Testissä AMD Ryzen 9 3900X & Ryzen 7 3700X (Matisse)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sampsa
  • Aloitettu Aloitettu
Ja suuremmalla resoluutiolla melkein olemattomaksi kun näytönohjaimesta tulee pullonkaula. Siksi arvostan prosessorissa enemmän mitä AMD toi varsinkin nyt tarjottimelle, kuin että jossain fhd pelaamisessa saisi muutaman fps eron, koska jo 1440p pelatessa tehokkaampikin näytönohjain on ennemmin etenemisen este, kuin prosessori.

Jep, jos eroa on peleissä 1080p resoluutiolla alle 10fps luokkaa ja pitäisi valita 8-ydin vs 12-ydin miettien paitsi nykyistä myös tulevaa aikaa ottaisin kyllä sen 12-ytimellisen prosessorin.

Toki jos nopeudet ovat jo valmiiksi ns. "järjettömän suuret" ei edes joku 40fps kuten näköjään Fortnitessa 3900X häviäisi saaden "vain" 255FPS vs Intelin 295FPS niin haittaisi (varsinkin jos muissa tämän testeissä voittaa: After years of effort, AMD’s Ryzen 9 3900X finally robs Intel of its throne ).
 
@love_doctor @Taneli-

Aivan.

Vaikka paljon pelaankin, niin ne paikat joissa ihan oikeasti kaipaan sitä prosessorin suorituskykyä eivät kuitenkaan ole pelejä.

Toivottavasti tuo jimmssin 3900X saldon alustava ensi viikon perjantai pitäisi suunnilleen paikkaansa, odottavan aika on pitkä...
 
Ylikellotustulokset ja testit päivitetty artikkeliin:

Kaikki AMD:n Ryzen-prosssorit ovat kerroinlukottomia olivat ne X-malli tai ei. Lisäksi edullisemmissakaan piirisarjoissa ei ole rajoituksia ylikellottamisen suhteen.



AMD:n 3. sukupolven Ryzen -prosessoreiden ominaisuuksiin kuuluvat Precision Boost Overdrive- ja Automatic Overclocking -ominaisuudet, jotka paperilla tarkoittavat sitä, että emolevyn virransyötön teho- ja virtarajoituksia nostetaan ja Boost-maksimitaajuutta nostetaan 200 MHz. Pikaisissa käytännön testeissämme ominaisuudella saavutettiin Ryzen 9 3900X:llä Cinebench R20:lla vain reilu 1 % parannus suorituskykyyn, kun manuaalisesti ylikellottamalla suorituskykyä saatiin puristettua lisää 6-7 %.

Testasimme Ryzen 9 3900X- ja Ryzen 7 3700X -prosessorit avonaisessa testipenkissä Noctuan järeällä NH-D15-coolerilla. Aikataulusyistä prosessoriytimien ylikellotuspotentiaalia haettiin suoraviivaisesti Cinebench R20 -testissä.

Huom! io-techin testiprosessorit ovat AMD:n lähettämiä testikappaleita, eikä kaupasta ostettuja retail-versioita, joten ylikellotustesteissä saavutetut tulokset ovat suuntaa antavia. Kannattaa huomioida, kun kokoonpano siirretään avonaisesta testipenkistä kotelon sisälle, lämmöt nousevat useammalla asteella.



Ryzen 9 3900X

3900x-oc.png


12-ytimisellä Ryzen 9 3900X:llä Cinebench R20 rullasi vakaasti 4,3 GHz:n kellotaajuudella, kun prosessoriytimille syötettiin käyttöjännitettä 1,4125 volttia. Prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 79 asteesta 87 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 218 watista 231 wattiin.



Ryzen 7 3700X

3700x-oc.png


8-ytimisellä Ryzen 7 3700X:llä Cinebench R20 rullasi vakaasti 4,35 GHz:n kellotaajuudella, kun prosessoriytimille syötettiin käyttöjännitettä 1,45 volttia. Prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 74 asteesta 83 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 165 watista 188 wattiin.


Suorituskyky ylikellotettuna



Cinebench R20 -testissä molempien prosessoreiden tulos parani ylikellotettuna noin 6-7 %.



The Witcher 3:ssa molemmilla prosessoreilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus parani ylikellotettuna noin 3 %.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos testeistä @Sampsa , innolla odotetaan R5 3600 -testejä kunhan saapuvat testattavaksi, taitaa olla midrange-prossujen seuraava hinta/laatu-suhteen kunkku ainakin Gamersnexuksen testien pohjalta?
 
Hienoja testejä, kiitos taas tiimille.

Kun nyt olen kasan testejä lukenut, niin en voi kuin hymyillä. Samaa tai parempaa laskentatehoa, selkeästi halvemmalla hinnalla, enemmistössä raakaa tehoa vaativissa hyöty/työ-sovelluksisa + peleissä aivan riittävästi tehoa.

Näillä tuloksilla itselle on oikeastaan ihan sama miten nuo kellottuvat ja vaikka tuntuvat kellottuvan huonosti, niin teho/hinta suhde on aika lyömätön.

Tuntuu lähes naurettavalta, että jossain videon värinkäsittelytesteissä tai kääntäjätesteissä voi tulla melkein 40-50% lisää suorituskykyä ja halvemmalla hinnalla. Noita spesifisiä hommia jos tekee päivästä toiseen, niin valinta on aika selvä.

Kivaa, että AMD on nyt erittäin kilpailukykyinen sekä tehossa että hinnassa ja laajalla rintamalla.

Itsellä päivitys vielä odottaa, mutta Intel saa aikamoisen kaniinin vetää hatustaan ensi vuonna, että edes harkitsisin sitä vaihtoehdoksi Ryzen 3000 (tai ensi vuoden 4000) -sarjalle.

Toivotaan nyt vain, että toimvat X570 emot (virransyöttö, vakaus, ajurit, yhteensopivuus, piirisarjan jäähdytys, DPC-latenssit, jne) karsiutuvat akanoista nopeasti markkinoilla - nyt tuota tarjontaa on niin paljon, että valinta on aika haastavaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitokset @Sampsa :lle jälleen hyvistä testeistä varmaan pitkää vkl saanut painaa. Mukava myös lukea artikkelin kirjoittajan kommentointia ja vastauksia kommentit osiossa. Omasta mielestäni oikein hyvä julkaisu AMD:ltä mukavasti tehoja lisää ja IPC myös parantunut jälleen. Itse nyt Ryzen1700 ja 2700x pelannut ja hyvin olen 1080/1080ti kanssa pärjännyt ilman niitä muutamaan puuttuvaa fps:ää, resona 2560x1080 eli näyttiksen pullonkaula hommat on jossain fullhd ja 1440p välissä.

Myös satunnaiseen videoeditointiin (gopro yms pätkien yhdistelyyn ytimien määrä tuo mukavaa lisää). 2600k mentiin vuosia, mutta eipä ole AMD kelkkaan hyppäämistä tarvinnut katua, 2700x kohtuu tuore vielä pellin alla eli katselen varmaan tämän alkuhypen, testien tuloksia (esim muistien kellotuksen tuomiin etuihin ja myös x370/x470/x570 kiinnostaa lähinnä esim muistien kulkevuuden suhteen ja mitä siitä käytännössä saadaan hyötyä.) Samoin hieman kuulostellaan mikä X570 piirisarjojen tilanne on ja minkälaisia hyrriä niissä nyt käytännössä on ja tuleeko mahdollisesti "järkevään" 300€~ hintaluokkaan emoja ilman tuota piirisarjan ropellia.

Toki jos aikaa ja resursseja on niin Ryzenin suorituskyky kiinnostaa erinäisillä muisti nopeuksilla ja toki myös esim x470/x570 vertailu käytännön kellottavuudessa esim muistien osalta kiinnostaa.
 
Artikkeliin päivitetty pelisuorituskyky eri näyttöresoluutioilla

Korkeammilla 1440p- ja 2160p-näyttöresoluutioilla prosessorin merkitys vähenee merkittävästi ja suorituskyvystä tulee entistä enemmän näytönohjainriippuvainen. Koska todellisuudessa monet pelaavat kuitenkin Full HD:ta korkeammilla resoluutioilla, testasimme Ryzen 9 3900X:llä ja Core i9-9900K:lla, minkälaiset erot syntyvät, kun peli on hyvin näytönohjain- tai prosessoririippuvainen ja miten suurempi näyttöresoluutio vaikuttaa suorituskykyyn.



Battlefield V on graafisesti todella näyttävä peli ja tukee DirectX 12:n ohella uusimpia tekniikoita, kuten DXR-säteenseurantaa ja DLSS-reunojenpehmennystä. Peli pyörii yllättävän hyvin vähän heikommallakin raudalla. Core i9-9900K oli 1440p-resoluutiolla noin 6 % suorituskykyisempi kuin Ryzen 9 3900X ja 2160p-resoluutiolla ero kaventui 2 %:iin.



Yleisesti ottaen Shadow of the Tomb Raider on graafisesti hyvin raskas peli näytönohjaimille ja myös se tukee DirectX 12:n ohella uusimpia tekniikoita, kuten DXR-säteenseurantaa ja DLSS-reunojenpehmennystä. 1440p-resoluutiolla prosessorit olivat tasoissa ja 2160p-resoluutiolla eroa syntyi 2 % Core i9-9900K:n hyväksi.



The Witcher 3 on sen verran vanha peli, ettei siinä ole DirectX 12 tukea, mutta grafiikat edustavat aikakautensa parhaimmistoa. Pelimoottori on erittäin riippuvainen prosessorin, muistien ja alustan suorituskyvystä, mutta samalla se on erityisesti 4k-resoluutiolla myös graafisesti hyvin vaativa. Core i9-9900K oli 1440p-resoluutiolla noin 15 % suorituskykyisempi kuin Ryzen 9 3900X ja 2160p-resoluutiolla ero kaventui noin 2 %:iin.
 
Niin jos perfektionistia haluaa leikkiä, voisi vielä laittaa tuloksia stock-jäähyllä, kun kaikki ei välttämättä osta sitä Noctuaa. Näissä on kuitenkin sentään heatpipet, joten ei välttämättä ole monen sadan megahertsin eroja boostauksissa.

3600(X):n testissä tämä olisi kuitenkin hyvä nähdä, kun jäähyn hinta on suurempi osuus paketista, tässä oli lämpötilat jo vähän korkeita ja käytetty ilmajäähy kuitenkin huippuluokkaa.
 
Niin jos perfektionistia haluaa leikkiä, voisi vielä laittaa tuloksia stock-jäähyllä, kun kaikki ei välttämättä osta sitä Noctuaa. Näissä on kuitenkin sentään heatpipet, joten ei välttämättä ole monen sadan megahertsin eroja boostauksissa.

3600(X):n testissä tämä olisi kuitenkin hyvä nähdä, kun jäähyn hinta on suurempi osuus paketista, tässä oli lämpötilat jo vähän korkeita ja käytetty ilmajäähy kuitenkin huippuluokkaa.
Se voisi olla aika epäreilu testi, veikkaan ettei Intelillä päästä BIOSia pidemmälle ilman jäähyä, jos edes sinne ;)
 
Nyt kun vielä omaan X370 emoon tulisi järki ajassa Zen2:ta tukeva bios. Ja johonkin revikka tuosta 3800X:stä.

Itselle kotikoneessa tuo 8C olisi aika sweet spot ja omaan satunnaispelailuun riitää vakiokellotkin hyvin. Nyt lähinnä kiinnostaisi, että mitenkä tuo +40W TPD:hen vaikuttaisi 1-N coren boosti kelloihin 8C lapulla. Ei jaksaisi alkaa manuaalisesti hakea kelloja kun koneen pitää olla vakaa kun käytän sitä työjuttuihinkin. Menee äkkiä päivä pipariksi jos keksen duunien pitää alkaa säätää kelloja biossista. :D

Kiitoksia hyvästä artikkelista, vielä kun olisitte tunkeneet sen tohon etusivulle niin olisi huomannut aikaisemmin. ;)
 
Artikkeliin päivitetty DDR4-muistinopeus ja Ryzen 3:n suorituskyky:



3. sukupolven Ryzen-prosessoreissa DDR4-muistit kykenevät toimimaan aiempaa korkeammilla kellotaajuuksilla. DDR4-3600-nopeuteen asti muistien kellotaajuus eli memclk, muistiohjaimen kellotaajuus eli uclk ja Infinity Fabric liitäntärajapinnan kellotaajuus eli fclk ovat sidottu toisiinsa.

Kun muistien kellotaajuus nousee yli DDR4-3600-nopeuden, muistiohjaimen kellotaajuus eli uclk puolittuu automaattisesti ja samalla latenssi kasvaa. Muistiohjaimen kellotaajuutta ei pysty manuaalisesti säätämään eli yli DDR4-3600-nopeuksilla se toimii aina puolella kellotaajuudella muisteihin verrattuna. Infinity Fabricin kellotaajuus ei puolestaan nouse yli 1800 MHz:n, vaikka muistitaajuutta nostettaisiin, mutta sitä pystyy manuaalisesti säätämään 33 MHz:n askelin. Pikaisella kokeilulla saimme nostetttua fclk-kellotaajuuden manuaalisesti 1800 MHz:stä 1900 MHz:iin, mutta muistien latenssiin tai käytännön suorituskykyyn sillä ei tuntunut olevan juurikaan vaikutusta.

Muistiohjaimen kellotaajuuden näkee CPU-Z-ohjelman muistivälilehdeltä ja Infinity Fabricin kellotaajuden Ryzen Master -ohjelmalla.

Testasimme G.Skillin Trident Z Royal DDR4-3600 C16 -muisteilla Ryzen 9 3900X:n ylikellottamista ja saimme muistit toimimaan DDR4-4000-nopeulla CL16-asetuksilla ja DDR4-4200-nopeudella CL18-asetuksilla. DDR4-4400-nopeudella kokoonpano ei enää suostunut lainkaan postaamaan muistijännitteestä tai latensseista riippumatta.

Kuten AIDA64:n muistitestin tuloksista nähdään, muistiväylän kaistanleveys kasvaa korkeamman DDR4-muistinopeuden myötä, mutta DDR4-3600-nopeudella latenssi on 68,3 nanosekuntia, kun taas DDR4-4000-nopeudella se kasvaa 75 nanosekuntiin.



Adobe Lightroomissa DDR4-4000-nopeudella ja alhaisilla latensseilla RAW-kuvien exporttaus sujui 6 sekuntia nopeammin kuin DDR4-3200-nopeudella. DDR4-4200:n tulos kärsi hitaammista CL18-latensseista.



The Witcher 3:ssa paras suorituskyky saavutettiin DDR4-3600-nopeudella ja CL16-latensseilla. DDR4-4200-nopeudella suorituskyky oli hitaammista latensseista huolimatta 1 FPS:n parempi kuin DDR4-4000-nopeudella kireämmillä latensseilla.
 
Kiitos hyvästä artikkelista! 3900X voittaa 12 corella Cinebenchissä R15:n 1. sukupolven TR 1950X:n 16 coren , jolla pyöritän shakkiengineitä ja jotka skaalautuu hyvin kaikille ytimille. Huh huh! Threadripper 3 tulee räjäyttämään pankin (tai ainakin pankkitilin saldon :-) ) loppuvuodesta.
 
Oliko 3950X milloin julkaisupäivä, vaan menikö minulla artikkelissa jotain ohi?

Edit: Löyty jo.
 
Tätä oli toivottu aiemmissa Ryzen-artikkeleissa, päivitetty mukaan graafit todellisista kellotaajuuksista eri ydinmäärillä:



Käytännön testeissä kaikkien ytimien rasituksessa Ryzen 9 3900X toimi Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä noin 4050 MHz:n kellotaajuudella ja yhden ytimen rasituksessa kellotaajuus nousi 4300 MHz:iin.



Käytännön testeissä kaikkien ytimien rasituksessa Ryzen 7 3700X toimi Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä noin 4150 MHz:n kellotaajuudella ja yhden ytimen rasituksessa kellotaajuus nousi 4300 MHz:iin.
 
Artikkeliin päivitetty pelisuorituskyky eri näyttöresoluutioilla

Battlefieldissä 1440p resolla on aika paljon poikkeamaa prosenttuaalisesti. FHD:ssä kuitenkin lähes sama suorituskyky. Onko mittausteknillinen seikka kyseessä vai mikä?
Ihan kiva se on nähdä testejä korkeimmillakin resoilla. Vertailua hieman eri aspektista. 1440p:lläkin eroa löytyy vielä, mutta käytännön erot pelaamisessa jäävät sen verran maltillisiksi ko. tarkkuudella, että AMD:n tuomat muut edut vievät mennessään.
 
Artikkeliin lisätty mukaan AIDA64:n muistitestin ilmoittamat latenssit eli kuinka kauan kestää, kun prosessori pyytää (read command) ja hakee tietoa keskusmuistista:



Uuden chiplet-suunnittelut myötä 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden keskusmuistin latenssi on kasvanut noin 6-7 nanosekuntia toisen sukupolven ja yhden piisirun Ryzen 7 2700X:ään verrattuna. Kasvanutta latenssia uusissa Ryzeneissä kompensoi tuplattu L3-välimuisti eli tietoa ei tarvitse siirtää piirin ulkopuolelle enää niin paljon ja usein kuin aiemmin.
 
Battlefieldissä 1440p resolla on aika paljon poikkeamaa prosenttuaalisesti. FHD:ssä kuitenkin lähes sama suorituskyky. Onko mittausteknillinen seikka kyseessä vai mikä?

Totta, tarkistan tuon. Todennäköisesti mittausteknillinen seikka, Battlefield V on DirectX 12 -rajapinnalla välillä vähän mystinen testikohde, erityisesti 99. persentiili saattaa heitellä paljonkin.
 
Niin jos perfektionistia haluaa leikkiä, voisi vielä laittaa tuloksia stock-jäähyllä, kun kaikki ei välttämättä osta sitä Noctuaa. Näissä on kuitenkin sentään heatpipet, joten ei välttämättä ole monen sadan megahertsin eroja boostauksissa.

3600(X):n testissä tämä olisi kuitenkin hyvä nähdä, kun jäähyn hinta on suurempi osuus paketista, tässä oli lämpötilat jo vähän korkeita ja käytetty ilmajäähy kuitenkin huippuluokkaa.

Hyvä huomio, Noctuat ovat näissä prosessoritesteissä siitä hyviä coolereita, että menevät (helposti) molempiin kantoihin eli voi käyttää samaa cooleria AMD- ja Intel-alustalla.
 
Totta, tarkistan tuon. Todennäköisesti mittausteknillinen seikka, Battlefield V on DirectX 12 -rajapinnalla välillä vähän mystinen testikohde, erityisesti 99. persentiili saattaa heitellä paljonkin.

Toi peli taitaa olla tällä hetkellä sen verran rikki, että on ihan herran haltuun millä kokoonpanolla ja DX11/DX12 tulee vähemmän lagipiikkejä.
 
Toi peli taitaa olla tällä hetkellä sen verran rikki, että on ihan herran haltuun millä kokoonpanolla ja DX11/DX12 tulee vähemmän lagipiikkejä.

Juurikin näin, mutta on kuitenkin sen verran iso ja suosittu AAA-peli että mielestäni relevantti olla mukana testeissä.
 
Tätä oli toivottu aiemmissa Ryzen-artikkeleissa, päivitetty mukaan graafit todellisista kellotaajuuksista eri ydinmäärillä:



Käytännön testeissä kaikkien ytimien rasituksessa Ryzen 9 3900X toimi Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä noin 4050 MHz:n kellotaajuudella ja yhden ytimen rasituksessa kellotaajuus nousi 4300 MHz:iin.



Käytännön testeissä kaikkien ytimien rasituksessa Ryzen 7 3700X toimi Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä noin 4150 MHz:n kellotaajuudella ja yhden ytimen rasituksessa kellotaajuus nousi 4300 MHz:iin.
Mikähän realiteetti tulee vastaan, ettei prossut boostaa lähellekkään maksimia edes yhden ytimen rasituksessa?
 
Linus Tech Tips sai tuossa BFV ja streaming softa samanaikaisesti sellaista tulosta, että oudosti tuli fps droppeja.
 
Mikähän realiteetti tulee vastaan, ettei prossut boostaa lähellekkään maksimia edes yhden ytimen rasituksessa?

Huonolla tuurilla jossain kohtaa piirillä tulee liian suuri hotspot ja thermalit tulee vastaan. Itse epäilen release aikaisia BIOSseja. Nyt kun noiden pitäisi mitata VRMn tekemisiä, lastun läpöjä ja sen mukaan arpoa maksimi taajuuksia niin sinne mahtunee bugi jos toinenkin. Viikko pari takaperin ei muistiasetuksia voinut säätää ollenkaan.. tai siis säädöt ilmeisesti eivät tehneet mitään vaikka niitä pystyi muuttelemaan (se joku espanajaisen sivuston zen2 vuoto).
 
Kiitoksia hyvästä artikkelista, vielä kun olisitte tunkeneet sen tohon etusivulle niin olisi huomannut aikaisemmin. ;)

Tainnut mennä niin, että kun artikkeli kokonaan valmis loppusanoineen ja kaikkineen niin tulee vasta etusivulle näkyviin. Voin kyllä väärässäkin olla mutta näin muistelen jossain muussa artikkelissa käyneen.

-----------------------

Kiitokset lisäinfoista muistien nopeudet/latenssit ei tuntuisi alustavasti vaikuttavan niin paljon kun 1xxx ja 2xxx sarjalla.
 
@Sampsa Voitko kommentoida X570 piirisarjan tuulettimen ääntä? Kerta joillain se on pitänyt selvästi kuultavaa ääntä
https://www.youtube.com/watch?v=2hmOJjQbu1o
 
Tainnut mennä niin, että kun artikkeli kokonaan valmis loppusanoineen ja kaikkineen niin tulee vasta etusivulle näkyviin. Voin kyllä väärässäkin olla mutta näin muistelen jossain muussa artikkelissa käyneen

Oolrait. Pidetäämpä mielessä kun jossain vaiheessa tuli etusivulle vaikka jälkikäteen tuli päivityksiä. Toimintatapojen mahdollinen muutos on voinut multa mennä ihan ohi. Tänä keväänä ollut kaikenlaista rojektia niin seurannut huonommin, enkä jaksanut noita videoita jäädä pällistelemään, joten jos siellä ollut jotain infoa, mennyt täysin ohi. :)
 
Artikkeliin päivitetty loppuyhteenveto ja se on nyt valmis:

AMD:n uudet 3. sukupolven Ryzen-prosessorit jatkavat siitä mihin aiemmat kaksi sukupolvea jäivät. Yhtiö tarjoaa työpöytäalustalle entistä enemmän ja tehokkaampia prosessoriytimiä kilpailukykyiseen hintaan. Tällä kertaa parantuneen suorituskyvyn taustalla ovat uusi Zen 2 -arkkitehtuurin ja 7 nanometrin valmistusprosessi.

Hyötykäytössä AMD painelee suorituskyvyn osalta 12-ytimisellä Ryzen 9 3900X -prosessorillaan täysin omille luvuille ja jopa 350 euron hintainen 8-ytiminen Ryzen 7 3700X päihittää jokaisessa prosessoritestissä Intelin 160 euroa kalliimman Core i9-9900K:n.

Pelikäytössä Intel on edelleen ykkönen, mutta esimerkiksi erittäin prosessoririippuvaisissa The Witcher 3- ja F1 2019 -peleissä Full HD -resoluutiolla 3. sukupolven Ryzen 9 3900X kuroo edellisen sukupolven Ryzen 7 2700X:n noin 35 % eron Core i9-9900K:hon noin 20 %:iin. Vähemmän prosessoririippuvaisissa eli valtaosassa pelejä erot jäävät alle 10 %:iin ja korkeammilla resoluutioilla, kuten 4K:lla erot jäävät 1-2 %:iin.

Vaikka uudet Ryzenit on valmistettu pienemmällä 7 nanometrin viivanleveydellä, toimivat ne täydessä rasituksessa noin 80-asteisina. Tästä syystä jäähdytykseen kannattaa panostaa ja lisäksi

Ylikellotustesteissä uudet Ryzenit eivät pärjänneet kovinkaan hyvin ja molemmat Ryzen 9 3900X ja Ryzen 7 3700X saatiin ylikellotettua Noctuan NH-D15-coolerilla avonaisessa testipenkissä 4,3-4,35 GHz:n kellotaajuudelle. Prosessoreiden suorituskyky parani ylikellotettuna Cinebench R20:ssä noin 6-7 % ja The Witcher 3:ssa noin 3 %.

Muistit saatiin toimimaan DDR4-4200-nopeudella, mutta parasta suorituskykyä tarjosivat DDR4-3600- ja DDR4-4000-nopeudet alhaisemmilla CL16-latensseilla. Muisteja ylikellottamalla saavutettiin Adobe Lightroomissa 8 % ja The Witcher 3:ssa 3 % parempi suorituskyky.

AMD on vielä julkaisemassa 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin syyskuussa, joka parantaa yhtiön kilpailukykyä erityisesti hyötykäytössä entisestään. Tuorempien roadmap-vuotojen perusteella Intel tulee pysyttelemään 14 nanometrin prosessissaan vielä seuraavat pari vuotta ja ensi vuonna markkinoille odotetaan Comet Lake -koodinimellisiä työpöytäprosessoreita, joista tulee saataville ainakin 10-ytiminen malli.
 
@Sampsa Voitko kommentoida X570 piirisarjan tuulettimen ääntä? Kerta joillain se on pitänyt selvästi kuultavaa ääntä


Ainakin tuossa Asuksen Crosshair VIII Herossa pyörii niin hiljaa rasituksessakin ettei kuule. Tuossa Youtube-videolla ihan kuin olisi täysillä?
 
Huh, AMD:n hitain 8-ytiminen näyttää dominoivan Intelin nopeinta 8-ytimistä oikein olan takaa.
Jep! Rajuja prossia!
Tuo muistilatenssi syö näköjään tuloksia joissain testeissä ihan selvästi, mutta siitä huolimatta ei paha ollenkaan! Testaisitteko vielä sen ddr 3733 nopeuden, kun sen piti ilmeisesti olla se nopein millä prossa ajaa vielä puolittamatta muistejaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ainakin tuossa Asuksen Crosshair VIII Herossa pyörii niin hiljaa rasituksessakin ettei kuule. Tuossa Youtube-videolla ihan kuin olisi täysillä?
Sanoivat että hirveät erot piirisarjojen tuuletin profiileissa... ja kaikissa sitä ei pysty edes kuulemma säätämään... mikä kuulostaa aika oudolta vai onko bios keskeneräinen sen osalta vielä joillain valmistajilla?
 
Sanoivat että hirveät erot piirisarjojen tuuletin profiileissa... ja kaikissa sitä ei pysty edes kuulemma säätämään... mikä kuulostaa aika oudolta vai onko bios keskeneräinen sen osalta vielä joillain valmistajilla?

Vai olisiko vain halvimissa emoissa laitettu tuulettimen johdot suoraan kiinni jännitelinjaan ilman mitään säätörautaa saati säätösoftaa.
 
Vai olisiko vain halvimissa emoissa laitettu tuulettimen johdot suoraan kiinni jännitelinjaan ilman mitään säätörautaa saati säätösoftaa.
Tossa videolla ollut emo oli Gigabyten Master eli gigabyten malliston toiseksi paras emo... minkä yläpuolella on vain xtreme missä piirisarja on passiiivijäähytetty heatpipen avulla....
 
Kuka tässä mitään kilpailijaa lähtee mutuilemaan :)

Ihan yleisellä tasolla asiaa tiedustelinkin, kun io-techiltä ei ole vielä artikkelia tästä. 3700x olisi tosin lähempänä 8700k:ta suorituskyvyltään, mutta ei ole hinnaltaan yhtä kilpailukykyinen kuin 3600.
 
Lisää infoa Anandtechin vertailussa:
The AMD 3rd Gen Ryzen Deep Dive Review: 3700X and 3900X Raising The Bar
Se mitä tuolla osui silmään:
  • Muistilatenssit kasvaneet, mutta AMD onnistunut parantamaan muistihakujen rinnakkaisuutta yhdistettynä älykkäämpiin prefetchereihin selkeästi Inteliä paremmaksi jolloin käytännön suorituksessa muistisuorituskyky on hyvin lähellä toisiaan
  • AMD tukee nyt myös omaa vastinetta Intelin SpeedShift-tekniikalle, jossa P-switchauslogiikkaa ajetaan itse prosessorissa käyttiksen sijaan. Prosessori pystyy näin "kiihdyttämään" paljon nopeammin täyteen vauhtiinsa, joka näkyy esim. aikaisemmin Intelin vahvuutena olleissa käytännön Webbitesteissä, joissa AMD:n suorituskykykasvu huomattava.
  • Winkkarin toukokuun päivityksessä tuli mukaan parempi säikeiden keskittäminen CCX:ien sisään. Näin pyritään minimoimaan L3-välimuistien välillä hyppiminen. Varjopuolena huippukellotaajuudeet voivat laskea koska lämpökuorma keskittyy pistemäisemmin tietylle alueelle piirissä. Kokonaisuutena kuitenkin pienempi paha kuin ristiinkommunikointi CCX:ien välillä.
  • Tietoturvapuolella ovat tuoneet rautaan nyt tarkistuksia/estoja niille sivukanavahyökkäyksille jotka osuneet myös Zen:iin. Mitään suorituskykypenaltyä näistä ei pitäisi tulla. Tässä suhteessa Intelin HT tuntuisi olevan melkoinen kakka verrattuna AMD:n SMT:hen.
  • Kellotaajuuksiin normalisoituna AMD on 15 vuoden jälkeen onnistunut ohittamaan Intelin IPC:ssä. Sunny Cove tullee palauttamaan lipun Intelille, mutta sinne on vielä aikaa ja iso kysymysmerkki on pystyykö Intel saavuttamaan samoja kellotajuuksia uudella valmistusprosessilla eli minkälainen yhden säikeen todellinen suorituskyky tulee olemaan.
  • 9700K oli monessa testissä nopeampi kuin 9900K. Toisin sanoen HT hidastaa yhden säikeen suorituskykyä jonkun verran (tästä oli jossain ketjussa täällä hetki sitten myös keskustelua). AMD:n uudet prosessorit olivat SMT:n kanssa monessa näissä testeissä nopeimpia tai sijoittuvat 9700K:n ja 9900K:n väliin. Tämä sama ilmiö näkyi myös joissakin näissä IO-Techin testeissä. Olisi siten mielenkiintoista nähdä miltä näyttäisi AMD:n testit ilman SMT:tä.
  • Virrankulutus Intelin vastineihin verrattuna pienempää esim. täydellä kuormalla 12coren 3900X vie 142W ja 8coren 9900K 165W. Toisin sanoen Intelin TDP-arvot ovat selvästi ylioptimistisempia kuin AMD:n: 9900K TDP 95W ja 3900X TDP 105W. Vertailun vuoksi vielä täydellä kuormalla 8/16 3700X vei 90W vs 8/16 9900K 165W.
  • Pienempi virrankulutus ja lämmöntuotto tarkoittaa myös sitä että AMD:n mukana tulevat suhteellisen pätevät coolerit riittävät useimmille, mikä kasvattaa perf/€-arvoa entisestään verrattuna Inteliin.
Kokonaisuutena AMD:lta huima harppaus taas eteenpäin. Peleissä ero on niin mitätön että alkaa olla jo hiusten halkomista luukuttaa Inteliä sinnekään. Hyötyohjelmapuolella lähes joka testi menee AMD:lle ja useimmat vielä melkoisella etumatkalla. Zen2:n myötä AMD myös näyttää ettei Zen1:n ollut mikään tähdenlento vaan pystyvät pitämään vauhtia yllä, mikä on erittäin tärkeä merkki palvelin- ja OEM-markkinoille. Toisin sanoen on melko varmaa että tämän julkistuksen myötä ovet alkavat avautua myös näille markkinoille, mikä on AMD:lle paljon tärkeämpää kuin kasattavien PC:iden puolella pärjääminen. Muutenkin tämä AMD:n nousu on iso piristysruiske tietokonemarkkinoille noin yleensäkin. Tietysti sinällään "ikävää" kun joutuu pian taas päivittämään konetta kun edellisen Intelin kanssa pystyi hyvin pällistelemään kuusikin vuotta, niin nyt jo pari vuotta vanha R1700 alkaa tuntua tuhnulta R3700:n edessä...
 
Viimeksi muokattu:
Loppuyhteenvedossa jää yksi lause kesken.

Kiitos kattavasta ja mielenkiintoisesta artikkelista.
 
  • Kellotaajuuksiin normalisoituna AMD on 15 vuoden jälkeen onnistunut ohittamaan Intelin IPC:ssä. Sunny Cove tullee palauttamaan lipun Intelille, mutta sinne on vielä aikaa ja iso kysymysmerkki on pystyykö Intel saavuttamaan samoja kellotajuuksia uudella valmistusprosessilla eli minkälainen yhden säikeen todellinen suorituskyky tulee olemaan.

Intelin tarvitsee vain korjata haavoittuvuusongelmat ja IPC:ssä ollaan taas edellä.

  • 9700K oli monessa testissä nopeampi kuin 9900K. Toisin sanoen HT hidastaa yhden säikeen suorituskykyä jonkun verran (tästä oli jossain ketjussa täällä hetki sitten myös keskustelua). AMD:n uudet prosessorit olivat SMT:n kanssa monessa näissä testeissä nopeimpia tai sijoittuvat 9700K:n ja 9900K:n väliin. Tämä sama ilmiö näkyi myös joissakin näissä IO-Techin testeissä. Olisi siten mielenkiintoista nähdä miltä näyttäisi AMD:n testit ilman SMT:tä.
Kyllä! Samaa mieltä.

  • Virrankulutus Intelin vastineihin verrattuna pienempää esim. täydellä kuormalla 12coren 3900X vie 142W ja 8coren 9900K 165W. Toisin sanoen Intelin TDP-arvot ovat selvästi ylioptimistisempia kuin AMD:n: 9900K TDP 95W ja 3900X TDP 105W. Vertailun vuoksi vielä täydellä kuormalla 8/16 3700X vei 90W vs 8/16 9900K 165W.

Villit huhut kertovat, että noilla vielä sisäinen short time limit TDP, joka on suhteessa tuohon toiseen TDP:hen.. Ja se on ehkä tulevaisuudessa säädettävissä tuolta emolevyltä. Eikö sinua yhtään ihmetytä, että 90/65 ~= 142/105 ??

Voi olla, että tuo "kakkos-TDP" rajoittaa vielä vähän menoa. Mutta jää nähtäväksi.
 
Tietysti sinällään "ikävää" kun joutuu pian taas päivittämään konetta kun edellisen Intelin kanssa pystyi hyvin pällistelemään kuusikin vuotta, niin nyt jo pari vuotta vanha R1700 alkaa tuntua tuhnulta R3700:n edessä...

Toisaalta on edes toivoa saada se päivitys vanhaan emoon. EI tarvi heivata kaikkea romikselle samantien.

Toinen tietty on se että "joutuu päivittämään" vs. joutuu päivittämään. Kyllä tässä kieltämättä ostohaluja tuli heti, mutta jos vain pelailisin koneellani mieli pelejäni niin R5 1600 jäisi. Toki nopeammat kellot joissakin peleissäni olisi hyödyksi. Vaan kun konetta käyttää työnkin puolesta (ja osista saa edes vähänä vähentää veroissa) niin alkoi hotsittaa lisä coret ja kovasti.

Nyt on vähän niheetä kun toimistolla voi ajella kaikki raskaat jutut 1920X:llä, mutta kotona on vaan 1600. Ja teen kuitenkin 50-75% duuneistani etänä himasta. On toki duuni läppäri, mutta eihän sitä käytetä kun palavereihin ja sähköpostiin... :)
 
Saihan se Intel korjattua aikasemminkin haavoittuvuusongelmia, mutta suorituskyky ei nousenut, tai näin ainakin muistelisin. Eipä se taida olla niin yksinkertaista.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 806
Viestejä
4 566 261
Jäsenet
75 024
Uusin jäsen
Tähtisaari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom