Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Kaikkien induktiotasojen toimintaperiaate on aika lailla sama. Sen donitsin huomaa helposti tärkkelyspitoisia asioita paistaessa. Tai vaikka vettä kiehuttaessa siitä mistä ilmakuplat alkavat syntyä. Toki jossain induktiolevyissä voi olla leveämmät kelat tai kaksi sisäkkäistäkin kelaa.


Alumiinilla, jota kerrospohjissa yleensä teräksen lisänä on levittämässä sitä lämpöä, on about tuplasti parempi ominaislämpökapasiteetti kuin teräksillä. Kun ne pohjat on yleensä vielä 2-3 kertaa paksumpia kuin tavan 2-3 milliset hiiliteräspannujen pohjat, niin en oikein ymmärrä miten oot tuollasiin tuloksiin päätynyt.

Ainakin itsellä on induktion kanssa parempi kokemus kauttaaltaan monikerroksista ruostumattomista kuin levy-pohjista (halvemmat pannut/helppo rakenne valmistaa). Hiiliteräksen kanssa ei ole ollut ongelmia, vaikka hiiliteräksissä (2,5mm ja 3mm) donitsi erottuu vettä keittäessä ruostumatonta selkeämmin. Ruokaa laittaessa yleensä lämmittää pannun hitaammin ja paistaessa on keittämistä pienempi tehoasetus käytössä, jolloin pohja lämpenee tasaisemmin.

Ruostumattomille ja hiiliteräspannuille on omat käyttökohteensa, hiiliteräs lettujen, munien ja tarttuvampien paistoon, ruostumaton useimmiten happamien ruokien ja kastikkeiden kanssa, pihvit paistuu hyvin molemmilla. Ruostumattomallakin kananmunien paisto ja munakkaan teko onnistuu, mutta vaatii melko tarkkaa ajoitusta pannun lämmittämisen kanssa.

Nyt käytössä on De Buyerin Affinity-sarja ruostumattomista ja Mineral B pro hiiliteräksenä. Myös PTFE-pinnoitettu löytyy kaapista, mutta sille ei oikeastaan ole käyttöä.
 
Viimein tilasin kaasupolttimen wok ym varten joka tarvitsee paljon kuumuutta. Onko täällä kellään kokemuksia toimiiko mikä tahansa matalapaine säädin 25,5 kW polttimen kanssa? Siis pelko on että en saa hyödynnettyä polttimen tehoa täysin?

Tämä ei liity asiaan mutta mielestäni viihdyttävä wok hei aiheinen video:
 
Hiukan eppäilen. Alexilla taisi olla samaa ongelmaa..
En kyllä näe mitään ongelmaa tuolla Alexilla mutta ihan polttimen ulkonäöstä päätellen on samankaltainen mitä suomestakin saa ihan kaupasta, eli max 10kW tjs. Itse sijoitan polttimen ulkotakkaan (jotenkin) niin ei ole suurta riskiä toivottavasti että koko talo palaa.
 
Itselläni melkein samalainen korkeapainesäädin mutta painoventtiilipulloon. Matalapainesäätimellä et pääse kummoisiin tehoihin. Huomiona että kunnon wokkaamisesta lähtee todella paljon savua, mutta noihin pannuihin ei jää mitään kiinni. Jotenkin se lämpö vaan on riittävä moneen hommaan kunhan ei lastaa wokkia kovin täyteen.

Toi ylempänä linkattu poltin ei taida olla kovin nopea säätää joten jos tilaa on niin erillinen standi wokille helpottaa työskentelyä eikä ruoka pala kun poltin on koko ajan suht isolla ja saa ruuan välillä sivuun. Tuossa ei taida olla liekkivarmistusta joten periaatteessa kielletty sisäkäytössä.

Edit: En ole tullut ajatelleeksi säätää pullosta, se voisikin olla nopea tapa säätää tehoja. Hyvä idea testattavaksi.
 
Tuossa mun tilatussa polttimessa itsessään on kuitenkin säädöt liekille, niin kun tässä videossa mainitaan 5.00 minuutin kohdalla Powerflamer polttimesta. Ja myös ymmärtääkseni mun polttimesta löytyisi vastaava pilotti ja elektroninen sytytys. En oikein ymmärrä näistä vielä kun ei ole käytännön kokemusta edes kaasugrilleistä.
 
Viimeksi muokattu:
Tarkemmin kun katsoo videosta niin tosiaan näyttää että siinä olisi yhden nupin säätö joka jättää pilotin päälle, ja toinen nuppi säätää kokonaan päälle/pois. Vaikuttaa hyvältä systeemiltä ja liekkikin on suojassa tuulelta ainakin jonkin verran.

Itselläni on kolme erillistä hanaa joista kaksi säätää ympyrän puolikkaita ja yksi keskustaa. On hidas säätää joten ei ihan samalla lailla voi säätää kuin noita kehittyneempiä. Lisäksi siinä ei ole pilottiliekkiä joten joten tarkkana saa olla. Tuota ei oikein ulkonakaan voi käyttää kun liekki ei ole suojassa mitenkään.
 
Tuo saksankielinen sivu omituinen, monta mallia, ja ostetaan suuttimien määrän perusteella, ja selvästi yhdessä kuvassa sytyttimetön versio, koska siinä vain liekinvarmistimen putki...

Sitä mietin noissa säätimissä, että on erilaisile paineille säädin, ja sitten erilaisillle virtaumille esim. 1,5kg/h luulisi että se virtauma olisi olennaisempi kuin paine?
 
Tuo saksankielinen sivu omituinen, monta mallia, ja ostetaan suuttimien määrän perusteella, ja selvästi yhdessä kuvassa sytyttimetön versio, koska siinä vain liekinvarmistimen putki...

Sitä mietin noissa säätimissä, että on erilaisile paineille säädin, ja sitten erilaisillle virtaumille esim. 1,5kg/h luulisi että se virtauma olisi olennaisempi kuin paine?
amazon saksa sivusto myös myy tuota oomvarmer poltinta.

Itsekin yritän pelata varman päälle ja hankkia sellaisen jossa mahd. suuri luku ilmoitettu virtaumalle, suomen nettikaupoista en löytänyt mitään jossa suurempi kuin 2.0 kg/h.
 
Se paine vaikuttaa siihen virtaumaan suoraan. Ei siitä 30mBar matalapainesäätimestä ihmeellisiä irtoa. Korkeapainesäädin ja ostaa himmelin tehojen mukaan. 20kW on jo iloinen laite ja pitäisi onnistua kaikki aidot stir fryt, jää vain ukosta kiinni :)

Edit: kuinka korkea tuo videon poltin on ilman erillisiä jalkoja. Jos asentaisi sisälle puuhellan päälle kerta siinä on liekinvarmistuskin.
 
Viimeksi muokattu:
Hiiliteräspannun eheytys. Päässyt aavistuksen huonoon kuntoon.

Lähtötilanne
C4123372-95EB-4D7C-A6A3-F2F0310BCE95.jpeg

Hiekkapaperia
76E1A8A3-91D3-4EA0-9B0F-CBEE4B1D155D.jpeg

Kolme kierrosta 250C uunissa auringonkukkaöljyllä

E333F805-5AC1-493C-9C0C-DA85FB59D339.jpeg
6168F78C-30D9-49B3-9613-E1229ED2E858.jpeg
55974DEC-FBD3-4B04-A7AB-4596D054B6D0.jpeg
 
Hiiliteräspannun eheytys. Päässyt aavistuksen huonoon kuntoon.

Lähtötilanne
C4123372-95EB-4D7C-A6A3-F2F0310BCE95.jpeg

Hiekkapaperia
76E1A8A3-91D3-4EA0-9B0F-CBEE4B1D155D.jpeg

Kolme kierrosta 250C uunissa auringonkukkaöljyllä

E333F805-5AC1-493C-9C0C-DA85FB59D339.jpeg
6168F78C-30D9-49B3-9613-E1229ED2E858.jpeg
55974DEC-FBD3-4B04-A7AB-4596D054B6D0.jpeg
Muurikan sian ihralla yksi kerta kuumalla hiili nuotiolla. Ja toimii, samalla ei toivotut poistuvat Tukholmaan.
 
Varmasti, mutta parempiakin vaihtoehtoja löytyy.
Ja perusteluja ?
Löytynee tästä ketjusta.
Mitkä ei toivotut lähtevät tulkholmaan? Ruoste?

Oikeasti. Kiinnostus kyllä asiaan on. Nakkaa kuva puhtaasta pannusta silava+nuotio käsittelyn jälkeen, että miltä se näyttää.
Puhtaasta pannusta uusi polttamaton kuva.
Mökillä saman kioskin sian ihralla poltettu 3v hiiliteräs .. Ja ei ole foorumille kuvaa ennen veneen laskua.
Vielä nätimmässä kunnossa kun tuo tehdaslainen.
 

Liitteet

  • 20230527_002757.jpg
    20230527_002757.jpg
    387,4 KB · Luettu: 229
Mikä vaan vaikeinta voi olla. Ei ole minulta opois, itse vain kumennan ohuen paperillalevitetyn kerroksen öljyä, kuumenan lievästi savuttavaksi ja annan jäähtyä. Helppoa yksinkertaista ja nopeaa.
Pidän kyllä nuotioista, ei siinä mitään...
 
Ja perusteluja ?

Puhtaasta pannusta uusi polttamaton kuva.
Mökillä saman kioskin sian ihralla poltettu 3v hiiliteräs .. Ja ei ole foorumille kuvaa ennen veneen laskua.
Vielä nätimmässä kunnossa kun tuo tehdaslainen.

Sulla on tuossa valmiiksi kasviöljyllä käsitelty (seasoned) valurautapannu, ei hiiliteräs :)
 
Kannattaa tehdaspinnoitteenkin päälle tehdä huolellisen tiskiainepesun, paperikuivauksen ja 100 asteen uunikuivauksen jälkeen rasvapoltto, mutta tuskin millään nuotiolla ja silavalla. Pellavansiemenöljy olisi parasta, rypsiöljy toimii hyvin. Kolikon kokoinen tippa pannulle, levitys paperilla, ja poispyyhintä toisella paperilla. Mitä kuivemmaksi pannu jää öljystä sen parempi. Tunti uunissa 250 astetta.
 
Tämä topikki kuuluu yksiin vaarallisimmista aiheista, kun miesoletetut väittelee :)

Samaan kastiin menee luonnollisesti työkalut yleisesti ja keittiön puolelta veitset, joka lienee se vaarallisin.

Rypäleensiemennöljy olisi vielä parempi, mutta erot rypäle, aurinkukka tai pellava on pienehkö, joiden jälkeen tuleekin isompi pudotus. Kaikilla öljyillä/rasvoilla se homma onnistuu, siitä se ei jää kiinni.
 
Pellavansiemenöljy olisi parasta, rypsiöljy toimii hyvin. Kolikon kokoinen tippa pannulle, levitys paperilla, ja poispyyhintä toisella paperilla. Mitä kuivemmaksi pannu jää öljystä sen parempi. Tunti uunissa 250 astetta.

Kokeilin tätä joskus, tuloksena ihan hirveä käry kämpässä monta päivää, eikä pintakaan ollut kovin kummoinen. Siirryin sitten siihen keinoon että teen vaan pannulla ruokaa, ja nyt on hyvä ja tarttumaton pinta, ja tuntuu pysyvänkin hyvin.
 
Kokeilin tätä joskus, tuloksena ihan hirveä käry kämpässä monta päivää, eikä pintakaan ollut kovin kummoinen. Siirryin sitten siihen keinoon että teen vaan pannulla ruokaa, ja nyt on hyvä ja tarttumaton pinta, ja tuntuu pysyvänkin hyvin.
Tää se juju on jos haluaa ruokaa laittaa. Kaunista kuvauksellista pannun pintaa tuolla ei saa. Asiat voi aina ylisuorittaa tälläkin palstalla.
 
Viimein tilasin kaasupolttimen wok ym varten joka tarvitsee paljon kuumuutta.
Saapui tasan 10:ssä pävässä kiinasta lähipostiin ja ilman tulleja! Onneksi oli todella hyvin pakattu sillä vaikka valurauta kuvassa näyttää paksulta on se hyvin ohutta. En voi testata ennen kun hankin kaasua ja muut romppeet mutta näyttää sopivan mun kiina wokin kanssa ok vaikka varmaan naarmuttaa pannua niin tämä paksu käsintehty wok kyllä kestää sen ja kaiken kuumuuden :). Nyt vain toivoisin että olisin hankkinut 34 cm wokin 32 cm sijaan mutta ainakin tämä on siedettävän painoinen ruoan heilutteluunkin ja mahtuu tiskialtaaseen mikä ei olisi ollut laita isommalla koolla tällä paksuhkolla wokilla. Täytyy vain tehdä erissä jos tekee isompaa satsia ruokaa kertaalleen.
IMG_20230530_183812_edit_149009731195491.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Minkä kokonen tuo poltin oli noista vaihtoehdoista? Ja mikä mitta se on tarkalleen?
Ton mun linkin mitat aika tasan oikein 310 mm läpimitaltaan (valmistajan mukaan pientä heittoa voi olla) ja korkeus on vajaat 14 cm. Tosiaan sisäkäyttöön tätä ei ole suunniteltu, aasiassa keittiöt usein ainakin puoliksi ulkotiloissa -tästä lähtevä hukkakaasu voi jo olla terveydelle haitallista sisätiloissa tai aiheuttaa jopa räjähdysriskin.
 
Aloin miettimään, kun polttimista puhutaan, onkohan induktio wok levyt mistään kotoisin? Yhtenä päivänä vilkaisin tarjontaa, niin pääasiassa oli ammattikeittiön hinnoissa (nelinumeroisia summia) ja niille tarkoitettuja, ettei taida suurimman osan pörsille olla sopivia.
 
Minä taasen mietin että kiinnostava projekti olisi vokki, ja sitten palasin maanpinnalle ja ajattelin että taisisin päästä moisesta hetken innostuksestani helpoimalla ihan nuotion ääressä vokkaamalla. En tarvitsisi kuin sen pannun....
 
Kävin hakemassa betonijalustan niin tältä ulkotakassa oleva setti näyttää (en ole vielä ruuvannut poltinta kiinni valurautaan). Vähän on matalalla mutta itse kun ei ole pitkä tämä sopinee:
IMG_20230531_180737.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Siirryin sitten siihen keinoon että teen vaan pannulla ruokaa, ja nyt on hyvä ja tarttumaton pinta, ja tuntuu pysyvänkin hyvin.

Tähän päädyin itsekin toisen hiiliteräspannun kohdalla. Nyt on lisäksi kolmantena de Buyerin blinipannu. Molemmista tullut aivan loistavat käyttää, vaikka varsinkin blinipannu on vielä hifistien makuun aivan liian "puhdas". Onnistuu sillä silti blinit, kananmunat ja letut. Muuhun se onkin auttamattoman pieni ja siinä on sellainen "vika", että kahva kuumenee aika voimakkaasti, joten pidempiä paisteluita ei tulisi kyllä tehtyäkään.
 
Helen Rennie Youtuubissa teki videon hänen kokemuksistaan hiiliteräspannujen kanssa. Kuulemma oli usein tubettajien sponssaajien Made In pannut oikein häävejä. Ei ole vissin brändit veljiä keskenään, mutta miettinyt samaa sitten pannujenkin kanssa.



Itsellä on Opa Muurikan hiiliteräs ja vanhemmilla myös. Itsellä son toiminut mainiosti, mutta vanhemmilla ei. Heidän pannu on jotenkin epätasapainossa (kahva vetää puoleensa), niin se lämpiää tosi epätasaisesti. Keraaminen liesi heillä myös, niin kai huomaa enempi, kuin minun perinteisellä hellalla? He eivät ole myöskään käyttänyt sitä niin aktiivisesti, niin aika samalta näyttää vieläkin kuin pari joulua sitten...
 
Keraamisella ja varsinkin induktio liedellä yleisesti paksuin hiiliteräs on paras. Mutta täytyy sanoa että itse parilla ohuella saksalaisella hiiliteräksellä (oikeasti takoteräksellä mutta ei eroa juurikaan) toiminut ihan hyvin letut tms jotka ei tarvitse kovaa lämpöä. @RaivokasMagma epäilisin että vanhempasi eivät ole vain esilämmittäneet pannua riittävän kauan. Jos on tottunut alumiinipannuun (teflon) niin voi olla vaikeaa oppia heti että teräs tarvitsee pidemmän lämmityksen ollakseen yhtä kuuma (ja tämä juuri auttaa tekemään teräksen pinnasta tarttumattomamman).
 
Viimeksi muokattu:
Nykyisin pinnoitetutkin kestävät lämmitystä, aiemmat alkoivat pinnoitteitaan irrottaa heti jos pannun lämmitti paistolämpöön.
 
Hommasin grilliin tuollaisen valurautaisen muurikkapannun lidlistä. Pannussa vaikuttaa olevan sellanen karhea musta pinta, joka ei muistuta rasvapolttoa. Onko siinä kuitenkin joku pinnoite? Hyvin irtosi letut rasvan kanssa, kelasin vaan, että tuossa kun alkaa smash burgereita käsittelemään isolla jäykällä lastalla, niin kestääkö pannun pinta sellaista vai olisko parempi vaan hioa epäkeskolla karkealla paperilla ja rasvapolttaa?
 

Liitteet

  • IMG_20230601_184345.jpg
    IMG_20230601_184345.jpg
    217,2 KB · Luettu: 147
Muistan lukeneeni Lidlin mainoksesta että Muurikkatyyppisessä pannussa on emalipinnoite. Epäilen että sitä ei ihan käsivoimilla saa nopeasti poistettua.
 
Joo emalipinnoite ja todennäköisesti alkaa olla entinen sellainen tuon jälkeen. Silikaattipinnoitteet ei vaan kestä korkeita lämpöjä ja muuttuvat tarra-arkeiksi nopeasti.
 
Joo okei, no joku epäkeskohiomakone tai tarvittaessa rälläkkä lamellilaikalla hoitaa kyllä pinnoiteasian kuntoon, jos alkaa aiheuttamaan ongelmia, sen jälkeenhän tuo on kuin mikä vain rautaväline rasvapoltettuna.
 
Lodge hiiliteräs 3v. Pesut vedellä ja kevyellä harjauksella. Ihralla kerran vuoteen rasvapoltettu. Kaasulla tai kuumalla hiilloksella.
Toimii ok.
 

Liitteet

  • 20230610_115400.jpg
    20230610_115400.jpg
    305,4 KB · Luettu: 162
Viimeksi muokattu:
Singaporesta hyvä video miksi ei kannata käyttää teflon pannuja:


Suurempi ongelma on pannujen valmistuksen kemikaalikuorma ympäristölle. En muista nyt just, että kenen tubettajan videosta oli kyse, mutta siinä käsiteltiin ihan pannujen tuotannon kemikaalipäästöjä johonkin paikalliseen vesistöön. Tuo pannumateriaalin päätyminen elimistöön ja sen haitallisuus on melko hyvin debunkattu jo nykyisellään ja kaikenmaailman mikromuovialtistusta nyt tulee kaikkialta muualtakin, joten tolla propagandalla ei varmaan enää nykyään kannata myydä ajatusta non stick pannujen välttelystä, mutta ympäristönäkökulmat yleisellä tasolla puoltavat kyllä teräspannujen käyttöä, joten riittävä syy jo pelkästään siltäkin kannalta pysyä poissa teflonista.
 
Nykyisin on jopa pintoja, joilla voi paistaa, perinteisestihän teflonpannut on mahdottomus: paistinpannu jolla ei voi paistaa. Pitäisi pelkästään keittää omassa liemessään, harmaannuttaa italialaisittain ;-D
 
Lodge hiiliteräs 3v. Pesut vedellä ja kevyellä harjauksella. Ihralla kerran vuoteen rasvapoltettu. Kaasulla tai kuumalla hiilloksella.
Toimii ok.
Lodge valurautapannu noin kuukausi käyttöönoton jälkeen ensimmäinen rasvapoltto muurikan ihralla. Lämpöä reilusti.
 

Liitteet

  • 20230624_224248.jpg
    20230624_224248.jpg
    448,4 KB · Luettu: 118
Lodge valurautapannu noin kuukausi käyttöönoton jälkeen ensimmäinen rasvapoltto muurikan ihralla. Lämpöä reilusti.
Onko siis toiminut hyvin? Itse tykkään valuraudasta just tuollaisessa käytössä. Oma Lodge ollut jussin pihalla 50-luvun irtolevyllä ruoanlaitossa. Toimii tosi hyvin, puolet varmaan fiilistä.
 
Onko siis toiminut hyvin? Itse tykkään valuraudasta just tuollaisessa käytössä. Oma Lodge ollut jussin pihalla 50-luvun irtolevyllä ruoanlaitossa. Toimii tosi hyvin, puolet varmaan fiilistä.
5-7 kertaa aluksi leipoi pyttipannu hieman kiinni ( huonolla kiinalaisella nestekaasu polttimella). Parin pihvin paiston yhteydessä toimi kohtuullisesti ( nämä tehtaan oletetun rasvapolton jälkeen)
25.06.2023 varmaankin saadaan raportti miten toimii oikean rasvapolton jäljiltä mikä tehty muurikan ihralla ja reilulla lämpötilalla.
 
Viimeksi muokattu:
5-7 kertaa aluksi leipoi pyttipannu hieman kiinni ( huonolla kiinalaisella nestekaasu polttimella). Parin pihvin paiston yhteydessä toimi kohtuullisesti ( nämä tehtaan oletetun rasvapolton jälkeen)
25.06.2023 varmaankin saadaan raportti miten toimii oikean rasvapolton jäljiltä mikä tehty muurikan ihralla ja reilulla lämpötilalla.
Ja oheisena ostettu lodge kaupasta valurautapannun yhteyteen, lämpöä kestävä kädensija, sekä aivan ehdottomat puhdistus rapat.
Käy kätevästi puhdistus makealla vedellä ja krapalla, muuta ei tarvi.
 

Liitteet

  • 20230625_014733.jpg
    20230625_014733.jpg
    285,7 KB · Luettu: 63
Viimeksi muokattu:
Vuosia ja vuosia valurautapannuja käyttäneenä: eikö se polymerisoitu rasvakerros kannata polttaa moninkertaiseksi, jos kerta varta vasten lähtee touhuun?

Itse poistin aina tehtaalla tehdyn pinnan ja lähdin vain ns. laittamaan ruokaa. Helpoimmat rasvaiset kokkaamiset ensin, vasta paljon myöhemmin esim. kananmunien paistamista ja lopulta myös hapokastakin kuten tomaattikastikkeita.

Parhaimmillaan uuniin heitettynä pitkään kypsytettyä lihaa tomaattikastikkeessa kesti oma pannu, eikä mikään tarttunut kiinni. Tosin, "barbaarisesti" en ikinä pessytkään pannua myöskään. Ainoastaan hankasin kidesuolalla puhtaaksi.

En osaa sanoa hygienian osalta muuta, kuin että itsellä toiminut ja tuntui olevan ihan OK. Pannun pistin aina reilusti kuumaksi ennen kuin aloin mitään laittamaan, mutta onhan niitä kuumuuttakin kestäviä bakteereja, joten vähän saa itse arvioida pesemisen tarvetta.

Joskus piti saada esim. uusi pannu heti "käyttövalmiiksi" ja tein rasvapolton putkeen n. 4-6 kerrosta. Ehkä viilaan pilkkua, korjatkaa jos olen turhaan tehnyt... :D
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 289
Viestejä
4 508 017
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom