Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)


No tämä alkaa olemaan jo hinnaltaan loistava.
Huomiona että Lodge on tosi pystyreunainen ja vastaa pohjan alaltaan pykälää isompaa De Buyeria (ja monia muitakin loivareunaisia pannuja). Eli 26cm Lodge on paistoalaltaan sama kuin De Buyer 28cm. Ei sillä muuten väliä ole mutta hyvä tiedostaa kun valitsee itselleen pannua.
 
Joo mun mielestä ei ole mitään väliä maksaako elinikäinen pannu noin 50-150 euroa jos sitä oileasti aikoo eliniän käyttää. Vaikka ostat halvan teflon pannun 25 € niin kerro se pakollisilla vaihdoilla 150/25 niin helposti joudut hankkimaan 6 teflon pannua ajan saatossa.
 
Nonni tuo uusi valurautapannu käytössä ja meinas heti palloo pohjaa kanamunan valkuaiset vaikka voit siellä pohjalla. Pitäskö tuo aina enne käyttöä vuolata jollai rasvalla vai miten mä vältän pohjaanpalamisen? Miedompi lämpö?
 
Nonni tuo uusi valurautapannu käytössä ja meinas heti palloo pohjaa kanamunan valkuaiset vaikka voit siellä pohjalla. Pitäskö tuo aina enne käyttöä vuolata jollai rasvalla vai miten mä vältän pohjaanpalamisen? Miedompi lämpö?
Minkä hommasit?
 
Nonni tuo uusi valurautapannu käytössä ja meinas heti palloo pohjaa kanamunan valkuaiset vaikka voit siellä pohjalla. Pitäskö tuo aina enne käyttöä vuolata jollai rasvalla vai miten mä vältän pohjaanpalamisen? Miedompi lämpö?

Juu lämpötilan kontrollointi tulee olemaan ensimmäinen opetteluvaihe pinnoitetuista pannuista siirtyessä. Voi pitää melkeinpä pari pykälää teflon-pannua pienemmällä lämpötilan. Ja anna sen pannun lämmetä ihan rauhassa vaan, tuotteet palaa kiinni jos kylmään pannuun heität. Sitten alkuun reilusti ja rohkeasti enemmän paistorasvaa/-öljyä, kyllä se siitä alkaa pienen opettelun jälkeen lähtemään! :thumbsup:

Voit myös tehdä rasvapolton itse jos haluat ja jos tuntuu että se auttaa, mutta Lodgeissa siellä on tehtaalla tehty aika vahva kerros pohjalle.
 
Odotin kans vähän, että ois ollut edes jonkinlaista mitattua tulosta tyrkyllä eikä vaan joku Marttojen mummo kauhistelemassa silmämääräisesti pannuja. Sen osaa tehdä itsekin.
 
Jaa a. En tiedä mitä tuosta hiiliteräspannusta pitäisi sanoa. Sain siis joululahjaksi, mutta en mä siitä saa käyttökelpoista. Viimeisin yritys eilen mökillä kun oli tylsää, niin grillissä rasvapoltin pannua nelisen tuntia (kyllä luit oikein).

Aina talouspaperilla ohut kerros rypsiöljyä, sitten grillin ritilälle savuamaan ja savuamisen lakattua jäähtymään ja kohta taas uusiksi. Sainkin aikaiseksi ihan mustan ja kiiltävän pinnan. Ainut ongelma vaan, että jo pinta se vaan lähtee heti pois. Ei tarvinnut edes ensimmäistä paistoa suorittaa kun lähti jo rapisemaan pinta irti. Ekan paiston jälkeen ehkä puolet pinnasta jo irti.

En mä kyllä oikein keksi, että tuo olisi mitenkään wörtti homma käyttää tuota. Liian vaikeaa ja hyöty on sitten mikä?

Ostin rustasta valurautapannun ja sen kanssa yhteiselo on ollut paljon helpompaa. Ilman mitään rasvapolttojakin onnistuu paistaminen sillä.
 
Ostin rustasta valurautapannun ja sen kanssa yhteiselo on ollut paljon helpompaa. Ilman mitään rasvapolttojakin onnistuu paistaminen sillä.
Niin hiiliteräkselläkin onnistuu, kokeile siis sitä. Eli ota käyttöön vaan ja lopeta turha säätäminen.

Anna kun arvaan, pidit kaiken lisäksi sitä pannua siellä grillissä oikein päin eikä ylösalaisin? Sillä tavalla saa hienoja paksuja lätäköitä, jotka mustuu nätisti ja irtoaa pinnasta vielä nätimmin.
 
Anna kun arvaan, pidit kaiken lisäksi sitä pannua siellä grillissä oikein päin eikä ylösalaisin? Sillä tavalla saa hienoja paksuja lätäköitä, jotka mustuu nätisti ja irtoaa pinnasta vielä nätimmin.
Onko näin? Siis saako tuolla tavalla ylösalaisin paremman lopputuloksen? Jännä, että ei oikein missään ohjeessa tuota mainita.

Mulla oli nimittäin pallogrillissä ihan puilla tehty pieni notski, eli pannu sai pohjaansa ihan liekkiä.
 
Onko näin? Siis saako tuolla tavalla ylösalaisin paremman lopputuloksen? Jännä, että ei oikein missään ohjeessa tuota mainita.

Mulla oli nimittäin pallogrillissä ihan puilla tehty pieni notski, eli pannu sai pohjaansa ihan liekkiä.
Joo koska ei sitä pysty levittämään paperilla niin ohueksi, etteikö se sitten kerääntyisi vähän paksummiksi lätäköiksi, kun alkaa kuumenemaan ja öljyn viskositeetti huomattavasti vielä siitä ohenee. Täysin tasaisia pohjia kun noissa ei ole ja varsinkin grillin kanssa pihalla pelaamalla täysin tasaiseksi sitä alustaa on mahdoton saada, niin todennäköisesti öljyt kerääntyy aina vähän johonkin reunaan lätäköksi, vaikka sitä silmämääräisesti voi olla vaikea havaita. Ylösalaisin pitämällä ylimääräiset öljyt alkaa valua reunoja pitkin pois ja loput tarttuu jonkin verran paremmin kiinni, mutta notskipelillä se varmaan nokeentuu sen verran, ettei pinnasta tule hyvää.

Mä suosittelisin tekemään maksimissaan yhden ja ainoan rasvapolton ylösalaisin pidettynä, jos sitäkään. Käyttöön vaan niin paranee pikku hiljaa. Mut joo, en minäkään ymmärrä hiiliteräksen hehkutusta verrattuna valurautaan ja rosteriin. One trick ponyja ja se one trick vaatii toimiakseen huomattavasti enemmän paapomista kuin noi kaksi muuta pannutyyppiä, jotka ei paskoonnu paisto-ominaisuuksiltaan heti ekan liian happaman soosin tai jonkun muun ""käyttövirheen"" vuoksi.
 
Minulla kyllä onnistuu paistinpannulla tehtävistä ruuista ainakin noin 90% ihan vaan hiiliteräspannuilla. Toki jo vuosia hiiliterästä käyttäneenä vahinkoja sattuu helposti ainakin muutama vuodessa ja tällöin onkin hyvä että taloudesta löytyy useita hiiliteräspannuja ;) Vaimon pannukokkauksissa vähän erilainen luku, hänellä ehkä ainakin 70% onnistuu hyvin hiilitestä käyttäen ja loput sitten lähellä vahinkorajaa (hiilitrräspannulle). Mutta kaikki meidän hiiliteräspannut tulevat kuitenkin kestämään ainakin yhden eliniän. Rosteripannu tai pari on kyllä myös suositeltavaa että ei tarvitsisi turhaan huoltaa hiiliteräspannuja. Valurautakin on varsinkin tietyissä asioissa oikein hyvä vaihtoehto. Itsekin vielä "opiskelen" että mikäkin pannutyyppi olisi paras millekin ruualle.

Amerikan testi keittiökin nykyään suosittelee hiiliterästä pääpannuksi:
 
Minulla kyllä onnistuu paistinpannulla tehtävistä ruuista ainakin noin 90% ihan vaan hiiliteräspannuilla. Toki jo vuosia hiiliterästä käyttäneenä vahinkoja sattuu helposti ainakin muutama vuodessa ja tällöin onkin hyvä että taloudesta löytyy useita hiiliteräspannuja ;) Vaimon pannukokkauksissa vähän erilainen luku, hänellä ehkä ainakin 70% onnistuu hyvin hiilitestä käyttäen ja loput sitten lähellä vahinkorajaa (hiilitrräspannulle). Mutta kaikki meidän hiiliteräspannut tulevat kuitenkin kestämään ainakin yhden eliniän. Rosteripannu tai pari on kyllä myös suositeltavaa että ei tarvitsisi turhaan huoltaa hiiliteräspannuja. Valurautakin on varsinkin tietyissä asioissa oikein hyvä vaihtoehto. Itsekin vielä "opiskelen" että mikäkin pannutyyppi olisi paras millekin ruualle.
Itse en vain ymmärrä, että mitä tuolla hiiliteräspannulla saavutetaan, kun se terveellisyskin on kuulemma vähän niin ja näin. Itse siis aluksi ajattelin lähinnä, että pääsisi teflonista eroon sen teflonin takia, mutta aina kun hiiliteräspannulla (yrittää) jotain paistaa, niin tulee teflonia ikävä.
 
Itse en vain ymmärrä, että mitä tuolla hiiliteräspannulla saavutetaan, kun se terveellisyskin on kuulemma vähän niin ja näin. Itse siis aluksi ajattelin lähinnä, että pääsisi teflonista eroon sen teflonin takia, mutta aina kun hiiliteräspannulla (yrittää) jotain paistaa, niin tulee teflonia ikävä.
Väärä pannu (tyyppi itselle esim turhan iso painava) tai puutteellinen tapa pannun käyttöönotossa (esim. tehdaspinnoitten riittävä poisto että että patinan muodostus nopeutuu), käytössä (oiikeahko lämpötila) tai vain liian harvoin käyttäminen (oppiminen) saattaa olla kyseessä varsinkin jos tottunut teflonpannujen käyttöön. Enemmän vaan rohkeasti käyttöä ja jonakin päivänä saatat olla eri mieltä.

Saavutus on parhaimmillaan yleisesti vain se että tekee hyvää ruokaa joka toki voi onnistua yhtä hyvin missä pannussa tahansa kunhan tietää tarpeeksi mitä tekee. Minulle saavutus voi olla että kykenen pitämään pinnan hienona vielä kymmenien vuosien päästä, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä ominaisuuksien kannalta, vaan vain jatkuva käyttö on tärkeintä että pannun ominaisuudet vain paranevat iän kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla kyllä onnistuu paistinpannulla tehtävistä ruuista ainakin noin 90% ihan vaan hiiliteräspannuilla. Toki jo vuosia hiiliterästä käyttäneenä vahinkoja sattuu helposti ainakin muutama vuodessa ja tällöin onkin hyvä että taloudesta löytyy useita hiiliteräspannuja ;) Vaimon pannukokkauksissa vähän erilainen luku, hänellä ehkä ainakin 70% onnistuu hyvin hiilitestä käyttäen ja loput sitten lähellä vahinkorajaa (hiilitrräspannulle).
Ei kovin monilla liene näinä aikoina varaa siihen, että edes 10-30% ruoista menee tavalla tai toisella mönkään liian hankalakäyttöisen pannun vuoksi. Helpompi vaan pitää siellä pannukaapissa se yksi Tefal, joka sopii tyydyttävästi kaikkeen.

Ja harvoin tosiaan muistetaan mainita, että hiiliteräspannut toimivat yleensä kovin huonosti induktiolla verrattuna sellasille suunniteltuihin kerrospohjapannuihin. Ei niitä pitäisi suositella ihmisille sokkona liedelle kuin liedelle.
 
Ei kovin monilla liene näinä aikoina varaa siihen, että edes 10-30% ruoista menee tavalla tai toisella mönkään liian hankalakäyttöisen pannun vuoksi. Helpompi vaan pitää siellä pannukaapissa se yksi Tefal, joka sopii tyydyttävästi kaikkeen.

Ja harvoin tosiaan muistetaan mainita, että hiiliteräspannut toimivat yleensä kovin huonosti induktiolla verrattuna sellasille suunniteltuihin kerrospohjapannuihin. Ei niitä pitäisi suositella ihmisille sokkona liedelle kuin liedelle.

Tämä.

Tähän kiteytyy juuri "pannuharrastajaksi" itseään tituleeraavien ongelma. Ei viitsitä opetella edes perusteita kuinka vaikkapa edes jauheliha, kanan suikaloitu file, tai kuha paistetaan, ja sitten pilataan omastakin mielestä useita aterioita viikossa. Tätä näkee ihan youtubesta ja blogeista joissa flexataan hienon kuuloisilla termeillä ja muilta huonosti kopioiduilla ohjeilla. Voi vaan kuvitella mitä laatua ne onnistuneet annokset näillä sitten on
 
Ostin Lodgen 26cm valurautapannun pitkän harkinnan jälkeen. Kiitos ketjusta ja hyvästä keskustelusta, luin muutaman päivän sisällä koko threadin. Eilen paistoin 23% sikanauta-setin hellan levy melkein koko ajan viitosella (lopussa vasta muistin, että kannattaa jo hiljentää koska kyseessä on valurautapannu, jolle riittää vähempikin lämpö), ja alensin ensin neloselle ja sitten kolmoselle. (sähkölieden numerot 1-6). Oli mukava nähdä, että miten nopeasti sain lihan ruskistettua verrattuna aiempiin tefloneihin. Olisi eräs kysymys koskien tätä pannua.

Uskaltaako ekstra neitsytoliivia käyttää runsaastikin lihan ja kalan paistamiseen, ilman pelkoa että se syttyy tuleen? Jos vaikka pidän liettä aluksi vitosella ja sitten alennan jossain kohtaa kolmoselle? Mitenkä voin kannalta? Voi voi syttyä alemmassa lämpötilassa kuin oliiviöljy. Ja oliiviöljy alemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy. Mutta nyt on vain oliiviöljyä ja voita käytettävissä.

Ja jostain luin, että paistamiseen kannattaa käyttää voita sekä kasviöljyä yhdessä, oliko tämä totta?
 
Ostin Lodgen 26cm valurautapannun pitkän harkinnan jälkeen. Kiitos ketjusta ja hyvästä keskustelusta, luin muutaman päivän sisällä koko threadin. Eilen paistoin 23% sikanauta-setin hellan levy melkein koko ajan viitosella (lopussa vasta muistin, että kannattaa jo hiljentää koska kyseessä on valurautapannu, jolle riittää vähempikin lämpö), ja alensin ensin neloselle ja sitten kolmoselle. (sähkölieden numerot 1-6). Oli mukava nähdä, että miten nopeasti sain lihan ruskistettua verrattuna aiempiin tefloneihin. Olisi eräs kysymys koskien tätä pannua.

Uskaltaako ekstra neitsytoliivia käyttää runsaastikin lihan ja kalan paistamiseen, ilman pelkoa että se syttyy tuleen? Jos vaikka pidän liettä aluksi vitosella ja sitten alennan jossain kohtaa kolmoselle? Mitenkä voin kannalta? Voi voi syttyä alemmassa lämpötilassa kuin oliiviöljy. Ja oliiviöljy alemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy. Mutta nyt on vain oliiviöljyä ja voita käytettävissä.

Ja jostain luin, että paistamiseen kannattaa käyttää voita sekä kasviöljyä yhdessä, oliko tämä totta?

Kyllä sillä oliiviöljyllä voi ihan huoletta paistaa. Tosin suosittelen käyttämään nimenomaisesti paistamiseen tarkoitettuja laatuja (eli ei extraneitsyttä). Eipä sekään nyt suuri synti ole, mutta itse tykkään noista paistolaaduista kun ovat paljon miedomman makuisia. Vaikka oliiviöljyn mausta tykkäänkin niin en ihan joka ruokaan sitä halua.
 
Viimeksi muokattu:
hiiliteräspannut toimivat yleensä kovin huonosti induktiolla
En ole kyllä huomannut, että hiiliteräspannu toimisi jotenkin huonommin induktiolla, kuin vaikkapa aiemmalla keraamisella liedellä. Eritavalla kyllä, koska induktioliesi lämmittää pannun kuumaksi melkoisen nopeasti ja myös pannu jäähtyy hitaammin.
 
Linkin mukaisen Lodgen setin meinasin käydä hakemassa kun tarvisi ison padan joka toimii myös induktiolla. Tulisi siinä sitten valurautainen paistinpannukin mukana ja molemmat toimisi myös kaasulla grillaillessa. Vai olisiko raatilla jotain parempia vaihtoehtoja mielessä?
 
En ole kyllä huomannut, että hiiliteräspannu toimisi jotenkin huonommin induktiolla, kuin vaikkapa aiemmalla keraamisella liedellä. Eritavalla kyllä, koska induktioliesi lämmittää pannun kuumaksi melkoisen nopeasti ja myös pannu jäähtyy hitaammin.
Hiiliteräs ei johda ja levitä lämpöä kovinkaan tehokkaasti eikä hiiliteräspannujen pohjat ole kovin paksuja, joten induktiotaso synnyttää pohjalle selkeän donitsinmuotoisen hotspotin, johon ruoka alkaa ensimmäisenä tarttumaan kiinni. Samalla reunat yleensä jäävät suht kylmiksi, jolloin patina ei tahdo pysyä siellä yhtä hyvin. Induktiolla hyvin lämpöä jakava paksu kerrosrakenne toimii yleensä huomattavasti paremmin. Hiiliteräspannu taas pääsee parhaiten oikeuksiinsa kaasulla.

Saman pannun ei missään nimessä pitäisi jäähtyä samasta lämpötilasta hitaammin induktiolla kuin keraamisella, kun tehot ottaa pois, päin vastoin.
 
Hiiliteräs ei johda ja levitä lämpöä kovinkaan tehokkaasti eikä hiiliteräspannujen pohjat ole kovin paksuja, joten induktiotaso synnyttää pohjalle selkeän donitsinmuotoisen hotspotin, johon ruoka alkaa ensimmäisenä tarttumaan kiinni.
No en ole kyllä moista huomannut, erittäin tasaiseen on lämmennyt ja ei ole mitään donitseja näkynyt. Ehkä liittyy induktiotasoon, en tiedä?

Samalla reunat yleensä jäävät suht kylmiksi, jolloin patina ei tahdo pysyä siellä yhtä hyvin. Induktiolla hyvin lämpöä jakava paksu kerrosrakenne toimii yleensä huomattavasti paremmin. Hiiliteräspannu taas pääsee parhaiten oikeuksiinsa kaasulla.
Reunat ei tosiaan ole ottanut kovin patinaa meidän käytössä, mutta ei ottaneet myöskään saman pannun kanssa keraamisella liedelläkään. Mutta pohja on tasaiseen saanut pintansa ja pysynyt hyvin. Tuo vain esteettinen ongelma joillekkin.

Saman pannun ei missään nimessä pitäisi jäähtyä samasta lämpötilasta hitaammin induktiolla kuin keraamisella, kun tehot ottaa pois, päin vastoin.
No totta kyllä. Lainaukseni oli huono, kerrospohjapannuihin vertailit ja ne ei pidä lämpöä samalla tavalla kuin hiiliteräkset.
 
No en ole kyllä moista huomannut, erittäin tasaiseen on lämmennyt ja ei ole mitään donitseja näkynyt. Ehkä liittyy induktiotasoon, en tiedä?
Kaikkien induktiotasojen toimintaperiaate on aika lailla sama. Sen donitsin huomaa helposti tärkkelyspitoisia asioita paistaessa. Tai vaikka vettä kiehuttaessa siitä mistä ilmakuplat alkavat syntyä. Toki jossain induktiolevyissä voi olla leveämmät kelat tai kaksi sisäkkäistäkin kelaa.

Lainaukseni oli huono, kerrospohjapannuihin vertailit ja ne ei pidä lämpöä samalla tavalla kuin hiiliteräkset.
Alumiinilla, jota kerrospohjissa yleensä teräksen lisänä on levittämässä sitä lämpöä, on about tuplasti parempi ominaislämpökapasiteetti kuin teräksillä. Kun ne pohjat on yleensä vielä 2-3 kertaa paksumpia kuin tavan 2-3 milliset hiiliteräspannujen pohjat, niin en oikein ymmärrä miten oot tuollasiin tuloksiin päätynyt.
 
Uskaltaako ekstra neitsytoliivia käyttää runsaastikin lihan ja kalan paistamiseen, ilman pelkoa että se syttyy tuleen? Jos vaikka pidän liettä aluksi vitosella ja sitten alennan jossain kohtaa kolmoselle? Mitenkä voin kannalta? Voi voi syttyä alemmassa lämpötilassa kuin oliiviöljy. Ja oliiviöljy alemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy. Mutta nyt on vain oliiviöljyä ja voita käytettävissä.

Ja jostain luin, että paistamiseen kannattaa käyttää voita sekä kasviöljyä yhdessä, oliko tämä totta?

Voi käyttää. Välimerellä ei muuta käytetäkään ja jos verrokkina haluaa käyttää julkkiskokkeja, löytyy heistäkin monia jotka eivät muuta käytä oli kyse sitten grillaamisesta tai paistamisesta.

Alla höpösivusta huolimatta ihan hyvä summaus miksi jotkut eivät oliiviöljyä suosi.

On sitkeä uskomus, että ekstraneitsytoliiviöljy ei soveltuisi paistamiseen, koska se kestäisi huonosti paistolämpötiloja. Tämän uskomuksen lievempi muoto on, että ajatellaan olevan tuhlausta käyttää ekstraneitsytoliiviöljyä myös paistamiseen, mutta nämä uskomukset ovat perusteettomia.

Kokeellisessa tutkimuksessa selvitettiin suosituimpien ruokaöljyjen paistonkestävyyttä. Tutkimuksessa verrattiin kaikkiaan kymmentä suosittua ruokaöljyä toisiinsa. Tutkimuksen tulos oli se, että ekstraneitsytoliiviöljy kesti paistamista vertailun öljyistä parhaiten – jopa paremmin kuin tavallinen oliiviöljy ja kookosöljy (Guillaume 2018).

Oliiviöljy kestää paistamista hyvin osittain sen ansiosta, että se sisältää pääasiassa yksittäistyydyttymätöntä rasvaa, joka ei hapetu herkästi kuumennettaessa.

 
Kaikkien induktiotasojen toimintaperiaate on aika lailla sama. Sen donitsin huomaa helposti tärkkelyspitoisia asioita paistaessa. Tai vaikka vettä kiehuttaessa siitä mistä ilmakuplat alkavat syntyä. Toki jossain induktiolevyissä voi olla leveämmät kelat tai kaksi sisäkkäistäkin kelaa.
Piti ihan kokeilla. Hiiliteräspannulle noin 2cm kerros vettä ja induktioliesi täysille. Alle minuutissa kiehui koko alalta. Ei ollut donitseja.

Alumiinilla, jota kerrospohjissa yleensä teräksen lisänä on levittämässä sitä lämpöä, on about tuplasti parempi ominaislämpökapasiteetti kuin teräksillä. Kun ne pohjat on yleensä vielä 2-3 kertaa paksumpia kuin tavan 2-3 milliset hiiliteräspannujen pohjat, niin en oikein ymmärrä miten oot tuollasiin tuloksiin päätynyt.

Ihan kokemuksesta, mutta en ole tieteellistä tutkimusta tehnyt aiheesta... Kuitenkin ihan perus fyysiikkaan on se että alumiini jäähtyy nopeammin kuin teräs johtuen sen paremmasta lämmönjohtavuudesta. Ero voi kuitenkin vaihdella riippuen materiaalien ominaisuuksista ja olosuhteista.

Kokeile itse, jos askarruttaa. Hiiliteräs- ja alumiinipannu 250 asteiseen uuniin tunniksi ja sitten pöydälle jäähtymään. Mittaat sitten lämmöt niistä esim. 5 min välein ja raportoit tänne.
 
Kyllä sillä oliiviöljyllä voi ihan huoletta paistaa. Tosin suosittelen käyttämään nimenomaisesti paistamiseen tarkoitettuja laatuja (eli ei extraneitsyttä). Eipä sekään nyt suuri synti ole, mutta itse tykkään noista paistolaaduista kun ovat paljon miedomman makuisia ja vaikka oliiviöljyn mausta tykkäänkin niin en ihan joka ruokaan sen makua halua.
Hunger leffasta mallia kuin sitä pannua tulee käyttää. On sitä ei niin kaivattua lieskaakin, eli tulta. Ei taida teflonista olla pannu eikä nainen. Pannu on kuitenkin.

 
Ihan kokemuksesta, mutta en ole tieteellistä tutkimusta tehnyt aiheesta... Kuitenkin ihan perus fyysiikkaan on se että alumiini jäähtyy nopeammin kuin teräs johtuen sen paremmasta lämmönjohtavuudesta. Ero voi kuitenkin vaihdella riippuen materiaalien ominaisuuksista ja olosuhteista.

Kokeile itse, jos askarruttaa. Hiiliteräs- ja alumiinipannu 250 asteiseen uuniin tunniksi ja sitten pöydälle jäähtymään. Mittaat sitten lämmöt niistä esim. 5 min välein ja raportoit tänne.
Voishan sitä joskus leikkiä sit kun on jotain muutakin uunitettavaa, mutta kyllä mun kokemuksen mukaan asiallisella kerrospohjalla oleva rosteripannu pitää lämpönsä pidempään kuin hiiliteräspannu. Kyse on lähinnä pohjan paksuudesta ja sitä kautta sen pohjan massasta mikä asiaan vaikuttaa. Alumiini on noin puolet teräksen painosta, mutta samalla varastoi noin tuplasti lämpöä painoonsa nähden. Ja pitää sen alumiiniin sitoutuneen lämmönkin teräksen läpi niistä kerrospannuista tulla haihtuakseen sitten harakoille.
 
Voi antaa makua ja kasviöljy hillitsee käryjä ja sitä voi muutenkin käyttää enemmän joten on erittäin suositeltu yhdistelmä.
 
Voishan sitä joskus leikkiä sit kun on jotain muutakin uunitettavaa, mutta kyllä mun kokemuksen mukaan asiallisella kerrospohjalla oleva rosteripannu pitää lämpönsä pidempään kuin hiiliteräspannu. Kyse on lähinnä pohjan paksuudesta ja sitä kautta sen pohjan massasta mikä asiaan vaikuttaa. Alumiini on noin puolet teräksen painosta, mutta samalla varastoi noin tuplasti lämpöä painoonsa nähden. Ja pitää sen alumiiniin sitoutuneen lämmönkin teräksen läpi niistä kerrospannuista tulla haihtuakseen sitten harakoille.
Nyt putosin jo kärryiltä. Puhutko hiiliteräspannuista, rosteripannuista, vai alumiinipannuista?
 
Nyt putosin jo kärryiltä. Puhutko hiiliteräspannuista, rosteripannuista, vai alumiinipannuista?
No jos niitä induktiolle hyvin soveltuvia kerrospohjaisia mutta pinnoittamattomia pannuja haetaan, niin yleensä kyse on rosteripannuista, kun niissä tuo pohjaratkaisu on pinnoittamattomista teräspannuista selkeästi yleisin. Alumiinipannujenhan on oltava käytännössä väkisinkin pinnoitettuja. Teräspannujen kerrospohjissa on silti yleensä alumiinilevy teräksen sisällä jakamassa lämpöä terästä paremmin ja tasaisemmin.
 
Ostin Lodgen 26cm valurautapannun pitkän harkinnan jälkeen. .

Uskaltaako ekstra neitsytoliivia käyttää runsaastikin lihan ja kalan paistamiseen, ilman pelkoa että se syttyy tuleen? Jos vaikka pidän liettä aluksi vitosella ja sitten alennan jossain kohtaa kolmoselle? Mitenkä voin kannalta? Voi voi syttyä alemmassa lämpötilassa kuin oliiviöljy. Ja oliiviöljy alemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy. Mutta nyt on vain oliiviöljyä ja voita käytettävissä.

[...]

Ja jostain luin, että paistamiseen kannattaa käyttää voita sekä kasviöljyä yhdessä, oliko tämä totta?
Neitsyt oliiviöljystä saa paistamsessa mahdollisesti haitallisempaa kuin halvimmasta oliiviöljylaadusta joka kestää paistamista melko korkeissakin lämpötiloissa. Voi kestää taas jossain e.m. öljyjen välissä lämpöä, mutta tummuu helposti (ehkä ei terveellisin vaihtohto jos tummuu vähänkin liikaa), mutta keskilämmöllä tai sitä pienemmissä lämmöissä voi-kasvisöljy sekoitus voi olla hyvä ja terveellisempi vaihtoehto kuin pelkkä paljon prosessoitu rypsi/rapsi -öljy. Toinen vaihtoehto paistamiseen vähän korkeimmillakin lämpötiloilla on kirkastettu voi joka kaupassa vähän kalliimpaa mutta sitäkin voi helposti tehdä ihan kotioloissakin voista tai ihan vaan maidostakin.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: jkm
Ostin Lodgen 26cm valurautapannun pitkän harkinnan jälkeen. Kiitos ketjusta ja hyvästä keskustelusta, luin muutaman päivän sisällä koko threadin. Eilen paistoin 23% sikanauta-setin hellan levy melkein koko ajan viitosella (lopussa vasta muistin, että kannattaa jo hiljentää koska kyseessä on valurautapannu, jolle riittää vähempikin lämpö), ja alensin ensin neloselle ja sitten kolmoselle. (sähkölieden numerot 1-6). Oli mukava nähdä, että miten nopeasti sain lihan ruskistettua verrattuna aiempiin tefloneihin. Olisi eräs kysymys koskien tätä pannua.

Uskaltaako ekstra neitsytoliivia käyttää runsaastikin lihan ja kalan paistamiseen, ilman pelkoa että se syttyy tuleen? Jos vaikka pidän liettä aluksi vitosella ja sitten alennan jossain kohtaa kolmoselle? Mitenkä voin kannalta? Voi voi syttyä alemmassa lämpötilassa kuin oliiviöljy. Ja oliiviöljy alemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy. Mutta nyt on vain oliiviöljyä ja voita käytettävissä.

Ja jostain luin, että paistamiseen kannattaa käyttää voita sekä kasviöljyä yhdessä, oliko tämä totta?
Avocado oil (löytyy smarketista esim.) kestää hyvin lämpötiloja ja yllä olikin hyvin tuosta oliiviöljystä, en sitä itse käytä paistamiseen. Voita ehdottomasti sekaan.

Tuommoiseen 23% jauhelihakseen ei juurikaan tarvitse öljyjä lisäillä.
 
Paistamisessa kannattaa muistaa, että tiettyyn pisteeseen asti lämpöä enemmän vaikutusta ruskistumiseen on sillä, että antaa sen lihankimpaleen tmv. olla rauhassa liikuttelematta siinä pannulla, ellei kyseessä ole jotkut wokkityyppiset vihannekset, jotka yritetään saada jätettyä al denteksi paistamalla ne todella nopeasti erittäin kuumilla lämmöillä. Kun antaa lihojen ymv. olla rauhassa niin miedompikin lämpötila toimii ja paistaminen onnistuu myös sillä ekstraneitsyellä kansikuvaoliiviöljyllä.

Ja tässä on tietty monia koulukuntia, mutta jos käyttötarkoitus/rakenne sen mitenkään sallii, niin mun mielestä pehmeää monityydyttämätöntä ja hapokasta öljyä kannattaa lisätä myös rasvaisen jauhelihan joukkoon paistaessa, koska ainakin lihataikinoiden teossa öljyn lisäämisen vaikutuksen huomaa helposti: se "liuottaa" jauhelihassa olevan kovan rasvan itseensä ja lopputulos saattaakin olla vähemmän suonia tukkivampi kuin ilman tuota lisättyä rasvaa. Jos rasvaa kaikesta huolimatta syntyy ja jää pannulle liikaa, pääsee siitä helposti eroon imukykyisellä talouspaperilla.
 
RST-pannut ovat kyllä erityisesti hyviä tekemään kastiketta paistamisen jälkeen. Kokeillut vain joitakin kertoja itse, mutta ei ole vaikeaa kunhan ei missään vaiheessa pala pohjaan liikaa. Tom Wade:lta hyvä video tähän liittyen:
 
Itse olen käyttänyt hiiliterästä ja valurautaa viimeiset 16v. Yhden teflon-pannun ostin nuorena, ja heti paloi käpy, kun sen pinta oli ”valmis” 2v kuluttua, ja muovilastastakin katkesi varsi…

Hiiliteräs on perus debuyer ja valurauta ronab ronneby. Porin valun lättypannukin on, vähän turhan iso vain, voi käyttää vaan osaa rei’istä kerralla.

Valurautapannulla teen myös höyryä uuniin leipoessa. Leipä uuniin ja uunissa olevalle pannulle kiehuvaa vettä, ja luukku kiinni.

Omilla pannuilla onnistuu ainakin kaikenlaiset pihvit ja pekonit, kananmunat, sipulit, kasvikset, kastikkeet ym. mitä nyt haluakaan paistaa. Rasvanpolton teen silloin tällöin rypsiöljyllä. Ohut kerros öljyä pintaan ja 250C uuniin.

Pannun luistoa voi testailla vaikka teräslusikalla. Lusikka liukuu kuin ”jäällä” pannun pinnalla, kun pannu on kunnossa.

Usein reissuille jossa kokataan, esim vuokramökille, otan omat pannut mukaan.

Lietenä on tavallinen keraaminen tms. Kokeilin joskus induktiota, mutta möin sen pois, kun en tykännyt.
 
  • Tykkää
Reactions: jkm
Darto hiiliteräspannut -50% ennakkotilauksella (toimitus syyskuussa) 1000:lle ensimmäiselle tilaajalle, vain 1 pannu per tilaus: Home | Darto International

Itse ennakkotilasin äsken uuni/grilli-käyttöön:
1683234378235.png

Paella n.35 Pre-sale
1 x $50.00 $100.00
Subtotal
$50.00
Shipping
$15.00
Taxes
$0.00
Order total
$65.00 (€60.15 päivän kurssilla joka veloitettiin heti kortiltani)
You saved
$50.00
 
Viimeksi muokattu:
Darto hiiliteräspannut -50% ennakkotilauksella (toimitus syyskuussa)
En tiedä onko tuo paikallisesti ihan normaalia, mutta näin meikäläisittäin on sen verran hämärän tuntuinen tapa tehdä pannukauppaa, että jäisi väliin, vaikka olisi tarvetta. Lähinnä tulee sellainen vaikutelma, että firman talous on sakkaamassa pahasti.

Itse tuote on varmaan kyllä kelpo myös kaikenlaisiin pannupizzahommiin.
 
En tiedä onko tuo paikallisesti ihan normaalia, mutta näin meikäläisittäin on sen verran hämärän tuntuinen tapa tehdä pannukauppaa, että jäisi väliin, vaikka olisi tarvetta. Lähinnä tulee sellainen vaikutelma, että firman talous on sakkaamassa pahasti.

Itse tuote on varmaan kyllä kelpo myös kaikenlaisiin pannupizzahommiin.
Onhan tuo poikeava markkinointitapa, mutta vastaavia heillä ollut pari ennenkin muutamien vuosien aikana että luotto firmaan mulla on aika hyvä. Muistelisin että yritys ollut olemassakin jo noin viitisen vuotta. Tuohan ei kerro tietty mitään, mutta Darton asiakaspalvelu ollut aina oikein hyvää.
 
Ostin käytettynä De Buyer Mineral B Element 32 cm pannun ja rasvapoltin ohjeiden mukaan pariin kertaan. Täytynee antaa vielä yksi mahdollisuus ennen kiertoon laittamista, sillä vaikka pannu oli rosteripannua paremmin nonstick, sen puhdistus tuntui jotenkin hankalalta enkä havainnut merkittävää etua käytettävyydessä. Niin pitkä matka tuossa kuitenkin olisi jonkun kanan tai kananmunan paistoon, että pidän ne suosiolla teflonilla.
 
Ostin käytettynä De Buyer Mineral B Element 32 cm pannun ja rasvapoltin ohjeiden mukaan pariin kertaan. Täytynee antaa vielä yksi mahdollisuus ennen kiertoon laittamista, sillä vaikka pannu oli rosteripannua paremmin nonstick, sen puhdistus tuntui jotenkin hankalalta enkä havainnut merkittävää etua käytettävyydessä. Niin pitkä matka tuossa kuitenkin olisi jonkun kanan tai kananmunan paistoon, että pidän ne suosiolla teflonilla.

Postikuluilla otan pois jos tarvetta eroon hankkiutua. Pääsee pannu hyvään kotiin eikä jää sinulla nurkkiin tilaa viemään.
 
  • Tykkää
Reactions: jkm
Osaisiko joku avata mitä Fiskars All Steel -sarjan Ceratec-pinnoite tarkoittaa? Pannun kerrotaan olevan pinnoittamaton, mutta kuitenkin siinä on Ceratec-pinnoite. Lisäksi pannulla on 25 vuoden takuu, mutta takuu ei koske Ceratec-pinnoitetta. :confused:

Kumpi se oikein on — pinnoittamaton vai pinnoitettu?
 
Osaisiko joku avata mitä Fiskars All Steel -sarjan Ceratec-pinnoite tarkoittaa? Pannun kerrotaan olevan pinnoittamaton, mutta kuitenkin siinä on Ceratec-pinnoite. Lisäksi pannulla on 25 vuoden takuu, mutta takuu ei koske Ceratec-pinnoitetta. :confused:

Kumpi se oikein on — pinnoittamaton vai pinnoitettu?
Ceratec on keraaminen pinnoite, joka menee ajan kanssa samalla tavalla käyttökelvottomaksi kuin muissakin keraamisissa pannuissa. Pure-sarjan pannuissa sitä ei tietääkseni ole, vaan lienevät aidosti pinnoittamattomia.

Tosi epäselvää markkinointia kyllä Fiskarsilta.
 
Osaisiko joku avata mitä Fiskars All Steel -sarjan Ceratec-pinnoite tarkoittaa? Pannun kerrotaan olevan pinnoittamaton, mutta kuitenkin siinä on Ceratec-pinnoite. Lisäksi pannulla on 25 vuoden takuu, mutta takuu ei koske Ceratec-pinnoitetta. :confused:

Kumpi se oikein on — pinnoittamaton vai pinnoitettu?

All Steel on pinnoitettu Ceratecilla. All Steel Pure on pinnoittamaton.
 
Mökille ostettiin testiin Fiskarsin pannu tuolla Ceratec pinnoitteella ja on kyllä hyvä pannu ja liukas pinnoite. Normaalihintaan tosin aivan liian kallis. Saa nähdä kauanko kestää, mutta ajatus olikin että tuon voisi käyttää sitten uudelleen pinnoituksessa tai sitten paistelee vain perus rosterina.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 924
Viestejä
4 561 074
Jäsenet
75 066
Uusin jäsen
wilhelm-

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom