Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
On ollut tuollainen Mineral B käytössä useamman vuoden. Sanoisin että tuo uunirajoitus on hieman varman päälle vedetty. Johtuu tuosta kahvan epoksipinnoitteesta ja saattaa hieman kärsiä jos on liian kuumassa liian kauan. Olen lukenut että joillain on ollut tunninkin 250°C uunissa ja ei ole muuta käynyt kuin väri vaihtunut ja saattaa pehmetä (kunnes jäähtyy). Väittäisin että itsekkin olen käyttänyt ohjeenvastaisesti useamman kerran ja kahvassa ei ole edes värimuutosta.Onko kellään kokemusta noista De Buyerin Mineral B pannuista (hiiliteräs)?
Hiiliteräspannu de BUYER MINERAL B PRO, ∅ 28cm
Uskomme vakaasti, että tämä peruskoon De Buyer Mineral B Pro on hinta-laatu-suhteeltaan maailman paras paistinpannu monipuoliseen paistamiseen. Mineral B Pro -pannu on De Buyerin hiiliteräspannujen lippulaivamalli. Siinä on kaikki tavallisen Mineral B -hiiliteräspannun loisto-ominaisuudet, mutta...paista.fi
Tollasta kattelin.
Verkkokaupassa on myös ei pro versiota, tollasena kombona. Eroina vissiin toi kahva, ja vaan PRO versiota voi pitää uunissa rajoituksettomasti.
[404] Sivua ei löytynyt
www.verkkokauppa.com
Pannun jäähdyttyä hinkkasin kaiken siitä irtoavan kuonan teräsvillalla ja tiskiaineella ja lopuksi kuivasin pannun liedellä. Moni suositteli rasvapolttoon pellavaöljyä mutta päädyin kustannussyistä auringonkukkaöljyyn, jonka ominaisuudet ovat melko samanlaiset. Rasvapolton tein uunissa, täydellä lämmöllä ja todella ohut kerros rasvaa pinnassa. Pidin pannua uunissa kunnes se lakkasi savuamasta ja vielä kymmenisen minuuttia sen yli.
Jos haluat vähemmän painoa etkä paljon aio käyttää pannua uunissa osta tavallinen malli. Ellet välitä lisäpainosta jo valmiiksi melko painavaan pannuun, eikä sinua pelota vähän liukas teräskahva niin Pro malli lienee parempi valinta. Minulla molemmat ja teräskahva tuntuu paremmalta omaan käteen mutta on vähän turhan pyöreä ja siten liukas (toki minulle ei ole tapahtunut vaaratilanteita).Onko kellään kokemusta noista De Buyerin Mineral B pannuista (hiiliteräs)?
Mulla on Buyeria molemmilla kahvoilla ja kyllä noita molempia pitää kahvasta riippumatta uunissa niin pitkään kuin huvittaa missä asteissa huvittaa. Hölmösti oma pro on 20-senttinen ja normikahvainen on 28-senttinen maalaispannu, saisi olla just toisin päin. Mutta kun halvalla sain...Onko kellään kokemusta noista De Buyerin Mineral B pannuista (hiiliteräs)?
Verkkokaupassa on myös ei pro versiota, tollasena kombona. Eroina vissiin toi kahva, ja vaan PRO versiota voi pitää uunissa rajoituksettomasti.
Mun kokemus on että millä tahansa öljyllä tehdyt todella monet poltot alkavat lohkeilemaan. Viimeisimpään tein vain yhden pellavansiemenöljypolton ja otin sen jälkeen suoraan käyttöön. Parit ekat paistot vähän tavallista reilummalla rapsiöljyllä ja ihan hyvin on pelittänyt. En takuulla ala enää rakentelemaan koko kämppä käryten mitään 12 kerroksen pinnoitteita. Jos tuntuu menevän tarttuvammaksi niin karhunkieltä vähän ja taas yksi pellavansiemenpoltto uunissa ja takaisin käyttöön.Omasta kokemuksesta pellavaöljyllä saa kaikista näyttävimmän lopputuloksen. Pinta on erittäin tasainen, väriltään tasainen sekä tumma ja hienon kiiltävä.
Siihen ne hyvät puolet sitten loppuvatkin. Pellavalla tehtynä tarvitsee todella monta polttoa että paisto ominaisuudet ovat hyvät. Se tuntuu myös olevan paljon herkempi kuin muut öljyt irtoamaan ja lohkeilemaan. Hyvä öljy jos haluaa ottaa Instagramiin kuvia, mutta käyttöön käyttäisin melkein mitä tahansa muuta. Muurikka silava ja ihan perus rypsi rapsikin tuntuu toimivan paremmin.
Olikohan mahdollisesti aivan liian kuuma pannu? Omasta mielestäni 'teflloneista' näihin siirryttäessä tärkeintä on tuo lämpötilanhallinta.Mulla meni yksi (toistaiseksi ainut) hiiliteräs de buyeri varaston perukoille kun en saanut siihen millään hyvää pintaa tehtyä. Rypsiöljyllä pari kertaa kokeilin polttaa liedellä ja lopputuloksena kiiltävä musta pinta lohkeili paistettavaan ruokaan irti -> ruoka syömättä roskikseen. Hioin teräsharjalaikalla kiiltävälle pellille ja ohuemmilla kerroksilla poltin pannua uunissa useita tunteja. Kun olevinaan sain rasvapolton onnistumaan, löin pannulle paketin nakkeja ja reilun kerroksen rypsiöljyä ja nakit kärähti pannuun kiinni niin lujaa ettei meinannut edes karkealla keittiösienellä lähteä. No lähti lopulta, ja lähti kanssa se rasvapoltettu pinta.
Kolmatta kertaa en jaksa sitä rasvankäryä kämpässä haistella päivätolkulla, niin pitäisi saada tuo mökille jonnekkin nuotioon tai kaasugrilliin jossa yrittäisi jollain eri rasvalla käryttää uutta pintaa. Nuotiossa polttelin yhteen vanhaan mökiltä löytyneeseen valurautapannuun todella hyvän pinnan muutaman kuukauden yliajalla olevalla rypsiöljyllä.
Jotkut sanovat että rasvapoltto ei tule pysymään siitä syystä että varasto-vahaa ei olla poistettu tarpeeksi, eli Debuyer mineral B tapauksessa mehiläisvahaa ei olla poistettu tarpeeksi paljon. 100% tai ehkei edes 50% vahasta ole todella tarpeen poistaa, mutta itse pyrin lähes siihen. Poistoon hyvin kuuma grilli tai nuotio voi olla hyvä kunhan ei lisää uuteen pannuun muuta öljyä ennenkuin pannun pinta on mahdollisimman hopean värinen. Vanhan pannun polttoon oikein hyvin kuumassa toki liittyy riskinsä -vaikka pannu kestää teoriassa niin se saattaa ainakin vääntyä.Mulla meni yksi (toistaiseksi ainut) hiiliteräs de buyeri varaston perukoille kun en saanut siihen millään hyvää pintaa tehtyä.
...
pitäisi saada tuo mökille jonnekkin nuotioon tai kaasugrilliin jossa yrittäisi jollain eri rasvalla käryttää uutta pintaa. Nuotiossa polttelin yhteen vanhaan mökiltä löytyneeseen valurautapannuun todella hyvän pinnan muutaman kuukauden yliajalla olevalla rypsiöljyllä.
28-senttisiin yleensä löytyy kansia nurkista, 26-senttinen on taas vähän harvinaisempi koko. Muuten noilla on sen verran vähän eroa mitenkään paistoteknisesti, ettei 26-senttistä kannata mun mielestä ajatella, ellei satu joku erityisen hyvä tarjous. Pihvinpaistohommissakin oikeastaan vaan parempi mitä isompi pinta-ala pannusta jää tyhjäksi.Mitä kokoja suositte? Tämä tietenkin on hyvin henkilökohtaista. Mietin hiiliteräkseksi 26cm ja 28cm välillä kahdelle henkilölle. Käytämme ihan noita perus kauppojen pakkauksia jotka ovat sen 400-600g riippuen lihasta.
Ehkä pienempi hiiliteräs ja sitten isompi rosterinen korkeilla reunoilla jos tekee jotain sooseja samassa.
Mitä kokoja suositte? Tämä tietenkin on hyvin henkilökohtaista. Mietin hiiliteräkseksi 26cm ja 28cm välillä kahdelle henkilölle. Käytämme ihan noita perus kauppojen pakkauksia jotka ovat sen 400-600g riippuen lihasta.
Ehkä pienempi hiiliteräs ja sitten isompi rosterinen korkeilla reunoilla jos tekee jotain sooseja samassa.
Piti vielä eilen illalla kovalla lämmöllä lämmittää hiiliteräspannua liedellä kun tuntui että uunissa aikaansaatu pinnoite ei ollut hirveän kestävä (pieniä vaaleampia läiskiä tuli vaan, muuten rasvalpolton pinnoite kyllä pysyi hyvin). Tänään kokeilin sitten "ranskalais-kiinalaisen" munakkaan tekoa. Anteeksi tämä rupeaa jo menemään ruonlaiton pariin, mutta nyt rasvapoltto on jo täydellinen mun mielestä:
Ei kannata ostaa niin isoa, että pannun pohjan halkaisija on suurempi kuin hellan levyn halkaisija. Hulluilla päivillä joskus mittailin De Buyerin hiiliteräspannuja. 24 cm pannussa pohjan halkasija oli 17 cm, 28 cm pannussa 20 cm ja 32 cm pannussa 23 cm. Itselläni suurin levy on 18½ cm, joten 26 cm olisi ollut se oikea koko ja jäi ostamatta.Mitä kokoja suositte? Tämä tietenkin on hyvin henkilökohtaista. Mietin hiiliteräkseksi 26cm ja 28cm välillä kahdelle henkilölle. Käytämme ihan noita perus kauppojen pakkauksia jotka ovat sen 400-600g riippuen lihasta.
Ehkä pienempi hiiliteräs ja sitten isompi rosterinen korkeilla reunoilla jos tekee jotain sooseja samassa.
Tolla nyrkkisäännöllä useimpien 50-senttisten liesien omistajat saisivat tyytyä maksimissaan 24-senttisiin pannuihin vähän pannun profiilista riippuen ja ne ovat kyllä useisiin käyttötarkoituksiin aivan liian pieniä pannuja etenkin, jos tehdään ruokaa useammalle kuin yhdelle kerrallaan.Ei kannata ostaa niin isoa, että pannun pohjan halkaisija on suurempi kuin hellan levyn halkaisija.
Minulla meni syksyllä Tramontina 26 cm rosteripannu kuprulle. Ei johtunut omasta virheestä tai liian pienen levyn käytöstä, mutta kannattaa olla varovainen ellei ole paksupohjaista rosteripannua. Muistaakseni pannuni valmistaja Demeyere suosittelee vähintään 18 cm keittolevyä 28 cm pannulle jossa paistopohja on 21 cm. Luulisin että paksummilla 3 mm hiiliteräspannuilla tuo suositus myös pätee. Toki parhaan tuloksen saa aina jos levyn halkaisija on suunnilleen juuri sama kuin pannun pohjankin halkaisija.Ei kannata ostaa niin isoa, että pannun pohjan halkaisija on suurempi kuin hellan levyn halkaisija. Hulluilla päivillä joskus mittailin De Buyerin hiiliteräspannuja. 24 cm pannussa pohjan halkasija oli 17 cm, 28 cm pannussa 20 cm ja 32 cm pannussa 23 cm. Itselläni suurin levy on 18½ cm, joten 26 cm olisi ollut se oikea koko ja jäi ostamatta.
Rosteripannuissa, joissa on sisällä alumiinia, tämä ei ole yhtä oleellista, sillä alumiini johtaa lämpöä paljon paremmin.
Minulla on juuri 50 cm sähköliesi, eikä sellaiselle yli 24 cm pannua oikein voi muutenkaan suositella. Isompi estää eri puolilla olevien levyjen samanaikaisen käytön, ellei niillä käytä selvästi pienempiä kattiloita kuin mitä levyn halkaisija mahdollistaisi. Hyvä huomio induktiosta.Tolla nyrkkisäännöllä useimpien 50-senttisten liesien omistajat saisivat tyytyä maksimissaan 24-senttisiin pannuihin vähän pannun profiilista riippuen ja ne ovat kyllä useisiin käyttötarkoituksiin aivan liian pieniä pannuja etenkin, jos tehdään ruokaa useammalle kuin yhdelle kerrallaan.
Induktiolla se kela voi muuten olla halkaisijaltaan vielä huomattavasti pienempi kuin mitä sen lasipintaan on piirretty. Parastahan se tietysti olisi, jos levy olisi aina tismalleen pannun pohjan kokoinen, mutta no, epätäydellinen maailma ja välillä pitää tyytyä kompromisseihin.
Sitten ehdottomasti suosittelen Darto 25 cm tai/ja 20 cm pannua. Esim. Darto 25:ssa on 21 cm paistopinta-alaa verrattuna Debuyer 28 cm pannun 20,5 cm paistopinta-alaan. Darto pannujen reunat ovat suorempia kuin tyypillisten hiiliteräspannujen niin paistopinta-alaa on enemmän.Minulla on juuri 50 cm sähköliesi, eikä sellaiselle yli 24 cm pannua oikein voi muutenkaan suositella. Isompi estää eri puolilla olevien levyjen samanaikaisen käytön, ellei niillä käytä selvästi pienempiä kattiloita kuin mitä levyn halkaisija mahdollistaisi. Hyvä huomio induktiosta.
No mutta eihän se reunaprofiili siihen itse "ongelmaan" vaikuta eli siihen mikä on levyn koko ja paljonko pannun pohjasta jää sen ulkopuolelle. Yläreunojen halkaisijahan on sinänsä merkityksetön tuossa. Tuo 28-senttinen DeBuyerin maalaispannu on muuten aika hyvä tuollaisen 50-senttiä leveän valurautalieden isommalle eli ~18-senttiselle levylle. 28-senttinen perus-Lacor sitten enää ei.Sitten ehdottomasti suosittelen Darto 25 cm tai/ja 20 cm pannua. Esim. Darto 25:ssa on 21 cm paistopinta-alaa verrattuna Debuyer 28 cm pannun 20,5 cm paistopinta-alaan. Darto pannujen reunat ovat suorempia kuin tyypillisten hiiliteräspannujen niin paistopinta-alaa on enemmän.
Täällä huushollissa vaimo käyttää paljon tuota 24 cm maalaispannua. Ensin olin otettu että hän tykkää siitä, mutta muutaman vuoden kuluttua (tänä vuonna) tullut ongelmaa pintaruosteesta kun hän käyttää usein joitakin (minulle ei tuttuja mutta ei tomaattia yms tuttuja) aineksia joissa on ilmeisesti hapokkuutta. Siksi rupesin rosteripannuja tänä vuonna hankkimaan. Ei ole vaimo rosteria vielä alkanut käyttämään, ehkä 28 cm korkea rosteri (Demeyere Intense) vähän pelottaa eikä ihan niin suurta vielä tarvitse ennenkuin lapsi kasvaa vähän enemmän.No mutta eihän se reunaprofiili siihen itse "ongelmaan" vaikuta eli siihen mikä on levyn koko ja paljonko pannun pohjasta jää sen ulkopuolelle. Yläreunojen halkaisijahan on sinänsä merkityksetön tuossa. Tuo 28-senttinen DeBuyerin maalaispannu on muuten aika hyvä tuollaisen 50-senttiä leveän valurautalieden isommalle eli ~18-senttiselle levylle. 28-senttinen perus-Lacor sitten enää ei.
Onhan se ihan totta, että paljon levyä leveämmän hiiliteräspannun reunoja on vaikea saada pysymään yhtä hyvässä kuosissa kuin pannun keskustaa, mutta toisinaan se on vaan pakko laittaa isoa pannua tulille, enkä ole nähnyt tuota hirveän suurena ongelmana. Käyttää sitten siellä uunissa kerran öljyttynä, jos siltä tuntuu. Kivahan se näissä hommissa olisi, että hellasta tulisi kaasua sitä nuppia kääntämällä.
Kuten aiemmin yritin kertoa, ainakin omalla 50 cm liedellä levyt sijaitsevat sen verran lähellä toisiaan, että 28 cm pannun ulkomitat rajoittaisivat levyjen samanaikaista käyttöä.No mutta eihän se reunaprofiili siihen itse "ongelmaan" vaikuta eli siihen mikä on levyn koko ja paljonko pannun pohjasta jää sen ulkopuolelle. Yläreunojen halkaisijahan on sinänsä merkityksetön tuossa. Tuo 28-senttinen DeBuyerin maalaispannu on muuten aika hyvä tuollaisen 50-senttiä leveän valurautalieden isommalle eli ~18-senttiselle levylle. 28-senttinen perus-Lacor sitten enää ei.
Minun on vaikea nähdä, miten pohjaltaan keittolevyn halkaisijaa suuremman hiiliteräspannun käyttö olisi paikallaan missään tilanteessa. Se levyn ulkopuolella oleva osa jää kuitenkin kylmemmäksi kuin levyn päällä oleva osa tai sen kuumentaminen kestää todella kauan, joten käytännössä sitä ei voi käyttää paistamiseen. Ja koska se levyn ulkopuolella oleva osa pohjasta ei saa lämpöenergiaa kontaktista keittolevyn kanssa mutta on kylmempi kuin muu pohja, se saa sitä muualta pohjasta (ja edelleen siirtää lämpöä pannun yläreunoille), mikä taas tarkoittaa että myös se keittolevyn päällä mutta lähellä sen reunoja oleva osa pannusta jää kylmemmäksi kuin pannu keskemmältä. Eli valistuneena arvauksena väittäisin, että 18 cm levyllä todellinen käytettävissä oleva paistopinta-ala jää 28 cm de Buyerillä pienemmäksi kuin 26 cm de Buyerillä.Onhan se ihan totta, että paljon levyä leveämmän hiiliteräspannun reunoja on vaikea saada pysymään yhtä hyvässä kuosissa kuin pannun keskustaa, mutta toisinaan se on vaan pakko laittaa isoa pannua tulille, enkä ole nähnyt tuota hirveän suurena ongelmana. Käyttää sitten siellä uunissa kerran öljyttynä, jos siltä tuntuu. Kivahan se näissä hommissa olisi, että hellasta tulisi kaasua sitä nuppia kääntämällä.
Vierekkäisiä levyjä voi olla vaikea käyttää, mutta ei ole koskaan ollut merkittäviä mahtumisongelmia, kun on ottanut takalevyt mukaan peliin. Mutta pidän kyllä itsekin yleensä enemmän suhteellisen pystyreunaisista pannuista viistoreunaisien sijaan.Kuten aiemmin yritin kertoa, ainakin omalla 50 cm liedellä levyt sijaitsevat sen verran lähellä toisiaan, että 28 cm pannun ulkomitat rajoittaisivat levyjen samanaikaista käyttöä.
Minun on vaikea nähdä, miten pohjaltaan keittolevyn halkaisijaa suuremman hiiliteräspannun käyttö olisi paikallaan missään tilanteessa. Se levyn ulkopuolella oleva osa jää kuitenkin kylmemmäksi kuin levyn päällä oleva osa tai sen kuumentaminen kestää todella kauan, joten käytännössä sitä ei voi käyttää paistamiseen. Ja koska se levyn ulkopuolella oleva osa pohjasta ei saa lämpöenergiaa kontaktista keittolevyn kanssa mutta on kylmempi kuin muu pohja, se saa sitä muualta pohjasta (ja edelleen siirtää lämpöä pannun yläreunoille), mikä taas tarkoittaa että myös se keittolevyn päällä mutta lähellä sen reunoja oleva osa pannusta jää kylmemmäksi kuin pannu keskemmältä. Eli valistuneena arvauksena väittäisin, että 18 cm levyllä todellinen käytettävissä oleva paistopinta-ala jää 28 cm de Buyerillä pienemmäksi kuin 26 cm de Buyerillä.
Tänään tuli nopeasti kokeiltua miten noin 2-3 cm suurempi pannuni kuin suurin keittolevyni toimi kalapuikoilla. Tosiaan oli kiire enkä ehtinyt lämmittää pannua niin paljon kuin olisin halunnut mutta tarpeeksi kuitenkin. Eli kalapuikot aluksi paistuivat selvästi huonommin reunoilla, mutta ero hälveni mitä kauemmin niitä ehdin paistaa. Eroa varmaan oli absoluuttisesti kokoajan, mutta kyllä 3 mm hiiliteräs näyttää hyvin pysyvän lämpimänä koko pannun pinta-alalla ellei siihen lisää enemmän ja enemmän aineksia. Muuten olen kyllä samaa mieltä kanssasi ja varsinkin energian käytön kannalta enkä kalliimpia raaka-aineita välttämättä tässä pannussa joka selvästi liian iso paistaisi ellei olisi pakko vaikka lihan suuren koon takia.Pannulla epäilemättä lämpötilaerot suuremmat. Itse kuitenkin olen siinä käsityksessä, että oleellisinta hiiliteräs- tai valurautapannun hankinnassa on mitata levyn, jolla pannua aikoo käyttää, halkaisija ja valita sellainen pannu, jonka alapohja on levyn kokoinen tai hieman pienempi.
Unohtui mainita että jos esimerkiksi vertaa Darto 27 cm hiiliteräspannua Upo noin 30 cm ulkohalkaisijaltaan olevaan valurautapannuun jossa suurinpiirtein sama paisto-ala, niin eroa painossa on: Upo painaa 2,722 kg. Käsittääkseni Upo pannut ovat vielä tosi hyviä paino/laatu-ominaisuuksiltaan. Toisen merkin 28 valurautapannu voi painaa yhtä paljon kuin Upo 30 cm pannu.Sen verran tuli Darto 27 cm pannua jo katseltua että punnitsin sen samalla, eli painoa on 2,213 kg. Pannu on suhteessa hyvin samanpainoinen kuin minun ja äidin luona olevat Debuyer 28 cm pannut (Pro pannu rst-kahvalla 2,272 kg ja normi Mineral B 2,080 kg).
Miksi et hio sitä UPOn pohjaa suoraksi? tosin ei sen aivan täysin suora tarvitse olla, mutta samalla lähtisi myös pelko naarmuuntumisesta.Unohtui mainita että jos esimerkiksi vertaa Darto 27 cm hiiliteräspannua Upo noin 30 cm ulkohalkaisijaltaan olevaan valurautapannuun jossa suurinpiirtein sama paisto-ala, niin eroa painossa on: Upo painaa 2,722 kg. Käsittääkseni Upo pannut ovat vielä tosi hyviä paino/laatu-ominaisuuksiltaan. Toisen merkin 28 valurautapannu voi painaa yhtä paljon kuin Upo 30 cm pannu.
Toki jos haluaa voi saada modernimman version valurautapannusta eli esimerkiksi 30 cm Rönneby bruk classic kevytvalurautapannu painaakin vain noin 1,8 kg. Tämä oli minun ensimmäinen aikuisiän/itse hankkimani metallipannu.
Upo olisi ensimmäinen pannuni ison lihan paistoon jos sen pohja olisi suora. Nyt se heiluu lasiliedellä enkä sitä lasilla viitsi käyttää naarmuttamisriskin takia. Joten siksi sain syyn Darto 27 ostoon ja eilen illalla menikin jo 25 tilaukseen (mietin vielä 20 cm pannun tilausta). Darton 35 cm paellapannu jossa peräti 4 mm hiiliteräksen vahvuutta, olisi myös hieno grillillä ja jopa saattaisi mahtua uuniini, mutta se kustantaa jo 90 us dollaria olkoonkin ilmaiset postit ja tuontiverot 22.12 asti.
Pienempää UPO pannuani (25 cm ja melkoisen suora pohja) olen hionut sisältä ihan hiekkapaperilla, mutta ei ole tullutkaan mieleenkään hioa pannuja ulkopuolelta, mikä voisi tosiaan toimia nimenomaan valuraudalla..ehkä joskus jos tulee vastaan hyvä tarjous hiomakoneesta..mutta kannattanee noissa hionnoissa käyttää hyviä suojavarusteita kun muistelisin että jo pieni hiekkapaperilla hiomineni sai kurkun hieman ärheäksi hiontapölystä (saattaa olla huono keuhkoille). Edit: Upon pohjahan on myös valmiiksi koneellisesti hiottu että siihen päälle vielä hiominen hmm.Miksi et hio sitä UPOn pohjaa suoraksi? tosin ei sen aivan täysin suora tarvitse olla, mutta samalla lähtisi myös pelko naarmuuntumisesta.
Olen molemmat omat Lodget tasoitellut pohjasta, kun tuntui että ne hieman keikkuu paistotasolla sekä näytti myös olevan muutama teräväkin kohta. Tuommoisen pienen tasoittelun voi tehdä 2-3 kpl 80 grit hiomapaperilla per pannu ja käsivoimin. Tarvitsee vain löytää joku tasainen taso jonka päälle hiomapaperi asetetaan ja paperin päälle itse pannu jota sitten veivaillaan hiomapaperia vasten pannun omalla painollaan. Homma on todella sottaista ja kannattaa tehdä ulkosalla tarvittaessa koronamaskin kera. Myös itse pannun peseminen on oma hommansa operaation jälkeen. Lopputulos ainakin omalla kohdalla oli vaivan arvoinen.Pienempää UPO pannuani (25 cm ja melkoisen suora pohja) olen hionut sisältä ihan hiekkapaperilla, mutta ei ole tullutkaan mieleenkään hioa pannuja ulkopuolelta, mikä voisi tosiaan toimia nimenomaan valuraudalla..ehkä joskus jos tulee vastaan hyvä tarjous hiomakoneesta..mutta kannattanee noissa hionnoissa käyttää hyviä suojavarusteita kun muistelisin että jo pieni hiekkapaperilla hiomineni sai kurkun hieman ärheäksi hiontapölystä (saattaa olla huono keuhkoille). Edit: Upon pohjahan on myös valmiiksi koneellisesti hiottu että siihen päälle vielä hiominen hmm.
Cast Iron Panncake & Crepe pan 26 cm | Lodge Cast Iron SuomiTaidan ehkä jättää väliin Darto 20 cm pannun hankinnan kun just katsoin että Matfer 26 cm on noin 18 cm paistopinta-alaa ja Darto 20 cm vain 16 cm paistopinta-alaa. Kun huomannut vuoden aikana että hyvin harvoin, lähinnä vain lettujen kanssa joskus käyttänyt pienemmän koon hiiliteräspannuja. Miten teillä muilla, käytättekö te usein pienemmän koon pannuja ?
Pienin ja vanhin pannuni on vanha noin 16 cm valurautapanu jossa pohjassa "V" - osaako kukaan täällä sanoa mikä valmistaja on kyseessä ? Joku huuto.netissä veikkasi venäläisvalmisteiseksi mutta voisiko olla suomalainen kuitenkin kun nämä suht. tavallisia kuten Upo pannut?
Tätä “V" pannua käytä joskus lettuihin mutta muoto sopii paremmin voin sulattamiseen vaikka joutuukin valuttamisen jälkeen pesemään pannun pohja.
Edit: pääasiassa olen vuoden verran käyttänyt, kuten lapsena valurautaista 7 letun pannua. Vanha vanhempien pannu kuitenkin heitettiin menemään jossakin vaiheessa niin nyt minulla Gense ja joskus siis käytän Debuyer 20 cmpannua (French collection). Gense painaa paljon kahva lämpenee turhan kuumaksi mutta muuten hyvä nostalginen pannu. Olisi myös mukava kuulla millaisia lettupannuja porukoilla on täällä?
Chez Marius - Gense Gense Le Gourmet lettupannu 7:lle, valurauta
Löydät meiltä lettu- ja kreppipannut valurautaisina ja pinnoitettuina useassa eri koossa. Yli 50€ tilauksiin ilmainen toimitus!www.chezmarius.fi
Joo suositus tolle Lodgen 3 pannun setille. Kaksi niistä hioin paistopinnalta ja pohjasta ja tuon matalareunaisen jätin käsittelmättä. Matalareunainen käy myös pizzakivestä.Cast Iron Panncake & Crepe pan 26 cm | Lodge Cast Iron Suomi
Tollaisella tulee letut paistettua, en tee pieniä eikä siksi sellaista enää löydy. Motonetistä ostin joskus lodgen 3 pannun valurautasetin alesta ja on kyllä verrattomia vehkeitä. Ainoastaan parilapannu jäänyt kerran kokeilun jälkeen lojumaan kaapin pohjalle
Pienin ja vanhin pannuni on vanha noin 16 cm valurautapanu jossa pohjassa "V" - osaako kukaan täällä sanoa mikä valmistaja on kyseessä ?
Tulipas Darto 20cm pannukin sitten loppujenlopuksi tilattua. Tänään maanantaina saapuikin jo 25 koon pannu - todella nopeasti saapui suomeen argentiinasta vain 6 päivässä (tilasin viime viikon tiistaina ja lähti matkaan Buenos Airesista keskiviikkona eli periaatteessa matka sieltä tänne vain 5 päivää).Taidan ehkä jättää väliin Darto 20 cm pannun hankinnan kun just katsoin että Matfer 26 cm on noin 18 cm paistopinta-alaa ja Darto 20 cm vain 16 cm paistopinta-alaa. Kun huomannut vuoden aikana että hyvin harvoin, lähinnä vain lettujen kanssa joskus käyttänyt pienemmän koon hiiliteräspannuja. Miten teillä muilla, käytättekö te usein pienemmän koon pannuja ?
Ruokasooda on emäs, etikka on happo. Kun sekotat ne, tuloksena on huonompi mömmö kuin kumpikaan erikseen. Mitä siitä pannusta edes tarvitsee pestä? Itse pesin hiiliteräspannusta suojaavan rasvan tms pois ihan fairyllä ja sitten pannu alkokin näyttää pintaruostetta äkkiä kosteuden seurauksena. Sitten vaan öljyä pannuun ja uuniin. Mietin vaan, että meneeköhän vähän turhan monimutkaisesti hommat nyt.Tulipas Darto 20cm pannukin sitten loppujenlopuksi tilattua. Tänään maanantaina saapuikin jo 25 koon pannu - todella nopeasti saapui suomeen argentiinasta vain 6 päivässä (tilasin viime viikon tiistaina ja lähti matkaan Buenos Airesista keskiviikkona eli periaatteessa matka sieltä tänne vain 5 päivää).
Tälläkertaa ei ollut enää myrkyllistä vanhentunutta pannunpuhdistusainetta kaapissani, enkä viitsinyt pitää pannua enää yön yli kylvyssä. Nyt pannu sai olla kylvyssä melko reilusti etikkaa sisältävässä yleispuhdistusainetta ja reilusti ruokasoodaa sisältävässä kylvyssä 3 tuntia.
Pannu olikin, kuten pelkäsin, huomattavasti vaikeampi pestä. Taisi mennä lähemmäs 2 tuntia yhteensä vaikka pesussa käytin runsaasti fairya ja ruokasoodaa sekä sitruunamehua. Aineksista tuli hyvä massa puhdistukseen teräsvillapallon kanssa. Mutta kun viimein sain pannun uuniin huomasin parin minuutin kuluttua että sieltä alkaa puskemaan ruosteennäköistä mönjää. Huuhtelin taas kylmällä vedellä, uuniin, taas kylmällä vedellä huuhtelua jonka jälkeen uuniin.
Parin minuutin kuluttua pois uunista. Mutta kun öljysin pannua huomasin että vaikka ruosteesta olinkin tällä kertaa noin kokonaan päässyt eroon, niin paperi alkoikin mustumaan - ilmeisesti koneissa/valmistuksessa käytettyä mustaa öljyä. Tätä samaa öljyä löytyy jopa kaikista rosteri pannuista ja kattiloista (esim. minun kalleimmat Demeyere pannut parhaiten siitä putsattu, mutta esim. rosterinen Instant Pot monitoimilaitteen kulho oli hyvin haastava sen poistamisessa.
Taidanpa huomenna kun otan pannun pois uunista tehdä varmuudeksi vielä ns. kiinalaisen Wok-paiston eli poltan pannun pohjaa hyvin kuumalla liedellä viimeisen uunipolton jälkeen. Sillä tavalla desinfioin ja poltan kaiken mahdollisen epäterveellisen aineksen pois. Muuten mennee aikalailla samalla tavalla kuin Darto 27 pannun kanssa.
Suojavarusteista tällainen Pirkka-niksi: monesta kotitaloudesta löytyy nyt runsaasti varsin hyvätasoisia hengityssuojia. Näitä voi käyttää myös hiontapölyiltä suojautumiseen. FFP2-suojaimet ovat tässä parempia kuin kirurginmaskit....ehkä joskus jos tulee vastaan hyvä tarjous hiomakoneesta..mutta kannattanee noissa hionnoissa käyttää hyviä suojavarusteita kun muistelisin että jo pieni hiekkapaperilla hiomineni sai kurkun hieman ärheäksi hiontapölystä (saattaa olla huono keuhkoille).
Olet oikeassa ja muistan kun isä joku vuosi totesi saman uuninpuhdistuksestani e.m. tavalla kun kerroin. Silloin taisi olla joku suomalainen, olisiko joku martta, joka jonkun muun lisäksi suositteli sekä ruokasoodaa että etikkaa. Nyt en samaa linkkiä/ohjetta enää löytänyt. Mutta yhdessä englanninkielisessä, lähinnä ohjeessa rst-pannuille, kerrotaan soodan ja etikan yhdistelmästä monien muiden tapojen kanssa: How to Clean All-Clad Cookware (Step-by-Step) - Prudent ReviewsRuokasooda on emäs, etikka on happo. Kun sekotat ne, tuloksena on huonompi mömmö kuin kumpikaan erikseen. Mitä siitä pannusta edes tarvitsee pestä? Itse pesin hiiliteräspannusta suojaavan rasvan tms pois ihan fairyllä ja sitten pannu alkokin näyttää pintaruostetta äkkiä kosteuden seurauksena. Sitten vaan öljyä pannuun ja uuniin. Mietin vaan, että meneeköhän vähän turhan monimutkaisesti hommat nyt.