Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Mikäs näistä kaikista olisi ideaali nimenomaan kananmunaa, kanaa, yms. varten? Tai no, kananmuna onnistuu rosterilla hyvin, mutta kana tarttuu välillä.

Hyvä valurautapannu puuttuu vielä kaapista, ja niilläkin ilmeisesti kananmunat onnistuu hyvin.
Mulla on munapannuna Clasun kympin pannu, eikä ole pahaa sanottavaa. Omasta mielestäni kun valuraudan saa kulkemaan on se paras munille noista pinnottamattomista. Rustassa on muuten myös paljon pienehköjä valurautapannuja valikoimassa, kannattaa katsastaa jos pienehköä pannua kaipaa.
 
Itse opettelin ensin kahdella Lodgen valurautapannulla alkeet ja olin hyvin tyytyväinen molempiin. Mielenkiinto kuitenkin heräsi myös hiiliterästä kohden ja ostin noiden kahden väliin kokonsa puolesta sijoittuvan De Buyerin hiiliteräksen. Uutuudenviehätyksissä diggailin siitä jopa enemmän, kuin Lodgen valuraudoista. Samalla otin tehtäväksi hioa Lodget paistopinnaltaan ja pohjasta sileäksi ja nyt sitten kun olen joutunut polttelemaan niitä sisään olen taas käyttänyt vain valurautaa erittäin tyytyväisenä...

Hiiliteräksessä taitaa kutienkin saada pihvin pintaan hienomman näköisen pinnan, sekä lämmönsäätely on hieman nopeampaa.

Ehkä kuitenkin tärkein näissä molemmissa mun mielestä on, että omistaa hommaan sopivan kokoisen pannun. Ei liian pientä, mutta ei varsinkaan liian isoa.
 
Mulla on munapannuna Clasun kympin pannu, eikä ole pahaa sanottavaa. Omasta mielestäni kun valuraudan saa kulkemaan on se paras munille noista pinnottamattomista. Rustassa on muuten myös paljon pienehköjä valurautapannuja valikoimassa, kannattaa katsastaa jos pienehköä pannua kaipaa.
Täytyy tätä harkita munapannuksi. Kanaa sun muuta varten katselin vähän mm. Heirolin keraamisia pannuja, mutta toisaalta hiiliteräksetkin kiinnostaa. Ei auta kuin lähteä heräteostoksille ja toivoa, ettei mukaan tartu mitään turhaa.
 
Kiitos mainostuksesta! Stockmannin hulluilla päivillä pienempi 39,90 ja isompi 45,90, joten tuli otettua riskillä molemmat mukaan. Pienempää vasta kokeillut eikä tartu edes kananmuna oikealla lämpötilalla, tähän mennessä ainakin ihan loistopannuilta tuntuu.
Tuohon hintaan vaikuttaa aika hyvältä hankinnalta! Olen yhtä tosi tyytyväinen pannuun. Ostin itekin hiukan riskillä, tosin kalliimpaan hintaan, kun ei ollut tarjouksessa.

Puoli vuotta nyt käyttöä takana, eikä oikeastaan mitään moitittavaa. Pohjaan en ole saanut poltettua vielä mitään (paitsi hiukan ekalla kerralla testattuna kananmunaa). Rasvaa tai öljyä kun käyttää, niin ei tuohon kyllä oikein mikään tunnu tarttuvan. Huonot puolet ne samat mitä aiemmin olin listannut (mm. kokonaispituus normaalia pidempi).

Yksi asia, minkä huomasin viime kuussa liittyy pannussa olevaan "kuviointiin"/syvennykseen, jota ei ole kiillotettu samalla tavalla kuin muuta pannua. Syvennykseen saattaa tarttua ruuantähteitä tai se oli ottanut ainakin väriä parista paikkaa. Hankasin keskikovalla karhunkielellä hetken, niin nyt kiiltää taas.

Suunnittelen vieläkin isomman pannun ostoa, mutta olen odottanut tarjouksia. Meni näköjään ohi hullujen päivien hyvä tarjous :D
 
Lidlissä näyttää 4.11 tulla tarjolle Ernesto brändätty kivan näköinen valurautapannu. Pitääpä silloin käydä tunnustelemassa. Lähinnä sillä silmällä tuota normaalimpaa pannua, kaatonokat vastakkaisilla puolilla ja pieni kahva on hyviä. Aika raskaaksi pukkaa menevän valuraudat XD

Parilapannu, en ole koskaan tajunnut vai onko joku löytänyt jotain iloa niistä? Ei ole minuun silmään grilliraidat kovin kivan näköiset.

1635755098583.png
 
Ehkä tyhmä kysymys valurautapannuihin liittyen, mutta jos rasvapoltto on tehty kunnolla tarviiko noihin lisätä rasvaa minkä verran paistaessa? Tiedä sitte onnistuiko rasvapoltto, pinta on kyllä kiiltävä ja hyvän näköinen, mutta ilman rasvaa ei kyllä mitään voi paistaa.
 
ilman rasvaa ei kyllä mitään voi paistaa.
No ei niin eikä se ole tarkoituskaan. Rasvaton paistaminen ei tee hyvännäköistä eikä -makuista jälkeä edes pinnoitetuilla pannuilla, vaikka yleensä mahdollista onkin. Mutta ei hyvin huollettuun valurautaan kuitenkaan mitään kovin paksua rasvakerrosta paistamiseen tarvitse.
 
Joo, kyllä oletusarvoista on, että paistamisessa tarvitaan rasvaa ja se johtuu ihan siitä, että rasva on hyvä keino siirtää lämpöä tasaisesti pannusta paistettavaan pintaan. Eihän teflonillakaan kauheasti paisteta mitään ilman rasvaa. Toki esim jauhelihapaketista irtoaa sen verran rasvaa, että se jauheliha paistuu siinä pannussa ilmankin, mutta noin niinkun yleensä ottaen.

Hyväkin rasvapoltto ei kyllä takaa valuraudalla täydellistä tarttumattomuutta ja joskus joutuu pannua jopa vähän pesemään. Esim viikonloppuna käristelin mun aamupalatortilloihin pekonia ja keitettyjä perunapaloja niin kyllä niistä jotain jäi pannun pintaan.
 
Parilapannun idea on, että siinä ei tarvita rasvaa, vähän niinku grilliritilä. Ei siihenkään rasvaa tarvita. Valurautapannuun taas tulee hiilikerros pintaan ja se muodostuu rasvasta ja proteiineista ajan kuluessa.
 
Parilapannun idea on, että siinä ei tarvita rasvaa, vähän niinku grilliritilä. Ei siihenkään rasvaa tarvita. Valurautapannuun taas tulee hiilikerros pintaan ja se muodostuu rasvasta ja proteiineista ajan kuluessa.
Itseasiassa siihen ei tule hiilikerrosta vaan rasva polymerisoituu ja muodostaa enemmänkin jotain tefloniin viittaavaa "muovin" kaltaista tarttumatonta pintaa.
 
Oman kokemuksen perusteella parilapannusta on iloa lähinnä silloin, jos tykkää todella raa'asta pihvistä, mutta haluaa siihen silti vähän charred pintaa aikaiseksi. Kontaktia kypsennettävään tuotteeseen on tavallista pannua niin paljon vähemmän, että asiatkin kypsyy huomattavasti hitaammin. On kuitenkin vähän one trick pony ja tiskaaminen tavallista pannua työläämpää.

Oman ikeasta aikanaan ostetun pinnoitetun parilapannun annoin pois, kun ne keksinyt sille oikein käyttöä muutamien testailujen jälkeen. Jos haluan ruokaan raitaa niin käytän kontaktiparilagrilliä, mikä tekee asian huomattavasti nopeammin. Saa sen tarvittaessa avattua 180 astetta kahdeksi tasoksikin, mutta enpä ole keksinyt sille moodille oikein käyttöä kaksipuolisen kontaktin sijaan.
 
Parilapannu toiminee ihan ok myös jos haluaa pihviin suhteellisen tasaista kypsyysastetta esimerkiksi uunin kautta ja kuitenkin sitä selkeästi tummaksi ruskistunutta pintaa siihen kaveriksi. Parilapannu ei ehdi pintaa kärtsätessä kypsentää pihviä sisältä ja miedolla uunilla pihvi kypsyy tasaisemmin kuin että pintaa kärytetään kuumalla pannulla. Makuasiahan tuo varmaan pitkälti on enkä itsekään omista mitään parilapannua sen kummemmin.
 
Ehkä tyhmä kysymys valurautapannuihin liittyen, mutta jos rasvapoltto on tehty kunnolla tarviiko noihin lisätä rasvaa minkä verran paistaessa? Tiedä sitte onnistuiko rasvapoltto, pinta on kyllä kiiltävä ja hyvän näköinen, mutta ilman rasvaa ei kyllä mitään voi paistaa.

Itse käytän rasvaa jo mukavamman ruskistuksen ja maun takia, mutta kyllä valuraudalla voi paistaa ilman rasvaa, kunhan pannu on kunnolla kuuma. Aivan sama kuin teräspannullakin siis. Ja jos haluaa paistaa ilman rasvaa, mikä toki tuntuu oudolta hommalta, niin esim. perunoiden tai kalan alle riupsautetaan suolaa. Se estää niiden ensimmäisen sekuntien tarttumista.

Tuota linkin pannusettiä en ostaisi, kun on huononnettu paistopinta emalilla.
 
Mitä teette happmien ruokien suhteen? Käytössä on ollut nyt lähes 3 vuotta valurautpannu, mutta siihen ei ole kertaakaan kertynyt niin kova pinta että se sietäisi tomaattia, etikkaa jne.

Kerran jopa erehdyin paistamaan jotain kaupan valmiiksi maustettua kana jossa oli soijaa ja sekin vahingoitti pinnoitetta. Teoriassa hyvällä patinalla oleva pannu kestää happoja vähän.

Himottaisi ostaa hiiliteräspannu kevyemmäksi vaihtoehdoksi, mutta sekään ei taida tehdä autuaaksi. Tosin vähän googlettelin ja ammattikokit paistavat aivan kaiken noissa. Kai oikea ratkaisu olisi että non-stick hommiin kuten kannamunille on oma hiiliteräspannu ja toisella paistaa mitä lystää?

Pinnoitettuja en enää jaksaisi kun pitää 3 vuodessa sen välein ostaa uusi.
 
Mitä teette happmien ruokien suhteen? Käytössä on ollut nyt lähes 3 vuotta valurautpannu, mutta siihen ei ole kertaakaan kertynyt niin kova pinta että se sietäisi tomaattia, etikkaa jne.

Kerran jopa erehdyin paistamaan jotain kaupan valmiiksi maustettua kana jossa oli soijaa ja sekin vahingoitti pinnoitetta. Teoriassa hyvällä patinalla oleva pannu kestää happoja vähän.

Himottaisi ostaa hiiliteräspannu kevyemmäksi vaihtoehdoksi, mutta sekään ei taida tehdä autuaaksi. Tosin vähän googlettelin ja ammattikokit paistavat aivan kaiken noissa. Kai oikea ratkaisu olisi että non-stick hommiin kuten kannamunille on oma hiiliteräspannu ja toisella paistaa mitä lystää?

Pinnoitettuja en enää jaksaisi kun pitää 3 vuodessa sen välein ostaa uusi.

Rosteria kehiin, tai sitten jollain pinnoitetulla. Ne rasvapolttopinnat hiiliteräksellä tai valuraudalla väkisinkin liukenee happojen kanssa, mikä ei tee hyvää ruuan maulle eikä pannun paisto-ominaisuuksille.
 
Joo hiiliteräs ei ole ainakaan helpompi hapokkaiden kastikkeiden kohdalla, vaan valurautaan verrattuna täysin sileäpintaisena päästää vieläkin helpommin irti patinastaan happojen kohdalla.
 
Rosteripannun ostin hiiliteräksen kaveriksi ja päivääkään en ole katunut.
 
Nyt on Fiskars Norden paistinpannua käytetty vähän päälle vuosi. Panostettiin isolla rahalla ja rouva nyt pahalla päällä kun ei pannu toimi :btooth: Pinnoite alkaa olemaan kulunut ja paistamisessa kaikki mahollinen tarttuu rasvan käytöstä huolimatta. Muovityökaluja vaan käytetty ja rasvaa paistamisessa. Fiskarsille laitettu takuukyselyä. Käskivät tarkistaa onko toimittu ohjeiden mukaan(toimittivat norden steel ohjeet) ja jos epäillään valmistusvirhettä niin laittaa pannu heille tarkastettavaksi.

Mitä itse tekisitte? Onko järkeä laittaa sinne tutkittavaksi vai tehdä rasvapoltto pannulle? Onnistuuko tuolle pannulle tehä rasvapoltto normaalisti? Induktiolla sitä ilmeisesti ei kannata yrittää?
20211121_202243.jpg
 
Nyt on Fiskars Norden paistinpannua käytetty vähän päälle vuosi. Panostettiin isolla rahalla ja rouva nyt pahalla päällä kun ei pannu toimi :btooth: Pinnoite alkaa olemaan kulunut ja paistamisessa kaikki mahollinen tarttuu rasvan käytöstä huolimatta. Muovityökaluja vaan käytetty ja rasvaa paistamisessa. Fiskarsille laitettu takuukyselyä. Käskivät tarkistaa onko toimittu ohjeiden mukaan(toimittivat norden steel ohjeet) ja jos epäillään valmistusvirhettä niin laittaa pannu heille tarkastettavaksi.

Mitä itse tekisitte? Onko järkeä laittaa sinne tutkittavaksi vai tehdä rasvapoltto pannulle? Onnistuuko tuolle pannulle tehä rasvapoltto normaalisti? Induktiolla sitä ilmeisesti ei kannata yrittää?
20211121_202243.jpg
Tolle ei rasvapolttoa voi tehdä, koska on rosteria, eikä se kyllä tollasen pinnoitteen kanssa onnistuisikaan. Parasta unohtaa tollaset pannut ja joko A) käyttää ihan vaan teflonia jos haluaa pinnotetun tai sit B) käyttää normi rosteripannua ja sit hiiliteräs/valurauta/molemmat kaveriksi siihen ja paistelee niillä sen mukaan mitä tarvii.
 
Ettei vaan ole likainen. Kiehauttaisin mietoa saippuavettä ja hinkkaisin kunnolla jollain patapatalla tai karhunkielellä.
 
Kaipa tuostakin voisi turhan pinnoitteen hioa tai hiekkapuhaltaa pois, niin siitä saattaisi saada ihan käyttiksen pelin? Kaikki keraamiset-/silikaattipinnoitteethan muuttuvat aivan älyttömän tarttuviksi siinä kohtaa kun alkavat kulua ja puhdas rosteri käyttäytyisi paljon paremmin.
 
Joo, tefloni vaimolle ja äijän pihveille rosteri? Teflonia tai muita pinnotteita ei saisi kuumentaa paistolömpöihin saakka, ja rosteri taas ei toimi teflonlämmöissä ollenkaan. Vesikokeella tsekkaus rosterille ja sitten paistoa. En kyllä vaikka kaikki naarmuutuukin, niin erityisesti haluaisi naarmuttaa rosteriakaan, koska onhan se sama kuin maalaamisessa, kunnon hionta auttaa pysymisessä ;-)
 
Nyt on Fiskars Norden paistinpannua käytetty vähän päälle vuosi. Panostettiin isolla rahalla ja rouva nyt pahalla päällä kun ei pannu toimi :btooth: Pinnoite alkaa olemaan kulunut ja paistamisessa kaikki mahollinen tarttuu rasvan käytöstä huolimatta. Muovityökaluja vaan käytetty ja rasvaa paistamisessa. Fiskarsille laitettu takuukyselyä. Käskivät tarkistaa onko toimittu ohjeiden mukaan(toimittivat norden steel ohjeet) ja jos epäillään valmistusvirhettä niin laittaa pannu heille tarkastettavaksi.

Mitä itse tekisitte? Onko järkeä laittaa sinne tutkittavaksi vai tehdä rasvapoltto pannulle? Onnistuuko tuolle pannulle tehä rasvapoltto normaalisti? Induktiolla sitä ilmeisesti ei kannata yrittää?
20211121_202243.jpg
Vastaava kokemus thermium pinnoitetusta. Vuoden kevyellä käytöllä alkoi kaikki tarttumaan pintaan. Pinnassa selvää kulumaa. Ja on käsitelty aika nätisti, lähinnä miedoilla lämmöillä. Kaikki kova paistaminen tehdään rosterilla tai hiiliteräksellä. Roskiin joutaa ja ei toista vastaavaa tule. Tuosta pannusta saa sentään hiomalla vielä rosteripinnan esiin :)
 
Nyt on Fiskars Norden paistinpannua käytetty vähän päälle vuosi. Panostettiin isolla rahalla ja rouva nyt pahalla päällä kun ei pannu toimi :btooth: Pinnoite alkaa olemaan kulunut ja paistamisessa kaikki mahollinen tarttuu rasvan käytöstä huolimatta. Muovityökaluja vaan käytetty ja rasvaa paistamisessa. Fiskarsille laitettu takuukyselyä. Käskivät tarkistaa onko toimittu ohjeiden mukaan(toimittivat norden steel ohjeet) ja jos epäillään valmistusvirhettä niin laittaa pannu heille tarkastettavaksi.

Mitä itse tekisitte? Onko järkeä laittaa sinne tutkittavaksi vai tehdä rasvapoltto pannulle? Onnistuuko tuolle pannulle tehä rasvapoltto normaalisti? Induktiolla sitä ilmeisesti ei kannata yrittää?
20211121_202243.jpg
Likaa siinä ainakin on (nuo läiskät), kuten ylempänäkin jo mainittiin. Putsausta vaan miedolla fairyvedellä ja jollain pesusienellä esim, mikä ei naarmuta pintaa. Sitten uudestaan kokeilua.
 
Kiitos vastauksista ja vinkeistä!

Kyllä pannu puhdistu fairy vedellä noiden läiskien osalta.

Pitää munan ja kanan paisto tehdä pinnoitetulla pannulla ja ensi viikolla kokeilla poronpaistin paistoa tuolla sitten. Sousvide otetaan testiin!
 
Kiitos vastauksista ja vinkeistä!

Kyllä pannu puhdistu fairy vedellä noiden läiskien osalta.

Pitää munan ja kanan paisto tehdä pinnoitetulla pannulla ja ensi viikolla kokeilla poronpaistin paistoa tuolla sitten. Sousvide otetaan testiin!

Kyllä munan ja kanan paistaminen onnistuu hyvin rosterillakin, se vaan on hieman erilaista eikä saa hötkyillä. Ihan sama kuin pihvin kanssakin, joka jämähtää ensin kiinni rosteriin, mutta irtoaa, kun pinta on valmis.
 
Pitää varmaan tehhä video kananmunasta rosterilla...kananmuna on helpoimmasta päästä tuotteita paistettavaksi -joku hiukan löysä perunalaatu, niiden paistaminen paljon hankalampaa, ja sianliha yllättävä ongelmakimppu verrattuna muihin lihoihin.
 
Pitää varmaan tehhä video kananmunasta rosterilla...kananmuna on helpoimmasta päästä tuotteita paistettavaksi -joku hiukan löysä perunalaatu, niiden paistaminen paljon hankalampaa, ja sianliha yllättävä ongelmakimppu verrattuna muihin lihoihin.

Olisi kyllä hieno nähdä video tästä.

Sekä kananmunan paiston helppoudesta että muiden mainitsemiesi tuotteiden vaikeudesta.
 
Kananmunien kanssa pääsee aika helpolla, kun öljystä tekee pienen lätäkön pannulle ja sitten munan rikkoo ja avaa hitaasti valuttaen sen sisällön siihen öljylätäkön keskelle niin, että se lätäkkö lähtee leviämään sen munan keskeltä ulospäin pakottamana.

Okei kuulosti ehkä jotenkin irstaalta, mutta toimii.
 
Mitä teette happmien ruokien suhteen? Käytössä on ollut nyt lähes 3 vuotta valurautpannu, mutta siihen ei ole kertaakaan kertynyt niin kova pinta että se sietäisi tomaattia, etikkaa jne.

Kerran jopa erehdyin paistamaan jotain kaupan valmiiksi maustettua kana jossa oli soijaa ja sekin vahingoitti pinnoitetta. Teoriassa hyvällä patinalla oleva pannu kestää happoja vähän.

Himottaisi ostaa hiiliteräspannu kevyemmäksi vaihtoehdoksi, mutta sekään ei taida tehdä autuaaksi. Tosin vähän googlettelin ja ammattikokit paistavat aivan kaiken noissa. Kai oikea ratkaisu olisi että non-stick hommiin kuten kannamunille on oma hiiliteräspannu ja toisella paistaa mitä lystää?

Pinnoitettuja en enää jaksaisi kun pitää 3 vuodessa sen välein ostaa uusi.
Youtubessa näkee näitä valurautakokkeja tekemässä tomaattikastikkeita valurautapannuilla ja joku niistä sanoi, että kunhan ei koko päivää keitä ja siirtää valmiin lopputuloksen muualle niin sitten on OK. Itse teen esim. Chili con Carnet niin, että paistan vaan lihat pannulla ja siirrän sitten erilliseen kattilaan muiden sekaan.

Naudanlihapihvillä saa muuten aika hyvin pintaa tai tummuutta valurautaan ja hiiliteräkseen niin, että jättää puhtaan pannun voitelematta ja lisää paistettavan pihvin pintaan hieman öljyä. Käännettäessä pannulla onkin jo sen verran rasvaa, että ei pala heti kiinni. Ja muutenkin savuttaa paljon vähemmän, kun ei tarvitse koko pannua öljyssä polttaa.
 
Olisi kyllä hieno nähdä video tästä.

Sekä kananmunan paiston helppoudesta että muiden mainitsemiesi tuotteiden vaikeudesta.

Haha. Näin tämän ja ajattelin ettei siinä kauaa nokka tuhise.
Kamerat, valot, pannun käsinpesu, vaimo: "ei ol munei"
Eli pahoittelemukset ;-)
...palaan munanpaistoon.

_OS23381.jpg
 
On siinä, Lofra. Kiva peli, sähköuunilla tosin.
Ollut ehkä 10 vuotta, yhden ovitivisteen olen vaihtanut ja muutamia moodivalitsimia.

Nnonni, tuli paistettua, en tosin itse ole katsonut videota vielä.



Hyvinhän se onnistui!

Sen huomioisin että rosterilla on erittäin vaikeaa paistaa täysin vaalea kanamuna/ranskalainen munakas (siitä video!). Mitä perunoihin, possunlihoihin ja kalaan tulee, auttaa suuresti jos kosteuden minimissä. Eli valuttaa perunat ja antaa olla jonkin aikaa vaikkapa käsipaperin päällä. Ja kalasta nahan kun kuivaa hyvin niin helpottaa sekin.
 
Sen huomioisin että rosterilla on erittäin vaikeaa paistaa täysin vaalea kanamuna/ranskalainen munakas (siitä video!).

-joo, se vaikeus tulee lämmöistä, kun on pakko aloittaa kuulalaakerilämmöillä, mutta pidän mielessä, nyt ei ole ollut munakasboomia päällänsä tässä taloudessa, ja oon tainnut tehdä ne aika järjestään valupannulla. Palaan asiaan. Jos olisin tuon yhden munan jälkeen vetänyt munakkaan, se olisi mennyt sulavasti kun aloitetaan "toimivalta pohjalta". Lettuja en ole koskaan paistanut rosterilla, sekin pitäisi koittaa.
 
Pakko smämmätä vaiken tehnytkään ruokaa, vesi vaan valuu kielelle kun mietin mitä teen näistä:

_1160858.jpg
...pienet söpöt nyytit, pancettaa ja guancialea.

-ja netistähän näitä ideoita tunkee!
 
Kymmenisen kertaa käytetyssä Norden paistokasarissa pinta näyttää tältä:
DVS911.JPG

Muuten ollut tyytyväinen mutta nuo kaksi laikkua pinnoitteessa ehkä hieman huolestuttavat. Pelkästään pessyt käsin ja käyttänyt muovisia "työkaluja".
 
Ostin viime viikolla ensimmäisen valurautapannuni, jonka käyttöönottoa varten piti tehdä pieni entisöintiprojekti.

Olin pitkään etsinyt kierrätysliikkeistä järkevällä hinnalla kotimaista valurautapannua ja kun sellainen viimein tuli vastaan oli se pakko ostaa. Opiskelija-alennuksen kanssa tämä Upon 25 cm valurautapannu kustansi 5.60 €.

pannu-1.jpg


Pannu oli hyväkuntoinen mutta törkyinen. Aluksi koitin harjata likaa pois mutta teräsharjallakin homma oli turhan työlästä. Tutkin aihetta enemmän ja päädyin lopulta polttamaan rasvat irti kiukaassa. Harkitsin myös elektrolyysiä mutta polttometodi oli helpompi ja nopeampi. Poltin ensin pari pesällistä puita jotta saatiin aikaiseksi kunnon hiillos ja kova lämpö. Sitten nakkasin pannun pesään ja odottelin muutaman tunnin kunnes se oli jäähtynyt ja paksut rasvakerrokset olivat muuttuneet tomuksi. Kahva ei lämmennyt ihan niin paljoa että olisi hehkunut mutta siitäkin lähti myöhemmin puhdistaessa kaikki pois.

pannu-2.jpg


Pannun jäähdyttyä hinkkasin kaiken siitä irtoavan kuonan teräsvillalla ja tiskiaineella ja lopuksi kuivasin pannun liedellä. Moni suositteli rasvapolttoon pellavaöljyä mutta päädyin kustannussyistä auringonkukkaöljyyn, jonka ominaisuudet ovat melko samanlaiset. Rasvapolton tein uunissa, täydellä lämmöllä ja todella ohut kerros rasvaa pinnassa. Pidin pannua uunissa kunnes se lakkasi savuamasta ja vielä kymmenisen minuuttia sen yli.

pannu-3.jpg


Reilun viikon miltei päivittäisen käytön jälkeen olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, rasvapolton kanssa ei tullut ongelmia ja pannu on toiminut moitteettomasti. Lihat ruskistuvat kunnolla ja kananmunat paistuvat vaivattomasti. Käytössä on toki vielä varmasti paljon opittavaa, tämä pannu varaa huomattavasti paljon enemmän lämpöä kuin mikään muu pannuni. Mitään en ole kuitenkaan vielä onnistunut pahasti polttamaan eli siinä mielessä hyvin menee. :tup:

pannu-4.jpg
 
Etukäteen tuli testattua joululahjaa itselleni - Demeyere Proline 24 cm vs Kuhn Rikon 26 cm (sekin pannu vain pari viikkoa vanha), liitteessä kuvia vertailukokkauksesta ja video youtubessa:
 

Liitteet

  • IMG_20211204_183012.jpg
    IMG_20211204_183012.jpg
    2,3 MB · Luettu: 75
  • IMG_20211204_190528.jpg
    IMG_20211204_190528.jpg
    4,1 MB · Luettu: 76
Darto 27 cm pannu saapui argentiinasta ilman omaa tullin kanssa säheltelyä. Lähetettiin Buenos Aires:sta 29.11 ja saapui 7.12 ovelle! Unohdin tilata samalla ilmaisen "key-chain" pannun mutta aspa lisäsi senkin mukaan pakettiin kun laitoin heille viestiä:)

Darto pannu on 3 mm paksua hiiliterästä kuten parhaat Debuyer pannut mutta prässätty yhdestä hiiliteräslevystä ilman mitään niittejä tai juotoksia kahvassa.

Huomenna alkaa kämpän ja pannun lämmittely uuni-polttojen kera.
 

Liitteet

  • IMG_20211207_171513.jpg
    IMG_20211207_171513.jpg
    767,3 KB · Luettu: 133
Darto 27 cm pannu saapui argentiinasta ilman omaa tullin kanssa säheltelyä. Lähetettiin Buenos Aires:sta 29.11 ja saapui 7.12 ovelle! Unohdin tilata samalla ilmaisen "key-chain" pannun mutta aspa lisäsi senkin mukaan pakettiin kun laitoin heille viestiä:)

Darto pannu on 3 mm paksua hiiliterästä kuten parhaat Debuyer pannut mutta prässätty yhdestä hiiliteräslevystä ilman mitään niittejä tai juotoksia kahvassa.

Huomenna alkaa kämpän ja pannun lämmittely uuni-polttojen kera.
Ei kannata turhaan polttaa kuin yksi peruspoltto, että saa kahvoihin yms ruosteelta suojaavan pinnan ja sit vaan kovaa käyttöä!
 
Joo, samaa mieltä, mä harrastan ainostaan kevytsipasuja öljyisellä paperipyyhkeellä ja jäähdytys ja toinen kerta, ja siten voikin jo koittaa miten sujuu, ei varttia pidempään nokka tuhise. Mites tuon paino, onko enää hyötyjä verraten valurautaan?
 
Ei kannata turhaan polttaa kuin yksi peruspoltto, että saa kahvoihin yms ruosteelta suojaavan pinnan ja sit vaan kovaa käyttöä!
Paras tosiaan ottaa se ihan ykkös (pannu) käyttöön sillä olen lukenut että Darto pannut ovat erityisen helppoja ruostumaan ellei niitä erityisen paljoa rasvapolttele tai jättää viikoiksi käyttämättä. Valmistaja suosittelee pannun säilytystä öljyttynä mikäli pannua ei käytä kuin noin kerran kuukaudessa.

Minä olen tosiaan rasvapolttanut jo noin tusinan erilaisia pannuja ja tosiaan ei tarvitse poltella montakaan kertaa.

Alussa tein virheen käyttää pellavansiemenöljyä (linseed oil) ja se ei kestänyt ollenkaan pannun pinnassa vaan mureni joka kokkauksella enemmän tai vähemmän.

Nykyään käytän ihan perus öljyjä, mielellään rapsiöljyä ja ehkä myös silavaa jota pitäisi olla vielä säilössä ääkaapissa -suodatettua pekonirasvaa jos muistan oikein (täytyy haistaa jos haisee eltaantuneelle niin se joutaa vain roskiin).

Ehkä Darton kanssa poltan sitä vähän enemmän kuin muuten viime vuosina, sellainen 3-4 kertaa uunissa. Öljyän koko pannun pohjaa ja kahvaa myöten aivan ohuessa kerroksessa öljyä jonka
vielä ikäänkuin pyyhin pois talouspaperilla ennen uuniin laittoa (jos haluaa siisteimmän tuloksen pannun voi ottaa 5-15 minuutin kuluttua pois uunista ja pyyhkiä talouspaperilla liika öljy pois). Sen jälkeen jatkan polttoa "kiinalaisittain" kuten wokia voi rasvapolttaa öljyssä jossa runsaasti sipulia, vähän inkivääriä (sopivasti tuli Lidlistä vahingossa ostettua tänään vähän huonoa kevätsipulia niin huonommat osat siihen sekaan polton loppuvaiheessa).. Jos ehdin ja jaksan saatan myös polttaa perunankuorilla öljyssä ennen wok-tavan rasvapolttoa. Viimeiseksi sitten voisi vaikka uppopaistaa kuoritut perunat runsaassa öljyssä ja aloittaa pannun varsinainen käyttöönotto :)
 
Viimeksi muokattu:
Mites tuon paino, onko enää hyötyjä verraten valurautaan?
Sen verran tuli Darto 27 cm pannua jo katseltua että punnitsin sen samalla, eli painoa on 2,213 kg. Pannu on suhteessa hyvin samanpainoinen kuin minun ja äidin luona olevat Debuyer 28 cm pannut (Pro pannu rst-kahvalla 2,272 kg ja normi Mineral B 2,080 kg).

Pannussa ei ole tosiaan perinteisiä suurempien hiiliteräspannujen valmistajien mukaisia varastointi-suoja-vahaa/öljyä/pinnoitetta vaan jotakin pellavansiemenöljypohjaista mönjää joka näyttää lähinnä moottoriöljylle ja on ainakin osittain liimamaista.

Siksi laitoin pannun likoon yön yli veteen johon lisäsin tilkan ruokasoodaa ja vanhentunutta riisiviini-etikkaa sekä noin puolen pullon
vanhentunutta grillin/uunin/pannunpuhdistusaintta jonka löysin kaapista lojumasta. Sitten vaan perusteellinen pesu huomenna ennen yllämainitsemaani poltto-operaatiota.
 
Viimeksi muokattu:
Ensimmäisessä kuvassa pesty pannu josta tulikin ihan hopean värinen. Pannu vielä kylmässä vedessä ennen uuniin laittoa ettei se heti saisi pintaruostetta.

Toisessa kuvassa pannu on kuivanut uunissa viitisen minuuttia ja sitten aloitin rasvapoltot uunissa. Lisää kuvia valmiista pannusta kun sen aika on.
 

Liitteet

  • IMG_20211208_121717.jpg
    IMG_20211208_121717.jpg
    1,9 MB · Luettu: 117
  • IMG_20211208_122257.jpg
    IMG_20211208_122257.jpg
    2,2 MB · Luettu: 117
Pannu valmistui juuri ennen nukkumaanmenoa. Eli tein 3 uunipolttoa (noin 30-60 min kpl ja vähintään 60 min välissä). Sitten perunankuoria ja lopuksi erilaista sipulia runsaassa öljyssä. Öljynä käytin siis Rainbow Paisto- ja friteerausöljyä (50% rapsiöljyä ja 50% auringonkukkaöljyä).

Jos aikaa aamulla niin täytyy testata kananmunanpaistoa ym. Mutta tähän mennessä tyytyväinen Darto 27 cm pannuun vaikka pannun pohja noin 2 - 2,5 cm liian iso lieden isoimmalle levylle, niin kyllä nopeasti näyttää lämmittävän aineksia.
 

Liitteet

  • IMG_20211209_014615.jpg
    IMG_20211209_014615.jpg
    3,6 MB · Luettu: 145
  • IMG_20211209_022440.jpg
    IMG_20211209_022440.jpg
    2,8 MB · Luettu: 139
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 455
Viestejä
4 512 714
Jäsenet
74 372
Uusin jäsen
Akeboy78

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom