Onko junioreille töitä?

Viestiketju alueella 'Ohjelmointi, pelikehitys ja muu sovelluskehitys' , aloittaja nobo, 11.05.2018.

Tagit:
 1. nobo

  nobo

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2018
  Moi! Löysin sivun kun googlailin ohjelmointi alan töistä ja mietin että onko aloitteleville junioreille ollenkaan töitä Suomessa? tuntuu että olen liian tyhmä koko alalle kun lukee työpaikka ilmoituksien vaatimuksia...
  Harrastuksena tykkään tehdä pieniä ohjelmia/pelejä ja olen tehnyt pienen portfolion minkä näyttää CV:n mukana -> Sienigames - Home

  Onko täällä konkareilla antaa jotain neuvoa kannattaako edes haaveilla alan töistä ja jatkaa harrastuksena pelkästään?
   
 2. edup

  edup

  Viestejä:
  779
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koodareista on tällä hetkellä niin huutava pula, että varmasti löytyy duunia jos vaan haluaa tehdä. Monet työnantajat listaa noissa ilmoituksissa ihan kaiken mahdollisen ja vähän päälle, eikä niistä kannata sen kummemmin masentua, vaan laittaa hakemusta sisään jos paikka kiinnostaa. Suurimpaan osaan noista ei kuitenkaan tule ensimmäistäkään hakemusta joka täyttäisi edes 80-prosenttisesti ne työpaikkailmoituksessa listatut haaveet superkoodarista.

  Kevyemmällä osaamisella ei välttämättä pääse kauheasti valikoimaan työnantajaansa tai työn sijaintia. Se on kuitenkin ensimmäinen askel koodarin uralle, ja erittäin hyödyllistä käydä hakemassa oppia "oikeista hommista". Noita hommia kuitenkin oppii vain tekemällä, ja omassa tiimissä olevilta kokeneemmilta koodareilta voi oppia todella paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 11.05.2018
  nobo, Make, code.666. ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 3. nobo

  nobo

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2018
  Kiitoksia kovasti! Hyvä tietää että ei ole aina niin tarkkaa vaatimusten kanssa. Täytyy jatkaa etsintöjä!
   
 4. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 936
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Moneen paikkaan kannattaisi hakea vaikkei listata avoimia paikkoja. Ainakin jos on mitään alan koulutusta taustalla.

  Ymmärtääkseni firmat ovat sen verran epätoivoisia paikoitellen, etteivät edes jaksa ilmoitella työpaikoista kun uskovat ettei tulijoita ole kuitenkaan.
   
  nobo tykkää tästä.
 5. Tomak89

  Tomak89

  Viestejä:
  282
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Suomessa tuntuu, että aika usein haetaan jotain mitä ei oikeasti haluta. Listataan firmassa kaikki historian aikana käytetyt teknologiat ja kielet. Toivotaan että joku napsahtaa haaviin, ja pitäis vielä olla maisteri/DI, heh. :beye:

  Sellainen "stackoverflow vinkki" on varmaankin miettiä, minkälaista hommaa haluaa tehdä ja kehittää portfoliota tai osaamista siihen suuntaan. (Esim. web-hommissa frontend vai backend, josta sitten full-stack, jos se kiinnostaa.) Näin se toimii ainakin rapakon takana, missä enemmän on painoarvoa ihmisen kokemuksella kuin koulutuksella. Suomessa tietysti arvostetaan (liikaakin joskus) koulutusta, mutta kyllä näitä startup-henkisiä paikkoja rupeaa olemaan, joihin pääsee ihan portfoliollakin sisään.

  Sitten on noita fasttrack juttuja: "12 viikossa Java-ammattilaiseksi" yms. Niitäkin kannattaa miettiä, jos motivaatiota riittää. Kovasti niissä ainakin luvataan. :tup:

  Itselläkään ei ole ohjelmistopuolen tutkintoa, mutta koodailtua on tullut kaikenlaista ja yhden käden sormien verran erilaisia kursseja ohjelmointiin liittyen. Työnhakusessa ollaan myös.
   
  nobo tykkää tästä.
 6. Ezzz

  Ezzz

  Viestejä:
  45
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Helsingin yliopiston MOOC-kursseja suorittamalla saa myös kivasti varmistettua osaamistaan ja luotua näyttöjä työnantajille. Jos teet tuon Ohjelmoinnin MOOCin (sisältää HY:n kurssit "Ohjelmoinnin perusteet" ja "Ohjelmoinnin jatkokurssi") ja varsinkin sen jälkeen tuon Full Stack Openin, niin olet jo aika vahvoilla. Vielä, kun opiskelet tietokantojen toimintaa (mielellään ennen tuota Full Stack -kurssia) esim. edX:n kautta, niin on jo ihme, jos työpaikkaa ei ala löytymään.

  mooc.fi
   
  nobo tykkää tästä.
 7. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  820
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kai se siitä ole kiinni. Rekryprosessi on vaan monelle firmalle rasittavaa aikaa kaikkine perehdytyksineen ja lippulappusineen. Työnantajat arvostaa kovasti sitä, että työnhakija tulee itse kysymään eikä odottele turhan päiten.
   
  Wizand tykkää tästä.
 8. Wizand

  Wizand

  Viestejä:
  136
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  @edup puhuu asiaa. Älä kavahda hakemuksen teknologialistaa, jos yksi tai kaksi on hallussa niin että pystyt uskottavasti niistä keskustelemaan ja ymmärrät asian niin riittää että selvität mitä ne muut tarkoittavat ja mihin niitä käytetään. Jos he haluavat jonkin takeen osaamisesta niin mahdollisesti antavat jonkin kotitehtäväprojektin jonka avulla selviää että ymmärrät edes mistä on kyse. Ajattelen ilmoitusten teknologialistojen olevan enemmän ruokalistoja kuin vaatimuslistoja. Tavallaan että jos luetellaan kirjastoja ja työkaluja niin se vetää näihin tutustuneita ihmisiä puoleensa paremmin kuin yleisluontoinen "Ohjelmoija hakusessa. Ota yhteyttä." -ilmoitus.

  Itse aikanaan kun valmistuin AMK:sta alalle ja pääsin haastatteluun kovan osaamisen ohjelmisto- ja rautataloon. Luin hulluna viikon verran FPGA ohjelmointia ( VHDL, Verilog ) ja logiikkasynteesistä. Olin teknisesti supervirittäytynyt haastetteluun. Kun haastettelupäivä koitti, siellä kyseltiin perhesuhteista ja juteltiin niitä näitä harrastuksista ja ympäripyöreästi vähän tietokoneista ja työtavoista. Lopuksi annettiin joku python -harjoitus palautettavaksi ( piti tehdä skripti jossa xml-kuvauksesta tehtiin kääntyvää c-koodia tms ). Olin jopa vähän pettynyt että turhaanko tässä nyt tsemppasi mutta nyt jälkeenpäin - nyt useasti myös toisella puolella pöytää olleena - tajuaa että henkilöhahmo, persoon ja muiden kanssa toimeentulo on monta kertaa tärkeämpää kuin _etenkään juniorin_ tekninen osaaminen. Harvassa firmassa etenkään juniortason hommat ovat niin teknisesti superhaastavia etteikö sellaista ( kieltä, tekniikkaa, kirjastoa, versionhallintaa, työtapoja jne. ) voi opettaa ja oppia puolen vuoden sisään riittävällä tasolla.

  Persoonallisuusvirheitä on huomattavasti vaikeampi silottaa ja jos työntekijä on myrkyllinen hahmo toimistolla hänen työpanoksensa voi hyvinkin olla huomattavan negatiivinen koska alkaa toimiston sisäinen kyräily ja ikävimmässä tapauksessa joku muista osaajista vaihtaa puljua koska ei tule toimeen.

  Ura vei toiseen firmaan ihan aikataulullisista syistä, ym. firmassa hr hepuilla alkoi kesäloma ja silä aikaa vastaanotin toisen työpaikan ja työnkuvana Java EE -maailma ja isojen korporaattien abstraktit järjestelmät, eli täysin toinen suuta johon olin alunperin aiemmassa haastattelussa aikonut.

  Joka tapauksessa, summa summarum: jos jotain kannattaa opetella niin nämä paljon puhutut "social skillsit" koska jokaista super-einstein-koodaria ja sen tason osaamista vaativaa hommaa kohden löytyy sen sata peruskoodaripositioita josta on sitte omalla työllä ja innolla mahdollista nousta rokkistara-ninjakoodarin asemaan jos se on oikeasti se mitä haluaa.

  EDIT: Luin tekstin uudelleen ja haluan täsmentää ettei foorumin hengessä tule väärinkäsitystä: Tekninen osaaminen on tärkeää ja kannustettavaa ja hyvää ja kaunista ja arvokasta ja ja ja. Mutta pointtina oli ehkä että työ tekijäänsä opettaa ja paremmin pääsee töihin ottamaan oppia kun käy suihkussa, pukeutuu siististi, menee reippaasti haastetteluun ja kykenee katsomaan silmiin. Usein kymmenen vuotta ammatikseen alan hommia päivittäin tehnyt alunperin aloittelija on huomattavasti pätevämpi ja osaavampi kuin kotiin jäänyt harrastelijasäätäjä joka kämmäsi haastettelun, oli tämän tekninen lähtötaso alunperin mikä tahansa.
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2018
  pata, nobo ja Hirsi tykkäävät tästä.
 9. nobo

  nobo

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2018
  Joo nuita koulutus juttuja oon välillä tutkinut, viimeks hain sarasen Game Pro koulutukseen mutta ottivat sisään vaan 25 noin 400 hakijasta... tiukkaa =D
   
 10. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Riippuu vähän paikkakunnastakin. Kuullun perusteella pk-seudulla on helpompaa, joka onkin luonnollista, koska toimijoita on enemmän jne.

  Mutta kyllä junioreitakin otetaan koko ajan enemmän. Suosittelen ehdottomasti värkkäämään GitHubiin jonkun projektin. Helpottaa kummasti kun on näyttää koodia mitä tehnyt.
   
 11. nobo

  nobo

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2018
  Minkälaiset projektit kiinnostais yrityksiä enemmän? Omat projektit mitä oon laittanut niin aika pieniä ja lähinnä omaan käyttöön tai kiinnostuksen takia tehty.
   
 12. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei niiden tarvitse tosiaan olla mitään suuria. Tuollaiset pienehköt omaan käyttöön tehdyt pitäisi riittää hyvin varsinkin, jos niissä voi osoittaa, että joku suosittu framework on hallussa esim. webbidevaukseen liittyen, jos se kiinnostaa.
   
 13. Xiyng

  Xiyng

  Viestejä:
  896
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Minut lopulta työllistänyt yritys halusi työhaastattelussa keskittyä tekemääni melko pieneen selaimen käyttäjäskriptiin. Ei varmaan ole ihan sama juttu joka paikassa, mutta aika vähälläkin voi lopulta saada jo tuntuvaa etua,
   
 14. Eepi

  Eepi

  Viestejä:
  242
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Soita työpaikkailmoituksessa mainitulle yhteyshenkilölle ja kysy lisää siitä duunista.
  Sieltä saat tietoa, mitä oikeasti tarvii osata tai opiskella.
  Aina kannattaa soittaa, rekry arvostaa, sie hyödyt.
  Muista sitten pistää hakemukseen viite puhelinkeskusteluun.
   
  Wizand tykkää tästä.
 15. kjns

  kjns

  Viestejä:
  1 042
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Nuo listat taitaa monesti olla aika yliampuvia. Sellaista vinkkiä lukenut jostain, että jos parikin listatuista asioista on hallussa, niin voit hyvin ottaa yhteyttä paikan tiimoilta. Voi myös olla, että ko. firmassa saattaa olla muita hommia auki joihin voisit soveltua ja näitäkin voi tulla siinä yhteydessä esille.

  Mikään ei myöskään estä lähettämästä avointa hakemusta testipallona firmoihin, joista olet kiinnostunut. Kerrot, että olet hakemassa tietyn tyyppistä työtä, kiinnnostukset kohteesi ovat etenkin nämä, pohjaosaamisesi sisältää seuraavat asiat ja teidän yrityksenne kiinnostaa työnantajana. Iso osa IT-firmoista on niin hyvässä nosteessa, että uutta porukkaa saatetaan palkata vaikkei mitään spesifiä tehtävää olisi juuri sillä hetkellä auki. Jos firmassa on juuri mietitty uutta palkkaamista ja sopiva junior sattuu kävelemään ovesta sisään, niin sieltä voi hyvinkin irrota paikka sopivat pohjataidot omaavalle "kisällille".