoitajasta sovelluspuolelle insinööriksi? Aikoinaan tuli suunnitteluassitentiksi opiskeltua ja siinä pärjäsin hyvin taitajakilpailuja myöten (3d mallinnusta... autocad, vertex, archicad jne., konepuoli). Nyt on välissä kerennyt käymään armeijan, lähihoitajakoulutukset ja sairaanhoitajaksikin opiskellut, eli suoraan sanottuna kaivanut itseni hyvään palkkakuoppaan. Tietokoneet ovat aina olleet minun juttu ja pelaaminen päivittäistä harrastamista. Nykyään lapsien kanssa alkanut vain tuntumaan, ettei aikaa koneella oloon "ole tarpeeksi" ja mielellään sitä jotenkin lähtisi ehkä työkseenkin tekemään.

  Tavallaan olisi mielenkiintoista yhdistää nämä kaksi alaa, esim. tehdä joku näppärä ohjelma psykiatrian ensiarviointeihin yms. Toisaalta pitkällä tähtäimellä houkuttelisi pelien kehittäminen... onko ajatuksessa mitään järkeä? Toisaalta vielä on paljon työvuosia jäljellä, mutta miten alalla suhtaudutaan "ikäloppuihin alanvaihtajiin"? Kaikki mielipiteet tervetulleita! Nykyisessä alassa kaivelee ehkä eniten se, että sama minkä verran työtä painaa ja siihen panostaa, niin palkka ei nouse senttiäkään, vaan kaikki otetaan omasta selkänahasta.

  Sen vielä lisäisin, että koodaamista en ole harrastanut. Hieman koulussa asiaa aikoinaan sivuttiin ja niiden tulkinta on sinällään nopeasti ymmärrettävää, mutta tietoa aiheesta ei vielä juurikaan ole. Eli "nollatasolta" lähtisin liikkeelle.
   
 2. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 792
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Jos sulta löytyy selvästi kokemustakin tuolta alalta niin koodareissa arvostetaan todella paljon terveydenhuollon kokemusta. Tuolle puolelle kun kehitetään etenkin nyt paljon sovellusta ja isoa järjestelmää. Muuten en kantaa otakaan ko. hommaan.
   
 3. bonekuukkeli

  bonekuukkeli

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2018
  Kokemusta on yhteensä n. 10v hoitopuolelta (pääasiassa mielenterveyspuoli, mutta koulutuksen ohella toki ollut joka paikassa kirurgiat mukaanlukien). Suunnitteluassitentin hommia en kerennyt tekemään juurikaan.
   
 4. Hammu

  Hammu

  Viestejä:
  645
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Päivitetäänpä tätä, kuukauden päästä tosiaan pitäisi lähteä katselemaan, miltä se yliopisto-opiskelu näyttää :geek: TTY Tietotekniikka kutsuu siis.
   
  yero, HiekkaP, Randomizer ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 5. samim

  samim

  Viestejä:
  213
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tervetuloa Herwoodiin.

  Paras vinkki, jonka olen luennoilta kerännyt: kannattaa tehdä itselleen selväksi, että mitä asioita on tekemässä, ja tekee ne sitten "täysillä". Jos aineen x luennot ei nappaa, niin sen sijaan että istuu jauhamassa kukkaa kaverin kanssa luennolla, tekee jotakin sellaista, johon voi heittäytyä täysillä mukaan.

  No, poikkeuksena varmaan on ne IMA- ja FY-alkuiset kurssit, jotka nyt vaan pitää raataa läpi.
   
  Hammu tykkää tästä.
 6. Nigel

  Nigel

  Viestejä:
  391
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  IT-ala on alkanut minuakin kiinnostaa (olen 29-vuotias). Aikoinaan olin jo hakenut päässyt sisään AMKiin tietotekniikkalinjalle, mutta armeijan aikana vaihdoin sen sähköpuoleen, koska jotenkin kuvittelin, että ei jaksa koneella istua koko päivää. Työelämässä olen kuitenkin huomannut, että koneellahan jokainen toimistotyöntekijä istuu joka tapauksessa. Toiset vaan tekee kiinnostavampia asioita kuin toiset. Nyt sitten harjoittelen koodausta työnohessa ja kotona omaksi iloksi, mutta pikkuhiljaa on alkanut hiipimään mieleen ajatus koodaritöistä. Toki vielä on todella paljon opittavaa ja töitä on tehtävä, että kehtaa edes harkita hakevansa duunia.

  Mitä tuohon ikäpuoleen tulee, niin minuakin kiinnostaa, että miten alalla suhtaudutaan myöhäisheränneisiin koodareihin. Jos asiaa ajattelee puhtaalla järjellä, niin eikös työnantajalle pitäisi olla ihan sama, että onko junioritason hommaan hakeva työntekijä 24-vuotias vai 34-vuotias, jos palkkatoive ja taidot samat? Nykyään työpaikkaa vaihdetaan kuitenkin aika tiuhaan, joten tuskin se työnantaja ajattelee, että palkkaanpa tuon nuoremman, niin siinä on meillä 10 vuoden päästä kovan luokan tekijä, jolla on vielä pirusti vuosia jäljellä ennen kun se jää eläkkeelle.
   
 7. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 792
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Ainakin tällä hetkellä on kova pula koodareista ja mitä olen valmistuneita juttuttanut niin kaiken ikäiset osaajat ovat kyllä työllistyneet. Riippuu siis ihan siitä mitä osaat ja miten hyvin. :)
   
 8. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 465
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakaan pelipuolella ei todennäkösesti pääse palkoissa ylöspäin vuorotöitä tekevästä sairaanhoitajasta. Ainakaan jos ei muuta ulkomaille.
   
  zamerok ja hsalonen tykkäävät tästä.
 9. bonekuukkeli

  bonekuukkeli

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2018
  Ajatus ei olisikaan pidemmällä tähtäimellä entisiä hommia jatkaa (opiskelujen ajan lähinnä että toimeen tulee), vaan kysymys koski alan vaihtamista ja siitä että miten "myöhäisheränneet" kerkeävät vielä kelkkaan mukaan.
   
 10. Nigel

  Nigel

  Viestejä:
  391
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Zepi taisi tarkoittaa, että pelipuolella palkat eivät ole juurikaan sairaanhoitajan palkkaa kovempia.
   
 11. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  648
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Taitaa suurin osa pelipuolelta olla pieniä kärvisteleviä nyrkkipajoja, joilla ei palkoilla juhlita.
   
 12. jyppi

  jyppi

  Viestejä:
  356
  Rekisteröitynyt:
  06.05.2018
  Jos oikeasti haluaa työllistyä pelipuolella ja sellaiseen paikkaan ettei tarvitse joka kuukausi murehtia tuleeko sitä palkkaa tilille vai ei, niin vaatii todellakin sitä omaa harrastuneisuutta ja niitä omia projekteja täytyy löytyä mitä esitellä (vaikka jotain valmiita pelejä Android storessa näin esimerkiksi). Suomessa toki on aika harvassa vakaalla pohjalla olevat pelistudiot ja niihin pääsy vaatii oikeasti töitä (niitä omia projekteja joilla sitä osaamista voi esitellä).

  Toki sama ongelma voi tulla esille ihan peruskoodarinakin business softien puolella, niillä pelkillä papereilla ei välttämättä aina heti työllisty tai saa sellaista paikkaa ja palkkaa kuin toivoisi.
   
  Viimeksi muokattu: 18.07.2018
 13. Crom

  Crom

  Viestejä:
  274
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Iällä ei väliä, enemmän merkkaa kokemus mutta tällä hetkellä töitä on enemmän kuin tekijöitä. Haastavin vaihe on saada jalka ovenväliin ja löytää se ensimmäinen työpaikka tällä alalla. Sen jälkeen on työmarkkinat auki ja voit melkein valita mihinkä menet. Toki alkupalkka ei junioritasolla ole kovin ihmeellinen (2500-3500/kk), mutta siistiä päivätyötä toimistolla ja mukavaa hommaa siinä mielessä että toistoa ei ole juuri lainkaan, joka päivä on jotain uusia ongelmia ratkottavana.

  Jokainen IT-inssi jonka tunnen on löytänyt töitä, monet jo opintojen aikana ja myös ne jotka löysivät ohjelmoinnin vasta opiskelun kautta.
   
  null tykkää tästä.
 14. bonekuukkeli

  bonekuukkeli

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2018
  2500e-3000e palkka on oikein hyvä verrattuna sairaanhoitajan perus päiväduuniin mitä itse tekee 2500e / kk liksalla ja sama vaikka jatkaisi tätä rataa seuraavat 30v, niin palkka ei tuosta ikälisiä lukuunottamatta nouse mihinkään. Ammatin arvostus ja etenemismahdollisuudet ovat olemattomat, vaikka työn vaativuus on todella kova. Toki kolmivuorotyöhön siirryttäessä liksa jonkin verran nousisi, mutta taas kun vertaa työskentelyolosuhteita.... kyllä se nurmikko vain näyttää aidan toisella puolella vihreämmältä ja siitä tämä koko ajatus oikeastaan lähti.
   
 15. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 792
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Olin juuri samaa sanomassa. Vaikka palkkaus pysyisikin suunilleen samoissa luvuissa niin ainakin työ on olosuhteiltaan jne paljon siivompaa. Tosin sairaanhoitajalla on aina töitä. IT-ala kun reagoi vahvasti taloussuhdanteisiin mikä näkyy myös yt-leikkurinakin.
   
  Macu tykkää tästä.
 16. yero

  yero

  Viestejä:
  373
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sairaanhoitajatkaan eivät ole aivan täysin immuuneja suhdannevaihteluille, jos talous sakkaa, niin julkisella puolellakin säästetään. Toki kaikkia hulluja ei voi laittaa avohoitoon, mutta esim. 90-luvun laman aikaan aika sekaisin olevia ihmisiä työnnettiin kadulle.

  Nyt digitalisaatio etenee sen verran laajalla rintamalla, että IT-ihmisiä tarvitaan joka paikassa, uutena ilmiönä isoja rekrytointeja on IT-talojen lisäksi esim. teollisuudessa ja kaupassa, joile IT:stä on tulossa niin keskeinen osa liiketoimintaa, että halutaan omaa tuotekehitysvoimaa. Mutta toki iso osa IT:stä on luonteeltaa tuotekehitystä so. investointia, josta voi tiukan paikan tullen säästää.

  Mutta summa summarum, sekä sairaanhoidossa, että IT-alalla on hyvin töitä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. IT-alalla tosin pitää tarkkaan huolehtia siitä, että ensiksi osaa jotain ja että se osaaminen pysyy ajan tasalla.
   
 17. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 941
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  OT: Sairaanhoitajan palkkaa saa ylös menemällä Norjaan. Tiedän yhden sairaanhoitajan, jonka kollegat ovat sinne menneet rahan perässä ihan viime vuosina. Pulaa osaavista hoitajista on vieläkin.

  Tiedän yhden tapauksen, joka osasi vain yhden järjestelmän. Osasi sen hyvin. Vuosien saatossa kaikki muut siirtyivät muualle ja osaaminen karkasi talosta.

  Hän hinnoitteli sitten itsensä niin, että saattoi hyvin maksaa yritykselle tuplapalkan. Hänen järjestelmäänsä piti koko ajan korvata toisella ja loppujen lopuksi projektissa meni yli 3 vuotta ja koko sen ajan hän tienasi hunajaa. Projektin loputtua hänen pestinsä lakkautettiin, mutta tarjottiin vielä mahdollisuus jatkaa yrityksessä pienemmällä palkalla (joka silti oli varmasti yli keskiarvon). Itse olin siinä korvausprojektissa.

  Sitten, jos joku tekee näin kirjoittamalla lukukelvotonta p***aa normaaliprojektissa, niin tätä henkilöä pitäisi potkia firmasta ja muutenkin. Oma "työkaveri" oli vaan itse ajautunut tilanteeseen, josta otti täyden hyödyn irti. Eikä ollut lähtemässä seuraavissa YT:issä, kun vanhaa järjestelmää saatetaan vielä tarvita, ja osaaja pidetään talossa..
   
 18. gtrwll

  gtrwll

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Kun tässä ketjussa on paljon ollut puhetta opetuksen laadusta, niin onko kellään kokemusta tuosta HAMKin tieto- ja viestintätekniikasta? Erityisesti monimuotopuolesta, on kuulemma tulossa ensi keväänä taas hakuun. Voi laittaa privana jos ei avoimesti halua avautua :D
   
 19. Xabrad

  Xabrad

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Itsellä viimeinen vuosi menossa tieto- ja viestintätekniikkaa. Suuntauduin tietoliikenteeseen ensimmäiset kaksi vuotta, mutta koodari harjoittelu paikan myötä hylkäsin sen jatkamisen ja aloin ottamaan c#, c++, java, c, automaatio ja robotiikka opintojaksoja.

  Tietoliikenteestä sai helpolla hyviä numeroita ja ei paljon vaivaa tarvinnut nähdä(opettaja antoi tyylii jokaselle kakkosen vaikkei osannut yhtään mitään). Ohjelmointi opintojaksoilla ainaki itse pitää vapaa-ajalla nähdä kiinnostusta aihetta kohtaan, että pärjää hyvin. Matikan ja fysiikan kurssit karsi hyvin amis vapaamatkustelijat poies. Itse pitkän matikan ja fysiikan lukiossa käyneenä, kävin vain ekoilla tunneilla ilmoittautumassa ja tentin tekemässä.

  Lisäksi lukujärjestys on kunnon sillisalaatti jos ei mene sen "oman ryhmän" mukana vaan haluaa ottaa itseä kiinnostavia opintojaksoja.
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2018
 20. Zener

  Zener

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vinkkinä opiskelijoille. Opiskelkaa PLC-ohjelmointia. Eli ohjelmoitava logiikka, esim. Siemens STEP7. Tuntuu olevan osaajista pulaa.
  On toki erilaista ohjelmointia, kuin C-alkuiset kielet.

  PLC järjestelmiä käytetään paljon teollisuuden automaatiossa. Rahallisia pikavoittoja tuskin on luvassa peliohjelmoinnin tavalla, mutta töitä on.
  Toisaalta, jos osaa hyvin esim C-kielen, niin PLC ohjelmoinnin opettelu on triviaalia.
   
  Viimeksi muokattu: 12.09.2018
 21. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 363
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Toisaalta taas nykyinen kysyntä ylittää niin moninkertaisesti tarjonnan (ja ero vain kasvaa), että välttämättä edes isompi suhdanne vaihtelu ei pysty enää muuttamaan tilannetta varsinkin kun jokaikinen asia "digitalisoituu". Sairaanhoitajia taas saa milloin vain puoleen hintaan rajattomasti Filippiineiltä, Kiinasta yms.

  Hyvä että jengi vinkkaa näitä, mutta voisitko (asiantuntijana?) hiukan avata tuon todellista tarvetta/kysyntää globaalisti? Nykyisin IT-alalla on pulaa aivan kaikesta ja joku perus JS-tunkkaajan reitti on aika safe bet joten vaikea nähdä jengin mielummin uppoutuvan johonkin joka ei ole niin tuttu tai josta ei puhuta samallalailla.
   
  Viimeksi muokattu: 17.09.2018
 22. Xabrad

  Xabrad

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Ohjelmistorobotiikasta itse nyt viimeisen vuoden aikana kiinnostunut. Ens kevääsee mennes sais tarjotut kurssit käytyy+kesäl harkat ja oppari jos sattuu löytämään mielenkiintose työpaikan.
   
 23. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  400
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Todellakin esimerkiksi talotekniikassa on vielä paljon isoja kaikenkarvaisia PLC -virityksiä. Ja näiden elinkaari on pidempi kuin peruselektroniikassa. Lisäksi mammutit osaavat rahastaa huolloista, tilaat jonkun hessun Siemensiltä korjaamaan jotain logiikkaa, niin tuskin selviät alle tonnin laskulla.
   
 24. penalty

  penalty

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  24.11.2016
  Minulla olisi oma mielipide tähän kysymykseen "mitä ohjelmointia kannattaa opiskella". Tosiasiahan on, ettei AMK:n aikana ehdi paneutumaan mihinkään erityisalueeseen kuin hyvin pinnallisesti. Siispä kannattaa tutkia taustoja, minkälaisia jänniä juttuja ja minkälaista työnkuvaa minkäkin erityisalueen kautta on löydettävissä. Tuolta pohjalta itsensä löytäminen keskusteluihin, harjoitteluihin jne. niiden kiinnostavien osa-alueiden firmojen ja henkilöstön kanssa on kaikkein ratkaisevin juttu lopullisen urakehityksen suunnan kannalta.

  Itse menin päälle kolmekymppisenä AMK:n tietotekniikkaan ajatuksella että pitäisi juurikin löytää suuntalinjoja ja saada kontakteja joiden kautta keksin mitä kannattaa opiskella. Tämä opiskelu siis tapahtuu AMK:n peruskurssien päälle, sekä omalla ajalla koulun ohessa että sitten kun on jalka oven välissä työelämään myöskin itse työprojekteissa (ja ennen kaikkea lopulta niissä). Ennen AMK-opintoja olin harrastanut etenkin Linux-konffailua ja melko pinnallisesti perustason ohjelmointijuttuja, ilman että olisin osannut ohjelmoida oikeastaan yhtään mitään laajempaa ja hyödyllistä, ja tehnyt media-alan sekaprojekteja sekä erinäisiä hanttihommia.

  Koulun alettua kun ajatukset olivat selkeytyneet ohjelmointiprojektien suhteen sen verran että edes jokin pysyi kasassa, eli keskeisimmät kieliriippumattomat konseptit tuli oikeasti ymmärrettyä edes jotenkin, otin talvilomaprojektiksi Unity Engineen tutustumisen. Myöhemmin koulussa pyörähti käyntiin oppilaitoksen historian ensimmäiset peliohjelmointikurssit joten menin niille mukaan, vaikka ajattelin ettei pelikehitys ole kovinkaan "turvallinen" suuntautumisvaihtoehto vaan kannattaisi katsella uusia teknologioita kuten lisätyn todellisuuden hyötykäyttöä yms.

  Samoihin aikoihin täällä käynnisteltiin IGDA:n (International Game Developer's Association) paikallistoimintaa, joten lähdin katsomaan millaista porukkaa siellä on. Tuota kautta tutustuin porukkaan joiden firmaan pääsinkin opiskeluajan viimeisiin työharjoitteluihin. Niiden ollessa lopuillaan minulle tarjottiin mahdollisuutta jäädä tekemään päättötyönä tutkimusta liittyen teollisuuden käyttöön tarkoitettuun yleiskäyttöiseen virtuaalitodellisuus-katselmointisovellukseen, koska katsoivat minun olevan sen luonteinen että osaisin ratkaista tunnetut ja tuntemattomat tuntemattomat mitä vastaan väistämättä tulisi. Tuossakin sovelluksessa oli taustalla Unity Engine mutta päättötyön osa-alue sisälsi paljon laajemmin ohjelmointiympäristöjen osaamisen tarvetta, joiden osalta firmassa ei ollut ennestään osaamista. Niinpä sain opiskella harjoittelijapalkalla jo melkoisen syvällisiä juttuja mikä laajensi omaa osaamista todella paljon. Lopulta katsottiin että tutkimani toiminnallisuus on implementoitavissa käyttökelpoisena varsinaiseen sovellukseen, joten minut palkattiin täydellä palkalla toteuttamaan tätä.

  Lopputuloksena on tilanne että olen edelleen töissä tuossa firmassa, kyseisen tuotteen tulevaisuus sitten ratkaisee paljolti myös koko yrityksen tulevaisuuden suunnan, ja tämän vaikuttaessa sekä palkanmaksukykyyn että tarjolla olevien työtehtävien luonteeseen myös vaikuttaa siihen olenko jäämässä vielä pidemmäksikin aikaa tuonne töihin vai muuttamassa suurempaan kaupunkiin urbaanimman meiningin ja parempien palkkojen perässä. Projekti on joka tapauksessa ollut todella mielenkiintoinen, olen saanut sen kautta kokemusta monista hyödyllisistä ohjelmoinnin osa-alueista, ja näkemystä mihin suuntaan haluaisin uraani kehittää. Kokonaisuutena olen hyvin tyytyväinen tilanteeseen missä olen todella nopeasti hypännyt keski-ikää kohtapuoliin lähestyvästä sähkö- & tietoliikennetekniikan diplomi-insinööriopintojen drop-outista ja hanttihommien tekijästä arvostetuksi asiantuntijaksi jolla on aivan uudet ideat asioista joista olisi kiinnostavaa oppia edelleen lisää ja joiden kanssa työskentely todennäköisesti pysyisi motivoivana hyvin pitkään.
   
  WanhaPatu, ted, Kaitzschu ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 25. ninzqq

  ninzqq

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Teollisuusautomaation ja näiden PLC:eiden kanssa työskentelevänä sanoisin, että ne eivät kuulu IT-alalle, ainakaan suoraan. PLC:sta kiinnostuneita suosittelisin hakeutumaan automaatiotekniikan puolelle.

  Programmable Logic Controllereita (ohjelmoitava logiikka) käytetään teollisuudessa lähes kaikessa mahdollisessa, minkä halutaan fyysisesti liikkuvan tavalla tai toisella nappia painamalla tai ihan itsestään. Näillä siis ohjataan moottorien, sylintereiden, pumppujen jne liikettä. Myös robotiikassa käytetään PLC:tä.

  PLC ohjelmoijista/osaajista todellakin on tällä hetkellä pulaa, varsinkin Suomessa. Allekirjoittanutkin sai valita ensimmäisen työpaikan valmistumisen jälkeen. Teollisuus ja automaatio kehittyy ja laajenee alati kiihtyvää tahtia niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, joten itse en henkilökohtaisesti näe, että etteikö töitä olisi osaaville tekijöille tarjolla jatkossakin.

  Mutta, tämä aihe ei ny ihan osu alkuperäiseen, joten:
  [/OFFTOPIC]
   
 26. Zener

  Zener

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  PLC järjestelmät koko ajan kehittyvät siihen suuntaan, että niillä voi tehdä samoja asioita, kuin PC-raudalla. Näihin on alkanut tulla myös mahdollisuus käyttää lausekielistä ohjelmointia.

  Aikanaan siis tänne automaatiopuolelle eksynyt ns. Software PLC järjestelmistä, jossa teollisuus PC:llä ohjataan automaation prosesseja. Toisaalta PC-raudalla pyöritellään lisäksi raportointia ja mahdollisia käyttöliittymiä. Ohjelmointikielenä ollu C, C++ ja Delphiä. Raportoinnin puolella myös SQL:ää.

  Usein PLC-järjestelmään on tehty Windows käyttöliittymä, jossa pyöritellään myös erilaisia raportteja.
   
 27. Anylo

  Anylo

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  07.06.2017